Ana Sayfa Raporlar Ekonomi Raporları ve Gelişmeleri Yerli Kömür Y...

Yerli Kömür Yakıtlı Santraller İçin Düzenleme

Yerli Kömür Yakıtlı Santraller İçin Düzenleme

1Ç19 için linyit santrallerden elektrik satın alım fiyatı 285 TL/MWh olarak belirlendi

Sadece Yerli Kömür Yakıtlı Elektrik Üretim Santrallerini İşleten Özel Şirketlerden Elektrik Enerjisi Satın Alımı”na yönelik olarak hazırlanan anlaşma metnine istinaden, Türk Lirası bazında yapılan elektrik alımları; çevre mevzuatı açısından gerekli izinleri almış ve yatırımlarını tamamlamış olan santrallere verilen 3% oranında ilave teşvikle beraber ABD Dolarına endekslendiği açıklandı. Anlaşma metnine göre, 2017/11070 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde verilen 7 yıllık alım garantisinin kalan 6 yılında alım fiyatı 2019 yılı ilk çeyreği için 285 TL/MWh olarak belirlenmiş olup, sonraki aylarda ise ÜFE, TÜFE ve ABD Doları üzerinden bir fiyat endeksi ile revize edilecektir.

2019 yılı ilk çeyreği için belirlenen 285 TL fiyat, gerek 263,99 TL olarak gerçekleşen Aralık 2018 ağırlıklı ortalama piyasa takas fiyatından, gerekse 233,09 TL olarak gerçekleşen 2018 yılı ağırlıklı ortalama piyasa takas fiyatının üzerindedir. Revize edilecek fiyatın alt limiti 51.5 ABD Doları/MWh, üst limiti ise 56.65 ABD Doları/MWh olarak belirlenmiştir.

Deniz Yatırım bu haberin Aksa Enerji AKSEN ve Odas Elektrik ODAS hisseleri performansı açısından olumlu etki yapmasını öngördüğünü belirterek hisseler bazında şu değerlendirmeleri yaptı:

AKSA ENERJI – AKSEN HİSSE ANALİZ

Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’nin ihale kapsamındaki satış hacmi henüz tebliğ edilmemiş olmakla beraber üretimin yaklaşık yarısının bu ihale çerçevesinde EÜAŞ’a satılması beklenmektedir. Buna göre, 2019 yılı için 48.9-53.8 Milyon ABD Doları gelir beklenmekte ve alım miktarı ile fiyat aralığının aynı kalması durumunda 2020 yılı ve devamındaki 5 yılın gelirlerinin de aynı seviyelerde gerçekleşmesi öngörülmektedir. İhale kapsamında ABD Doları bazında EÜAŞ’a satılacak enerji dışında, Bolu Göynük Termik Enerji Santrali, üreteceği toplam enerjinin kalan kısmını spot piyasa işlemleri veya ikili anlaşmalar çerçevesinde Türk Lirası olarak satmaya devam ederken kapasite mekanizması çerçevesinde ayrıca gelir yaratmaya da devam edecektir.

Aksa Enerji’nin KKTC, Gana, Mali ve Madagaskar’da yaptığı döviz bazlı garantili satışlarına Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’nin döviz bazlı gelirlerinin de eklenmesiyle, döviz bazlı FAVÖK rakamının 2019 yılında bu gelişmeden olumlu etkilenmesi beklenmektedir.

2019 için Bolu santralinin satışın fiyatı tahmini olan 255 TL/MWh yerine revize garantili fiyat olan 285 TL/MWh kullandığımızda, Aksa Enerji için 2019 FAVÖK beklentimize 30 mln TL (%4) olumlu etki hesaplıyoruz.

ODAS ELEKTRIK – ODAS HİSSE ANALİZ

Çan-2 Termik Santrali’ne yönelik yıllık üretim projeksiyonun 45%’ine denk geldiğini, 6 yıl boyunca sadece ABD Dolarına endeksli satışlarından sağlanacak gelirler toplamının asgari 288.4 mln $, azami ise 317.2 mln $ olması beklendiğini açıkladı. Söz konusu elde edilecek gelire, Santral üretiminin kalan %55’lik kısmı olan TL bazlı gelirler ile yine TL bazlı olan Kapasite Mekanizması gelirleri dahil değildir

Köprübaşı Hidroelektrik Santrali ve Suda Maden Antimuan sahası gibi diğer ABD Doları endeksli gelirleri hesaba katılmadığı durumda dahi, güncel pariteler ile Euro risklerinin de ABD Dolarına çevrilmiş haliyle yaklaşık 239 Mn ABD Dolar seviyesinde bulunan Grubun toplam yabancı para birimi riski, yine yabancı para birimi cinsinden yapılacak satışlar ile birlikte doğal olarak Hedge edilmiş bulunmaktadır. Grupta toplam döviz riskinin yaklaşık %97’si Euro bazlı olduğu için Euro risklerinin Amerikan Doların’a dönüştürülmesi de ayrıca değerlendirilecektir

 

Anadolu Birlik Holding Enerji Yatırımları Borcu İçin Bankalarla Görüşüyor, Şeker Yatırım

Basında yer alan haberlere göre Anadolu Birlik Holding enerji yatırımları için kullandığı kredilerin yeniden yapılandırması için bankalarla görüşüyor. Şirketin toplam 2 milyar dolarlık borcunun yarısından daha az miktarı için vade uzatılması amaçlanmaktadır. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Kasım 2018 itibariyle sektörün toplam yapılandırılan kredi miktarının 118 milyar TL seviyesine geldiğini belirtmiştir. Bu tutar sektörün toplam kredilerinin %5’üne tekabül etmektedir. 3Ç18 itibariyle bankaların yeniden yapılandırdıkları toplam kredi miktarı 65 milyar TL, bu kredilerin toplam kredilere oranı ise %2.5 seviyesindeydi (Negatif).

 

Enerji Şirketlerinin Borcu Ne Kadar?