Ana Sayfa Raporlar Forex Raporları Vahap Taştan:...

Vahap Taştan: ECB’de Sürpriz Yok, Draghi’de Enflasyon Umudu Var!

Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarında bir değişikliğe gitmezken, varlık alım programını da uzatma kararı aldı ve Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere Eylül ayı sonuna kadar halihazırda 60 milyar Euro olan paketi, 30 milyar Euro’luk dilimlerle 9 aylık yeni bir plan açıkladı. Karar beklentilere paralel. Paketin uzatılacağı tahmin ediliyordu fakat senaryolar daha çok paketin hangi büyüklükte devam edeceğiydi. Ben işin bu kısmında önemli bir sürpriz görmüyorum. Özetle: Mevduat faizi değişmedi ve %-0,40’da, politika faizi %0’da sabit kaldı.

ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları benim için daha önemliydi. Özellikle piyasaya verdiği mesajlara bakınca dikkatimi çeken bazı noktalar mevcut;

Dikkat edilirse opsiyon volatilitesinde düzenli bir düşüş var. Paritenin seyrini de takip ettiğimizde Temmuz ayından bu yana 1,17 – 1,20 bandı içerisinde. Bu durumda Draghi’nin belirsizlik olarak nitelediği Euro’nun Dolar karşısında 2017 yılı boyunca değer kazanımının yarattığı belirsizlikler. Bu belirsizliğin daha çok enflasyon üzerinde etkili olduğu düşünülüyor olmalı ki kısa vadede enflasyonun da düşük kalabileceği yorumunu yapıyor. Bu bir sonraki madde.

Aşağıdaki iki grafik de TÜFE’yi (tüketici fiyat endeksi) gösteriyor. İkinci grafik bildiğimiz enflasyon (yani TÜFE’deki yıllık değişim) oranı. İlk grafik üzerinden konuşacak olursak özellikle 2014 – 2015 ve 2016 yılları boyunca TÜFE’nin yatay seyrettiğini yani düşük enflasyon dönemini daha net görüyoruz ve grafiğin 1997 yılından başladığını da düşünürsek, çizginin ivme kaybettiği en uzun dönem olarak görebilirsiniz. Draghi’nin bir dönem içinden çıkmak istediği açmazı görmemiz adına ekliyorum. Diğer grafikteki yükselen doğru ise 2015 yılından sonra enflasyondaki kademeli toparlanmayı gösteriyor. Her ne kadar son aylarda petrol fiyatlarındaki yükselişin de etkisini görsek de bir trend olarak çekirdek enflasyondaki toparlanmayı da görmezden gelmemek gerekiyor.

Buna karşın küresel enflasyonun yıl sonuna doğru ivme kaybetme ihtimali yüksek. Buna Euro Bölgesi de dahil olabilir. Draghi, bunun bir kısmını arz koşullarına bağlarken, bir kısmını ise değerli Euro ile ilişkilendiriyor. 2018’in de enflasyon tarafında 2017’ye göre daha iyi geçeceği düşünülmese de ben nispeten iyimserim. Talep yaratan bir ekonomiden söz ediyoruz ve büyüme beklentilerinin de yükseldiği bir dönemdeyiz. Küresel bir şok ile karşılaşmadığımız sürece de Euro Bölgesi için 2018 yılı toparlanma yılı olabilir. Bunun da talep cephesinde bir enflasyon yaratması beklenebilir. ECB 2017 yılı büyüme beklentisini bu çerçevede yukarı revize etse de 2018 için büyüme üzerinde de soru işaretleri görüyor.

Sonuç: Fed’e göre ECB’nin kararları daha fazla dikkat gerektiriyor. ABD ekonomisi için enflasyona güvenen bir Fed var. ECB ise enflasyonda kısa vadeli belirsizlikler görmeye devam ediyor. 2017 yılı gerçek anlamda 2016 beklentilerinin aksine oldukça iyi geçti. Draghi de bunun farkında ve büyümeye olan güvenini her ortamda yineliyor. Enflasyon soru işareti kalmaya devam edecek. Ben ECB için Eylül ayına kadar uzatılan paketin bir son olduğunu, Eylül ayından sonra da azaltarak artık çıkış yapacağını düşünüyorum. Buna karşın düşük faiz ortamı uzun bir süre daha devam edecek. Varlık alım paketindeki teknik konuları ise başka bir yazıda değerlendireceğim. (Alnus Yatırım)