Ana Sayfa Haberler Müsiad Ekonom...

Müsiad Ekonomik Reform Paketi Hakkında Açıklama Yaptı

15.03.2021 – Gelişmekte olan ülkelerin tarihlerinin en kötü büyüme performanslarından birini sergilediği 2020 yılında, Türkiye ekonomisi yüzde 1,8 oranında büyümüştü. Aynı zamanda yılın son çeyreğinde kaydedilen 5,9 puanlık büyüme de 2021 yılı için ciddi bir motivasyon kaynağı olmuştu.

Söz konusu gelişmelerde geçtiğimiz yılın Mart ayında açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin piyasalara sunmuş olduğu destek ve teşviklerin etkisi belirgin bir şekilde hissediliyordu. Nitekim 2020 genelinde ekonomi yönetiminin salgından etkilenen kesimlere yönelik sağladığı destekler milli gelirimizin yüzde 10’una ulaşmış, yalnızca nakit olarak sağlanan destek toplamı 45 milyar TL’yi aşmıştı.

Böylece Ekonomik İstikrar Kalkanı, Covid-19’un oluşturduğu şok ile ciddi bir sarsıntı geçiren Türkiye ekonomisine can suyu olmuştu. Bu bağlamda Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanan Reform Paketi de, iş dünyası adına, 2021 yılında ekonomik aktivitenin yönünün pozitifte tutulacağına dair oldukça memnun edici bir gelişme olmuştur.

Biz de MÜSİAD olarak, geçtiğimiz Aralık ayında Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Lütfi Elvan ve Adalet Bakanımız Sn. Abdulhamit ile bir araya gelerek; kendilerine çalışma hayatı, vergi ve ödemeler, teşvik ve destekler, finansman ve hukuk ortamı başta olmak üzere, birçok konuyu ele alan 100 maddelik bir öneri seti sunmuştuk.

İş dünyasının birçok talebine oldukça olumlu bir yaklaşım arz ettiğini gördüğümüz bu Reform Paketi ile birlikte, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinden itibaren piyasalarda gözlenen V tipi toparlanmanın çok daha fazla sektöre yayılacağına inanıyoruz.

Bilhassa dar gelirli esnafımıza sağlanan Gelir Vergisi muafiyeti ve beyan yükümlülüğünün kaldırılması, ekonomimizin lokomotifi konumunda bulunan KOBİ’lerimizin iş hacminde ciddi bir artış sağlayacaktır. Açıklanan desteklerle birlikte kamu maliyesi, enflasyonla mücadele, finansal sektör ve cari açıkla mücadele noktasında ekonominin direnci artacaktır.
Harcama disiplininin sağlanması, kamuda israfın azaltılması, bütçenin yeniden imar edilmesi ve nakit yönetiminde verimliliğin artırılması; kamu harcamaları ve yatırımlarının ekonomik büyümeye verdiği katkıyı artıracaktır.

Çıkarılması planlanan Sektörel Kamu Alımları Kanunu, Kamu-Özel Sektör İşbirliği Kanunu, Hâl Yasası, Katılım Finans Kanunu ve kurulması planlanan Sağlık Endüstrisi Başkanlığı, Yazılım ve Donanım Endüstrisi Başkanlığı, Merkezi İzleme Komitesi, Fiyat İstikrarı Komitesi ve Risk Merkezi gibi düzenleyici ve denetleyici yapılar sayesinde; yatırımlardan finansa, teknoloji ve üretimden fiyat istikrarına kadar birçok alanın bayındırlaştırılması sağlanacaktır.
Ayrıca ihdas edilmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Koordinasyon Kurulunun ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal İstikrar Komitesinin de; kamunun gözetim ve denetiminin artırılmasının yanı sıra, kamu dışı kurumlarla olan koordinasyon ve istişare mekanizmasını da daha verimli hâle getireceğine inanıyoruz.

Türkiye ekonomisine taze kaynak girişi sağlayacağına inandığımız bu Reform Paketi ile birlikte, iç talepten yatırım harcamalarına kadar birçok parametrede hızlı bir gelişim gözlenecektir. Böylece son dönemde parasal sıkılaştırma adımlarıyla birlikte nispeten baskı altında kalan ekonomik aktivitedeki toparlanma hızı da yılın ikinci çeyreği itibariyle ivme kazanacak; Türkiye ekonomisi pozitif büyüme patikasında yoluna devam edecektir.

MÜSİAD Salgın Sonrası Üretim Hamlesi İçin Kolları Sıvadı

14.05.2020 –Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 2019 yılı Aralık ayında Çin’in Wuhan eyaletinde başlayan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Koranavirüs (Covid-19) pandemisinin etkilerini bertaraf edebilmek amacıyla “üretim-ticaret-yatırım” üçgeninde üretim hamlesi başlattı.

Küresel iktisadi krize yol açan Koranavirüs salgınının birçok uzman ve ekonomist tarafından, dünya ekonomik sisteminde tarihi bir dönüm noktası olması öngörülüyor.

Global düzeyde meydana gelen ekonomik krizin, salgından kaynaklanması, hastalık sorunun tamamen çözülmeden normalleşmenin olamayacağı düşüncesini de beraberinde getiriyor. Dünyada meydana gelen ekolojik değişimler ve küresel ısınma sorunu, gelecekte de koronavirüs benzeri salgınların tekrar yaşanabileceğinin habercisi olarak yorumlanıyor.

MÜSİAD Korona Sonrası Süreç İçin Harekete Geçti

Bu bağlamda MÜSİAD, Koranavirüs salgının etkilerinin giderilmesi ve olası yeni salgın ve afetler karşısında üretim ve ticaret sisteminin sekteye uğramaması, tedarik ve yatırım hatlarının güçlendirilmesi ve sürdürülebilir bir sistemin kurulabilmesi amacıyla “MÜSİAD Üretim ve Yatırım Üsleri” projesini hayata geçirdi.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Abdurrahman Kaan, Türkiye’nin salgın sonrası dönemde dünyanın yeni tedarik noktası haline geleceğini belirtti. Kaan, “Türkiye, jeopolitik konumu itibariyle avantajlı bir konumda yer alıyor. Korona sonrası süreçte, dünya riskleri dağıtmanın ne kadar önemli olduğunu anladı. Çin’e bağımlılığın, kriz yönetiminde tüm yumurtaları aynı sepete koymakla aynı anlama geldiğini gördü. Ayrıca kriz bitse bile psikolojik etkilerinin tam olarak sona ermesi ve üretim-ticaret algısının normalleşmesi zaman alacaktır. Bu noktada Türkiye; hem Koronavirüs salgını sürecinde tüm dünyanın takdirini toplayan süreç yönetimi hem de steril ve güvenli üretim zinciri algısı ile dünyanın yeni tedarik noktası haline geldi.” dedi.

Olumlu İmaj Avantaja Çevirilmeli

Bundan sonraki süreçte dünya ihracatında Çin ile rekabet edilen kalemlerde Türkiye’nin avantajlı bir konuma geleceğini kaydeden Kaan,” En fazla ihracat yaptığımız ülkelerde (Almanya, Irak, İngiltere, İtalya, ABD) üretimde yaşanacak kayıplar, yeni siparişlerin ithalat ile kompanse edilmesinin önünü açacaktır. Çin’in ekonomik toparlanma sürecine rağmen sosyal algının uzun vadede değişmeyecek olması Türkiye’yi düşük maliyetli yeni üretici olarak görme eğilimini artıracaktır. Çin, toparlanma sürecinde hızlı üretim ve stok ile fiyat kırma politikasına giderse bu kez ithalatta bağımlı olduğumuz girdi üzerinden yeni bir üretim politikasına gitmemiz mecburi olacaktır. Ayrıca düşük fiyattan piyasaya girecek Çin mamulleri ile rekabet edebilmek için ölçek büyüklüğünün yüksek oranda üretime hazır olması gerekecektir. Bilhassa gıda sektöründe yaşanacak talep artışında Türkiye’nin Çin’e nazaran dünya tüketim algısındaki olumlu imajını bu noktada iyi değerlendirmek gerekiyor.” diye konuştu.

Her Aşaması Düşünülmüş Kompak Üretim ve Yatırım Üsleri

“MÜSİAD Üretim ve Yatırım Üsleri hakkında açıklamalarda bulunan MÜSİAD Üretim ve Ticaret Planlama Üst Kurulu Başkanı Oktay Dede, proje ile ülkemizin her yerinde her türlü olumsuz senaryonun hesaba katıldığı, kompleks üretim tesisleri kurulmasını amaçladıklarını belirtti..

Dede, “Türkiye ekonomisinin lokomotif unsuru KOBİ’lerimiz istihdamın, üretimin ve dış̧ ticaretin taşıyıcı unsurlarıdır. Mikro ve küçük işletmeler Anadolu’da mekânsal manada çok sıkıntılı durumdadırlar. KOBİ’lerimiz genelde 30, 50, 80 ve 100 metrekare büyüklüğündeki dükkanlarda çalışmalarını sürdürüyor. KOBİ’lerin büyümesinin birincil şartı mekânsal düzenlemedir. Türkiye’de küçük sanayi siteleri ve Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) var. Ancak burada, bu küçük sanayi sitelerindeki işletmelerin OSB’lere geçişini kolaylaştıracak bir KOBİ yapılandırma üslerinin inşa edilmesi gerekiyor” dedi.

Bu bağlamda Türkiye genelinde Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi (OSB) projesini hayata geçirmeye başladıklarını belirten Dede, ilk tesisimizi Tekirdağ’da açtık. Şu an İstanbul Hadımköy’de ikinci prototipin inşasına başlandı. Biz bu projemize “MÜSİAD Üretim ve Yatırım Üsleri” projesi ismini verdik. İlgili Bakanlıklar ve kamu kuruluşlarından da izin ve desteklerimizi aldık. Yakın süreçte tüm ülke genelinde projelerimizi hayata geçiriyor olacağız.” diye konuştu.

Her Türlü Olumsuz Senaryoya Karşı Önlem Alındı

Tesislerin alt yapısı ve teknik detayları hakkında bilgi veren Dede,” Proje kapsamında lojistik sisteminde sanitasyon kökenli tıkanmaların önüne geçilmesi amacıyla hem lojistik merkezi hem de dışarıdan gelen ekipler için konaklama tesislerinin kurulması planlanlandı. Ayrıca, 14 günlük karantinalar da dahil olmak üzere her türlü izolasyonun sağlık tedbirleri alınmış konuk evlerinde sağlanacağı bir üretim ve taşıma hattı da kurgulandı. Site içinde kurulan gümrüklü antrepo ile ihracat işlemleri kolay ve hızlı hale gelecek. Ek olarak paketleme ve yükleme sırasında maksimum ürün güvenliği ve sanitasyon uygulanabilecek. Ayrıca ticarette güvenilirlik ve itibar yönetimin sağlanması amacıyla sipariş sahibi firmaların bağlı oldukları ülkelerden gelecek denetçiler tarafından işlemler sanitasyon ve sair denetimler için de açık olacak.” dedi.

İzole Yaşam Alanı

Site içindeki tasarlanan mağaza sistemleri sayesinde salgın ve afet dönemlerinde hasarın minimum düzeyde tutulmasını öngördüklerini belirten Dede, “Oluşturulması planlanan tesislerde üretim ve ticaretin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayacak üreticiler ve işgücü için yaşam kalitelerini düşürmeden çalışabilecekleri ortamı hazırlayan her türlü mağaza yer alacak. Ayrıca, banka, kargo, PTT, yedek parça dükkanları, ıtriyat satış̧, market restoran gibi işletmelerin salgın ve afet dönemlerinde bu yapılar içinde devamlı çalışmasını sağlayacaktır.” diye konuştu.

Kendine Yeten Kompleks Yapı

Oktay Dede,site içinde bulunan enerji tesisleri ve akaryakıt istasyonları sayesinde dışarıya bağımlı olmadan ve çevreci bir bakış açısıyla kendi enerjisini üreten ve enerji maliyetlerini sistem içindeki firmalar lehine düşüren sistemler oluşturduklarını kaydetti.

Öğrenen Bölgeler

“MÜSİAD Üretim ve Yatırım Üsleri” projesi kapsamında Akadem-Kamu-Sanayi üçgeninde hareket edeceklerini vurgulayan Dede, tesisler içerisinde nitelikli iş gücünün karşılanması ve ara eleman ihtiyacının giderilmesi amacıyla meslek liseleri, yurtlar ve barınma alanlarının oluşturulacağını ifade etti. Öğrenciler için oluşturulan bu tesislerin kriz dönemlerinde de işçiler için kullanabileceğini belirten Dede, böylelikle üretimin aksamamasının önüne geçilmesini hedeflediklerini söyledi.

Oktay Dede, çalışanların ailelerinin de huzurlu bir yaşam sunabilmesi amacıyla kompleks içerisinde ayrıca, eczane, sağlık ocağı, hastane, cami, kapalı ve açık spor alanları ile tiyatro ve sinema salonları gibi sosyal yapıların da olacağını belirtti.

 

Müsiad Corona Kriz Yönetim Merkezi Kurdu

17.03.2020 – Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Çin’de başlayan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs ((COVID-19) salgınına ilişkin yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Kaan açıklamasında şunları kaydetti:

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs hastalığına (COVID-19) karşı Devletimiz tarafından alınan tedbirler ve bunların uygulanmasına yönelik çıkarılan genelgeler doğrultusunda, bu süreci en az hasar ve zararla atlatabilmek için her birimiz üzerimize düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmeliyiz.

Dünyadaki salgın durumunda oldukça başarılı bir kriz yönetimi sergileyen ülkemizde, ilerleyen süreçte de bu durumun devam etmesi durumunda, bu dönemi en az hasar ve kayıpla atlatabilmemiz ve avantajlı konumumuzu koruyabilmemiz için elbirliği içinde talimatları yerine getirmek ve her zamankinden çok daha dikkatli ve duyarlı davranmak, hem vatandaş olarak görevimiz hem de Müslüman olarak vebalimizdir.

Kuruluşundan bugüne kadar her zorlu dönemeçte devletimizin ve halkımızın yanında ve destekçisi olmayı kendine şiar edinmiş MÜSİAD, bu süreçte de saha yaygınlığının ve geniş örgütsel yapısının sağladığı avantajı, ulusal mücadele eylem planımızın hizmetine sunmayı milletine ve devletine karşı bir borç bilmektedir.

Bu şuurdan hareketle alınan tedbirlerin tabanda uygulanabilirliğini kolaylaştırmak, başta üyelerimiz olmak üzere tabanda bu süreçte gelen talep, şikayet ve önerileri değerlendirerek acil eylem planları oluşturmak, halkımızı süreçler ve tedbirler anlamında bilgilendirmek, iktisadi, ticari ve sektörel hayatın sekteye uğramadan devam etmesi ve üretim dengemizde oluşacak muhtemel kayıpların önüne geçmek, anlık bilgileri ilgili makamlara iletmek, çözüm setleri oluşturmak, global iktisadi mimaride oluşan değişimleri stratejik eylem planları halinde sektörel ve bölgesel bazda analiz etmek ve bu bağlamda kısa-orta vadeli yol haritaları belirlemek için bugün itibariyle MÜSİAD Genel Merkezi bünyesinde COVID-19 Kriz Yönetim Merkezi’ni hayata geçirmiştir.

Bu Merkez, ilerleyen dönemde MÜSİAD’ın belirli Anadolu Şubeleri ve Dış Temsilciliklerinde de faaliyete geçirilecektir. Merkez kapsamında yukarıda sayılan amaçları gerçekleştirmek ve bu ulusal mücadelede devletimizin aldığı tedbirlerin en iyi şekilde hayata geçirilmesi için her türlü bilgi alış verişi, koordinasyon ve paydaşlarla ortak hareket etme hedeflerimizi hızlı ve seri karar alma süreçleriyle gerçekleştirmeyi umut ediyoruz.

Üyelerimiz başta olmak üzere tüm halkımız, Merkezimize MÜSİAD İletişim hattından ve web sitemizde yer alan iletişim kanallarından ulaşabilirler. Profesyonel kadromuz, Komitelerimiz ve YK üyelerimiz ile Kriz Yönetim Merkezi’mize gelen her türlü bilgiyi titizlikle işleyerek gerekli adımların atılması anlamında karar vericilerin yanında olduğumuzu bir kez daha altını çizerek belirtmek isteriz.

 

MÜSİAD Basında Yer Alan Asılsız Haberlere İlişkin Basın Açıklaması Yaptı

10.01.2020 – 30 yıllık itibarlı ve vakur geçmişi, kuruluşundan bugüne milletinin ve devletinin hizmetine sunduğu tüm imkân ve faaliyetleriyle bugün eriştiği noktada, Dünyanın en saygın ve aktif iş ve sermaye platformlarından biri haline gelen MÜSİAD, ismine yakışır bir şekilde müstakil kimliğini koruyarak hiçbir örgüt, yapılanma ve sair topluluklar ile ilişki ve bağlantı içine girmeden; özgür, özerk ve özgün hareketini tüm dünyada Türkiye’yi gururla temsil ederek sürdürmektedir ve sürdürecektir.

Son günlerde Genç MÜSİAD yapılanması ve MÜSİAD Bolu Şubemiz üzerinden başlatılan ve devamında ülkemizin menfaatleri ve refahı için çalışan ve yol arkadaşlarımız olarak saydığımız kurumların, iç yapılarına müdahale şeklinde aksettirilen, Kurumumuza yönelik çirkin, mesnetsiz ve kasıtlı saldırıları hiçbir şerait altında kabul etmediğimizi ve kınadığımızı beyan ederiz.

MÜSİAD Bolu Şubesinde vuku bulduğu iddia edilen konu, muhatapları arasında yaşanmış münferit bir hadise ve tamamen MÜSİAD iç işleyişi ile alakalı bir mevzu olup bahsi geçen örgütsel yapılanma ile hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Konunun tüm muhatapları dinlenmeden ve dahi MÜSİAD yönetim ve kuruluş ilkelerine yakışır bir şekilde sonuca bağlanan bu münferit hadiseyi, tek taraflı ve yanlı bir şekilde kamuoyuna aksettirmek ne gazetecilik ahlakı ne de insani etik değerler ile bağdaşmaktadır.

MÜSİAD, 30 yılın ardından tazelenen kurumsal yapısı ve memleketine sunduğu projeler kapsamında; hem üyeleri hem paydaşları hem de memleketimizin din, dil, ırk, görüş ayırt etmeksizin, meselesi Türkiye olan ve bu şuurla çalışan her bir bireyine ve kurumuna duyduğu saygı, muhabbet ve kucaklayıcı hoşgörüsü ile erdemli insan olma ve yardımlaşma şuurunu kaybetmeden güçlenerek genişlemektedir. Böylesi bir Kurumun çıktığı uzun yolda, karşılaştığı bu ve bunun gibi saldırıları, kamuoyu nezdinde MÜSİAD’ın itibarına yapılan kasıtlı eylemler olarak değerlendirmekteyiz. MÜSİAD, geldiği noktada hem kapsayıcı hem de dünyanın 312 noktasında verdiği hizmetler ile ülkesine, devletine, milletine ve davasına tutkun kimliği ile hem üyeleri hem de paydaşları nezdinde sağlam, güçlü ve onurlu bir yol arkadaşıdır.

Kuruluşundan itibaren MÜSİAD; ülkemizin geçtiği her zorlu dönemeçte, yazılan ve oynanan tüm komplo teorileri ve felaket senaryolarına karşın her daim umutlu, azimli ve çözüm odaklı yaklaşımları ile devletinin ve milletinin yanında bir tutum sergilemiş ve bu şekilde kendini tarih önünde ispatlamıştır.İtibarı, geçmişi ile mukim Kurumumuza yapılan bu saldırıların, memleketimizin yeniden şahlandığı ve zor günleri geride bırakarak birlik ve beraberlik içinde yepyeni bir hikâye yazmaya hazırlandığı bu dönemde ve bilhassa MÜSİAD’ın destek ve çabalarının görünür şekilde ortaya çıktığı günlere denk düşen zamanlaması, manidardır.

Güneş balçıkla sıvanmaz sözünü yineleyerek MÜSİAD’ın böylesi menfur saldırılara geçmişi boyunca maruz kaldığını ve her saldırıdan başı dik ve onurlu bir şekilde çıktığını hatırlatır, konunun tüm muhataplarına ilişkin hukuki süreçlerin başlatıldığını bildirir; Genel Merkez ve yerel yapılanma birimlerimizin 14 Ocak 2020 Salı günü Bolu’da basın toplantısı düzenleyerek konuya dair tüm süreci ayrıntıları ve belgeleri ile kamuoyuna aktaracağını belirtiriz.

Ülkemizin Yeniden Büyüme Trendini Yakalaması Ortak Gayemiz Olmalıdır

01.04.2019 – Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Yerel Seçimlerin ardından yazılı bir açıklamada bulundu. Kaan açıklamasında şunları kaydetti:

Yerel Seçim sonuçlarının ülkemiz ve milletimiz için hayırlar getirmesini dileriz.

Kazanan tüm belediye başkanlarını tebrik eder ve tüm belediye başkanlarına belediyeciliğin, halkın hizmetlere erişimi bakımından hayati öneminin idraki ile başarılı bir görev süresi temenni ederiz.

Demokratik iradenin %83’lere varan bir katılım oranıyla gerçekleştiği bu seçimde de halkımız, demokrasiye duyduğu inancı ve sadakati büyük bir olgunlukla sergilemiştir.

“31 Mart Yerel Seçimleri” sonunda hedefimiz, ekonomik istikrar ve kalkınmaya yönelik olmalıdır. 4.5 yıllık seçimsiz bir yönetim sürecinde kamusal dönüşümlerin tamamlanması, “Yeni Ekonomik Plan” sonrası ortaya konacak ekonomik reformların netleşmesi, üretim-yatırım-ihracat hattında yeniden biçimlenen ekonomik modellerin uygulamaya konması, istihdamın desteklenerek sosyal refah ortamının iyileştirilmesi ve ülkemizin yeniden büyüme trendini yakalaması ortak gayemiz olmalıdır.

Ayrıca uluslararası rekabet alanında ülkemizi güvenilir bir yatırım ortamı ve ticaret partneri haline getirecek kalıcı, uzun vadeli ve çok yönlü yapısal değişimlerin bir an evvel hayata geçirilmesi adına, iş ve sermaye dünyasının en yaygın örgütü olarak elimizden gelen her desteği sağlamaya hazır olduğumuzu belirtiriz. “Meselemiz Türkiye Olsun” diye çıktığımız yolda “Meselesi Türkiye” olan herkesin ortak çağrısının hevesle ve coşkuyla bu ülkeye hizmet etmek olması gerektiğinin altını bir kez daha çizeriz.

Değişen uluslararası ekonomi-politik konjonktür içinde yeniden yazılan kuralların, kabullenen ve uygulayan tarafı değil; oyun kuran ve kuralları bizzat belirleyen tarafı olacak Türkiye için vakit, geçmiş tecrübelerden olumlu dersler çıkarmak, bilginin ışığında ciddiyetle çalışmak ve üretmek vaktidir.

Cumhur ittifakına güvenini esirgemeyen halkımızla birlikte MÜSİAD olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın ve çizdiği istikametin tam destekçisi olduğumuzu bir kez daha beyan ederiz.

Seçim sonuçları hepimize hayırlı ve uğurlu olsun. Yeni dönem, Türkiye için şahlanma vakti olsun dileriz.

 

 

MÜSİAD 2018 Yılı Değerlendirmesi ve 2019 Yılı Beklentileri Açıklaması

07.12.2018 – MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye’nin 2018 yılındaki ekonomi performansı ve 2019 yılı öngörülerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kaan açıklamasında şunları kaydetti:

2018 yılının ilk çeyreğinde %7,2 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde ise %5,2 büyümüş ve güçlü büyüme performansını sürdürmüştü. Bu dönemde tüketim ve yatırım harcamalarının GSYİH büyümesine yaptığı katkı beklentilere paralel gerçekleşmiş, dikkatleri çeken nokta ise net ihracatın katkısı olmuştu. Geride bırakmış olduğumuz üçüncü çeyrekte ve içinde bulunduğumuz dördüncü çeyrekte ekonomik aktivitede gözlenen yavaşlamaya karşın, net dış talepten alınan destekle birlikte, yılsonu büyüme oranının %4-%4,5 bandında olacağını tahmin ediyoruz.

Nitekim Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında dış ticaret açığında gözlenen daralmanın daha da belirgin hâle gelmesi, net ihracatın büyüme katkısının yılın 3’üncü ve 4’üncü döneminde de sürdüğüne işaret etmektedir. Dış ticaret açığındaki daralmanın etkisiyle cari işlemler dengesi de Ağustos ve Eylül aylarında fazla vermiş oldu.

Ayrıca Ağustos ayında yaşanan kur manipülasyonunun nedeniyle piyasalarda oluşan belirsizlik dönemini fırsat bilip fiyatlarını makul seviyelerin çok üzerinde artıran bazı fırsatçıların etkisiyle, enflasyon oranı hızlı bir şekilde artış kaydetmişti. Kasım ayı itibariyle enflasyon oranında başlayan gerileme sürecinin önümüzdeki aylarda da süreceğini öngörüyoruz.

Özetle yılın son çeyreğinde yaşanan gelişmeler, Türkiye ekonomisinde dengelenme sürecinin hız kazandığına işaret etmektedir. Küresel ticarette belirsizliklerin olduğu, ticaret savaşları ve yeni korumacılık gibi kavramların ön plana çıktığı böylesi bir dönemde, siyasi ve ekonomik anlamda istikrarını tesis etmeyi başarmış bir ülke olarak Türkiye, muadillerinden pozitif ayrışmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarının olabileceği, büyüme performanslarının düşeceği ve kurların üstünde bir miktar etki yapabileceği beklentilerin olduğu böyle bir dönemde; ülkemize sıcak sermaye girişi de sürmüştür.

Yatırımlar için oldukça elverişli demografik yapısı, genç nüfusu ve yeni ekonomi için gereken faaliyetlere açılan alanlarıyla oldukça büyük bir pazar olan Türkiye’nin, içinden geçmekte olduğu dengelenme sürecine karşın, 2019 yılında da pozitif büyüme performansını sürdüreceğine inanıyoruz.

MÜSİAD’dan Türkiye’nin Ekonomik Yol Haritasına İlişkin Açıklama

30.11.2018 – Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye’nin ekonomik yol haritasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Kaan, açıklamasında şunları kaydetti:

Dünyada en fazla itibar gören ve en çok sözü geçen ülkeler, üreterek zenginleşmiş ülkelerdir. Çünkü bir ülkenin iktisadi sorunlarının çözümü, üretimde gizlidir. O halde ekonominin içinde bulunduğu sorunların çözümü, yalnızca üretimle çözülebilir. Zira, üretim olmadan;

  • Ne büyüme olur,
  • Ne zenginlik olur,
  • Ne istihdam olur,
  • Ne işsizlikle baş edilebilir,
  • Ne enflasyonla baş edilebilir,
  • Ne ihracat yapılabilir,
  • Ne ithalat azaltılabilir,
  • Ne kalkınma olur,
  • Ne de zenginleşme olur.

Üretim, tek sektörlü yapıdan ziyade, çok sektörlü olmak zorundadır. Üretimde, hiçbir sektör ihmal edilmemelidir. Yani tarım ve hayvancılık alanında üretim, sanayi üretimi ve hizmetler sektöründeki üretim, senkronize bir şekilde olmalıdır. Üretim alanlarından bir sektör, kesinlikle bir diğerine feda edilmemelidir. Buna Çoklu Üretim Modeli denmektedir.

Ülkemizde uzun bir süredir tüketim, üretimden fazladır. Sorunların çözümü, bu olguyu tersine çevirebilmeyle yakından ilişkilidir. Yani “üreterek tüketme anlayışına geçiş yaparak, başta ekonomik olmak üzere bütün sorunların üstesinden gelmek mümkündür. Ancak üretmeyi başardığımız ölçüde bu yüzyılın yükselen ülkesi olabiliriz. Aksi takdirde, bugünkü kazanımlarımızı da kaybetmekle yüz yüze kalabiliriz.

Peki, üretim nasıl yapılmalıdır?

Üretim, yenilik (inovasyon) odaklı olmalıdır. Yenilik odaklı ekonomi demek, bilgi ve Ar-Ge temelli üretim demektir.

Ar-Ge, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni bilgiler elde etmek veya mevcut bilgilerle yeni malzeme, yeni ürün ve yeni araçlar üretmek veya mevcut olanları geliştirmek amacı ile yapılan düzenli çalışmalar bütünüdür.

Yenilik, Ar-Ge çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Yenilik, bir taraftan firmaların ve ülkelerin rekabet mücadelesinin en kritik unsuru haline geldiği gibi, diğer taraftan da iktisadi gelişmenin en temel belirleyicisi haline gelmiştir.

Yenilik, iktisadi büyüme hızını sürdürmek ya da artırmak isteyenler için değil ama iktisadi gelişmenin yönünü değiştirmek ya da yaşam kalitesini iyileştirmek isteyenler için büyük önem taşımaktadır.

Mikro açıdan firmaların büyümesi ve verimliliklerinin artması, yenilik ve yenileşme kapasiteleri ile yakından ilişkili olduğu kadar,makro açıdan ülkelerin ekonomik büyümesi ve toplumsal gelişmesi de yenilik ve yenileşmeyle yakından ilişkilidir.

İstikrarlı ve hızlı büyümeyi gerçekleştirmek, başta cari açığın düşürülmesi ve reel sektörün rekabet gücünün artırılması gibi yapısal bazı sorunların çözümleri de yenilik/yenileşmeyle ilintilidir.

Artık yenilik kapasitesini artıracak mikro reformlara ağırlık verme zamanı da gelmiştir. İşletmelerimizin araştırma, geliştirme, yenileşme, tasarım ve markalaşma yeteneklerini ve becerilerini artırmaları için de her türlü yenileştirici açılımlar teşvik edilmelidir.

 

Müsiad Meksika ve Kolombiya’da

27.11.2018 – Türkiye’nin en yaygın ve en güçlü STK’sı MÜSİAD, Meksika ve Kolombiya’da temsilcilik açılışı gerçekleştirdi

Türkiye’nin en yaygın ve en güçlü STK’sı MÜSİAD, “Ticaret Diplomasisi” vizyonuyla küresel ölçekli teşkilat ağını genişletmeye devam ediyor. 2018 yılı sonuna kadar 100 ülkede teşkilatlanma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren MÜSİAD, stratejik bölge olarak belirlediği Latin Amerika’da temsilcilik açılışlarına imza attı. Meksika ve Kolombiya açılımlarıyla Latin Amerika’da atağa geçen MÜSİAD, böylece 86 ülkede 216 temsil noktasına ulaştı.

Latin Amerika’da Üç Temsilciliğe Ulaştık

Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar,MÜSİAD’ın Latin Amerika vizyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Uyar açıklamasında, LatinAmerika’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve bölgeyi ziyaretlerinin ardından giderek önem kazandığına dikkat çekti. MÜSİAD’ın 2019 yılını “Latin Amerika ve Asya-Pasifik Yılı” olarak belirlediğini kaydeden Uyar, bu anlayış doğrultusunda öncelikle Venezuela temsilciliği açılışını yaptıklarını son olarak ise Meksika ve Kolombiya temsilciliklerinin açılışını gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Ticaret Diplomasisi Ekseninde İlerliyoruz

MÜSİAD olarak yabancı ülkelerle Ticaret Diplomasisi anlayışıyla temasta bulunduklarının altını çizen Uyar şöyle konuştu:

MÜSİAD olarak yabancı ülkeler ile ilişkilerimizde “Ticaret Diplomasisi” kanalını kullanarak ilerliyoruz. Küresel ticarette, gittikçe sertleşen rekabet şartlarına uyum sağlayabilmek ve riskleri doğru okuyarak gerekli hamleleri zamanında hayata geçirmek, günümüzde ticaretin ivme kazanması adına çok önemli bir mesele. “Ticaret Diplomasisi” projesiyle, ticaret trafiğini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek ve ülkemizin ticaret potansiyelini maksimum düzeyde ortaya koymak için çalışıyoruz. Gittiğimiz ülkelerde, temas edilen insan sayısını günden güne artırıyoruz. Böylece, gerek MÜSİAD’ın gerek ülkemizin bilinirliliğini geliştiriyor ve ülkemiz adına olumlu intibanın oluşmasını sağlıyoruz.
Bu minvalde, 86 ülkede, 216 noktada oluşan teşkilat ağımızla yürüttüğümüz ticaret diplomasisi hayati bir öneme sahip. Ticari ataşe gibi çalışan yurt dışı şube başkanlarımız ve temsilcilerimiz aracılığıyla, o ülkelerdeki iş insanları ile bir araya geliyor, teşkilatlanma çalışması yürütülen ülkelerin önemli STK’ları, kurum ve kuruluşlarıyla iş birliğine gidiyor ve MoU anlaşmaları imzalıyoruz. Böylelikle ülkelerimiz arasında önemli ticaret köprüleri kuruyoruz.”

Türkiye-Latin Amerika Ticaret Hacmi Gelecek Vaat Ediyor

Latin Amerika’nın ekonomik durumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Uyar, Latin Amerika’nın 20 milyon kilometrekarelik bir alanda yaşayan 550 milyonu aşkın nüfusu barındırdığını ve 2 trilyon Doları aşkın GSYİH üreten ve 700 milyar Doların üzerinde dış ticaret hacmi olan büyüklü küçüklü 33 ülkeyi kapsadığını ifade etti. Uyar, “Meksika geçen yıl toplamda 409 milyar dolar ihracat, 420 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Ülkenin ticaret partnerleri arasında ABD, Çin, Almanya başı çekerken, Türkiye bu ülkeye geçen yıl 441 milyon dolarlık ihracat, Meksika’dan da 772 milyon dolarlık ithalat yaptı”. 2018 yılı Ocak-Eylül ayları arasında iki ülke ticaret hacminin 957 milyon dolara ulaştı. Kolombiya ile olan ticaret hacmimiz ise 1,5 milyar Dolar seviyesine ulaştı.Meksika’ya oranla Kolombiya ile olan ticari ilişkilerimiz daha hızlı ilerliyor. Açtığımız son temsilciliklerin de ticari ilişkilere önemli katkılar sağlayacağını umut ediyoruz.” dedi.

MÜSİAD Latin Amerika’da İlklere İmza Atıyor
MÜSİAD Meksika Temsilcisi olarak göreve başlayan Cengiz Deveci ve MÜSİAD Kolombiya temsilcisi olarak göreve başlayan Mehmet Çankaya, iki ülke ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Meksika Temsilcisi Deveci, Türkiye-Meksika arasındaki ticaret hacminin hali hazırda yeterli seviyede olmadığını, Türkiye’nin ülkeye ihracatının istenilen seviyeye ulaşmadığını ve bunun geliştirilmesi noktasında önemli projelere sahip olduklarını belirtti.

Kolombiya Temsilcisi Mehmet Çankaya ise, ilk iş olarak Kolombiya’daki resmi kuruluşları, tüm ticaret odası ve işadamı dernekleri başkanlarını ziyaret edeceğinin belirtti. Türkiye-Kolombiya ticaret hacminin önemli bir seviyede olduğunu söyleyen Çankaya, ülkemizin ihracatı ve ithalatı arasında ciddi bir fark olduğunu, ihracatın arttırılmasında önemli çalışmalar gerçekleştirmeye hazır olduklarını kaydetti. Bölgede Türk iş insanları için çok önemli fırsatlar olduğunu dile getiren Çankaya,MÜSİAD Kolombiya temsilciliğinin bu kapsamda iki ülke ticaret ilişkilerine katkı sağlayacağını belirtti.

 

MÜSİAD Cezayir’de Temsilcilik Açtı

17.11.2018 – Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), dünyanın her noktasına ulaşma hedefiyle, şube ve temsilci sayısını artırmaya ve iş birliği anlaşmaları imzalamaya devam ediyor. Yıl sonuna kadar 100 ülkede teşkilatlanma hedefi ile yola çıkan MÜSİAD, Cezayir’de temsilcilik açılışını gerçekleştirdi. Bu açılış ile MÜSİAD 84 ülkede 214 nokta temsil noktasına ulaştı.

CEZAYİR STRATEJİK BİR NOKTA

Cezayir’in Türkiye açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar, gerek iki ülke ilişkilerinin gerekse iki coğrafyanın insanlarının geçmişten gelen köklü bir bağa sahip olduğunu söyledi. MENA bölgesindeki hedefleri doğrultusunda önemli bir daha attıklarını ifade eden Uyar, MÜSİAD Cezayir temsilciliği vasıtasıyla ticaret hacminin ve iki ülke ilişkilerinin hali hazırdaki konumundan daha iyi bir seviyeye geleceğini söyledi.

TÜRKİYE-CEZAYİR TİCARET HACMİ DAHA İYİ BİR SEVİYEYE ÇIKARILMALI

Türkiye ve Cezayir arasında önemli bir ticaret hacminin var olduğunu belirten Uyar, 2016 yılında Türkiye’den Cezayir’e gerçekleştirilen 1,7 milyar ABD Dolarlık ihracat, 2017 yılında yine 1,7 milyar ABD Dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. Bavul ticaretinden ise 100-150 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin ise 2.7 milyar dolar seviyelerine ulaştığını söyledi. Ticaret hacminin potansiyel bakımından daha ileri seviyelere çıkabileceğini belirte Uyar, MÜSİAD Cezayir temsilciliğinin bu rakamları daha ileri seviyeye çıkarılmasında önemli bir rol oynacağını belirtti.

MÜSİAD CEZAYİR KALKINMADA BAŞROL OYNAYACAK

MÜSİAD Cezayir Temsilcisi olarak göreve başlayan Kenan Kösen, iki ülke ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. İlk iş olarak Cezayir’de ki resmi kuruluşları, tüm Ticaret Odası ve İşadamı Dernekleri Başkanlarını ziyaret edeceğinin belirten Kösen, Türkiye-Cezayir ticaret hacminin umut verici seviyede olduğunu lakin potansiyeline henüz ulaşmadığını belirtti. Bölgede Türk iş insanları için çok önemli fırsatlar olduğunu dile getirdi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve ticaret hacminin artması bölgenin kalkınması için çok önemli olduğunu belirten Kösen, MÜSİAD Cezayir Temsilciliği olarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılmasına odaklandıklarını, bu bağlamda çalışmalar yürüteceklerini belirtti.

 

MÜSİAD’dan ABD’nin İran Yaptırımları ile İlgili Açıklamalar

05.11.2018 – MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, ABD’nin İran’a yönelik gerçekleştirdiği ekonomik yaptırımlara ilişkin yazılı bir açıklama gerçekleştirdi. Kaan açıklamasında şunları kaydetti:

MÜSİAD olarak; uluslararası yaptırımların hukuksal birer dayanağının olması, bu bağlamda orantılı olması ve insan haklarına zarar vermemesi gerektiğine inanıyoruz. Fakat üzülerek; Trump yönetiminin, uluslararası hukuku ve kamuoyunu dikkate almadan İran’a uyguladığı ambargonun, bölgede barış ve istikrarı tehlikeye attığını görüyoruz.

ABD’nin kendi çıkarları için yaptırımları dış politika aracı olarak kullanması,bölgede siyasi gerilimin artmasına yol açmakta; bölgede savaş kaynaklı yaşanan gelişmelerin sükûnete kavuşmasına engel teşkil etmektedir.

Bu gelişmelere karşın; ülkemizin ambargonun kapsamı dışında yer almasını, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin daha üst seviyelere ulaşabilmesi adına çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz.

Son 10 yılda Türkiye ile İran arasındaki ticarette önemli bir aşama kat edilmesine karşın, ikili ticaret hacminin siyasi gelişmelerin gölgesinde kaldığını ve bu nedenle de potansiyelinin çok altında seyrettiğini ifade edebiliriz. Nitekim 2007 yılında 8 milyar dolar seviyesinde olan Türkiye-İran ikili ticaret hacmi; 2011 yılında 21,8 milyar dolar seviyesine kadar yükselmiş, 2017 yılında ise 10,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir.

Bu amaca yönelik iki ülke arasındaki mevcut ticari ilişkilerin geliştirilerek enerji ticaretinin ötesine taşınması elzemdir. Ayrıca orta ve uzun vadede İran’da ekonomik aktivitenin ivme kazanması, sınır ticaretimizin gelişmesinde önemli bir rol oynayacak ve böylece bölgesel kalkınmaya da olumlu yansıyacaktır.

 

MÜSİAD’dan Rusya Hamlesi

02.11.2018 – Dünyanın her noktasına ulaşma hedefiyle faaliyetlerine devam eden MÜSİAD, son olarak Rusya’da temsilcilik açtı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), dünyanın her noktasına ulaşma hedefiyle, şube ve temsilci sayısını artırmaya ve iş birliği anlaşmaları imzalamaya devam ediyor. “Yıl sonuna kadar 100 ülkede teşkilatlanma” hedefi ile yola çıkan MÜSİAD, son olarak Rusya’da temsilcilik açtı. MÜSİAD böylece 80 ülkede 210 temsil noktasına ulaşmış oldu.

Rusya Stratejik Bir Öneme Sahip

MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar, Rusya’da temsilcilik açılışının stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejik noktalar olarak konumlandırdığı Rusya, Hindistan, Çin ve Meksika’da teşkilatlanmayı öncelikli hedef olarak belirlediklerini ifade eden Uyar, bu doğrultuda Çin’de 4 farklı eyalette temsilcilik açtıklarını, şimdide Rusya’da temsilcilik açarak MÜSİAD ve Türkiye adına önemli bir adım attıklarını kaydetti.

Türkiye-Rusya Ticari İlişkileri Geliştirilmeli

İki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin olumlu seyrettiğine dikkat çeken Uyar,buna rağmen ticaret hacminin aynı seviyede olmadığını, iki ülke arasında çok büyük bir ticari potansiyel olduğunu ve bu potansiyelin süratle rakamlara yansıması noktasında çok çalışılması gerektiğini belirtti.

2017 yılında ticaret hacminin %37.2 oranında artarak 21.6 milyar dolar seviyesine çıktığına değinen Uyar, 2018 yılının ocak-haziran döneminde ise ticaret hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre %37 artış gösterdiğine işaret etti.Tüm bu gelişmelerin mutluluk verici olduğunu söyleyen Uyar, Rusya’nın başkenti Moskova’da açılan temsilciliğin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çok önemli katkılar sunacağını belirtti.

Yaklaşık 2 ay önce Rusya’ya giderek, ülkenin en önemli kuruluşlarından biri olan Uluslararası Müslüman İşadamları Derneği ile MoU anlaşması imzaladıklarını belirten Uyar, tüm bu çalışmaların “Ticari Diplomasi” vizyonunun bir sonucu olduğunu söyledi.

MÜSİAD Rusya Temsilciliği Hayati Önem Taşıyor

MÜSİAD Rusya Temsilcisi olarak göreve başlayan Mefail Deribaş, iki ülke ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. İlk iş olarak Rusya’daki resmi kuruluşları, tüm ticaret odası ve işadamı dernekleri başkanlarını ziyaret edeceğini belirten Deribaş, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ve artan ticaret hacminin bölgenin kalkınması için çok önemli olduğunu kaydetti. Deribaş, MÜSİAD Rusya Temsilciliği olarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılmasına odaklandıklarını, bu bağlamda çalışmalar yürüteceklerini vurguladı.

 

MÜSİAD: Geleceğin Para Birimi, Yatırım Fırsatları ve Meslekleri Tartışılacak

23.10.2018 – Türkiye şube başkanları ile içlerinde Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, İsviçre, Kanada, Kuveyt, Bosna Hersek ve Filistin’in yer aldığı farklı ülkelerin Genç MÜSİAD Başkanları 6. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi’nde bir araya geliyor. Yurtiçi ve yurtdışından önemli bir katılımın sağlanacağı kongrede, Dijital Para, İnovasyon ve Kurumsallaşma, Dönüşen Dünyada Ekonomi ve Geleceğin Meslekleri önemli konuşma başlıklarını oluşturuyor. Firmalaşan Girişimcilik Modellerinin ele alınacağı kongrede gelecek vadeden yeni projelere de fon yaratılması hedefleniyor.

UGİK’in bu yılki Teması: Gençlik, Girişimcilik ve Bilgi Ekonomisi

17. MÜSİAD EXPO kapsamında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK), geleceğin iş insanlarını, girişimci ve sanayicilerini bir araya getiriyor. Yurtiçi ve yurtdışından yoğun katılımcının beklendiği 6.Uluslararası Genç İşadamları Kongresi, bu yıl 24 Kasım 2018 (CNR EXPO 3.HALL) tarihinde “İşin başında gençler var” sloganıyla hayata geçirilecek. “Gençlik, Girişimcilik ve Bilgi Ekonomisi” ana teması çerçevesinde birçok alt başlığın konuşulacağı kongrede, yeni nesil girişimci fikirlerin değerlendirilmesi ve yatırım yapılabilecek projelerin öne çıkartılması hedefleniyor.

Genç MÜSİAD üyelerinden genç girişimcilere kitle fonlaması için fırsat

Girişimciye Destek Proje Yarışması “STARTUP ROADWAY”’e yapılan başvuruların eleme ve iki yarı final aşamasın­da değerlendirilecek olup, finalde, jüri karşısına çıkacak projeler belirlenecek. Finale kalan 6 girişimcinin yapacağı sunumlar sonunda seçici jüri ve sa­londa bulunanların oylarıyla birinci, ikinci ve üçüncü seçilecek. İlk üçe giren yarışmacıların ödüllendirileceği yarışmada ilk 10’a giren projelere, fonluyoruz.com kitle fonlaması platfor­munda yer verilecek ve fonlama imkânı tanınacak. İlk yirmiye giren projeler, MÜSİAD EXPO Fuarı’nda yer alacak yerli ve yabancı yatırımcılarla bir araya gelme fırsatı yakalacaklar.

Tayvan, Yeşil Enerji ve Akıllı Şehir çözümleri konusunda Türkiye ile köprü kuruyor

17.10.2018

Tayvan’ın önde gelen ticaret organizasyonu Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi (TAITRA), iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla Tayvan ve Türkiye Yeşil Enerji ve Akıllı Şehir Forumu’na ve Tayvan’dan gelen ticaret heyetine ev sahipliği yaptı. Tayvan ve Türkiye Yeşil Enerji ve Akıllı Şehir Endüstrileri Forumu, 17 Ekim 2018’de İstanbul Shangri-La Bosphorus Otel’de gerçekleşti.

Tayvan ve Türkiye Yeşil Enerji ve Akıllı Şehir Endüstrileri Forumu, Tayvan’ın bu alandaki teknolojilerini tanıtmak ve Türkiye ile işbirliğini güçlendirmek amacıyla düzenlendi. Tayvan ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 1,83 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2017 yılında Tayvan, Türk çelik sektörünün sekizinci en büyük ithalatçısı oldu ve Türkiye’den Tayvan’a yapılan tekstil hammaddeleri ve demir dışı ürünlerin ithalatı da önemli ölçüde arttı. Türkiye ise Tayvan ürünleri için Orta Doğu’daki en büyük ihracatçı ülke konumunda. Tayvan’ın Türkiye’ye ihracat yaptığı başlıca alanlar makine, entegre devreler, güneş pilleri, otomobil yedek parçaları ve plastik endüstrileri.

TAITRA’nın Yönetim Kurulu Başkanı James C.F. Huang ve Başkan ve CEO’su Walter Yeh liderliğindeki heyette; Tayvan’ın enerji ve akıllı şehir alanındaki önde gelen kuruluşlarından Delta Electronics, Motech Industries, Accton Technology, Digi-Triumph Technology, E-one Moli Energy, Information Technology Total Services, Gintech, Inventec Solar Energy gibi şirketler yer aldı.

Türkiye, Yeşil Enerji ve Akıllı Şehir alanlarında son yıllarda gerçekleşen hükümet girişimleri ve hem kamu hem de özel sektörden çok sayıda yatırımla önemli ölçüde büyüme gösterdi. Tayvan ise solar PV’leri, akıllı şehirler inşa etme ve entegre çözümler sunma konusunda yüksek deneyime sahip ülkelerden biri olması sebebi ile Türkiye ile yakın işbirliği içerisinde bulunuyor. Türkiye Elektrik Piyasası Kanunu daha fazla yenilenebilir enerjiyi teşvik etmekte ve bu bağlamda güneş enerjisi üretimi büyük ölçüde artış gösterdi. Hükümet bu alanda daha fazla büyümeyi teşvik ederken, yenilenebilir kaynaklardan gelen enerji ile ilgili hedefleri de artırıyor ve böylece bu alandaki büyüme ivmesini hızlandırıyor. İstatistiklere göre, Tayvan’dan Türkiye’ye ithal edilen güneş pili miktarı, 2017 yılında 2016 yılına göre yaklaşık yüzde 257 oranında arttı. Tayvan güneş enerjisi endüstrisi, bir tedarik zinciri niteliğinde olduğundan toplam çözümler sağlayabiliyor. Dünyanın en büyük 10 güneş pili üreticisi arasında yer alan Motech ve Gintech’in de aralarında yer aldığı Tayvan’ın güneş enerjisi alanında önde gelen firmaları, Forum sırasında güneş enerjisi teknolojileri alanında son gelişmeler hakkında sunum yaptılar.

Akıllı şehir teknolojileri kapsamında ise; LED, güç elektroniği, enerji altyapısı, yenilenebilir enerji dahil olmak üzere geniş bir yelpazede ürün ve çözümler sunan ve uluslararası dev firmalardan olan Delta, IoT akıllı sistemler, Endüstri 4.0, gömülü sistemler alanında lider marka Advantech ve Information Technology Total Services (ITTS)’in de aralarında bulunduğu lider firmalar akıllı bir şehir kurma konusundaki deneyimlerini ve gelişmiş çözümlerini paylaştılar.

Tayvan ve Türkiye Yeşil Enerji ve Akıllı Şehir Forumu’nda daha fazla iş olanakları sağlamak için Tayvanlı ve Türk firmalar arasında görüşmeler düzenlendi.

Forumda, TAITRA ve Türkiye’nin önde gelen iki kurumu MÜSİAD ve DEİK ile Mutabakat Anlaşması da imzalandı. Ayrıca heyetin Türkiye’de bulunduğu beş gün süresince Tayvan ve Türkiye arasındaki ticaret ve işbirliğine katkıda bulunmak amacıyla Arçelik, Smart Energy, Proline, Temsa, Karsan, Teknosa ve Hepsiburada’nın da aralarında bulunduğu Türkiye’nin önde gelen kuruluşları ziyaret edildi.

Ticaret diplomasisi vizyonuyla yurt dışındaki önemli STK ve kuruluşlarla anlaşmalara imza atan MÜSİAD, son olarak Tayvan Ticaret Merkezi (TAITRA) ile MoU anlaşması imzaladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Tayvan Ticaret Merkezi (TAITRA) arasında Genel Başkan Abdurrahman Kaan ve TAITRA Başkanı James C.F. Huang katılımlarıyla 17 Ekim 2018 Çarşamba günü, saat 10.00’da, İstanbul’da “MoU Anlaşması İmza Töreni” düzenlendi.

Programda konuşan Genel Başkan Kaan, MÜSİAD olarak Ticaret Diplomasisine yönelik çalışmalara öncelik verdiklerinin altına çizdi. Kaan, “MÜSİAD olarak ticaret diplomasisinin önemini her fırsatta dile getiriyoruz. Bugün TAITRA ile imzalarını atacağımız gibi, birçok kurumla MoU anlaşmaları gerçekleştiriyoruz. Yurt dışı şube ve temsilciliklerimizi, birer ticari ataşe gibi çalışmaya teşvik ediyoruz. Bu çabamızın olumlu sonuçları görmek bizleri mutlu etmenin ötesinde, gururlandırıyor.” dedi.

Anlaşma Ticari İlişkilerimizin Geliştirilmesi Yönünde Önemli Bir Adım

Tayvan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere de değinen Kaan, ticaret hacminin potansiyelin çok altında olduğuna dikkat çekti.Kaan, “ Ortada önemli bir ticaret potansiyeli var, bunun farkındayız. İşte bu potansiyeli ortaya çıkarmak için buradayız. Bugün, hem Tayvan için hem de ülkemiz için önemli bir anlaşmanın imzalarını atıyoruz. Bu anlaşmanın ticari ilişkilerimizin gelişmesi yönünde büyük bir adım olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin ihracatının artırılmasına yönelik çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Kaan, Tayvan heyetini ve Tayvanlı iş insanlarını, 21-24 Kasım 2018 tarihlerinde düzenlenecek MÜSİAD EXPO Fuarına davet ederek sözlerini noktaladı.

Türk İş İnsanları İle İlişkilerimizi Geliştirmek İstiyoruz

TAITRA Başkanı James C.F. Huang konuşmasında Türkiye’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Akıllı şehir ve yenilenebilir enerji kavramlarının günümüzde büyük bir önem taşıdığını belirten Huang, bilgi ve teknoloji alanına yönelik ülke olarak faaliyetlerde bulunduklarını ve önemli gelişmeler kaydettiklerini vurguladı. Huang, “ Türkiye çok önemli bir ülke ve Ortadoğu’daki en önemli pazar. İkili ilişkilerimiz neticesinde geçen yıl 2 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirdik. Bu yönüyle Türkiye, Tayvan’ın Avrupa’daki en önemli partneri. Yenilenebilir enerji konusuna hem Türk hükümeti hem de Tayvan hükümeti büyük bir önem atfediyor. Tayvan, 2025 yılına gelindiğinde enerji ihtiyacının %25’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından gidermeyi hedefliyor. Özel sektör temsilcilerimiz de hükümetimizin bu politikalarından yararlanıyor. Bizler de yenilenebilir enerji ve akıllı şehir konularına ilişkin Türk iş insanları ile konuşmak ve ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla buradayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Program, imzalanan MoU anlaşması ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 

MÜSİAD Erdal: Enflasyonla Mücadelede Kazanan Türkiye Olacaktır

10.10.2018 – MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ekonomide dengelenme ve normalleşmenin sağlanacağı bir sürece girildiğini ifade eden MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, üreticiler, sanayiciler ve ekonomi yönetimi olarak enflasyonla mücadele başta olmak üzere ekonominin yeniden ivme kazanması için milli bir duruşla beraber güçlü bir dayanışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

“Tüm Firmaların Bu Güçlü Mücadeleye Destek Vermesini Temenni Ediyorum”

Bakan Albayrak’ın iş dünyasına yönelik dayanışma çağrısına sorumluluk bilinciyle destek vereceklerini belirten Başkan Erdal; “Yıllardır yerli ve milli politikaların sürdürülebilir olması söylemimizin önemi geldiğimiz noktada çok daha iyi görülmüştür. Yarınlara daha güçlü yürüyen bir Türkiye idealimizin gerçekleşmesi üretmekten geçer. Kamu başta olmak üzere yerli ve milli tüm değerlerimize gereken desteği vermeliyiz. Bizler de her biri sektöründe öncü üye firmalarımızla millet ve vatan önceliğiyle açıklanan programa yönelik çalışmalarımızı ivedilikle başlatıyoruz. Devletimizin yanında yer almaya ve elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Tüm firmaların da bu güçlü mücadeleye destek vermesini temenni ediyorum. Büyük hedeflere ulaşmanın yolu, büyük fedakarlıklardan geçer” dedi.

“KDV İadelerinin Hızlandırılması Firmalarımıza Kaynak Oluşturacak”

Sürdürülebilir bir mali dengenin sağlanması ve bütçe disiplininde tavizsiz bir politika izlenmesinin önemine değinen Başkan Erdal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enflasyon, toplumun tüm kesimini etkilemektedir. Dolayısıyla tüm paydaşlarla sağlanan güçlü koordinasyon ve işbirliği ile büyük bir toplumsal dayanışma örneği sergileyerek bu mücadeleden galip geleceğimizi düşünüyorum. Enflasyonla mücadeleyle birlikte teknoloji üretimini sağlamaya, ihracatı artırmaya ve cari açığı düşürmeye yönelik çalışmalarımıza devam etmeliyiz. Ekonomi yönetimi tarafından alınan yapısal ve makroekonomik önlemlerin yanı sıra iş dünyasının alacağı mikroekonomik önlemler de tamamlayıcı olacaktır. Ağustos ayından itibaren geçerli olmak üzere bankaların yüksek faizle kullandırılmış kredilerin faizlerinde yüzde 10 indirim yapması ve bekleyen ciddi KDV iadelerinin hızlandırılması firmalarımıza kaynak oluşturacak, piyasaları ve firmalarımızı oldukça rahatlatacaktır. Enflasyonla mücadelede kazanan hiç kuşkusuz Türkiye olacaktır”

 

 

MÜSİAD EXPO’ya başvuran yatırımcı sayısında bu yıl rekor artış yaşandı

28.09.2018 – 2023 için koyulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine yönelik en kritik zirvelerden biri olan 17. MÜSİAD EXPO’ya katılım başvurusu yapan yabancı yatırımcı sayısında bu yıl rekor sayıya ulaştı. Geçen yıllara oranla 6 kat artış yaşanan yabancı yatırımcıların dağılımı da çeşitlilik arz ediyor. Aralarında Almanya, Fransa, Hollanda gibi AB ülkeleri olduğu kadar, Çin, Malezya, Kazakistan, Hindistan, Pakistan gibi Asya ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijerya, Kenya, Sudan gibi Körfez Bölgesi ile Afrika’nın bulunduğu 100 kadar farklı ülkeden katılımcı bekleniyor. Şu ana kadar teyit edilmiş toplam 600 kadar yabancı yatırımcının katılıyor olmasını Türkiye’nin artan önemine bağlayan MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan: “Dünyada ticaret doğuya kayıyor çünkü gelecek, nüfus ve üretim yoğunluğu olan ülkelerin olacak. Türkiye ticaret savaşları içinden hep kazançlı çıkacak çok önemli değerlere sahip. Yapmamız gereken tüketim ekonomisinden uzaklaşıp, üretim ekonomisine doğru yönelmek. Dünya 5’ten büyük dedik. Bunu bir kez daha MÜSİAD EXPO’da gözler önüne sereceğiz” dedi.

MÜSİAD EXPO 500 milyar dolarlık ihracat hedefine koşuyor

İstanbul, Kasım ayında bölgenin en önemli ekonomik ve ticari zirvelerinden birine sahne oluyor. 17. MÜSİAD EXPO 21-24 Kasım 2018 tarihleri arasında CNR Expo İstanbul’da gerçekleşecek. Her iki yılda bir gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO, Asya’dan Avrupa’ya, Orta Doğu ve Afrika’dan Türki Cumhuriyetlere kadar yabancı iş adamları ve devlet adamlarını konuk edecek. «İş Burada» sloganıyla hayata geçecek olan 17. MÜSİAD EXPO’nun hedefi «fikir ve hedeflerini hayata geçirmek isteyen yerli ve yabancı iş adamlarını bir iş platformunda bir araya getirmek ve Türkiye’nin ticari hacmini artırmak. 2023 için koyulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine yönelik en kritik zirvelerden biri olan MÜSİAD EXPO, potansiyel ihracat ilişkilerinin kurulacağı önemli bir iş platformu oluşturacak.

MÜSİAD EXPO’nun ekonomik darboğazdan çıkışta misyonu büyük

MÜSİAD EXPO’nun Türkiye ekonomisinin büyümesinde önemli misyon üstlendiğini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu darboğazdan çıkabilmesi, cari açık dengesinin kurulması ve yabancı yatırımcının yanı sıra yerli yatırımcının yeni yatırımlara motive edilmesini sağladığını ifade etti. Kaan, “İş dünyasına ve vatandaşa ülke ekonomisinin geleceği konusunda güven veren bir zirve olarak MÜSİAD EXPO, İmalat-Yatırım-İhracat anlayışıyla çalışan inanmış MÜSİAD üyeleriyle ekonomimizin itici gücü olacak. Ülkemizin 2023 itibariyle 500 milyar dolarlık ihracat hedefine en önemli katkıyı MÜSİAD EXPO ile yapacağız” dedi.

MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, MÜSİAD EXPO hakkında bilgi verdi. Bostan, 2016 yılında 72.000 ziyaretçi ağırlayan MÜSİAD EXPO’da bu yıl, yerli yabancı en az 600 firmanın katılımının, 8000’in üzerinde B2B görüşmenin, 30 kadar ülkeden Bakan düzeyinde katılımın beklendiğini belirtti. Yurtiçi ve yurtdışından binlerce iş adamı ve satın almacı da B2B iş platformumuzda yüz yüze görüşme ve yeni iş anlaşmalarının temelini atma olanağı bulacaklar.

Bir zirvede dört büyük etkinlik

MÜSİAD EXPO bu yıl küresel iş dünyasından temsilcilerin makro ekonomi gündemini konuşacağı IBF International Business Forum, yüksek teknoloji üreten kuruluşların ve savunma sanayiinin bir araya geldiği High-Tech Port geleceğin iş adamları ve sanayicilerini buluşturan UGİK (Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi)’e de ev sahipliği yapacak.

 

25.09.2018 – MÜSİAD Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Davut Altunbaş, son dönemlerdeki döviz artışını gerekçe göstererek fahiş fiyatlar üzerinden ürün satışında bulunan sektör temsilcilerine yönelik yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu hususlara dikkat çekildi: Üzülerek görüyoruz ki, dövizdeki dalgalanmayı sektörümüzde fırsatçılığa çevirmeye çalışanlar olmaktadır. Stokculuk yapan, fahiş fiyat artışları gerçekleştiren ve yüksek fiyattan ürün satmaya zorlayan firmalarla karşılaşmaktayız.

Dövizdeki yükselişin duracağını ve spekülatif hareketlerin son bulacağını söylememize rağmen söz konusu firmalar,yüksek kurdan açıkladıkları fiyatları, kur düşmeye başlamasına rağmen geri çekmemektedirler.

60 bine yakın firmayı 120.000 aileyi ilgilendiren sektörümüzde,

Bu firmalara ilanen tebliğ etmek isteriz ki ;

Bu günler geçicidir, her kışın bir baharı olacaktır.Sektörümüze yaşattıkları bu olumsuz havayı bir an evvel sonlandırmaları, normal piyasa sistemine dönmeleri gerekmektedir. Ticaretin kaos ortamlarından beslenmenin, bu sürecin sonlanmasıyla bir bedeli olacağını belirtmek isteriz. Sektörümüzün de alt paydaşlarının kendine göre hesabı olacaktır.

Bu vesileyle, mobilya sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz ile yapmış olduğumuz istişarelerde, kriz öncesi fiyat istikrarının devam ettiğini, bu süreci fırsat bilenlerin de takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz.

Bu krizin savuşturulması için MÜSİAD Mobilya ve Orman Ürünleri sektörü olarak her zaman mağdur tarafın yanında olacağız.

Kamuoyunun ve sektörümüzün tüm paydaşlarının dikkatine sunarız.

 

MÜSİAD Kaan: Gizli Zam Yapanla, Ahlaklı Esnaf Aynı Kefeye Konmamalı

07.09.2018 –Tüketiciyi zor duruma düşüren fırsatçı fiyat manevraları yapan markalarla, dürüst ticaret yapan yerli ve milli markaların kamuoyunda ayrıştırılması gerektiğini ifade eden MÜSİAD Genel Başkanı Kaan “yerli ve milli markaları yıpratmamalıyız” çağrısı yaptı:

“Gizli zam” yapanla, ahlaklı esnaf aynı kefeye konmamalı”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yurt dışından, döviz ve faiz üzerinden başlatılan ekonomik kuşatma sonrasında piyasalarda enflasyona neden olan fiyat artışı tartışmaları kapsamında, fırsatçılık yapan firmalarla ülkesi için üretim ve istihdam gerçekleştiren işletmelerimizin ayrıştırılmasının büyük bir zaruret olduğuna dair bir açıklama yaptı.

Ülkenin bütün kurum, kuruluş ve fertleriyle kenetlenmesi gereken bir dönemde, hem iş hayatını ilgilendiren konulara büyük bir hassasiyet ile yaklaşmalı hem de manipüle edici haberlerin sorumsuzca yaygınlaştırılmaması gerektiğini vurgulayan Kaan, açıklamasında şunları kaydetti:

“Yurt dışından, döviz ve faiz üzerinden ülkemize yönelik başlatılan ekonomik kuşatmaya karşı devletimiz ve hükümetimizin doğru hamleleri neticesinde, olumlu sonuçlar alınmaktadır. Fakat etkilerinin tamamen ortadan kalkmasının zaman alması muhtemel olan bu ekonomik savaşta, ülkenin tüm kurum, kuruluş ve fertleri üzerine düşen görevleri yapmalıdır. İş insanları olarak bizler de, hükümetimizin aldığı kararları uygulayarak devletimizin arkasında olduğumuzu göstermek ve elimizi taşın altına koymak zorundayız.

Bu bağlamda TÜİK verilerine göre bir önceki yıla oranla yurt içi üretici fiyatlarının ortalama %32, yurt içi tüketici fiyatlarının ise%17,9 oranında arttığı böyle bir ortamda; iş ahlakının gerekliliklerini yerine getirerek yalnızca rutin fiyat düzenlemeleri yapan yerli ve milli perakendeci ve markalarımızla, fırsatçılık, stokçuluk ve karaborsacılık yapan firmaların yan yana zikredilmesini manidar buluyorum. Özellikle piyasadaki dalgalanmayı istismar ederek fırsatçılık yapan firmalarla, ülkemiz için üretim ve istihdam gerçekleştiren işletmelerimizin ayrıştırılmasının büyük bir zaruret olduğunu düşünüyorum. Güçlendirmemiz gereken yerli ve milli markalarımızın, çeşitli iletişim araçları üzerinden manipülatif haberlere sorumsuzca konu yapılmasını, ülke ekonomimize ve toplumsal dayanışmamıza zarar verecektir.

Bunun yanında, “krizi, fırsatçılık üzerinden fırsata çevirme” anlayışıyla bazı firmaların fiyatlarda artışa gittiğini ya da ürün gramajlarıyla oynayarak “gizli zam” yaptıklarına yönelik tartışmaları da yakından takip ediyoruz. Bu iddialara konu olan fırsatçı yaklaşımların, kadim Anadolu geleneği olan dürüst ve ahlaklı ticaret mirasıyla ters düştüğünü özellikle belirtmek isterim. Aynı zamanda bu yanlış uygulamaların, toplumda güven duygusunu zedeleyerek, tüketicileri geri çekilmeye yönlendireceğini de unutmamak gerekir. Dolayısıyla firmalarımızı, bu dönemde tüketiciyi zor durumda bırakacak bu tarz hamlelerden kaçınarak, ticarette dürüstlük ve şeffaflığı elden bırakmadan hareket etmeye davet ediyoruz.”

 

MÜSİAD-Ümmet Âlimleri Ortak Basın Açıklaması: Ekonomimiz Zamanla Daha da İyi Olacak

MÜSİAD ile Ümmet Âlimler Birliği, ABD’nin Türkiye ekonomisine yönelik uyguladığı hukuk ve etik dışı yaptırımlara karşı İstanbul’da ortak basın açıklaması düzenledi

16.08.2018 – MÜSİAD ile Ümmet Âlimler Birliği, ABD’nin Türkiye ekonomisine yönelik uyguladığı hukuk ve etik dışı yaptırımlara karşı İstanbul’da ortak basın açıklaması düzenledi

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ve Ümmet Âlimler Birliği adına Filistin Âlimler Birliği Başkanı Navas Tekruri tarafından gerçekleştirilen açıklamada Türkiye’nin yaptırımlara karşı boyun eğmeyeceği ve birlik ve bütünlük halinde bu zorlukların da üstesinden gelineceğine dikkat çekildi.

“Ekonomimiz Zamanla Daha da İyi Olacak”

Açıklamasında, ABD’nin yaptırımlarının doğru ve yerinde hamlelerle bertaraf edilmeye başlandığı belirten Kuralay, ekonomik durumun zamanla daha iyi bir noktaya geleceğini kaydetti. Kuralay, “ Hiçbir etik kurala ve uluslararası hukuka uymayan bu savaş yöntemiyle, daha önce de karşılaştık. Siyasi çekişmeleri, ağır sonuçları olacak çirkin bir oyuna çeviren bu tutum karşısında bir kez daha ülkece kenetlendik. Siyasi irade başta olmak üzere, iş dünyası ve toplumun her kesimi, oynanmak istenen oyunu görerek hızlıca organize oldu ve karşı hamleye geçti.

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, ekonomi yönetimimiz çok kısa bir sürede alınacak tedbirleri tespit ederek uygulamaya geçirdi. Bunun olumlu sonuçlarını da hamdolsun görmeye başladık; zamanla daha da iyi olacaktır.” dedi.

Tamamen Hayal Ürünü

ABD’nin Türkiye’yi dünya ekonomisinin dışına itme düşüncesinin tamamen bir hayal ürünü olduğunun altını çizen Kuralay,ABD Başkanının malum açıklamayı yaptığı günün ertesi, Almanya, İtalya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, aralarında Rusya, Çin ve İran’ın da olduğu birçok ülkeden destek mesajları gelmeye başladı. Türkiye bugün, dünya ticareti içerisinde önemli bir yere sahip, dünyanın hemen hemen her noktasına ihracat yapan, büyük yatırımlara imza atan güçlü bir aktördür. Dolayısıyla, Amerika tarafından Türkiye’yi ekonomik anlamda zorda bırakma ya da dünya ekonomisi dışına itme düşüncesi bir hayalden ibarettir. Her şeyden önce buna ilk itiraz edecek olan, gördüğümüz üzere diğer ülkelerdir.” diye konuştu.

Türkiye Güçlü Bir Ekonomiye Sahip

Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi artık kırılgan bir ekonomik yapıya sahip olmadığını ve güçlü bir ekonomisi olduğunu vurgulayan Kuralay şöyle konuştu:

“Bankacılık sistemimizle, sağlam temellerde seyreden serbest piyasa ekonomimizle ve tüm paydaşlarımızla artık sarsılsak da, yıkılmayız. Bu güçlü yapıya bir de milletimizin dik duruşu ve sağlam kardeşlik bağı da eklenince, sadece ekonomimiz değil, toplumsal yapımız da aynı şekilde en ufak yara almıyor. Son yaşanan gelişmelerle, bunu tarihe bir kez daha yazmış bulunuyoruz.

Bizler, tüm dünyayla iyi ilişkiler kurarak, dostluk temelli anlayışla ilerlemeyi amaçlayan bir ülkeyiz.

Bunun en iyi örneklerinden biridir bugün sizlerin burada bizlerle bir arada olmanız.

Zor günlerimizde yanımızda olan dostlarımızı her zaman hayırla anıyoruz; fakat İslam dünyasından kardeşlerimizin desteği, bizim için çok kıymetli. Her fırsatta dile getiriyoruz; dili, dini, ırkı ne olursa olsun, bizler kardeşlerimizin dertleriyle dertleniyoruz. Dünyanın bir ucunda bir haksızlık varsa, karşısında durmayı, var gücümüzle haykırmayı kendimize ödev biliyoruz. Geçtiğimiz yaz aylarında nasıl ki Kudüs’e giderek İsrail’in haksız uygulamalarına karşı Filistinli kardeşlerimizin yanında olduysak, bu tavrımızı her koşulda sürdüreceğiz.”

“Türk Mallarını Satın Alarak Türkiye’ye Destek Olun”

Ümmet Alimler Birliği adına konuşan Filistin Alimler Birliği Başkanı Navas Tekruri de ABD’nin Türkiye’ye karşı düşmanca tavır sergilediğini, ABD’nin sadece Türkiye’yi değil, dünyadaki mazlumları da hedef aldığını söyledi.

Türkiye’nin, mazlumların yanında olduğu için hedef alındığını belirten Tekruri, ABD’nin Müslümanları hedef aldığı her zaman hüsrana uğradığını vurguladı.

Tekruri, “Tüm Müslümanlar Türkiye’nin yanındadır. Kardeş Türkiye’nin yanında duran herkese teşekkür ediyorum. Ekonomik gücü olan her Müslüman, gücü nispetinde Türkiye’ye destek olmalıdır. Müslümanları Türkiye’ye destek olmaya davet ediyorum. Türkiye’yi siyasi, ekonomik ve turizm alanlarında desteklemek gerekiyor. İnsanların tatillerini Türkiye’de yapmasını teşvik edin. Türk mallarını satın alarak Türkiye’ye destek olun. Elinizdeki dolarları TL’ye çevirin. ABD mallarını boykot edin. Bu savaş Türkiye’nin savaşı değil, herkesin savaşıdır. Bütün Müslüman ülkeleri Türkiye’nin yanında durmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

MÜSİAD’dan 18 Dilde Devletimizin Yanındayız Mesajı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ABD tarafından doğrudan ülke ekonomisini hedef alan yaptırımlara karşı, tüm dünyaya 11dilde devletimizin yanındayız mesajı verdi

12.08.2018- Ticaret diplomasisi vizyonuyla yurt içinde 84, yurt dışında 74 ülke, 206 farklı noktada hizmet veren, Türkiye’nin en yaygın Sivil Toplum Kuruluşu MÜSİAD, Türkiye üzerinde oynanan ve doğrudan ülke ekonomisini hedef alan siyasi ve ekonomik yaptırımlara karşı 18 dilde basın açıklamasında bulundu.

Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca, İspanyolca, Malayca, Japonca, Felemenkçe, Rusça, Gürcüce, Romence, Yunanca, Bulgarca, Makedonca, Boşnakça, Sırpça, Arnavutça ve Hausa dili üzerinden tüm dünyaya mesaj veren MÜSİAD, yurt dışında bulunan teşkilatları üzerinden Türkiye’ye karşı yapılmak istenen etik ve hukuk dışı uygulamalara karşı devletimize ve hükümetimize destek çağrısında bulundu.

Her türlü yaptırım ve baskılara rağmen seçilmiş meşru hükümetin yanında yer alacaklarının altını çizen MÜSİAD’ın açıklamasında şu hususlara dikkat çekildi:

“MÜSİAD olarak son dönemde ülkemizin maruz kaldığı, hiçbir ekonomik kaide ile açıklanmayan etik dışı siyasi oyunları en ağır şekilde kınıyoruz. Çıktığımız uzun yolda, milli ekonomi modelimizi hedef alan tüm saldırılara karşı, sonucu ne olursa olsun Sayın Devlet Başkanımızın ve ekonomi yönetimimizin sonuna kadar arkasında olduğumuzu beyan ederiz. Bu ekonomik savaşı kaybetmeyeceğiz. Dik ve kararlı duruşumuzdan ödün vermeyeceğiz. Zor zamanlarda kenetlenmeyi bilen halkımız, alt edilemeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya gösterecektir. Bu hususta devletimize ve halkımıza güvenimiz tamdır. Türkiye’nin en geniş tabanlı sermaye kuruluşu olarak MÜSİAD, bu mücadelede üzerine düşen her ne varsa yapmaya hazırdır. Cenab-ı Allah doğruların yanındadır.”

 

MÜSİAD Erdal: Eylem Planı Yeni Bir Kalkınmanın Fitilini Ateşlemiştir

 

05.08.2018 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin 400 projeyi içeren 100 günlük Eylem Planını kamuoyuna açıkladı. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa ilişkin açıklamalarda bulunan MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, eylem planının yeni dönemin yeni kadrosuyla vizyoner bir bakışla hazırlandığını belirterek,“Bütçe disiplininden vazgeçmeden, kaynakları çeşitlendirerek yüz günde hayata geçirilmesi planlanan dört yüz proje, yeni bir kalkınmanın fitilini ateşlemiştir.” dedi.

Açıklanan eylem planından büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade eden MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, özellikle konuşmalarının başında çizdiği tarihsel panorama ile Türkiye’nin gelecek vizyonunun ilhamının kaynağını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Kadrosuyla beraber ortaya koyduğu kararlı tavır da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin olumlu bir yansıması olarak değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.

“Açıklanan projelerin dikkat çeken tarafı milletimizin tüm ihtiyaçlarına seslenmesi” diyen Başkan Erdal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomiden eğitime, sosyal güvenlikten sağlığa, adaletten çevre ve şehirciliğe, savunma sanayiinden istihdamakadar açıklanan tüm projeler toplum kademelerinin hepsine seslenen bir nitelik taşımaktadır.

Seçimlerin hemen ardından temennimiz olan yapısal dönüşümlerin bir an önce tamamlanmasını, sosyal devlet anlayışını önceleyerek ihtiyaçların belirlenip gündemin ekonomiye ve sürdürülebilir büyümeye odaklanmasını son derece değerli buluyoruz.

MÜSİAD Ankara olarak dış ülkelerle ekonomik hacmimizi artıracak yeni bir modelin benimsenerek Ticaret Merkezlerinin ve Ticaret İrtibat Merkezlerinin oluşturulmasının ve yaygınlaştırılmasının o ülkelerde yapılan yatırımları daha güçlü ve daha kalıcı bir hale getireceğini ve sürdürülebilir ekonomik ve ticari ilişkilere temel oluşturacağını vurgulamış; bu doğrultuda Kazakistan, Senegal, Endonezya ve Malezya gibi ülkelere yönelik birçok girişimimiz olmuştu. Eylem planında Ticaret Bakanlığı icraatlarında yer alan mevcut 5 merkeze ilave olarak 35 yeni Türkiye Ticaret Merkezinin (TTM) açılacağı müjdesi, 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefimize giden yolda bir ışık olmuştur. Özellikle büyük bir potansiyel barındıran Asya Pasifik ve Afrika gibi pazarlara tam anlamıyla açılmamız için bu Ticaret Merkezlerinin giderek artmasını temenni ediyoruz.

Bunların yanında MÜSİAD Ankara olarak yıllardır savunma sanayi alanındaki çabalarımızın meyvesini de bu açıklamada bir kez daha görmüş olmak bizleri mutlu etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklamasında dört yüz projenin kırk sekizinin savunma sanayi alanında olduğunu açıklaması ve ‘Savunma sanayi projelerine ayrı bir önem veriyorum’ sözleri bu konuda ortaya koyduğumuz çabaların boşa gitmediğini gösterdi ve gelecek adına umudumuzu diri tuttu. Ayrıca iş dünyası olarak, ticari süreçlerde karşılaştığımız zorluklar, sektörel gelişimin güçlenmesinin önündeki engellerin giderilmesive ihracatın artırılması noktasında ekonomi yönetimine sunduğumuz önerilerin eylem planında karşılık bulduğunu görmekdaha azimli bir şekilde hedeflerimize odaklanmamızı sağladı.Ancak bu tarz kararlı ve önemli adımlar atıldığı ve köklü reformlar hayata geçirildiği sürece ülkemizin yapısal sorunlarına çözüm üretebiliriz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı somut projeleri içeren eylem planının, özellikle inşaat gibi sektörlerin içinden geçtiği durgunluk sürecinden çıkışını hızlandırarak ekonomimiz için yeni bir ivme kazandıracağını ve canlılık getireceğini düşünüyorum. Bununla birlikte son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve yükselen enflasyon üzerindenoluşturulmaya çalışılan olumsuz algıları da karşılıksız bırakacağı kanaatindeyim.

Bu 100 günlük süre zarfında bizlere düşen görev,yakaladığımız rekor ihracat ve büyüme rakamlarını artırarak sürdürülebilir kılmak adına yeni istihdam sahaları ve dış ticaret açığımızı kapatacak yüksek katma değerli üretim ile ekonomimize katkı sağlamaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yerli ve milli dev projeleri içeren bu reformları büyük bir memnuniyetle karşılıyor; daha güçlü ve daha müreffeh bir Türkiye yolundaülkemizi geleceğe taşıyacak bu çalışmaların devam edeceği inancıyla ülkemize ve milletimize hayırlı olsun diyorum.

 

MÜSİAD’dan Güney Afrika ve Zambiya Çıkarması

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ve Yurt Dışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Afrika programı kapsamında bir dizi temaslarda bulundu.

Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BRICS Zirvesi için gittiği Güney Afrika ve ardından gerçekleşen Zambiya temasları kapsamında bir takım ziyaretlerde bulundu. Programda Yurt Dışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar ve MÜSİAD Güney Afrika Şube Başkanı Ebubekir Salim de yer aldı.

Genel Başkan Kaan, Güney Afrika programı kapsamında ilk olarak Pretorya Büyükelçiliği Kançılarya Binası’nın açılışına katıldı. Açılışın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Kaan, Güney Afrika Şubesinin faaliyetleri ve MÜSİAD’ın çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.

MİNERA İle MoU Anlaşması İmzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından Güney Afrika’daki temaslarına devam eden Kaan,23 Müslüman ülkede canlı yayın yapan ITV’ye katılarak MÜSİAD’ın projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kaan TV programının ardından Güney Afrika’nın ilk siyahi Başkanı Nelson Mandela’nın torunu ve aynı zamanda MÜSİAD Güney Afrika Şubesi Kurucu Üyesi Mandla Mandela ile bir araya geldi.

Güney Afrika’da iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile bir araya gelen Kaan, Güney Afrika’nın en önemli ticari kuruluşlarından MİNERA ile MoU anlaşması imzaladı. Programın ikinci gününde de temaslarını sürdüren Kaan, Emine Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleşen Maarif Vakfı Güney Afrika Ofisi açılışına katıldı.

Güney Afrika-Türkiye Networking Toplantısı MÜSİAD Ev Sahipliğinde Düzenledi

MÜSİAD Güney Afrika Şubesi ev sahipliğinde, Johannesburg’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Türkiye-Güney Afrika Networking Yemeği programı düzenlendi. Güney Afrikalı iş insanları ile ikili görüşmelerde bulunan Kaan, Güney Afrika’daki iş ve yatırım fırsatları hakkında bilgi aldı.

Zambiya’daki Temsilcilik Çalışmaları Hızlandırıldı

Genel Başkan Abdurrahman Kaan ve Yurt Dışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar, Güney Afrika’daki temaslarının ardından Zambiya’ya geçti. Burada iş dünyasının temsilcileri ile bir araya gelen Kaan, Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) ile Zambiya Yatırım Ajansı ev sahipliğinde düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katıldı. Zambiya’daki temsilcilik çalışmaları için bir dizi temaslarda bulunan Kaan, Afrika’daki teşkilat ağının genişletilmesi adına önemli adımlar attı.

Finansman Sorununu Afrika’da Çözebiliriz

Genel Başkan Abdurrahman Kaan, Güney Afrika ve Zambiya ziyaretlerine ilişkin izlenimlerini anlattı. Afrika’dan daha fazla istifade etmek istediklerini belirten Kaan, Afrika’nın bugününü değil geleceğini düşündüklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

“2050 senesinde şu anda 1,3 milyar olan Afrika nüfusunun 4 milyarın üzerine çıkmasının bekliyoruz. Bu anlamda Afrika müthiş bir potansiyel barındırıyor. MÜSİAD olarak 2018 yılını, “Afrika Yılı” olarak ilan ettik. Dünya genelinde 74 ülkede faaliyet gösteriyoruz. MÜSİAD’da gıdadan inşaata, tekstilden otomotive her türlü altyapıya sahip üyeler mevcut. Şu anda 12 olan Afrika şube sayısını 21’e çıkarmayı planlıyoruz.

Yakın süreçte, ne kadar çok Afrika’yla ilgilenilirse, ne kadar iş temsilcisi gelirse o kadar fırsat yakalayabiliriz. Diğer ülkelerden kaynaklanan finansman sorunlarının çözümlerinin de buralara taşınması gerekiyor. Bu minvalde Afrika, hedef pazarlarımızın başında geliyor.”

Afrika Stratejik Bir Öneme Sahip

Yurt Dışı Teşkilatlanma Başkan İbrahim Uyar ise, Güney Afrika ve Zambiya ziyaretlerinin ülkemiz ve MÜSİAD adına son derece verimli geçtiğini, kurulan iki ilişkiler ile MÜSİAD’ın belirlediği “Ticari Diplomasi” vizyonu doğrultusunda önemli bir adım attıklarını kaydetti. Uyar, Afrika’nın MÜSİAD’ın faaliyet ve çalışmalarında stratejik bir öneme sahip olduğunu ve bu nedenle 2018 yılını Afrika Yılı olarak ilan ettiklerini belirtti. Afrika’daki teşkilat ağının genişletilmesine yönelik faaliyetlerin hızla sürdüğüne dikkat çeken Uyar, yıl sonuna kadar 30 Afrika ülkesinde temsil edileceklerini belirtti.

 

Eximbank Yıldırım, Başkent’e İlk 6 Ayda 1,1 Milyar Dolarlık Destek Sağladık

KÜRESEL TİCARET SİSTEMİNE DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE ENTEGRE OLMALIYIZ 

26.07.2018 – MÜSİAD Ankara’da da düzenli olarak gerçekleşen bilgilendirme toplantılarının bu haftaki konuğu Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım oldu. Türk Eximbank’ın çalışmaları ve destekleri ile ihracatın konuşulduğu toplantıda MÜSİAD Ankara üyelerinin sorularını yanıtlayan Genel Müdür Yıldırım Eximbank’ın Türkiye ihracatına yaptığı katkıları anlattı.

Dünyadaki Yeni Oluşumlara Kayıtsız Kalamayız

MÜSİAD Ankara Başkanı ve DEİK Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı İlhan Erdal ve MÜSİAD Ankara ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının konuğu Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Türk Eximbank yöneticileri oldu. İhracatın artırılması konusunun öne çıktığı toplantıda konuşan MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal “Özellikle MÜSİAD’lı iş adamları olarak, dünyanın birçok noktasında olan KOBİ ve KOBİ üzeri firmalarımızla ihracatın bundan sonraki süreçte daha önemli bir hale geldiğini üyelerimiz ile paylaşıyor ve biliyoruz. MÜSİAD Ankara olarak daha güçlü bir Türkiye yolunda hedeflerimize ihracata yönelik katma değeri yüksek üretimle ulaşacağımızın farkındayız. Hem Asya Pasifik hem de Afrika‘da ihracatı ve DEİK’in faaliyetlerini konu ediniyoruz. Dünya’daki ülkeler arası dengelerle birlikte ekonomik sınırlar ve modeller de değişiyor. Artık sınırlar çok yakın, rekabet çok daha keskin ve yeni iş modelleri oluşturuluyor. Dünyadaki yeni oluşumlara ihracatçılarımız kayıtsız kalmamalıdır. Küresel ticaret sistemine daha güçlü bir şekilde entegre olacak bir vizyon ortaya koymalıyız. 2023 yılı 500 Milyar dolar ihracat hedefine yeni pazarlarla daha hızlı ulaşacağız. Finansman konusunda, birçok önemli çalışmalarda bulunan Türk Eximbank’ın müteşebbislerimize vereceği destekler, ihracatla birlikte Türkiye’nin hem cari açığını hem de dalgalı kurla birlikte sıkıntılarını aşması noktasında önemli” dedi.

Hedef 46 Milyar Dolar

Türk Eximbank’ın faaliyetlerinden ve ihracatçılar için sunduğu finansal çözümlerden bahseden Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, ihracatta bir adım önde olmak için orta ve uzun vadeli finansman sağladıklarını belirterek “Eximbank, kredi büyüklüğünde Türkiye’nin 9. büyük bankası. Aynı zamanda da ihracat kredilerinin yüzde 45’ini tek başına veren, kredi, sigorta ve garanti ile tüm hizmetleri tek çatıda veren Banka konumundayız.2017 yılında 39.3 Milyar Dolar destek sağladık. Bu desteğin 15,2’si sigorta, 24,1 ise kredi. 2018’de 46 Milyar Dolar tutarında destek hedefimiz bulunuyor” diye konuştu.

Ankara’ya Desteklerimiz Sürüyor

30 farklı program ile firmalara destek sağladıklarını aktaran Genel Müdür Yıldırım ise, Ankara’ya da desteklerinin devam edeceğini kaydetti. Başkent’e ilk 6 ayda 1,1 milyar dolarlık destek sağladıklarını anlatan Yıldırım sözlerine şunları ekledi: “Bu rakam toplam ihracatının yaklaşık %29’u ediyor. Ankara’da bulunan 3.378 firmanın 422’si müşterimiz. En fazla lojistik ve taşımacılık anlamında desteklerimiz olmuş. 12 şube, 11 irtibat bürosu ve 689 personel ile Türkiye’de hizmet vermekteyiz”

Toplantı, katılımcıların görüşlerini aktarıp sorularının cevaplanmasıyla son buldu.

“Dünya Bor Rezervinin %73’ü Türkiye’de Bulunuyor”

Bor madeni ve kullanım alanları temalı MÜSİAD 99. Genel İdare Kurulu Toplantısı (GİK), Türkiye’deki tüm Şube Başkanlarının katılımıyla, hafta sonu Uşak Şubesi ev sahipliğinde düzenlendi. BOREN Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanı Doç.Dr. Abdülkerim Yörükoğlu ve ETİ Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serkan Keleşer’in katılımlarıyla gerçekleşen kurulda, Türkiye’deki Bor rezervleri, Bor ürünlerinin ileri teknoloji ürünlerindeki kullanımı, Bor üretiminde yeni inovasyon anlayışı ve Bor’a dayalı sektörlerde iş birliği çalışmaları konuları detaylı bir şekilde ele alındı.

Bor madeni ve kullanım alanları temalı MÜSİAD 99. Genel İdare Kurulu Toplantısı (GİK) Uşak Şubesi ev sahipliğinde düzenlendi. BOREN Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanı Doç.Dr. Abdülkerim Yörükoğlu ve ETİ Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serkan Keleşer’in katılımlarıyla gerçekleşen kurulda, Türkiye’deki Bor rezervleri, Bor ürünlerinin ileri teknoloji ürünlerindeki kullanımı, Bor üretiminde yeni inovasyon anlayışı ve Bor’a dayalı sektörlerde iş birliği çalışmaları konuları detaylı bir şekilde ele alındı.

Türkiye’nin her noktasından şube başkanlarının katılımlarıyla gerçekleşen kurulda ayrıca 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri sonrası Türkiye’yi bekleyen süreçler, yeni hükümetten beklentiler ve yeni sistemin getirdiği fırsatlar üzerine önemli çalışmalara imza atıldı.

Programa Genel Başkan Abdurrahman Kaan, Uşak Valisi Salim Demir, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ekrem Savaş. BOREN Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanı Doç.Dr. Abdülkerim Yörükoğlu, ETİ Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serkan Keleşer, Uşak Şube Başkanı Nuri Arslan, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ali Reis Topçu ve Ali Gür, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökhan Yetkin, Soner Meşe, İbrahim Uyar, Hikmet Köse, Zeki Güvercin, Faruk Akbal, İzzet Alagöz, Muhammet Ali Özeken ile MÜSİAD üyesi iş adamları katıldı.

“Bor Madenini Etkin Bir Şekilde Kullanmalıyız”

Kurulun açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Başkan Abdurrahman Kaan, Bor madeninin Türkiye’nin geleceği adına çok önemli bir konumda yer aldığını vurguladı.

Bor madeninin kullanımı konusunda atılması gereken çok fazla adım olduğunu belirten Kaan, MÜSİAD olarak ülkemizin potansiyelinin açığa çıkarılması adına çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. Kaan; “Bor, kullanım alanı ve üreteceği katma değer düşünüldüğünde, son derece kıymetlidir. Dünyadaki kaynaklar hızla tükenirken ve alternatif kaynaklara ilgi artıyorken Türkiye, önemli bir ham madde olan Bor madeninden, değerini teslim edecek şekilde istifade edilmelidir. Türkiye bugün, dünyadaki Bor rezervinin yüzde 73’ünü barındırıyor. Dünyadaki pazar payımıza baktığımızda ise, 2017 yılında yüzde 57 olduğunu görüyoruz. Diğer yandan örneğin Amerika, toplam rezervin yaklaşık yüzde 5’ine sahipken, pazarın yüzde 27’sini elinde bulunduruyor. Mevcut potansiyelimizi kullanma oranımızı ifade eden bir veridir bu. Elimizde Bor madeni gibi bir kıymet varken, bunu en etkin şekilde kullanarak, yerli ve milli üretim kapasitemizi artırmalıyız.” dedi.

“Ar-Ge Çalışmaları Hızlandırılmalı”

Ar-Ge çalışmalarına yönelik faaliyetler yürütülmesinin elzem olduğunun altını çizen Kaan, “2003 yılında, başbakanlığı döneminde Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kurulmasına öncülük ettiği Bor Araştırma Enstitüsü’nü, daha etkin şekilde kullanmamız gerekiyor. Tarım, cam sanayii, seramik sanayii, metalürji, yalıtım, sağlık ve enerji, bilhassa yenilenebilir enerji gibi çok geniş bir kullanım alanı olan Bor’u, tüm dünyaya satabilmek ve pazar payını rezerv seviyesine yükseltmek için önümüzde hatırı sayılır hiçbir engel yoktur. Bu hedefe, peyderpey ulaşacağımıza inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türk Milleti İstikrardan Yana Tavır Aldı”

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilleri Seçimleri ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Kaan, Türk milletinin istikrar yana tavır aldığını kaydetti. Yeni sistemle birlikte iş dünyasının ihtiyaç duyduğu ortama kavuşacağını vurgulayan Kaan şöyle konuştu:

“Huzur, güven ve istikrar ortamına ihtiyaç duyan iş dünyası, yeni sistemle birlikte aradığı ortama kavuşacaktır. Önünü gören, yatırımlarını korkmadan yapan, bürokraside boğulmayan iş insanlarımız da ülkemizi geleceğe taşıyacak büyük projelerin sorumluluğunu artık daha rahat alabilecektir. İşte, iş dünyası olarak ısrarla talep ettiğimiz istikrar ve güven, bunun için gereklidir. Kalkınmamız için, refah seviyesi yüksek bir ülke olmamız için, gelecek nesillerimizi müreffeh bir ülkede yetiştirebilmek için buna ihtiyacımız vardı. Artık daha rahat, daha kendimize güvenerek söyleyebiliyoruz; Güçlü Türkiye hedefimize kararlı ve emin adımlarla yürüyeceğiz. Türkiye’mizin hedefleri büyük; bu hedeflere, hep birlikte daha çok çalışarak, birbirimize daha sıkı sarılarak ulaşacağız.”

Açılış konuşmasının ardından MÜSİAD Enerji ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Dr. İzzet Alagöz moderatörlüğünde panel düzenlendi. Panelde, BOREN Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanı Doç.Dr. Abdülkerim Yörükoğlu, Bor’un kullanım koşulları ve getirdiği fırsatlara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Öncelik: Bor’a Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi

Konuşmasında Bor’un kullanıldığı sektörlere ilişkin bilgi veren Yörükoğlu; “Dünyada borun en fazla kullanıldığı sektör cam sektörü. Borcam adında Şişecam’ın ürettiği bir ürünümüz de var. Bor, camın ısıya dayanıklı hale getirilmesinde kullanılıyor. Bor madeni şu an için özellikle sağlık sektöründe yaygın olarak kullanılmaya başlandı. MR cihazlarının yapımında Bor madeni kullanılıyor. Sağlık sektöründe özellikle beyin tümörlerinin tedavisinde radyoterapi tedavilerinde Bor kullanılıyor. Son günlerde kırıkların tedavisinde protez yapımında kullanılıyor. Demir-Çelik sektöründe bir malzemenin yüzeyinin sertleştirilmesinde kullanılıyor. Bor’un en çok kullanıldığı üretim malzemelerinden biri de cam elyaf. Ayrıca askeri malzemelerde de Bor madeninden yararlanılıyor.” şeklinde eklinde konuştu.

Dünya Bor rezervinin %73’ünün Türkiye’de bulunduğunu ifade eden Yörükoğlu, BOREN olarak bilgi ve teknik alt yapı konusunda yatırımcılara önemli destekler sunduklarını vurguladı.İş dünyası ile birlikte iş birliği çalışmalarına önem verdiklerini belirten Yörükoğlu, potansiyeli olan ürünlerinin ticarileşmesinin sağlanması adına yatırımcılara yardımcı olduklarını kaydetti. Bor’un etkin bir şekilde kullanımının hükümet programına da girdiğini ifade eden Yörükoğlu, Bor’a dayalı sanayinin gelişmesi adına çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

854 Milyon Dolarlık Bir İhracat Getirisi

ETİ Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serkan Keleşer, dünyadaki ve Türkiye’deki Bor rezervleri ve bölgesel bazda Bor rezervinin tüketimine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Dünyadaki Bor rezervinin 4,5 milyar ton olduğuna dikkat çeken Keleşer, bunun 3,3 milyon tonunun Türkiye’de bulunduğunu vurguladı. ETİ Maden’in dünya üzerindeki pazar payının %57 oranında olduğunu kaydeden Keleşer, 2017 yılı sonu itibariyle Bor’un Türkiye ekonomisine 854 milyon dolarlık bir ihracat getirisi sağladığını belirtti.

İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına ilişkin yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Keleşer, bu bağlamda üniversiteler, BOREN ve özel sektör temsilcileri ile iş birliği çalışmaları yürüttüklerini vurguladı. Patent ile ilgili olarak da bilgi veren Keleşer 9’u ulusal 3’ü uluslararası olmak üzere 12 patent aldıklarını ve 2 adet ulusal patent başvuru sürecinin de devam ettiğini kaydetti.

Bor ürünlerinin kullanım alanlarına ilişkin olarak konuşan Keleşer, “Bor ürünleri; temel olarak cam, seramik ve tarım sektörlerinde kullanılıyor. Bor, ana bileşen olarak kullanılmıyor. %20 ile %0,01 arasında değişen oranlarda nihai ürünlerin bünyesinde katkı maddesi olarak yer alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında potansiyel iş birliği ve gelişim alanlarına ilişkin olarak da bilgi veren Keleşer, seramik, cam, tarım, demir-çelik, enerji, nükleer sektörler ve savunma sanayine yönelik yatırım çağrısında bulundu.

MÜSİAD Başkanı Kaan: Tarihe Tanıklık Ediyoruz

10.07.2018 – MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabineye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.Yeni yönetim sistemin hayata geçmesiyle birlikte, Türkiye’nin önündeki parlak geleceğe yönelik engellerin ortadan kalktığını vurgulayan Kaan, açıklamasında şunları kaydetti:

“24 Haziran’da gerçekleşen seçim sonucunda Türk Milleti’nin vermiş olduğu kararla, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüğe girmiş ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Bu kararla milletimiz, istikrar, huzur ve güvenden yana tavır almıştır. Bürokrasiyi azaltarak karar alma ve kalkınma hızının artmasını sağlayacak olan yeni yönetim sistemi, Güçlü Türkiye’ye giden yolda önümüzdeki tüm engellerin kaldırılmasını ifade etmektedir.

“Yeni Türkiye’nin İlk Cumhurbaşkanı Erdoğan”

17-25 Aralık ve 15 Temmuz gibi FETÖ eliyle organize edilen hain girişimlere karşı dik duruşu ve sergilediği güçlü liderlikle halkına güven, dünyaya ise ülkemizin birliğine yönelik önemli bir mesaj veren Yeni Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni hizmet döneminde ülkemizin önemli atılımlar yapacağına olan inancımız tamdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamış olduğu yeni kabineyi, tarihe tanıklık ettiğimiz bu yeni döneme imza atacak olması bakımından son derece değerli buluyoruz. İş dünyası olarak, ekonominin emanet edildiği değerli ekibin, Türkiye’nin son 16 yılda kazanmış olduğu ivmeyi daha yukarı taşıyarak üretim, ihracat, yatırım ve büyüme rakamlarını, ülkemizin gelecek hedefleri doğrultusunda yükselteceğine inanıyoruz.

“Türkiye’nin Kaybedecek Zamanı Yok”

Güçlü iktidar ve güçlü lideriyle iç ve dış tehditlere karşı daha sağlam ve daha güvenli olan Türkiye, bundan sonraki süreçte hiç vakit kaybetmeden artık büyümeye ve kalkınmaya odaklanarak yoluna kararlı bir şekilde devam edecektir.

MÜSİAD olarak, “Meselemiz Türkiye Olsun” diyerek bu yolda ülkemize katkı yapmaya ve her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Anadolu’nun bizlere kadim mirası olan kardeşlik ruhu ve barışa olan inancımızdan vazgeçmeden, yalnızca ülkemizin refahı için çalışacağız. Yeni yönetim sistemimizin ve yeni kabinenin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. ”

 

MÜSİAD Ankara Başkanı Erdal: Ortak Payda Türkiye İçin Aynı Zeminde Buluşulmalı

24.06.2018 – Ülke ve millet olarak, daha önceki seçimlerden farklı, yeni bir Hükümet sisteminin oylandığı çok önemli bir seçimi geride bıraktık. Seçimlerin sükunet içinde geçmesi, millet olarak büyük bir demokrasi geleneğine sahip olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Millet iradesi, istikrardan ve daha güçlü bir Türkiye’den yana bir tavır ortaya koymuştur. Bundan sonra yapılacak ilk iş, seçim sürecinde yaşanan kırgınlıkların, gerginliklerin ve tartışmaların bir an önce unutularak kutuplaşmadan uzak, ortak payda Türkiye için aynı zeminde buluşulması ve sorumluluk alınmasıdır.

Yeni dönemde üretimin, istihdamın ve ihracatın artırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması; ekonomik, sosyal ve hukuki alanda reformların ivedilikle hayata geçirilmesi; teşviklerin ve desteklerin daha erişebilir olması ve yeni sistemin getireceği değişikliklerin bir an önce tüm kurumlarda ve yapılarda tamamlanması gerekmektedir.

Bizler de STK olmanın yanında üreticiler, sanayiciler ve iş adamları olarak bu süreçte yatırımlarımızı ve istihdamı artırmaya, sektörlerin gelişimine katkı sağlamaya ve ülkemiz için her alanda görev üstlenmeye devam edeceğiz. Belirsizlikleri geride bıraktığımız bu seçimden sonra zaman, artık ekonomik reformlara ve mega projelere daha iyi odaklanarak hedeflerimize daha hızlı bir şekilde ilerleme zamanıdır.

Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize, ümmete ve iş dünyasına hayırlı olmasını diliyorum. Bu seçimde demokrasi kazanmıştır, milletimiz kazanmıştır, tüm Türkiye kazanmıştır.

İlhan ERDAL
MÜSİAD Ankara Başkanı

 

MÜSİAD’ın Son Yurt Dışı Faaliyetleri ve Açılan Şubeleri

Dünyaya Açılan Kapı: MÜSİAD

27.05.2018 – MÜSİAD, ticaret diplomasisi anlayışıyla, temsil edildiği tüm coğrafyalarda teşkilatlanma çalışmaları ve işbirliği anlaşmalarına imza atıyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), küresel vizyon çerçevesinde yurtdışındaki ağını genişletmeye devam ediyor. Tüm dünyada hızlı bir yapılanma gerçekleştiren MÜSİAD, ticaret diplomasisi anlayışıyla, temsil edildiği tüm coğrafyalarda işbirliği anlaşmalarına imza atıyor. Türkiye’nin kalkınması ve ihracat pazarının artırılması hedefi doğrultusunda hareket eden MÜSİAD, gerek üyelerine gerekse Türkiye’deki iş dünyasının temsilcilerine fırsat kapıları aralıyor.

İşte MÜSİAD’ın son dönemlerde hayata geçirdiği proje ve faaliyetlere ilişkin satır başları:

74 Ülkede 198 İrtibat Sayısına Ulaştı

MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyonu, yakın dönemde Özbekistan, Pakistan ve Fas’a temsilcilik atamaları gerçekleştirdi. MÜSİAD böylelikle yurt dışındaki teşkilat ağını 74 ülkede 198 noktaya ulaştırdı.

MÜSİAD Belçika Şubesi Faaliyetlerine Başladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), dünyanın her noktasına ulaşma hedefiyle, şube ve temsilci sayısını artırmaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanında yurtdışı teşkilatlanma çalışmalarını sürdüren MÜSİAD, Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu koordinatörlüğünde 14 Nisan 2018 Cumartesi günü, Belçika’nın Başkenti Brüksel’de şube açılışı ve Avrupa Genel İdare Kurulu (AGİK) toplantısı gerçekleştirdi.

MÜSİAD Tiflis Şubesi Açıldı

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın katılımıyla MÜSİAD Tiflis Şubesi’nin açılışı yapıldı. Açılışa, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, MÜSİAD Tiflis Ofisi Başkanı Özgür Yücel, Gürcistan İşverenler Konfederasyonu Başkanı Elguja Meladze, MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Tiflis Koordinatörü Hüseyin Şanlı, Türk ve Gürcü İşadamları Derneği (GÜRTİAD) Başkanı Celal Sancar, MÜSİ̇AD yurt dışı şube başkanları ve temsilcileri ile diğer davetliler katıldı.

Hindistan’da Mou Anlaşmaları

Nisan ayının başında Hindistan’a yapılan ziyaret neticesinde, Mahashtra Ticaret Sanayi ve & Tarım Odası ve Mumbai Ticaret ve Sanayi Odası ile MoU anlaşması imzalandı.

Rusya Müslüman İşadamları Derneği İle Mou Anlaşması Yenilendi

Rusya Müslüman İşadamları Derneği (APMRF) Başkanı Aydar Shagimardanov ve beraberindeki heyet, MÜSİAD Genel Merkez’e ziyarette bulundu.Dış İlişkiler koordinatörlüğünde gerçekleşen toplantıya, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Başkan Yardımcısı Adnan Bostan ve Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar katıldı. Görüşmede, APMRF ile 16.MÜSİAD EXPO fuarında imzalanan MOU anlaşması, MÜSİD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan adına güncellendi. Anlaşma ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Shagimardanov, bu tür anlaşmaları iş birliği noktasında başlangıç adımları olarak gördüklerini ifade etti.

Çin Yatırım Ajansı ile MoU Anlaşması

Çin NingxiaBölgesiYatırım AjansıBaşkanı Xie Zhongmei ve beraberindeki heyet, MÜSİAD Genel Merkez’e ziyarette bulundu. MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyonu ortaklığında düzenlenen görüşmede, Çin Yatırım Ajansı ile MÜSİAD arasında MOU anlaşması imzalandı.

Gürcistan İşverenler Konfederasyonu ile MoU Anlaşması

Geçtiğimizde günlerde Tiflis Şube açılışını gerçekleştiren MÜSİAD, Gürcistan’ın en büyük derneklerinden biri olan “Gürcistan İşverenler Konfederasyonu” ile Tiflis Şube gala programında MoU anlaşması imzaladı. Gürcistan Ekonomi Bakan Yardımcısı ve T.C. Tiflis Büyükelçisi nezaretinde yapılan anlaşmanın, her iki ülke ilişkilerine çok olumlu katkılar sağlayacağı öngörülüyor.

Moldova-Romanya İkili Ticaret ve Sanayi Odası İle MoU Anlaşması

MÜSİAD ile Moldova-Romanya İkili Ticaret ve Sanayi Odası arasında MoU Anlaşması imzalandı.Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu koordinatörlüğünde gerçekleştirilen programda, YTK Başkanı İbrahim Uyar ve Moldova-Romanya İkili Ticaret ve Sanayi Odası Constantin Vieru anlaşmayı imzaladı. MÜSİAD Romanya Başkanı Cem Aksoy da törende hazır bulundu.

Afrikalı ve Türk İş İnsanları Konya’da Buluştu 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyonu koordinatörlüğünde, Konya Şube ev sahipliğinde “Türkiye-Afrika Ekonomi Forumu” düzenlendi.

Programda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Ömer Faruk Okka, MÜSİAD üyeleri ve 33 Afrika ülkesinin Büyükelçileri, 200 Afrikalı iş insanı yer aldı.

 

MÜSİAD Başkanı Kaan: “Kur Manipülasyonları ile Seçimlere Müdahale Yapılmak İsteniyor”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın Fitch Ratings Açıklaması:  “Fitch’in İddiaları Realiteden Uzak, Politik Bir Açıklama”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Amerika merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in, Türkiye’ye ilişkin hazırladığı rapor hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kaan açıklamasında şunları kaydetti:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in ülkemiz ekonomisi hakkında yaptığı açıklamaları üzüntüyle takip etmekle beraber, maalesef bu tarz açıklamaların artık bizleri şaşırtmadığını ifade etmeliyiz. Zira Fitch ve benzeri diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, birçok kritik sürecin arifesinde, Türkiye’nin aleyhine açıklamalar yaptığına daha önce de şahit olmuştuk. Üstelik bu kuruluşların yaptıkları açıklamaların, ekonomik olmaktan daha çok siyasi yorumlar taşımasını da maalesef kanıksamış durumdayız.

Bu tür açıklamaların, kritik 24 Haziran Seçimleri öncesinde, uluslararası kamuoyunda özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın nezdinde, Türkiye ekonomisine yönelik bir algı manipülasyonu yapmayı amaçladığı görülmektedir. Kur üzerinden gerçekleştirilen manipülasyonlarla, mevcut hükümetimiz üzerinde baskı kurmak ve 24 Haziran Seçimlerine dolaylı yoldan müdahale yapılmak istenmektedir. Bu bağlamda Fitch’in, 24 Haziran Seçimleri sonrasında Türkiye’nin para politikasının bağımsızlığının azalacağına dair iddialarını; realiteden oldukça uzak, gayriciddi ve tamamıyla politik bir açıklama olarak değerlendiriyoruz.

Buna ek olarak; Fitch ve benzeri diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notların ekonomimiz üzerindeki etkisi incelendiğinde, tutarlı bir korelasyondan söz edilememektedir. Nitekim 2010 ve 2011 yıllarında; S&P, Fitch ve Moody’s’in “yatırım yapılamaz” dediği ülkemize yapılan doğrudan yabancı yatırımlar bu dönemde artmış kaydetmiştir.

Bu vesileyle, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notu belirleme yöntemlerinin iyi bir şekilde analiz edilmesi ve tutarlılığının sorgulanması gerektiğine dair görüşlerimizi yineliyoruz.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Yıldız Holding’e Destek Mesajı Verdi

10.05.2018

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Yıldız Holding hakkında basına yansıyan borç haberlerine ilişkin açıklama yaptı.

Kaan, açıklamasında şunları kaydetti:

Gerçekleştirdiği hizmetler ve büyük çaplı yatırımlarıyla Türkiye ekonomisinin kalkınmasında önemli bir pay sahibi olan Yıldız Holding hakkında çıkan asılsız haberleri teessüfle karşılıyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerle ülkemizi başarılı bir şekilde temsil eden ve aynı zamanda MÜSİAD üyemiz olan Yıldız Holding hakkında üretilen olumsuz algının art niyetli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin en büyük bankalarının, ülkemizin en büyük global şirketlerinden biri olan Yıldız Holding’le bir araya gelmeleri, Türkiye ekonomisinin ve finans sektörünün güçlülüğünü gözler önüne sermektedir. Aynı zamanda bu durum, Türk Bankacılığı’nın ülke ekonomisindeki sorumluluk bilincini ve Türk iş insanlarının girişimcilik ruhunu da ortaya koymaktadır. Durum böyleyken, Yıldız Holding hakkında art niyet sahibi bazı kişiler tarafından basına asılsız haberlerin servis edilmesini ve olumsuz algı oluşturulmaya çalışılmasını, asla tasvip etmiyoruz. Türkiye’nin en yaygın STK’sı olarak, 74 yıllık güçlü mazisiyle ülkemizin global markalarından biri olan Yıldız Holding’e, bu yapılanları doğru bulmadığımızı bir kez daha kamuoyuna arz ediyoruz.

 

MÜSİAD Başkanı Olpak: Gün, Demokrasi ve Milli İradeye Sahip Çıkma Günüdür

16.07.2018

Musiad-Nail-Olpak-09Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, darbe girişimiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, darbe girişimiyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ülkemiz tarihi bir gün yaşıyor. Demokrasiyi ve milli iradeyi sekteye uğratmaya çalışan güçler bir kez daha harekete geçti. Gün, demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma günüdür. Gücünü milletten almayan bir grubun kalkışması, meşru hükümeti alaşağı etme çabası sonuçsuz kalacaktır. Tüm MUSIAD üyelerini bu kalkışmaya karsı demokrasinin ve milli iradenin yanında olmaya çağırıyoruz. Askerle vatandaşı karşı karşıya getirme çabaları sonuçsuz kalacak, milletimizin özgürlük ve demokrasi hakki bu anti demokratik kalkışma ile engellenemeyecektir. Herkes bilmelidir ki MÜSİAD olarak demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkacak vatandaşlarımızın yanındayız. Allah yar ve yardımcımız olsun.” İHA

 

MÜSİAD Hakkında

MÜSİAD’ın açılımı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’dir. MÜSİAD kendisini “hakkın ve hukukun, adaletin ve eşitliğin, barışın ve güvenin, refahın ve mutluluğun sağlandığı; tarihe ve topluma mal olmuş mahalli ve evrensel değerlerin gözetildiği, kendi içinde bütün, bölgesinde, ekonomik ve siyasi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan hassasiyet sahibi iş adamlarının kurduğu bir dernek olarak” tanımlamaktadır.

Dernek 9 Mayıs 1990 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur. Bugün Müsiad’ın 11 bini aşkın üye sayısı bulunmakta ve yurtiçinde 86 irtibat noktası bulunmakta, yurtdışında ise 68 farklı ülkede toplamda 181 nokta ile hizmet vermektedir.