Ana Sayfa Yazarlar Halil Arslan Dr. Halil Ars...

Dr. Halil Arslan: Bitcoin Topluluğunda Baba-Oğul Kavgası

Geçtiğimiz hafta kripto para dünyasında enteresan gelişmeler yaşandı. 7.500 doları aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini yenileyen bitcoin haftasonu 5.600 seviyesine kadar gevşedi. Bitcoinden çıkan paranın bitcoin cash’te değelendirildiğini gördük. Aynı dönemde bitcoin cashin 10 Kasım’da 656 dolar olan fiyatı hafta sonu 2.130 dolara kadar yükseldi. Söz konusu yüksek volatilite piyasada bazı sorunların varlığına işaret ediyor. Bitcoin, 2017 yılı boyunca 3.kez %20’nin üzerinde bir gerileme yaşayarak gündemde önemli bir yer kapladı.

Peki Bitcoin’deki düşüş ve Bitcoin Cash’teki yükselişi nasıl anlamak gerekiyor? Aslında her şey segvitin ertelenmesi ile başladı. Anlaşıldığı kadar Bitcoin topluluğunda 2 ana akım bulunuyor. Bunlardan ilki Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak görmek istemiyor. Onlara göre eğer Bitcoin bir ödeme aracı olursa gelecekte yerel para birimlerini tehdit edeceği, ülkelerin para politikalarına zarar vereceği ve vergi gelirlerini olumsuz etkileyeceği için ülkelerin hedefi olacak. Bu nedenle ilk grup Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak değil altın gibi bir değer saklama aracı olarak görmek istiyor. Bitcoin de altın gibi sınırlı; arkasında altın gibi bir devlet yok; altın gibi ülkelerin ekonomik çöküntü ve savaşlarından etkilenmiyor. Altına göre daha güçlü yanları ise kıtalar arası transferde kullanılabilmesi; evde saklama gerekliliğinin olmaması, son derece güvenli bir ortamda değerin saklanması, bankanın içinin boşaltılması ya da devletin el koyma tehdidine göre yatırımcısını koruması ve sahtesinin üretilememesi olarak gösterilebilir. Bu grup bu sayede Bitcoin’in devletler nezdinde kabul göreceğini ve ömrünün daha uzun olacağını iddia ediyor. Diğer grup ise Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak görmek istiyor. Segvit aslında Bitcoin’in teknolojisini bir ödeme aracı olarak güçlendiren bir projeydi. Segvitin gerçekleşmemesi Bitcoin’in ödeme aracı teknolojisini Bitcoin Cash’in gerisine düşürdü. Böylece ikinci grup belkide bir protesto olarak ya da segvitin tekrar gündeme gelmesi amaçlı Bitcoin’den çıkıp Bitcoin Cash’e girmişe benziyor. Son dönemde işlemi onaylanmayan Bitcoin transferlerinin de artması söz konusu protestoya işaret ediyor olabilir.

Bu çekişmeyi kimin kazanacağını yakında izleyip göreceğiz. Bir konsensüsün oluşmaması yakın dönemde belirsizliğe işaret ediyor. Buna rağmen Bitcoin’in toparlanma süreci içerisinde olduğunu görüyoruz. Zira hafta başında tekrar 6.500 seviyelerini gördü. Ben ilk gruptakilerin Bitcoin’in geleceği açısından daha sağlıklı düşündüğü kanısındayım.

Dr. Halil ARSLAN

Bitcoin Haberleri Güncel Yorumları