Ana Sayfa Haberler Londra’...

Londra’da Türk Lirası Swap Oranlarında Rekorlar… Enver Erkan

Londra TRY swap oranları… Enver Erkan

23.03.2021 – Merkez Bankası’nda olan son değişiklikten sonra, politika değişimi endişelerine bağlı olarak lirada olabilecek dalgalanma hareketlerinde, Londra’da yurtdışı para piyasalarında oluşan TRY swap faizleri de yeniden gündeme gelmiştir. Nitekim, bugün TRY O/N faiz hareketlerinde %9000’li seviyelerin görüldüğünü, %1000’lerin üzerinde seyrettiğini görmekteyiz.

İlk görselde TRY O/N faizinin gün içi seyrini, ikinci görselde de son 1 yıllık seyrini görüyorsunuz. Bunun nedeni olarak; Türk bankaları Londra piyasasındaki TRY likiditesini kesiyorlar, azalan TRY likiditesiyle de TRY’ye karşı pozisyonlanmak pahalı bir hale geliyor. TRY’ye karşı kısa pozisyonlanma hem pahalı hale getirilerek, hem de TRY’nin piyasada az bulunması sağlanarak yurtdışı kaynaklı spekülatif pozisyonlanmaların etkisi kırılmak isteniyor olabilir. Londra’da swap oranları ve likidite kompozisyonu sıkıştırılmasıyla da TRY dalgalanması azaltılması amaçlanacaktır. Benzer durumların 2018 ve 2019 kur hareketlerinde de yurtdışı kurumların pozisyonlanmalarına karşı görmüştük. Kısa vadeli bir tedbir.

Türk bankalarının yabancı bankalarla yapabilecekleri swap işlemleri limiti, TRY satım yönünde vadeye göre %1, %2 ve %10 seviyelerine kadar düşürülmüştü. Kasım 2020 normalleşmesinden sonra ise, yurtdışı swap limitleri kademeli olarak artırılmıştı.

 

Merkez Bankası görev değişikliği ve ilk yansımalar…Enver Erkan

22.03.2021

Merkez Bankası’ndaki görev değişikliğinin ardından piyasalar haftaya oldukça oynak bir başlangıç yaptı ve Asya’da likit olmayan işlemlerde USDTRY 8,47 gibi seviyeleri gördü. Hem piyasa açılışı ile beraber likiditenin yerleşmesi, hem de ilk açıklamaların piyasada oluşan olumsuz havayı dağıtmaya yönelik olması itibariyle 7,70 seviyelerine doğru gerileme gerçekleşmiştir. Tabii oynaklık ve belirsizlik teması halen aktif olduğundan, fiyatlama davranışları çok fazla değişkenlik gösterebilir.

Naci Ağbal, piyasaların güvendiği ve politikalarını doğru bulduğu bir isimdi. Yeni başkan ile beraber Merkez Bankası politikalarına ilişkin ana endişeler; ortodoksiden uzaklaşılması, enflasyon düşmeden erken faiz indirimlerine gidilmesi ve bu dönemde de liranın değer kaybını önlemek için kısıtlayıcı önlemlere başvurulması yönündedir. Yeni başkanın ilk açıklamaları fiyat istikrarı vurgusunu devam ettiriyor ve MB politikalarında değişiklik olmayacağına işaret ediyor. En azından, “toplantılar planlandığı tarihte yapılacaktır” demesinden Nisan PPK’sına kadar %19 faizin geçerli olacağını anlıyoruz. Ancak faizin, öngörülenden daha erken dönemde inmesi ve enflasyonun yükselmesi ihtimali daha fazla artmıştır ve daha fazla belirsizliğe işaret etmektedir. Lirada dalgalanmanın önlenmesi için de, ZK gibi yan enstrümanlar yoluyla sıkılaşma, swap oranları gibi araçlar devreye sokulabilir.