Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Aygaz ve Unit...

Aygaz ve United Enterprises Bangladeş’in Aygaz’ı İçin Son İmzayı Attı

United Enterprises Direktörü Nasiruddin Akhter Rashid_United Enterprises Grup Başkanı ve CEO’su Moinuddin Hasan Rashid_Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel_ Aygaz Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Dizemen

20.01.2021 – Türkiye’nin lider LPG şirketi Aygaz, uluslararası büyüme stratejisi kapsamındaki atılımlarını sürdürüyor. Bangladeş’te LPG temini, dolumu ve dağıtımı yapmak üzere ülkenin en büyük şirketlerinden United Enterprises & Co. Ltd. ile birlikte 2019 yılında başlayan süreci, 20 Ocak’ta Başkent Dakka’da düzenlenen imza töreniyle tamamlayan Aygaz, dünya evsel LPG tüketiminde en yüksek paya ve büyüme trendine sahip Asya pazarı için ilk adımı atmış oldu.  Hisse devir işlemlerinin tamamlanmasıyla, eşit yönetim esaslarına dayalı bir ortaklık sağlandı. 

Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, törende yaptığı konuşmada, “Bu yıl Aygaz’ın 60. yılını kutluyoruz. Sektöre hizmet verdiğimiz köklü tecrübemizle yılın ilk ayında hayata geçirdiğimiz bu ortaklık bizler için heyecan ve gurur verici. Bu adım Aygaz’ın en önemli kilometre taşlarından biri olacak” dedi.

United Enterprises Grup Başkanı ve CEO’su Moinuddin Hasan Rashid ise, “ Bu ortaklığın Bangladeş ve kardeş ülke Türkiye için yeni bir yatırımlar döneminin başlangıcı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

İstanbul, 20.01.2021 – Türkiye’nin lider LPG şirketi Aygaz, yurt dışında büyüme stratejisi çerçevesinde dünya evsel LPG tüketiminin de en büyük paya ve en hızlı büyüme trendine sahip olan Asya pazarına açıldı. Aygaz, Bangladeş pazarına yönelik olarak LPG temini, dolumu ve dağıtımı konularında faaliyette bulunmak üzere eşit yönetim esaslarına dayalı bir Ortak Girişim Şirketi kurulması ve gerekli yatırımların yapılması amacıyla, United LPG Ltd. hisselerin % 50’sinin  50.000.000 Taka (yaklaşık 605.000 USD)  bedel karşılığında satın alınması sürecini tamamlayarak, United Enterprises & Co. Ltd. (‘United Enterprises’) ile Ortaklık Sözleşmesi’ni imzaladı. 20 Ocak 2021 tarihinde, United Enterprises’ın Bangladeş’in ba

şkenti Dakka’daki merkez ofisindeki törene, T.C Dakka Büyükelçisi  Mustafa Osman Turan, Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, Aygaz Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Dizemen, United Enterprises Grup Başkanı ve CEO’su Moinuddin Hasan Rashid ve United Enterprises Direktörü Nasiruddin Akhter Rashid katıldı.

Gökhan Tezel: Aygaz 60’ıncı yılında önemli bir kilometre taşı daha ekliyor 

Aygaz ve United Enterprises ortaklığıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, şunları söyledi: “Aygaz olarak uluslararası büyüme stratejilerimiz kapsamındaki atılımlarımızı sürdürüyoruz. Londra şubemizin açılmasından sonra Bangladeş’te LPG temini, dolumu ve dağıtımı yapmak üzere ülkenin en büyük şirketlerinden United Enterprises’la Ortaklık Sözleşmesi’ni bugün imzalamış bulunuyoruz. Bu yıl Aygaz’ın 60. yılını kutluyoruz. Sektöre hizmet verdiğimiz köklü tecrübemizle yılın ilk ayında hayata geçirdiğimiz bu ortaklık bizler için heyecan ve gurur verici. Kurulduğumuz ilk günden bu yana  ülkemiz LPG sektöründe liderliği elimizde bulunduruyoruz. Bugün atmış olduğumuz imzayla da Asya pazarına girmiş olmanın heyecanını yaşıyor ve Bangladeş’in önümüzdeki yıllarda hem ekonomik hem de LPG sektöründeki büyüme hızını sürdüreceğine inanıyoruz. Bangladeş’in en büyük şirketlerinden biri olan United Enterprises ile kurduğumuz bu ortaklık ile biz de sektörümüzün gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Türkiye ve Bangladeş arasındaki ilişkiler, güçlü tarihi ve kültürel köklere sahip. Türkiye ile yakın bağları olan bu ülkeye yatırım yapmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu vurgulamak isterim. Aygaz’ın LPG bilgi birikimi ve United Enterprises’ın  ülkedeki tecrübesi ile projemizin hedeflerine hızla ulaşacağına inancım tam. Bu adım Aygaz’ın 60’ıncı yılında en önemli kilometre taşlarından biri olacak. Ortak girişimimizin Bangladeş halkı ve ekonomisi için sürdürülebilir değer yaratmasını umuyoruz.”

United Enterprises Grup Başkanı ve CEO’su Moinuddin Hasan Rashid de törende yaptığı konuşmada, “ Bu ortaklığın Bangladeş ve kardeş ülke Türkiye için yeni bir yatırımlar döneminin başlangıcı olacağına inanıyoruz” dedi.

Aygaz Doğal Gaz, Türkiye’den LNG İhracatı Yapan İlk Şirket Oldu

21.12.2019 – Faaliyetlerini, “doğal gaz piyasasının çok yönlü oyuncusu olmak” vizyonuyla sürdüren Aygaz Doğal Gaz, sıvılaştırılmış doğal gazın Türkiye’den ihracatını yapan ilk şirket oldu.

İstanbul, 21 Aralık 2019 –Tüketicilerine boru hatları üzerinden doğal gazın toptan satışı ve boru hattına henüz bağlanmamış kullanıcılara ise özel taşıma araçlarıyla sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) satışı ve iletimi faaliyetlerini yürüten Aygaz Doğal Gaz, Türkiye’den LNG ihracatını gerçekleştiren ilk şirket oldu.

Komşu ülkelerden gelen yoğun LNG talebi üzerine çalışmalarını genişleten Aygaz Doğal Gaz, ilk ihracatını karayolu ile Bulgaristan’a gerçekleştirdi.

Aygaz Doğal Gaz, bu ihracatıyla doğal gaz satışının yanısıra ekipman tedarikçilerinin de yurtdışı pazarlara açılmasına ve yurtiçinde sahip olunan bilgi ve tecrübenin dış pazarlara aktarılmasına imkân yaratarak, Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor.

Doğal gazın atmosferik basınçta yaklaşık olarak -162oC’ye soğutulması ile elde edilen ve çevre dostu bir yakıt olan LNG, ulusal iletim şebekesi veya şehiriçi dağıtım sistemi üzerinden boru hattıyla doğal gazın henüz ulaşmadığı bölgelerdeki tüketicilere iletiliyor.

Aygaz Türkiye’nin İlk LPG Ar-Ge Merkezini Kurdu

26.11.2018 – Türkiye’yi temiz enerji türü LPG ile tanıştıran en güvenilir ve en çok tercih edilen marka olan Aygaz, bir ilke daha imza attı. Türkiye’de LPG dağıtım şirketleri arasında ilk Ar-Ge Merkezi kuran şirket oldu. Aygaz Gebze İşletmesi bünyesinde, 2,5 milyon TL’lik yatırımla faaliyete geçen Ar-Ge Merkezi, ‘Geleceğin Yakıtı’ olarak kabul edilen LPG’nin kullanım alanlarının genişletilmesi ve verimliliğinin artırılması konularında yapacağı yeniliklerle daha temiz bir dünyaya katkıda bulunmayı hedefliyor.

İstanbul, 31 Ekim 2018 –1961 yılında, Türkiye’yi temiz enerji türü LPG ile tanıştıran Aygaz, ekonomiye olduğu kadar çevre ve tüketiciye de sağladığı katkıyı daha da yukarıya taşıyacak olan bir ilke daha imza attı. Aygaz Gebze İşletmesi bünyesinde, 772 metrekarelik alan üzerine kurulan Aygaz Ar-Ge Merkezi hizmete girdi.

Türkiye’de LPG dağıtım şirketleri arasında da bir ilk olma özelliğine sahip olan Aygaz Ar-Ge Merkezi’nde, her biri alanında uzman olan 18 kişi çalışıyor. Ar-Ge Merkezi’nde; LPG ile çalışan yeni ürünlerin geliştirilmesi, LPG ürün kalitesinin artırılması, akıllı ürünler ile dijitalleşmenin sağlanması, otomasyon sistemleri ile verimliliğin artırılması, alternatif ve temiz enerji kaynaklarının araştırılması ile tüketicilerin yanı sıra ülke ekonomisine ve çevreye olan katkının artırılması hedefleniyor.

48 patentle sektör lideri olan Aygaz,Ar-Ge Merkezi bünyesinde; Motor ve Yakıt Teknolojileri Laboratuvarı, Kimya Laboratuvarı, Otomasyon ve Tasarım Laboratuvarı, Gömülü Sistem Laboratuvarı, İmalat Atölyesi, Prototip ve Test Hatları bölümleriyle Ar-Ge çalışmalarına başladı.

2018 yılı Ar-Ge projeleri dahil edildiğinde toplamda 10 milyon TL kaynak ayrılan ve son teknolojiden yararlanılan merkezde 15 araştırmacı, 3 teknisyen olmak üzere toplamda 18 personel çalışıyor.

Temel faaliyet alanlarını, ‘Yeni Ürün Geliştirme’, ‘Alternatif Yakıt & Temiz Enerji’ ve ‘Makina & Proses Geliştirme’ olarak belirleyen Ar-Ge Merkezi, çalışmalarını TÜBİTAK, Koç Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi gibi akademik ve bilimsel kuruluşlarla iş birliği halinde sürdürüyor ve sanayi-üniversite işbirliği alanında farklı üniversiteler ile de çalışmalar yapmayı hedefliyor.

Greenodor Projesi ile kükürt salımının en aza indirilmesi hedefleniyor

Halen Ar-Ge Merkezi’nde yürütülen çalışmalardan birini, dünyada bir ilk olan Greenodor projesi oluşturuyor. Renksiz ve kokusuz bir gaz olan LPG, kaçak durumunda fark edilmesi amacıyla kükürtlü bileşenlerle kokulandırılıyor. Ancak, yanıcı olmayan kükürt oksitler, atmosferde 40 günlük kalıcılığıyla en önemli hava kirleticiler arasında yer alıyor. Aygaz Ar-Ge Merkezi’nde, dünyada da bir ilk olan ve patentli projeyle, LPG’nin kokulandırılmasında kükürt kullanımının sıfırlanması için çalışılıyor. Çalışmalarının önemli kısmını tamamlayan merkez, 10 farklı ülkede marka tescili bulunan Greenodor projesiyle otogaz ve tüpgazda kokulandırıcı olarak kükürt kullanımına son vererek, geleceğin yakıtını iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir araca dönüştürüyor.

Teknoloji ve bilişim dünyasındaki gelişmelerden en üst düzeyde yararlanan Aygaz Ar-Ge Merkezi, LPG’nin daha verimli bir ürüne dönüşmesini sağlayarak, tüketicilerin yanı sıra ülke ekonomisine de katkıda bulunmayı hedefliyor.

 

Aygaz 2016-2017 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayınladı

Türkiye’yi temiz enerji LPG ile tanıştıran Aygaz, sanayi ve ekonominin yanı sıra doğaya da destek olmaya devam ediyor. 2016-2017 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Aygaz, İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında geliştirdiği ürün, hizmet ve iş süreçleriyle yaklaşık 1,9 milyon kWh enerji ve 500 ton CO2’in üzerinde sera gazı azaltımı gerçekleştirdi. 2017 yılında Ar-Ge çalışmalarına 7 milyon TL, 2016-2017 döneminde ise çevresel yatırım ve harcamalara 12 milyon TL ayıran Aygaz, otogazda geliştirdiği özel formülle de önemli miktarda karbon salımını önlemiş oldu. Türkiye’de hanelerin yıllık ortalama asgari elektrik tüketiminin 2.760 kWh civarında olduğunu belirten Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, “Sürdürülebilirlik yatırımlarımız kapsamında ulaştığımız enerji tasarrufu yaklaşık 700 hanenin bir yıllık elektrik tüketimine eşit. Formülü geliştirilmiş olan Aygaz Otogaz ürünümüz ise yılda 20.000 ton karbon salımının önüne geçmiş oldu. Bu, yılda ortalama 2.750 kg karbon salımı yapan yaklaşık 7.300 aracın karbon salımının sıfırlanması anlamına geliyor” dedi.

12.08.2018 – Türkiye’yi ilk kez temiz enerjiyle tanıştıran, ülkenin tek entegre LPG dağıtıcısı Aygaz, 2016-2017 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative-GRI) Standartları “temel” seçeneğine uyumlu olarak hazırlanan rapora göre, Aygaz, 2017 yılında 1,9 milyon kWh enerji ve 500 ton CO2’in üzerinde sera gazı azaltımı gerçekleştirdi. Ar-Ge çalışmalarına 7 milyon TL bütçe ayıran Aygaz’ın, çevresel yatırım ve harcamaları 12 milyon TL olarak geçekleşti. Bu kapsamda, Aygaz Otogaz’ın geliştirilmiş özel formülü sayesinde 20.000 ton daha az karbon salımı yapılması sağlanırken, yine Aygaz tarafından geliştirilen tüpgazdaki doğa dostu kokulandırıcı Greenodor ile de LPG kükürt içeriği limiti büyük ölçüde azaltıldı.

Koç Topluluğu’nun kurucusu merhum Vehbi Koç tarafından, “Ülkem varsa ben de varım…” ilkesiyle temelleri atılan Aygaz, bu yıl bir ilke daha imza attı. Stratejik önceliklerin yanı sıra paydaş görüşlerini de sürece katan Aygaz, uluslararası standartlarda önceliklendirme çalışması gerçekleştirdi. Çalışmayla, “Ar-Ge ve İnovasyon”, “Teknoloji ve Dijitalleşme”, “Müşteri Memnuniyeti ve Gizliliği”, “Risk Yönetimi”, “İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Operasyonel Mükemmellik ve Güvenlik”, “Ürün Kalitesi ve Güvenliği”, “Dağıtım Ağında Kalite ve Güvenlik”, “Kurumsal Yönetim ve İş

Etiği” marka ve paydaşlar için değer yaratacak yüksek öncelikli sürdürülebilirlik konuları olarak belirlendi.

“2017 yılında fikri hakları Aygaz’a ait olan 48 patentle sektör lideriyiz”

Aygaz’ın 2017 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, şu bilgiyi verdi: “Türkiye’yi ilk kez temiz enerjiyle tanıştıran bir şirket olarak, kurulduğumuz 1961 yılından bu yana hem ekonomiye hem de çevreye değer katma hedefiyle çalışmalar yürütüyoruz. Bu alandaki yatırımlarımızla, enerji yönetimi ve çevresel performansımızda somut iyileşmeler kaydetmiş durumdayız. İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planımızla, sera gazı yoğunluğu değerini düşürmeye devam ediyoruz. Enerji verimliliği projelerimizle de tüketimimizi her geçen yıl daha da azaltıyoruz. Bu çalışmaların sonucu olarak, geçen yıl yaklaşık 1.9 milyon kWh enerji tüketiminin önüne geçmiş olduk. Türkiye’de hanelerin yıllık ortalama asgari elektrik tüketiminin 2.760 kWh civarında olduğu dikkate alındığında bu oran yaklaşık 700 hanenin bir yıllık elektrik tüketimine denk geliyor. Bunun yanı sıra geçen yıl Ar-Ge çalışmalarına 7 milyon TL,2016-2017 döneminde ise çevresel yatırım ve harcamalara 12 milyon TL ayırdık. Bu çalışmaların ışığında Aygaz Otogaz’ın geliştirilen özel formülüyle yılda 20.000 ton karbon salımının önüne geçmiş olduk. Bu da her biri ortalama yılda 2.750 kg karbon salımı yapan yaklaşık 7.300 aracın karbon salımının sıfırlanması anlamına geliyor.

Greenodor uygulaması dünyada bir ilk

“İş modellerimizi şekillendirmek amacıyla dijitalleşme ve inovasyon kültürünü çalışmalarımızın merkezine konumlandırdık. Süreçlerimizde dijitalleşmenin artmasını sağlayan dijital dönüşüm programımız ve çalışanlarımızın şirket stratejisine uygun fikirlerini paylaşmaları için hayat geçirdiğimiz “Aythink Fikir Toplama Platformu” bu amaçla gerçekleştirdiğimiz çalışmalar.

Geleceğin enerji tedarikini bugünden tasarlamak ve müşteri beklentilerini karşılamak amacıyla Ar-Ge ve inovasyona büyük önem veriyoruz. 2017 yılında fikri hakları Aygaz’da bulunan 48 patentle bu alanda da sektör lideri olmamız bu alana verdiğimiz önemin somut bir kanıtı. Tüpgaz ürünümüzün her aşamasında takip imkânı sağlayan tüp izlenebilirliği ve kükürt içermeyen doğa dostu kokulandırıcı olan Greenodor bu alandaki en önemli projelerimizden ikisi. Greenodor’un hem dünya LPG sektörü için bir ilk olması hem de LPG kükürt içeriği limitini büyük ölçüde azaltması nedeniyle LPG firmalarının ilgisini çekeceğine inanıyoruz.”

Süreç iyileştirme ve enerji verimliliği yatırımları ülke genelindeki tesislerde sürüyor

Ülke genelindeki tesislerinde süreç iyileştirme ve enerji verimliliği yatırımlarını sürdüren Aygaz’ın,plan kapsamında elde ettiği kazanımlar şöyle; “2017 yılında terminal müdürlükleri, dolum tesisleri, tüp dağıtım merkezlerinde LED armatürlere geçiş yapılarak 260.000 kWh tasarruf sağlandı. Ayrıca, ev tüpü hattı derin çekme presi ve tav fırınında yeni teknoloji ürünü yakıcılar ve tam otomatik ısı kontrolüne sahip fırınlara geçişle doğalgaz tüketimi ürün başına ortalama %30 azaldı. Buna ek olarak kompresörlerin atık ısısından faydalanmak üzere kurulan yeni sistemle doğalgaz kullanımı %3 oranında azaldı. Bu süreçler sayesinde, geçen yıl 1.879.000 kWh’in üzerinde enerji tüketiminin önüne geçildi. Ayrıca, 500 ton CO2’in üzerinde sera gazı azaltımı ve 170.000 TL’nin üzerinde maliyet avantajı sağlandı.”

Yenilenebilir enerji yatırımı “Arinna Projesi” sera gazı salımını azaltıyor

Aygaz’ın sera gazı salımlarını azaltma hedefli projeleri arasında yenilenebilir enerji yatırımları da bulunuyor. Tesis çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretimi gerçekleştirecek olan Arinna Projesi bunlardan biri. Arinna Projesiyle, Aygaz Gebze İşletmesi’nin idari binasının çatısına Güneş Enerjisi Sistemi kuruldu. Toplamda 75 kW kapasiteli santralde, her biri 25 kW gücünde üç farklı solar panel teknolojisi kullanıldı. Diğer taraftan, kullanım süresini doldurmuş, iade Aygaz tankları yeniden kullanıma uygun hale getirerek, uygun olmayanları geri kazanıma gönderen bir diğer proje, çevre lisans süreci tamamlanan Eskişehir Tüp Dağıtım Merkezi’nde devreye girdi. Su verimliliğine yönelik çalışmalar sayesinde ise geçen yıl, şebeke suyu kullanımında %26,4, yeraltı suyunda %30,5 azaltım elde edildi.

Yapılacak yatırımlar ve verimlilik arttırıcı projelerle, Aygaz’da 2018 yılı ton başına ortalama tüketim/üretim oranı hedefi, bir önceki yıl ile aynı oran olan 4,91 olarak belirlendi. Buna göre, 2018 yılında elektrik tüketimi de 2017 seviyesinde tutulacak. Ayrıca, Gebze işletmesinde TEP bazında %6,31 enerji tüketim azaltımı hedefi bulunuyor.

Koç Topluluğu Etik Davranış Kurallarını esas alan Aygaz’da tüm paydaşlar, Aygaz A.Ş. Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri’ne uymakla mükellef. Aygaz’daki çalışmaların güvenilirliği ise Kurumsal Yönetim Derecelendirmeleriyle değerlendiriliyor. Aygaz’ın 2016 ve 2017 yıllarında 9,36 olan Kurumsal Derecelendirme notu uluslararası standartlarda yatırımcı ilişkileri ve kurumsal yönetim uygulamalarını ortaya koyuyor. Aygaz, bu çerçevede gerçekleştirdiği çalışmalarla operasyonel verimlilik, izlenebilirlik, şeffaflık, ürün güvenliliği, etkin kalite yönetimiyle ürün ve hizmetlerin kişiselleştirilmesi alanlarında gelişim önemli gelişmeler göstermeye devam ediyor.

Aygaz Hakkında

Koç Topluluğu’nun enerji sektöründe faaliyet gösteren ilk şirketi olan Aygaz, Türkiye’nin 14. büyük sanayi kuruluşudur. Kurulduğu 1961 yılından bu yana Türkiye’de LPG (Likit Petrol Gazı) sektöründe liderliğini sürdüren, Aygaz; LPG’nin tüpgaz, otogaz ve dökmegaz olarak dağıtımının yanı sıra LPG basınçlı kap ile aksesuarları üretimi ve satışını da gerçekleştirmektedir. 2.359 tüpgaz bayisi ve 1.710 otogaz istasyonu ile hizmet veren Aygaz ayrıca, 40’tan fazla ülkeye gaz aletleri ihracatı yaparak, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında da faaliyet göstermektedir. Aygaz tüpleri her gün 60 binden fazla eve ve işyerine girmekte, 1 milyondan fazla araç Aygaz’ın otogaz ürünü Aygaz Otogaz ile yolculuk yapmaktadır. Aygaz merkez, tesisler, bayiler, istasyonlar ve tankerler olmak üzere 25 bini aşkın kişiye yarattığı iş imkânı ile 55 yılı aşkın süredir Türkiye’nin dört bir köşesinde hizmet vermektedir.