Ana Sayfa Haberler Sağlık ve Yaşam Baklavadan So...

Baklavadan Sonra 1 Dilim Peynir Yemek Bakın Neye İyi Geliyor

31.05.2019 – Uzmanlar, tatlıdan sonra tüketilen bir parça peynirin ağızdaki bakteri sayısını azalttığına dikkat çekti. Dünyaca ünlü diş hekimlerinin bulunduğu Avrupa Estetik Diş Hekimliği (EAED) Akademisi’nin dört Türk üyesinden biri olan Güzin Kırsaçlıoğlu, süt, yoğurt ve peynirdeki probiyotiklerin, asit üretimini düşürdüğünü dile getirdi. Ramazan bayramının gelmesiyle beraber tatlı yiyecek ve içecek tüketimindeki artışa dikkat çeken Kırsaçlıoğlu, bayramda probiyotik içeren ürünlerin kullanılması gerektiğini belirtti.  

BAYRAMDA TÜKETİLEN BESİNLERE DİKKAT EDİLMELİ  

Kırsaçlıoğlu, “Bayramın gelmesiyle beraber asitli içecek tüketimindeki artış ağız ve diş sağlığı açısından ani risklere sebep olabiliyor. Asitli içecekler kadar tatlı, çikolata ve şeker gibi gıdalar da dişlere oldukça zarar veriyor.” diye konuştu.

Dişlere verilen zararın önüne geçmek için diş fırçalamanın yanında çeşitli yöntemlerin de olduğunu dile getiren Kırsaçlıoğlu, “Tatlı ve şekerli yiyeceklerin tüketiminin hemen arkasından şekersiz sakızlar çiğnenmeli. Ağızdaki asidi azaltmak için ağız suyla çalkalanmalı. Ara öğünlerde, dişleri temizleyerek plak oluşmasını  önleyebilecek elma, armut, gibi sert meyveler tercih edilmeli. Şekersiz kahve tüketimi de, plağa neden olan bakterileri parçalamaya yardımcı olur.” dedi.

SAĞLIKSIZ BESLENMEYE DENTAL DETOX 

Bayramının gelmesiyle artan sağlıksız beslenme, ağızda çeşitli toksinlerin üremesine ve birikmesine sebep oluyor. Ağızda oluşan bu zararlı mikroorganizmalara önlem alınmadığında diş ve sindirim sağlığı olumsuz etkileniyor. Kırsaçlıoğlu, bayramda sağlıksız beslenmeyle dişlerde oluşacak zararın önüne geçmek için “Dental Detox”un uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Kırsaçlıoğlu, “Dental detox, kişilerin her gün yaptığı diş fırçalamayla başlıyor. Yemek yedikten sonra en az 15 dakika sonra diş fırçalamak gerekiyor. Yeşil çay, adaçayı gibi içeceklerin tüketilmesiyle diş bariyerleri korunurken; asitli, şekerli içecek ve yiyecek tüketiminden sonra kivi, çilek gibi meyvelerin tüketilmesi, diş etlerine masaj etkisi yapıyor” dedi.

Baklavadan sonra 1 dilim peynir yemek bakın neye iyi geliyor

Bolca şeker ve şekerli ürün tükettiğimiz bayram günlerinde en zarar gören yerlerimizden biri de dişlerimiz.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir “Tatlı yedikten sonra asidik ortamın bazik ortama dönüşmesini sağladığından dişlerinizi fırçalayamadığınız yerlerde beyaz peynir yiyin. Asidik ortamı azaltmak için ayrıca ağzınızı bol suyla da çalkalayın” tavsiyesinde bulundu.

BAYRAMDA ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT

Ramazan Bayramı’nda sıklıkla tüketilen şekerleme, çikolata, tatlı ve asitli içecekler ise dişlerin çürümesine zemin hazırlayabilir. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Bayramda dişlerinizi fırçalamak yetmez; diş aralarında  kalan tatlı artıkları veya lokum gibi dişlere yapışan şekerlemeler için kürdan değil, mutlaka diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılması gerekiyor” diyerek uyardı.

DİŞ İPİ KULLANIN

Ramazan Bayramı’nda ziyaret edilen hemen hemen her evde tatlı tüketildiğini belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, dişlerin düzenli fırçalanmamasıyla oluşacak diş çürüklerinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Tatlı ve asitli içecek tüketiminin en aza indirilmesi gerektiğini belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Dişler ne kadar fırçalanırsa fırçalansın diş ipi kullanılmadıktan sonra diş çürümelerinin önüne geçilemez” dedi.

ÖĞÜNLERDEN HEMEN SONRA TÜKETİN

Diş hekimi Pertev Kökdemir, Ramazan Bayramı’nda ağız ve diş sağlığının korunması için önerilerde bulundu:

  • Tatlı, şeker, lokum veya çikolata gibi yiyecekler ağız içerisinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde çürümeye neden olur. Bu çeşit gıdalar, mümkün olduğunca öğünlerden hemen sonra tüketilmeli.
  • Asidik ortamın bazik ortama dönüşmesini sağladığından dişlerinizi fırçalayamadığınız yerlerde beyaz peynir yiyin. Beyaz peynir aynı zamanda içindeki kazein sayesinde bakteri aktivitelerini azaltmaktadır. Asidik ortamı azaltmak için ağzınızı bol suyla çalkalayın.
  • Tatlı tüketiminin hemen arkasından bol ılık su için ya da şekersiz sakız çiğneyin. Bol su tüketimi ağız kokusunun giderilmesinde de fayda sağlar.
  • Diş aralarına sıkışan gıda artıkları kürdan gibi sert maddeler kullanılarak uzaklaştırılmaya çalışılmamalı, diş etlerine zarar verilmemeli.
  • Lokum gibi yapışkan şekerlemeler tükettiğiniz zaman dişlerinizi fırçalamak yeterli olmaz, diş aralarında kalan bu şekerlemeler ancak diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılarak uzaklaştırılabilir.

 

Ramazan’da Dişlerinizi Daha Uzun Süre Fırçalayın

Sağlıklı Bir Ağız İçin Ne Yapmalı?

Araştırmalar, ağız kokusu olan insanların diş fırçalama süresini kısa tuttuklarını ortaya çıkardı. Ramazan’da ağız ve diş sağlığı, oruç nedeniyle çok daha fazla önemli hale geliyor. Özellikle iş ve sosyal yaşantılarında daha rahat etmek isteyenler, günde iki kez dört dakika boyunca dişlerini düzenli olarak fırçalamalı.

Ramazan ayı boyunca ağız sağlığınızı kontrol altına almanız ve sağlıklı bir oruç süreci geçirmeniz mümkün. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, Ramazan ayı boyunca ağız ve diş sağlığınız için yapılması gerekenleri anlattı…

Kuruluk Nedeniyle Güçlü Bir Koku Oluşur

Ağız kokusunun ana sebebi yüzde 85-90 oranında ağız bölgesindeki sağlık sorunlardan kaynaklanır. Ağız kokusunun yoğunluğu, beslenme şekli ve ağız kuruluğa bağlı olarak farklılık gösterir. Oruç sırasında ağızdaki kuruluk nedeniyle güçlü bir koku oluşur. Koku esas olarak dil sırtından kaynaklanır. Yüzde 5-10 oranında burun ve sinüslerden, yüzde 3-5 oranında da bademcik sorunlarından kaynaklanır. Diğer sorunlar ise sistemik hastalık kaynaklıdır. Mide ve sindirim sistemi de ağız kokusunda çok önemli bir rol oynar. Proteinlerin parçalanması sırasında amino asitlerin çıkardığı gazlar da ağız kokusunun başlıca sebepleri arasındadır. Örneğin kükürt gazı ağızda kokuya yol açan gazlar arasındadır.

Diş Eti Hastalığı Kokuyu İyice Artırır

Dilin yüzeyi üzerine yiyecek ve içeceklerden gelen çok sayıda bakteri yerleşir. Dilin sırt yüzeyi kuruduğunda bakteri popülasyonu artar. Bu da ağızda kokuya yol açar. Dilin alt kısmı dışında ağızdaki diğer uzuvlar da kokuya neden olur. Bunların arasında; dişler, abse, kirli protezler, diş eti iltihapları, yiyecek ve içecek kalıntıları bulunur. Diş eti sağlığını korumak için günlük bakımı çok düzgün yapmak büyük fayda sağlar. Özellikle dişlerin arasındaki alanların temizliği büyük önem taşır. Diş eti hastalığı olan kişilerde koku seviyesi çok yüksektir.

Tükürük Ağızdaki Bakterileri Yok Eder

“Bunun nedeni tükürük azalmasıdır” diyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, “Tükürük doğal bir gargara işlevi görür. Antibakteriyel özelliğe sahip olan tükürük, ağızdaki bakterileri yok eden en güçlü kaynaktır. Ağızdaki bakterileri yok ederek ağız kokusunu ortadan kaldırır. Uyku sırasında tükürük akışı olmadığı için sabah ağızda kötü bir kokuyla uyanılır. Uyandıktan kısa bir süre tükürük salgısı başlar ve koku gider. Oruç sırasında nefesin kokmasının sebebi de budur” dedi.

Diş İpi Kullanın

Ramazan boyunca, her zaman yapılması gerektiği gibi kokuyu azaltmak için yapacağınız ilk şey ağız hijyeni sağlamaktır. Bu dil temizliğini de kapsar. Günde iki kez dili dikkatli bir şekilde temizlemek kokuyu engellemenin en etkili yoludur. Dil raspası kullanarak dilin üzerindeki bakterileri, kalıntıları ve mukusu temizlemek gerekir. Bakterilerin ağıza yayılmasına neden olduğu için diş fırçasıyla dil temizliğinden kaçınılmalıdır. Dilin alt bölgesinde V şeklindeki kısma uygulanmamalıdır. Dilin yüzeyine fırça yardımıyla tuzlu su sürmek anti bakteriyel etki sağlar. Sahurda sağlıklı bir kahvaltı ve sert gıdalar dilin kök kısmının temizlenmesine yardımcı olur. Günde iki kez dört dakika boyunca dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın. Araştırmalar ağız kokusu olan insanların diş fırçalama süresini kısa tuttuklarını ortaya koyuyor. Dişlerinizin arasını kokusuz bir diş ipiyle her zamankinden daha özenli temizlemeniz gerekiyor.