Ana Sayfa Haberler Milli Savunma...

Milli Savunma Bakanı Canikli Afrin Harekatında Kullanılan Mühimmat Hakkında Açıklama Yaptı

Milli Savunma Bakanı Canikli, Afrin’de kullanılan mühimmat stoklarının terörün sadece Afrin’den değil, tüm bölgeden temizlenmesine yetecek kadar dolu olduğunu dile getirdi ve üretim de devam ettiğini söyledi. Canikli yapmış olduğu açıklamada harekatta kullanılan mühimmatın tamamının yerli ve milli olarak üretilebildiğini söyleyerek kullanılan silah ve muhimmattan örnekler verdi. Canikli’nin açıklamaları şöyle:

“Millet için, Bayrak için, Vatan için, Devlet için ve Ezan için; Güçlü Demokrasi, Güçlü Ekonomi, Güçlü Ordu. Hamdolsun bugün bu noktadayız. Afrin harekatında Şanlı Ordumuzun kullandığı mühimmatın tamamını yerli ve milli olarak üretebiliyoruz. Mühimmat stoklarımız da, terörün sadece Afrinden değil, tüm bölgeden temizlenmesine yetecek kadar dolu ve üretmeye devam ediyoruz. Bir kaç tane örnek verelim:

155 mm Fırtına obüsünde kullanılan klasik tahrip mühimmatı, uzun menzilli mühimmat ve sis mühimmatı.Yerli ve milli olarak MKE tarafından üretiliyor. Fırtına obüsünün kendisi de MKE ve Askeri Fabrikalarda üretiliyor.

Bir örnek daha. Terör örgütünün hedeflerini Fırtına Obüsü ile birlikte yerle bir eden 122 mm ÇNRA (Çok Namlulu Roket Atar) mühimmatı.122 mm ÇNRA nın kullandığı uzun namlulu tahrip mühimmatı yerli ve milli olarak Roketsan, kısa menzilli mühimmatı MKE tarafından üretiliyor. 122 mm ÇNRA nın kendisi de yerli ve milli olarak, uzun namlulu olanı Roketsan tarafından, kısa namlulu olanı MKE tarafından üretiliyor.

Bir örnek de F-16 lardan atılan bombalardan örnek vereyim. Hani Cumhurbaşkanımızın, Başkomutan olarak, ‘F-16 larla teröristlerin tepelerine bomba olur ineriz’ şeklinde tanımladığı bombalardan biri. F-16 lardan atılan akıllı ve güdümlü HGK bombaları. Yerli ve milli olarak üretiyoruz. Bombaları MKE, güdüm kitlerini Aselsan yapıyor.

Bunlar sadece bir kaç örnek. Daha fazlasını paylaşmayalım. Türk Savunma Sanayisinin geldiği aşamayı göstermesi açısından bunlar yeterli. 15 yıl önce Türkiye bu silah sistemleri ve mühimmatlarının tamamına yakınını yurtdışından almak zorunda kalıyordu. Bugün kendimiz üretiyoruz. 15 yıl önce sadece %18 civarında olan yerlilik oranı bugün %70’e yaklaşmıştır.

T-155 Fırtına Obüsü

T-155 Fırtına Obüsü kundağı motorlu topçu silah sistemi, ABD yapımı Howitzer toplarının muadili olarak tamamıyla yerli ve milli üretimdir. Nato standardı her cins 155 mm obüs mühimmatını kullanabilen Fırtına, 48 adet silah payı kıt`a yükü mühimmata sahiptir. Elektrikle çalışan ve elektronik olarak kontrol edilen otomatik mermi doldurma sistemi sayesinde ani atış için 15 saniyede 3 atım ve sürekli atış için dakikada 2 atım gerçekleştirebilmektedir. Obüs, 52 çap uzunluğunda, monoblok olarak imal edilen ve 23Lt`lik yanma odası hacmine sahip bir namlu ile donatılmış olup halihazırda MKE tesislerinde üretilmektedir.

  • 47 ton ağırlığında
  • 66 km hıza çıkabilmektedir
  • 40 km atış menziline sahiptir
  • 5 mürettebat kapasiteli (Komutan,Sürücü,Nişancı,Nişancı yrd. ve Doldurucu)
  • 52 kalibre namlulu
  • Fırtına obüsleri Poyraz mühimmat aracı sayesinde 48 mühimmat sadece 20 dakikada yüklenebilmektedir.

Fırtına Obüsü Üretimi

Türkiye’nin Yerli Üretim Milli Silahları: Füze ve Ağır Silahlar

SOM Füzesi : Uzun Menzilli Havadan Karaya Milli Füze

Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat füzesi (SOM) Türkiye’de ulusal imkânlarla geliştirilmiş ilk ve tek seyir füzesi olma özelliğini taşıyor. SOM füzesinin hizmete girmesiyle birlikte etkin bir şekilde hedef vurma yeteneğini daha da geliştiren Türk Hava Kuvvetleri artık bu sayede düşman savunma sistemlerinin menziline girmesine gerek bile kalmadan, tanımlanan hedefleri kolaylıkla ve büyük bir doğruluk oranıyla vurabiliyor.

SOM, havadan karaya mühimmat ailesidir ve yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Gerekli olan operasyonel esnekliği destekleyecek modüler tasarıma sahiptir.

SOM Füzeleri F4, F16 ve F35’ler için tasarlanmıştır. SOM-A, SOM B1 ve SOM B2 füzeleri F4 ve F16’larda hali hazırda kullanılmaktadır. SOM-J füzesi ise F35’lerde kullanılacaktır ve ilgili programı 2018 yılında tamamlanacaktır. Füzeler jetlerin kanat altlarında taşınmaktadır.

SOM Füzelerinin merkez ile iletişimleri Tübitak tarafından geliştirilen yerli yazılım KEMENT ile yapılıyor. KEMENT kapalı devre bir ağ sistemi ve hava-hava ya da hava-yer arasında anlık veri irtibatı sağlamakta.

Operasyonel Özellikler

Uzun Menzil (100NM+)
Düşük Görünürlük
KKS/ANS/OHA/YRNS ile Yüksek Hassasiyet
Karşı Koyma/Karıştırma Tedbirlerine   Dayanıklı
Fırsat Hedeflerine  Angajman
Uçuş Sırasında Önceden Planlanmış Görevler  Arasında  Seçim
Uçuş Sırasında Hedef Tanımlama
Ağ Merkezli Harekata  Uygunluk
Seçilebilir Vuruş Parametreleri
NATO UAI Uyumluluğu (Geliştirme Sürecinde)

Geliştirici / Üretici Tübitak SAGE / Roketsan
Üretim Durumu 2012’den beri envanterde
Azami Menzil Uzun Menzil 100 deniz mili
Ağırlık Başlık 230 kg, Tümü 600 kg
Harp Başlığı SOM-A
Yüksek Patlayıcılı Basınç Parçacık Etkili
Harp Başlığı SOM-B1
Yüksek Patlayıcılı Basınç Parçacık Etkili
Harp Başlığı SOM-B2 Ardışık Delici
Harp Başlığı SOM-J Zırh Delici
Güdüm SOM-A
ANS / KKS / YRNS
Güdüm SOM- B1
ANS / KKS / YRNS / IIR Arayıcı + OHA
Güdüm SOM- B2 ANS / KKS / YRNS / IIR Arayıcı + OHA
Güdüm SOM- J
ANS / KKS / YRNS / IIR Arayıcı + OHA
Hedef Tipleri Yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedefleri
SOM-A Kullanıldığı Platformlar F-4E/2020 F-16 Blok40
SOM-B1 Kullanıldığı Platformlar F-4E/2020 F-16 Blok40
SOM-B2 Kullanıldığı Platformlar F-4E/2020 F-16 Blok40
SOM-J Kullanıldığı Platformlar F-16 Blok40 F35

 

Editörün Kısaltmalara Dair Notu:

ANS: Tümleşik Ataletsel Navigasyon Sistemi

IIR Arayıcı: Imaging Infra Red , Kızılötesi görüntülemeli arayıcı başlık

KKS: Küresel Konumlama Sistem

YRNS: Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi : YRNS sayesinde füzeler, Küresel Konumlama Sistemi sinyallerinin kesilmesi veya karıştırılması durumunda bile daha önceden bilgisayarlarına yüklenen yeryüzü şekillerini takip ederek ve gerektiğinde ilgili rota düzeltmelerini yaparak hedeflerini yine yüksek bir doğruluk oranıyla bulabiliyor.

 

SOM tanıtım videosu

CİRİT 2,75” Lazer Güdümlü Füze

Geliştirici/Üretici Roketsan
Üretim Durumu 2010’dan itibaren seri üretim
Çap 2.75″ (70 mm)
Azami Menzil 8 km
Asgari Menzil 1,5 km
Ağırlık 15 kg (Tüp Komplesi Hariç)
Yakıt Tipi HTPB Bazlı Az Dumanlı Kompozit Yakıt
Harp Başlığı Tipi – 1
Çok Maksatlı Başlık, Zırh Delici, Personel, Yangın Çıkarıcı
Harp Başlığı Tipi – 2
Yüksek İnfilaklı Başlık
Güdüm MEMS-AÖB ile Ara Safha Güdüm
Güdüm Yarı Aktif LAZER Arayıcı Başlık ile Terminal Güdüm
Hedef Tipleri Hafif Zırhlı/Zırhsız Araçlar, Silahlı Birlikler ve Sığınaklar
Kullanılabildiği

Platformlar

Helikopterler (AH-1W, T-129 ATAK v.b.),

İHA’lar, Kara Araçları,

Hafif Saldırı Uçakları,

Deniz Platformları ve

Sabit Platformlar

 

Roketsan tarafından tasarlanan 2.75” Lazer Güdümlü CİRİT füzesi, ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü Anti-Tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin düşük maliyetle nokta vuruşu kapasitesini arttırmaktadır.

CİRİT, Roketsan tarafından geliştirilmiş olan standart CİRİT POD’undan ve Akıllı POD’dan atılabilmektedir. Akıllı POD, sahip olduğu platform ile iki yönlü veri iletişimi ve envanter bilgisi sağlama özellikleri ile CİRİT füzesinin etkinliğini artırmaktadır. CİRİT, yükleme ve boşaltmayı kolaylaştıran tüp komplesi içerisindedir.

 

Hisar Hava Savunma Sistemi ve Hisar Füzeleri

HİSAR alçak ve orta irtifa hava savunma sistemidir. 2 ayrı füze tipi olan hava savunma sistemi HİSAR’da atış kontrol merkezi, füze fırlatma sistemi, hava savunma radarı başta olmak üzere çeşitli sistemsel birimler bulunmaktadır.

HİSAR-A (Kundağı motorlu otonom alçak irtifa ) 15 km menzile,

HİSAR-O (Orta irtifa hava savunma füzesi) 25 km menzile sahiptir. HİSAR-O aşağıdaki unsurlara sahiptir:

HİSAR Füzeleri; askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan hava savunma füzeleridir. HİSAR füzeleri aile bütünlüğü içinde modüler yapıda, farklı platform entegrasyonlarına, değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır.

    • Sistem Önleme Menzili: 15 km, 25 km
    • Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkinlikli
    • Ataletsel Navigasyon ve Veri Bağı ile Ara Safha Güdüm Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık ile Terminal Güdüm
    • Çift Kademeli Roket Motoru
    • Hedef Tipleri (Sabit Kanatlı Uçak, Döner Kanatlı Uçak, Seyir Füzeleri, İnsansız Hava Araçları (İHA), Havadan Karaya Füzeler)
HİSAR Tanıtım Videosu

OMTAS – Orta Menzilli Tank Savar Füze Sistemi : Mızrak – O ve Mızrak – U

Geliştirici/Üretici Roketsan
Çap 160 mm
Azami Menzil Mızrak – O 4 km
Azami Menzil Mızrak – U 8 km
Asgari Menzil 0,2 km
Ağırlık 35 kg (Kompozit Tüp Dahil)
Yakıt Tipi HTPB Bazlı Az Dumanlı Kompozit Yakıt
Harp Başlığı Tipi Reaktif Korumalı Zırhlara Etkili Duyarsız Tandem Harp Başlığı
Güdüm Görüntüleyici Kızılötesi (IIR)
Hedef Tipleri Ağır Zırhlı/Zırhlı Araçlar
Saldırı Tipleri Doğrudan ve Üstten Vuruş
Lançer Görüntüleme Sistemi Termal ve TV Kamerası
Kullanılabildiği

Platformlar

Kara Platformları: OMTAS’ın piyade tarafından kullanımına ek olarak zırhlı/zırhsız kara platformlarına açık kule ve kapalı kule opsiyonları ile entegrasyon çalışmaları devam etmektedir.

 

Roketsan tarafından piyade birlikleri için karadan karaya kullanım için geliştirilen OMTAS bir tanksavar füze sistemidir. Üzerinde barındırdığı yüksek teknoloji ile modern savaş alanındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etkilidir.