Ana Sayfa Haberler Aselsan&#8217...

Aselsan’ın SARP Silah Sistemi 14 Ülkeye İhraç Edildi

Aselsan tarafından yapılan tanıtımlara göre gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda SARP Sisteminin hızlı teslimatlarına birisi de geçtiğimiz yarıyıl içinde Endonezya’ya yapıldı.

Endonezya Hava Kuvvetlerinin ihtiyacı kapsamında Endonezyalı araç üreticisi PT Karya Tugas Anda ile SARP Sistemi için sözleşme imzalandı ve aynı gün içinde fabrika kabul testleri gerçekleştirildi.

Endonezya Hava Kuvvetleri, Endonezya Savunma Bakanlığı ve firma yetkililerin katılımı ile başarılı bir şekilde tamamlanan fabrika kabul testleri ile ASELSAN’a güvenini teyit eden Endonezya, ASELSAN Uzaktan Komutalı Silah Sistemlerinin ihraç edildiği 14’üncü ülke oldu.

Sarp-Dual Sistemi Katar’dan Tam Not Aldı

Katar Özel Kuvvetler Komutanlığı ihtiyacı kapsamında, Nurol Makina ve Sanayi A.Ş. tarafından sipariş edilen SARP-DUAL Sisteminin teslimatı gerçekleştirildi.

Ejder Yalçın aracına ilk defa entegrasyonu yapılan SARP-DUAL Sistemi teslimatları tamamlandı ve Katar Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan SARP-DUAL Sistemlerine eklendi.

SARP-DUAL, ana silah olarak 7,62 mm makinalı tüfek, 12,7 mm uçaksavar veya 40 mm bombaatar takılabilen, bu silahların yanına yardımcı silah olarak ise 7,62 mm makinalı tüfek takılabilen bir silah sistemidir.

Katar envanterinde bulunan SARP Sistemlerine bir yenisi daha eklendi. BMC’nin Amazon aracına ilk defa entegrasyonu yapılan SARP-DUAL Sistemi, Katar Özel Kuvvetler Komutanlığı envanterine girmiş olup 2018 yılında seri üretim faaliyetlerine devam edilecek.

Kaynak: Aselsan Dergi

 

Aselsan’dan Zırhlı Araçlara Çifte Koruma: SARP Dual

09.10.2017 – SARP-DUAL’in araç entegrasyon ve doğrulama testleri başarıyla tamamlandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü ihtiyacı kapsamında KİRPİ araçlarına entegre edilmek üzere SARP-DUAL Sisteminin tedariğine yönelik olarak ASELSAN ile BMC arasında sözleşme imzalandı.

Sarp Dual BMC Kirpi'nin Üstünde
Sarp Dual BMC Kirpi’nin Üstünde

SARP-DUAL, ana silah olarak 7,62mm makinalı tüfek, 12,7 mm uçaksavar veya 40 mm bombaatar takılabilen, bu silahların yanına yardımcı silah olarak ise 7,62 mm makineli tüfek takılabilen bir silah sistemidir. Tekerlekli/paletli zırhlı araçlara ve sabit platformlara entegre edilebilen, uzaktan komutalı olması nedeniyle personel güvenliğini sağlayan etkili ve çok yönlü bir sistemdir.

 

 

Taktik Araçlar ve Sabit Tesisler için Uzaktan Komutalı Silah Sistemi: SARP

aselsan-sarp-02

SARP – Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, taktik araçlar üzerinde ve sabit tesislerde, kara ve hava tehditlerine karşı yakın savunma amacıyla küçük ve orta kalibre silahlar için geliştirilmiştir. SARP, önem ve hassasiyeti giderek artmakta olan güvenlik hususları ve asimetrik tehditler kapsamında kullanılmakta olup, gelişmiş komuta yetenekleri ile kullanıcı personelin güvenliğini en üst düzeye taşımaktadır.

SARP sistemine, ihtiyaca göre 12.7 mm Makinalı Tüfek, 7.62 mm Makinalı Tüfek veya 40 mm bombaatar takılabilmektedir. Gece ve gündüz hassas gözetleme yeteneği sağlayan elektro-optik algılayıcıları ve silahın ateş gücü- nün etkin şekilde kullanılmasını sağlayan bilgisayarlı atış kontrol sistemi ile sistem, gündüz, gece ve zorlu koşullarda görev yapabilmekte, zırh altından ve/veya uzaktan kullanım imkanı ile kullanıcı personelin güvenliğini artırmaktadır. Yan eksende 360°, yükseliş ekseninde -30°/+60° hareket yeteneğine sahip, 400 adet 12.7mm, 1000 adet 7.62mm veya 96 adet 40mm mühimmat taşıyabilen hafif ve düşük profile sahip tareti sayesinde SARP, özellikle asimetrik tehditlere karşı etkin kullanım imkanı sağlamaktadır.

SARP, üzerinde bulunan entegre Termal, TV kameraları, lazer mesafe bulucu ve atış kontrol bilgisayarı sayesinde gece/gündüz koşullarında otomatik hedef tespit ve hedef takip imkanı ve yüksek doğrulukta balistik çözüm ile sabit ve hareketli hedeflere isabetli atış imkanı sağlamaktadır.

aselsan-pars-zirhli-muharebe-araci-01
PARS Zırhlı Muharebe Aracı üzerinde SARP sistemi

SARP sisteminin taktik araç üzerinde kullanıldığı durumlarda, taret ve namluya uygulanan hassas stabilizasyon özelliği sayesinde, hareket halinde hedef tespit, takip ve atış yapılabilmektedir.

SARP, kumanda birimi ile uzaktan kumanda edilme, kumanda birimi veya komuta kontrol merkezleri tarafından bildirilen hedefe otomatik olarak yönlenme ve takip etme özelliklerine de sahiptir.

SARP’ın kullanıcı ekranında, nişangah, taret yan ve yükseliş ekseni açı bilgileri, kameraların görüş açıları, kalan mermi sayısı, sistemin çalışma modu bilgileri, arıza uyarı sembolleri gibi, kullanıcının sistemi kolay ve etkin bir şekilde kullanabilmesi için gerekli bütün bilgiler görüntülenmektedir.

SARP, ana muharebe tankları modernizasyonu kapsamında Leopard 2A4 tankına entegre edilmiş olup Türk Silahlı Kuvvetleri için milli olarak geliştirilmekte olan ALTAY ana muharebe tankı üzerinde yakın alan savunma silahı olarak yer almaktadır.

Hali hazırda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan SARP sisteminin yurt içi/yurt dışı seri üretim ve çeşitli zırhlı araçlara entegrasyon faaliyetleri devam etmektedir.

ASELSAN’ın geniş yelpazedeki farklı kara platformlarına entegrasyon deneyimi sayesinde SARP’ın kullanım alanı giderek genişlemekte, özellikle modernizasyon faaliyetleri kapsamında kara ve hava tehditlerine karşı ideal çözümler sunmaktadır.

aselsan-altay-tanki-sarp-01
Altay tankı üzerinde SARP sistemi

KAYNAK: Aselsan