Ana Sayfa Yazarlar Kerem Alkin TCMB İndiriml...

TCMB İndirimlerinin Arkası Gelecek

Prof-Kerem-Alkin-009Beklenti gerçekleşti ve TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridoru üst bandını 25 baz puan indirdi. Bu noktada hem iç hem dış piyasa profesyonellerince, Fitch’in Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir ülke’ notunu teyit etmesi sonrasında, TCMB’den zaten böyle bir adım yüksek bir olasılıkla beklendiği için 19 Ağustos gecesinden, 22 Ağustos sabahına, dolar-TL kuru fiyatlaması da zaten 2.96-2.92 TL bandına işaret ediyordu. PPK’nın kararı sonrasında, dolar-TL kurunun 2.96-2.92 TL bandına oturduğunu birlikte gözlemledik. PPK’nın 23 Ağustos toplantısında alınan para politikası kararının gerekçelerini izah ettiği metindeki detaylar, TCMB üst yönetimi ve PPK açısından, eylül toplantısı ve sonrası daha 25 veya 50 baz puanlık daha bir indirim alanı olabileceğine de işaret ediyor.

Aşağıda detaylandıracağımız mesajlar, TCMB’nin faiz indirimi açısından ‘son bir adım’ attığı izlenimi vermiyor. TCMB PPK üyelerine göre, sıkı para politikası duruşu ve alınan makro ihtiyati önlemler sayesinde, yıllıklandırılmış bazda, banka kredilerinin büyüme hızı makul düzeylerde seyretmeyi sürdürüyor. Terör eylemleri ve 15 Temmuz menfur darbe girişimi nedeniyle, Türkiye’ye gelen turist sayısındaki azalmaya bağlı olarak, turizm gelirlerindeki azalmanın, Türkiye’nin cari açığı üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması bekleniyor. Bununla birlikte, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri ile cari açıktaki iyileşme sürecinin kesilmeye düşünülmekte.

İç talep bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı vermeyi sürdürmesi bekleniyor. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın genişletici para politikası uygulamasının Euro Bölgesi’ndeki gecikmeli ama olumlu yöndeki etkisi ile AB ülkelerinin Türkiye’den ithalat talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğünü gözlemlemiş TCMB uzmanları. Bu çerçevede, Türkiye’nin iç piyasa ve dış ticaret anlamında, iktisadi faaliyetinin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğu belirtilmiş. PPK, 15 Temmuz sonrası, ekonomi yönetiminin hızlandırdığı ekonomi alanındaki yapısal reformların uygulamaya geçirilmesiyle, Türkiye’nin büyüme potansiyelinin önemli ölçüde artıracak bir etkinin ortaya çıkacağına inanıyor.

15 TEMMUZ’UN OLUMSUZ ETKİSİ TELAFİ EDİLDİ

PPK, 15 Temmuz’un piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi, küresel risk iştahındaki artış ve darbe girişiminin piyasalar üzerindeki etkisini minimum düzeye indirmek üzere alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alındığını ifade etmekte. Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makro ihtiyati politika çerçevesi ve 2015 Ağustos ayında yayımlanan TCMB’nin para politikasına yönelik yeni yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ile Türk ekonomisinin ekonomik ve siyasi şoklara karşı dayanıklılığını arttığı ifade edilmiş. Bu doğrultuda Kurul, para politikasının etkinliğine sağladığı katkıyı da dikkate alarak, faiz koridorunun üst ve alt bandı ve para politikası temel faiz oranı ile üç farklı faiz oranı üzerinden piyasaya verdiği Türk lirasında, TL likiditesine yönelik adımlarda, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar verdiğini belirtmiş. Bu cümle ile TCMB üst yönetimi ve PPK üyeleri, ocak 2015’te yüzde 11.25 olan faiz koridoru üst bandını, 7 indirim adımı ile bugün yüzde 8.5’e çektiğini izah etmek istemiş. Böylece, 1 yıl önce faiz koridoru üst bandı olan yüzde 10.75 ile temel para politikası faiz oranı olan yüzde 7.5 arasındaki fark 3.25 puan iken, 23 Ağustos itibariyle aynı fark 1 puana inmiş durumda. TCMB, bunu ‘para politikasında sadeleşme’ olarak izah ediyor.

YENİ İNDİRİMLER YOLDA

Gelelim, 22 Ağustos’taki raporda, TCMB üst yönetiminin, kendi Beklenti Anketi’ndeki enflasyon beklentilerinin seyrine de bakarak, faiz indirimi konusunda cesaretlenebileceği yönündeki tespitimin teyidine. PPK üyeleri, son aylarda belirgin artışlar gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının, kısa vadede, yeniden aşağı yönlü düzeltme yapabileceği öngörüsünü paylaşmışlar. Yani PPK üyeleri, yıllıklandırılmış manşet enflasyonda, son 2 aydır gözlenen yükselişin, sonbaharla birlikte yeniden yumuşayacağını beklemekteler. Kurul üyeleri ayrıca çekirdek enflasyonun kademeli düşüşünü sürdürmesini beklemekteler. Bu ifadeler, önümüzdeki PPK toplantılarında, TCMB üst yönetiminin faiz koridoru üst bandında en az bir 25 baz puan hatta bir 50 baz puanlık daha faiz indirimi adımı atabilecekleri yönünde bir beklenti içinde olmamızın garip olmayacağını gösteriyor. Yine de kurul üyeleri, enflasyon görünümüne dair gelişmeleri dikkatle takip ederek, likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektiğini de belirtmişler. Yani, ‘enflasyon konusunda temkinli bir iyimserlik içindeyiz’ demeye getirmişler.

KAYNAK: İTO HABER