Ana Sayfa Raporlar Borsa Hisse Analiz Raporları Tüketici Kred...

Tüketici Kredileri Vade Sınırlaması Hangi Sektör ve Hisseleri Ne Yönde Etkileyecek?

BDDK, Tüketici Kredilerinde Vadenin Düşürülmesini Planlayan Taslak Yayınladı

Yayınlanan taslak ardından BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben yaptığı açıklamada, taslaklarla enflasyonun düşürülmesi ile cari açık, ithalat ve hane halkı borçluluğunun azaltılmasına destek verilmesinin amaçlandığını söyledi.

BDDK 2016 yılı Eylül ayında yapılan düzenleme ile tüketici kredilerinin azami vadesini 36 aydan 48 aya çıkarmıştı. BDDK verilerine göre, 20 Temmuz haftası itibariyle, toplam tüketici kredileri büyüklüğü 421 mlr TL’ye ulaşmış olup, ihtiyaç kredilerinin toplam tüketici kredilerindeki payı 2016 sonundaki %49,4’den %50,5 düzeyine çıkmıştır.

TBB tarafından açıklanan verilere göre, 2017 Ekim- Aralık dönemi içinde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinde %29 pay ile en fazla tercih edilen vade dilimi 37-48 ay iken, bunu %24 pay ile 73 ay üzeri ve %16 pay ile 25-36 ay vade dilimlerinin izlediği görülmektedir.

Konu ile ilgili olarak İş Yatırım tarafından yayınlanan yorum şu şekilde yer aldı:

BDDK tüketici kredilerinin azami vadesini 36 ay olarak sınırlayan bir taslak yönetmelik hazırladı. Daha önce bu vade 48 ay olarak belirlenmişti. Taşıt kredilerinde bu vade 48 ay olarak sınırlandı. Bilgisayar ve cep telefonu tüketici kredilerinde ise vade 12 ay olarak sınırlandı. Kredi kartlarında taksit sayısı ise elektronik eşyada 3 ay, cep telefonu, havayolu seyahat acenteleri, konaklama ile ilgili harcamalarda 6 ay, sağlık ve vergi ile ilgili harcamalarda 9 ay olarak belirlendi. Benzer olarak taşıt kredilerinde faturanın TL120 bini aşan kısmı için borçlanma oranının %50 olarak, altında kalan kısmı için %70 olarak sınırladı. Daha önce bu miktar TL100K olarak belirlenmişti. Özellikle tüketici kredilerinde vadenin 36 ay olarak sınırlanması bu alanda kredi kullanımını olumsuz etkileyebilir. Son dönemde büyüme ve karlılıkta önemli olan ihtiyaç kredilerindeki bu gelişme bankaları hafif olumsuz etkileyebilir.

Konu ile ilgili olarak Vakıf Yatırım tarafından yayınlanan yorum şu şekilde yer aldı:

02.08.2018

Bankacılık Sektörü

BDDK tarafından alınan önlemlerin talep tarafını kısa vadeli olumsuz etkilemesini, ancak orta-uzun vadede bankaların aktif kalitesi açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz. Son dönemde Ziraat Bankası tüketici kredilerinde pazar payını arttırırken, tüketici tarafında pazar paylarında ilk sıralarda yer alan Garanti Bankası GARAN, İş Bankası ISCTR ve Yapı Kredi Bankası YKBNK ’nın bu düzenlemeden daha fazla etkileneceğini düşünüyoruz.

1 Şubat 2014’te devreye giren BDDK düzenlemeden bu yana taşıt kredileri %17 azalmıştı ve 48 ay üzeri kredilerin oranı %37,3’ten %6,4’e gerilemişti. 20 Temmuz 2018 itibariyle, toplam tüketici kredileri 420 mlr TL olup, taşıt kredileri bu tutarın %1,7’sini oluşturmaktadır.

Otomotiv Sektörü

Taşıt kredilerinin %64’ü 37 ay ve üzeri vadeli krediler oluşturuyor. Otomotiv sektöründe binek araçlarda 100 bin TL’nin altındaki araçlar pazarın yaklaşık %97’sini oluşturmaktadır. Sektörde kredi kullandırma oranı yaklaşık %70’dir. Yurt içinde Ford Otosan FROTO satış hacminin %35’i, Tofaş Oto TOASO satış hacminin %53’ü, Doğuş Oto DOAS satış hacminin %85’i binek araçlardan oluşmaktadır. Düzenlemede taşıt kredileri için azami vade sayısı değiştirilmese de eşiğin 120 bin TL’ye çıkarılmasının, yeni araç talebini desteklemesini ve en olumlu Doğuş Otomotiv’in etkilenmesini bekliyoruz.