Ana Sayfa Haberler İstatistik, B...

İstatistik, Borsada Para Kazanmada Önemli Bir Araç

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İstatistik Bölümü tarafından düzenlenen etkinlikte, istatistiğin günümüz dünyasında önemine vurgu yapıldı. Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren firmaların temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte, borsada zengin olmanın da batmanın da en önemli sebebinin istatistikleri doğru okuyabilmek olduğu belirtildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü tarafından düzenlenen “Dünya İstatistik Günü ve Oryantasyon” etkinliği gerçekleştirildi. YTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Ahmet Karadeniz Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe sektörün önemli temsilcilerinin yanı sıra, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlikte konuşan YTÜ İstatistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Hakan Büyüklü, geçmiş yıllarda “istatistiki yalan söyleme” diye bir kavram olduğunu ancak toplumda istatistik konusunda bilincin artmasıyla birlikte istatistik sonuçların daha dikkatli bir şekilde yorumlanmaya başlandığını aktardı. Büyüklü, istatistik biliminin ülkeler bazında etkin kullanımı uygarlığın bir göstergesi olduğunu belirtti.

“İSTATİSTİKLERİ İYİ OKURSANIZ BORSADA PARA KAZANABİLİRSİNİZ”

Borsa İstanbul Pay Piyasası Ürün Geliştirme Servis Yöneticisi Dr. Güzhan Gülay da salonda kendisini dinleyen gençlere istatistik biliminin borsada kullanması konusunda önemli ipuçları ve tavsiyeler verdi.

Borsa İstanbul’da endeks hesaplama gibi çeşitli alanlarda istatistiki verileri kullandıklarını vurgulayan Gülay, özellikle günlük olarak alım-satım yaparak işlem yapan yatırımcıların da teknik analiz gibi istatistiki verilere dayanan yöntemlerle para kazanabildiğini belirtti. Gülay, “İstatistiğin doğru kullanımı ve verilerin doğru yorumlanması yatırımcılara para kazanma konusunda çok yardımcı olabilir ancak yanlış yorumlanan veriler yatırımcıların batmasına da sebep olabilir” dedi.

İstatistiğin hayatın hemen her yerinde var olduğunu dile getiren Gülay, akademik hayatta da istatistiğin çok önemli olduğunu ve para kazanmaya bile yardımcı olduğunu söyledi. Gülay, “Örneğin bir çalışmamızda; baktık ki herkes makalesini kapanış fiyatlarıyla yazıyor, biz de ağırlıklı ortalama kullanarak farklı bir durum yarattık ve makalemizi hemen iyi bir dergide bastık. Bir başka çalışmada ise temettü ödenen günlerde yaratılabilecek kazanç konusunda bazı istatistiklerle çalıştık. Bu makale de bayağı ilgi gördü ve hemen basıldı. Bizim borsada yatırım yapmamız yasak olduğu için bu bulgulardan yararlanamadık ancak bunu kullanıp önemli karlar elde eden yatırımcıların olduğu da kulağımıza geldi” şeklinde konuştu.

“GÜNÜMÜZDE İSTATİSTİĞİ KULLANMAK ÇOK DAHA KOLAY”

Ponera Araştırma ve Danışmalık Analiz ve Modelleme Direktörü Veysel Kamcı da geçmişte istatistiği kullanmanın zor olduğunu ancak günümüz teknolojisi ve paket programlar aracılığıyla daha etkin bir hal aldığını ifade etti. Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Kamcı, paket programlar ve özellikle İngilizce konusunda kendilerini mutlaka geliştirmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Gitmek istediğiniz nokta istatistik noktasıysa bir fark yaratmalısınız” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte katılım sağlayan 3 öğrenciye de Borsa İstanbul’da “Öğrenci Eğitim Programı”na katılım imkanı sağlandı. Çekilen kura ile 3 öğrenci mesleki olarak kendisini Borsa İstanbul’da geliştirme imkanı buldu. İHA