Ana Sayfa Raporlar Altın Yorumları, Brent ve WTI Ham Petrol Analizleri Kutay Gözgör:...

Kutay Gözgör: Piyasaların Bir Gözü Trump’ta

Küresel piyasalar FED başta olmak üzere birçok sorunun cevabını alırken, önümüzdeki süreçte yine önemli gelişmeler takip edilecek. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör “Amerika’nın yeni başkanı Donald Trump’ın uygulayacağı politikalar ve FBI’ın Trump soruşturması piyasaların ana gündem maddesi olabileceğini ifade etti. Gözgör ekonomik anlamda ise yine büyüme endişelerinin ön plana çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Küresel piyasalar için önemli bir viraj olan haziran ayının ilk yarısı geride kaldı. Amerika Merkez Bankası (FED) merakla beklenen kararını açıkladı ve 25 baz puan faiz yükseltti. Faiz artışının yanı sıra bilanço küçültmeye yönelik önemli bilgiler de verdi. Yurtiçinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bekle gör politikasına geçerek faiz oranlarını değiştirmedi.

Trump Belirleyici Olmaya Devam Edebilir

Piyasalar iki merkez bankasından önemli bilgiler aldıktan sonra önümüzdeki süreçte yine önemli gelişmeleri takip edilecek. Bu gelişmelerin başında Amerika’nın yeni başkanı Donald Trump’ın uygulayacağı politikalar ve FBI’ın Trump soruşturması geliyor. Soruşturmaya yönelik iddiaların derinleşmesi sonrası ABD’de Trump odaklı yeni bir politik risk sürecini başlayacak mı sorusu piyasaları bir süre meşgul edebilir. Öte yandan İngiltere’de yapılan seçimlerde tek başına hükumet kurulacak bir çoğunluğun sağlanamaması yine Avrupa Bölgesinde politik risk sürecini gündeme getirebilir. Tüm bu gelişmelerle birlikte küresel anlamda jeopolitik risk sürecinin devam ettiğini de ifade edebiliriz. ABD – Kuzey Kore ilişkisi, Katar’a uygulanan yaptırımlar gibi önemli başlıklar şimdilik konuşulmasa da bu konuların piyasayı etkileme potansiyeli devam ediyor.

Ekonomik Büyüme Sorunu Yeniden Konuşulabilir

Ekonomik anlamda ise yine büyüme endişelerinin ön plana çıktığını görebiliriz. ABD ekonomisinin bir miktar yavaşlaması, Japonya Merkez Bankasının büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in yeniden yavaşlamaya başlaması piyasalar için olumlu gelişmeler değil. Ancak, bu beklentilerin şimdilik fiyatlamadığını söyleyebiliriz. Yurt içinde ise büyüme için önemli göstergeler olan tüketici ve iş güveni endeksi ile üretim verileri takip edilecek. İki ay önce son üç yılın zirvesine yükselen iş güveni endeksi pozitif görüntüsünü koruyabilir. Küresel piyasalarda belirsizlik sürecinin yeniden yükselmesi başta altın olmak üzere güvenli varlıklara olan talebin yükselmesinde etkili olabilir.