Ana Sayfa Yazarlar Enver Erkan Çin’in ABD Ta...

Çin’in ABD Tahvil Alımlarını Azaltma Haberi Üzerine…Enver Erkan

Çin’in ABD tahvil alımlarını azaltma haberi üzerine…

Çin, ABD tahvillerinin en büyük alıcısı. Başka bir deyişle, Çin ABD’nin en büyük kreditörü / borç vereni… ABD tahvillerinin neden daha az cazip hale geldiği konusunda kendi açımdan rasyonel bir neden bulamadım. Analistlerin en çok üzerinde durduğu konu son zamanlarda Çin ile ABD arasında artan dış ticaret tartışması…

Çin’in ABD tahvillerine daha az talep gösterecek olma ihtimali, tahvil piyasası için yeterince “bearish”.. Global merkez bankalarının niceliksel gevşeme programlarından çıkışı değerlendirdiği bir ortamda, zaten faizler artan enflasyon beklentileriyle beraber yukarı gitme eğilimi gösterirken, söz konusu faktörün de tahvil fiyatlaması içerisine eklenmesi büsbütün piyasanın tahvil pozisyonlarını boşaltmasına neden olacaktır. ABD varlıkları, en başta da devlet tahvilleri jeopolitik konularda zaman zaman ortaya atılan ve oynanan kozlardan biri. Şimdi de ticaret anlaşmazlığı ve Trump’ın alacağı söylenen korumacı önlemler varken elde yeterince malzeme oluşmuş gibi. Bu, muhtemelen günlük veya periyodik alımlarla alakalı bir konu olmayacaktır. Çünkü aşırı bir pozisyonlanma söz konusu ve devasa bir transatlantiğin nasıl okyanusta manevra yapması zor ise Çin’in de tahvil pozisyonlarını değiştirmesi o kadar zor olur.

Çin, 3,1 trilyon USD ile dünyanın en büyük FX rezervine sahip ülkesi durumunda. Görselde Çin’in elinde tutmakta olduğu ABD Hazine kağıtlarının miktarını ve yıldan yıla gelişimini görüyorsunuz.

ABD tahvil piyasasından Çin elemine olursa, maliye politikaları uygulayan ülkelerin hem kurları güçlenecek, hem de faiz eğrileri beklenenden önce dikleşecektir. Böyle bir durumda EM’lerin mali duruşlarını değiştirme konusunda hareket alanları son derece dar olacaktır. Bu noktada ABD de tahvil arzını artırma yoluna gidebilir. Çünkü Fed bilançosunu azalttıkça ve Hazine’nin bütçe açığı arttıkça ABD’nin de borçlanma gereksinimi artacaktır.

Tahminim; Çin’in ABD tahvillerinde en büyük net alıcı olmaya devam edeceği yönünde. Tahvil eğrilerinde, Çin’in çok kısa bir sürede çok fazla tahvil pozisyonu boşaltması gibi bir haber speküle edilmezse beklenenden önce bir dikleşme olmaz. Gelişmiş ülke tahvil faizleri; global ekonomilerdeki toparlanma, artan enflasyon beklentileri ve majör merkez bankalarının varlık alımlarını geri çekmeyi değerlendirmesiyle zaten artış halindeydi.

 

Enver Erkan, Araştırma Müdür Yardımcısı