Ana Sayfa Yazarlar Enver Erkan Vergi indirim...

Vergi indirimi yasa tasarısı oylanma aşamasında…Enver Erkan

Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki ABD Kongresi son 30 yılın en büyük vergi reformu için oylamaya bugün başlayacak. Bu oylamanın sonucunun neredeyse kesin olması itibariyle, Trump yönetiminin yasamadaki ilk büyük başarısı olması bekleniyor. Temsilciler Meclisi’nde bugün gerçekleşecek olan oylamanın ardından, tasarı Senato’ya gönderilecek. Senato’da 10 saatlik bir tartışma faslının ardından ABD saati ile Salı gecesi veya Çarşamba sabahı oylanacak (muhtemelen TSİ ile Çarşamba gecesi veya Perşembe sabahı iş belli olur) ve “evet” çıkarsa Trump’ın imzasına sunulacak. Bu da bu işin hafta sonuna kadar bitmesi demek…

Senato’da oylama kritik, Demokrat Senatörler’in hiçbiri tasarıya destek vermiyor. 52’ye 48 çoğunlukta olan Cumhuriyetçi Senatörler’in ise tamamı pakete destek vermeleri için ikna edilmiş durumda. John McCain hastalığı nedeniyle oy kullanmayacak, buna karşın bütün Cumhuriyetçiler “evet” vereceği için sorun yok gibi görünüyor. Trump ile arası açık olan Jeff Flake Pazartesi’ye kadar kararsızdı, ancak destek verecek. Son 2 muhalif Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins ve Mike Lee’nin de düzenlemeye destek vereceklerini açıklamaları ile paketin geçmesi kesin gibi… ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de, işi şansa bırakmamak için (Senato’da beraberlik yani 50’ye 50 durumunda beraberliği bozacak oy hakkı var) Mısır ve İsrail’e düzenleyeceği resmi ziyaretleri Ocak’a erteledi.

2018 ile beraber Alabamalı Demokrat Senatör’ün koltuğuna oturmasıyla çoğunluğu yitirecek Cumhuriyetçiler 6 Kasım 2018’deki Senato seçimlerinde yeniden çoğunluğu sağlamaya oynayacak ve bu yüzden paketin başarısı büyük önem arz ediyor. Cumhuriyetçiler’in beklentisi vergi indirimi paketinin şirketler, küçük işletmeler ve bireyseller için önemli vergi avantajları sağlaması ve ekonomik büyüme ve istihdam büyümesini artırması yönünde. Pakete destek vermeyen Demokratlar ise şirketler açısından bir hediye gibi nitelendirdikleri paketin federal borç yükünü 1,5 trilyon USD artıracak olduğunu ve ABD’de zengin ile fakir arasındaki gelir farkının artıracağını düşünüyorlar.