Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Şişecam Eskiş...

Şişecam Eskişehir’e Yaklaşık 1 Milyar TL’lik Yeni Cam Ambalaj Fırın Yatırımı Yapacak

04.11.2021 – Cam ve kimyasallar sektörlerinin global oyuncusu Şişecam, Türkiye’ye değer katan yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Şişecam dünyada ivmesi hızla artan hijyen ihtiyacıyla birlikte yükselen cam ambalaj büyüme potansiyelini karşılamak üzere Eskişehir’deki cam ambalaj üretim tesisine yıllık 155 bin ton kapasiteli yeni bir fırın yatırımı yapma kararı aldı. Şişecam’ın yaklaşık 1 milyar TL’lik (84 milyon Euro) yatırımla hayata geçireceği yeni cam ambalaj fırınının 2023 yılı başında devreye girmesi planlanıyor. Şişecam’ın global cam ambalaj üretim kapasitesini 3.2 milyona ulaştırması hedeflenen yatırım, renksiz ve yeşil cam ambalaj üretimi yaparak birçok önemli sektöre girdi sağlayacak.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek global şirket olan Şişecam’ın Eskişehir’de gerçekleştireceği yeni yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: “Şişecam, cam sanayinin kurucusu olduğu Türkiye’de, sektörün büyümesine, ihracatına ve gelişmesine katkı sağlayan yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Şişecam, gerek sağlık bilincinin artmasıyla birlikte yükselen iç cam ambalaj talebine cevap verebilmek, gerekse ihracat stratejilerini gerçekleştirebilmek için halihazırda dört cam ambalaj fırını ile üretim faaliyeti gösterdiği Eskişehir’de yeni bir fırın yatırımı kararı aldı. Ülkemize değer katan yatırım müjdelerimize devam ediyoruz. Bu yıl Eylül ayında Türkiye’ye otocam ve düzcam alanında 4 milyar TL’lik iki yeni float yatırımı müjdesi veren Şişecam, cam ambalaj alanındaki bu son yatırım hamlesi ile birlikte, Türkiye’ye yönelik açıkladığı yeni yatırımların tutarını 5 milyar TL’ye çıkarmış oldu. Yatırımlarıyla, girdi verdiği sektörlerin ihracatından istihdamına geniş bir çerçevede fayda sunan Şişecam, en güncel teknolojiler ve dijital uygulamalar ile  desteklediği Eskişehir tesisini, Avrupa’nın önemli cam ambalaj üslerinden biri haline getirdi.”

04.11.2021 – Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında dünyanın önde gelen oyuncularından olan Şişecam, ülkemize değer katan yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Eylül ayında Türkiye’de düzcam ve otocam alanlarında 4 milyar TL’lik iki yeni yatırım müjdesi veren Şişecam, Eskişehir’e 1 milyar TL’lik (84 milyon Euro) yeni bir cam ambalaj fırın yatırımı yapma kararı aldı. Şişecam’ın halihazırda dört fırın ile cam ambalaj üretimi gerçekleştirdiği Eskişehir’de hayata geçireceği yıllık 155 bin ton kapasiteli yeni fırın yatırımın 2023 yılı başında tamamlanarak devreye alınması hedefleniyor.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, söz konusu yatırıma ilişkin yaptığı açıklamada,  ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle yatırımlarını sürdüren Şişecam’ın, “düzcam”, “cam ev eşyası”, “cam ambalaj”, “cam elyafı” ve “otomotiv camları” gibi camın tüm temel alanları ile “soda” ve “krom bileşiklerini” kapsayan iş kollarında dünya cam sanayine yön veren öncü oyunculardan biri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kırman açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bugün, dört kıtada 14 ülkede 22 bin çalışanımızla faaliyet gösteriyor, yenilikçi ürünlerimizi 150’den fazla ülkede müşterilerimizle buluşturuyoruz. Dünyada cam ev eşyasında ikinci, cam ambalaj ve düzcamda beşinci büyük üretici konumundayız. Bunun yanı sıra dünyanın en büyük sekizinci soda üreticisiyiz ve krom kimyasallarında da dünya lideriyiz. Bugün, yeni yatırım planımızı açıkladığımız cam ambalaj alanında, halihazırda 4 ülkede toplam 10 üretim tesisimiz ile faaliyet gösteriyoruz” dedi

Global cam ambalaj üretim kapasitemiz 3.2 milyon tona ulaşacak

Şişecam’ın halihazırda Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan’da sürdürdüğü yıllık 2.6 milyon tona ulaşan cam ambalaj üretim kapasitesi ile çok güçlü bir oyuncu konumunda olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Kırman şöyle devam etti: “Bu yıl Haziran ayında, Macaristan’da gerçekleştirme kararı aldığımız yıllık 330 bin ton üretim kapasitesine sahip yeni green-field tesis yatırımımız ile de cam ambalaj alanında Avrupa pazarındaki varlığımızı güçlendirecek önemli bir adım attık. Bu yatırım ile Avrupa’daki üretim ayak izimize cam ambalaj alanını da eklemiş olduk. 2023 yılında operasyona başlamasını ve 2025 yılı itibariyle tam kapasiteye ulaşmasını hedeflediğimiz yeni tesis yatırımımız ile 3 milyon tonu aşacak global cam ambalaj üretim kapasitemiz, Eskişehir’de gerçekleştireceğimiz son yatırım kararımız ile 3.2 milyon tona ulaşacak. Artan kapasiteler, küresel salgın sürecinde daha da yükselen sağlık ve hijyen bilinci doğrultusunda ivmelenen cam ambalaja talebine cevap vermemizi sağlayacak.”

Şişecam’ın ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle yüksek performansa dayalı yatırım politikası doğrultusunda büyümesini sürdürdüğünü dile getiren Prof. Dr. Kırman “Türkiye cam ambalaj pazarı, dünya ortalamasına kıyasla yüksek büyüme hızı ve doygunluğa ulaşmamış kişi başı cam ambalaj tüketimi ile yüksek potansiyele sahiptir. Batı Avrupa’da kişi başı cam tüketimi 45 kilogram seviyelerine ulaşırken, bu tüketim Türkiye’de 18 kilogram seviyelerinde kalmaktadır. Bu da, Türk cam ambalaj pazarının büyüme potansiyelini gözler önüne seren önemli bir göstergedir”açıklaması yaptı.

Cam ambalaj alanında yüksek büyüme potansiyeli görüyoruz

2020 yılında, pandemi etkisine rağmen mevcut hacmini hacmini büyük ölçüde ölçüde korumuş olan Türkiye cam ambalaj pazarının, 2021 yılının ikinci yarısında Covid-19 kaynaklı önlemlerin gevşetilmesi, HORECA kanalının büyük oranda açılması ve turizmin pozitif etkisi ile beraber olumlu bir seyir izlediğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Pazarın 2021 yılında hızlı bir büyüme göstermesi bekleniyor. Çinli üreticilerin ABD pazarında etkinliğinin azalması beklentisi, Avrupa pazarının büyümeye devam etmesi ve Şişecam’ın Avrupa’da tercih edilen tedarikçilerden biri olması, ihracat potansiyelinin daha da yüksek olduğuna işaret ediyor” dedi.

Beşinci fırın yatırımıyla birlikte artan üretim kapasitesi ve sahip olduğu ileri teknoloji altyapısının Eskişehir’in cam ambalaj üretim üssü statüsünü güçlendireceğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Kırman açıklamasını şöyle sürdürdü: “Eskişehir, stratejik bir cam ambalaj üretim üssü olmasının yanı sıra, pazar erişim potansiyeli doğrultusunda, yeni yatırımımız için doğru lokasyon olarak öne çıktı. Yurt içi pazar talebine hızla cevap verilebilmemizi sağlayacak olan yeni yatırımımız, yurt dışında oluşabilecek ek satış taleplerinin değerlendirilmesi bakımından da avantajlar sunacak. 2023’ün ilk çeyreğinde devreye alınması planlanan yeni fırının yurt içinde ve ihracat pazarlarında başta içecek ve gıda ambalajı olmak üzere çok sayıda sektöre girdi vermesini planlıyoruz.”

Şişecam Polatlı’yı Avrupa’nın En Büyük Düzcam Üretim Üslerinden Biri Yaptı

30.09.2020 – Şişecam 1 milyar TL’lik yeni yatırımıyla Polatlı’yı Avrupa’nın en büyük düzcam üretim üslerinden biri yaptı

Cam sanayinin yanı sıra soda ve krom bileşiklerini kapsayan kimyasallar alanında küresel bir oyuncu olan Şişecam, Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şişecam’ın özellikle yurt içi pazar talebi paralelinde üretim kapasitesinde artış sağlanması ihtiyacına yönelik olarak Ankara’nın Polatlı ilçesindeki düzcam üretim tesisinde 1 milyar TL seviyesinde bir yatırımla hayata geçirdiği yıllık 240 bin ton kapasiteli yeni fırın 2 Ekim 2020 tarihinde ateşlenerek devreye alınacak.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, yeni yatırıma ilişkin olarak yaptığı açıklamada, küresel salgının yarattığı belirsizlik ortamına rağmen Türkiye için değer yaratmayı sürdürdüklerini belirterek, “Kuruluşumuzdan bu yana aradan geçen 85 yılda ülkemiz ekonomisi ve istihdama her daim katkı sağlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Endüstri 4.0’a uygun şekilde ileri teknolojiyle donatılan yeni düzcam fırınımızın devreye girmesiyle önemli bir yatırıma daha imza attık. Yeni yatırımımızla birlikte yıllık üretim kapasitesi 540 bin tona ulaşan Polatlı’daki tesisimiz Avrupa’nın en büyük düzcam üretim üslerinden biri haline geldi. Toplam düzcam üretim kapasitemiz ise yıllık 3,4 milyon tona ulaşırken, düzcam üretiminde Avrupa’daki liderliğimizi daha da pekiştirdik. Sürdürülebilir büyüme hedefimiz doğrultusundaki yatırımlarımızla ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya ve tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

30.09.2020 – Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam, Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şişecam özellikle yurt içi pazar talebi paralelinde üretim kapasitesinde artış sağlanması ihtiyacına yönelik olarak Ankara’nın Polatlı ilçesindeki düzcam üretim tesisinde hayata geçirdiği yıllık 240 bin ton üretim kapasitesine sahip olan ikinci fırınla Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Şişecam’ın yaklaşık 1 milyar TL seviyesinde (yaklaşık 130 milyon dolar) bir yatırım yaptığı yeni fırını 2 Ekim 2020 tarihinde ateşlenerek devreye alınacak.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, yeni yatırıma ilişkin olarak yaptığı açıklamada, söz konusu yatırımının Türkiye’deki düzcam pazarı için önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Ekonomimizde özellikle Temmuz ayı sonundan itibaren meydana gelen ivmelenmeye bağlı olarak oluşan talebi karşılamak amacıyla yapılan önceliklendirme ile yaklaşık 1 milyar TL’lik yatırımla tamamlanan 750 ton/gün kapasiteli hattımızı faaliyete geçiriyoruz. Küresel salgın bağlamında öngörülmeyen talep artışına yönelik Şişecam’ın üretim yaptığı diğer coğrafyalardan da piyasanın ihtiyacını gidermek amacıyla cam arzı yapılması yoluna gidilmiş olup, kurlarda meydana gelen yükselmeye rağmen pandemi döneminde işletmelerimizin zorlanmamasını teminen ürün fiyatlarında değişiklik yapılmamış ve ödeme koşullarında kolaylık sağlanmıştır. Yine bu dönemden başlayarak düzcam sevkiyat kapasitemiz olan aylık 100 bin tonunun tamamını kullanmayı sürdürmekteyiz. Dolayısıyla stratejik yatırım planlarımız doğrultusunda Polatlı’da önemli bir ek kapasiteyi yurt içi pazara dönük olarak devreye aldık.”

Küresel salgının yarattığı belirsizlik ortamına rağmen yatırımlarına aralıksız devam ettiklerini ve ülke ekonomisi için değer yaratmayı sürdürdüklerini ifade eden Kırman, Polatlı’daki yeni fırın yatırımının Türkiye’nin geleceğine olan güvenin bir göstergesi olduğunun altını çizdi. Şişecam’ın dört kıtaya yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel ölçekte bir şirket olduğuna işaret eden Kırman, “Bugün dünyada cam ev eşyasında en büyük üç, cam ambalaj ve düzcamda ise en büyük beş üretici arasında yer alıyoruz. Dünyanın en büyük sekizinci soda üreticisi olmamızın yanı sıra krom kimyasallarında ise dünyada lider konumdayız. Kuruluşumuzdan bu yana aradan geçen 85 yılda ülkemiz ekonomisi ve istihdama her daim katkı sağlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Sürdürülebilir büyüme hedefimiz doğrultusundaki yatırımlarımızla ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya ve tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Düzcam üretiminde Avrupa’daki liderliğimizi daha da pekiştirdik”

Tüm faaliyet alanlarında olduğu gibi düzcam alanında da birçok ilke imza atan Şişecam’ın Türkiye’de ve bölgede düzcam sektörünün gelişimine öncülük ettiğine dikkat çeken Kırman, şöyle devam etti: “Bugün düzcam alanındaki faaliyetlerimizi mimari camlar, enerji camları ve beyaz eşya camları olmak üzere üç farklı başlıkta yürütüyor; inşaat, mobilya, enerji ve beyaz eşya gibi önemli sektörlere girdi sağlıyoruz. Ülkemizde Bursa Yenişehir, Kırklareli, Mersin ve Ankara Polatlı olmak üzere toplamda dört üretim tesisiyle düzcam faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yeni yatırımımızla birlikte yıllık üretim kapasitesi 540 bin tona ulaşan Polatlı’daki tesisimiz Avrupa’nın en büyük düzcam üretim üslerinden biri haline geldi. Ülkemizdeki düzcam fırını sayımız da sekize çıktı. Toplam düzcam üretim kapasitemiz ise yıllık 3,4 milyon tona ulaşırken, düzcam üretiminde Avrupa’daki liderliğimizi daha da pekiştirdik.”

“Şişecam’ın Polatlı’daki toplam yatırım tutarı 2 milyar TL’yi aştı”

Şişecam’ın Polatlı’daki düzcam üretim tesisinin 2014 yılında kurulduğunda yıllık 300 bin tonluk kapasitesiyle Türkiye ve yakın coğrafyanın en büyük düzcam fırınına sahip olduğunu belirten Kırman, “Polatlı’daki düzcam üretim tesisimizi 1 milyar TL’nin üzerinde (138 milyon dolar) bir yatırımla kurmuştuk. Tesiste ikinci fırın için yaptığımız yaklaşık 1 milyar TL’lik (yaklaşık 130 milyon dolar) yatırımla birlikte toplam yatırım tutarımız 2 milyar TL’yi (268 milyon dolar) aştı” diye konuştu.

“Polatlı’daki istihdamımız yüzde 30 oranında artacak”

Şişecam olarak yarattıkları istihdamla Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşları arasında yer aldıklarını ifade eden Kırman, “Önemli bir kapasite artışı imkanı sağlayan ikinci fırın yatırımıyla birlikte Polatlı tesisindeki istihdamımızı da artıracağız. Tesisteki toplam istihdamımız yüzde 30’luk artışla yaklaşık 300 kişiye ulaşacak” diye konuştu.

“Şişecam’a değer katacağına inandığımız yeni alanlarındaki fırsatları değerlendireceğiz”

Küresel salgının damgasını vurduğu 2020 yılında da üretmeye ve yatırım yapmaya devam ettiklerini vurgulayan Kırman, “Salgın döneminde toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik üretim ve hizmetlerimizi aksatmadan çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve müşterilerimizin sağlığı konusunda üzerimize düşen tüm görevleri eksiksiz şekilde yerine getiriyoruz. Sahip olduğumuz üstün araştırma ve teknolojik geliştirme yetkinliğimiz ve üretimden gelen gücümüz sayesinde de küresel salgınla mücadeleye katkı sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde mevcut iş alanlarımızda etkinliğimizi artıracak stratejik hamlelerin yanı sıra Şişecam’a değer katacağına inandığımız yeni iş alanlarındaki fırsatları da değerlendireceğiz” dedi.

“Yeni dünya düzeninde iddialı hedeflerimize ulaşmak için gerekli hazırlıkları yapıyoruz”

Kırman, 2020’nin sıra dışı olduğu kadar Şişecam açısından da tarihi bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “2020, ekonomik ve toplumsal açıdan hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı küresel salgın sonrasındaki yeni dünya düzeninde Şişecam’ın iddialı hedeflerine ulaşması için gerekli planlama ve hazırlıkları yaptığımız çok önemli bir yıl. Uzun dönemli stratejilerimiz doğrultusunda küresel rekabette gücümüze güç katmak amacıyla tüm faaliyetlerimizi tek çatı altında birleştirmek üzere yılın başında başlattığımız süreci de nihayete erdirmesinin heyecanını yaşıyoruz. Birleşme işlemine ilişkin tescil işlemleri 30 Eylül 2020 tarihi itibarıyla tamamlandı. 5 Ekim 2020 itibarıyla da Borsa İstanbul’da işlem gören tek şirketimiz ana iştiraklerini bünyesinde konsolide eden Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. olacak.”

Şişecam Lamine Cam Virüslerle Aranıza Mesafe Koyuyor

SOSYAL MESAFEYİ ŞİŞECAM LAMİNE CAM İLE KORUYUN

Şişecam Lamine Cam virüslerle aranıza mesafe koyuyor 

Türkiye düzcam pazarının lideri ve Avrupa’nın en büyük üreticisi Şişecam Düzcam, emniyet ve güvenlik camı Şişecam Lamine Cam ile Covid-19 sürecinde hem sosyal mesafenin korunmasına yardımcı oluyor hem de hijyen koşullarının sürdürülmesine katkı sunarak virüslerin yayılma riskinin azaltılmasına olanak sağlıyor. Günlük yaşamın her alanında kullanılan Şişecam Lamine Cam, Covid-19 sürecinde de hastaneler, bankalar, ofisler, okullar ve birçok alanda ara bölme camı olarak tercih ediliyor.

03.08.2020- Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgınıyla beraber hem sosyal mesafe hem de hijyen koşulları ön plana çıktı. Şişecam Düzcam’ın emniyet ve güvenlik camı Şişecam Lamine Cam normalleşme sürecinde hem sosyal mesafenin hem de hijyen koşullarının sürdürülmesine katkı sağlıyor. Hastanelerde, bankalarda, ofislerde, okullarda ve bunun gibi birçok ortak yaşam alanında ara bölme camı olarak tercih edilen Şişecam Lamine Cam, sosyal mesafenin korunmasına yardımcı olurken bir yandan da virüsün yayılma riskinin azaltılmasına olanak sağlıyor. Aynı zamanda yaşam alanlarının daha fazla gün ışığı almasını sağlayarak hem psikolojik hem de fizyolojik anlamda daha sağlıklı bir ortamda kalma avantajını yaratıyor.

Sosyal mesafenin korunmasının hayatın yeni normali haline geldiği Covid-19 döneminde, Şişecam Lamine Cam, şeffaf ve dayanıklı yapısı ile doğa dostu, daha şık ve uzun süreli bir çözüm sunuyor. İki veya daha fazla cam plakanın özel bağlayıcı polivinil bütiral (PVB) tabakalar yardımıyla, ısı ve basınç altında birleştirilmesiyle üretilen Şişecam Lamine Cam kullanım amacına göre birçok avantaj sunuyor.

Şişecam Lamine Cam, kırılması halinde cam parçaları PVB ara katmanları tarafından yerinde tutularak, çarpma sonucu oluşan kazalarda yaralanma riskini en aza indirgiyor. Bu özelliğiyle dışarıdan gelebilecek darbelere karşı güvenlik sağlıyor. Taş ve sopa gibi araçlarla yapılan saldırı ve hırsızlık girişimlerinde, içeri girişleri önleyip, geciktiriyor. Balkon ve merdiven korkuluklarında kullanılarak aşağı düşme gibi olası kazaları önlüyor. Şişecam Düzcam’ın daha şeffaf bir görüntüye sahip olan düşük demirli emniyet ve güvenlik camı Şişecam Ultra Clear Lamine Cam ise arkasında sergilenen objeleri daha canlı ve gerçek renklerinde göstererek özellikle vitrin gibi kullanım alanlarında tercih ediliyor.

 

ŞİŞECAM YÜZDE 100 YERLİ “ANTİMİKROBİYAL V-BLOCK TEKNOLOJİSİ” İLE DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTI

Şişecam Topluluğu cam yüzeylerde virüs ve bakterilere karşı “V-Block” teknolojisini geliştirdi  

04.07.2020 – Cam ve kimyasallar iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu, sahip olduğu üstün Ar-Ge kabiliyeti ve üretimden gelen gücünü birleştirerek, dünyada cam ev eşyası alanında çok önemli bir ilke imza attı. Küresel salgın döneminde normalleşme adımları küresel ölçekte hızlanırken, Şişecam Topluluğu cam yüzeylerdeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiren özel bir kaplama teknolojisi geliştirerek, salgına karşı sürdürülen mücadeleye önemli ölçüde katkı sağlayacak bir buluşu hayata geçirdi. Ön bulgularda koronavirüs üzerinde de etkili olduğu belirlenen teknolojinin bu alandaki test ve geliştirme süreçleri ise devam ediyor.

Yüzde 100 yerli teknolojiyi öncelikle cam ev eşyası ürünlerine uygulayacak olan Şişecam Topluluğu, ürünlerini Türkiye’de satışa sunduktan sonra tüm dünya pazarlarına da açacak. Şişecam Topluluğu tarafından geliştirilen “Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi” normalleşme sürecine olduğu kadar ülkemiz ekonomisine de büyük ölçüde katkı sağlayacak.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, dünyanın sayılı cam üreticilerinden biri olan Şişecam’ın bu özel teknolojiyi 45 yıllık Ar-Ge birikimi sayesinde iki ay gibi rekor bir sürede geliştirdiğine dikkat çekerek, “Alanında dünyanın önde gelen Ar-Ge merkezlerinden biri olan Şişecam Bilim, Teknoloji ve Tasarım Merkezi tarafından geliştirilen bu teknolojiyi cam ev eşyası üzerine dünyada ilk kez uygulayan cam üreticisi olmanın heyecanını yaşıyoruz. Gerekli resmi izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi ile donatılan ürünlerimizin ülkemizde kullanılmaya başlanması ile birlikte tüketicilerin özellikle otel, kafe ve restoran gibi dış mekanlardaki sağlık endişelerinin azalacağına ve bu önemli buluşun turizm sektörüne katkı sağlayacağına, ihracat gelirlerimizi de artıracağına inanıyoruz” dedi.

04.07.2020 – Cam ve kimyasallar iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu, küresel salgına karşı sürdürülen mücadeleye katkı sağlama hedefiyle çok önemli bir buluşa imza attı. Köklü inovasyon kültürü ve üstün Ar-Ge kabiliyeti ile cam yüzeylerdeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiren özel bir kaplama geliştiren Şişecam, üretim gücü sayesinde bu teknolojiyi cam ev eşyası ürünlerine uygulayarak dünyada bir ilki gerçekleştirdi.

Kişiden kişiye temas ile geçebilecek virüs ve bakterilerin cam ev eşyası üzerinde yayılması ve üremesini engellemeyi hedefleyen Şişecam tarafından geliştirilen “Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi” kapsamında formül ve uygulama yöntemine ilişkin laboratuvar testleri tamamlanırken,patent süreçleri de başlatıldı.

Alanında dünyanın önde gelen Ar-Ge merkezleri arasında yer alan Şişecam Bilim, Teknoloji ve Tasarım Merkezi tarafından geliştirilen bu özel teknolojiyle donatılacak cam ev eşyası ürünleri önce Türkiye’de ardından tüm dünyada satışa sunulacak. Salgın döneminde bulaş riskinin azalmasına destek olacak bu yüzde 100 yerli teknoloji, normalleşme sürecine olduğu kadar ihracata dolayısıyla da ülkemiz ekonomisine de büyük ölçüde katkı sağlayacak.

 “Dünyanın sayılı cam üreticilerinden biri olarak yaşama değer katmaya devam ediyoruz”

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, dünyanın sayılı cam üreticilerinden biri olan Şişecam’ın 45 yıllık Ar-Ge birikimi sayesinde iki ay gibi rekor bir sürede ortaya çıkardığı Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi ile yaşama değer katmaya devam ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Şişecam Bilim Teknoloji ve Tasarım merkezi tarafından hayata geçirilen bu teknolojiyi cam ev eşyası üzerine dünyada ilk kez uygulayan cam üreticisi olmanın heyecanını yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu teknolojiyi cam ambalaj, mimari camlar ve beyaz eşya camlarına da uygulama planlarımız bulunuyor. Yaşama değer katan bir Topluluk olma misyonumuz doğrultusunda insan sağlığına katkı sağlamak hedefiyle geliştirdiğimiz bu özel teknoloji, yaratıcı çözümler üreterek teknoloji ve markaları ile fark yaratan bir şirket olma vizyonumuza da hizmet etmektedir. Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi için formül ve uygulamaya yönelik patent süreçlerini başlattık. Sağlığa zararlı organizmaların camın yüzeyinde barınmalarına engel olan bu özel teknolojiyi ruhsatlandırma ve gerekli resmi izin süreçlerinin de tamamlanmasının ardından önce ülkemizde satışa sunacağız. Ardından katma değerli ürünlerini 150’den fazla ülkede müşterisiyle buluşturan Şişecam olarak tüm dünya pazarlarına ulaştıracağız.”

Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi’nin öncelikle Şişecam’ın cam ev eşyası markası Paşabahçe ürünlerine uygulanmasıyla normalleşme sürecinde HORECA sektörünün hijyen açısından destekleneceğini dile getiren Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi ile geliştirilen cam ev eşyası ürünlerinin ülkemizde kullanılmaya başlanması ile birlikte tüketicilerin özellikle otel, kafe ve restoran gibi dış mekanlardaki sağlık endişelerinin azalacağına ve bu önemli buluşun turizm sektörüne katkı sağlayacağına, ihracat gelirlerimizi de artıracağına inancımız tamdır.” diye konuştu.

Sürekli gelişen ve genişleyen kullanım alanlarıyla sağlık ve doğallığın temsilcisi camın sürdürülebilir bir gelecek yaratma konusunda sonsuz bir potansiyel vadettiğini ifade eden Prof. Dr. Kırman, şöyle devam etti: “Sürdürülebilirlik bağlamında çevre, iklim, enerji ve sağlık gibi küresel açıdan en kritik konulara çözüm üretmesi, cam sektörünün önemini her geçen gün daha da artırmaktadır. Bugün dört kıtaya yayılan 14 ülkedeki üretim tesisleri ve 22 bin çalışanıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam, hammaddeden nihai ürüne giden tüm süreçlerini ‘Care for Next’ olarak adlandırdığı sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda yürütmektedir. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı da benimseyen bir Topluluk olarak, geliştirdiğimiz Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi’ni sürdürülebilir bir gelecek için sağlayacağı katkı açısından da önemsiyoruz.”

Cam yüzeylerdeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiriyor

Şişecam Bilim Teknoloji ve Tasarım Merkezi’nde geliştirilen V-Block Teknolojisi, özel formülü ve uygulama tekniği sayesinde, 7/24 hijyen sağlıyor. Üretim esnasında yüksek sıcaklıkta uygulanan buhar biriktirme yöntemi ile ürünlerin üzerine uygulanan formül, sürekli aktif kalarak ev kullanımının yanı sıra, oteller, restoranlar, kafeler, hastaneler, yemekhaneler gibi bulaş riski fazla olan ortamlar için de ideal.Gıda temas testleri başarıyla sonuçlanan Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi cam yüzeylerdeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiriyor. Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi ile kaplanmış cam ürünlerin Staphylococcus aureus, Escherichia coli bakterileri; Bacteriophage, Feline calicivirus (FCV), Adenovirus, Canine parvovirus, Hepatitis A Virus, Herpes Simplex Virus, Influenza A, Murine Norovirus, Poliovirus, Rhinovirus, Rotavirus, Vacciniavirus gibi birçok farklı virüs ve bakteriye de yaşama ve yayılma şansı tanımadığı bağımsız kuruluşlarca da onaylandı. Ön bulgularda koronavirüs üzerinde de etkili olduğu belirlenen teknolojinin bu alandaki test ve geliştirme süreçleri ise devam ediyor. Bu teknoloji ile üretilmiş Paşabahçe ürünleri renk, şeffaflık, ışık geçirgenliği gibi yüksek kalite unsurlarını korumaya devam ediyorlar. Böylece tüketicilerin ürünlerden aldıkları keyfi bozmadan hijyen ve maksimum koruma sağlıyor.

 

Avrupa’nın En Büyük Düzcam Üreticisi Olan Şişecam İtalya’daki İkinci Üretim Tesisini Resmi Törenle Açtı

01.12.2019 – Cam sektörünün global oyuncusu Şişecam Topluluğu, İtalya’daki ikinci düzcam yatırımı olan Manfredonia tesisini yenileme ve modernizasyon yatırımını rekor sürede tamamlayarak devreye aldı. Planlanandan iki ay önce üretime geçen tesisin resmi açılışı, İtalya Başbakanı Prof. Dr. Giuseppe Conte ve Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli’nin yanı sıra yerel yönetim temsilcileri ve çalışanların katıl  ımlarıyla düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi.

İtalya Başbakanı Conte törende yaptığı konuşmada, hükümet olarak her zaman yabancı yatırımları teşvik ettiklerini belirterek, ‘’Şişecam deyince düzcam alanında Avrupa’da lider dünyada ilk beşte olan uluslararası bir şirketten bahsediyoruz. Şişecam hem ekonomik hem de çevresel açıdan sürdürülebilir bir proje ile geldi ve bu tesisi faaliyete geçirerek önemli bir adım attı, Şişecam Topluluğu da bu yatırımdan çok memnun kalacaktır’’ diye konuştu.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman ise konuşmasında faaliyet gösterdikleri tüm coğrafyalarda toplumsal ve ekonomik değer yarattıklarını belirterek, “Bugün dört kıtada 14 ülkede faaliyet gösteren Şişecam, yüksek performansa dayalı yatırım politikası doğrultusunda büyümesini sürdürüyor. İtalya’daki en büyük Türk yatırımcılardan biri olan Topluluğumuz, açılışını gerçekleştirdiği bu tesisle birlikte ülkenin mimari camlar pazarında en büyük üreticisi konumuna gelirken, düzcam üretiminde Avrupa’daki liderliğini daha da pekiştirdi” dedi.

01.12.2019 – Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında dünyanın önde gelen oyuncularından olan Şişecam Topluluğu, İtalya’daki ikinci düzcam yatırımı olan Manfredonia tesisini rekor sürede devreye almayı başardı. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Monte Sant’Angelo’da yer alan Manfredonia tesisini satın alan Topluluk, 2016 yılında da İtalya’nın kuzeyinde yer alan Porto Nogaro tesisini bünyesine katmıştı.

Şişecam Topluluğu’nun yenileme ve modernizasyon yatırımını hızla tamamlayarak, planlanandan iki ay önce faaliyete geçirdiği düzcam üretim tesisinin resmi açılışı, İtalya Başbakanı Prof. Dr. Giuseppe Conte, Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Puglia Bölgesi Başkanı Dr. Michele Emiliano ve Monte Sant’Angelo Belediye Başkanı Dr. Pierpaolo D’Arienzo’nun yanı sıra davetliler ve çalışanların katılımlarıyla 30 Kasım 2019 tarihinde düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi.

İtalya Başbakanı Conte, törende yaptığı konuşmada hükümet olarak her zaman yabancı yatırımları teşvik ettiklerini belirterek, ‘’Şişecam deyince düzcam alanında Avrupa’da lider dünyada ilk beşte olan uluslararası bir şirketten bahsediyoruz. Şişecam hem ekonomik hem de çevresel açıdan sürdürülebilir bir proje ile geldi ve bu tesisi faaliyete geçirerek önemli bir adım attı, Şişecam Topluluğu da bu yatırımdan çok memnun kalacaktır’’ diye konuştu.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman ise törenin ev sahibi olarak yaptığı açılış konuşmasında, cam sanayi ve kimyasallar alanında global bir oyuncu olan Şişecam’ın faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalarda toplumsal ve ekonomik değer yarattığını belirterek, şunları söyledi: “Şişecam ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle yüksek performansa dayalı yatırım politikası doğrultusunda büyümesini sürdürüyor. Yakın dönemde gerçekleştirdiğimiz ABD’deki soda yatırımı hamlemizle birlikte bugün, dört kıtada 14 ülkede faaliyet gösteriyor, 150’den fazla ülkede yenilikçi ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturuyor ve 22 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Dünyada cam ev eşyasında üçüncü, cam ambalaj ve düzcamda beşinci büyük üretici konumundayız. Dünyanın en büyük yedinci sentetik soda üreticisi olmamızın yanı sıra krom kimyasallarında dünya lideriyiz.”

Şişecam Topluluğu’nun İtalya’daki yatırımları 150 milyon Euro seviyesini aştı

Şişecam Topluluğu’nun İtalya’daki en büyük Türk yatırımcılardan biri olduğunu vurgulayan Kırman, “İtalya, 60 milyonu aşkın nüfusu, 2 trilyon dolara ulaşan ekonomisi ve köklü sanayi geçmişiyle Şişecam için özel bir ülke konumundadır. Ülkedeki yatırımlarımızın toplamı bugün itibarıyla 150 milyon Euro seviyesini aşmıştır. Topluluğumuz İtalya’da kimyasallar, cam ev eşyası ve düzcam alanlarındaki yatırımlarıyla faaliyet göstermektedir. Özellikle düzcam alanındaki yatırımlarımız sayesinde, 2020 yılında İtalya’daki faaliyetlerimizin toplam satış gelirlerini 200 milyon Euro seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kısa sürede gerçekleştirdikleri yenileme ve modernizasyon yatırımıyla Manfredonia tesisini faaliyete geçirdiklerini belirten Kırman, şöyle devam etti: “İlave yatırımlarla birlikte Manfredonia tesisine satın alma bedeli ve işletme sermayesi dahil toplamda 55 milyon Euro’yu aşan yatırım yaptık. Tesiste fırını gelişmiş bir tasarımla yeniden inşa etmekle kalmadık, kaplama ve lamine hatlarını da devreye almayı başardık. Avrupa’nın en büyük düzcam üreticisi olarak İtalya’da ikinci, Avrupa Birliği’ndeki üçüncü düzcam üretim tesisimiz olan Manfredonia’yı söz verdiğimiz gibi çok kısa bir sürede devreye almanın haklı gururunu yaşıyoruz.”

Şişecam’ın Avrupa’daki düzcam faaliyetleri açısından stratejik fayda sağlayacak

İtalya’daki düzcam operasyonlarında oluşan yetkinliğin Manfredonia tesisi ile birlikte artarak devam edeceğine inandığını ifade eden Kırman, “Gerek coğrafi konumu gerekse yıllık 190 bin ton üretim kapasitesiyle Manfredonia tesisinin Avrupa’daki düzcam faaliyetlerimiz açısından stratejik fayda sağlamasını hedefliyoruz. Tesisinin faaliyete geçmesiyle birlikte İtalya’daki düzcam üretim kapasitemiz ikiye katlanarak, yıllık 410 bin tona ulaştı. Şişecam’ın sahip olduğu teknolojik bilgi birikimi ve üretim gücü sayesinde faaliyet geçen bu tesiste, 3,5 milyon metrekare/yıl kapasiteli lamine hattı ve 5 milyon metrekare/yıl kapasiteli kaplama hattı bulunuyor. Böylece ürün gamımız daha da genişlerken, İtalya’da mimari camlar pazarında en büyük üretici konumuna geliyoruz” diye konuştu

Şişecam Topluluğu’nun Bulgaristan’daki düzcam üretim tesisinde yenilenen fırın törenle ateşlendi

Şişecam Topluluğu Bulgaristan’ın Targovishte şehrindeki düzcam üretim tesisinde yenilediği fırını düzenlenen bir törenle ateşledi. Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman’ın ev sahipliğinde gerçekleşen törene Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov, Milletvekili Venka Stoyanova, Targovishte Valisi Mitko Staikov ve Targovishte Belediye Başkanı Dr. Darin Dimitrov katıldı. 

04.07.2019 – Şişecam Topluluğu’nun Bulgaristan’ın Targovishte şehrindeki düzcam üretim tesisinde yenilenen fırın düzenlenen bir törenle ateşlendi. Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman’ın ev sahipliğinde 2 Temmuz’da gerçekleştirilen törene, Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov, Milletvekili Venka Stoyanova, Targovishte Valisi Mitko Staikov ve Targovishte Belediye Başkanı Dr. Darin Dimitrov katıldı.

Şişecam Topluluğu’nun yöneticileri ve çalışanlarının yanı sıra Şişecam Düzcam’ın Avrupa’daki müşterileri, mimarlar ve sektör profesyonellerinden oluşan 300’ü aşkın davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen törende konuşan Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam’ın bugün düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında global bir oyuncu olduğuna dikkat çekerek, “Dünyada cam ev eşyasında en büyük üçüncü, cam ambalaj ve düzcamda en büyük beşinci üretici konumundayız. Sentetik soda üretiminde dünyada yedinci sırada yer alırken, krom kimyasallarında ise dünya lideriyiz. 22 bin çalışanımız, üç kıtada 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetlerimiz ve 150’den fazla ülkeye ulaşan satışlarımızla uluslararası ölçekte bir Topluluğuz. ABD’de gerçekleştireceğimiz yeni doğal soda yatırımımız ile de üretim faaliyeti gösterdiğimiz ülke sayısını 14’e çıkarmış olacağız” dedi.

Şişecam Topluluğu Bulgaristan’daki ilk yatırımını 1997 yılında gerçekleştirdi

Topluluk olarak Bulgaristan’da ilk yatırımlarını 1997 yılında Şişecam Kimyasallar bünyesinde hayata geçirdiklerini ifade eden Kırman, şöyle devam etti: “Özelleştirme sürecinde Bulgar soda üreticisi Sodi’ye Belçikalı Solvay ile birlikte ortak olan Topluluğumuz, sonraki yıllarda ortaklık payını yüzde 25’e çıkararak Bulgaristan’daki yatırımlarına devam etti. Bulgaristan’daki greenfield, yani doğrudan yeni yatırımlar için ise ilk adımımızı 2004 yılında attık.Topluluğumuz tarafından 2004 yılında düzcam, otomotiv camları ve cam ev eşyası fabrikalarının temelleri atıldı. Bu yatırımla Bulgaristan’da ‘En Büyük Greenfield Yatırımcı’ unvanını aldık. 2005 yılında cam ev eşyası fabrikası üretime başladıktan sonra 2006 yılında düzcamda ilk float hattını, ardından ayna, lamine cam ve temperli cam hatlarını devreye alan Topluluğumuz, 2010 yılında da otomotiv camları fabrikasını faaliyete geçirdi. 2013 yılında ise enerji tasarrufu sağlayan kaplamalı cam üretimine başlandı. Şişecam Topluluğu olarak Bulgaristan’da ortak olduğumuz Solvay Sodi’nin yanı sıra Trakya Glass Bulgaria EAD, Şişecam Automotive Bulgaria EAD ve Paşabahçe Bulgaria EAD şirketleriyle faaliyetlerimizi yürütüyoruz.”

Şişecam Topluluğu’nun Avrupa’nın en büyük düzcam üreticisi olmasının yanı sıra en büyük iki cam ev eşyası üreticisinden birisi olmasında Bulgaristan’daki operasyon ve kapasitelerinin önemli payı bulunduğunun altını çizen Kırman, şöyle konuştu: “Bugün Topluluğumuz Bulgaristan’da düzcam fabrikasında iki fırınla yıllık 470 bin ton düzcam, 7,5 milyon metrekare kaplamalı cam,3,5 milyon metrekare ayna, 1 milyon metrekare lamine cam, beyaz eşya camları fabrikasında 2,8 milyon metrekare, otomotiv camları fabrikasında yıllık 2,2 milyon metrekare ve cam ev eşyası fabrikasında ise iki fırınla yıllık 100 bin ton üretim kapasitesine sahiptir. Düzcam, cam ev eşyası ve otomotiv camlarındaki üretimimizin büyük bölümünü Avrupa pazarına ihraç etmekteyiz. Topluluğumuzun bugüne kadar Bulgaristan’da gerçekleştirdiği yatırımların toplamı 600 milyon Euro seviyesine ulaşmıştır. 42 milyon Euro’luk yatırımla soğuk onarımını yaparak ateşlediğimiz düzcam fırını gibi üretim tesislerimizde modernizasyon ve kapasite artışlarına yönelik yatırımları gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”

Şişecam Dünyanın Cam Duayenlerini İtalya’da Ağırladı

12.04.2019 – Cam ve kimyasallar sektörlerinde küresel oyuncular arasında yer alan Şişecam Topluluğu, dünya cam endüstrisinin önde gelen isimlerini İtalya’nın kuzeyinde yer alan Porto Nogaro düzcam üretim tesisinde ağırladı. Toplam 33 ülkenin temsil edildiği Uluslararası Cam Komisyonu’nun (ICG) İcra ve Danışma Kurulu Üyelerinin bir araya geldiği toplantıda “ICG 2030” stratejileri ele alınırken, Haziran ayında Boston’da yapılacak Genel Kurul hazırlık çalışmaları da tamamlandı.

Camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu, İtalya’nın kuzeyinde yer alan Porto Nogaro düzcam üretim tesisinde Uluslararası Cam Komisyonu’nun (International Commission on Glass – ICG) İcra Kurulu Toplantısına ev sahipliği yaptı.

33 ülkenin Cam Birliklerinin temsil edildiği Uluslararası Cam Komisyonu (International Commission on Glass) İcra ve Danışma Kurulu Üyeleri Şişecam Topluluğu’nun İtalya’nın kuzeyinde yer alan Porto Nogaro düzcam üretim tesisinde bir araya geldi. Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı ve ICG İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener Oktik ve Şişecam Flat Glass Italy SRL Genel Müdürü Beytullah Şahin kılavuzluğunda gerçekleşen üretim tesisi turu ardından fabrika içerisinde yapılan toplantılarda; öğleden önce “International Commission on Glass 2030” stratejileri tartışıldı. Öğleden sonra ise Haziran ayında Boston’da yapılacak ICG Genel Kurul hazırlıkları çalışmaları tamamlandı.

Şişecam Topluluğu İtalya’da lider konumda

İtalya’da kimyasallar, düzcam ve cam ev eşyası alanlarında faaliyet gösteren Şişecam Topluluğu, bu alanlardaki liderliği ile öne çıkmaktadır. Bugüne kadar İtalya’da toplamda 120 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştiren Şişecam Topluluğu’nun bazik krom sülfat üretiminde dünyada lider, kromik asit üretiminde ise Avrupa’da lider konumunda olmasında bu ülkedeki yatırımının önemli bir rolü bulunuyor. Bugün Topluluk bünyesindeki Cromital S.p.A. likit ve toz bazik krom sülfat üretim ve satışında Avrupa’nın en büyük deri işleme merkezi olan İtalya’da lider pozisyonundadır. İtalya’da cam ev eşyası pazarında etkin konumda olan Şişecam Topluluğu’nun Milano’daki Paşabahçe Mağazası’nın yanı sıra lojistik ve dağıtım ağı için önemli yatırımları da bulunuyor. Topluluk İtalya üzerinden ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki pazarlara ulaşıyor. Yıllık 220 bin ton düzcam ve 5 milyon metrekare lamine cam üretim kapasitesine sahip olan Porto Nogaro tesisine 2018 yılında Mafredonia’nın da eklenmesiyle birlikte Topluluğun İtalya’daki düzcam üretim kapasitemiz ikiye katlandı. Yıllık 190 bin ton üretim kapasitesine sahip olan Manfredonia düzcam üretim tesisinde ayrıca, 4 milyon metrekare/yıl kapasiteli lamine hattı, 4 milyon metrekare/yıl kapasiteli kaplama hattı ve 1,5 milyon metrekare/yıl kapasiteli satine hattı bulunuyor.

Şişecam Topluluğu’ndan 150 Milyon Dolarlık Ek İhraç

Şişecam uluslararası yatırımcılardan gelen büyük talep sonucunda Eurobond ihracını 700 milyon dolara çıkardı 

30.03.2019 – Şişecam Topluluğu 14 Mart 2019 tarihinde işlemleri tamamlanan 550 milyon dolarlık yurt dışı tahvil (Eurobond) ihracını takip eden günlerde ihraçtan yeterince pay alamayan uluslararası yatırımcılardan ikincil piyasada gelen yüksek talep nedeniyle getirisinin ihraç seviyesinin oldukça altında işlem görmesi üzerine, 150 milyon dolar tutarında ek ihraç gerçekleştirdi. Getirisi yüzde 7 seviyesinde olan Şişecam’ın ek Eurobond’u 28 Mart 2019 tarihi itibarıyla uluslararası piyasalarda işlem görmeye başladı. Böylece, Şişecam tarafından gerçekleştirilen 7 yıl vadeli toplamda 700 milyon dolar nominal değerli iki Eurobond ihracına 160’ın üzerinde uluslararası fon ve finans kuruluşundan gelen talep toplamda 1,5 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, benzer ihraçların yoğun olduğu bir dönemde gerçekleştirilen ek Eurobond ihracında faiz seviyesinin bir önceki işlemin 25 baz puan altında gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Bu ek ihracımıza uluslararası kurumsal yatırımcılardan 360 milyon dolar seviyesinde talep gelirken, bu tutarın yüzde 70’ini bir önceki ihraçtan gelen yüksek teklif nedeniyle yeterince pay alamayan yatırımcılar oluşturdu. İkincil piyasada getiri seviyelerinin ihraç sonrası hızla yüzde 7’nin de altına düşmesi ve eş zamanlı olarak geri alım ihalesine olan büyük ilgi bize daha iyi koşullarda bir ek ihraç fırsatı sunmuş oldu. Böylece 2020 vadeli tahvilimizin geri alım tutarını da gelen büyük talep nedeniyle 50 milyon dolardan 200 milyon dolara çıkardık. Sonuçta Şişecam, yurt dışı tahvil piyasasında gerek geri alım ihalesi gerekse ek bir ihraç işlemi gerçekleştiren ilk Türk şirketi oldu” dedi.

30.03.2019 – Şişecam Topluluğu 14 Mart 2019 tarihinde işlemleri tamamlanan 550 milyon dolarlık yurt dışı tahvil (Eurobond) ihracını takip eden günlerde ihraçtan yeterince pay alamayan uluslararası yatırımcılardan ikincil piyasada gelen yüksek talep nedeniyle getirisinin ihraç seviyesinin oldukça altında işlem görmesi üzerine, 150 milyon dolar tutarında ek ihraç gerçekleştirdi. Şişecam’ın 2026 vadeli ek Eurobond’unun yüklenim sözleşmesinin imzalanması ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) Tertip İhraç Belgesi’nin alınması sonrasında 28 Mart 2019 tarihi itibarıyla satış işlemleri tamamlanırken, getirisi yüzde 7 olan tahvil uluslararası piyasalarda işlem görmeye başladı.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, ek Eurobond ihracına ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası banka ve finans kuruluşları nezdinde her zaman kredibilitesi yüksek bir Topluluk olduklarını belirterek, “Fonlama tabanımızın çeşitlendirilmesi ve vade yapısının uzatılması amacıyla gerçekleştirdiğimiz 550 milyon dolarlık Eurobond ihracına gelen büyük talep sonucunda 150 milyon dolarlık ek ihraç gerçekleştirdik. Toplamda 700 milyon dolar nominal değerli ve 7 yıl vadeli iki Eurobond ihracımıza uluslararası fon ve finans kuruluşundan gelen talep ise toplamda 1,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Uluslararası kurumsal yatırımcıların bu büyük ilgisi Türkiye ve Şişecam’a olan güvenin önemli bir göstergesidir” diye konuştu.

Şişecam’ın ek Eurobond ihracına yurt dışındaki kurumsal yatırımcılardan toplamda 360 milyon dolar seviyesinde talep geldiğine işaret eden Kırman, “150 milyon dolarlık ek Eurobond ihracımızın da hem yatırımcı hem koşullar açısından yüksek kalitede olduğunu görüyoruz. Yapılan bu ek ihraca gelen iki katı aşan talebin yüzde 70 kadarını bir önceki ihraçtan yine yüksek talep nedeniyle yeterince pay alamayan mevcut yatırımcılar oluştururken, geriye kalan yüzde 30’u ise yeni yatırımcılar oluşturdu” dedi.

Tamamı uluslararası ve kurumsal olan 160’ın üzerinde yatırımcı

Şişecam Topluluğu tarafından arka arkaya ihraç edilen 2026 vadeli iki Eurobond’un 160’ın üzerinde yatırımcı tarafından satın alındığını ifade eden Kırman, “Her iki ihracı da tamamı uluslararası ve kurumsal yapıdaki yatırımcılara gerçekleştirdik.Böylece gerçek anlamda Eurobond yatırımcı tabanına sahip olan uzun vadeli ve yüksek kaliteli ihraçlarımız vadesi boyunca fiyat oynaklıklarından daha az etkilenecektir” diye konuştu.

Yurt dışı tahvil piyasasında benzer ihraçların yoğun olduğu bir dönemde gerçekleştirilen ek Eurobond ihracında faiz seviyesinin bir önceki işlemin 25 baz puan altında olduğuna da dikkat çeken Kırman, şöyle konuştu: “İkincil piyasada getiri seviyelerinin ihraç sonrası hızla yüzde 7’nin de altına düşmesi ve eş zamanlı olarak geri alım ihalesine olan büyük ilgi bize daha iyi koşullarda bir ek ihraç fırsatı sunmuş oldu. Böylece 2020 vadeli tahvilimizin geri alım tutarını da gelen büyük talep nedeniyle 50 milyon dolardan 200 milyon dolara çıkardık. Böylece, yurt dışı tahvil piyasasında gerek geri alım ihalesi gerekse ek bir ihraç işlemi gerçekleştiren ilk Türk şirketi olduk. Eurobond ihraç sürecinde gösterilen bu önemli başarıyla Şişecam’ın üretimden gelen gücü, faaliyet gösterdiği pazarlardaki etkin konumu, sergilediği sürdürülebilir büyüme performansı ve örnek alınan mali yapısı bir kez daha teyit edilmiştir.”

 

 

Şişecam Topluluğu’ndan İkinci Güneş Enerjisi Santrali

Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam Topluluğu, Mersin’deki Düzcam fabrikasının ardından Gebze – Kocaeli’nde bulunan Şişecam Bilim, Teknoloji ve Tasarım Merkezi’nin çatısına da güneş enerjisi santrali kurdu. Kurulu gücü 87.45 kWp olan güneş enerjisi santralinden yıllık yaklaşık114 bin kWh elektrik üretimi gerçekleştirilmesi, böylece yılda yaklaşık 45 ton karbondioksit salımının önüne geçilmesi hedefleniyor.  

23.03.2019 – Bugün 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeye ulaşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu, geliştirdiği ürünlerin yanı sıra yenilenebilir enerji alanına yaptığı yatırımlarla Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden “Erişilebilir ve Temiz Enerji” hedefine önemli katkı sağlamaya devam ediyor. Topluluk, 2014 yılında Gebze – Kocaeli’nde hayata geçirdiği Şişecam Bilim Teknoloji ve Tasarım Merkezi’nin çatısına kurduğu güneş enerjisi santrali sayesinde temiz enerji üretimine başladı.

Toplamda 9 bin 400 metrekare kapalı alan sahip olan merkezin, 457 m2 çatı alanına kurulan 87.45 kWp güce sahip santralin yıllık yaklaşık 114 bin kWh elektrik üretimi gerçekleştirilmesi, böylece yılda yaklaşık 45 ton karbondioksit salımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Santral, merkezin binasında bulunan ısıtma-soğutma sistemleri ve fırınlarda tüketilen elektriğin bir kısmını karşılarken,tüketimin olmadığı dönemlerde ise ürettiği elektriği şebekeye aktaracak şekilde kuruldu.

Standart bir binaya göre yüzde 39 daha az enerji tüketiyor

Türkiye’nin en büyük ve donanımlı, dünyanın da sayılı Ar-Ge merkezleri arasında yer alan Şişecam Bilim Teknoloji ve Tasarım Merkezi, sahip olduğu “Leed Gold” sertifikasıyla yeşil bir bina ve standart bir binaya göre yüzde 39 daha az enerji ve yüzde 85 daha az su tüketiyor. Ayrıca karbondioksit sensörlerinin yardımıyla birim alandaki kişi sayısına göre havalandırma yapılan binada verimli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sunuyor.

Şişecam Topluluğu’nun ilk güneş enerjisi santrali ise Kasım 2017’de Mersin’deki Düzcam fabrikasının çatısına kuruldu. Toplamda 6.2 MWp’lik kurulu gücüyle çatı üzerine kurulu güneş enerjisi santralleri arasında Avrupa’nın en büyüklerinden biri olan santral sayesinde yılda 5 bin 600 ton karbondioksit salımının önüne geçiliyor.

Şişecam’a Uluslararası Yatırımcıların Büyük İlgisi

Şişecam Topluluğu’nun 550 milyon dolarlık Eurobond ihracına 1,1 milyar dolar talep geldi

17.03.2019 – Şişecam Topluluğu tarafından yurt dışındaki kurumsal yatırımcılara yönelik olarak gerçekleştirilen 550 milyon dolar nominal değerli ve 7 yıl vadeli yurt dışı tahvil (Eurobond) ihracına, 150’nin üzerinde uluslararası fon ve finans kuruluşundan toplamda 1,1 milyar dolar talep geldi. Getirisi yüzde 7,25 ve kupon faizi yüzde 6,95 seviyesinde gerçekleşen Şişecam’ın Eurobond’u 14 Mart 2019 tarihi itibarıyla uluslararası piyasalarda işlem görmeye başladı. Ayrıca ilk kez bir Türk şirketi Eurobond geri alım ihalesi düzenledi. Şişecam 50 milyon dolar tutarındaki 2020 vadeli Eurobond’unu geri almayı teklif etmek suretiyle yeni ihracın tutarını da yükseltmiş oldu.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, gelişmekte olan piyasalarda benzer ihraçların yoğun olduğu bir haftada gerçekleştiren Eurobond ihracına gelen iki kat talebin ve beklentinin 12,5 baz puan altında gerçekleşen faiz seviyesinin küresel piyasaların içinde bulunduğu zorlu koşullar düşünüldüğünde büyük bir başarı olduğuna dikkat çekerek, “İhraç tutarının yüzde 48’i ABD, yüzde 27’si kıta Avrupası, yüzde 21’i İngiltere ve kalanı da Asya ve Ortadoğu menşeili fon ve finans kuruluşları tarafından satın alınmıştır. Uluslararası kurumsal yatırımcıların bu büyük ilgisi Türkiye ve Şişecam’a olan güvenin önemli bir göstergesidir” dedi.

17.03.2019 – Şişecam Topluluğu tarafından yurt dışındaki kurumsal yatırımcılara yönelik olarak, 7 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen 550 milyon dolar nominal değerli ve 7 yıl vadeli yurt dışı tahvil (Eurobond) ihracına, 150’nin üzerinde uluslararası fon ve yatırımcıdan ihracın iki katı seviyesinde toplam 1,1 milyar dolar talep geldi. İtfa tarihi 14 Mart 2026 olan Eurobond’un yüklenim sözleşmesinin imzalanması ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) Tertip İhraç Belgesi’nin alınması sonrasında 14 Mart 2019 tarihi itibarıyla satış işlemleri tamamlandı. Getirisi yüzde 7,25 ve kupon faizi yüzde 6,95 seviyesinde gerçekleşen Şişecam’ın Eurobond’u uluslararası piyasalarda işlem görmeye başladı.

“Şişecam’ın gücü ve etkin konumu bir kez daha teyit edildi”

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, Eurobond ihracına ilişkin yaptığı açıklamada, üç kıtada 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri, 22 bin çalışanı ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olduklarını belirterek, “Şişecam, uluslararası banka ve finans kuruluşları nezdinde her zaman kredibilitesi yüksek bir kurum olmuştur. Fonlama tabanımızın çeşitlendirilmesi ve vade yapısının uzatılması amacıyla gerçekleştirdiğimiz 550 milyon dolarlık Eurobond ihracına gelen büyük talep ve ihracın gerek yatırımcı gerekse koşullar açısından sahip olduğu yüksek kalite sayesinde Şişecam’ın üretimden gelen gücü, faaliyet gösterdiği pazarlardaki etkin konumu, sergilediği sürdürülebilir büyüme performansı ve örnek alınan mali yapısı bir kez daha teyit edilmiştir” diye konuştu.

Şişecam’ın Eurobond ihracının yurt dışındaki tanıtımı esnasında Londra, New York ve Boston’da gerçekleştirilen toplantılarda yaklaşık 60 yatırımcı kuruluş ile görüşüldüğünü belirten Kırman, “Bu toplantılar sonucunda alınan olumlu tepkilerle, 150’nin üzerinde fondan ihraç tutarının iki katı seviyesinde toplam 1,1 milyar dolar talep gelmiştir. İhraç tutarının yüzde 48’i ABD, yüzde 27’si kıta Avrupası, yüzde 21’i İngiltere ve kalanı da Asya ve Ortadoğu menşeili fon ve finans kuruluşları tarafından satın alınmıştır. Yatırımcı tipine göre bir dağılım vermek gerekirse ise yüzde 87’sinin varlık yöneticileri, yüzde 6’sının bankalar, yüzde 4’ünün hedge fonları ve yüzde 3’nün sigorta ve emeklilik şirketlerinden oluştuğunu söyleyebiliriz” dedi.

“Türkiye ve Şişecam’a olan güvenin önemli bir göstergesi”

Gelişmekte olan piyasalarda benzer ihraçların yoğun olduğu bir haftada gerçekleştiren Eurobond ihracına gelen iki kat talebin ve beklentinin 12,5 baz puan altında gerçekleşen faiz seviyesinin küresel piyasaların içinde bulunduğu zorlu koşullar düşünüldüğünde büyük bir başarı olduğuna dikkat çeken Kırman, şöyle konuştu: “Şişecam tarafından ihraç edilen Eurobond, tamamı uluslararası ve kurumsal olan toplam 105 yatırımcı tarafından satın alınmıştır. Uluslararası kurumsal yatırımcıların bu büyük ilgisi Türkiye ve Şişecam’a olan güvenin önemli bir göstergesidir.”

Türk şirketlerinin Nisan 2017’den bu yana gerçekleştirdiği ikinci en büyük ve Nisan 2018’den bu yana gerçekleştirdiği en uzun vadeye sahip Eurobond ihracına imza atmanın da ayrıca memnuniyetinin yaşandığını belirten Kırman bu konuda Şişecam ekiplerinin olağanüstü çabalarının bu sonuçlarda etkili olduğunu da belirtti.

“İlk kez bir Türk şirketi Eurobond geri alım ihalesi düzenledi”

Şişecam Topluluğu olarak ilk Eurobond ihracını 2013 yılında 500 milyon dolar nominal değerli ve 7 yıl vadeli tahville gerçekleştirdiklerini ifade eden Kırman, “2013 yılındaki ihraçta ülke risk primi üzerine 142 baz puan marj eklenirken, yeni gerçekleştirdiğimiz ihraçta bu kredi risk marjı 38 baz puan seviyesine kadar geriledi. Kredi riski göstergesindeki bu düşüş, Şişecam’ın uluslararası tahvil piyasası yatırımcıları nezdinde daha da artan kredibilitesi ve tahsis ettiği güvenin aktif yatırımcı ilişkileri faaliyetleriyle de desteklenmesinin bir sonucudur. Bu ihraçla bir ilke de imza attık. İlk kez bir Türk şirketi Eurobond geri alım ihalesi düzenlemiş oldu. Şişecam’ın 50 milyon dolar tutarındaki 2020 vadeli Eurobond’unu geri almayı teklif ederek, hem yeni ihracın tutarını yükseltmiş olduk, hem de 2020’de vadesi gelecek tutarı 450 milyon dolar seviyesine düşürmüş olduk” dedi.

 

 

Şişecam, Türkiye’nin En Çok Ülkeye İhracat Yapan Şirketi Unvanını Aldı

ŞİŞECAM TOPLULUĞU 154 ÜLKEDE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDİYOR

Şişecam “Türkiye’nin En Çok Ülkeye İhracat Yapan Şirketi” Unvanını Aldı     

Türkiye’nin en fazla ihracat yapan şirketleri arasında yer alan Şişecam Topluluğu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) “İlk 1000 İhracatçı Firma” araştırmasına göre, “Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri” kategorisinde “ihracat lideri” olurken, 154 ülke ile “en çok ülkeye ihracat yapan şirket” unvanını aldı.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, ürünleriyle tüm dünyada Türkiye’yi temsil etmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, “81 yılı aşkın deneyimimiz 22 bine yakın çalışanımız ve 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetlerimiz ile bugün satış yaptığımız ülke sayısı 154’e ulaştı” dedi.

10.06.2017 – Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam Topluluğu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) “İlk 1000 İhracatçı Firma” araştırmasında 2016’nın en fazla ihracat yapan şirketleri arasında yer aldı. “Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri” kategorisinde “ihracat lideri” olan Şişecam Topluluğu, 154 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla “en çok ülkeye ihracat yapan şirket” unvanını aldı.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olduklarına dikkat çekerek, “81 yılı aşkın deneyimimiz 22 bine yakın çalışanımız ve 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetlerimiz ile bugün satış yaptığımız ülke sayısı 154’e ulaştı. Ülkemizi ürünlerimizle tüm dünyada temsil etmenini gururunu yaşıyoruz” dedi.

Uluslararası satışların payı yüzde 54 seviyesine ulaştı

Şişecam Topluluğu’nun konsolide satışları içinde Türkiye’den yapılan ihracat ile yurt dışı üretimden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların payının 2016 yılı sonu itibarıyla yüzde 54 seviyesine ulaştığını belirten Kırman, 2016 yılında 1.5 milyar dolar seviyesinde uluslararası satış gerçekleştirdiklerini kaydetti.Şişecam Topluluğu’nun satışlarında en büyük payı Avrupa’nın aldığına işaret eden Kırman, “2016 yılı için Topluluk satışlarının bölgesel dağılımında en büyük pay yüzde 62 Avrupa’ya ait. Satışlarımızın yüzde 20’si Afrika ve Ortadoğu, yüzde 11’i Asya ve Okyanusya, yüzde 7 ise Amerika olarak gerçekleşti. Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda dünyada ilk üçe girme, sürdürülebilir karlı büyüme ve operasyonel mükemmellik hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.