Ana Sayfa Raporlar Ekonomi Raporları ve Gelişmeleri Her 5 Aileden...

Her 5 Aileden 3’ü Çocuğunun Üniversite Eğitimi İçin Borçlanmaya Razı

tasarruf-egitim-rapor-01HSBC Grubu’nun “Eğitimin Değeri: Geleceğin Temelleri” raporuna göre, ailelerin %60’ı çocuklarının üniversite eğitimini karşılamak için borçlanabileceğini belirtirken, %49’u çocuklarının eğitimini karşılamanın, kendi emeklilik birikimlerine katkı sağlamaktan daha önemli olduğunu düşünüyor.

HSBC Grubu’nun 15 ülkeden, 6 binin üzerinde ebeveyn ile gerçekleştirdiği araştırma, ailelerin çocuklarının eğitimine ilişkin planlarına yönelik çarpıcı bulgular ortaya koyuyor. “Eğitimin Değeri: Geleceğin Temelleri” raporuna göre; araştırmaya katılan ülkelerdeki ebeveynlerin çoğunluğu (%60) çocuklarının üniversite veya kolej eğitimini karşılamak için borçlanabileceğini belirtirken, Asya ülkeleri ve Meksika’daki ailelerin eğitim için borçlanmaya en yüksek eğilimi gösterdiği görülüyor.

Eğitim masraflarında büyük payı aileler üstleniyor

Üniversite eğitimini karşılama sorumluluğunu dünya genelinde büyük oranda ebeveynler üstleniyor; ailelerin %84’ü eğitim masraflarına katkı sağlıyor. Bununla birlikte, henüz üniversite eğitimine başlamamış bir çocuğa sahip ailelerin yaklaşık üçte biri (%31), çocuklarının kendi üniversite masraflarının bir kısmını üstlenmesini bekliyor. Ancak araştırmanın gerçekleştirildiği 15 ülke genelinde üniversite öğrencilerinin yalnızca %13’ü kendi eğitim masraflarına katkı sağlıyor.

Üniversite eğitimine yıllık ortalama 7 bin 631 dolar harcanıyor

Rapora göre çocuğu üniversitede olan bir aile eğitime yıllık ortalama 7 bin 631 dolar harcama yapıyor. Söz konusu miktar Birleşik Arap Emirlikleri’nde 18 bin 360 dolara, Hong Kong’da 16 bin 182 dolara ve Singapur’da 15 bin 623 dolara yükseliyor. Buna karşın, ailelerin dörtte birinden fazlası (%27) çocuklarının üniversite eğitimine her yıl ne kadar harcama yaptığını bilmiyor.

Araştırmaya katılan ailelerin dörtte üçü (%78) çocuklarının üniversite eğitimini günlük gelirleriyle karşılıyor. Standart eğitim ücretlerinin yanı sıra aileler, üniversitedeki çocuklarının akıllı telefon veya tablet gibi teknolojik cihaz masraflarını (%74), telefon ve internet faturalarını (%74) ve giyim (%70) gibi harcamalarını da karşılıyor.

Aileler çocuklarının eğitimine kendi finansal refahlarından daha fazla önem veriyor

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yaklaşık yarısı (%49) çocuklarının eğitim masraflarını karşılamanın kendi emeklilik birikimlerine katkıdan ve uzun vadeli yatırımdan daha önemli olduğunu belirtirken, %48’i kredi kartı ödemelerinden ve %42’si ise hayat veya sağlık sigortasından daha önce geldiğini söylüyor. Araştırmaya katılan ailelerin yaklaşık üçte biri çocuklarının eğitiminin, mortgage/kira veya fatura ödemelerinden daha önemli olduğunu ifade ediyor.

Ebeveynlerin %59’u çocukları için yaptıkları eğitim yatırımlarının diğer finansal yükümlülükleri karşılamayı zorlaştırdığını belirtse de, sadece %32’si masraflarını kısmak zorunda kaldıkları takdirde, çocuklarının eğitiminin önüne geçecek bir önlem almaktan kaçınacaklarını ifade ediyor. Ebeveynlerin üçte biri finansal olarak zor durumlarda mortgage/kira, kredi kart ödemesi veya faturalar yerine eğitim ödemelerine öncelik vereceklerini belirtiyor.

HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Vekili Ayşe Yenel, HSBC Grubu’nun küresel çapta gerçekleştirdiği araştırma ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ailelerin eğitim harcamalarına ilişkin dünya genelindeki eğilimi gösteren ve çocuklarının eğitimi için yapmaya hazır oldukları finansal fedakârlıkları ortaya koyan Eğitimin Değeri – Geleceğin Temelleri Raporu, ailelerin çocuklarının gelecek ile ilgili planlarını gerçekleştirmeleri için koşulsuz destek sağlayacaklarının kanıtı niteliğinde. Ancak ebeveynlerin eğitim yatırımlarını kendi finansal refahlarına zarar gelmeyecek şekilde planlaması büyük önem taşıyor. Bunun için tüm ailenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir finansal plan yapılması ve bu planın düzenli olarak gözden geçirilmesi gerekiyor.”

Ülke Çocuklarının üniversite eğitimi için borçlanabileceğini belirten ailelerin yüzdesi Ailelerin üniversite eğitimine yıllık ortalama harcadıklarını belirttikleri miktar (ABD doları)
Ortalama 60% 7,631
Çin 81% 5,718
Meksika 74% 3,807
Hindistan 71% 3,211
Hong Kong 67% 16,182
Endonezya 66% 2,655
Tayvan 64% 8,188
BAE 64% 18,360
Mısır 62% 1,210
ABD 60% 14,678
Malezya 57% 8,720
Kanada 54% 5,990
Singapur 52% 15,623
Fransa 46% 5,465
Avustralya 44% 5,146
Birleşik Krallık 43% 6,566

HSBC Grubu ‘Eğitimin Değeri – Geleceğin Temelleri’ Raporu Hakkında[1]:

Eğitimin Değeri – Geleceğin Temelleri Raporu, Haziran 2016’da yayınlanmış olup dünya genelinde 15 ülke ve bölgedeki 6 bin 241 ebeveynin görüşünü yansıtmaktadır. Araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Çin, Mısır, Fransa, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Malezya, Meksika, Singapur, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri yer almaktadır. Raporda yer alan bulgular, hâli hazırda eğitim alan (veya yakın zamanda alacak) 23 yaşında veya daha küçük en az bir çocuğu olan ailelerle ile yapılan ve tüm ülkeyi temsil eden bir ankete dayalıdır. Anket her bir ülkede 350’den fazla ebeveyn (üniversite veya kolejde okuyan bir çocuğa sahip 150 aile dâhil olmak üzere) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma; Şubat ve Mart 2016’da Ipsos MORI tarafından online olarak gerçekleştirilmiş olup, Mısır’da yüz yüze görüşmeler ile yapılmıştır.