Ana Sayfa Haberler Okkalı: Basit...

Okkalı: Basit Usul Yanlış Bir Sistem

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, 64. Hükümetin vergi planlamalarına ilişkin, “Bu düzenleme içerisinde bizim uzun zamandır beklediğimiz 4. dönem geçici verginin kaldırılması söz konusuydu. Bu şuan için bu yasanın çıkmasına yetişmeyebilir ama Mecliste çalışmalar devam ediyor. Bizim Şubat ve Mart ayında vermemiz gereken geçici vergilerde, bu dönem vermemiz gereken geçici vergilerde bunun kaldırılmasını sadece Mart ve Nisan ayında hem gelir vergisini hem kurumlar vergisini son beyanname olarak biz mali müşavirlerinde iş yükünü azaltacağını düşünüyoruz” dedi.

ASMMMO Başkanı Mehmet Okkalı, 64. Hükümetin eylem planında yer alan vergi düzenlemeleriyle ilgili değerlendirmede bulundu. Projelerin en kısa zamanda hayata geçirilmesini istediklerini vurgulayan Okkalı, “Bunlardan en önemlisi yeni gelir vergisi vergi usül kanunu üzerinde yapılan çalışmaların biran önce neticelendirilerek, kayıt dışı olan ekonominin kayıt içine alınmasını yani sadece düzgün mükelleflerden, vergisini ödeyenlerden değil de vergiyi kaçıranların kapsam içine alınması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda yapılan çalışmaları destekliyoruz. Özellikle bu düzenleme içerisinde bizim uzun zamandır beklediğimiz 4.dönem geçici verginin kaldırılması söz konusuydu. Bu şuan için bu yasanın çıkmasına yetişmeyebilir ama Meclis’te çalışmalar devam ediyor. Bizim Şubat ve Mart ayında vermemiz gereken geçici vergilerde, bu dönem vermemiz gereken geçici vergilerde bunun kaldırılmasını sadece Mart ve Nisan ayında hem gelir vergisini hem kurumlar vergisini son beyanname olarak biz mali müşavirlerinde iş yükünü azaltacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“TEK BEYANNAME ŞEKLİNDE BİR ÇATININ KURULMASI DAHA BAŞARILI OLACAK”

Programın içerisinde beyannamelerin birleştirilmesi şeklinde sosyal güvenlik bildirimiyle muhtasar beyannamenin birleştirilmesi şeklinde bir proje de olduğuna değinen Okkalı, şunları kaydetti: “Biz bu projenin daha da genişletilmesini istiyoruz. Çünkü biz mali müşavirler her ay onlarca beyanname bildirim veriyoruz. Bunların sayısı yaklaşık olarak hesap yaptığımız zaman 43-44 tane her ay beyanname bildirim yapıyoruz Maliye Bakanlığına, SGK’ya, TÜİK’e. Bunların tamamının birleştirilmesini talep ediyoruz. Sadece nuhatasar beyanname ile sosyal güvenlik prim bildirgesinin birleştirilmesi basit bir çözüm olur. Burada katma değer vergisi 1, katma değer vergisi 2 nolu beyannameleri, damga vergisi beyannamesini, sosyal güvenlik bildirimlerinin hepsini tek beyanname şeklinde bir çatının kurulması daha başarılı olacak. Burada damga vergisiyle ilgili çalışmalar da var yeni tasarının içerisinde. Damga vergisi konusundaki tasarılarda çok büyük problem yok. Biz toplu beyanname verildiği zaman bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde damga vergisi çelişkisi doğmuştu. Kaç tane beyanname veriyorsak o sayıda damga vergisi tahakkuk ettirilebilir tek beyannamenin içerisinde. Diğer bir husus da şuan 3568 sayılı Kanunun tek tebliğ çalışması var. Bu tek tebliğ çalışması içerisinde de bizim sözleşmelerimizin her yıl yapılması ve her yıl damga vergisi doğması şeklinde bir talep var. Bu talebe biz karşıyız. Bizim bir müşterimizle ilk başladığı zaman yaptığımız sözleşme otomatik olarak o müşteri bizde çalıştığı sürece devam eder. Her yıl sözleşme yapılmasının hiçbir mantık ve gerekçesi yoktur. Damga vergisi kapsamında bu sorunun dikkate alınmaması gerektiğini düşünüyoruz.”

“BASİT USUL YANLIŞ BİR SİSTEM”

“Hükümetin yeni eylem planı içerisinde basit usulle ilgili de bir problem var” diyen Mehmet Okkalı, “Basit usule biz tamamen karşıyız. Basit usul yanlış bir sistem. Dolmuş hatları var, halk otobüsü hatları var. Şuan dolmuşların taksilerin tamamı basit usul. Siz gidiyorsunuz mahallenizde ufak bir bakkal dükkanı açıyorsunuz. Ufak bir bakkal dükkanını 50 bin TL sermaye ile güzel bir mahalle marketi açabilirsiniz. Marketi açtığınız zaman otomatikman gelir vergisine tabi olursunuz. 50 bin TL sermayeniz var. Bir iş yerini açtınız gelir vergisine tabi olarak iş yapmaya başlıyorsunuz ama gidiyorsunuz örnek vereyim Yenimahalle hattından bir de dolmuş alacaksınız bir dolmuş aldığımız zaman en az 4 milyon lira 5 milyon lira gibi eski parayla 4 trilyon 5 trilyon bir para ödüyorsunuz. Kazancınız neredeyse yaklaşık olarak bin TL civarında ayda 25-30 bin kazanıyorsunuz. Basit usül vergi mükellefi oluyorsunuz senede iki tane beyanname veriyorsunuz bir tane beyanname veriyorsunuz ediyorsunuz çok vergiler ödüyorsunuz ama o gariban 50 bin lira sermaye ile bakkal açan kardeşimiz için ise 40 tane civarında beyanname veriyor, o beyannamelerle ilgili bildiriler yapıyor birçok vergiler ödüyor birçok masraf ediyor. Küçük esnaf verebiliyorsa dolmuşların, taksilerin ve buna benzer esnafların kesinlikle basit usul olması kaldırılmalı. Burada hükümetimiz tabii ki dirayetlidir. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağına inanıyorum ancak ufacık bir eylem yapıp taksilerle yolları kitleyip dolmuşlarla yolları kitleyip devletten bu şekilde bir şey alınmasını asla kabul etmiyoruz. Bu eylem planı içerisinde yeni işe başlayan, yeni iş kuran insanların teşvik edilmesi çok önemli. Burada da 3 yıl vergi alınmaması şeklinde bir proje var. Bu projeyi biz onaylıyoruz. Hatta yeni iş açan insanlara çeşitli teşvikler verilmeli, sermaye verilmeli, özkaynak verilmeli alacak mallarda teşvik yapılmalı katma değer vergisi indirimi yapılmalı bunlar çok önemli” ifadelerini kullandı. İHA