Ana Sayfa Raporlar Ekonomi Raporları ve Gelişmeleri İhracatçılar,...

İhracatçılar, Cumhuriyetimizin 97’inci Yılını Rekorlarla Kutladı

TİM: 9 Günlük Tatile Rağmen İhracata Ara Yok

Ağustos ayı ihracat verileri açıklandı

9 Günlük Tatile Rağmen İhracata Ara Yok

Tatil Ağustos’un üçte birini götürdü ancak ihracatı teğet geçti. Ağustos ayında ihracat yüzde 6,5 azalışla 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılbaşından bu yana 8 aylık ihracat 108,7 milyar dolar olurken, son 12 aylık ihracat 162,4 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde 169 ülkeye ihracatta TL kullanıldı. Toplam 3,4 milyar TL tutarında ihracat Türk Lirası ile yapıldı.

Ağustos ayında gerçekleştirilen ihracatın iş günü bazında ortalama değerine bakıldığında; 26 iş günü olan 2017 Ağustos ayında günlük ihracat ortalaması 480 milyon dolar gerçekleşirken, 22 iş günü olan 2018 Ağustos ayında bu rakam yüzde 14.6 artarak 550 milyon dolara çıktı.

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Bayram tatili 9 gün olmasaydı ihracatımızda yüzde 10’un üzerinde bir artış görecektik. Ağustos ayında eksik iş günü sebebi ile yaşadığımız kaybı Eylül ayında telafi edeceğiz. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında da çift haneli ihracat artışı öngörüyoruz” dedi.

01.09.2018 – Ağustos ayı ihracat rakamları açıklandı. Buna göre, Ağustos ayında ihracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 azalarak 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen ay 9 günlük bayram tatiline rağmen, ihracat güçlü performansına ara vermeden devam etti.

Ağustos ayında gerçekleştirilen ihracatın iş günü bazında ortalama değerine bakıldığında; 26 iş günü olan 2017 Ağustos ayında günlük ihracat ortalaması 480 milyon dolar olarak gerçekleşti. 22 iş günü olan 2018 Ağustos ayında bu rakam ise yüzde 14.6 artışla 550 milyon dolara çıktı. Bayram tatili nedeniyle kaybedilen 4 iş günü Ağustos ayında ihracatın yaklaşık 2,5 milyar dolar daha düşük gerçekleşmesine sebep oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Bayram tatili 9 gün olmasaydı ihracatımızda yüzde 10’un üzerinde bir artış görecektik. Ağustos ayında eksik iş günü sebebi ile yaşadığımız kaybı Eylül ayında telafi edeceğiz. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında da çift haneli ihracat artışı öngörüyoruz” dedi.
Yılbaşından bu yana ihracat ise yüzde 5,3 artış ile 108,7 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat da yüzde 6,5 artışla 162,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Otomotive sektörü liderliğini pekiştirdi
Ağustos ayında sektörel bazda en fazla ihracatı, 1,6 milyar dolar ile yine otomotiv sektörü yaptı. Otomotiv sektörünü, 1,4 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 1,3 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Ağustos ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler ise, yüzde 177 ile Mücevher, yüzde 43 ile Çelik, yüzde 10,2 ile Yaş Meyve Sebze sektörleri oldu.
Ağustos ayında 26 il ihracatını artırma başarısı gösterirken, ilk 5 İl sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. İhracat artışında öne çıkan il ise yüzde 166 artışla Osmaniye, yüzde 165 artışla Çorum ve yüzde 62 artışla Düzce oldu.

TL ile ihracatı arttırmamız gerekli

Ağustos ayında ihracatın önemli bir bölümü TL ile yapıldı. Ağustos ayında 169 ülkeye ihracatta TL kullanıldı. Toplam 3,4 milyar TL tutarında ihracat Türk Lirası ile yapıldı. Ağustos ayında Euro ve Dolar paritesindeki hareketin ihracatımıza etkisi ise negatif yönlü olarak 129,6 milyon dolar oldu.

TİM Başkanı Gülle, bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuya özel önem verdiğini bildirdi. Gülle, “Milli paramızın ticarette daha fazla kullanımı hepimizin ortak arzusu. Kurdaki dalgalanmanın piyasayı etkilediği bu günlerde TL’nin değerini koruyabilmemiz adına TL’nin uluslararası ticarette kullanılmasını arttırabilmemiz çok önemli. Şu anda TL ile ihracatımız toplam ihracatımızın yüzde 4,7 sini oluşturuyor. Bu oranı yukarılara çıkarmamız gerekli” ifadelerini kullandı

Yeni pazarlarda etkinliğimizi arttırıyoruz

İhracat pazarlarına bakıldığında; Ağustos ayında 219 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Bu ülkelerden 96’sına ihracatta artış yaşandı. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İspanya oldu. Bunların yanında, ihracat artışında dikkat çeken ülkeler de var. Yemen’e ihracatımız 4 katına, Senegal ve Cibuti’ye ihracatımız ise 2 katına çıktı.

Ağustos ayı içerisinde Rusya’ya ihracatımız yüzde 16 artışla 273 milyon dolara ulaştı. TİM Başkanı İsmail Gülle, bakanlık seviyesinde yapılan temasların ardından, Rusya ile ekonomik işbirliğinin daha da derinleştiğini söyledi. Gülle, “Özellikle vize serbestisi konusunda önemli aşamalar kaydedildi. Yakın zamanda, Rusya’ya seyahat edecek iş insanlarımıza vize kolaylığı sağlanmasını bekliyoruz. Bu gelişmenin ardından, ülke ile ticaretimizin çok daha üst seviyelere çıkacağına inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın, 7 Eylül tarihinde Tahran’da Rus ve İran liderleriyle yapacağı üçlü zirve ile birlikte bu ülkelerle olan ikili ticaretimizin de önemli oranda artacağını umuyoruz” dedi.

Bugün ve yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde Kırgızistan’da önemli temaslar gerçekleştireceklerini aktaran Gülle, “Ülkemizin bölgeye olan ticaretini geliştirmek için atılabilecek tüm adımları masaya yatıracağız. Dost ve kardeş ülkeler ile önemli anlaşmalara imza atarak, Orta Asya bölgesindeki ticari etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Özellikle korumacı politikaların yükseldiği bu dönemde Türkiye’nin yönünü çevirdiği, Latin Amerika, Afrika ve Güney Doğu Asya bölgelerinde Peru, Nijerya, Bangladeş ve Çin gibi ülkeler başta olmak üzere Ocak ayından buyana ihracatın ortalama yüzde 30 arttığına dikkat çeken Gülle, dünyanın dört bir yanına düzenledikleri ticaret heyetleri ile ihracatçıları doğrudan alıcılarla görüşme fırsatı yarattıklarını kaydetti. Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeniden dış pazarlara ağırlık vererek alternatif pazarlar geliştirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Dünyanın dört bir noktasında 7/24 fuar mantığıyla çalışan Türkiye Ticaret Merkezlerimizi hizmete açmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde İngiltere’ye giderek Londra’daki TTM ofisimizin açılışını gerçekleştireceğiz.”

AB’deki performansımız daha da artacak
Ülke gruplarında ise AB her zaman olduğu gibi lider. AB’ye ihracatımız Ağustos’ta yüzde 6,1 azalarak 5,6 milyar dolar oldu. TİM Başkanı, ancak bu durumun tek sebebinin eksik olan 4 iş günü olduğunu dile getirerek, AB’nin ihracattaki payının yüzde 45,5 seviyesinde olduğunu söyledi. İsmail Gülle, “Özellikle geçtiğimiz günlerde dört bakanımızın ortak yaptığı Reform Eylem Grubu toplantısı, Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde daha yakın temasların olacağı, ortak çalışmaların artacağı bir döneme gireceğimizin işaretçisi. Özellikle Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin müzakerelerin tekrar başlatılması süreci, bizleri yakından ilgilendiriyor. AB’ye vize serbestisine yönelik çalışmalar da iş dünyamızın hassasiyetle izlediği önemli bir konu. İnşallah Hükümetimizin attığı adımlarla, yakın zamanda bu konularda ciddi ilerlemeler sağlayacak ve ilişkilerimizi hiç olmadığı kadar yukarı seviyelere taşıyacağız” açıklaması yaptı

ABD ile olan ilişkilerimizin normalleşme sürecine girer
Eylül ayının sonunda gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde içinden geçilen sıkıntılı durumun gerçek sebeplerini tüm dünya liderlerine birinci ağızdan anlatmasını beklediklerini ifade ede Gülle, diğer taraftan özellikle ABD ile liderler seviyesinde gerçekleşmesi muhtemel olumlu görüşmelerin de ikili ticari ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olabileceğini düşündüklerini kaydetti.

Eximbank ile yaptığımız protokolle ihracatçıya kaynak verdik
Son dönem ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye olarak zor bir Ağustos ayı geçirdik. Özellikle kurlardaki dalgalanma iş dünyasında kısa süreli de olsa bir karışıklığa sebep oldu. Eximbank ile yaptığımız protokol kapsamında, TİM ve ihracatçı birliklerimizin elinde bulunan atıl fonları ve yedek akçeleri Eximbank’a devrederek, ihracatçılarımızın kurdaki dalgalanmadan dolayı sermayeye erişim problemleri yaşamamaları için kaynaklarımızı seferber ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ihracat vizyonunu ülke bazında bir seferberliğe dönüştürdük. İhracatı kendimize ana istikamet belirledik.”

Cari açığı kapatmanın yolu ihracat
Cari açık konusunda da değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Gülle, “Türkiye olarak bir cari açık sorunu yaşıyoruz. Her zaman olduğu gibi tekrar belirtmek istiyorum ki, cari açık problemimizi ihracat ile aşmamız mümkün. Üretimde kapasite kullanımımız her ne kadar son dönemde yüzde 80’in altına gelmiş gibi görünse de artık aynı imalat stratejisi ile ekonomimizi büyütmemiz zor. Türkiye’nin en büyük potansiyellerinden birisi olan Hizmet ihracatını daha aktif bir hale getirebilmek için yeni kurulan Hizmet İhracatçıları Birliğimiz sürekli projeler geliştiriyor. Bunun dışında diplomatik anlamda özellikle Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesinin sonucunu bu yaz turizm sektöründe gördük. Bu başarı turizm gelirlerimize yansıyarak hizmet ihracatımızda ciddi artışlara sebep oldu. Bu da cari açığımızı azaltan etkenlerin başında geliyor” diye konuştu.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi fonlarını ihracatçının hizmetine sundu

Kaynak TİM’den, kredi Eximbank’tan

Yükselen döviz kurlarının ihracatçıları olumsuz etkilememesi adına ilk adımı atan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), elindeki yedek akçeleri ve Türkiye Tanıtım Grubu kaynaklarının bir kısmını ihracatçı firmalara kullandırmak üzere Eximbank ile protokol imzaladı.

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Döviz kurunun yükselmesinin arkasında ekonomik sebep olmadığını herkes biliyor. Tamamen siyasi sebeplerle ekonomimize saldırıyorlar. Gün birlik olma günüdür. Verdiğimiz fonlar ihracatçılarımıza 10 kat olarak geri dönecek” dedi.

17.08.2018 – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) dövizdeki spekülatif yükselişin ihracatı olumsuz etkilememesi adına harekete geçti. Bu kapsamda TİM, İhracatçı Birlikleri ile koordineli bir şekilde elindeki yedek akçeleri ve Türkiye Tanım Grubu kaynaklarının bir kısmını ihracatçı firmalara kullandırmak üzere Türk Eximbank ile protokol imzaladı. TİM, İhracatçı Birlikleri ve Eximbank arasında kaynak kullanımına ilişkin protokol, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan nezaretinde TİM Başkanı İsmail Gülle ve Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım tarafından imzalandı.
TİM Başkanı İsmail Gülle, imza töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’nin ve iş dünyasını ana gündeminin döviz kurundaki hareketlilik ve ticaret savaşları olduğunu söyledi.

Ekonomik seferberlik çağrısına hemen cevap verdik
Döviz kurundaki hareketliliğin arkasında ekonomik bir sebep olmadığının herkes tarafından bilindiğini ifade eden TİM Başkanı Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tamamen siyasi sebeplerle ekonomimize saldırıyorlar. Ancak biz tüm Türkiye olarak gerekli cevabı veriyoruz. Hükümetimiz, ekonomik ve siyasi tüm tedbirleri aldı. İş dünyası olarak hepimiz elimizden geleni yapıyoruz. Biz de TİM olarak, bütün birliklerimizle Cumhurbaşkanımızın ekonomik seferberlik çağrısına hemen cevap verdik. Yükselen döviz kurları nedeniyle ihracatçılarımızın zor duruma düşmesini istemedik. ‘Gün birlik olma günüdür’ dedik. İhracatçı Birliklerimiz ile koordineli bir şekilde, yedek akçelerimizin ve Türkiye Tanıtım Grubu fonlarının bir kısmını, Eximbank’a kullandırma kararı aldık. Bu sayede verdiğimiz fonlar, ihracatçılarımıza 10 kat olarak geri dönecek.”

Her zaman serbest ticaretten yanayız ama…
Uluslararası ticarette korumacılığın had safhaya vardığı, ticaret savaşlarının büyük bir derinlik kazandığı yeni bir döneme tanıklık ettiklerini kaydeden Gülle, ihracatçılar olarak her zaman serbest ticaretten yana olduklarını vurguladı. İsmail Gülle, “Ülkelerin birbirlerine karşı gümrük duvarlarını yükseltmelerinin, korumacılık politikaları uygulamalarının doğru olmadığını düşünüyoruz. Ancak ülkemize yöneltilen hamlelere Hükümetimiz tarafından verilecek yanıtların da her zaman destekçisiyiz” dedi.

Bizim iş insanlarımız akıllı tüccardır
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da son dönemde spekülatif dalgalarla Türkiye üzerinde senaryolar oluşturmak istendiğini söyledi. Yapılan spekülasyonların Türkiye’nin gerçekleriyle uyuşmadığını kaydeden Pekcan, ekonomik göstergelerin atılan adımlarla kısa sürede istikrarlı seviyelere geleceğini kaydetti. Pekcan, “Böyle bir dönemde TİM’in atmış olduğu adım son derece anlamlı. Eximbank’a uzattığı el, 10 misli olarak ihracatçılara dönecek. Bizim iş insanlarımız akıllı tüccardır” şeklinde konuştu.
Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise banka olarak iki yıldır hiç faiz artırmadıklarını, maliyetleri de aşağıya çektiklerini söyledi. Geçmişte attıkları adımlarla böylesi zor günlere hazırlık yaptıklarını dile getiren Yıldırım, “TİM, bu iş birliğini hayata geçirerek örnek bir kurum olduğunu gösterdi. Biz ihracatçılarla ortaklık değil, kader birliği yapıyoruz. İç içe çalışıyoruz. Banka olarak öncelikli olarak kur ve faiz riski olan ihracatçılarla çalışacağız” açıklamasını yaptı.

 

TİM Başkanı Gülle: İhracatçıya Yol Gösterin Hedefe Birlikte Ulaşalım

TİM Başkanı İsmail Gülle Büyükelçilerden ihracata destek istedi

”İhracatçıya yol gösterin hedefe birlikte ulaşalım”

10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği çalışma yemeğinde büyükelçiler Türkiye’nin ihracat elçileriyle buluştu. TİM Başkanı Gülle, Türkiye’nin 2023 hedefinin ilk 10 ekonomi arasında yer almak olduğunu belirterek, “İhracat herkesin görevi’ dedi.

Büyükelçilerden iki talepte bulunan Gülle, “İhracat yaptığımız ülkelerdeki güncel ekonomik ve siyasi gelişmelerle ilgili bizlere bilgilerin aktarıldığı bir platforma ihtiyaç duyuyoruz.Ayrıca vize işlemlerinde bazı ülkelerde sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunun giderilmesinde destek bekliyoruz” dedi.

16.08.2018 – Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yıl 10. kez düzenlenen Büyükelçiler Konferansı için Ankara’da toplanan dünyanın çeşitli ülkelerinde görev yapan Türk Büyükelçileri Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından gerçekleştirilen çalışma yemeğinde Türkiye’nin ihracat elçileriyle buluştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katıldığı yemekte bir konuşma yapan TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin 2023 hedefinin ilk 10 ekonomi arasında yer almak olduğunu kaydederek, “İhracat hepimizin görevi” dedi.

Ülkeler ile ilgili bilgi platformu kurulsun
Türkiye’nin dünyadaki en üst temsilcileri olarak büyükelçilerden bazı beklentilerinin olduğunu belirten TİM Başkanı Gülle, “İhracat yaptığımız ülkelerdeki güncel ekonomik ve siyasi gelişmelerle ilgili hem Büyükelçi hem de Ticaret Müşavirlerimiz tarafından bizlere bilgilerin aktarıldığı bir platforma ihtiyaç duyuyoruz. Bu anlamda pazara giriş, pazarlarda yerleşme ve müşteri ilişkileri geliştirmek için kıymetli desteklerinizi bekliyoruz” dedi. Bunun yanında Türk işadamlarının vize işlemlerinde bazı ülkelerde sorunlar yaşadığını da dile getiren Gülle, “Bu sorunların giderilmesinde büyükelçilerden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Başarımız bazı stratejik ortakları rahatsız etti
Türkiye’nin son 15 yılda hem siyasi hem ekonomik alanda büyük bir atılım gerçekleştirdiğinin altını çizen Gülle, bu başarının zaman zaman bazı stratejik ortakları rahatsız ettiğini kaydetti. Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son günlerde ise ekonomimize karşı açık bir saldırı hali mevcut. Bu saldırıya tüm Türkiye olarak gerekli cevabı veriyoruz. Bu sebeple TİM ve birliklerimizin elindeki tüm fonları Eximbank’a kullandırma kararı aldık.Gün taraf olma günüdür.”

Fabrikalarımızı daha fazla çalıştıracağız
Böyle bir dönemde ihracatçıların ‘bekle gör’ anlayışıyla üretimlerini durdurmayacağını vurgulayan Gülle, tam tersine fabrikaları daha fazla çalıştıracaklarını ifade etti. Gülle, “İhracatımızı daha fazla nasıl artıracağımızın yollarını arayacağız.Biz ihracatçılar olarak, Türkiye markasının, dünyanın her noktasında var olması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

ABD’ye yönelik DTÖ’de dava süreci başlattık
Yemekte bir konuşma yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise içinden geçilen dönemin, dönüşümü beraberinde getirdiğini kaydetti. ABD’nin Türk çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği vergiyle ilgili açıklama yapan Bakan Pekcan, “Bugün (dün) saat 17.40 itibarıyla Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) ABD’yi panele davet ettik ve Amerika’ya da panel davetimiz ulaştı. Böylece DTÖ’de dava sürecini başlatmış olduk” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye ile ABD arasında yaşanan sorunu çözmek için eşit ortak gibi her şeyi konuşmaya açık olduklarını söyledi. AB ile vize serbestini hayata geçirmek için yürütülen çalışmalara yoğunlaşacaklarını aktaran Çavuşoğlu, Rusya ile işadamlarına, özellikle TIR ve kamyon şoförlerine vizelerin kaldırılması konusunda prensipte anlaştıklarını sözlerine ekledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle iş dünyasının zorluklara göğüs gerdiğini söyledi. Olpak, “Canımız sıkkın ama moralimiz bozuk değil. Gelecekten umudumuzu asla kesmiş değiliz” dedi.

 

Yükselen kurlara karşı ilk adım TİM’den geldi

Gülle: “Elimizdeki fonları Eximbank’a kullandırmaya hazırız”

TİM Başkanı İsmail Gülle, dövizdeki spekülatif hareketlerin ihracatçıları olumsuz etkilememesi adına, TİM ve ihracatçı birliklerinin elindeki kaynaklarını harekete geçirme kararı aldıklarını söyledi

10.08.2018 – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) hızla yükselen dola karşı harekete geçiyor. TİM, yükselen döviz kurları nedeniyle zor duruma düşme riski ile karşı karşıya kalabilecek ihracatçı firmalar için TİM ve bağlı birliklerin elinde bulunan fonları Eximbank’a kullandırmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TİM Başkanı İsmail Gülle, TİM ve bünyesindeki 61 ihracatçı birliğinin yükselen dolara karşı harekete geçtiğini söyledi.

Türkiye’nin önemli bir süreçten geçtiğini hatırlatan Gülle, döviz kurlarındaki ani yükselişlerin piyasa şartları gereği olmadığını, altında başka nedenler bulunduğuna inandıklarını açıkladı. Ülkeye döviz kazandırmak için gecesini gündüzüne katan İhracat camiasının bu duruma tepkisiz kalamayacağını belirten TİM Başkanı Gülle, “Cumhurbaşkanınız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde biz de bu spekülatif harekete karşı elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu kapsamda, döviz kurlarının yükseldiği bu dönemde İhracatçımızın yanında olmak adına TİM ve birliklerimizin elindeki tüm fonları Eximbank’a kullandırmaya hazırız” dedi.

 

2018’de rekor kıran ihracat, 100 gün programı ile uçacak

05.08.2018 – Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanan 100 günlük eylem planı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

100 günde 100 aylık icraat yapılacak
Açıklanan maddelerin son derece memnuniyet verici olduğunu belirten TİM Başkanı “Bugün geldiğimiz noktaya, erken seçim kararının açıklanması ile başlayan süreç sayesinde ulaştık. İş dünyası olarak 7-8 aylık bir dönemi seçim süreci ile kaybetmeden, çalışmaya devam ederek tamamlamamız, ardından 24 Haziran’da güçlü bir yönetim iradesi ortaya konulması ve yeni bir sisteme geçişimiz, ülkemizi ileriye taşıyacak kritik adımlar oldu. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu plan, aylardır heyecanla beklediğimiz, tüm beklentilere karşılık veren çok dolu bir plan. 100 ayda başarılması zor bir takvime, yeni sistem sayesinde 100 günde kavuşacağız. Bugün Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Albayrak da Türkiye’nin ekonomik dönüşümünü başlattığı, güçlü bir süreci başlatacaklarını, ayakları sağlam basan bir Orta Vadeli Program oluşturacaklarını açıkladı. İnşallah bu iki programın uyumuyla birlikte çok daha güçlü bir ekonomiye kavuşacağız. Son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanma ve yükselen enflasyon da bu sayede dizginlenecek” dedi.

Bakanlığımıza sunduğumuz maddeler programda yer alıyor

Planın oluşturulmasında iş dünyası temsilcileri olarak çok çalıştıklarını kaydeden Gülle “TİM olarak ihracatımıza ilişkin 100 günlük eylem planına girmesini beklediğimiz maddeleri Sayın Ticaret Bakanımıza arz ettik. Biz ve bizim gibi tüm kurumlardan, yani ülkemizin önde gelen tüm sivil oluşumlarından gelen talepler derlenerek ortaya konan bir program oluşmuş durumda. TİM olarak hem ihracatımızı daha ileriye götürebilecek, esasında ise ülkemize daha faydalı olmamızı sağlayacak beklentilerimizden önemli bir kısmı aynen programda yer alıyor. Bu da Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın ihracata ne denli önem verdiğinin en önemli göstergesi. Bu 100 günde bizlere düşen en önemli görev, Temmuz ayında yakaladığımız rekor misali, her ay rekor ihracat rakamları ile ekonomimize katkı sağlamak. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Özellikle Ticaret Bakanlığı’nın ilgi alanına giren maddelerin çok önemli olduğunu kaydeden TİM Başkanı “Açıklanan maddeler, zaten rekorlar kıran ihracatımızın uçuşuna zemin hazırlayabilecek konular. Gümrüklerdeki vakit kaybını en aza indirebilmek için ihracatçılarımız kendi tesislerinde gümrükleme işlemleri yapabilecek. 365 gün fuar mantığıyla TİM olarak kurduğumuz Türkiye Ticaret Merkezlerimizin sayısını artırarak daha fazla ülkede yer alacağız. E-ticaretin yaygınlaştırılması hususu son yılların en kritik açılımı. Bu konular, bizim de TİM olarak önerdiğimiz, desteklediğimiz ve çalışmalarında fiili olarak bulunduğumuz konular. İnşallah kısa sürede çok daha başarılı ihracat rakamlarına ulaşacağız” dedi.

 

Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın birleştirilmesi ile oluşturulan Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile güç birliğine giderek aylık ihracat rakamlarının açıklanmasına ilişkin çalışmaları ortaklaşa yapma kararı aldı. Buna göre Temmuz ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 106 milyon dolar oldu. Bu sayede 2018 yılı Temmuz ayı, bugüne kadar en çok ihracat gerçekleştirilen Temmuz ayı olarak kayıtlara geçti.

01.08.2018 – Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yılın ilk 7 ayında ihracatın yüzde 7 artışla 96,3 milyar dolara, son 12 aylık ihracatın da yüzde 8,1 artışla 163,3 milyar dolarla tüm zamanların zirvesine ulaştığını kaydetti. Pekcan, “İhracatımız ne kadar güçlü ise ekonomimiz de o kadar güçlüdür. İç piyasada, ekonominin dinamikleri ne kadar etkin işlerse; küresel pazarlarda o kadar güçlüyüz. Yeni dönemde, resmin bütününe bakma fırsatımız var artık. Muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için gelirimizi birkaç misline çıkarmak zorundayız. Bunun ihracattan başka hiçbir yolu yoktur” dedi.

TİM Başkanı İsmail Gülle, Temmuz ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörlerin, yüzde 77 ile savunma ve havacılık sanayii, yüzde 64 ile gemi ve yat, yüzde 60 ile çelik olduğunu belirterek, “Temmuz ayında 169 ülkeye TL ile ihracat yaptık, Ocak-Temmuz döneminde de 8,6 milyar TL tutarında ihracat TL ile gerçekleşti” dedi.

24 Haziran seçimleri ile başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kamu hizmetlerine ilişkin aldığı reform niteliğindeki kararlar hızla hayata geçmeye devam ediyor. Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın birleştirilmesi ile oluşturulan Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile güç birliğine giderek aylık ihracat rakamlarının açıklanmasına ilişkin çalışmaları ortaklaşa yapma kararı aldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın talimatı ile başlayan süreçte daha önce TİM tarafından ayın 1’inde, eski Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ayın 2’sinde açıklanan bir önceki aya ilişkin geçici ihracat rakamları, artık iki kurumun ortaklaşa çalışması sonucu yine ayın 1’inde açıklanacak.

14.1 milyar dolara yükseldi
Alınan karar çerçevesinde, 9 Temmuz’da Ticaret Bakanlığı görevine gelen Ruhsar Pekcan, 30 Haziran’daki Genel Kurul’da TİM Başkanlığına seçilen İsmail Gülle ile birlikte, ilk ortak rakam açıklamasını Ankara’da gerçekleştirdi. İki kurumun birlikte açıkladığı ilk ihracat rakamlarına da rekor damgasını vurdu.

Temmuz ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 106 milyon dolar oldu. Bu sayede 2018 yılı Temmuz ayı, bugüne kadar en çok ihracat gerçekleştirilen Temmuz ayı olarak kayıtlara geçti. Toplantıda aylık ihracat rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İhracatımız ne kadar güçlü ise ekonomimiz de o kadar güçlüdür. İç piyasada, ekonominin dinamikleri ne kadar etkin işlerse; küresel pazarlarda o kadar güçlüyüz. Yeni dönemde, resmin bütününe bakma fırsatımız var artık” dedi.

Korumacılık duvarlarına rağmen rekorlar kırıyoruz
Yılın ilk 7 ayında ihracatın yüzde 7 artışla 96,3 milyar dolara eriştiğini kaydeden Pekcan son 12 aylık ihracatın da yüzde 8,1 artışla 163,3 milyar dolarla tüm zamanların zirvesine ulaştığını kaydetti. Pekcan, Türkiye, 2018 yılının başında iddialı büyüme hedefleri koyup gerçekleştirdiğini kaydederek, “Dünyadaki ‘korumacılık ve ticaret rüzgarlarına’ rağmen, ihracatta her ay kendi rekorunu kırıyor. Yine bizleri son derece memnun eden bir gelişme de Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 58,7’den yüzde 70,1’e yükselmesidir. Temmuz ayında bir diğer sevindirici gelişme de ithalatımızın %6,4 düşüşle 20.1 milyar dolar olarak gerçeklmesi” şeklinde konuştu.

Türkiye ihracatla kalkınmak zorunda

Şu sıralar yeni bir Orta Vadeli Program çalışması yapıldığını hatırlatan Pencan, mevcut OVP’ye göre ihracat hedefinin 169 milyar dolar olduğunu vurguladı. Pencan, “Biz bu hedefi yakalayacağız. Hatta analizlerimiz bir miktar geçeceğimizi gösteriyor. Bir gerçeğimiz var: Türkiye, ihracata dayalı olarak yatırım yapmak, ihracatla küresel piyasalarda başarılı olmak ve böylece ihracatla kalkınmak zorunda olan bir ülkedir” diye konuştu. Dünyanın durmaksızın değiştiğini ve dönüştüğünü ifade eden Bakan Pekcan, dünyada 7,7 milyar insan yaşadığını ve 80 trilyon dolarlık gelir ürettiğini hatırlattı. Pekcan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yani gezegenimizin kişi başına düşen geliri 10 bin 400 dolar. Türkiye’nin de kişi başına düşen geliri 10 bin 600 dolar. Madem ki, hedef ‘Muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmaktır’. Bu hedefe ulaşmak için, gelirimizi birkaç misline çıkarmak zorundayız. Bunun ihracattan başka hiçbir yolu yoktur. İhracatla gelirimizi yükseltmenin yolu da ‘21. yüzyılın yükselen sektörlerinde’ daha fazla teknoloji, daha fazla tasarım ve daha fazla marka üretmektir. Küresel ekonomide cesur ve yeni bir dünya kurulurken; Türkiye olarak bu dünyanın önemli bir aktörü olmaya kararlıyız. Yolumuz uzun ama ilk adımı ihracatla başlıyor. Ve sonraki adımları da ihracatla geliyor.”

Yeni sistemle birlikte bürokrasi hızlanacak
Toplantıda ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle ise “İhracat rakamlarımızın kamuoyuna duyurulmasında, Sayın Bakanımızın talimatları ile bir sadeleşmeye gittik. Bildiğiniz gibi daha önce TİM olarak biz, biten ayın ihracat kayıt rakamlarını sonraki ayın ilk günü açıklıyorduk. Eski Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız da, bizden 1 gün sonra geçici verileri açıklıyordu. Her ayın son günü TÜİK de, bir önceki ayın ihracat verisini açıkladığı için, üst üste 3 gün boyunca ihracat rakamları açıklanıyordu. Bu durumun yarattığı karışıklık, artık son bulmuş durumda” dedi.

Hem genel seçimler, hem de TİM seçimlerinden sonra başlayan yeni sürecin tüm ihracat camiasına ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Gülle “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte artık bürokratik işlemlerin hız kazanması, Hükümetimizin karar alma mekanizmalarının daha hızlı ve etkin bir şekilde işlemesi en önemli avantajlar. Bu sayede ülkemizin ekonomik kalkınma süreci de güçlü bir şekilde devam edecek. Yeni sistemimizin ilk kabinesinde yer alan tüm Bakanlarımıza tüm ihracatçılarımız adına başarılar diliyorum. Bugünkü ihracat rakamlarında eriştiğimiz rekor seviye, bu anlamda hem bizler, hem de Bakanlığımız için çok önemli. Daha nice rekorlara hep birlikte imza atacağımız günleri sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Temmuz’da 233 ülkede ihracat bayrağımızı dalgalandırdık

Aylık ihracata ilişkin detaylara değinen TİM Başkanı şunları kaydetti:
“Temmuz ayında sektörel bazda en fazla ihracatı, 2,8 milyar dolarla yine otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 arttı. Otomotiv sektörünü, 1,6 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 1,5 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Temmuz ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler ise, yüzde 77 ile savunma ve havacılık sanayii, yüzde 64 ile gemi ve yat, yüzde 60 ile çelik oldu.

İhracat pazarlarına bakıldığında; Temmuz ayında 223 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Bu ülkelerden 170’ine ihracatımıza artış yaşadık. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, ABD, İtalya ve Irak oldu. Bunların yanında, ihracat artışında dikkat çeken ülkeler var; Umman’a ihracatımız 4 katına, Libya’ya 3 katına, Kolombiya, Güney Kore ve Hindistan’a ihracatımız ise 2,5 katına çıktı. Ülke gruplarında ise AB her zaman olduğu gibi lider. AB’ye ihracatımız Temmuz’da %15 artarak 6,9 milyar dolara ulaştı, AB’nin ihracatımızdaki payı da bu sayede yüzde 48,7 oldu. Diğer taraftan, bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Ticaret Bakanımız ile birlikte Afrika’daydık. Çok verimli temaslarda, görüşmelerde bulunduk. Bu çalışmalarımız kısa vadede sonuç vermeye başlayacaktır. Temmuz ayında Afrika’ya ihracatımızın yüzde 42,6 artarak 1,2 milyar dolara ulaşması bu anlamda bizler için de çok önemli bir motivasyon.

Temmuz ayında 59 ilimiz ihracatını artırma başarısı gösterirken, ilk 5 ilimiz sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. İhracat artışında öne çıkan illerimiz ise, yüzde 275 artışla Yalova, yüzde 216 artışla Zonguldak ve yüzde 161 artışla Çorum oldu. Temmuz’da TL ile ihracata da önemli bir ilgi var. Temmuz ayında 169 ülkeye ihracatta TL kullanıldı. Toplam 3,9 milyar TL tutarında ihracatın Türk Lirası ile yapıldığını görüyoruz. Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya özel bir önem veriyor. Milli paramızın ticarette daha fazla kullanımı hepimizin ortak arzusu. Miktar bazında ihracatımız Temmuz ayında yüzde 28,4 artış kaydetti. İhracat birim fiyatlarımızda da bir artış söz konusu. Bildiğiniz gibi 2017’de ihracatımızın birim değeri 1,36 $/kg’dı. Yılın ilk 7 ayında ise birim fiyatımız 1,38 $ / kg’a çıktı. Temmuz ayında parite etkisi negatif yönlü olarak 106 milyon dolar oldu. Bunda özellikle Türk Lirasındaki değer kaybı etkili oldu” dedi.

İkinci çeyrekte yüzde 5’in üzerinde büyüme bekliyoruz
Son dönemde açıklanan makroekonomik verileri de özetleyen TİM Başkanı “Bildiğiniz gibi dün TUİK, Haziran ayı resmi dış ticaret verilerimizi açıkladı. Dış ticaret açığımızda %9,1’lik bir azalma söz konusu. İhracatın ithalatı karşılama oranı %70’in üzerine çıktı. Yine açıklanan turizm verilerine göre, 2. çeyrekte turizm gelirlerimiz %30 arttı. Turist sayısında da %24,9’luk bir artış söz konusu. Diğer taraftan, Nisan ve Mayıs aylarının her ikisinde de sanayi üretim endeksi yüzde 6’nin üzerinde. Bugün açıkladığımız ihracat verisi de tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı verisi olarak öne çıkıyor. Tüm bu gelişmeler, ekonomimizin seçim sürecine, küresel belirsizliklere, çevremizde yaşanan olaylara rağmen ne denli güçlü olduğunun en önemli göstergesi. İnşallah ikinci çeyrekte %5’in üzerinde bir büyüme ile yine en hızlı büyüyen ülkeler arasına gireceğiz” dedi.

 

TİM Başkanı İsmail Gülle: Tüm Ekonomik Sorunlarımızın Temel Çözümü İhracattır

27.07.2018 – TİM Başkanı İsmail Gülle, yılın ilk 5 ayında cari açığın 27,7 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Özel sektörün gayretleri ve hükümetin destekleri ile cari açığı azaltacak güce sahibiz. Cari açığın, hatta tüm ekonomik sorunlarımızın temel çözümü ihracattır. Formül çok basit; harcadığımızdan daha fazla kazanacağız” diye konuştu.

27.07.2018 – Hizmet ihracatına TİM olarak ayrı bir önem verdiklerini ifade eden Gülle, “Hizmet ihracatımızda başarılı firmalarımızı ortaya çıkarmak ve ülkemizin bu alandaki potansiyelini sergileyebilmek için 2016 yılında Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı çalışması başlattık. Şu an 2017 yılı araştırmamız başlamış durumda. Yurtdışına hizmet ihraç eden tüm firmalarımızı bu araştırmaya katılmaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yeni Kabine’de, hizmet ihracatının devleri arasında yer alan sektörlerde önemli başarılara imza atan Bakanların yer almasından mutluluk duyduklarını vurgulayan Gülle, “Kültür ve Turizm Bakanımız, Milli Eğitim Bakanımız ve Sağlık Bakanımız hizmet ihracatının içerisinde gelen Bakanlar. 2023 için hedeflediğimiz 150 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaşma noktasında tüm hizmet ihracatçılarına liderlik yapacaklarına yürekten inanıyoruz” dedi.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, geçtiğimiz haftalarda açıklanan ödemeler dengesi verileri ve hizmet ihracatındaki artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yılın ilk 5 ayında cari açığın 27,7 milyar dolara ulaştığını kaydeden Gülle, “Cari açık konusu ülkemizin önemli sorunlarından birisi. Bu çözülemeyecek bir sorun değil elbette, özel sektörümüzün gayretleri ve Hükümetimizin destekleri ile bu cari açığı azaltacak güce sahip olduğumuzu çok iyi biliyoruz” dedi.

Mal ve hizmet ihracatını artırmalıyız
Cari açığın, hatta tüm ekonomik sorunların temel çözümünün ihracat olduğunu kaydeden TİM Başkanı Gülle, “Cari açığı kapatabilmenin formülü çok basit: harcadığımızdan daha fazla kazanacağız. Hem mal, hem de hizmet ihracatını artırabilirsek, bu konuda mesafe kaydedebiliriz. Bugün ekonomide 2023 hedeflerine ulaşabilmemizin tek yolunun ihracat olduğu artık herkesin malumu. TİM Başkanlığına aday olduğumda koyduğum ilk hedeflerden biri dış ticaret fazlası veren bir ülke konumuna gelebilmekti. Bu ülke aldığından daha fazlasını ihraç etmeli, açık vermemeli, açığın finansmanı ile uğraşmamalı dedik” şeklinde konuştu.

İthalatı da kontrol altına almak durumundayız
Bunun için öncelikle mal ihracatını ithalatın üzerine taşıyacak projeler geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:

“İhracatımızı artırırken, ithalatımızı da kontrol altına almak durumundayız. Bunun yanında, en az mal ihracatı kadar hizmet ihracatı da son derece önemli. Son açıklanan ödemeler dengesi verilerinde hizmetler dengesi yılın ilk 5 ayında 6,3 milyar dolar fazla verdi. Yani mal ticaretinde ithalatımız ihracatımızın önünde giderken, hizmet ticaretinde bu yılın Ocak-Mayıs döneminde 9,5 milyar dolar ithalata karşılık 16 milyar dolara yakın hizmet ihracatımız var. Bu dönemde tam 4 ayda yüzde 65’in üstünde artış yakaladık. Güçlü olduğumuz bu alanda pastadan daha fazla pay almalıyız. 2018’in başından beri özellikle taşımacılık ve turizmde ciddi artışlar yaşıyoruz. Turizm gelirleri 5 aydır yüzde 30 civarında artıyor, taşımacılık da ciddi bir yükseliş gösteriyor, bu performansı sürekli hale getirmemiz gerek.”

Tek bir çatı altında toplantılar
Hizmet ihracatına TİM olarak ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Gülle, Nisan ayında Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulduğunu hatırlattı. Artık hizmet ihracatının tek bir çatı altında toplandığını ifade eden Gülle, “Turizm, taşımacılık, eğitim gibi farklı alanlarda oluşturduğumuz alt kurullar sayesinde çok verimli çalışmalar ortaya koyacağız. Bunun yanında, hizmet ihracatımızda başarılı firmalarımızı ortaya çıkarmak ve ülkemizin bu alandaki potansiyelini sergileyebilmek için 2016 yılında “2015 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” çalışması başlattık. 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz törende başarılı firmalarımız ödüllerini son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın ve Bakanlarımızın ellerinden aldılar. Şu an 3. yılında, 2017 araştırmamız başlamış durumda. Yurtdışına hizmet ihraç eden tüm firmalarımızı bu araştırmaya katılmaya davet ediyorum. Hizmet ihracatçısı firmalar “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması”na http://www.tim.org.tr/tr/500.html adresinden kayıt yaptırarak sıralamada yer alma şansına sahip” diye konuştu.

Hizmet ihracatının devleri yeni Kabine’de
Yeni Kabine’de, hizmet ihracatının devleri arasında yer alan sektörlerde önemli başarılara imza atan Bakanların yer almasından mutluluk duyduklarını ifade eden Gülle, “İhracat potansiyelimizin açığa çıkarılmasında Bakanlarımızın büyük katkı sağlayacaklarına inanıyoruz” dedi.

TİM Başkanı İsmail Gülle, konuşmasına şöyle devam etti: “Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy, Türk turizm sektöründe 25 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Etstur’un Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden geliyor. Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Ziya Selçuk TED Üniversitesi’nin yanısıra, çok sayıda özel eğitim-öğretim kurumunun kuruluşunu gerçekleştirmiş durumda. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığı ile Hizmet İhracatçıları Birliği Sağlık Hizmetleri Komitesi Başkanlığı gibi görevleri üstlendi. Bu anlamda sayın Bakanlarımızın 2023 için hedeflediğimiz 150 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaşma noktasında tüm hizmet ihracatçılarına liderlik yapacaklarına yürekten inanıyoruz.”

 

TİM Yönetim Kurulu Üyesi Olarak İhracata Yön Verecek Kadrolar Belirlendi

12.07.2018 – 27 sektörün başkanlarından oluşan TİM Sektörler Konseyi, ilk toplantısını gerçekleştirdi. TİM’in yeni Başkanı İsmail Gülle’nin başkanlığında yapılan toplantıda 4 yıl boyunca TİM Yönetim Kurulu üyesi olarak ihracata yön verecek kadrolar belirlendi.

71 bin ihracatçıyı temsil eden Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin gerçekleştirilen ilk Sektörler Konseyi toplantısında, ihracata yön verecek Yönetim Kurulu şekillendi. 27 sektörün her birini temsilen başkanların oluşturduğu TİM Sektörler Konseyi, 30 Haziran’daki Genel Kurul’un ardından ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. TİM’in yeni Başkanı İsmail Gülle Başkanlığında toplanan konseyin ilk gündem maddesi, önümüzdeki 4 yıl boyunca TİM Yönetim Kurulu üyesi olarak ihracata yön verecek kadroların belirlenmesi oldu. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Bugün itibariyle Yönetim Kurulumuzu belirledik. İlk toplantımızı da gerçekleştirerek karar bekleyen önemli konuları ele almaya başladık. Artık seçim bitti, çalışma, icraat ortaya koyma zamanı” dedi.

Daha katılımcı bir yapı kuracağız
Yeni dönemde daha katılımcı bir yapı kuracaklarını belirten Gülle şöyle devam etti:
“TİM’in seçim sürecinde de belirttiğim gibi, ihracata yön verecek konularda Yönetim Kurulu’nun karar vermesi şekli bir zorunluluk. Sektörlerimizin tamamını bu anlamda kapsayan Sektörler Konseyimizin çok daha aktif çalışmasını sağlayacağız. TİM’in muhtelif illerde, muhtelif sektörlerde 400’ün üzerinde delegesi var, delegelerimize her zaman daha yakın olacağız. Onları dinleyecek, önerilerini dikkate alacağız. Bu sayede çok daha başarılı olacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.

İhracatta 170 milyar doları aşarız

Yeni TİM yönetiminin Türkiye’ye ve ihracatçıya hayırlı olmasını dileyen Gülle, “İhracatımıza hayırlı olsun. İhracatımızı 500 milyar dolar bandına eriştirmek hepimizin ortak görevi, tüm çalışmalarımızı bu çerçevede şekillendiriyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ticaret Bakanımız olmak üzere, en kısa sürede Hükümet yetkililerimizi ziyaret edeceğiz, projelerimizi anlatacak, destek arayacağız. Bu yıl 170 milyar doları aşacağımıza inanıyoruz, sonraki yıllarda her yıl rekorlar kırarak yolumuza devam etmeye kararlıyız” dedi.

TİM’in yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

İsmail GÜLLE – Başkan

İbrahim PEKTAŞ – Çelik Sektörü

Mustafa ŞENOCAK – Deri ve Deri Mamulleri Sektörü

Fatih Kemal EBİÇLİOĞLU – Elektrik ve Elektronik Sektörü

İlyas Edip SEVİNÇ – Fındık ve Mamulleri Sektörü

Melisa TOKGÖZ MUTLU – Meyve Sebze Mamulleri Sektörü

Zeki KIVANÇ – Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü

Davut ER – Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü

Kutlu KARAVELİOĞLU – Makine ve Aksamları Sektörü

Salih Zeki POYRAZ – İklimlendirme Sanayii Sektörü

Salahattin KAPLAN – Halı Sektörü

Başaran BAYRAK – Gemi, Yat ve Hizmetleri Sektörü

Orhan SABUNCU – Otomotiv Endüstrisi Sektörü

 

Yeni kabine Türkiye’yi 2023 yılı hedefine taşıyacak

09.07.2018 – Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi ve açıklanan kabine ile ilgili değerlendirme yapan TİM Başkanı Gülle, “Cumhurbaşkanımız liderliğinde, ülkemizi 2023 hedeflerine taşıyacak kadrolar artık belli oldu. Yeni sistemle birlikte artık bürokratik işlemler hız kazanacak, Hükümetin karar alma mekanizmaları daha hızlı ve etkin bir şekilde işleyecek” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlaması ve yeni sistemin ilk kabinesinin açıklanması konusunda değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin yeni sisteme bugün resmen geçtiğini belirten TİM Başkanı Gülle, “Bu yeni dönem tüm ülkemiz için hayırlı olsun. Artık çok farklı bir yönetim, farklı bir Hükümet anlayışı göreceğiz. Cumhurbaşkanımız liderliğinde, ülkemizi 2023 hedeflerine taşıyacak kadrolar artık belli oldu. Göreve gelecek Bakanlarımızın, hem hizmet hem de koordinasyon konusunda son derece başarılı olacaklarına yürekten inanıyoruz. Yine özel sektör kökenli Bakanlarımız, firmalarımızı çok daha iyi anlayacak, taleplerimizi çok daha isabetli bir şekilde değerlendirecek. Nice ekonomik ve ticari başarılar bizleri bekliyor” dedi.

Sayın Ruhsar Pekcan ihracatçıların sorunlarına çözüm üretecek
TİM olarak yeni sistemde, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın birleşmesi ile oluşturulan Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalışacaklarını kaydeden Gülle şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte artık bürokratik işlemlerin hız kazanması, Hükümetimizin karar alma mekanizmalarının da daha hızlı ve etkin bir şekilde işlemesi en önemli avantajlar. Bu sayede ülkemizin ekonomik kalkınma süreci de güçlü bir şekilde devam edecek. Yeni sistemimizin ilk kabinesinde yer alan Bakanlarımıza tüm ihracatçılarımız adına başarılar diliyoruz.

Türkiye ihracat ailesi son dönemlerde gerçekleştirdiği sürekli ihracat artışları ile ülkemiz için de moral kaynağı olmuştur. Bu güne kadar bizlerden desteğini esirgemeyen, tüm sorunlarımızın çözümünde yanımızda olan ve vizyonuyla ihracatçının cesaretini artıran Sayın Bakanımız Nihat Zeybekci’ye ihracat camiası adına şükranlarımızı sunarız.

Ticaret Bakanlığı görevine gelerek Türkiye’nin hem iç hem de dış ticaret gemisinin kaptanlığı görevini yürütecek olan Sayın Ruhsar Pekcan’ın da ülkemizin ticaret erbabının ve ihracatçılarının sorunlarına çözüm bularak, onların küresel rekabette daha güçlü konuma gelmelerine destek olacağına hiçbir kuşkumuz yok. 2017’de 71 bin firmamız ihracat yaptı. Bu firmalarımızın tamamına yakını aynı zamanda iç piyasada da faaliyet gösteriyor. İki bakanlığın tek elde toplanması, bu anlamda bizler için son derece olumlu bir gelişme. Önümüzdeki süreçte artık belirsizliklerin son bulmasıyla birlikte, ülkemizde siyasi istikrarın sağlanması neticesinde ekonomik istikrarın da sağlanarak Türkiye’nin ekonomik sıçrayışının çok daha güçleneceğine inanıyoruz. Bu yıl için hedeflediğimiz 170 milyar dolar üstü ihracat hedefimize emin adımlarla ilerleyeceğiz.”

 

TİM Başkanı İsmail Gülle: “Ticari Savaşların Kazananı Olmaz”

TİM Başkanı İsmail Gülle, geçtiğimiz Cuma akşamı yürürlüğe giren ve ABD’nin Çin’den ithal ettiği 818 ürüne ek yüzde 25 vergi koyması kararının sadece bu iki ülkeyi değil tüm dünyanın refahını etkileyeceğini söyledi.

Dünyaya yayılma tehlikesi bulunan ticaret savaşlarında kazanan taraf olmayacağının tarihsel olarak ispatlandığını kaydeden Gülle, “Türkiye olarak bu süreçte yeni pazarlara açılarak pazar çeşitlendirmesi yapabiliriz” dedi.

08.07.2018 – Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, ABD ile Çin arasında başlayan ve tüm dünyaya yayılması olası olan ticaret savaşları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ticaret savaşlarında kazanan taraf olmayacağının tarihsel olarak ispatlandığını belirten TİM Başkanı “2015 ve 2016 yıllarında 16 trilyon dolara kadar gerileyen dünya ticareti 2017’de tekrar toparlandı, 17,4 trilyon dolara ulaştı. Bu yıl daha da artması ve 19 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Ancak küresel ticarette görünüm ne kadar olumlu olsa da şu an için dünyanın önündeki en önemli engel ABD’nin uyguladığı korumacı politikalar. Bu politikalar, diğer ülkelerin de cevap vermesi ile bir ticaret savaşına dönüşmüş durumda. Bugün dünyanın en önemli 3 ticari aktörü ABD, Çin ve AB ülkelerinin atacağı her adım, küresel ticareti ve buna bağlı olarak küresel refahı olumsuz etkileyecektir.” dedi.

Alternatif pazarlara yönelip etkili azaltırız

Mart ayında imzaladığı kararname ile ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyuma ek vergi getirdiğini belirten Gülle, “Bu adım ülkemizi de etkileyecek. ABD ülkemiz için her zaman önemli bir ticaret partneri. Geçtiğimiz sene 8,7 milyar dolar ihracat ile en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz beşinci ülke oldu. Yine 11,9 milyar dolar ithalat ile ithalatımızda dördüncü sırada. Çelik ve alüminyum, ABD’ye ihracatımızda son dönemde öne çıkan ürünler arasında yer alıyor. Bu ürünlere getirilen ek vergiler elbette ihracatımızı etkileyecektir, ancak firmalarımızın alternatif pazarlara yönelmeleri bu etkiyi en aza indirecektir” dedi.

Alınan kararın artçı şoklar olacaktır

Cuma akşamı yürürlüğe giren ve ABD’nin Çin’den ithal ettiği 818 ürüne ek yüzde 25 vergi koyması kararını da değerlendiren TİM Başkanı Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:
“ABD’nin bu ürünlerde Çin’den ithalatı 34 milyar dolar seviyesinde. Aynı ürünlerde biz de 2017 yılında ABD’ye 1,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması konusu, hem TİM olarak bizim, hem de Hükümetimizin üzerinde titizlikle çalıştığı bir konu. Ancak ABD’nin bu kararının artçı şokları olacağı da muhakkak. Çin’in bu adıma karşı getireceği ek vergiler, ABD’nin bu vergilere yeniden cevap vermesi gibi bir süreç yaşanması durumunda bundan sadece ABD ve Çin değil, dolaylı olarak bütün dünya ülkeleri etkilenecek” dedi.

Türkiye gereken cevabı verecektir

TİM olarak küresel ticarete ilişkin gelişmeler ve ülkemize etkileri konusunda araştırmalar yaptıklarını kaydeden Gülle, “Bu adımların ürün ve sektör bazında bize etkilerini araştırıyoruz. Bu araştırmalarımızı yakında firmalarımızla paylaşacağız. Son dönemde başlayan ticaret savaşları, yakın tarihte görmediğimiz bir şiddette gerçekleşebilir. Bu durumda ülkemiz de kendisine yöneltilen uygulamalara gereken cevabı verecektir. Elbette bu adımlar tüm ülkelerin ticaretini etkileyecek, ancak firmalarımızın bu yeni döneme hazırlıklı olması çok önemli. Bu süreçte doğru adımlar atarak ihracatımızı artırmaya devam edebilir, yeni pazarlara açılarak pazar çeşitlendirmesi yapabiliriz. Tüm firmalarımızı TİM’in bu konudaki çalışmalarını takip etmeye, küresel ve bölgesel gelişmeleri yakından izlemeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Ticaret Savaşları Türkiye ve Dünya Piyasalarını Nasıl Etkileyecek? Enver Erkan

 

TİM’de İsmail Gülle Dönemi Resmen Başladı

03.08.2018 – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan güncel ihracat rakamları ve gelişmeleri hakkındaki açıklama ve ihracat bilgileridir.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 30 Haziran’da gerçekleştirilen 25. Olağan Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen İsmail Gülle, görevi Mehmet Büyükekşi’den devraldı. Devir teslim töreninde bir konuşma yapan İsmail Gülle, ihracatçıların karşılaştığı sorunları bildiklerini belirterek, “Bu yükü tek başına değil ihracatçılarla beraber taşımak üzere devraldım. Hepiniz bu işi en iyi bilensiniz. Bana düşen görev koordinasyonu sağlamak ve ekip olarak çalışmak” dedi.

TİM’de başkanlık devir teslim töreni Dış Ticaret Kompleksi Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi. TİM’in 30 Haziran’da yapılan 25. Olağan Genel Kurulu’nda delegelerin oyları ile TİM Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen İsmail Gülle, görevi Mehmet Büyükekşi’den devraldı. Törende konuşan eski başkan Mehmet Büyükekşi, meslek örgütleri ile ilgili çalışmaya ilk olarak 1991’de başladığını söyledi.

“Gülle aldığı bayrağı daha ileriye götürecek”

Zaman içinde farklı dernek ve birliklerde görev yaptıktan sonra 2008-2018 yıları arasında 10 yıl boyunca TİM Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirten Büyükekşi, gerçekleştirilen devir teslim törenini bir bayrak değişimi olarak gördüğünü söyledi. Büyükekşi, “TİM siyasi bir görüşe ait kurum değildir. Burası sektörel, mesleki ve ihracatçıların çıkarlarını sağlayan bir kurumdur. Önemli olan ihracatın ve ihracatçının kazanması” dedi.

İsmail Gülle’nin aldığı bayrağı daha da ileriye götüreceğine inandığını kaydeden Büyükekşi, yeni dönemde ihracatın Türkiye açısından daha önemli hale geleceğini vurguladı. Büyükekşi, “Cari açığın ve yükselen enflasyonun panzehiri ihracat ve turizmdir. Bu alanlarda yapılacak çalışmalar ardık daha önemli” şeklinde konuştu.

Türkiye’yi ihracatçılar zenginleştirecek

TİM Başkanlığı’na seçilen İsmail Gülle de ihracatçıların çok önemli, vizyon ve misyonu olan bir aile olduğunu kaydetti. İhracat ailesinin bu ülke için çok büyük görevleri olduğunu belirten Gülle, “Bu ülkenin kişi başı geliri artacak, zenginleşecek ve yeni rekorlar kıracaksak bunu ihracatçılar yapacak. Biz de bu sorumluluk çerçevesinde çalıştık. Yeni dönemde de bu ciddiyetle çalışacağız” diye konuştu.

İhracatçıların karşılaştığı sorunları bildiklerini ifade eden Gülle, “Bu yükü tek başına değil ihracatçılarla beraber taşımak üzere devraldım. Hepiniz bu işi en iyi bilensiniz. Bana düşen görev koordinasyonu sağlamak ve ekip olarak çalışmak” açıklaması yaptı.

TİM seçiminde kimse kaybetmedi

Ortaya koydukları çalışmalar ve hedeflerle delegenin yüreğine dokunduklarını, bu sayede TİM Başkanlığı görevine seçildiğini vurgulayan Gülle, seçimlerde kimsenin kaybetmediğine dikkat çekti. Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diğer başkan adaylarının hedef ve projelerini bir kenara atamayız. Biz bu seçime girerken kazanan ihracatçı olacak dedik. Kavganın, çekişmenin kimseye faydası yok. Cumhuriyetin 100. yılına yakışır işler yapacağız. Tarihi bir görev üstleneceğiz. Bunun bilinci içindeyiz. Ben en uzaktaki delegemin, en küçük ve en büyük ihracatçının yanında olacağım. Onları dinleyeceğim ve sesi olacağım. Bu enerjiyi birbirimize vermemiz lazım” şeklinde konuştu.

Atıl enerjiyi harekete geçireceğiz

“Nereden gelip, nereye gittiğini bilmeyen kişinin nerede olduğunun önemi yok” diyen Gülle, TİM’de iletişim ve koordinasyonu ileriye taşıyacaklarını bildirdi. Gülle, “Hiç kimse kendini bu ailenin dışında hissetmesin. TİM Meclisi’ni çalıştıracağız. Tüm delegelerimizi dinleyeceğiz. Onları bu ailenin büyüklüğünü ve gücünü hissettireceğiz. Onları paydaş yaparak atıl enerjiyi daha çok harekete geçireceğiz” dedi.

Bugüne kadar tüm TİM Başkanlarının önemli görevler yaptığını ifade eden Gülle, kendilerinin de yeni dönemde bu başarıları daha ileriye taşıyacaklarını kaydetti. Bundan böyle Türkiye’nin bütün sektörleri adına konuşacağını tüm sektörlere aynı mesafede olduğunu belirten Gülle, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir sektöre diğerinden daha fazla zaman ayırma lüksümüz yok. 24 Haziran seçimleri ile yeni yönetim sistemi hayata geçti. Bu durum bizi de sorumlu yapıyor. TİM’i yeni sisteme uygun hale getirip, değiştirmeli ve geliştirmeliyiz. Böyle bir dönemde ihracat ailesinin beni yalnız bırakmayacağına inanıyorum. Biz makamı küçültecek, hizmeti büyüteceğiz. Bunu da birlikte yapacağız.”

 

İhracattaki soluksuz artış 20’nci ayına girdi

01.07.2018 – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Haziran ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 12 milyar 602 milyon dolara yükseldi. Böylelikle, yılın ilk yarısında ihracat yüzde 7,4 artışla 81,9 milyar dolara çıkarken, son 12 aylık ihracat ise yüzde 9,7 artışla 161,5 milyar dolara ulaştı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatımıza hizmet için çıktığımız bu yolda, son rakam açıklamamızda da artış yaşamak, şahsım ve yönetimimiz için çok özel bir mutluluk. Yeni Başkanımız liderliğinde, nice artışları, rekorları hep birlikte göreceğiz” dedi.

24 Haziran gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem Milletvekili seçimini de değerlendiren Büyükekşi, “Seçimler belirsizlikleri ortadan kaldırdı. Türkiye tercihini istikrardan yana kullandı. Böylelikle, ülkemizin yeniden ana gündemi ekonomi, yatırımlar ve ihracat olacak. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda coşkulu bir şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin ihracatı Haziran ayında da tam gaz devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Haziran ayı ihracat rakamlarını bir basın bülteni ile kamuoyuna duyurdu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, görevi devretmeden önceki son rakam açıklamasında “Haziran ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 12,6 milyar dolara yükseldi. Böylelikle, yılın ilk yarısında ihracat yüzde 7,4 artışla 81,9 milyar dolara çıkarken, son 12 aylık ihracat yüzde 9,7 artışla 161,5 milyar dolara ulaştı. Miktar bazında ihracat ise yüzde 4,2 artarak 10 milyon ton oldu. İhracatımıza hizmet için çıktığımız bu yolda, son rakam açıklamamızda da artış yaşamak, şahsım ve yönetimimiz için çok özel bir mutluluk. Yeni Başkanımız liderliğinde, nice artışları, rekorları hep birlikte göreceğiz” dedi.

2008 yılından bu yana TİM Başkanlığı görevini yürüten ve görevini İsmail Gülle’ye devredecek olan Mehmet Büyükekşi “10 yıllık görev sürem boyunca ihracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırabilmek için çaba gösterdim. Bu çabalarımız neticesinde, küresel ekonomide ve çevremizde yaşanan bütün sıkıntılara rağmen ihracatımız 2018 yılında rekor seviyeye yükseldi. Görevimi devretmiş olduğum Haziran ayı itibariyle yıllık bazda ihracatımız 161,5 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. İnanıyorum ki, yeni TİM Başkanımız İsmail Gülle de bu çıtayı çok daha yukarılara taşıyacak ve 2023 hedeflerimize ulaşmamız yönünde ihracatımıza önemli katkılar sunacak” dedi.

Büyükekşi şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Nisan ayında ihracatçı birliklerinin seçimleri yapıldı. Hafta sonu da 25. Genel Kurulumuzda seçim sürecini geride bıraktık, yeni Başkanımızı seçtik. Artık geleceğe odaklanmaya hazırız. Halihazırda, her ay ihracatımız artıyor, yıllıklandırılmış bazda rekorlar kırılıyor. Eriştiğimiz 19 aylık artış temposuna Haziran ayında bir yenisi daha eklendi, TİM verilerine göre 20 aydır ihracatımız soluksuz artıyor. Bu tempoyu daha ileri taşımak en önemi hedef olmalı” şeklinde konuştu.

İhracat artışımız yılın ikinci yarısında daha güçlü olacak

Yılın ilk yarısında yakalanan yüzde 7.4’lük ihracat artışının, yılın geri kalanında daha da yukarıya taşınacağını vurgulayan Mehmet Büyükekşi değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Her ne kadar Euro/Dolar paritesindeki gerileme ihracat artışımızı düşürecek olsa da seçim süreci kaynaklı belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte ekonomimizde yeniden bir canlanma yaşanacak ve ihracatımızda çift haneli artışlar görmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde enflasyonun ve faizin gerilemesiyle birlikte yatırımların sıçrama yapmasını ve ihracatımıza da olumlu katkı sunmasını bekliyoruz.”

Otomotiv sektörü liderliğini korudu

Haziran ayında sektörel bazda en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2,5 milyar dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Otomotivde artış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 oldu. Bu sektörü 1,42 milyar dolarla kimyevi maddeler ve 1,36 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler yüzde 34,6 ile Çelik, yüzde 32,8 ile Süs Bitkileri ve Mamulleri ve yüzde 19 ile Tütün oldu. Genele bakıldığında madencilik sektörü ihracatı yüzde 3,6, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 5,8 artarken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 0,1 azaldı.

144 ülke ve bölgeye ihracat arttı

İhracat pazarlarına bakıldığında Haziran ayında 144 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya’ya yüzde 1,2, İngiltere’ye yüzde 10,4, İtalya’ya yüzde 11, Fransa’ya yüzde 6,3 artış kaydedilirken, ABD’ye ihracatımız %13,9 geriledi. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ise en yüksek artış ise yüzde 47,6 ile Yunanistan’a oldu.

AB’ye ihracat yüzde 8 arttı

Ülke grubu bazında bakıldığında Haziran ayında AB’ye ihracat yüzde 8 artarken, AB’nin Türkiye ihracatındaki payı yüzde 52,1 oldu. Afrika’ya ihracat yüzde 23,8; Diğer Asya ülkelerine yüzde 33,2 artarken, Orta Doğu’ya yüzde 12,6, Kuzey Amerika ülkelerine ise yüzde 10,2 azaldı.

İlk 10 il içerisinde en yüksek artış Hatay’da

Haziranda 37 il ihracatını artırırken, 43 ilde ise ihracat geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 5 ilin ihracatları şu şekilde oldu: İstanbul 5,5 milyar dolar, Kocaeli 1,2 milyar dolar, Bursa 1,1 milyar dolar, İzmir 791 milyon dolar ve Ankara 602 milyon dolar. İlk 10’da en yüksek ihracat artışını yüzde 29,9 ile Hatay gerçekleştirdi.

Haziran ayında 1081 firma ihracata başladı

Haziran ayında ihracat gerçekleştiren firma sayısı 33.563 oldu. Bu firmalardan 2.771’i bu yıl ilk defa ihracat yaparken, daha önce hiç ihracatı olmayan 1.081 firma bu ay ihracat ailesine katıldı. Büyükekşi “ihracata merhaba diyen 1000’i aşkın firmamızı tebrik ediyorum. İnşallah çok daha fazla sayıda firmamız bu yıl ihracata başlayacak” dedi.

 

İhracatçıların yeni başkanı İsmail Gülle

3 adayın yarıştığı Türkiye İhracatçılar Meclis’inin (TİM) 25. Genel Kurulu’nda 398 delegenin 149’unun oyunu alan İsmail Gülle TİM’in yeni başkanı seçildi. Yeni başkan Gülle, “Bugünden itibaren verdiğiniz bu görevi sizin adınıza en güzel şekilde kullanacağım. Makam küçülecek, hizmetler büyüyecek” dedi. Genel Kurul’da ayrıca 27 sektör konseyi başkanı da belirlendi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 25. Genel Kurulu, Haliç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla gerçekleştirilen Genel Kurulda, yapılan seçimle TİM’in yeni başkanı da belli oldu. 439 delegeden 389’unun katıldığı seçimde oyların 149’unu alan İsmail Gülle, TİM’in 4’üncü Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Seçimde Tahsin Öztiryaki 140, Oğuz Satıcı da 109 oy aldı.

Makam küçülecek hizmetler büyüyecek
Seçimin ardından bir açıklama yapan yeni TİM Başkanı İsmail Gülle, TİM’in en medeni seçimini gerçekleştirdiklerini söyledi. Gülle, “Bugünden itibaren verdiğiniz bu görevi sizin adınıza en güzel şekilde kullanacağım. Makam küçülecek, hizmetler büyüyecek. Kimse oyunun dışında kalmayacak” dedi. TİM’i söz verdiği gibi çok farklı bir kurum haline getireceğini ifade eden Gülle, “20 sene TİM’in her noktasında hizmet ettim. Bundan sonra da daha güçlü, proaktif ve yaratıcı olacağız. Kazanan ihracatçı oldu” diye konuştu.

27 kişilik konsey başkanı belirlendi
Genel kurulda ayrıca yapılan seçilme 27 kişilik sektör konsey başkanları da belirlendi. Buna göre Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri’ne Ahmet Güleç, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri’ne Feyyaz Ünal, Mücevher’e Mustafa Kamar, Çelik’e İbrahim Pektaş, Demir ve Demirdışı Metaller’e Tahsin Öztiryaki, Deri ve Deri Mamulleri’ne Mustafa Şenocaklı, Elektrik-Elektronik’e Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Fındık ve Mamulleri’ne İlyas Edip Sevinç, Gemi, Yat ve Hizmetleri’ne Başaran Bayrak, Halı’ya Salahattin Kaplan, Hazır Giyim ve Konfeksiyon’a Hikmet Tanrıverdi, Hububat, Bakliyat Tohumlar ve Mamulleri’ne Haluk Okutur, İklimlendirme Sanayi’ne Salih Zeki Poyraz, Süs Bitkileri ve Mamulleri’ne İsmail Yılmaz, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri’ne Murat Akyüz, Kuru Meyve ve Mamulleri’ne Birol Celep, Maden’e Oğuz Satıcı, Makine ve Aksamları’na Kutlu Karavelioğlu, Meyve ve Sebze Mamulleri’ne Melisa Tokgöz Mutlu, Otomotiv Endüstrisi’ne Orhan Sabuncu, Savunma ve Havacılık Sanayi’ne Latif Aral Aliş, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller’e Ahmet Sagun, Tekstil ve Hammaddeleri’ne İsmail Gülle, Hizmet’e Ahmet Akbalık, Yaş Meyve Sebze’ye Ali Kavak, Tütün’e Ömer Celal Umur, Zeytin ve Zaytinyağı’na da Davut Er seçildi.

İsmail Gülle kimdir?

1960 yılında Sivas’ta dünyaya gelen İsmail Gülle ilk ve orta öğrenimini aynı kentte tamamladı. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nden mezun olan Gülle, ihtisas programını İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü’nde yaptı. 1970 yılında babası merhum Halis Gülle’nin kurmuş olduğu Gülle Entegre Tekstil İşletmeleri A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devir aldı.

1999 – 2003 yılları arasında İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, 2003 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyeliği, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcılığı, Sivaslı Sanayici ve İşadamları Grubu Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ergene-2 Organize Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Mütevelli Heyet Üyeliği görevlerini başarıyla yürütmekte.

Gülle, Sivas ve ilçelerinde yaptırdığı okullar, çok sayıda orta ve yüksek öğrenim öğrencisine gerek bireysel gerekse kurumsal kaynaklardan sağladığı burs olanakları ile eğitime destek vermektedir. İsmail Gülle evli ve iki çocuk babası.

 

TİM Başkanı Büyükekşi, 2017 yılının ihracat şampiyonlarını açıkladı

İlk 1000 firmanın ihracatı 92 milyar doları aştı

12.06.2018 – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan İlk 1000 İhracatçı Firma-2017 araştırmasına göre, en fazla ihracat yapan şirketler sıralamasında zirve 4 milyar 797 milyon dolarla yine Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.’nin oldu.

Listede ikinci sırayı 2016 yılına göre 5 basamak birden yükselerek 4 milyar 443 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Toyota, üçüncü sırayı ise 3 milyar 209 milyon dolarlık ihracatla Tofaş aldı. İlk 1000 firmanın toplam ihracatı 2017’de yüzde 13,4 artarak 92.3 milyar dolara çıkarken, otomotiv sektörü yüzde 27,2 pay ile lider, İstanbul ise 426 firma ile iller bazında birinci oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen yıl ihracatçıların çok çalıştığını ve dünya ortalamasının üzerinde bir ihracat artışına imza attığını söyledi. Büyükekşi, “Bu yıl her ay, rekor ihracat açıkladık. Mart ayında tarihimizde ilk defa aylık 15 milyar dolar barajını aştık. Yıl sonunda ise 170 milyar doların üzerine çıkarak yıllık bazda Cumhuriyet rekorumuzu kırmış olacağız” değerlendirmesi yaptı.

İhracatta yakalanan başarının Türkiye’nin büyüme rakamlarına da yansıyacağını belirten Büyükekşi “Açıklanan 2018 yılı ilk çeyrek rakamlarında ülkemiz ekonomisi yüzde 7,4 ile büyümede yine dünyada üst sıralarda yer aldı. Büyüme tahminlerimizi aşağı çeken birçok kredi derecelendirme kuruluşu bu başarımızla birlikte bir kez daha yanıldılar. Üzerimizde oynanan bütün oyunlara rağmen, ekonomimiz güçlü yapısıyla yüksek oranlarda büyümeye devam ediyor” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 16 yıldır yapılan ve 26 sektörün tamamını kapsayan İlk 1000 İhracatçı Firma araştırmasının 2017 yılı sonuçları düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan araştırmaya göre, en fazla ihracat yapan şirketler sıralamasında zirve 4 milyar 797 milyon dolarla 2016 yılında olduğu gibi yine Ford Otosan’ın oldu. Listede ikinci sırayı 5 basamak birden yükselerek 4 milyar 443 milyon dolar ihracata imza atan Toyota, üçüncü sırayı ise 3 milyar 209 milyon ihracatla Tofaş aldı.

1 milyar doları 10 firma geçebildi

TİM İlk 1000 İhracatçı Firma verilerine göre; firmaların geçen yılki toplam ihracat rakamı 2016 yılına göre yüzde 13,4 oranında artarak 92,3 milyar dolara çıkarken, bu şirketlerin toplam ihracat içindeki payı ise yüzde 58.8 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 50,3’üne ilk 500 firma, yüzde 8.5’ine de ikinci 500 firma imza attı. Geriye kalan 70 bin firma da toplamın yüzde 41,2’sini gerçekleştirdi. Öte yandan 436 firmanın ihracatı 25 ile 50 milyon dolar arasında kalırken, sadece 10 firma 1 milyar dolar ihracat barajını aşabildi.

Ar-Ge harcaması 6 milyar TL’yi aştı

Ay sonunda yapılacak genel kurulda 10 yıldır sürdürdüğü TİM Başkanlığı görevini bırakmaya hazırlanan Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin potansiyelinin göz önüne alındığında 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayısını yeterli görmediklerini söyledi. Büyükekşi, “2023 yılı hedefimiz 50 firmamızın 1 milyar dolar ihracat barajını aşması. Bu hedefe ulaşmak için daha yüksek katma değere sahip ürünler ihraç etmeliyiz. Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya daha fazla yatırım yapmalıyız” dedi. Geçen yıl 1000 firma arasında 202’sinde Ar-Ge merkezi olduğunu ve bu firmaların toplam 6.2 milyar liralık Ar-Ge harcaması yaptığını kaydeden Büyükeşi, 1000 firmanın içinde uluslararası tescilli marka sayısının 13 bin 473’e, patent sayısının ise 7 bin 426’ya yükseldiğini dile getirdi.

Yerli firmaların payı yüzde 61

Araştırma verilerine göre, 2017 yılında, ilk 1000 ihracatçı firmanın yüzde 66,8’ini üretici-ihracatçı, yüzde 16,5’ini ihracatçı, yüzde 12’sini grup dış ticaret ve yüzde 4,7’sini sektörel-sermaye dış ticaret şirketleri oluşturdu. Firmaların sermaye yapısı dağılımına bakıldığında; araştırmaya katılan firmaların yüzde 81’ini yüzde 100 yerli firmalar oluşturuyor. Geriye kalan firmaların yüzde 11,3’ü yüzde 100 yabancı, yüzde 7,4’ü de yerli-yabancı ortaklı yapıya sahip. Yerli firmaların, ilk 1000 içerisindeki ihracattan aldıkları pay ise yüzde 61 düzeyinde. Yerli-yabancı ortaklı firmaların oranı ise bu alanda yüzde 24 seviyesinde. Yani, bu sınıflama içerisinde firma başına en yüksek ihracata yerli-yabancı ortaklı firmalar sahip durumda.

Kimyevi madde ve tekstilde ihracat tabana yayıldı

İlk 1000 ihracatçının sektör bazındaki performanslarına bakıldığında, otomotiv sektörü yüzde 27,2 pay ile 2017 yılının da birincilik koltuğunu kimseye kaptırmadı. Sektör, 2017’de 28 milyar 535 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu ihracatın yüzde 88’lik kısmı ilk 1000 içerisinde yer alan

otomotiv ihracatçıları tarafından gerçekleştirildi. İkinci büyük sektör olan hazır giyim ve konfeksiyonun ise ilk 1000 içerisindeki payı yüzde 9,7 olurken, çelik sektörünün payı yüzde 9,5 olarak gerçekleşti.

Listeye göre büyük sektörler arasında, toplam ihracattan en fazla payı otomotiv aldı. Yine büyük sektörlerden kimyevi maddelerde ilk 1000 içerisinde yer alan firmaların payı yüzde 54 oldu.

Tekstilde ise bu oran yüzde 38. Bir başka değişle kimyevi maddeler ve tekstil sektörlerinde ihracat daha çok tabana yayılırken, otomotiv ve çelik gibi sektörlerde ihracat daha çok büyük firmalar tarafından yapılıyor.

İstanbul en fazla ihracat yapan il

İlk 1000 ihracatçı firmanın illere göre dağılımına bakıldığında, 2017’de 426 firma ile İstanbul yine birinci oldu. İstanbul’un ihracat içerisindeki ağırlığı sürerken, firma sayısı bazında payı gerilemeye devam ediyor. İzmir 83 firma ile ikinci, Gaziantep de 68 firma ile üçüncü sırada yer aldı. İlk 1000 ihracatçı firmanın bölgesel dağılımına bakıldığında, Marmara Bölgesi 579 firma ile her zaman olduğu gibi birinci sırada. İkinci sırada 159 firma ile Ege Bölgesi, üçüncü sırada 79 firma ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi yer aldı. Geçen yıl 71 bin ihracatçı 3,2 milyon kişiye istihdam sağladı. 2017 yılında ilk 1000 firmanın toplam istihdamı yaklaşık 800 bin kişi olarak gerçekleşti, ilk 500 firmanın ortalama çalışan sayısı 1137 iken, ikinci 500’ün 415 oldu.

Dünya ticaretindeki payımız artıyor

TİM Başkanı Büyükekşi, geçen yıl ihracatçıların çok çalıştığını ve dünya ortalamasının üzerinde bir ihracat artışına imza attığını söyledi. Büyükekşi, “Şüphesiz ki, bu başarıya en büyük katkıyı ilk 1000’e giren ihracatçı firmalarımız sağladı” dedi.

2017 yılı sonunda, 2018’in ‘Rekorlar Yılı’ olacağını söylediklerini hatırlatan Büyükekşi, bu yılın ilk 5 ayındaki ihracat rakamlarının bu sözü doğrular nitelikte olduğunu kaydetti. Büyükekşi şöyle devam etti:
“Bu dönemde her ay, aylık bazda rekor ihracat açıkladık. Mart ayında ise tarihimizde ilk defa aylık 15 milyar dolar barajını aştık. Yıl sonunda ise 170 milyar doların üzerine çıkarak yıllık bazda Cumhuriyet rekorunu kırmış olacağız. Küresel dalgalanmaların 2016’da son bulmasıyla birlikte,

artış dünya ticareti de tekrar yükselişe geçti. Türkiye olarak biz de bu artışın çok daha üzerinde bir ihracat artışı yakalamalıyız. 2023 hedeflerimize giden yolda 2018 yılı bizim için çok önemli bir yıl olacak. 2017 yılında ihracatımızın dünya ticaretinden aldığı pay yüzde 0,9 ile rekor düzeye çıkmıştı.

2018’de inşallah bu oran daha da yukarı çıkacak ve bir başka rekora imza atacağız.”

Kredi derecelendirme kuruluşları büyümede yine yanıldı

TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatta yakalanan başarının şüphesiz ki Türkiye’nin büyüme rakamlarına da yansıyacağını dile getirdi. Büyükekşi, “Açıklanan 2018 yılı ilk çeyrek rakamlarında ülkemiz ekonomisi yüzde 7,4 ile büyümede yine dünyada üst sıralarda yer aldı. Bu başarı ile Türkiye, yine tahminlerin üstünde bir performans sergiledi. Büyüme tahminlerimizi aşağı çeken birçok kredi derecelendirme kuruluşu bu başarımızla birlikte bir kez daha yanıldılar. Üzerimizde oynanan bütün oyunlara rağmen, ekonomimiz güçlü yapısıyla yüksek oranlarda büyümeye devam ediyor. İhracatımızdaki güçlü artışla birlikte, turizm sektöründeki ivmelenme ekonomimizin yüksek oranda büyümesine katkı sağlamaya devam edecek” değerlendirmesi yaptı.

2017 Yılında En Fazla İhracat Yapan Firmalar

SıraFirma Milyon $

1FORD OTOMOTIV SAN. A.S. 4.796,90

2TOYOTA OTOMOTIV SAN. TURKIYE A.S.4.442,81

3TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FAB. A.Ş. 3.208,58

4OYAK-RENAULT OTOMOBIL FAB.A.S. 3.183,15

5TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A. Ş. 2.767,13

6KİBAR DIŞ TİC.A.Ş 2.513,81

7VESTEL TİCARET A.Ş.2.104,78

8ARÇELİK A.Ş. 1.816,17

9BOSCH SAN.VE TİC.A.Ş 1.052,94

10MERCEDES-BENZ TÜRK A.Ş. 1.049,92

 

TİM: Mayıs Ayı İhracat Yüzde 12,2 Artışla 14 Milyar Dolara Çıktı

Mehmet Büyükekşi, TİM Başkanlığını rekor ihracat ile bırakıyor

Mayıs ayı ihracatı yüzde 12,2 artışla 14 milyar dolara çıktı 

Mayıs ayı Türkiye ihracatında rekor tazelenmesine sahne oldu ve aylık bazda tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 artışla 14 milyar dolara yükseldi. 

01.06.2018 – Haziranda yapılacak TİM Genel Kurulu nedeniyle ihracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi, “Son açıklamamızın da bir rekor olması bizleri gururlandırıyor. Türkiye’nin ihracatta rekorlar kırdığı, büyümede birçok ülkeyi geride bıraktığı bir dönemde döviz kurlarında yaşanan gelişmeler son derece manidar. Seçimlerin ardından yeni Hükümetimiz kurulacak. Merkez Bankamızın da alacağı önlemlerle kurlarda yaşanan bu yüksek oynaklık sona erecek.”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Geçtiğimiz yıl ihracat ve büyüme seferberliği başlattık, ihracat desteklerimizi 3 kat artırdık ve başarılı bir yıl geçirdik. Bu yıl da her ay rekorlar kıracağız demiştik ve ihracatçılarımız her ay rekorları yeniliyor. Tasarımı, markası başkasına ait ürünlerin üreticisi olarak buralara kadar geldik fakat artık yeni şeyler söyleme zamanı” dedi.

Mayısta en fazla ihracatı yine otomotiv, hazır giyim ve kimyevi maddeler sektörleri yaparken, en büyük pazarlarımız olan Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya’ya ihracatta artış kaydedildi. Mayıs ihracatına parite etkisi ise pozitif yönlü şekilde 346 milyon dolar oldu.

Mayıs ayı Türkiye ihracatında rekor tazelenmesine sahne oldu ve aylık bazda tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre mayıs ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 artışla 14 milyar dolara yükseldi. Miktar bazında ihracat ise mayısta yüzde 3,8 artarak 10,5 milyon ton oldu. İhracatta artış Kasım 2016 tarihinden itibaren, son bir buçuk yıldır kesintisiz sürerken, son 8 aydan bu yana da çift haneli olarak gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 9,3 artışla 69 milyar dolara çıkarken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artışla 161,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin mayıs ayı ihracat rakamları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Denizli’deki Menderes Tekstil tesislerinde açıklandı. İhracat rakamları basın toplantısına İhracatçı Birliklerden 30’a yakın Başkan, İnovaTİM üyeleri ve Denizli Girişim Evi girişimcileri de katıldı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Tarım ürünlerinde hasat zamanı, turizm için kazanç zamanı, memlekette de demokrasi zamanındayız. Bu tatlı telaş içerisinde ihracatçılarımız ekonomiyi sırtlamaya, Türkiye’yi büyütmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ihracat ve büyüme seferberliği başlattık, ihracat desteklerimizi 3 kat artırdık ve başarılı bir yıl geçirdik. Bu yıl da her ay rekorlar kıracağız demiştik ve ihracatçılarımız her ay rekorları yeniliyor. Tasarımı, markası başkasına ait ürünlerin üreticisi olarak buralara kadar geldik fakat artık yeni şeyler söyleme zamanı. 2018 yılı son çeyreğinde daha da güzel rakamlar açıklayacağız, ihracatçılarımıza her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” dedi

İhracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi’yi 4 yıllık süreçte iyi bir yol arkadaşı olması ve mevzu bahis memlek olduğunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmaması sebebiyle tebrik eden Bakan Zeybekci, “TİM’de 2 dönem kuralı var ve sektörün önünü açmak, yenilenmek lazım. Mehmet Büyükekşi’ye de bu konudaki hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyor, Türkiye’de bu konuda ilk ve tek olmaları sebebiyle de tebrik ediyorum” dedi.

“Son açıklamamızın da rekor olması gururlandırıyor”

Haziran ayında yapılacak TİM Genel Kurulu nedeniyle ihracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi, yaptığı değerlendirmede “Türkiye’de 71 bin ihracatçının temsilcisi olan ve 3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan TİM olarak ihracatımızı ivmeli bir performansla artırmaya çalışıyoruz. Ülkemiz için ter dökerek bayrağımızı tüm dünyada gururla dalgalandırıyoruz.

Genel Kurul ile 10 yıldır ülkem adına ve ihracatçılarımız adına onur ve şerefle yürütmüş olduğum TİM Başkanlığı görevimi devredeceğim. Son açıklamamızın da bir rekor açıklaması olması bizleri hem sevindiriyor hem de gururlandırıyor. Umuyorum ki, yeni seçilecek TİM Başkanımız da önümüzdeki aylarda nice rekorları açıklamaya devam edecek” dedi. 

Rekorlar döneminde dövizdeki gelişmeler manidar

Büyükekşi, Mayıs ayı ihracatına paritenin etkisinin pozitif yönlü olarak 346 milyon dolar olduğunu, bunda özellikle Euro Dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olmasının etkili olduğunu söyledi. Son dönemde döviz kurları üzerinde ciddi bir spekülatif ortam oluştuğuna da değinen Büyükekşi, “Türk Lirası çok hızlı bir değer kaybı süreci yaşadı. İhracatçılar olarak döviz kurlarında bu denli yüksek oynaklığın olmamasını arzuluyoruz. İnanıyoruz ki, seçimlerin ardından yeni Hükümetimiz kurulacak. Merkez Bankamızın alacağı önlemlerle birlikte, kurlarda yaşanan bu yüksek oynaklık sona erecek. Türkiye olarak ihracatta rekorlar kırdığımız, açıklanan yeni yatırım teşvikleriyle ülkemizin geleceğine yatırım yaptığımız bir ortamdayız. Büyümede de benzer şekilde birçok ülkeyi geride bıraktık. Tam da bu dönemde döviz kurlarında yaşanan bu gelişmeler son derece manidar. Türkiye’nin ekonomik gerçekleriyle asla bağdaşmıyor. Beklentimiz ekonomimiz üzerinde bu denli spekülatif hareketlere girenlere bu fırsatın bir daha verilmemesi yönünde” dedi.

Otomotiv sektörü liderliğini korudu

Mayıs ayında sektörel bazda en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2,8 milyar dolarla otomotiv sektörü yaptı. Otomotivde artış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 oldu. Bu sektörü 1,49 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon ile 1,46 milyar dolarla Kimyevi Maddeler sektörleri takip etti.

Mayıs ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler yüzde 65,8 ile Yaş Meyve ve Sebze, yüzde 44,3 ile Savunma ve Havacılık Sanayii ve yüzde 25,8 ile Demir ve Demir Dışı Metaller oldu. Genele bakıldığında tarım ihracatı yüzde 13,6 sanayi ürünleri ihracatı yüzde 12,6 artarken, madencilik ürünleri ihracatı yüzde 3,3 azaldı.

154 ülke ve bölgeye ihracat arttı

İhracat pazarlarına bakıldığında mayıs ayında 154 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya’ya yüzde 10,2, İngiltere’ye yüzde 13, İtalya’ya yüzde 23,8, İspanya’ya yüzde 51,8 ve Fransa’ya yüzde 20,3 artış kaydedildi. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ise en yüksek artış ise yüzde 56 ile Rusya’ya oldu.

AB’ye ihracat yüzde 18,8 arttı

Ülke grubu bazında bakıldığında mayısta AB’ye ihracat yüzde 18,8 artarken, AB’nin ihracatımızdaki payı yüzde 51,6 oldu. Afrika’ya ihracat yüzde 27,7; Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 14,1 artarken, Orta Doğu’ya yüzde 6,7, Kuzey Amerika Ülkelerine ise yüzde 9,9 azaldı.

İstanbul yine lider, Denizli ihracatı yüzde 19,7 arttı

Mayısta 52 il ihracatını artırırken, 28 ilde ise ihracat geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 5 ilin ihracatları şu şekilde oldu: İstanbul 6,2 milyar dolar, Bursa ve Kocaeli 1,2 milyar dolar, İzmir 833 milyon dolar ve Ankara 685 milyon dolar. İlk 10’da en yüksek ihracat artışını yüzde 27,9 ile Ankara gerçekleştirdi. İhracat rakamlarının açıklandığı ve en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında olan Denizli ise ihracatını mayısta yüzde 19,7 yılın ilk beş ayında ise yüzde 20,4 artırdı.

Genel Seçim sonrası hedeflere emin adımlarla ilerleriz

Büyükekşi, 24 Haziran’da yapılacak Genel Seçime ilişkin olarak “Umuyoruz ki kardeşçe ve huzurlu bir ortamda bu önemli seçimleri tamamlayarak önümüze bakacağız. Ülke olarak belirsizliklerin ortadan kalkması ile birlikte istikrarlı bir ekonomik ortamda hedeflerimize emin adımlarla ilerleyeceğimize inancımız tam” dedi. 

İNOVATİM ve Girişim Evleri büyük başarı elde etti

Büyükekşi konuşmasında 2015 yılındaki başlattıkları İNOVATİM ve Girişim Evleri projelerini başarıyla sürdürdüklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu.

“140 üniversiteden 2 bin kişilik dev İNOVATİM kadromuzla inovasyon bilincini tüm gençlerimize yayıyoruz. İTÜ’de bulunan ekibimizin oluşturduğu ROV takımımız, geliştirdikleri su altı robotunu Antartika’da bulunan Türk bilim adamlarına hizmet etmesi için gönderiyorlar. Yine İstanbul’daki İNOVATİM’lilerin oluşturduğu STARSAT takımı geliştirdiği bir model uyduyla NASA’nın organize ettiği CANSAT yarışmasına giderek ülkemizi temsil edecek. ODTÜ’de bulunan Formula takımı ekibimiz ürettiği Formula aracıyla temmuzda İtalya’da Formula Student yarışmasında ülkemizi temsil edecek. Ekibimizin bir sonraki amacı bu aracı elektrikli hale getirmek. Yine Türkiye’de girişimciliğin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerine İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Denizli’de başlattığımız Girişim Evleri’ne Bursa, Konya, Mersin, Trabzon, Edirne ve Erzurum’u ekledik. Önümüzdeki dönemde de Ankara ve Kocaeli ile birlikte İstanbul’da ikinci şubemizi açıyoruz. Bugün itibariyle Girişim Evlerimiz bünyesinde 642 girişimcimiz bulunuyor. Geçen sene bu girişimcilerimiz ihracata 37 milyon TL’lik katkıda bulundu. İNOVATİM ekibimizin ve Girişim Evlerimizin gelecekte göğsümüzü kabartacak daha birçok başarıya imza atacaklarından hiçbir şüphemiz yok.”

Kg Bazlı Karşılaştırma

MAYIS
1000 kg Mayıs 2017 Mayıs 2018 Değ%
.I. TARIM 1.560.089 1.766.617 13,2%
.II. SANAYİ 6.170.110 6.339.605 2,7%
.III. MADENCİLİK 2.386.037 2.390.800 0,2%
TOPLAM 10.116.236 10.497.023 3,8%
OCAK-MAYIS
1000 kg Ocak-Mayıs 2017 Ocak-Mayıs 2018 Değ%
.I. TARIM 8.302.133 8.741.936 5,3%
.II. SANAYİ 31.004.427 30.217.527 -2,5%
.III. MADENCİLİK 9.970.246 10.389.807 4,2%
TOPLAM 49.276.807 49.349.271 0,1%

 

SEKTÖREL BAZDA İHRACAT RAKAMLARI -1.000 $

1 – 31 MAYıS
SEKTÖRLER 2017 2018 Değişim   (’18/’17) Pay(18)   (%)
I. TARIM 1.675.476 1.902.714 13,6 13,6
   A. BİTKİSEL ÜRÜNLER 1.120.626 1.260.920 12,5 9,0
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri 528.448 560.018 6,0 4,0
Yaş Meyve ve Sebze 128.813 213.589 65,8 1,5
Meyve Sebze Mamulleri 113.794 137.635 21,0 1,0
Kuru Meyve ve Mamulleri 96.649 99.136 2,6 0,7
Fındık ve Mamulleri 122.370 142.117 16,1 1,0
Zeytin ve Zeytinyağı 25.553 27.552 7,8 0,2
Tütün 98.507 74.094 -24,8 0,5
Süs Bitkileri ve Mam. 6.493 6.780 4,4 0,0
   B. HAYVANSAL ÜRÜNLER 172.427 212.154 23,0 1,5
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller 172.427 212.154 23,0 1,5
   C. AĞAÇ VE ORMAN ÜRÜNLERİ 382.423 429.639 12,3 3,1
Mobilya,Kağıt ve Orman Ürünleri 382.423 429.639 12,3 3,1
II. SANAYİ 10.317.386 11.622.293 12,6 83,3
   A. TARIMA DAYALI İŞLENMİŞ ÜRÜNLER 984.985 1.091.419 10,8 7,8
Tekstil ve Hammaddeleri 671.398 748.951 11,6 5,4
Deri ve Deri Mamulleri 130.179 142.338 9,3 1,0
Halı 183.408 200.130 9,1 1,4
   B. KİMYEVİ MADDELER VE MAM. 1.319.393 1.461.778 10,8 10,5
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 1.319.393 1.461.778 10,8 10,5
   C. SANAYİ MAMULLERİ 8.013.007 9.069.097 13,2 65,0
Hazırgiyim ve Konfeksiyon 1.399.103 1.486.476 6,2 10,7
Otomotiv Endüstrisi 2.563.699 2.765.754 7,9 19,8
Gemi ve Yat 114.132 133.559 17,0 1,0
Elektrik Elektronik ve Hizmet 878.995 994.157 13,1 7,1
Makine ve Aksamları 508.709 625.714 23,0 4,5
Demir ve Demir Dışı Metaller 570.061 717.239 25,8 5,1
Çelik 965.130 1.209.430 25,3 8,7
Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri 239.964 274.046 14,2 2,0
Mücevher 302.714 251.973 -16,8 1,8
Savunma ve Havacılık Sanayii 131.955 190.376 44,3 1,4
İklimlendirme Sanayii 327.785 408.818 24,7 2,9
Diğer Sanayi Ürünleri 10.760 11.555 7,4 0,1
III. MADENCİLİK 445.720 430.961 -3,3 3,1
Madencilik Ürünleri 445.720 430.961 -3,3 3,1
T O P L A M (TİM*) 12.438.582 13.955.968 12,2 100,0

 

Seçilmiş 7 Ülke İhracat Verileri (TİM)

ÜLKE Ocak-Mayıs

2017

Ocak-Mayıs

2018

Değ. Değişim

(Milyon $)

(Milyon $) (Milyon $) (%)
IRAK 3,567 2,945 -17,4 -622
İRAN (İSLAM CUM.) 1,271 1.133 -10,9 -138
LİBYA 350 522 49,1 172
MISIR 889 1,131 27,2 242
RUSYA FEDERASYONU 873 1,409 61,4 536
SURİYE 449 517 15,1 68
UKRAYNA 507 556 9,6 49
TOPLAM 7,907 8,213 3,9 306

 

Son dönemde sıkıntılar yaşanan 7 bölgesel pazarda 1 Ocak-31 Mayıs 2018 döneminde ihracatımız ortalamada %3,9 artarak, 306 milyon dolar yükseldi. Ülke bazında detaylar;

  • Irak’a ihracat 1 Ocak-31 Mayıs 2018 döneminde %17,4 azalarak, 622 milyon dolar düştü. Irak’a Halı sektörü ihracatı 13 milyon dolar arttı. Mücevher sektörü ihracatı 306 milyon dolar, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri 179 milyon dolar düştü.
  • İran’a ihracat 1 Ocak-31 Mayıs 2018 döneminde %10,9 azalarak, 138 milyon dolar düştü. İran’a Madencilik Ürünleri sektörü ihracatı 18 milyon dolar arttı. Otomotiv Endüstrisi sektörü ihracatı 33 milyon dolar düştü.
  • Libya’ya ihracat 1 Ocak-31 Mayıs 2018 döneminde %49,1 artarak, 172 milyon dolar yükseldi. Libya’ya Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörü ihracatı 33 milyon dolar arttı. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü ihracatı 6 milyon dolar düştü.
  • Mısır’a ihracat 1 Ocak-31 Mayıs 2018 döneminde %27,2 artarak, 242 milyon dolar yükseldi. Mısır’a Çelik ihracatı 47 milyon dolar arttı. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü ihracatı 5 milyon dolar düştü.
  • Rusya’ya ihracat 1 Ocak-31 Mayıs 2018 döneminde %61,4 artarak, 536 milyon dolar yükseldi. Rusya’ya bu dönemdeki Yaş Meyve ve Sebze sektörü ihracatı 140 milyon dolar, Otomotiv Endüstrisi sektörü ihracatı 81 milyon dolar arttı. Tütün sektörü ihracatı 7 milyon dolar düştü.
  • Suriye’ye ihracat 1 Ocak-31 Mayıs 2018 döneminde %15,1 artarak, 68 milyon dolar yükseldi. Suriye’ye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü ihracatı 34 milyon dolar arttı. Otomotiv Endüstrisi sektörü ihracatı 13 milyon dolar düştü.
  • Ukrayna’ya ihracat 1 Ocak-31 Mayıs 2018 döneminde %9,6 artarak, 49 milyon dolar yükseldi. Ukrayna’ya Yaş Meyve ve Sebze sektörü ihracatı 27 milyon dolar arttı. Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörü ihracatı 36 milyon dolar düştü.

 

İhracatta Parite Etkisi

MAYIS
PARA BİRİMİ İHRACAT ($)
2018
2018 PARİTESİ
($/x)
ORJİNAL PARA BİRİMİ KARŞILIĞI 2017 PARİTESİ
($/x)
2017 PARİTESİNE GÖRE $ KARŞILIĞI PARİTE FARKI
(2018 – 2017)
  (A) (B) (C = A x B) (D) (E = C / D) (F = A – E)
Avro     7.252.732.817 $ 0,8452        6.129.763.184 € 0,9051     6.772.814.864 $          479.917.953 $
TL          636.617.501 $ 4,4177      2.812.406.781 ₺ 3,5686        788.094.318 $      -151.476.817 $
Sterlin          416.567.912 $ 0,7419 £           309.068.397 0,7739        399.371.996 $          17.195.916 $
TOPLAM PARİTE ETKİSİ          345.637.052 $
OCAK – MAYIS
PARA BİRİMİ İHRACAT ($)
2018
2018 PARİTESİ
($/x)
ORJİNAL PARA BİRİMİ KARŞILIĞI 2017 PARİTESİ
($/x)
2017 PARİTESİNE GÖRE $ KARŞILIĞI PARİTE FARKI
(2018 – 2017)
  (A) (B) (C = A x B) (D) (E = C / D) (F = A – E)
Avro 35.447.736.851 $ 0,8201     29.070.589.738 € 0,9309 31.227.202.819 $     4.220.534.032 $
TL     3.091.835.470 $ 3,9849    12.320.601.367 ₺ 3,6593    3.366.897.560 $      -275.062.089 $
Sterlin     2.036.400.876 $ 0,7219 £       1.470.018.329 0,7976    1.843.081.184 $        193.319.692 $
TOPLAM PARİTE ETKİSİ     4.138.791.635 $