Ana Sayfa Yazarlar Enver Erkan Enver Erkan: ...

Enver Erkan: Turizmde Kayıp 2016’nın Toparlanması

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre Mayıs ayında ülkemize giriş yapan yabancı turist sayısı, geçen yılın aynı ayına göre %16,3 artarak 2 milyon 889 bin 873 kişi olmuştur. Ocak – Mayıs 2017’nin tamamı düşünüldüğünde ise artış sadece %5,6 oranında gerçekleşmiş ve 8 milyon 762 bin 509 kişi olmuştur. Mayıs ayında ülkemize giriş yapan turistlerin %21,1’i, 608 bin 742 kişiyle Ruslar’dır. Ruslar’ı %10,2 ve 295 bin 7 kişiyle Almanlar, %8,2 pay ve 235 bin 462 kişiyle Gürcüler, %6,5 oran ve 188 bin 102 kişiyle İngilizler ve %5,7 pay ve 165 bin 625 kişiyle Bulgarlar takip etmiştir.

2017’nin ilk 5 ayı olarak düşündüğümüz zaman ise, 2016’da toplam turizm içerisindeki payı %1,7 olan Rus turistlerin oranının %10,6’ya çıktığını ve Türk turizmi içerisinde ilk sırada oldukları görülmektedir. Gürcüler’in oranı %10,2’de %10’a, Almanlar’ın oranı %13,9’dan %9,9’a gerilemiştir, ancak bu gerilemelerin önemli kısmı Rus turist sayısının yeniden artış göstermesi ve 2015 seviyelerini geçmesidir. Yılın ilk 5 ayı itibariyle Rusya, Gürcistan ve Almanya’dan sonra %8,8 ile İranlı, %7,3 ile de Bulgar turistler gelmektedir.

Turizmde son 2 yıl gerçekten çok zorlu geçmiştir. Gerek ülkemizin içinde veya çevresinde yaşanan jeopolitik sorunlar, gerekse de dış ilişkilerdeki inişli çıkışlı seyir, bu arada yerel ekonomide ve küresel ekonomilerde dalgalanmalar turizm üzerinde önemli etkiye sahip olmuş ve ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısını önceki yıllara göre düşürmüştür. Geçen yıl İstanbul ve Ankara’da meydana gelen terör saldırıları ve Rusya ile yaşanan uçak krizi turizm sektörüne önemli derecede darbe vurmuştur. Türkiye açısından önemli bir pazar olan Rusya’dan ziyaretçilerin ülkemize gelmemesi, terör saldırıları nedeniyle en büyük turizm potansiyelini oluşturan Almanlar’ın da ülkemizi tercih etmemesi neticesinde ülkemize giriş yapan turist sayısında önceki yılların aynı dönemlerine göre yüzdesel olarak çift haneli düşüşler görüldü. Bu süreç içerisinde turizm sektörü gözünü iç turizme çevirmek zorunda kalmış ve iç turizmi canlandıracak ve cazip hale getirecek çalışmalar yapılmıştır. Ancak ona da 15 Temmuz’daki darbe girişimi engel olmuştur.

Rusya ile olan ilişkilerin normalleşmesi ve iyileşme evresinde olması ile beraber, geçen yılın son aylarında başlayan charter uçuşları kapsamında Rus turistlerde yaşanan kayıp büyük oranda telafi edilecektir. Nitekim Ocak – Mayıs 2017 verileri bu kaybın telafi edildiğini ortaya açık bir şekilde koymaktadır. Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu pazarında tekrar büyümeye geçtik. Ancak Avrupa ile olan ilişkilerimizin gerilmesi ve ülkemizde iç ve dış jeopolitik risklerin azalmaması nedeniyle Avrupalı turist tarafından tercih edilmemeye devam ediyoruz. Terör risklerinin ve AB ile olan ilişkilerin kötüleşmesi bunda ana etkendir. Ülkemiz açısından önemli bir potansiyel olan Almanya, 2017 ilk 5 ayında %25 oranında azalmayla başı çekmektedir. AB’nin diğer önemli ülkelerinden gelen ziyaretçi sayılarına baktığımızda da, İngiltere %14, bu yıl önemli bir gerilim yaşadığımız Hollanda %29, Fransa %16, İtalya %26, Belçika %11, Avusturya %19 oranında daralmıştır. Orta Doğu ve Asya ülkelerinden gelen ziyaretçilerin sayısındaki artış Avrupa ve Batı dünyasından olan kaybı telafi edememiştir.

Turizm sektöründe görülen gelir kaybıyla beraber, turizmin dış ticaret açıklarını kapamadaki payı da önceki yıllara göre azalmıştır. Havalimanları trafik verilerine göre, geçen yılın baz etkisi nedeniyle trafikte çift haneli bir artış yaşanıyor. Muhtemelen bu önümüzdeki aylarda da devam edecek. Bir benzerini yaz aylarında turizm verilerinde görebiliriz. Yılın ilk 3 ayında yabancı ziyaretçi girişlerindeki azalma, önceki seneye göre biraz daha hız kaybetmiştir; sonraki 2 ayda ise çift haneli büyümeler gerçekleşmiştir. Geçen yıl, yıllık bazda yaşanan oransal düşüşler Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında sırasıyla %35, %41, %37, %38 ve %33 olarak gerçekleşmişti.