Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Koç Holding T...

Koç Holding Tarihinde İlk Kez Hisse Geri Alım Programı Açıkladı

02.07.2021 – Koç Holding Yönetim Kurulu cari net aktif değer iskontosunun ve hisse fiyatının Holding’in gerçek değerini yansıtmadığı gerekçesi ile tarihinde ilk kez bir hisse geri alım kararı açıkladı. Hisse geri alım programı yapılacak ilk toplantıda Genel Kurul’un onayına sunulacak.

Hisse geri alımı için üst limitin 700mn TL veya 35 milyon hisse olarak belirlendiği belirtildi. Ayrılan maksimum tutar piyasa değerinin %1.5’üne ve hisse alımına konu edilen maksimum hisse miktarı toplam hisse sayısının yaklaşık %1.4’üne ve halka açık hisse sayısının yaklaşık %5.2’sine denk gelmektedir.

Uzmanlar hisse geri alım programının borsada sinyal etkisi yaratacağından, muhtemel hisse alımlarının hisse fiyatını destekleyecek olmasından ve holding’in şuanki tarihi yüksek iskonto seviyesi nedeniyle iyi bir yatırım olarak değerlendirmelerinden dolayı oldukça olumlu olarak değerlendirmekteler. Programı finanse etmek için Holding’in güçlü nakit pozisyonu olduğuda biliniyor.

KCHOL Koç Holding net aktif değer iskontosu tarihi rekor seviyelerde

Hisse cari net aktif değerine (NAD) göre tarihi yüksek 38% iskonto ile işlem görüyor. Hissenin 1-yıllık, 3-yıllık ve 5-yıllık ortalama NAD iskontoları ise sırasıyla %31 ve %16 ve %10 seviyesinde bulunuyor. Hisse ayrıca portföyünün %90’nından fazlasını oluşturan halka açık iştiraklerinden oluşan cari NAD’ine göre %27 iskonto ile işlem görüyorken son bir yıllık ortalama iskontosunun %17 ve son 3 yıllık ortalama iskontosunun ise %1 olduğunu hatırlatmak isteriz.

Deniz Yatırım Hisse geri alım programına dair şu değerlendirmeyi yaptı:

KCHOL; Koç Holding Yönetim Kurulu holding tarihinde bir ilke imza attı ve hisse geri alım programı açıkladı / sınırlı olumlu

Yönetim Kurulu tarafından, gelişen piyasa ve pazar koşulları ile küresel ölçekte yaşanan ekonomik gelişmelerin faaliyet gösterdiğimiz sektörlere ve Türkiye sermaye piyasalarına yansımalarının bir sonucu olarak Koç Holding A.Ş’ nin Borsa İstanbul’da oluşan değerinin ve mevcut net aktif değer iskontosunun, şirketin gerçek performansını yansıtmadığı düşünülmekte olup, sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla; Türk Ticaret Kanunu’nun 379’uncu maddesi, SPK ‘nun 22’inci maddesi ve SPK ‘nun II-22.1 Geri Alınan Paylar Tebliği ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun 21.07.2016, 25.07.2016 ve 23.03.2020 tarihli duyuruları çerçevesinde; a) Esas sözleşmenin 10’uncu maddesi kapsamında Şirket paylarının Borsa’dan geri alım işlemlerinin başlatılmasına b) Geri alıma konu edilebilecek azami pay adedinin 35.000.000 TL nominal değerde 3.500.000.000 adet olarak belirlenmesine c) Geri alım için ayrılacak fonun, Şirket’in mevcut kaynaklarından karşılanmak üzere, en fazla 700.000.000 TL olarak belirlenmesine d) Yönetim Kurulu kararı ile yürütülecek geri alım işleminin, yapılacak ilk genel kurul toplantısı gündemine alınarak, genel kurulda pay sahiplerinin bilgisine ve onayına sunulmasına, karar verilmiştir. Hissenin son 6 aylık dönemde endeksin %3 altında performans gösterdiği de dikkate alındığında, haberin Şirket’in hisse fiyatını kısmen destekleyebileceğini düşünüyoruz.

  • Koç Holding’in 1. Çeyrek net karı, 2.113 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi ise 1.639 milyon TL seviyesindeydi.
  • Şirketin iştiraklerinden elde edilen temettü gelirleri, Mayıs ayı itibariyle 2.812 milyon TL’ye ulaşarak tarihsel zirvesine yükseldi.

Koç Grubu Türkiye’nin toplam ihracatının %7’sini gerçekleştirdi ve bu alanda lider konumda yer alıyor. İhracat ve döviz bazlı gelirlerin toplam gelirler içerisindeki payı %48 seviyesinde. Şirketin net nakit pozisyonu 466 milyon dolar seviyesinde. 1,8 milyar dolara karşılık gelen brüt nakdin ise %20’si TL, %80’i ise yabancı para olarak tutuluyor.

Holdingin toplam borcu 2 adet 750 milyon dolarlık eurobond dan oluşuyor ve 1,5 milyar dolar seviyesinde.

Şirket yetkililerine göre Koç Holding, net aktif değer yöntemine göre tarihsel olarak ilk defa iştirak payları toplamına göre %30’dan fazla iskontolu olarak işlem görüyor. Bu iskonto oranının %33,4 olduğu ve Koç Holding’in güçlü göstergelerini yansıtmadığı belirtilmişti. İskontonun nedeninin BİST geneline yayılan satış ve holdingin portföyündeki bazı şirketlerin BIST’in oldukça üzerinde performans göstermesi olduğu belirtildi.

Koç Holding Yönetim Kurulu holding tarihinde bir ilke imza attı. Koç Holding’in Borsa İstanbul’da oluşan değerinin ve mevcut net aktif değer iskontosunun, Koç Holding’in gerçek performansını yansıtmadığı düşüncesiyle ilk kez hisse geri alım programı açıklandı.

Aracı kurum ve uzmanlar Koç Holding haberini değerlendirdiler:

Oyak Yatırım: Koç Holding, Yönetim Kurulu’nun şirket paylarının Borsa’dan geri alım işlemlerinin başlatılmasına karar verdiğini açıklamıştır. Geri alıma konu edilebilecek azami pay adedi 35mn, geri alım için ayrılacak fon tutarı ise TL700mn olarak belirlenmiştir. Rakam, holdingin sermayesinin %1.4’üne ve halka açık pay oranının %5’ine tekabül etmektedir ve holdingin ilk geri alım programıdır.

Şeker Yatırım: Koç Holding (KCHOL) Yönetim Kurulu tarafından, gelişen piyasa ve pazar koşulları ile küresel ölçekte yaşanan ekonomik gelişmelerin faaliyet gösterdiğimiz sektörlere ve Türkiye sermaye piyasalarına yansımalarının bir sonucu olarak Koç Holding A.Ş’nin Borsa İstanbul’da oluşan değerinin ve mevcut net aktif değer iskontosunun, şirketin gerçek performansını yansıtmadığı düşünülerek, sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bu lunmak amacıyla Şirket paylarının Borsa’dan geri alım işlemlerinin başlatılmasına karar verilmiştir. Geri alıma konu edilebilecek azami pay adedinin 35.0 00.000 TL nominal değerde 3.500.000.000 adet olarak belirlenmesine, geri alım için ayrılacak fonun, Şirket’in mevcut kaynaklarından karşılanmak üzere, en fazla 700.000.000 TL olarak belirlenmesine, Yönetim Kurulu kararı ile yürütülecek geri alım işleminin, yapılacak ilk genel kurul toplantısı gündemine alınarak, genel kurulda pay sahiplerinin bilgisine ve onayına sunulmasına Şirket tarafından karar verilmiştir (Pozitif).

Tacirler Yatırım: Yönetim Kurulu pay geri alım program başlatmayı yapılacak ilk genel kurul toplantısı gündemine alınarak, genel kurulda pay sahiplerinin bilgisine ve onayına sunulmasına karar verdi. Geri alım için ayrılacak fonun büyüklüğü 700 milyon TL olarak belirlendi. Dünkü kapanış fiyatlarına göre, Koç Holding’in net aktif değerine göre %36 iskontolu işlem görmekte olduğunu ve son bir yıldaki ortalama net aktif değeri iskonto oranının %30 olduğunu hesaplıyoruz.

 

Koç Holding Yılın İlk Çeyreğinde 57,3 Milyar TL Konsolide Gelir Elde Etti

KOÇ HOLDİNG YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 57,3 MİLYAR TL KONSOLİDE GELİR ELDE ETTİ, 2,6 MİLYAR TL KOMBİNE YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİ 

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU: 

“PANDEMİ İLE MÜCADELEDE BİR YILI GERİDE BIRAKIRKEN, SALGININ KÜRESEL ÇAPTAKİ ETKİLERİNİ BİRÇOK ALANDA HİSSETMEYE DEVAM EDİYORUZ. İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ BU ZORLU SÜRECE RAĞMEN 2021’İN İLK ÇEYREĞİNDE BAŞARILI SONUÇLAR ELDE ETTİK. YATIRIMLARIMIZI ARALIKSIZ SÜRDÜREREK, 2,6 MİLYAR TL’LİK KOMBİNE YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK. BÖYLECE SON 5 YILDA YAPTIĞIMIZ TOPLAM YATIRIM 43,3 MİLYAR TL’YE ULAŞTI. KOÇ TOPLULUĞU OLARAK ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZIN ÜSTÜN GAYRETLERİ, ÇEVİK YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ, SAĞLAM BİLANÇOMUZ, DENGELİ PORTFÖY YAPIMIZ, KUVVETLİ BAYİ TEŞKİLATIMIZ, ESNEK TEDARİK ZİNCİRİMİZ, DİJİTAL YETKİNLİKLERİMİZ VE ÇEVRESEL, SOSYAL VE KURUMSAL YÖNETİM PERFORMANSIMIZLA ÜRETMEYE VE DEĞER YARATMAYA DEVAM EDİYORUZ.”

6.5.2021 – Koç Holding, 2021 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 57,3 milyar TL gelir elde ederken, 2,6 milyar TL kombine yatırım gerçekleştirdi. 2021 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Pandemi ile mücadelede bir yılı geride bırakırken, salgının küresel çaptaki etkilerini birçok alanda hissetmeye devam ediyoruz. İçinde bulunduğumuz bu zorlu sürece rağmen 2021’in ilk çeyreğinde başarılı sonuçlar elde ettik. Koç Topluluğu olarak çalışma arkadaşlarımızın üstün gayretleri, çevik yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengeli portföy yapımız, kuvvetli bayi teşkilatımız, esnek tedarik zincirimiz, dijital yetkinliklerimiz ve çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim performansımızla üretmeye ve değer yaratmaya devam ediyoruz” dedi.

Levent Çakıroğlu: “2021 yılına tüm sektörlerde güçlü bir başlangıç yaptık.” 

Topluluk olarak faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerde 2021 yılına güçlü bir giriş yaptıklarının altını çizen Levent Çakıroğlu: “Belirsizliklerin hâkim olduğu 2020 yılında pekiştirdiğimiz güçlü konumumuzu 2021 yılının ilk çeyreğinde de sürdürdük. Yılın bu döneminde özellikle dayanıklı tüketim ve otomotiv sektörlerinde geçtiğimiz yıldan gelen güçlü iç talebin devam ettiğini gözlemledik. Yurt içi pazardaki güçlü talebin yanı sıra ihracat rakamlarında da ivme yakalayan Arçelik, tüm ürün gruplarında önemli bir satış performansı sergileyerek konsolide net gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artırdı ve 13 milyar TL’ye çıkardı. Otomotiv sektöründe yurt içi pazardaki satışlarda yüzde 61’lik bir artış gözlemledik. Egea model ailesini yenileyen ve Egea Cross’u ürün ailesine katan Tofaş, geçtiğimiz 2 yılda olduğu gibi bu dönemde de Fiat markasıyla pazar liderliğini sürdürdü. 14 yıldır kesintisiz şekilde sektörün lider üreticisi olan TürkTraktör ise traktör piyasasındaki güçlü performansını devam ettirdi. Yurt içi traktör satış adetleri 2021 yılının ilk üç ayında 2020 yılının ilk üç ayına göre yüzde 126 artış gösterdi. Traktör satışlarındaki başarılı performansın yılın geri kalanında da sürmesini bekliyoruz. 2020 yılında önemli ihracat anlaşmalarına imza atan Otokar ise ilk çeyrekte ihracatını yüzde 44, gelirlerini yüzde 91 artırarak global bir oyuncu olma hedefine ulaşmak için cesur adımlarla yoluna devam ediyor. Türkiye’nin en büyük rafineri şirketi Tüpraş ise pandemi koşullarına rağmen ülkemizin akaryakıt talebini karşılama görevini başarılı bir şekilde yerine getirmeye devam etti” dedi.

Finans sektöründeki gelişmeleri de değerlendiren Levent Çakıroğlu, “Yapı Kredi, ülke ekonomimize ve toplumumuza sağladığı desteğini 421,5 milyar TL’lik kaynakla artırarak sürdürdü. Pandeminin yarattığı tüm belirsizliklere rağmen, aktif büyüklüğünü bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 büyüterek 534,7 milyar TL’ye yükselten Yapı Kredi, içsel sermaye yaratımı odağını ve sağlam likiditesini koruyarak ihtiyatlı duruşunu devam ettirdi” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz.” 

Koç Holding’in 2021’in ilk çeyreğinde yatırımlarını aralıksız sürdürerek, 2,6 milyar TL’lik kombine yatırım gerçekleştirdiğini ve böylece toplam yatırımların son 5 yılda 43,3 milyar TL’ye ulaştığını belirten Levent Çakıroğlu, “Ford Otosan, Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü olan Kocaeli Fabrikaları’nda elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirileceği ve 2026’ya kadar sürecek olan 20,5 milyar TL’lik yeni yatırımının en önemli fazını duyurdu. Otomotiv sanayisinin en büyük yatırımı kapsamında Kocaeli Fabrikaları’nda ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) versiyonları ile tam elektrikli ilk versiyonunun yanı sıra Ford Motor Company ve Volkswagen AG’nin stratejik iş birliği çerçevesinde yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de Ford Otosan tarafından üretilecek. Bu yatırımla ülkemizin otomotivdeki rekabet gücünü önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz. Aygaz ise Bangladeş pazarına yönelik olarak LPG temini, dolumu ve dağıtımı konusundaki ve AyKargo ile kargo sektöründeki faaliyetlerini geliştirmek üzere 2021 yılında yatırımlarına ağırlık verecek. Entegre ve öncü bir enerji piyasası oyuncusu olmayı hedefleyen Entek ise yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarına ve yenilikçi teknolojileri uygulamak için çalışmalarına devam ediyor” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Bu taahhüt, çevresel, sosyal, kurumsal yönetim alanlarındaki performansımızı ve ilerlememizi şeffaf bir şekilde paylaşmamıza katkı sağlayacak.”

2050 yılında karbon sıfır olacak şekilde düşük karbon ekonomisine geçişe yönelik çalışmalara devam ettiklerini belirten Levent Çakıroğlu, “En önemli dış ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hayata geçirdiği Yeşil Mutabakatı aynı zamanda dijitalleşmeyi hızlandıracak ve istihdamı artıracak ekonomik büyüme modeli olarak konumlandırdı. Burada alınacak kararlar, iş yapış şekillerimizi ve ticari ilişkilerimizi doğrudan etkileyecek nitelikte. Tüm bu değişim sürecini hazırlıklı ve dirençli bir şekilde karşılamak ve ortaya çıkacak fırsatları değerlendirmek üzere çalışmalarımızı hızlandırdık” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Koç Holding, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bünyesinde Uluslararası İş Konseyi tarafından oluşturulan ‘Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri’ni kurumsal raporlamalarında kullanacağını taahhüt eden Türkiye’deki ilk şirket oldu. Çevresel, sosyal, kurumsal yönetim alanlarındaki performansımızı ve ilerlememizi şeffaf bir şekilde paylaşmamıza katkı sağlayacak bu taahhüt; sürdürülebilirlik vizyonunu tüm iş stratejimize, operasyonlarımıza ve kurumsal beyanlarımıza dâhil etme konusundaki kararlılığımızın bir yansımasıdır.”

 

KOÇ HOLDİNG 2020 YILINDA 183,8 MİLYAR TL KONSOLİDE CİRO ELDE ETTİ

10,7 MİLYAR TL KOMBİNE YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİ 

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:  

15.2.2021 – “2020 YILI, KORONAVİRÜS SALGINI İLE TARİHİN OLAĞANÜSTÜ DÖNEMLERİNDEN BİRİ OLARAK KAYITLARA GEÇTİ. KOÇ TOPLULUĞU OLARAK BÖYLE ZORLU BİR DÖNEMDE ÖNCELİKLE ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZIN SAĞLIĞINI GÖZETEREK HAREKET ETTİK. ÇEVİK YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ, SAĞLAM BİLANÇOMUZ, DENGELİ PORTFÖY YAPIMIZ, KUVVETLİ BAYİ TEŞKİLATIMIZ, ESNEK TEDARİK ZİNCİRİMİZ VE DİJİTAL YETKİNLİKLERİMİZ SAYESİNDE BU DÖNEME HAZIRLIKLI GİRDİK. ŞİRKETLERİMİZİN FİNANSAL SAĞLIĞINA YÖNELİK TEDBİRLERİMİZİ HASSASİYETLE VE HIZLA UYGULADIK. YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDEREK, KÜRESEL BÜYÜME YOLCULUĞUMUZU HIZLANDIRDIK. 2020 yılında yaptığımız 10,7 milyar tl kombine yatırımla, toplam yatırımlarımız son 5 YILDA 42 milyar TL’ye ulaştı. BELİRSİZLİKLERİN HÂKİM OLDUĞU 2020 YILINDA BAŞARILI SONUÇLARA ULAŞARAK, GÜÇLÜ KONUMUMUZU PEKİŞTİRDİK. BUNU MÜMKÜN KILAN ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZA, BAYİLERİMİZE VE TEDARİKÇİLERİMİZE GÖSTERDİĞİMİZ BÜYÜK ÇABA VE DAYANIŞMA ÖRNEĞİ İÇİN MÜTEŞEKKİRİM. ÜLKEMİZ VE DÜNYAMIZ İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAYA VE DEĞER YARATMAYA DEVAM EDECEĞİZ.” 

Koç Holding, 2020 yılında konsolide bazda toplam 183,8 milyar TL ciro elde ederken, 10,7 milyar TL kombine yatırım gerçekleştirdi. 2020 yılı sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Tüm dünyada etkisi devam eden koronavirüs salgını sebebiyle olağanüstü ve bir o kadar da zorlu bir yılı geride bıraktık. Pandemi sürecinde çalışma arkadaşlarımızın, iş ortaklarımızın, bayilerimizin, tedarikçilerimizin ve ailelerinin sağlığı birinci önceliğimizdi. Aynı hassasiyetle, bu zor dönemde istihdamın korunmasını ve çalışma arkadaşlarımızın gelir kaybının önlenmesini de öncelik olarak kabul ettik. Mekanik ventilatörden entübasyon kabinine, siperlikten maskeye kadar toplum sağlığını gözeten ve toplumsal fayda sağlayan projelere öncülük ettik. Koç Topluluğu olarak çevik yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengeli portföy yapımız, kuvvetli bayi teşkilatımız, esnek tedarik zincirimiz ve dijital yetkinliklerimiz sayesinde bu döneme hazırlıklı girdik. Şirketlerimizin finansal sağlığına yönelik tedbirlerimizi hassasiyetle ve hızla uyguladık. Belirsizliklerin hâkim olduğu 2020 yılında başarılı sonuçlara ulaşarak, güçlü konumumuzu pekiştirdik. Bunu mümkün kılan çalışma arkadaşlarımıza, bayilerimize ve tedarikçilerimize gösterdiğimiz büyük çaba ve dayanışma örneği için müteşekkirim. Ülkemiz ve dünyamız için var gücümüzle çalışmaya ve değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

Levent Çakıroğlu: “2020 yılında yaptığımız 10,7 milyar TL kombine yatırımla, toplam yatırımlarımız son 5 yılda 42 milyar TL’ye ulaştı.”

Belirsizliklere rağmen Koç Topluluğu’nun yatırımlarını hız kesmeden sürdürdüğünü belirten Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, ”2020 yılında yaptığımız 10,7 milyar TL kombine yatırımla, toplam yatırımlarımız son 5 yılda 42 milyar TL’ye ulaştı. Arçelik, Güneydoğu Asya pazarının önemli oyuncusu Hitachi’nin beyaz eşya sektöründeki Japonya dışındaki tüm faaliyetlerinin bir şirket altında toplanması ve kurulacak şirketin yüzde 60’ının Arçelik tarafından satın alınması için ortaklık anlaşması imzaladı. Topluluğumuzun stratejik büyüme alanlarından biri olarak belirlediğimiz ve daha öncesinde yatırımlara başladığımız bu bölgede, Hitachi gibi güçlü bir oyuncu ile kurduğumuz iş birliğinin Arçelik’in küresel büyüme yolculuğunu hızlandıracağını düşünüyoruz. Öte yandan Aygaz, Bangladeş yatırımında süreci tamamlayarak, dünya evsel LPG tüketiminde en büyük paya ve en hızlı büyüme trendine sahip olan Asya pazarına açıldı. Bangladeş pazarına yönelik olarak LPG temini, dolumu ve dağıtımı konularında faaliyette bulunmak üzere, ülkenin en köklü şirketlerinden United Enterprises & Co. Ltd. ile ortaklık sözleşmesi imzalanarak eşit yönetim esaslarına dayalı bir Ortak Girişim Şirketi kuruldu” dedi.

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, otomotiv sanayinin dönüşümüne öncülük edecek olan elektrikli araç yatırımına Ford Otosan ile başladıklarını da vurgularken, “Dünyanın en çok tercih edilen ticari araç modeli Transit’in ilk tam elektrikli versiyonunu Gölcük fabrikamızda üretme sorumluluğunu üstlendik. Ford Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim merkezi olan Kocaeli fabrikalarımızda Ford Otosan mühendisliği ile batarya montaj yatırımımızı da hayata geçireceğiz” dedi.  Böylelikle Türkiye’nin ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olma yolunda önemli bir adım atıldığına dikkat çeken Çakıroğlu, “Bu yatırım sadece Ford Otosan için değil, ülkemiz için de önemli bir kazanım olup, sanayimize uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sağlayacak” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Topluluk şirketlerimiz faaliyet gösterdikleri sektörlerde fark yaratan çalışmalar hayata geçirmeye ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam etti.”

“Pandeminin tüm zorluklarına karşın Topluluk şirketlerimiz faaliyet gösterdikleri sektörlerde fark yaratan çalışmalar hayata geçirmeye ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam etti” diyen Levent Çakıroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Tofaş çatısı altındaki Fiat markası, 2019 yılında elde ettiği pazar liderliğini 2020 yılında devam ettirdi. Tofaş, otomotiv sanayii toplam hafif araç üretiminin yüzde 19’unu gerçekleştirdi. 14 yıldır kesintisiz şekilde sektörün lider üreticisi olan TürkTraktör tarım sektörüne destek vermeyi sürdürdü. Türkiye traktör üretiminin yüzde 68’ini ve ihracatının yüzde 86’sını tek başına gerçekleştirdi. Otokar ise 2020 yılında ciro bazında yüzde 20 büyüdü. Şirket, faaliyet gösterdiği segmentlerde üst üste 12’nci kez Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası oldu. Ar-Ge çalışmaları kapsamında da bir ilki gerçekleştirerek, Covid-19’un bulaşma riskini azaltan ‘Güvenli Otobüs’ü geliştirdi. Savunma sanayii alanında iki yeni ihracat siparişi aldı.”

Levent Çakıroğlu, Türkiye’nin en büyük rafinaj kapasitesine sahip olan Tüpraş’ın 2020 yılında 800 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptığını ve yurt içi akaryakıt talebini her şart altında karşılamaya devam ettiğini vurguladı. Ayrıca entegre ve öncü bir enerji piyasası oyuncusu olmayı hedefleyen Entek ile de, kaynak çeşitliliğine ve yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik verdiklerine dikkat çekti.

Finans sektöründeki gelişmeleri de değerlendiren Çakıroğlu, “Yapı Kredi, ekonomiye verdiği kesintisiz desteği sürdürerek 2020 yılında 382,7 milyar liralık kaynak sağladı. Bu yılın başında da, uluslararası piyasalardan 500 milyon ABD doları tutarında sermaye benzeri tahvil ihracı gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanından, 200’den fazla yatırımcının katıldığı bu işleme, ihraç tutarının 6 katından fazla talep geldi. Bu, ülkemiz ekonomisine ve bankamıza duyulan güvenin bir göstergesi diye konuştu.

Levent Çakıroğlu: “Topluluğumuzun geleceğini içinde yaşadığımız toplumun ve dünyanın geleceğinden ayrı düşünemeyiz.”

2020 yılında çevresel, toplumsal ve kurumsal yönetim konularının Koç Topluluğu’nun ajandasının üst sıralarında yer aldığına  dikkat çeken Levent Çakıroğlu, “Sürdürülebilir büyüme yaklaşımımız ‘Geleceğe.Birlikte’ ile vurguladığımız gibi Topluluğumuzun geleceğini içinde yaşadığımız toplumun ve dünyanın geleceğinden ayrı düşünemeyiz. Bugün tüm paydaşlar, şirketlerden uzun vadeli bakış açısıyla sürdürülebilirlik önceliklerini, stratejilerini, risk ve fırsatlarını belirlemelerini bekliyor. Koç Topluluğu olarak, iklim krizine ilişkin dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz. Bu çerçevede, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın en iyi şekilde hayata geçirilebilmesi için özel sektörün rolünü tanımlamak üzere Dünya Ekonomik Forumu bünyesinde oluşturulan CEO Eylem Grubu’nda Türkiye’yi temsil ediyoruz. Bu kapsamda küresel yeşil toparlanma için gerekli yol haritasının oluşturulmasına Koç Topluluğu olarak katkı sunacağımızı taahhüt ediyoruz. Özellikle AB üyesi olmayan ülkelerdeki şirketlerin fonlama mekanizmalarından yararlanması ve sürdürülebilirlik performansının değerlendirmede dikkate alınmasına yönelik önerilerimizin, yayınlanan ortak bildiride yer almasından memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Koç Holding 125,7 Milyar TL Konsolide Ciro Elde Etti

KOÇ HOLDİNG YILIN İLK 9 AYINDA

125,7 MİLYAR TL KONSOLİDE CİRO ELDE ETTİ

6,1 MİLYAR TL KOMBİNE YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİ 

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU: 

05.11.2020 – “DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALAN KORONAVİRÜS SALGINI İLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR. HİÇ ŞÜPHE YOK Kİ, BU SALGIN İLE BİRLİKTE BİR YANDAN BELİRSİZLİĞİ, BİR YANDAN DA DEĞİŞİM İHTİYACINI DERİNDEN HİSSETTİĞİMİZ GÜNLERDEN GEÇİYORUZ. KOÇ TOPLULUĞU OLARAK SAHİP OLDUĞUMUZ DİSİPLİNLİ YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ, SAĞLAM BİLANÇOMUZ, DENGELİ PORTFÖY YAPIMIZ, DİJİTAL YETKİNLİKLERİMİZ, ÇEVİK YÖNETİMİMİZ, ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZIN ÜSTÜN GAYRETİ, KUVVETLİ BAYİ TEŞKİLATIMIZ VE ETKİN TEDARİK ZİNCİRİMİZ BİZE GÜÇ VERİYOR. ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE BULUNDUĞUMUZ ÇOĞU SEKTÖRDE TOPARLANMANIN BAŞLADIĞI BİR ORTAM OLUŞTU. YURT İÇİNDE TÜKETİCİ TALEBİNİN DEVAM ETMESİ, YURT DIŞINDA İSE İHRACAT PAZARLARINDA BAŞLAYAN HAREKETLİLİK KORONAVİRÜS SALGINI KAYNAKLI EKONOMİK YAVAŞLAMANIN ETKİLERİNİ NİSPETEN AZALTTI. KÜRESEL SALGININ SEYRİ VE ANA İHRACAT PAZARLARIMIZDAKİ ÜLKELERİN BU KONUDA ALACAKLARI ÖNLEMLERE İLİŞKİN BELİRSİZLİKLERİN, ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME ETKİ EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ. DİĞER YANDAN ÜLKEMİZİN KORONAVİRÜS SALGINI SONRASI TOPARLANMASINA VE EKONOMİK BÜYÜMESİNE KATKI SAĞLAMAK İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞUN BİLİNCİYLE ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ. TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ’NİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ‘TÜRKİYE’NİN İLK 1000 İHRACATÇISI LİSTESİNİN ZİRVESİNDE BU YIL DA 4 ŞİRKETİMİZLE İLK 10 İÇİNDE YER ALMAKTAN GURUR DUYUYORUZ.”

Koç Holding, 2020 yılının ilk 9 ayında konsolide bazda toplam 125,7 milyar TL gelir elde ederken 6,1 milyar TL kombine yatırım gerçekleştirdi. İlk 9 ay finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Koronavirüs salgını tüm dünyada zorlukları ve belirsizliği daha da artırırken, çevik yönetim anlayışının önemini ortaya koydu. Koç Topluluğu olarak bu zorlu dönemde de disiplinli yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengeli portföy yapımız, dijital yetkinliklerimiz, çevik yönetimimiz, çalışma arkadaşlarımızın üstün gayreti, kuvvetli bayi teşkilatımız ve etkin tedarik zincirimiz sayesinde güçlü konumumuzu sürdürüyoruz. Küresel ekonomiyi ve değer zincirlerini derinden etkileyen koronavirüs salgınının menfi ekonomik etkilerini ihtiyatlı politikalarımız sayesinde azaltabildik. Yurt içinde tüketici talebinin devam etmesi, yurt dışında ise ihracat pazarlarında başlayan hareketlilik koronavirüs salgını kaynaklı ekonomik yavaşlamanın etkilerini nispeten azalttı. Ancak üçüncü çeyreğin sonu itibarıyla özellikle Avrupa ülkelerinde koronavirüs salgınına yönelik kısıtlamaların yeniden gündeme gelmesi, ihracat pazarlarımızdaki belirsizliklerin artabileceğinin sinyalini verdi. Koç Topluluğu olarak bu dönemde ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak için üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yılın ilk 9 ayında yaptığımız 6,1 milyar TL kombine yatırımla, son 5 senelik toplam yatırımlarımız 40 milyar TL’ye ulaştı” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Topluluk Şirketlerimiz ile Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 9’unu gerçekleştiriyoruz.”

Koç Topluluğu Şirketleri’nin, Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 9’unu gerçekleştirdiğine dikkat çeken Levent Çakıroğlu, “Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin hazırladığı ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı Listesi’nde bu sene de şirketlerimiz ile en üst sıralarda yer aldık. Listede Ford Otosan ihracat şampiyonu, Tüpraş 3’üncü, Tofaş 7’nci ve Arçelik 9’uncu oldu” dedi.

“Diğer yandan Avrupa Komisyonu’nun 2019 yılında açıkladığı ‘Yeşil Mutabakat’ın en iyi şekilde hayata geçirilebilmesi için özel sektörün rolünü tanımlamak üzere Dünya Ekonomik Forumu tarafından küresel 30 şirketin CEO’sunun bir araya geldiği CEO Eylem Grubu’nda, ülkemizi temsil etmek bizim için çok önemliydi” diyerek sözlerini sürdüren Levent Çakıroğlu şöyle devam etti: “Açıklanan ortak bildiri doğrultusunda, küresel yeşil toparlanma için gerekli yol haritasının oluşturulmasına Koç Topluluğu olarak somut bir katkı sunacağımızı taahhüt ettik ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımızı hızlandırdık. Ayrıca Avrupa Birliği ile ticari ilişkileri Gümrük Birliği’ne dayanan Türkiye’nin ilgili finansal teşvik mekanizmalarından faydalanması ve Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerdeki sürdürülebilirlik kriterleri açısından başarılı şirketlerin süreçlere dâhil olması için önerdiğimiz yaklaşımın yayınlanan bildiride yer almasından memnuniyet duyduk.”

Levent Çakıroğlu: “Ford Otosan, ticari araç pazarındaki geleneksel liderliğini yüzde 37,3’e ulaşan pazar payıyla devam ettirdi.”

Yılın ikinci çeyreğinden itibaren faizlerdeki aşağı yönlü seyrin ertelenen tüketici talebiyle birleşerek, özellikle otomotiv sektöründe yılın üçüncü çeyreğine olumlu yansıdığını belirten Levent Çakıroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Ford Otosan, yurt içi ticari araç pazarındaki geleneksel liderliğini yüzde 37,3’e ulaşan pazar payıyla devam ettirdi. Avrupa ticari araç pazarının e-ticaretin etkisiyle hızla toparlandığı bu dönemde, Ford sektörün üzerinde gösterdiği performans ile pazar payını üçüncü çeyrekte yüzde 15,1’e çıkardı ve Ford markası 2015’ten bu yana süren Avrupa ticari araç pazarı liderliğini korudu. Bu dönemde Avrupa’da satılan Transit Ailesi araçların yüzde 85’i Ford Otosan tarafından üretildi. Fiat markası, Türkiye otomotiv pazarında 2020 yılının ilk 9 ayını lider olarak tamamlarken, Tofaş’ın ürün geliştirme sürecine de liderlik ederek, üretimini gerçekleştirdiği Fiat Egea, tüm model seçenekleriyle Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili oldu. Tofaş 2019 Mayıs ayında aldığı kararla Fiat Egea’yı 225 milyon dolarlık yatırımla kapsamlı bir şekilde yenilerken, model yelpazesine ‘Egea Cross’u ekledi. Yenilenen Egea Model ailesinin, 2021 yılı başında satışa sunulması planlanıyor. Diğer yandan pandemiye rağmen ihracattaki atılımına hız kesmeden devam eden Otokar, gerçekleştirdiği toplam yaklaşık 135 milyon ABD doları tutarındaki iki yeni ihracat anlaşmasıyla Türkiye’nin savunma alanındaki gücünü yurt dışına taşımayı sürdürdü. Sektörünün lider üreticisi TürkTraktör ise ilk 9 ayda ürettiği traktör sayısını geçen seneye göre yüzde 38 oranında arttırarak tarım sektörüne tüm gücüyle destek vermeye devam etti.”

Levent Çakıroğlu: ‘’Her ne kadar koronavirüs salgını dış ticaretteki gelişmeler konusunda belirsizlik yaratsa da Arçelik’in bu dönemdeki güçlü performansı, finansal sonuçlarına olumlu yönde yansıdı.’’

Dayanıklı tüketim sektöründe ertelenen tüketici talebi ve değişen tüketici tercihleri iç pazara olumlu yansırken, dış ticaretteki toparlanmanın da beklenenin üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Levent Çakıroğlu şu ifadeleri kullandı: “Arçelik, ikinci çeyrekte ötelenen talebin güçlü dönüşü sonucunda, yüksek bir ciro büyümesinin yanı sıra, güçlü operasyonel ve finansal yönetim ile birlikte her alanda başarılı sonuçlar elde etti. Her ne kadar koronavirüs salgını dış ticaretteki gelişmeler konusunda belirsizlik yaratsa da Arçelik’in bu dönemdeki güçlü performansı, finansal sonuçlarına olumlu yönde yansıdı. Arçelik tüketicilerin pandemi döneminde artan hijyen ihtiyacına da esnek ve çevik üretim anlayışı ve güçlü Ar-Ge yapısı ile tasarladığı Ultra Hijyen Serisi ile yanıt verdi. Arçelik ayrıca sürdürülebilirlik yolculuğunda önemli bir adım daha atarak küresel üretim merkezlerinde 2019-2020 yılı için karbon-nötr oldu.”

Bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Levent Çakıroğlu, Yapı Kredi’nin, Türkiye’nin üçüncü büyük özel bankası olarak, “Hizmette Sınır Yoktur” anlayışıyla ülke ekonomisine değer katmayı sürdürdüğünü ifade etti. Levent Çakıroğlu sözlerine şöyle devam etti:  “Yapı Kredi, 2020 yılının ilk dokuz ayında nakdi ve gayri nakdi kredilerini yıllık bazda yüzde 24 artırarak, Türkiye ekonomisine 384,4 milyar TL kaynak sağladı. Nakdi kredi hacmini yıllık yüzde 27 artışla 283 milyar TL’ye çıkaran Yapı Kredi’nin özel bankalar arasındaki toplam kredi pazar payı yüzde 16,5 oldu. Ayrıca bankamız, dış ticaretin finansmanı ve genel kurumsal amaçlarla kullanılmak üzere geçtiğimiz günlerde 20 ülkeden 38 finansal kurumun katılımıyla 367 gün vadeli yaklaşık toplam 805 milyon ABD Doları tutarında ikinci yarının en yüksek katılımlı sendikasyon kredisi anlaşmasına başarılı bir şekilde imza attı.

Enerji sektörüne baktığımızda ise koronavirüs salgını küresel çapta akaryakıt ürünleri talebini etkilemeye devam ederken, enerji sektörünün ülkemizdeki lokomotifi Tüpraş, ülkemizin enerji ihtiyacını başarıyla karşılamayı sürdürdü. Tüpraş, normalleşme sürecine paralel yurt içinde artan talebi karşılamaya yönelik üretim artışı gerçekleştirirken, küresel olarak havacılık yakıtları başta olmak üzere arz talep dengesizliğinin sürdüğü bu dönemde, yüksek stokların da etkisiyle zayıf seyreden ürün marjları sebebiyle bu yılın ilk dokuz ayında net zarar kaydetti.”

Levent Çakıroğlu: “Topluluğumuzu daha güçlü bir geleceğe hazırlayacak büyük bir kültürel dönüşüm programı yönetiyoruz.” 

2016’dan bu yana Koç Topluluğu’nda uygulanan kültürel dönüşüm programına da dikkat çekerek bu alandaki gayretlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Levent Çakıroğlu şöyle konuştu: “Belirsizlik ortamında, değişim dinamiklerinin getirdiği tehditleri bertaraf edecek, fırsatları yakalayacak ama esas itibariyle Topluluğumuzu geleceğe daha güçlü hazırlayacak büyük bir kültürel dönüşüm programı yönetiyoruz. Kültürel değişimi sağlayacak inisiyatiflerimiz; dijital dönüşüm, sıfır bazlı bütçeleme, çevik yönetim, inovasyon ve kurum içi girişimcilik. Koç Topluluğu olarak birçok yenilikçi fikrin hayata geçirilebilmesi için uygun iklimi sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz kurum içi girişimcilik programımızın örneklerinden birini Aygaz’da geliştirdik. Aygaz’ın kurumiçi girişimcilik programımızda yer alan iş fikirlerinden AyKargo’nun şirketleşme çalışmaları, Koç Topluluğu’nun kurumiçi girişimcilik kabiliyetinin en ümit vaadeden örneklerinden biri oldu” dedi.

 

Koç Holding 3,5 Milyar TL Konsolide Ana Ortaklık Payı Net Dönem Kârı Elde Etti

26.05.2020 – KOÇ HOLDİNG YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 39,4 MİLYAR TL KONSOLİDE CİRO VE 3,5 MİLYAR TL KONSOLİDE ANA ORTAKLIK PAYI NET DÖNEM KÂRI ELDE ETTİ

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:

“ÇAĞIMIZDA BENZERİNİ YAŞAMADIĞIMIZ KÜRESEL BİR SAĞLIK KRİZİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ. KORONAVİRÜS SALGINI; KAMU SAĞLIĞINI, TOPLUMSAL HAYATI, İŞ YAPIŞ BİÇİMLERİNİ VE KÜRESEL EKONOMİYİ DERİNDEN ETKİLEDİ. KOÇ TOPLULUĞU OLARAK SAĞLIKLI BİLANÇOMUZ, KUVVETLİ LİKİDİTEMİZ, DENEYİMLİ YÖNETİM KADROMUZ VE ÇEVİK YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ İLE SALGIN SÜRECİNİ GÜÇLÜ ŞEKİLDE YÖNETİYORUZ. KISA VE UZUN VADELİ PLANLAMALARIMIZ KAPSAMINDA DA SALGININ ETKİLERİNİ ÇOK YÖNLÜ OLARAK ELE ALIYORUZ. ÜLKEMİZİN VE TOPLUMUMUZUN İYİLEŞME SÜRECİNE KATKI SAĞLAMAK İÇİN MİLLİ SEFERBERLİK RUHUYLA HAREKET EDİYORUZ. ŞİRKETLERİMİZ BU SÜREÇTE GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ VE TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİN İHTİYAÇLARINA KARŞILIK VERECEK TEDBİRLERİ HAYATA GEÇİRDİ. TÜM İMKÂNLARIMIZI KULLANARAK FABRİKALARIMIZDA SOLUNUM CİHAZI VE SAĞLIK EKİPMANLARI ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK. ÜRETİMİN VE FAALİYETLERİMİZİN DEVAMLILIĞI İÇİN GEREKLİ HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALARAK ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ.”

Koç Holding, 2020 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 39,4 milyar TL gelir elde ederken, 3,5 milyar TL ana ortaklık payı net dönem kârı açıkladı. Net dönem kârının 3,4 milyar TL’lik kısmı bir defaya mahsus işlemlerden elde edildi. 2020 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Çağımızda benzerini yaşamadığımız küresel bir sağlık kriziyle karşı karşıyayız. Kamu sağlığını, toplumsal hayatı, iş yapış biçimlerini ve küresel ekonomiyi derinden etkileyen bu salgının etkilerini kısa ve uzun vadeli planlarımızda çok yönlü olarak ele alıyoruz. Salgın her ne kadar ülkemizdeki etkisini Mart ayının ikinci yarısında göstermeye başlasa da dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren bir Topluluk olarak koronavirüsün etkilerine daha erken maruz kaldık. Yurt dışı operasyonlarımızda edindiğimiz deneyimler doğrultusunda önlemlerimizi geciktirmeden aldık. Salgın sürecinin en başından itibaren çalışma arkadaşlarımızın ve ailelerinin sağlığı en önemli önceliğimiz oldu. Şirketlerimiz kesintisiz olarak hizmet vermeyi sürdürürken, ülkemizin koronavirüsle mücadelesine destek olmak amacıyla hiç zaman kaybetmeden güçlerimizi birleştirdik. Tüm imkânlarımızı kullanarak fabrikalarımızda solunum cihazı ve sağlık ekipmanları üretimi gerçekleştirdik. Koç Holding’de kriz yönetim merkezimizi kurduk, sağlık ve güvenlik başta olmak üzere Topluluğumuz genelinde uygulanacak ana prensipleri belirledik” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Salgının etkilerini ikinci çeyrekte daha net olarak göreceğimizi düşünüyoruz.”

Salgın yönetimini toplumsal sorumluluk ve iş kollarının yönetimi olmak üzere iki ana stratejik eksende yürüttüklerini kaydeden Levent Çakıroğlu, salgının Koç Topluluğu’nun faaliyet alanlarına etkisini şöyle değerlendirdi:

“Sağlam bilançomuz, güçlü likiditemiz, deneyimli yönetim kadromuz ve çevik yönetim anlayışımız sayesinde salgın sürecini güçlü bir şekilde yönetiyoruz. Birçok farklı senaryoya yönelik planlamalarımız doğrultusunda şirketlerimizi dalgalanmalara karşı korurken, yeni koşullara hızlı bir şekilde adapte olmalarını sağladık. Koronavirüs salgınının etkisi ile değişen makroekonomik koşullar çerçevesinde Topluluk şirketlerimizle birlikte önümüzdeki dönem için beklentilerimizi yeniden gözden geçirdik. Sektörler bazında baktığımızda, 2020 yılına güçlü bir şekilde başlayan otomotiv sanayiinde üretim, salgının küresel tedarik zincirine olan etkisi ve yurt dışı talebindeki düşüş nedeniyle Mart ayı sonundan başlayarak Nisan ayı boyunca geçici olarak durdu. Diğer yandan genel ticari faaliyetlerin iç ve dış piyasalarda aksaması ve salgının akaryakıt talebi üzerindeki etkileri enerji sektöründe de hissedildi. Tüm bunları göz önüne aldığımızda salgının doğrudan etkilerini ikinci çeyrekte daha net olarak göreceğimizi düşünüyoruz. Diğer yandan bu dönem özellikle Koç Topluluğu olarak likidite ve borçlanma kriterleri konusundaki tavizsiz duruşumuzun, ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha gösterdi. Çeşitlendirilmiş portföy yapımız ile yurt içi, yurt dışı piyasalardaki güçlü konumlanmamız sayesinde salgının olumsuz etkilerini mümkün olan en iyi şekilde yönetmeye devam ediyoruz. Normalleşme süreci için de tüm planlamalarımızı tamamlamış durumdayız.”

Levent Çakıroğlu: “Ülkemizin ve toplumumuzun iyileşmesine destek vermek üzere attığımız bu adımlar dünyada yankı buldu. Dünyaya örnek gösterilmek bizleri gururlandırdı.”

Koç Topluluğu’nun Kurucusu Merhum Vehbi Koç’un “Ülkem varsa ben de varım” felsefesinin bu süreçte de yollarını aydınlattığını belirten Çakıroğlu, salgın yönetiminde Dünya Ekonomik Forumu tarafından da övgüyle karşılanan toplumsal sorumluluk bakış açılarını ise şöyle anlattı:

“Köklerini geçmişten alan, yüzünü ise geleceğe dönmüş bir Topluluk olarak, geriye dönüp 94 yıllık geçmişimize bakınca, geleceğe ilişkin sorumluluğumuzu omuzlarımızda daha fazla hissediyoruz. Koç Topluluğu’nun kurumsal kültürü ve değerlerinden aldığımız güçle memleketimize en iyi şekilde hizmet etmek için tüm şirketlerimizle seferber olduk. Koç Topluluğu olarak dijital dönüşüm stratejimizin sağladığı güç ve esneklik sayesinde salgınla mücadelede bir yandan topluma hizmet vermeyi sürdürürken, diğer taraftan fabrikalarımız hızlı bir dönüşüme imza attı. Arçelik, Tofaş, Ford Otosan ve Türk Traktör sağlık ekipmanları üretmeye başladı. İnsan hayatına dokunan bu uygulamalar, aynı zamanda Topluluk olarak değişimi merkezimize alan çevik yönetim anlayışımızın ve ülkemizin üretim kabiliyetlerinin en güzel göstergesi oldu. Arçelik mühendislerinin salgınla mücadelenin en kritik ihtiyaçlarından biri olan solunum cihazı üretimindeki başarısı sadece Topluluğumuzun değil tüm Türkiye’nin gururu oldu. Divan Grubu, otellerini koronavirüsle mücadelede emek veren sağlık çalışanlarına açarak herkesin gönlünü kazandı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılmış olan Milli Dayanışma Kampanyası’na Yapı Kredi, Tüpraş, Opet ve Aygaz’ın destekleriyle toplam 20 milyon lira katkı sağladık. Koronavirüsle mücadele günlerinde ülkemizin ve toplumumuzun iyileşmesine destek vermek üzere attığımız bu adımlar dünyada da yankı buldu. Dünya Ekonomik Forumu tarafından küresel ölçekte salgınla mücadelede iyi örneklerin altını çizmek için yapılan açıklamada, Türkiye’nin en büyük şirketler Topluluğu olarak bizim koronavirüs ile mücadele etmek için kaynaklarımızı seferber ettiğimiz vurgulandı. Bu şekilde örnek gösterilmek, Topluluğumuz bünyesinde büyük emek sarf eden tüm çalışma arkadaşlarımıza büyük bir gurur yaşattı.”

 

Koç Holding 2019 Yılında 153,5 Milyar TL Konsolide Ciro Elde Etti

KOÇ HOLDİNG’İN 2019 YILI KONSOLİDE CİROSU 153,5 MİLYAR TL, ANA ORTAKLIK PAYI NET DÖNEM KÂRI İSE 4,4 MİLYAR TL OLARAK GERÇEKLEŞTİ

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:

“2019 DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE BELİRSİZLİK VE DEĞİŞİMİN HÂKİM OLDUĞU BİR YILDI. FAALİYET GÖSTERDİĞİMİZ SEKTÖRLERDE KARŞI KARŞIYA KALDIĞIMIZ HER TÜRLÜ ZORLUĞA RAĞMEN YATIRIMLARIMIZA KARARLILIKLA DEVAM ETTİK. KÜRESEL BÜYÜME VİZYONUMUZ DOĞRULTUSUNDA ÖNEMLİ YATIRIMLARI HAYATA GEÇİRDİK. 2019’DA YAPTIĞIMIZ 8,9 MİLYAR TL KOMBİNE YATIRIMLA SON 5 SENELİK TOPLAM YATIRIMLARIMIZ 38 MİLYAR TL’YE ULAŞTI. ÜLKEMİZ VE TOPLULUĞUMUZ İÇİN UZUN VADELİ DEĞER YARATMA HEDEFİMİZ ÇERÇEVESİNDE ÖZVERİYLE ÇALIŞMAYA
DEVAM EDİYORUZ.”

14.02.2020 – Koç Holding, 2019 yılında konsolide bazda toplam 153,5 milyar TL gelir elde ederken; 4,4 milyar TL ana ortaklık payı net dönem kârı gerçekleştirdi. 2019 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “2019 dünyada ve ülkemizde belirsizlik ve değişimin hâkim olduğu bir yıldı. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde karşı karşıya kaldığımız her türlü zorluğa rağmen yatırımlarımıza kararlılıkla devam ettik. Disiplinli yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengeli portföy yapımız, kuvvetli bayi teşkilatımız ve tedarik zincirimizle belirsizlikler karşısında güçlü konumumuzu korurken, uzun vadeli değer yaratma hedefimiz çerçevesinde özveriyle çalışmaya devam ediyoruz. Uzun yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz yatırımlar ülkemize duyduğumuz güvenin en büyük göstergesi. 2019 yılında yaptığımız 8,9 milyar TL kombine yatırımla, son 5 senelik toplam tutar 38 milyar TL’ye ulaştı. Koç Topluluğu olarak bizi tüm paydaşlarımız ve toplum nezdinde farklılaştıran unsurun kültürümüze, söylemlerimize ve iş yapış şeklimize yansıyan değerlerimiz olduğunun bilinciyle geleceğe güvenle ilerliyoruz” diye konuştu.

Levent Çakıroğlu: “Küresel büyüme vizyonumuz doğrultusunda önemli yatırımları hayata geçirdik.”

Koç Topluluğu’nun faaliyetleri açısından 2019 yılını değerlendiren Levent Çakıroğlu, “Küresel büyüme vizyonumuz doğrultusunda, özellikle de Asya Pasifik bölgesinde önemli gelişmeler yaşadığımız bir yılı geride bıraktık. Topluluk şirketlerimizden Arçelik ve Hindistan’ın en büyük şirketler grubu Tata’nın ana hissedarı olduğu Voltas ortaklığıyla kurduğumuz ‘Voltbek Home Appliances’ın beyaz eşya fabrikasının açılışını geçen ay gerçekleştirdik. Ayrıca, Arçelik 2019 yılında Bangladeş’in önde gelen beyaz eşya üreticisi ve perakende zincirlerinden Singer Bangladesh’in ana hissedarı Retail Holdings’i satın aldı ve ülkede çok önemli bir konum elde etti. Öte yandan Arçelik güçlü yurt dışı performansının yanı sıra, iç pazardaki daralmaya rağmen kârlılığını artırdı. Aygaz ise, Bangladeş’te LPG temini, dolumu ve dağıtımı yapmak üzere ülkenin en büyük şirketlerinden United Enterprises ile bir ortak girişim oluşturulması için yürüttüğü çalışmalar ile uluslararası bir oyuncu olma yolunda önemli bir adım attı” diye konuştu.

Levent Çakıroğlu: “Bankamız için hedeflerimizi daha da büyüttüğümüz bir dönemdeyiz.”

Koç Topluluğu ve UniCredit iş ortaklığının sona ermesi ile birlikte Yapı Kredi’de en büyük pay sahibinin Koç Topluluğu olduğunu ve bankada yeni bir dönemin başladığını belirten Levent Çakıroğlu, “Bankamız için hedeflerimizi büyüttüğümüz bir dönemdeyiz. Yapı Kredi önümüzdeki süreçte yoluna daha da iddialı devam edecek” dedi. Levent Çakıroğlu Topluluk Şirketleri’nin 2019 yılı değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Tüpraş, İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’ndeki planlı bakım ve iyileştirme çalışmalarına rağmen yüzde 97,8 kapasite kullanımıyla, üretimini önceki yıla göre yüzde 9,4 artırarak 28,1 milyon tona yükseltti. 2019 yılında faaliyete geçen Londra Ticaret Ofisi ile ithalat ve ihracat operasyonlarını destekleyerek tedarik zinciri ve satış faaliyetlerinden ek değer yaratmayı hedefledi. Ford Otosan ise, segmentinde bir ilk olan Ford Transit Custom şarj edilebilir hibrit elektrikli aracının üretimini ve ihracatını gerçekleştirdi. Tofaş, Fiat markası ile 2019 yılında Türkiye otomotiv pazarında yüzde 15,9 payla liderliğe yükseldi. Egea, geçtiğimiz üç yılda olduğu gibi 2019’da da Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili oldu. Otomotiv ve savunma sanayinde öncü konumda bulunan Otokar 2019 yılında cirosu içinde ihracatın payını yüzde 80’e taşıdı. 2013 yılından bu yana iş makineleri sektöründe yerini alan TürkTraktör, Case ve New Holland marka kazıcı yükleyici iş makinelerini Ankara’daki fabrikasında üretmeye başladı.

Levent Çakıroğlu: “Dijital Dönüşüm Programımızın somut çıktılarını ve getirilerini görmek bu alanda yeni projeler için cesaretimizi ve güvenimizi artırıyor .”

Koç Topluluğu’nun 2019 yılında da rekabetçiliğini artırmaya, teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerini geliştirmeye odaklandığını kaydeden Levent Çakıroğlu, “Bu yıl 50’ncisi düzenlenen Davos Zirvesi’nde katıldığım panelde de vurguladığım gibi, Dijital Dönüşüm Programımız ile tüm şirketlerimizde yenilikçi, iş birliğine açık, müşteriyi merkeze alan ve daha çevik yeni bir kültür oluşturma hedefiyle ilerliyoruz. Topluluğumuzun en önemli önceliklerden birini dijital dönüşüm oluşturuyor. Dijital dönüşüme destek verecek uzmanlığı süratle ülkemize ve Topluluğumuza kazandırmak için KoçDigital’i kurduk. KoçDigital,yapay zekâ ve makina öğrenmesi gibi gelişmiş veri analitiği ve nesnelerin interneti alanlarında hem topluluk şirketlerimizin ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de topluluk dışındaki şirketlere hizmet ediyor. Ford Otosan’ın Gölcük ve Arçelik’in Romanya’daki fabrikalarının 2019 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından ‘Global Lighthouse Network’üne kabul edilmesi bizleri gururlandırdı. Dijital Dönüşüm Programımızın somut çıktılarını ve getirilerini görmek bu alanda yeni projeler için cesaretimizi ve güvenimizi artırıyor. ”

Levent Çakıroğlu: “Vehbi Koç Vakfı’nın 50’nci yılını geride bıraktık.”

“Vehbi Koç Vakfı geride bıraktığı 50 yılda kurum ve kuruluşlarıyla Ülkemizde toplumsal kalkınmanın itici gücü olmayı sürdürdü” diyen Levent Çakıroğlu şöyle devam etti: “Vakfın çatısı altında çağdaş sanat alanında sürdürülebilir bir üretim ve sergileme altyapısı sunmak üzere 2010 yılında açılan Arter, Vakfın 50’nci yılında Dolapdere’deki yeni binasına taşındı. 18 bin metrekare kapalı alanı, sergi alanları, performans salonları, öğrenme ve etkinlik alanları ile kültür ve sanat hayatına yeni bir soluk getirdi. Arter’in İstiklal Caddesi üzerinde yer alan binası ise Meşher adıyla yeni bir sergi alanı olarak hizmet vermeye başladı. Türkiye’de önemli bir ilki teşkil eden Sivil Toplum ve Hayırseverlik Araştırmaları Merkezi (KÜSİTHAM) ise Koç Üniversitesi bünyesinde kuruldu. Sivil toplum dinamiklerinin anlaşılmasına katkı sağlayacak KÜSİTHAM, sivil toplum ve hayırseverlik alanlarında disiplinler arası bilimsel araştırmalar gerçekleştirecek ve sunacağı eğitim programları ile ilgili alanlarda çalışma yürütenlere rehberlik edecek. Ayrıca, Vakfımızın eğitim alanında yürüttüğü çalışmalar kapsamında, 21’inci yüzyılın ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanan model okulun açılışını Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un katılımıyla gerçekleştirdik ve bu okulu Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettik. Beykoz Koç Ortaokulu’nun ülkemize yeni bir eğitim ve öğretim yaklaşımı getireceğine yürekten inanıyorum.”

Levent Çakıroğlu: “2020 yılında Topluluğumuzda tek kullanımlık plastiğe son vereceğiz.”

Koç Holding’in ana sponsoru olduğu İstanbul Bienali’nin geçtiğimiz yıl ‘Yedinci Kıta’ temasıyla dünyadaki plastik atık sorununa dikkat çektiğini vurgulayan Levent Çakıroğlu, “Biz de 90 bini aşkın çalışma arkadaşımızın yer aldığı tüm Koç Topluluğu şirketleri ve kuruluşları olarak 2020 sonuna kadar tek kullanımlık plastik tüketimine son vereceğimizi taahhüt ettik. 2020’de gündemimizdeki konulardan biri Topluluğumuzda tek kullanımlık plastik tüketimine son vermek olacak” dedi.

 

Koç Holding 2019’un İlk 9 Ayında 114 Milyar TL Konsolide Ciro Elde Etti

09.11.2019 – KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:

DÜNYADA ZORLU EKONOMİK KOŞULLARIN VE BELİRSİZLİKLERİN HÂKİM OLDUĞU BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ. KOÇ TOPLULUĞU OLARAK YILIN İLK 9 AYINDA DİSİPLİNLİ YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ, SAĞLAM BİLANÇOMUZ, DENGELİ PORTFÖY YAPIMIZ, KUVVETLİ BAYİ TEŞKİLATIMIZ VE TEDARİK ZİNCİRİMİZİN DE KATKISIYLA GÜÇLÜ KONUMUMUZU SÜRDÜRDÜK. DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROGRAMIMIZ İLE KÜRESEL REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRIYORUZ.

YATIRIMLARIMIZA ARALIKSIZ DEVAM EDERKEN, İHRACAT PERFORMANSIMIZ İLE EKONOMİMİZE KATKI SAĞLIYORUZ. ÜLKEMİZİN EN FAZLA İSTİHDAM SAĞLAYAN TOPLULUĞU OLARAK FORBES’UN DÜNYANIN EN İYİ İŞVERENLERİ LİSTESİ’NDE 59 BASAMAK BİRDEN YÜKSELEREK 35’İNCİ SIRADA YER ALDIK. DÜNYANIN EN İYİ İŞVERENLERİ ARASINDA ÜLKEMİZİ İLK 100’DE TEMSİL EDİYOR OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ.”

Koç Holding, 2019 yılının ilk 9 ayında konsolide bazda toplam 114 milyar TL gelir elde ederken, 3,3 milyar TL konsolide ana ortaklık payı net dönem kârı gerçekleştirdi. İlk 9 ay finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Tüm dünyada zorlu ekonomik koşulların ve belirsizliklerin hâkim olduğu bir dönemden geçiyoruz. Ticaret savaşları, Brexit belirsizliği ve artan jeopolitik riskler, 2019’da dünya ekonomisinde belirgin bir yavaşlamaya neden oldu. Koç Topluluğu olarak yılın ilk 9 ayında disiplinli yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengeli portföy yapımız, kuvvetli bayi teşkilatımız ve tedarik zincirimizin de katkısıyla güçlü konumumuzu sürdürdük. 2016 yılından bu yana yürüttüğümüz Dijital Dönüşüm Programımız ile küresel rekabet gücümüzü artırıyoruz. Yatırımlarımıza aralıksız devam ederken, ihracat performansımız ile ekonomimize katkı sağlıyoruz. Uzun vadeli değer yaratma hedefimiz ve küresel vizyonumuz doğrultusunda Topluluğumuzu kararlılıkla ileri taşıyoruz” şeklinde konuştu.

Levent Çakıroğlu: “Yılın ilk 9 ayında 5,8 milyar TL’lik kombine yatırım gerçekleştirdik.”

Aralıksız sürdürdükleri yatırımlarının faaliyetlerine ivme kazandırdığını ve ihracat performansları ile Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiklerini vurgulayan Levent Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Uzun yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz yatırımlarımız, Ülkemize ve insanımıza duyduğumuz güvenimizin en büyük göstergesi. Koç Topluluğu olarak yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdiğimiz 5,8 milyar TL’lik kombine yatırım ile birlikte son 5 yılda gerçekleştirdiğimiz kombine bazda yatırım miktarı 38 milyar TL’ye ulaştı. Topluluk şirketlerimiz, Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştirerek dış ticaret açığındaki iyileşmede önemli rol oynuyor. Tüpraş, özelleştirme sonrasındaki 13 yılda yaklaşık 6,5 milyar dolar yatırım yaptı. 9 aylık üretim miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 21,2 milyon tona ulaşan Tüpraş, Ülkemizin akaryakıt ihtiyacını karşılamayı sürdürdü. Uluslararası pazar fırsatlarını da yakından takip eden Tüpraş, 2019 yılında faaliyete geçen Londra Ticaret Ofisi ile ithalat ve ihracat operasyonlarını destekleyerek tedarik zinciri ve satış faaliyetlerinden ek değer yaratmayı hedefliyor. Otomotiv sektörüne baktığımızda, son aylarda faizler ve enflasyondaki aşağı yönlü eğilimin iç talebi hareketlendirdiğini gördük. Tofaş’ta küresel pazarlar için geliştirilen Fiat Egea, yılın ilk 9 ayında otomotiv pazarında en çok tercih edilen model oldu. Tofaş, Egea ailesi için 2020 sonuna kadar gerçekleştireceği 225 milyon dolarlık yenileme yatırımı kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Ülkemizin ihracat şampiyonu Ford Otosan ise ilk 9 ayda 248 bin adet ihracat gerçekleştirerek tarihinin en yüksek ihracat hacmine ulaştı.

Diğer yandan Arçelik, Beko markası ile Ocak-Ağustos 2019 döneminde Doğu Avrupa pazarında 1’inci sırada, Batı Avrupa’da 2’nci sırada yer almaya devam ederken, Güney Afrika ve Romanya’daki pazar liderliğini de korudu. Türkiye’de de pazar payını artıran Arçelik’in, ilk 9 aylık dönemdeki konsolide cirosu bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 21 oranında arttı. Arçelik, finansal ve operasyonel başarılarının yanı sıra bir ilki daha gerçekleştirerek dünya çapında firmaların sürdürülebilirlik performansını değerlendiren Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde sektör lideri seçildi.”

Levent Çakıroğlu: “Uluslararası piyasalarda Ülkemize ve bankamıza duyulan güveni bir kez daha teyit ettik.”

Bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Levent Çakıroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Kuruluşunun 75’inci yılını kutlayan Yapı Kredi, güçlü sermaye yapısı, müşteri odaklı bankacılık anlayışı, nitelikli insan kaynağı ve uzun yıllara dayanan itibarı ile ülke ekonomisini desteklemeye devam ediyor. Yılın ikinci yarısında 21 ülkeden 39 bankanın katılımı ile 950 milyon dolar sendikasyon kredisi sağlayan Yapı Kredi, bu işlemle uluslararası piyasalarda ülkemize ve bankamıza duyulan güveni bir kez daha teyit etti. 1 milyar doların üzerinde talebin geldiği işlem, yılın ikinci yarısında alınan sendikasyon kredileri arasında en yüksek katılımcıya sahip oldu. Yapı Kredi, bu sendikasyon kredisi ile daha da çeşitlendirdiği kaynaklarını, önümüzdeki dönemde özellikle dış ticaretin finansmanı için de kullanarak ihracatı desteklemeye devam edecek.”

Levent Çakıroğlu: “Yürüttüğümüz çalışmaların küresel ölçekte takdir edilmesi bizi çok mutlu ediyor.”

Levent Çakıroğlu, son dönemde küresel ölçekte peş peşe açıklanan başarıların gururunu yaşadıklarını da anlatırken şöyle devam etti: “Her fırsatta vurguladığımız gibi çalışmalarımızı itibar ve topluma hizmet odaklı bir Topluluk olmanın getirdiği sorumlulukla yürütüyoruz. Yönetim felsefemizin merkezinde insan kaynağımız yer alıyor. Forbes’un geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘Dünyanın En İyi İşverenleri’ listesinde 59 basamak yükselerek 35’inci sırada yer aldık. Bu küresel listede ilk 100’de yer alarak, ülkemizi temsil eden tek şirket olduk. Diğer yandan Vehbi Koç Vakfı, kuruluşunun 50’nci yılında ülkemize kazandırdığı onlarca eserin ve on binlerce öğrenciye verdiği desteğin haklı gururunu uluslararası düzeyde önemli bir ödülle taçlandırdı. 70 yıldır faaliyet gösteren The American Turkish Society’nin ‘Küresel Hayırseverlik Ödülü’ne, Vehbi Koç Vakfı lâyık görüldü. Son olarak, geçtiğimiz gün tek kullanımlık plastik tüketimine 2020 sonuna kadar son vereceğimiz yönündeki taahhüdümüzü kamuoyuyla paylaştık. 21’inci yüzyılda iklim değişikliği ile birlikte en önemli çevre sorunları arasında gösterilen bu plastik atık sorununun çözümüne yönelik Koç Topluluğu olarak kararlılığımızı ortaya koyduk. Sürdürülebilirlik gündemimizde önemli yer tutuyor. Bu alandaki performansımızı da her geçen gün daha da geliştiriyoruz. Tüm bu çalışmalarımızla ülke ekonomimizin yanı sıra toplumsal gelişime de destek olmaya devam ediyoruz.”

Koç Holding Yılık İlk Yarısında 75 Milyar TL Konsolide Ciro Elde Etti

KOÇ HOLDİNG YILIN İLK YARISINDA 75 MİLYAR TL KONSOLİDE CİRO VE 2,2 MİLYAR TL KONSOLİDE ANA ORTAKLIK PAYI NET DÖNEM KÂRI ELDE ETTİ

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:

“KOÇ TOPLULUĞU OLARAK 2019 YILININ İLK YARISINDA DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE YAŞANAN DALGALI PİYASA KOŞULLARINA RAĞMEN ÇALIŞMALARIMIZI ÖZVERİYLE SÜRDÜRDÜK. DİSİPLİNLİ YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ, DENGELİ PORTFÖY YAPIMIZ, GÜÇLÜ BİLANÇOMUZ, KUVVETLİ BAYİ TEŞKİLATIMIZ VE TEDARİK ZİNCİRİMİZİN DE KATKISIYLA YURT İÇİNDEKİ GÜÇLÜ KONUMUMUZU KORUDUK. İHRACATIMIZ SAYESİNDE ÜLKEMİZE DÖVİZ KAZANDIRIRKEN, YATIRIMLARIMIZA KESİNTİSİZ DEVAM ETTİK. 2019 YILININ İLK YARISINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ 4,2 MİLYAR TL’LİK KOMBİNE YATIRIMLA SON 5 YILDAKİ TOPLAM YATIRIMLARIMIZ 38 MİLYAR TL’YE ULAŞTI. KOÇ HOLDİNG, GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE AÇIKLANAN FORTUNE GLOBAL 500 LİSTESİNDE ÜLKEMİZİ TEMSİL EDEN TEK TÜRK ŞİRKETİ OLDU.”

08.08.2019 – Koç Holding, 2019 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 75 milyar TL gelir elde ederken, 2,2 milyar TL ana ortaklık payı net dönem kârı açıkladı. 2019 yılı ilk yarı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Dünyada ve Ülkemizde yaşanan dalgalı piyasa koşullarına rağmen yılın ilk yarısında çalışmalarımızı özveriyle sürdürdük. Disiplinli yönetim anlayışımız, dengeli portföy yapımız, güçlü bilançomuz, kuvvetli bayi teşkilatımız ve tedarik zincirimizin de katkısıyla yurt içindeki performansımızı koruduk. İhracatımız sayesinde Ülkemize döviz kazandırırken, yatırımlarımıza kesintisiz devam ettik. Çalışmalarımızın finansal sonuçlarımıza olan pozitif katkısından ötürü memnuniyet duyuyor, uzun vadeli değer yaratma hedefimiz ve küresel vizyonumuz doğrultusunda kararlılıkla ilerlemeye devam ediyoruz. 2016 yılından bu yana yürüttüğümüz Dijital Dönüşüm Programımız ile küresel rekabetçiliğimizi arttırıyoruz” şeklinde konuştu.

Levent Çakıroğlu: “Yatırımlarımız faaliyetlerimize ivme kazandırıyor.”

2019’un ilk yarısında gerçekleştirdikleri 4,2 milyar TL’lik kombine yatırım ile son 5 yıldaki toplam yatırımlarının 38 milyar TL’ye ulaştığını vurgulayan Levent Çakıroğlu, “Uzun yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz yatırımlarımız Ülkemize duyduğumuz güvenimizin en büyük göstergesi. Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nde (RUP) Şubat ayında başlayan ilk planlı bakım duruşu başarıyla tamamlanarak tam kapasite üretime geçildi. Ülkemiz akaryakıt talebini karşılamaya devam eden Tüpraş’ın toplam satış miktarı 2019 yılının ilk altı ayında yüzde 6 artışla 14,4 milyon ton olarak gerçekleşti. Tofaş, yılın ilk 6 ayında otomotiv pazarında lider olurken, Egea/Tipo ailesi için 2020 sonuna kadar gerçekleştireceği 225 milyon dolarlık yatırım kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Başarılı ürünleri ile Avrupa’da Ford Europe’un ticari araçlardaki liderliğinin perçinlenmesini sağlayan Ford Otosan, bu yıl da güçlü ihracat performansını sürdürürken; Kocaeli fabrikasında Transit Custom ve Tourneo Custom modellerinin hibrit versiyonlarını üretmeye hazırlanıyor.

Yeni ürünlerimizin yanı sıra, küresel rekabetçiliğimizi artırmaya, teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerimizi geliştirmeye yönelik çalışmalarımız ve yatırımlarımız hız kesmeden devam ediyor ve çabalarımız uluslararası kuruluşlarca da takdir ediliyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Endüstri 4.0 çalışmalarında en iyi örnekleri tespit ederek yaygınlaştırmayı hedefleyen ‘Global Lighthouse Network’ seçmelerinde Ford Otosan’ın Kocaeli Fabrikası ve Romanya’nın Ulmi şehrindeki Arçelik Fabrikası dünyanın en gelişmiş 10 üretim merkezi arasında gösterildi. Ayrıca Koç Holding geçtiğimiz günlerde açıklanan Fortune Global 500 listesinde 423’üncü sırada yer alarak Ülkemizi temsil eden tek Türk şirketi oldu” dedi.

Levent Çakıroğlu: “İhracat performansımızı güçlendirmeyi sürdürüyoruz.”

Koç Topluluğu’nun yılın ilk yarısındaki ihracat performansına dikkat çeken Levent Çakıroğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yayınladığı İhracat Şampiyonları arasında ilk 10’da 4 Koç Topluluğu şirketinin yer aldığını belirtti. Levent Çakıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Topluluk şirketlerimiz, Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştiriyor. Arçelik’in Yeni İpek Yolu olarak adlandırılan ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesi kapsamındaki ülkelerde liderlik stratejisiyle bünyesine kattığı Singer Bangladesh yatırımının yanı sıra, Hindistan’daki buzdolabı fabrikasının inşaatı da sürüyor. 2019’un ilk yarısında yurt dışı satış adedini geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında artıran TürkTraktör, ülkemizin traktör ihracatının yüzde 88’ini gerçekleştirdi. Otomotiv ve savunma sanayinde öncü konumda bulunan Otokar yılın ilk 6 ayında ihracatın ciro içindeki payını yüzde 81’e taşıdı. Otokoç Otomotiv de geçtiğimiz yıl bünyesine kattığı Yunanistan operasyonu ve yurt dışı pazarlardaki güçlü faaliyetleri ile sağlam yapısını korudu. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda kombine ihracatımız 8,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yılın ilk yarısında 21 ülkeden 49 bankanın katılımı ile yaklaşık bir milyar dolar sendikasyon kredisi sağlayan Yapı Kredi uluslararası piyasalarda Ülkemize ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni bir kez daha teyit etti. Yapı Kredi, güçlü sermaye yapısı ve uzun yıllara dayanan itibarı ile sağladığı bu kaynakları çeşitlendirmeye devam ederek reel sektörü ve dış ticaretin finansmanını desteklemek amacıyla kullanıyor.”

Levent Çakıroğlu: “Koç Topluluğu olarak Ülkemizin toplumsal kalkınmasına katkımızı sürdürüyoruz.”

Koç Holding’in ilk yarı sonuçlarının yanı sıra 50’nci yılını kutlayan Vehbi Koç Vakfı’nın çalışmalarına da değinen Levent Çakıroğlu, şöyle devam etti: “Gururla ifade etmek isterim ki Vehbi Koç Vakfı kurum ve kuruluşlarıyla Ülkemizde toplumsal kalkınmanın itici gücü konumunda bulunuyor. Ekonomik kalkınmanın toplumsal kalkınma ile el ele gerçekleşmesi gerektiğine inanan bir Topluluk olarak Ülkemizin toplumsal kalkınmasına katkımızı sürdürüyoruz. VKV’nin 50’inci yılında Ülkemizin kültür sanat hayatına önemli bir armağan olduğuna yürekten inandığımız Arter’in yaklaşan açılış heyecanı içindeyiz. Bir VKV kuruluşu olan ve çağdaş sanat alanında sürdürülebilir bir üretim ve sergileme altyapısı sunmak üzere 2010 yılında açılan Arter, geçtiğimiz aylarda Dolapdere’deki yeni binasına taşındı. Eylül ayında açılışı gerçekleşecek olan Arter, 18 bin metrekare kapalı alanı, sergi alanları, performans salonları, öğrenme ve etkinlik alanları ile kültür ve sanat hayatına yeni bir soluk getirecek. Arter’in İstiklal Caddesi üzerinde yer alan binası ise yine Eylül ayında Meşher adıyla yeni bir sergi alanı olarak hizmet vermeye başlayacak. VKV’ye bağlı bir diğer kurum olan Sadberk Hanım Müzesi’nin Haliç’teki Tersane İstanbul Projesi’nde yer alan yeni binasının inşaatı ise devam ediyor.”

Geçtiğimiz haftalarda açılışı gerçekleşen Bodrum Amerikan Hastanesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Levent Çakıroğlu, “Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları arasında yer alan Amerikan Hastanesi 100 yıllık tecrübesini ilk kez şehir dışına taşıdı. 1997 yılından bu yana hizmet veren Özel Bodrum Hastanesi, satın alma ve yenileme çalışmaları kapsamında yaklaşık 150 milyon TL’lik yatırımla Bodrum Amerikan Hastanesi olarak hizmet vermeye başladı. Hastanenin yenileme çalışmaları güzel bir gelişmeye de vesile oldu. Restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan ‘Geç Roma Dönemi’ne ait tarihi eserleri koruma altına alınarak hastanemize ‘Müze Hastane’ unvanı da kazandırıldı” dedi.

 

Koç Holding’den Kamuoyu Açıklaması

Basın ve Kamuoyunun Dikkatine: 

09.06.2019 – Sayın Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mayıs’ta Samsun, 4-5 Haziran’da Trabzon ve Ordu seyahatlerinde şirketimiz Setair uçakları ile yolculuklarını gerçekleştirmiş olmasına ilişkin son birkaç gündür sosyal medya üzerinden yayılan iftiraların, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun talihsiz açıklamaları ile yeniden gündeme gelmiş olmasını üzülerek takip etmekteyiz.

Havacılık sektöründe 1990’dan bu yana hizmet veren şirketimiz Setair, ticari bir işletmedir. Bugüne dek siyasi parti temsilcileri ve iş dünyasının da aralarında bulunduğu çok sayıda özel ve tüzel kişiye uçakları ve helikopterleri ile havacılık hizmeti sunmuş, çeşitli uçuşlarda devlet erkânımızı da ağırlamıştır. Ayrıca geçmişte olduğu gibi bugün de seçim dönemlerinde siyasi parti temsilcileri tarafından Setair ve Setair gibi özel havacılık şirketlerinin araçlarının kiralandığı da bilinen bir gerçektir.

Sayın İmamoğlu’nun bahse konu olan uçuşları da bu kapsamda olup, havacılık sektöründe tanınan iki aracı şirket vasıtasıyla Setair’e ulaşmış, faturaları kesilerek uçuşlar öncesinde tahsilatları gerçekleşmiştir. İlaveten Sayın Binali Yıldırım da 3 Mart’ta Setair’den kiralanan helikopter ile yolculuğunu tercih ettiğini bu vesileyle ifade etmek isteriz.

Müşterilerimizin ticari sır niteliği taşıyan bilgilerine duyduğumuz saygıyla, daha fazla detay paylaşmayı iş ahlakımıza uygun bulmuyoruz. Oluşan mevcut gündem itibariyle bu durumu izah ediyor olmaktan ötürü de hicap duyuyoruz.

Koç Topluluğu siyasetin bir parçası değildir. 90 yıllık tarihimiz boyunca Ülkemizin ekonomik ve toplumsal kalkınması için var gücüyle çalışmış bir Topluluğun günlük siyasi söylemler üzerinden polemik konusu yapılmasını yakışıksız buluyor, yöneltilen tüm suçlamaları reddediyoruz.

 

Koç Holding’in 55. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

21.03.2019 – Koç Holding’in 55. Olağan Genel Kurulu, Koç Ailesi, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla 21 Mart Perşembe günü Nakkaştepe’deki Holding merkezinde gerçekleşti. Genel Kurul toplantısında katılımcılar ile 2018 yılı Faaliyet Raporu paylaşılırken, Yönetim Kurulu Raporu okundu.

Rahmi M. Koç: “Koç Topluluğu olarak oldukça çalkantılı geçen 2018 yılını başarılı bir performansla tamamladık.”

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Faaliyet Raporu açıklamasında, gerek yerel gerekse de global etkenler dolayısıyla 2018’de Türkiye ekonomisinin birbiriyle taban tabana zıt iki dönem geçirdiğini belirtti. Rahmi M. Koç, “Yılın ilk yarısında güçlü iç talep, ihracattaki kuvvetli artış ve kamunun tüketim ve yatırım harcamalarının desteğiyle büyüme %6,2’ye ulaşırken, yılın ikinci yarısında ekonomi önemli ölçüde yavaşladı. Finansal piyasalarda Ağustos ayında yaşanan çalkantı ve sonrasında ortaya çıkan nakit sıkışıklığı, şirketler kesiminin bilançolarını olumsuz etkiledi. Özellikle bazı şirketlerin imkânlarının ötesinde borç yükünün altına girmesi ve de bu borçların önemli bir kısmının yabancı para cinsinden olması, kurlardaki artışın bilançolar üzerinde yarattığı etkiyi ağırlaştırdı. Hükümet’in aldığı tedbirler ekonomideki bazı sıkıntıları hafifletse de, 2018’deki büyümenin 2009’dan beri en düşük seviyelerden birine gerilemiş olduğu görülüyor” dedi. “Koç Topluluğu olarak oldukça çalkantılı geçen 2018 yılını 90 yılı aşan tecrübemiz ve sağlam altyapımız sayesinde başarılı bir performansla tamamladık” diyerek sözlerini sürdüren Rahmi M. Koç, “Çeşitlendirilmiş portföy yapımız, döviz kazandırıcı faaliyetlerimiz, titizlikle sürdürdüğümüz risk politikalarımız ve etkin yönetimimiz sayesinde finansal yapımızı koruduk. Ülkemizin dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri olacağına hep inandık ve bu dönemde de uzun vadeli bakış açımızla yatırımlarımıza devam ettik. Son beş yılda gerçekleştirdiğimiz 37 milyar TL’ye ulaşan kombine yatırımlarımızın yanı sıra, Bankamızın Türkiye’de son 10 yılın en büyüklerinden olan 4,1 milyar TL tutarındaki bedelli sermaye artırımına katıldık. Koç Holding olarak; iş hacmimizi faaliyet gösterdiğimiz her alanda devamlı büyütmeye çalışıp, verimliliğimizi artırmaya odaklanırken, teknoloji ve kalite standartlarımızı en rekabetçi seviyelere ulaştırma gayreti içindeyiz. Kârlı ve sürdürülebilir büyüme hedefiyle mevcut işlerimiz dışında yeni fırsatları titizlikle değerlendiriyor ve yarattığımız değeri daha da artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Ömer M. Koç: “Ülkemizin yüksek katma değer yaratan bir üretim yapısına geçmesi ve yeni dijital çağda bizi rekabetçi kılacak ortamın yaratılması kritik önem kazanıyor.”

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ise Faaliyet Raporu’nda yer alan açıklamasında dünyanın önemli bir değişim sürecinden geçtiğine dikkat çekerken, şöyle dedi: “Dijital teknolojiler üretim, dağıtım, iletişim, ulaşım, sağlık ve eğitimi önemli ölçüde değiştiriyor ve daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir ekonomik büyüme için önemli fırsatlar sunuyor. Diğer yandan teknolojinin getirdiği yıkıcı değişim nedeniyle, son derece karmaşık küresel problemlerle karşı karşıyayız. Öyle görünüyor ki önümüzdeki yıllarda ancak teknoloji ve insan gücünü etkin kullanan şirketler ve ülkeler dünyada söz sahibi olabilecek. Böyle bir çağda ülkemizin yüksek katma değer yaratan bir üretim yapısına geçmesi ve yeni dijital çağda bizi rekabetçi kılacak ortamın yaratılması kritik önem kazanıyor. Koç Topluluğu olarak, 90 yılı aşkın tarihimiz boyunca ülkemizde sanayi, teknoloji, inovasyon ve küreselleşme gibi pek çok alanda öncü rol üstlendik. Aynı şekilde Ülkemizin dijital dönüşümüne de öncülük edeceğimize, rekabetçiliğimizi ve liderliğimizi pekiştireceğimize inanıyorum.”

Ömer M. Koç: “Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz güven ve inançla, yarattığımız katma değeri geliştirmeye odaklanıyoruz.”

Koç Topluluğu’nun her zaman kısa vadeli dalgalanmalar yerine, uzun dönemli hedeflere odaklanmaya özen gösterdiğini vurgulayan Ömer M. Koç, “Değişen koşulları yakından takip edip doğru yorumlayarak, kendimizi sürekli yenileyerek ve çıtayı daima yükselterek büyümeye devam ediyoruz. Tedbiri elden bırakmadan, yarınlar için çalışıyor, yatırım yapıyor ve şirketlerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Etkin risk yönetimi ve finansal sağlamlık ile birlikte, marka değeri, teknoloji gücü, sosyal yatırımlar ve müşterilerimizin, çalışanlarımızın ve tüm paydaşlarımızın kalıcı memnuniyeti gibi önemli unsurları bir bütün olarak ele alıyoruz. Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz güven ve inançla, yarattığımız katma değeri geliştirmeye odaklanıyoruz. Ülkemizin toplumsal kalkınması için elimizi taşın altına koymayı, örnek kurumlar yaratmayı sürdürüyoruz. Ne mutlu ki bu yıl, Vehbi Koç Vakfı’nın 50’nci kuruluş yıldönümünü ‘Üstümüze Vazife’ sloganıyla kutluyoruz. Yürüttüğümüz kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri hissettiğimiz vazife duygusunun bir parçası ve kanıtı. Bu çalışmalarımızla itibarımızı sağlamlaştırmakla birlikte, ne mutlu ki ülkemize de büyük bir katma değer sağlıyoruz. Koç Holding’in itibarının her sene güçlenmesi, rakiplerle arayı açarak liderlik konumunu devam ettirmesi bizlere gurur veriyor.”

Levent Çakıroğlu: “Uzun vadeli değer yaratma hedefimiz ve küresel vizyonumuz çerçevesinde özveriyle çalışmaya devam ediyoruz.”

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da Faaliyet Raporu’nda yer alan açıklamasında, dünyanın içinden geçmekte olduğu dönüşümün hızı ve geniş etki alanı nedeniyle yeni fırsatlar ve tehditlerle karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. “Öyle görünüyor ki, küresel çapta politika, ekonomi ve teknoloji alanlarında yeni bir yapı kuruluyor” diyen Levent Çakıroğlu, şöyle devam etti: “Bu yapının oluşturulmasında özel sektörün rolünün daha da önem kazanacağına inanıyorum. Bu ortamda, Topluluk olarak, uzun vadeli değer yaratma hedefimiz ve küresel vizyonumuz çerçevesinde özveriyle çalışmaya devam ediyoruz. Küresel varlığımızı genişletmek, rekabetçiliğimizi artırmak, teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerimizi geliştirmek ve güçlü markalar yaratmak stratejimizin temel taşlarını oluşturuyor.”

Levent Çakıroğlu: “Bu faaliyet ortamı içinde de hedeflerimizi aşmayı başardık.”

“2018 yılında küresel piyasalarda ve ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle, büyüme, kârlılık ve verimlilik hedeflerimizle birlikte, likidite ve borçluluk yönetimine her zamankinden daha fazla önem verdik” diyerek sözlerini sürdüren Levent Çakıroğlu, “Böylelikle güçlü finansal pozisyonumuzu koruduk. Dengeli portföy yapımız, ekonomik konjonktürden kaynaklanan riskler karşısında Topluluğumuzun dirençli durmasını sağlayan önemli unsurlardan biri oldu. Bu faaliyet ortamı içinde de hedeflerimizi aşmayı başardık” dedi. Bir yandan kısa vadeli dalgalanmaları en iyi şekilde yönetirken, diğer yandan uzun vadeli hedefleri doğrultusunda, teknolojiye, insan kaynağına ve inovasyona yatırım yapmaya devam ettiklerini anlatan Levent Çakıroğlu, “Dijital Dönüşüm Programımız, şirketlerimizin geleceğe ve küresel rekabete hazırlanmalarında en önemli stratejik önceliklerimizden biri. Elbette teknoloji sadece bir araç. Hedefimiz, odağında insan olan bir kültür dönüşümü gerçekleştirmek. Bu sebeple konuyu bütünsel bir yaklaşımla; başta insan olmak üzere, iş modelimiz, organizasyonel yapımız ve iş süreçlerimizle ele alıyoruz. Mutlulukla görüyorum ki, bu samimi gayretlerimizin sonuçlarını da alıyoruz. Geçtiğimiz sene Ekim ayında Forbes “Dünyanın En İyi İşverenleri” listesini yayınladı. Koç Holding’in bu listede ilk 100’e Türkiye’den giren tek şirket olduğunu büyük bir memnuniyetle öğrendik. Koç Holding, dünyadaki pek çok güçlü şirketi geride bırakmayı başardı” diye konuştu.

Koç Holding’in yeni Yönetim Kurulu belirlendi

Koç Holding 55. Olağan Genel Kurul Toplantısı sonucunda seçilen Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşmaktadır:

  • Rahmi M. Koç Şeref Başkanı
  • Ömer M. KoçYönetim Kurulu Başkanı
  • Ali Y. Koç Başkan Vekili
  • Semahat S. ArselÜye
  • Caroline N. KoçÜye
  • İpek KıraçÜye
  • Levent ÇakıroğluÜye
  • Prof. Dr. John H. McArthurÜye
  • Prof. Dr. Heinrich V. PiererÜye
  • Dr. Kwok King Victor Fung Üye
  • Mustafa Kemal OlgaçBağımsız Üye
  • Jacques Albert NasserBağımsız Üye
  • Anne LauvergeonBağımsız Üye
  • Ömer DinçkökBağımsız Üye
  • Emily K. RaffertyBağımsız Üye

2018 YILINDA KOÇ HOLDİNG VE KOÇ TOPLULUĞU:

Faaliyet Raporu’nda Yönetim Kurulu’nun 2018 yılına ilişkin genel değerlendirmesi şöyle yer aldı:

  • Koç Holding, Fortune’un “Dünyanın En Büyük 500 Şirketi” sıralamasında yer alan tek Türk şirketidir. Ayrıca Türkiye’nin en fazla istihdam sağlayan topluluğu olarak 2018 yılında Forbes’un yayınladığı “Dünyanın En İyi İşverenleri” listesinde ilk 100’e Türkiye’den giren tek şirket olmuştur.
  • 2018 yılında Koç Holding’in kombine gelirleri %41 artış ile 306,3 milyar TL olmuştur.
  • Kombine faaliyet kârı %46 artış ile 23,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Konsolide net kârı ise %13 yükselerek 5,5 milyar TL’ye ulaşmıştır.
  • Küresel rekabetçiliğimizi artırma, güçlü markalar yaratma, tüketicilerimiz için hep daha fazla değer sağlama ve insan kaynağımızı geliştirme hedefleri yatırımlarımıza yön vermeye devam etmiştir. 2018 yılında yapılan 9 milyar TL kombine yatırım ile son 5 senelik toplam tutar 37 milyar TL’ye ulaşmıştır. En fazla yatırım otomotiv sektöründe gerçekleştirilmiş, onu dayanıklı tüketim sektörü izlemiştir.
  • Ar-ge, inovasyon, teknoloji ve dijital dönüşüm Topluluğumuzun odaklandığı başlıca alanlar arasında olmaya devam etmiştir. 2018 yılında 1,8 milyar TL ar-ge yatırımı yapan Koç Topluluğu, Türkiye’de özel sektör ar-ge yatırımlarının yaklaşık %11’ini oluşturmuştur.
  • Koç Topluluğu’nun ihracat performansı 2018 yılında daha da güçlenmiştir. Yurt dışı gelirler, özellikle otomotiv ve dayanıklı tüketim şirketlerimizin güçlü ihracat performansları ile ABD doları bazında %11 artmış; yurt dışı gelirler toplam kombine gelirlerin içinde %31’lik pay almıştır. Tüpraş dâhil yabancı para ve yabancı paraya endeksli gelirler, toplam kombine gelirlerin yaklaşık %55’ini oluşturmuştur.
  • Topluluğun kombine cirosunun Türkiye’nin GSYH’sine oranı %8 seviyesinde olup; ihracatı Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık %10’unu oluşturmuştur. Koç Topluluğu 145’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.
  • Net aktif değerinin yaklaşık %85’i halka açık şirketlerden oluşan Koç Holding, oldukça şeffaf bir yapıya sahiptir. 2018 yılsonu itibarıyla bu şirketlerin toplam piyasa değeri Borsa İstanbul’un %16’sını oluşturmaktadır.

2018 yılsonu itibarıyla Koç Holding 36 milyar TL piyasa değerine sahiptir. Koç Holding hissesinin halka açık kısmındaki yabancı payı 2018 yılsonu itibarıyla %84 seviyesindedir. Bu oran Borsa İstanbul’da %65 olarak gerçekleşmiştir.

 

Koç Holding’in 2018 Yılı Net Karı 5,5 Milyar TL Oldu

KOÇ HOLDİNG’İN 2018 YILI KONSOLİDE CİROSU 143,2 MİLYAR TL, ANA ORTAKLIK PAYI NET DÖNEM KÂRI İSE 5,5 MİLYAR TL OLARAK GERÇEKLEŞTİ

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:

16.02.2019 – “2018 yılında yurt dışında ve yurt içinde rekabetçiliğimizi artırırken, teknoloji gücümüzü ve markalarımızın değerini yükselttik. 2018’de yaptığımız 9 milyar tl kombine yatırımla son 5 senede gerçekleştirdiğimiz yatırımlar 37 milyar tl’ye ulaştı. Dijital dönüşüm programımız ile çevikliğimizi, verimliliğimizi ve rekabetçi gücümüzü daha da artırırken; ülkemizin dijital dönüşümüne öncülük ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de uzun vadeli değer yaratma hedefimiz ve küresel vizyonumuz çerçevesinde özveri ile ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamaya devam edeceğiz. ”

Koç Holding, KCHOL 2018 yılında konsolide bazda toplam 143,2 milyar TL gelir elde ederken; 5,5 milyar TL ana ortaklık payı net dönem kârı gerçekleştirdi. 2018 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, 2018’in ekonomik ve politik belirsizlikler nedeniyle küresel ölçekte pek çok zorlukla karşılaşılan bir sene olduğuna dikkat çekti. Levent Çakıroğlu, “2018’de piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle, büyüme, kârlılık ve verimlilik hedeflerimizle birlikte, likidite ve borçluluk yönetimine her zamankinden daha fazla önem verdik. Dengeli portföy yapımız, güçlü ihracat performansımız, etkin bilanço ve risk yönetimi anlayışımız finansal sonuçlarımıza olumlu olarak yansıdı. 2018 yılını sağlam bilanço yapımızı koruyarak tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Levent Çakıroğlu: “Yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik.”

Koç Topluluğu’nun geçmişten bugüne “Ülkem varsa ben de varım” diyerek yatırım yapmaya devam ettiğini anlatan Levent Çakıroğlu, “2018 yılındaki 9 milyar TL’lik kombine yatırımla, son 5 senedeki toplam yatırımlarımız 37 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye’nin özel sektör Ar-Ge harcamalarının yaklaşık yüzde 11’ini gerçekleştirerek yurt dışında ve yurt içinde rekabetçiliğimizi artırdık, teknoloji gücümüzü ve markalarımızın değerini yükselttik, birçok yenilikçi ürün ve hizmeti hayata geçirdik” dedi. Levent Çakıroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Sene içinde Yapı Kredi’nin sermayesini 4,1 milyar TL artırarak Türkiye’deki son 10 yılın en büyük bedelli sermaye artırımlarından birini başarılı bir şekilde tamamladık. 2019’un Ocak ayında da Yapı Kredi yurtdışı piyasalarda 650 milyon dolarlık ilave ana sermaye niteliğine sahip tahvil ihracını gerçekleştirdi. Ayrıca, enerji üretim şirketimiz Entek, Eylül 2017’de Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santrallerinin özelleştirilmesi ihalesinde 1,3 Milyar TL’lik en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazandı ve Mart 2018’de gerekli süreçlerin tamamlanması sonrasında santralleri devralarak işletmeye başladı. Bu gelişmeler hem bizim hem de yurtdışındaki yatırımcıların ülkemize duyduğu güvenin somut göstergeleridir.”

Levent Çakıroğlu: “Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde konumumuzu güçlendirdik.”

Zorlu piyasa koşullarına rağmen Koç Topluluğu Şirketleri’nin başarılı performanslarına dikkat çeken Levent Çakıroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Tüpraş, 2018 yılında da üretim faaliyetlerini güçlü bilançosu ve etkin finansal risk yönetimi politikaları ile destekleyerek, ülkemiz akaryakıt ihtiyacının karşılanmasındaki sorumluluğunu başarıyla gerçekleştirdi. Aygaz, etkin bayi ve dağıtım ağıyla pazar liderliğini korumaya devam etti ve toplam 2 milyon ton LPG satışı gerçekleştirdi. Opet istasyon sayısını 1.615’e çıkarırken; müşterisine daha da fazla değer yaratma hedefiyle, istasyonlarında bulunan ‘Fullmarket’leri 10 kategoride 1.000’den fazla ürünün yer aldığı ‘Ultramarket’e dönüştürmeye başladı.”

Levent Çakıroğlu: “Küresel ölçekteki varlığımızı yatırımlarımız, sunduğumuz ürün ve hizmetler ile güçlendirmeye devam ediyoruz.”

Koç Topluluğu olarak 2018 yılında ihracat alanındaki başarılı performansları ile ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürdüklerini de vurgulayan Levent Çakıroğlu, şöyle devam etti: “Ford Otosan, ihracat adetlerini yüzde 11 artırdı ve son 3 yılda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin ihracat şampiyonu olmayı sürdürdü. Bu sene piyasaya sunduğu F-Max kamyonu ile ‘Uluslararası Yılın Kamyonu’ ödülüne layık görüldü. 2018 yılında dünyanın birçok ülkesine ihraç ettiği 243 bin adet araç ile Türkiye otomotiv ihracatının yüzde 18’ini gerçekleştiren Tofaş, 3 milyar dolarlık ihracat geliri elde etti ve 1,28 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine katkısını sürdürdü. Satışa sunulduğundan bu yana ülkemizin en çok satan otomobili olan Fiat Egea, 2018 yılında da en çok tercih edilen otomobil olarak bu geleneği bozmadı. TürkTraktör, ihracat adetlerini yüzde 21 artırarak Türkiye traktör ihracatının yüzde 91’ni gerçekleştirdi; ilk yerli Tier 4 motorlu traktörlerini Amerika ve Avrupa’ya ihraç etti. Otokar, 2018’de ticari ve askeri araçlar alanlarında yurt dışı pazarlara odaklanarak, bağlı ortaklık ve iştiraklerinin de katkısı ile ihracat cirosunu ikiye katladı. İhracatının ciro içindeki payını yüzde 65’e çıkardı. Otokoç Otomotiv, en büyük yurt dışı yatırımı olan Yunanistan araç kiralama şirket satın alımını Avis Budget Group ile gerçekleştirerek yurt dışı gelirlerini artırdı. Şirketin, 2018 vergi öncesi karının %50’si yurt dışı operasyonlarından elde edildi. Küresel konumunu güçlendiren Arçelik yurtdışı pazarlarda rekabetçi ürünleri ve güçlü markaları ile pazar payı kazanmaya devam ederken; uluslararası büyüme stratejisinin önemli bir ayağı olan Hindistan’daki buzdolabı fabrikasının temellerini attı. Ayrıca yurt dışında Endüstri 4,0 standartlarına sahip ilk üretim tesisi olan Romanya çamaşır makinesi fabrikasını tamamladı. Bütün bu gelişmeler doğrultusunda Koç Holding’in kombine yurt dışı gelirleri 20 milyar dolar seviyesine ulaştı. Küresel ölçekteki varlığımızı yatırımlarımız, sunduğumuz ürün ve hizmetler ile güçlendirmeye devam ediyoruz.”

Levent Çakıroğlu: “Ülkemizin dijital dönüşümüne öncülük ediyoruz.”

Koç Topluluğu genelinde yürüttükleri Dijital Dönüşüm Programı açısından 2018’in önemli bir yıl olduğunu vurgulayan Levent Çakıroğlu, “Hep vurguladığımız gibi Topluluk olarak bir yandan kısa vadeli dalgalanmaları en iyi şekilde yönetmeye çalışırken, diğer yandan uzun vadeli hedeflerimiz doğrultusunda teknolojiye, insan kaynağımıza ve inovasyona yatırım yapıyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl KoçSistem bünyesinde kurulan yeni teknoloji şirketimiz KoçDigital, ileri veri analitiği ve nesnelerin interneti konularında fark yaratan uygulamaları hayata geçirdi. Dijital Dönüşüm Programımız ile Topluluk olarak çevikliğimizi, verimliliğimizi ve rekabetçi gücümüzü daha da artırırken; ülkemizin dijital dönüşümüne öncülük ediyoruz. Bu çalışmalarımızın geçtiğimiz günlerde alanında saygın ve öncü bir kurum olan International Data Corporation tarafından ödüllerle taçlandırılmasından gurur duyduk. IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Ödülleri kapsamında verilen 26 ödülün 13’üne Koç Topluluğu Şirketleri lâyık görülürken, Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Lideri ödülü Koç Holding’in oldu” dedi.

 

 

Koç Holding Yılın İlk 9 Ayında 3,8 Milyar TL Konsolide Ana Ortaklık Payı Net Dönem Kârı Elde Etti

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:

08.11.2018 – “YILIN İLK 9 AYINDA PİYASADAKİ ZORLU KOŞULLARA RAĞMEN DİSİPLİNLİ YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ, DENGELİ PORTFÖYÜMÜZ VE GÜÇLÜ BİLANÇOMUZ İLE BAŞARILI FİNANSAL SONUÇLARA ULAŞTIK. İHRACATIMIZ SAYESİNDE ÜLKEMİZE DÖVİZ KAZANDIRMAYA DEVAM ETTİK. BU DÖNEMDE KOMBİNE YATIRIMLARIMIZ BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE KIYASLA YÜZDE 37 ARTARAK 6,4 MİLYAR TL’YE ULAŞTI. SON 5 YILDA YAPMIŞ OLDUĞUMUZ 35 MİLYAR LİRALIK YATIRIM ÜLKEMİZE DUYDUĞUMUZ GÜVENİN SOMUT BİR GÖSTERGESİDİR. TÜRKİYE’NİN EN FAZLA İSTİHDAM SAĞLAYAN TOPLULUĞU OLARAK, FORBES’UN DÜNYANIN EN İYİ İŞVERENLERİ LİSTESİ’NDE ÜLKEMİZDEN İLK 100’E GİREN TEK ŞİRKET OLMANIN GURURUNU YAŞADIK.”

Koç Holding, 2018 yılının ilk 9 ayında konsolide bazda toplam 103,4 milyar TL gelir elde ederken, 3,8 milyar TL konsolide ana ortaklık payı net dönem kârı gerçekleştirdi. Finansal sonuçları değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Başarılı finansal sonuçlarımız ile ekonomimizin itici gücü olmaya devam ediyoruz. Koşullar ne olursa olsun, ülke ekonomisine değer katan, bizi daha rekabetçi kılan yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Yılın ilk 9 ayında da kombine yatırımlarımız bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37 artarak 6,4 milyar TL’ye yükseldi. Son 5 yılda yapmış olduğumuz 35 milyar liralık yatırım, ülkemize duyduğumuz güvenin somut bir göstergesidir. Piyasadaki zorlu koşullara rağmen disiplinli yönetim anlayışımız, dengeli portföyümüz ve güçlü bilançomuz ile başarılı finansal sonuçlara ulaştık. Şirketlerimiz uluslararası pazarlarda başarılı sonuçlar almayı sürdürdü ve ülkemize döviz kazandırmaya devam ettik ”dedi.

Levent Çakıroğlu: “Şirketlerimiz ile dış pazarlarda ülkemizi başarıyla temsil ediyor, ihracat performansımız ile ekonomimize önemli katkı sağlıyoruz.”

Zorlu piyasa koşullarında ülke ekonomisine ihracat ile katkı sağlamanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu Şirketleri’nin başarılı ihracat performansıyla bu konuda önemli bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Levent Çakıroğlu, “Türkiye’nin ihracat şampiyonu olan Ford Otosan yılın ilk 9 ayında toplam gelirlerinin yüzde 81’ini yurtdışı pazarlardan sağladı. Ford Otosan’ın geleceği için çok önemli bir girişim olarak konumlandırdığımız Ford Trucks da yeni çekicisi F-Max ile ülkemizi gururlandıran uluslararası bir başarıya ulaştı. F-Max, Hannover’de düzenlenen Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda ‘Uluslararası Yılın Kamyonu’ ödülüne layık görüldü. Yeni çekicimiz ile Ford Trucks’ın uluslararası pazarlarda büyümesini hızlandıracağız. 50. yılını kutladığımız Tofaş da benzer şekilde ilk 9 ayda, gelirlerinin yüzde 79’unu yurtdışı pazarlardan elde etti. Yılın aynı döneminde, Koç Topluluğu olarak Türkiye otomotiv ihracatının yüzde 44’ünü gerçekleştirdik. Beyaz eşya pazarında da Arçelik’in uluslararası başarılarına dikkat çeken Levent Çakıroğlu, “Arçelik, yılın 9 ayında İngiltere, Romanya ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkede pazar payını artırdı. Arçelik, Avrupa’da Beko markasıyla solo beyaz eşya pazarının lideri. Geçtiğimiz günlerde açılışını gerçekleştirdiğimiz Arçelik Çerkezköy fabrikası tüketici elektroniği alanında ülkemizin son yıllardaki en önemli yatırımlarından biri olma özelliğini taşıyor. 500 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz akıllı fabrikamızda geleceğin televizyonları üretilecek. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Arçelik LG fabrikamızda açılışını yaptığımız Türkiye’nin ilk yerli ticari klima hattı, ticari klima segmentinde yerlileşme yolunda önemli bir kilometre taşı olacak. Bu tesisimiz ile ticari klimada yerli üretimin payının üç yıl içerisinde yüzde 25’e çıkarılmasını hedefliyoruz” dedi.

Levent Çakıroğlu: Uluslararası piyasalarda ülkemize ve bankamıza güveni bir kez daha teyit ettik.”

Bankacılık alanındaki gelişmeleri de değerlendiren Levent Çakıroğlu şöyle devam etti: “Ülkemiz ekonomisine daha fazla katkı sağlamak ve bilançosunu daha da güçlendirmek için Yapı Kredi’nin sermayesini 4,1 milyar lira arttırdık. Bu, Türkiye’de son 10 yılda gerçekleştirilen en büyük bedelli sermaye artışı. Ayrıca bankamız geçtiğimiz günlerde sendikasyon kredisini de başarıyla yeniledi. Uluslararası piyasalarda ülkemize ve bankamıza güveni bir kez daha teyit eden bu gelişme ile 13 ülkeden 27 kurumun katılımıyla 1,1 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi sağlanmış oldu.”

Diğer yandan enerji sektörüne yön veren Tüpraş’ın, yılın üçüncü çeyreğinde tam kapasite ile üretimini gerçekleştirdiğini aktaran Levent Çakıroğlu, Aygaz’ın da pazardaki liderliğini koruyarak, toplam 852 bin tonluk yurt içi LPG satışı gerçekleştirdiğini aktardı. Opet’in ise aynı dönemde Opet ve Sunpet markaları ile istasyon sayısını 1.605’e çıkararak, başarılı faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

 

Koç Holding Yılın İlk Yarısında 2,6 Milyar TL Ana Ortaklık Payı Net Dönem Kârı Elde Etti

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:

“YILIN İLK YARISINDA UZUN VADELİ DEĞER YARATMA HEDEFİMİZ VE KÜRESEL VİZYONUMUZ DOĞRULTUSUNDA FAALİYETLERİMİZE DEVAM ETTİK. GÜÇLÜ BİLANÇOMUZ VE DENGELİ PORTFÖY YAPIMIZ SAYESİNDE BAŞARILI FİNANSAL SONUÇLARA ULAŞTIK. KOMBİNE YATIRIMLARIMIZ BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE KIYASLA YÜZDE 40 ARTARAK 4,1 MİLYAR TL’YE YÜKSELDİ. ŞİRKETLERİMİZ YURT İÇİNDE LİDERLİKLERİNİ SÜRDÜRÜRKEN, YURT DIŞINDA DA KONUMLARINI GÜÇLENDİRDİLER. BU SENE DE ÜLKEMİZİ FORTUNE 500’DE TEMSİL EDEN TEK TÜRK ŞİRKETİ OLMA GURURUNU YAŞADIK.”

14.08.2018 – Koç Holding, 2018 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 57,9 milyar TL gelir elde ederken, 2,6 milyar TL konsolide ana ortaklık payı net dönem kârı gerçekleştirdi. Finansal sonuçları değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Yılın ilk yarısında uzun vadeli değer yaratma hedefimiz ve küresel vizyonumuz doğrultusunda faaliyetlerimize devam ettik. Güçlü bilançomuz ve dengeli portföy yapımız sayesinde başarılı finansal sonuçlara ulaştık. Kombine yatırımlarımız bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 artarak 4,1 milyar TL’ye yükseldi. Böylelikle son 5 yılda 35 milyar TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirmiş olduk. Yatırımlarımıza sürdürülebilir büyüme odağımızla devam ederken, şirketlerimizin küresel çapta rekabetçiliklerini ve yetkinliklerini geliştiriyoruz. Bu yolculukta son 2 yıldır sürdürdüğümüz Dijital Dönüşüm Programımız sayesinde mevcut varlıklarımızın verimliliklerini arttırırken bayi ve tedarik zincirimizi daha etkin yönetiyoruz. Ayrıca değişen müşteri ihtiyaçlarını daha iyi kavrayıp yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ediyoruz. Bütün bu çalışmalarımızın finansal sonuçlarımıza ve rekabetçiliğimize olumlu yansımalarını görmek, bizi daha da iyisini yapmak için motive ediyor” dedi.

Çakıroğlu sözlerine söyle devam etti: “Bu sene de ISO 500 ve Türkiye İhracatçılar Meclisi sıralamalarındaki ilk 10 şirketin 4’ü Koç Topluluğu’na ait. 2017 yılında en çok ihracat yapan şirketler listesinde Ford Otosan 1’inci, Tofaş 3’üncü, Tüpraş 5’inci ve Arçelik 8’inci sırada yer aldılar. Diğer yandan, Koç Holding ülkemizi Fortune 500’de temsil eden tek Türk şirketi olmaya devam etti. Bu seneki sıralamada 28 basamak birden yükselerek 435’inci sıraya çıktık.”

Levent Çakıroğlu: “İhracat performansımızı güçlendirirken, uluslararası pazarlardaki konumumuzu sağlamlaştırdık.”

Koç Topluluğu’nun sergilediği başarılı ihracat performansına dikkat çeken Levent Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Otomotiv sektöründe ürettiğimiz modeller ihraç pazarlarında ülkemizi başarıyla temsil ediyor. Türkiye’nin ihracat şampiyonu olan Ford Otosan yılın ilk yarısında ihracat adetlerini % 8 artışla 165 bine çıkardı. Bu yıl 50. yılını kutladığımız Tofaş ise ilk altı ayda ürettiği 175 bin adet aracın 140 bin adedini ihraç etti. Böylelikle Koç Topluluğu olarak Türkiye otomotiv üretiminin ve ihracatının %44’ünü gerçekleştirdik.”

Levent Çakıroğlu, Arçelik’in yurt dışı pazarlardaki faaliyetlerini de başarıyla sürdürdüğünü vurgularken, “Avrupa’da Beko markasıyla solo beyaz eşya pazarının lideri olan Arçelik, yılın ilk yarısında İngiltere, İspanya, Polonya ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkede pazar payı kazanımları elde etti. Küresel büyümesini ve rekabetçiliğini pekiştirmek için başlattığı Romanya ve Hindistan fabrika yatırımları da planlar doğrultusunda devam ediyor” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyoruz.”

Toplam nakdi ve gayrinakdi kredileri 314,4 milyar TL’ye ulaşan Yapı Kredi’nin 4,1 milyar TL’lik sermaye artışını da başarıyla tamamladığını belirten Çakıroğlu, şöyle devam etti: “Ülkemiz ekonomisine daha fazla katkı sağlamak ve bankamızın bilançosunu güçlendirmek için son 10 yılda borsadaki en büyük bedelli sermaye artışını gerçekleştirdik.”

Levent Çakıroğlu, yılın ilk yarısında, Koç Topluluğu’nun enerji sektöründe de güçlü konumunu koruduğunu vurgularken, “Tüpraş, artmaya devam eden akaryakıt talebinin %58’ini karşıladı. Aygaz ise pazardaki liderliğini korudu ve toplam yurtiçi LPG satışları 538 bin ton olarak gerçekleşti. Opet aynı dönemde Opet ve Sunpet markaları ile istasyon sayısını 1.589’a çıkartarak yüzde 17,45 pazar payı ile sektördeki başarısını sürdürdü” dedi.

 

Koç Holding Yılın İlk Çeyreğinde 24,6 Milyar TL Konsolide Ciro Elde Etti

10.05.2018

KOÇ HOLDİNG YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 24,6 MİLYAR TL KONSOLİDE CİRO, 1,1 MİLYAR TL KONSOLİDE ANA ORTAKLIK PAYI NET DÖNEM KÂRI ELDE ETTİ

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:

“YILIN İLK ÇEYREĞİNDE ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE OLAN İNANCIMIZ, DİRENÇLİ BİLANÇO YAPIMIZ VE DİSİPLİNLİ RİSK YÖNETİMİMİZ SAYESİNDE FAALİYETLERİMİZE VE YATIRIMLARIMIZA KARARLILIKLA DEVAM ETTİK. ÜLKEMİZDE VE KÜRESEL PAZARLARDA REKABETÇİLİĞİMİZİ ARTIRARAK BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYORUZ. 1,6 MİLYAR TL’LİK KOMBİNE YATIRIM GERÇEKLEŞTİREREK SON 5 SENEDEKİ TOPLAM YATIRIM TUTARIMIZI 35 MİLYAR TL’NİN ÜZERİNE ÇIKARDIK. ÜLKEMİZDE BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN UZUN VADELİ BÜYÜME POTANSİYELİNE İNANCIMIZLA, YAPI KREDİ’DE 4,1 MİLYAR TL TUTARINDA SERMAYE ARTIŞINA KARAR VERDİK. BU İŞLEM SON 10 YILDA ÜLKEMİZİN BANKACILIK SEKTÖRÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN EN BÜYÜK BEDELLİ SERMAYE İHRACI OLACAK.”

Koç Holding, 2018 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 24,6 milyar TL gelir elde ederken, 1,1 milyar TL konsolide ana ortaklık payı net dönem kârı gerçekleştirdi. Aynı dönemde kombine yatırımları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 artışla 1,6 milyar TL’ye ulaştı. İlk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Uzun vadeli değer yaratma hedefimiz ve küresel vizyonumuz çerçevesinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde ülkemizin geleceğine olan inancımız, dirençli bilanço yapımız ve disiplinli risk yönetimimiz sayesinde faaliyetlerimize ve yatırımlarımıza kararlılıkla devam ettik. Ülkemizde ve küresel pazarlarda rekabetçiliğimizi artırarak büyümeyi sürdürüyoruz. Topluluk olarak dijital dönüşüm programımızın da katkısıyla her alanda rekabet gücümüzü ve etkinliğimizi sağlamlaştırıyoruz” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Kararlılıkla sürdürdüğümüz yatırımlarımız finansal sonuçlarımıza katkı sağlamaya devam ediyor.

Uzun yıllardır kararlılıkla sürdürülen yatırımların Koç Topluluğu’nun finansal sonuçlarına katkı sağlamaya devam ettiğini vurgulayan Levent Çakıroğlu, “Yılın ilk çeyreğinde kombine yatırımlarımız bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 artarak 1,6 milyar TL’ye ulaştı. Böylelikle son 5 yılda 35 milyar TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirmiş olduk. Senenin geri kalanında da yatırımlarımızdaki bu ivme devam edecek” dedi. Çakıroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Menzelet ve Kılavuzlu Hidroelektrik Santrallerinin Entek tarafından devralınmasının tamamlanmasıyla yenilenebilir enerji alanında önemli bir adım atmış olduk. Öte yandan, ülkemizde bankacılık sektörünün uzun vadeli büyüme potansiyeline inancımızla, Yapı Kredi’de 4,1 milyar TL tutarında sermaye artışına karar verdik. Bu işlem son 10 yılda ülkemizin bankacılık sektöründe gerçekleştirilen en büyük bedelli sermaye ihracı olacak.”

Koç Topluluğu’nun küresel vizyonu çerçevesinde yurt dışı büyümenin de kararlılıkla sürdürüldüğünü belirten Levent Çakıroğlu “Otokoç Avis Budget Group ile birlikte, Yunanistan’daki Avis Budget operasyonlarının satın alımını gerçekleştirdi. Arçelik ise Hindistan’da 2019’un ikinci yarısında üretime geçmesi planlanan buzdolabı fabrikası için altyapı çalışmalarını hızlandırdı. Romanya’daki Endüstri 4.0 standartlarına sahip olacak ilk çamaşır makinesi fabrikasının bu sene içinde devreye alınması için de çalışmalarına devam ediyor” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Tüm şirketlerimiz sürdürülebilirliğe odaklanarak başarılı performans göstermeye devam etti.”

2018 yılının ilk çeyreğinde, Koç Topluluğu’nun faaliyet gösterdiği sektörlerde güçlü konumunu koruduğunu belirten Çakıroğlu, “Tüpraş, rafinerilerindeki yatırım amaçlı ve planlı bakım duruşlarına rağmen ürün talebinin tamamını karşıladı. Aygaz ise pazardaki liderliğini korudu ve toplam LPG satışları 489 bin ton olarak gerçekleşti. Opet de aynı dönemde istasyon sayısını 1.581’e çıkartarak yüzde 18 pazar payı ile sektördeki başarısını sürdürdü” dedi.

Çakıroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Otomotiv sektöründe yurt içindeki liderliğimizi korurken, ihraç pazarlarında da sunduğumuz modellerimizin başarısıyla konumumuzu güçlendiriyoruz. Yılın ilk çeyreğinde Ford Otosan otomotiv sektöründeki ihracat liderliğini sürdürürken ihracat adetlerini yıllık bazda yüzde 10 artırdı. Yüzde 81’i Ford Otosan tarafından üretilen Transit modelleri sayesinde Ford, Avrupa’da hafif ticari araç alanında liderliğini pekiştirdi. Tofaş’ta üretilen ve 2016 -2017 yıllarına Türkiye’nin en çok tercih edilen binek aracı olan Fiat Egea 2018 yılının ilk çeyreğinde yurt içi pazar payını artırdı. Öte yandan, TürkTraktör, Türkiye’nin toplam traktör üretiminin yüzde 72’sini, ihracatının ise yüzde 94’ünü gerçekleştirdi.”

Yılın ilk çeyreğinde baz etkisi nedeniyle yurt içi beyaz eşya sektöründeki daralmaya rağmen, Arçelik’in güçlü ihracat performansı sayesinde toplam gelirlerini yüzde 14 artırdığını aktaran Çakıroğlu, Beko’nun Avrupa’da pazar payı kazanarak en çok satan ikinci marka konumunu güçlendirdiğini vurguladı.

Öte yandan, Yapı Kredi’nin ülkemizin ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiğine dikkat çeken Çakıroğlu, “Yapı Kredi’nin nakdi ve gayrinakdi kredi hacmi tüm segmentlerdeki dengeli büyüme ile yıllık bazda yüzde 13 artarak 289 milyar TL’ye ulaştı. Maddi ortalama özkaynak karlılığı ise yüzde 17,1 olarak gerçekleşti” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Dijital Dönüşüm Programı’nı başarı ile uygulamaya devam ediyoruz”

2016 yılında başlayan Dijital Dönüşüm Programı’nın Koç Topluluğu’nun stratejik önceliği olmaya devam ettiğini belirten Levent Çakıroğlu, bankacılıktan otomotive kadar pek çok sektörde teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerini arttırmaya odaklandıklarını vurguladı ve şöyle devam etti: “Mart 2018 itibariyle dijital kanalları kullanan müşteri sayısını yıllık yüzde 29, mobil bankacılık müşteri sayısını ise yüzde 44 oranında arttıran Yapı Kredi’nin nakit dışı işlemlerde dijital kanallarının payı yüzde 95’i buldu. Tofaş ise Türkiye’de ‘Fiat Yol Arkadaşım Connect’ uygulamasını piyasaya sundu. Bu mobil uygulama sayesinde kullanıcılar birçok araç bilgisine ve hizmete rahatça ulaşabilecek. Sınıfındaki ilk uzaktan erişim teknolojisi olarak Fiat Egea model ailesinde kullanımına başlanan uygulama, Haziran 2018’den itibaren de Doblo ve Fiorino kullanıcılarının da hizmetine sunulacak.” Çakıroğlu ayrıca Ford Otosan’ın Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında Endüstri 4.0 çerçevesinde yürütülen dijital dönüşüm ve akıllı fabrika uygulamalarının ülkemiz sanayisi için önemini vurguladı. Ayrıca Koçtaş’ın perakende sektöründeki atılımına dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Çağın gerekliliklerini ve sürekli değişen, dönüşen müşteri beklentilerini yakından takip eden Koçtaş, kayıtlı müşteri ciro oranını yılın ilk çeyreğinde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 14’ten yüzde 83’e çıkardı.” Bununla birlikte dayanıklı tüketim sektöründe Arçelik’in sadece ülkemizde değil, küresel çapta da teknoloji ve inovasyon uygulamalarına kararlılıkla devam ettiğinin altını çizen Çakıroğlu, ilk yılını tamamlayan Pakistan’daki Dawlance şirketinde teknoloji ve modernizasyon yatırımlarının süreceğini belirtti.

Koç Holding KCHOL Hisse Analiz ve Yorumları