Ana Sayfa Yazarlar Kutay Gözgör Kutay Gözgör:...

Kutay Gözgör: Merkez Bankası Bu Toplantıyı Pas Geçebilir

Merkez Bankası yarın faiz kararını açıklayacak. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör “Merkez Bankasının faiz oranlarında değişiklik yapmayabileceğini ifade etti. Gözgör, TL’nin güçlenmesi ve enflasyon oranında düşüş TCMB’nin ilerleyen dönemlerde Geç Likidite Penceresi faiz oranında kademeli bir indirim sürecini başlatabileceğini sözlerine ekledi.

Mevcut Konjonktür TCMB’den Yana

Son toplantısında Geç Likidite Penceresini (GLP) yüzde 12.25 seviyesine yükselten TCMB’nin bu toplantıda faiz oranlarında herhangi bir değişik yapmayabilir. TCMB’nin GLP’yi yükseltmesinde en önemli etkenler TL’nin Dolar karşısındaki değer kaybı ve enflasyon oranının son dokuz yılın zirvesine yükselmesi etkili olmuştu. Ancak, son döneme baktığımızda döviz kurunda yaşanan oynaklığın azaldığını hem de TL’nin daha güçlü bir görüntü sergilediğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda enflasyon oranında en kötünün geride kalması ve özellikle yaz aylarında gıda fiyatlarında yaşanan baz etki nedeniyle enflasyon oranında gerileme yaşanacak olması TCMB’nin elini güçlendirebilir. Amerika Merkez Bankasının (FED) bu akşam açıklayacağı faiz kararı TCMB’nin politikalarını etkileme potansiyeli var ancak merkez bankasının mevcut makroekonomik veriler ve döviz kurunun görüntüsüne göre hareket etmesini bekleyebiliriz.

Geç Likiditesi Penceresinde Faiz İndirimi Başlayabilir

Repo ihalesi açmayarak bankaları GLP’ye yönlendiren TCMB’nin bu politikasına bir süre daha devam edebilir. Döviz kurunda oynaklığın azalması ve enflasyonda en kötünün geride kalmış olması TCMB’nin bu toplantı da olmasa bile ilerleyen toplantılarda GLP faiz oranlarında kademeli bir şekilde bir indirim süreci başlatmasına neden olabilir. Bu sürecin başlamasında şüphesiz FED’in para politikasında izleyeceği yol haritası, enflasyonun görüntüsü ve döviz kuru etkili olacaktır.