Ana Sayfa Raporlar Forex Raporları Trump’ı...

Trump’ın Vergi Reformunda Neler Var? Enver Erkan

Trump’ın vergi reformu konusu, borç tavanı mevzusu ve NAFTA’nın geleceği…

Uzun süredir beklenen vergi açıklaması geldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Baş Ekonomi Danışmanı Gary Cohn ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in yaptıkları vergi planı açıklamasında en önemli madde kurumlar vergisinin %35’ten %15’e çekileceği yönünde. Beklentiler dahilinde, ve reel sektörün pozitif olarak değerlendireceği bir adım. Bir diğer düzenleme, ABD şirketlerinin denizaşırı ülkelerden elde ettikleri kara ilişkin, ki Trump yönetiminin ABD’li şirketlerin üretim faaliyetlerini Birleşik Devletler içerisine almaya çalıştığını biliyoruz. Buna göre bu denizaşırı karlara bir seferliğine 2,6 trilyon USD’lik bir vergi uygulanacak. Bundan sonrası ise bölgesel bir vergi sistemine tabi olacak ve şirketler sadece ABD’de kazandıkları gelirler için vergi ödeyecekler. Mevcut sistemde ABD’li şirketler nerde kazanırlarsa kazansın, kazançlarının vergilerini ödüyorlar. Yurtdışı karları için daha düşük bir oran belirlenmesi düşünülüyor.

Trump’ın pakedinde bireyleri sevindirecek vergi düzenlemeleri de var. Bireysel vergi dilimleri oranları düşürüldü. Tek tek oranları yazıp sıkmayacağım, nasılsa rakamları okumayacaksınız. Vergi mükelleflerine daha çok kesinti geliyor. Sermaye ve temettü kazançlarına ödenen vergiler düşürülüyor. Yine bireysel gelirlere yönelik bir dizi yararlı düzenleme olacak.

Bu vergi indirimlerinin ABD’de iktisadi büyümeyi %3 üzerine çıkarması öngörülüyor. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan, pakedin büyük bir kısmı üzerinde anlaştıklarını söylüyor. Vergilerin indirilmesi piyasada dolaşımda el değiştiren paranın miktarını artıracağından Fed’i de teknik açıdan bir dengeleme olması için faiz artırmaya itecek. Ancak klasik bir soru sormak gerekirse, kaynak nerede? Onun cevabı ObamaCare’den TrumpCare’e geçme evresinde gizli. Trump yönetimi sağlık hizmetleri yasasını yeniden görüşmeye getirecek.

Vergi düzenlemelerinin hayata geçebilmesi için Cumhuriyetçiler’in ve Demokratlar’ın bütçe açıklarının finansmanı konusunda ikna edilmeleri gerekiyor. Yani vergi indirimlerinin getireceği kaybın bütçede nasıl finanse edileceği ve ne gibi kaynaklar oluşturulacağı önemli. Bu konuda elimizde net bir veri yok. Borç tavanı konusunda oluşabilecek sıkıntılar bu yüzden bu hafta gündeme geldi. Ancak Trump’ın kendi Başkanlık karakteristiğini oluşturan bazı harcamalardan geri adım atarak bütçenin kabul edilmesini sağlayacağı öngörülüyor. Bu geri adımların en başında Meksika sınırına yapılacak olan duvara ayrılacak ödenek geliyor. Muhtemelen bütçenin içeriğinde yer almayacak. Kamu yatırımları ve altyapı projelerinin geleceğini ise bekleyip göreceğiz.

Bir başka önemli gelişme de, NAFTA konusunda. Trump, Meksika Devlet Başkanı Pena Nieto ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile telefonda görüştü ve yapılan açıklamaya göre NAFTA hemen sonlandırılmayacak. “Bütün tarafların lehine olacak şekilde” yeniden müzakere edilecek. Her 3 devletin de karına olacak bir anlaşma, piyasaların da istediği… Bu yüzden CAD ve MXN hızla değerleniyor.

USD tarafında ise, vergi reformu bilinmeyen yeni bir şey getirmeyeceği ve bundan sonra gerek TrumpCare, gerekse de borç tavanı konusunda TM’nin ikna edilmesi sürecine bakacağımız için aşırı bir değerlenme yok. ABD borsaları da yatay seyretti, aynı sebepten. Belirttiğim iki başlığı önümüzdeki haftadan itibaren izlemek daha mantıklı olacaktır.