Ana Sayfa Haberler Davos’t...

Davos’ta Neler Konuşulacak? Davos Zirvesine Kimler Katılacak?

Davos Zirvesi bu hafta salı günü başlıyor. 2019’da 49.’su düzenlenecek zirvenin bu seneki ana teması “Küreselleşme 4: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek” . Ekonomi konusunda geniş bir katılımcı yelpazesine sahip olacak toplantılar kapsamında yapılan açıklamalar bu haftaki piyasa gelişmelerinde kendisine yer bulabilir.

Dünya Ekonomi Forumu olan Davos zirvesinde bu sene Küreselleşme, popülizm ve Brexit önemli başlıklar arasında. Keza Brexit hem 2018’in genelinde hem de geçen hafta özelinde önemli piyasa gelişmeleri içinde önemli yer tutmuştu.

Davos Zirvesi Nedir? Nerededir? Neden Düzenlenir?

Davos Zirvesi, Dünya Ekonomik Forumu organizasyonu içinde gerçekleşen ve yer olarak da İsviçre’nin en büyük kayak merkezi olan Davos’un seçilmesi ile Davos Zirvesi olarak anılan ekonomi konulu bir toplantı, forum ve etkinlikler bütünüdür. Dünya Ekonomi Forumu’nun merkezi İsviçre’nin Cenevre kentidir. Bu nedenle de her yıl gerçekleşen zirve için Davos seçilmiştir.

Zirveye dünyanın bir çok ülkesinden işadamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ile devlet başkanları, başbakan ve ekonomi bakanları seviyesinde katılım sağlanmaktadır. Davos’a katılması için çağrılan politika yapıcılar dışındaki kişilere global elitler/ küresel elitler dendiğini de bu arada not edelim. Zirve her sene kendine bir ana tema seçmekte ve düzenlenen toplantı, forum ve etkinlikler de bu ana tema etrafında şekillenmektedir.

“Dünyanın Durumunu İyileştirme” mi?

1971 yılında kurulmuş ve kar gütmeyen bir kuruluş olan Dünya Ekonomik Forumu, rolünü “dünyanın durumunu iyileştirme” olarak görmek ve söylemektedir. (WEF’in tanıtımında dünayayı iyileştirme adanmıştır diye yazar) Ancak dünyadaki eşitsizliğin giderek arttığı ve servetin küçük bir azınlığın elinde toplandığı günümüzde birçok siyasi analist ve yazar Davos’u “dünyayı bozan insanlar için bir aile bulşması” olarak adlandırmaktadır.

Davos 2019, Neler Konuluşulacak?

Dünya Ekonomik Forumu’nun 22-25 Ocak’ta İsviçre’nin Davos kasabasında düzenleyeceği zirvenin bu yılki ana teması “Küreselleşme 4: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek”. Zirveye 110 ülkeden 3 binden fazla iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak ve 350’yi aşkın oturum gerçekleştirilecek.

Küreselleşme 4-0?

On yıllardır küreselleşmeyi savunan DEF, şimdi eşitsizliğin, korumacılığın ve milliyetçi politikaların dünya ekonomisini sürüklediğine dikkat çekerek, bu politikaları dünyayı başka bir krize gönderebileceğinden korkmaktadır.

İklim Değişikliği

Dünya Ekonomik Forumu’nun kuşkusuz en büyük kazanım ve katkısı iklim değişikliğine dikkat çekmek olmuştur.  Yıllarca süren uyarılardan sonra çoğu iş lideri, politikacı ve ekonomist bu mesajı almış görünmektedir. WEF’in yıllık küresel risk anketine göre, iklim değişikliği ve aşırı hava olayları dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu tehlikeler listesinin başında geldi. Bu sene de BBC’nin “Yeryüzü” belgeselleri ile tanınan isimlerinden 92 yaşındaki David Attenborough katılımcılara iklim değişikliği ve çevre konularında hitap edecektir.

Akıl Sağlığı

DEF, bu yıl Davos’ta ruh sağlığını kilit bir tema haline getirdi. Forumda, depresyon, endişe ve diğer zihinsel sağlık sorunlarının artması, bu sorunların ne kadar doğrulukta ölçüldüğü ve ele alındığı konuları tartışılacaktır.

ABD-Çin Ticaret Savaşı

ABD ve Çin arasında süregelen ticaret savaşları ve gerilim zirvenin ana konuları arasında. Bu sene Davos Çin’in başkan yardımcısı Wang Qishan’ı ağırlayacak. Süregelen gerilimde perdenin arkasındaki Wang, ABD ticaret savaşının ne kadar zarar verdiğine ve bazı ekonomistlerin korktuğu kadar hızlı bir şekilde Çin ekonomisinin yavaşlayıp yavaşlamamasından bahsedecek.

Popülizm

Mevcut iktidarların sorunlara çare bulamamaları ile yükselen popülizm ve popülist politikacılar WEF’in odakları arasında. Kendini dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışan bir aktör olarak tanıtan WEF popülizm’den endişe duyduğunu dile getirmekte…

Brexit

Britanya lideri Theresa May Davos’a katılmayacak. ancak yokluğunda Brexit ve senaryolar bolca konuşulacak.

Davos’a Kimler Katılmaktadır?

Davos’a katılımcı listeleri genellikle zirve başlayana kadar duyurulmamaktdır. (Güvenlik gerekçeleri olabilir) Ancak bu sene zirveye çağırılan kadın katılımcılar bilinmektedir. Bunlar IMF Başkanı Christine Lagarde, IBM CEO Ginni Rometty, Norveç Başbakanı Erna Solberg, ITUC, Uluslararası Ticaret Birliği Konfederasyonu genel sekreteeri Sharan Burrow, CERN (Avrupa Nükleer Enerji aRaştırma Organizasyonu) genel direktörü Fabiola Gianotti, ENGIE Group CEO’su Isabelle Kocher; Hindistan Mann Deshi Mahila Bank ve Mann Deshi Vakfı kurucusu ve başkanı Chetna Sinha.

Davos 2019’a ABD siyasetinden katılım olmayacak. Hükümette kepenk indirmenin devam etmesinden dolayı 18 Ocak günü Başkan Trump twitter’dan yaptığı açıklamada bu seneki Davos Zirvesine katılmayacaklarını duyurdu.

MadGeographer – Various images from Wikimedia Commons, see below. tarafından üretilen “City of Davos“. Wikimedia Commons kaynağında CC BY-SA 3.0 ile lisanslanmıştır.

Türkiye’den Davos’a Kimler Katılacak?

2018’de Başbakan Yardımcısı düzeyinde katılımın yapıldığı Türkiye’den, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya katılmıştı.

Bu sene 49.’su düzenlenen zirveye, Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılması bekleniyor.

Özel sektörden ise şu anda ilan edildiği kadarı ile dijitalleşme ekosisteminin masaya yatırılacağı panelde Doğan Online Kurucusu ve Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner katılacak.