Ana Sayfa Yazarlar Enver Erkan ABD’de Federa...

ABD’de Federal Hükümet Yeniden Açıldı, Enver Erkan

Senato geçici bütçeyi kabul ederek federal hükümeti 3 günlük shutdowndan sonra 8 Şubat’a kadar açmış oldu. Fonlama “geçici” bir süre için elde edilmekle beraber, borç tavanında pürüz oluşturan göçmen anlaşmasının görüşülmesi sonraki haftalara bırakılmış oldu. Bu konu, önümüzdeki haftalarda iki parti arasında tartışmalara konu olmaya devam edecektir. Trump’ın shutdown’ı sadece 3 gün sürmüş oldu. En uzun shutdownlar 1995-96 yılındaki Bill Clinton ve 2013 yılındaki Obama shutdownları…

Bugün itibariyle federal hükümet yeniden açılmış oldu, böylece kamu faaliyetleri 3 günlük kısmi kapanmadan sonra normal haliyle devam edecek. Göçmenler konusundaki anlaşmazlık ise hükümetin 17 gün sonra tekrar kapanma riskini canlı tutmaya devam edecek. Demokrat Kongre üyeleri, bütçe tasarısına destek vermek için aileleri tarafından ülkeye çocuk yaşta kaçak getirilen 800 bin civarında genç göçmeni koruyan DACA isimli programa yönelik belirsizliğin giderilmesini şart koşuyor. DACA, Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele düzenlemesi, söz konusu göçmenlerin sınır dışı edilmesini önlüyor ve hem eğitim alma, hem de çalışma hakkı tanıyor. DACA, 2012 yılında Barack Obama tarafından yürürlüğe konmuş ve 800 bin göçmenin ABD’de kalmasını sağlamıştı.

DACA’yı iptal etmek isteyen Trump, göçmenler konusunda yasal bir düzenleme yapılması için Kongre’ye Mart’a kadar süre tanıdı ve bu yüzden Cumhuriyetçiler normalde bu konuyu Mart’tan önce görüşmek istemiyor. Demokratlar ise DACA programı kapsamındaki göçmenler için belirsizliğin bir an önce giderilmesini istiyor.