Ana Sayfa Raporlar Ekonomi Raporları ve Gelişmeleri Tacirler Yatı...

Tacirler Yatırım: Ödemeler Dengesi Şubat 2017

·         Şubat cari işlemler açığı 2,53 milyar dolar ile, 2,36 milyar dolar olan kurum beklentimiz ve 2,5 milyar dolar olan piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleşti.  Yıllık açık 33,2 milyar dolardan (GSYİH’nin %3,9’u) 33,7 milyar dolara (GSYHİ’nin %4’ü) yükseldi. Çekirdek cari işlemler açığı ise yıllık olarak 10,3 milyar dolardan 8,7 milyar dolara daralarak olumlu bir gelişme kaydetti.

·         Turizm sektörünün bu yıl sınırlı da olsa bir toparlanma sergileyebileceğini düşünüyoruz. Ancak, Hollanda ve Almanya ile yaşanan gerginliklerin ve Rusya’nın Türkiye’ye charter uçuşlarını durdurabileceğine ilişkin iddiaların sektör üzerindeki etkilerini yakından takip edeceğiz. Bu çerçevede turizm gelirleri tahminimiz (%8) üzerinde aşağı yönlü risklerin olduğunu belirtmek gerekir.

·         Şubat ayı sermaye hareketlerine baktığımızda, net portföy yatırımlarının ve mevduat girişlerinin temel finansman kaynağı olarak öne çıktığını görüyoruz.

Şubat cari işlemler açığı 2,53 milyar dolar ile, 2,36 milyar dolar olan kurum beklentimiz ve 2,5 milyar dolar olan piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleşti.  Yıllık açık 33,2 milyar dolardan (GSYİH’nin %3,9’u) 33,7 milyar dolara (GSYHİ’nin %4’ü) yükseldi. Yılbaşından bu yana cari işlemler açığında görülen yükseliş büyük ölçüde altın ithalatından kaynaklanıyor. Altın ve enerji kalemleri dışarıda tutularak hesaplanan çekirdek cari işlemler açığı ise yıllık olarak 10,3 milyar dolardan 8,7 milyar dolara daralarak olumlu bir gelişme kaydetti.

Turizm gelirlerindeki düşüşün cari işlemler üzerindeki olumsuz etkisinin bir miktar durulduğu ve net gelirlerin Şubat’da %4 yükseldiği görülüyor. 12 aylık bakıldığında ise net gelirler %33 düşüş kaydetmeye devam ediyor.  Sektörün, bu yıl içerisinde sınırlı da olsa bir toparlanma sergileyebileceğini düşünüyoruz. Ancak, Hollanda ve Almanya ile yaşanan gerginliklerin ve Rusya’nın Türkiye’ye charter uçuşlarını durdurabileceğine ilişkin iddiaların sektör üzerindeki etkilerini yakından takip edeceğiz. Bu çerçevede turizm gelirleri tahminimiz (%8) üzerinde aşağı yönlü risklerin olduğunu belirtmek gerekir.  Rusya – Türkiye charter uçuşları Eylül 2016’de yeniden başladı ve o tarihten beri Rus turist sayısında ciddi bir artış yaşandı.

Şubat sermaye hareketlerine baktığımızda, net portföy yatırımlarının ve mevduat değişimlerinin, finansman kaynakları olarak öne çıktığını görüyoruz. Şubat ayı net portföy girişleri 0,9 milyar dolar olarak gerçekleşerek yılbaşından bu yana olan girişi 2,5 milyar dolara taşıdı. Bununla birlikte, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki mevduatları 1,6 milyar dolar gerilerken, yurtdışı bankaların yurt içindeki mevduatlarında Şubat ayında 0,9 milyar dolarlık artış görüldü.  Bankacılık sektörünün uzun vadeli borç çevirme oranında görülen önemli düşüş ise finansman kalemleri içerisinde en dikkat çekici unsur olarak kendini gösteriyor. Söz konusu borç çevirme oranı %62,3’e inerek Ocak 2013’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Burada özellikle azalan döviz kredi talebin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Yıllık borç çevirme oranı ise %100 üzerinde bulunmaya devam ediyor. Reel sektör tarafında ise uzun vadeli borç çevirme oranı %121 ile yüksek seyretmeye devam etti. Sonuç olarak resmi rezervler 0,6 milyar dolar yükseliş kaydederken, Ocak ayındaki kaybın (2 milyar dolar) bir kısmını telafi etti.