Ana Sayfa Raporlar Forex Raporları Kuzey Kore Ta...

Kuzey Kore Tansiyonu ile Varlık Fiyatlaması Üzerine Stratejiler…Enver Erkan

Piyasaları aniden hareketlendiren unsur, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho’nun ABD’ye yönelik açıklamaları oldu. Ri Yong Ho, hafta sonu Kuzey Kore sınırında uçuş yapan Amerikan Hava Kuvvetlerine ait B-1B Lancer bombardıman uçaklarını vurmakla tehdit etti ve Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump, liderliğimizin fazla hayatta kalamayacağını söyleyerek en sonunda ülkemize savaş ilan etmiş oldu” dedi.

Risk iştahını bir anda kaçıran bu haberin ardından oluşan hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • USD, DXY, hisse senetleri –
  • Altın, JPY, CHF, tahvil +
  • EM varlıkları –

Haliyle altında 1292 – 1313 USD hareketi, JPY’de 112,30 – 111,50 hareketi açıklanabiliyor. Borsadaki satışlar ise oldukça kısmi kaldı, yani Wall Street’te bir çöküş var diyemeyiz. Ortalama %0,2’lik geri çekilme var ve çoğunluğu da teknoloji sektöründen ileri gelmekte. EUR ise daha çok Almanya’daki seçim sonrası atmosferden negatif etkilendi. Birkaç enstrüman üzerinde yorum yapacak olursak;

EUR’da 1,1870 kırılması gerçekleştikten sonra satışlar ivme kazandı. Normal şartlar altında Kuzey Kore açıklaması ile USD hareketi duraksamasaydı daha düşük seviyeleri görürdük. Mevcut teknik görünümde 1,1870’e bir tutunma denemesi, ardından 1,1730’a çekilme görebiliriz. Fed konuşmacılarının şahin olması veya Perşembe / Cuma GSYH ve PCE’nin piyasa beklentilerini karşılaması bu teknik görüntünün tamamlanması için yeterli rasyonel sebebi verecektir.

Görselde ABD – Alman 2 yıllık faiz spreadi (para politikası beklentilerini en iyi 2 yıllıklar yansıtır) ile EUR’nun karşılaştırmalı grafiğini görüyorsunuz. Spread uzun süredir devam ettirdiği yatay bandı Fed açıklamalarından sonra yukarı doğru kırmış görünüyor. 2,10 üzerinde bir spread USD lehine momentumu devam ettirecektir. Bu görüntünün oluşmasında Ekim ayının da Fed açısından bilanço küçültecek olması nedeniyle bir aksiyon ayı olmasının ve ECB beklentilerinin yılın sonuna doğru kaymasının etkileri var. Tabii haber akışı bakımından kaygan zemindeyiz ve EU verileri iyi gelmeye devam ediyor, bunu da hesaba katmak lazım.

Altın 1295 USD altına kadar gerilemişti ve teknik görünümünü kırmıştı, ancak Kuzey Kore ile beraber yeniden yukarı doğru tepkisini verdi. Şimdilik devamlılığı olan bir hareket gibi görünmüyor, piyasa 1320 USD üzerine gitmek için daha fazla sebep isteyecektir. Aynı şekilde 1300 – 1295 USD altına gitmek için de… Bu görüntü 1320 USD üzerine çıkamayan bir altının yukarı gitmekte işinin zor olacağını gösteriyor. Yellen’in konuşması muhtemelen altını yeniden Fed sonrası seviyelerine döndürecek.

JPY’nin durumu biraz karışık, bu gibi reaksiyon fiyatlamalarını çok yaptığından intraday trade oldukça zor hale geldi. Çünkü normalde USD’nin artan momentumu ve Japonya’da Abe’nin muhtemele kazanacağı erken seçimlerin etkisinin JPY negatif olması gerekirdi. Ancak zaman zaman gelen Kore haberleri risk iştahında oynamalara neden oluyor ve USDJPY paritesinin yukarı hareketinin zikzaklar çizmesine neden oluyor.

Piyasanın, projeksiyon seviyelerinden de anlaşılacağı üzre fazla gerilemediği görülüyor, bu yüzden USDJPY açısından halen yukarı yönlü hareket canlı diyebiliriz. 110,90 altında fiyatlama için piyasa sebep isteyecektir, UST10YR %2,20’lerde kalırsa burası JPY short için ideal seviyeler bile olabilir.

S&P 500’de boğa piyasasında kalmaya devam ediyoruz. Bu yüzden hala ana hareketler yukarıya, düzeltme hareketleri yatay veya aşağıya olmakta. RSI, aşırı alımdan geriliyor ve 14 günlük MA’sını aşağıya kırdı. S&P 500 de 2.500’den geri döndü; DMA’lar 2.470 ve 2.445 seviyelerini ana destek olarak görmekte. 2.485 altında bu hareketi yapma olasılığı artacaktır.