Ana Sayfa Raporlar Forex Raporları Dr. K. Dağhan...

Dr. K. Dağhan Gökçe, Dolar Kuru Riski Üzerine Teknik Uyarı

Şubat ayı başından bu yana dip oluşumu içerisinde görünen Dolar/TL, Şubat ayı küresel gelişmelerinin de etkisiyle 3.70-3.75 bölgesindeki teknik görüntüsünü tamamlamış oldu. Mart ortalarına doğru başlayan hareket ile de kritik seviyeler olan 3.94-3.98 bölgesine girdi. Bu esnada eurusd parite fiyatlaması ile DXY Dolar etkisinde kalan TL aynı zamanda jeo-politik ve dış politika üzerinden gelen risk fiyatlamalarına da maruz kalmış oldu. Enflasyon gelişmelerindeki baz etkili pozitif verilere ve TCMBnin sözlü sıkı duruşuna rağmen TL diğer gelişmekte olan ülkelerden negatif fiyatlanmaya devam etti. Nisan başına geldiğimizde ise, Mart ayını tarihi yüksek seviye olan 3.95 üzerinde kapatmış oldu. Bu durum orta vadede TL adına oldukça kritik bir kapanıştı. Teknik oluşumlar adına tehlike arz edebilecek bu gelişme, 2018 3. ve 4. çeyrek içerisinde makro açıdan piyasayı sıkıntıya sokabilecek bir durum.

TL özelindeki bu fiyatlamalara ek olarak küresel piyasalarda da hareketli ve belirsiz günler hakim oldu ve daha da olacak görünüyor. Özellikle eurusd parite tarafındaki satış baskısı gelişmekte olan ülkeler genelinde baskı yaratacak bir unsur. 2018 2.çeyreğinde 1.20 seviyelerine çekilmesi daha olası görünen eurusd fiyatlamaları piyasalardaki genel Dolar baskısını tetikleyebilecek önemli bir husus.

Sonuç olarak çift taraflı potansiyel olumsuz fiyatlamalar ile TLnin de taşıma (carry) cazibesi sekteye uğramakta ve cari açığı fonlamada 2017 yılından bu yana ağırlık kazanan portföy girişlerinin de katkısı düşmekte. TL fiyatlamalarının sebepleri farklı görüşe sahip kesimlerce hali hazırda tartışma konusu ancak kanımca önemli olan bundan sonra bizleri bekleyen riskler.

Teknik açıdan oluşuma baktığımızda;

2017 Ocak ayında görülen 3.94 zirvesi arkasından Eylül 2017ye doğru gelen geri çekilme seviyeleri 3.39-3.40 bandındaydı. Maalesef ki faiz artışı cari açığı fonlamak adına gerekli olmuştu ve TCMB de geç de olsa hamle yapmak durumunda kalmıştı.

Arkasından ABD ile ilgili gelişmeler neticesinde Kasım 2017de 3.94 geçilerek 3.98 görülmüştü ancak hem TCMBnin faiz artışı yapacağına piyasalara sinyal vermesi hem de küresel piyasalardaki aşırı iyimserlik kurun yeniden 3.70li seviyelere çekilmesini sağlamıştı.

Nisan ayına geldiğimizde ise 3.94-3.98 bölgesi test edilmiş ve aylık bazda zirve kapanış oluşmuştu.

Peki aylık 3.94 üstü kapanış ile TLyi bekleyen riskler nedir?

Teknik formasyon oluşumu gereği %69 ihtimalle Dolar/TLnin teknik hedefi 4.50 olarak görünmektedir.

Zamanlaması ise teknik oluşum anlamında Eylül-Ekim 2018 tarihlerine kadardır.

Bu oluşumun diğer olasılığı nedir diye baktığımızda ise;

Maalesef ki fonlama tarafında faiz artışının gerekliliği ve Nisan ayını 3.94 altında kapatmak. Bu iki şart gerçekleşirse teknik fiyatlama bozulacaktır ve orta vadeli hedef ortadan kalkacaktır.

Ne kadarlık bir faiz artışı gerekli?

Hesaplamalarıma göre her 25 baz puanlık artış kurda %1lik düşüşe denk geliyor.

Kurdaki güncel seviye 6 Nisan itibariyle 3.06-3.07 olduğuna göre ve teknik olarak 3.94lere geri çekilmek gerektiğini düşündüğümüzde en az 50 baz puanlık bir artış Nisan ayında gerekli görünmektedir.

Küresel piyasa şartlarını ve eurusd paritesinin teknik görünümünü düşündüğümüzde, hiç arzu edilmese de Nisan ayında 50 baz puanlık bir artış elzem haldedir. Umarım TCMB bu sefer teknik açıdan gerekli aksiyonları almakta geç kalmaz aksi durumda 2018 sonbahar aylarına doğru 4.50 seviyesi gündemde olacak görünüyor.