Ana Sayfa Raporlar Borsa Hisse Analiz Raporları Metal Sektörü...

Metal Sektöründe Tam Uzlaşma Sağlandı

MESS’in çözüm odaklı yaklaşımıyla Birleşik Metal-İş ile de anlaşma imzalandı Metalde tam uzlaşma sağlandı, çalışma barışı korundu

02.02.2020 – Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) çözüm odaklı yaklaşımıyla, metal sektöründeki toplu sözleşme süreci çalışma barışı korunarak tamamlandı. Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları ile 29 Ocak’ta atılan imzalardan 4 gün sonra, Birleşik Metal-İş Sendikası’yla da anlaşma sağlandı. MESS tarafından yapılan açıklamada, “Tüm taraflar için sürdürülebilir refah sağlayacak bir sözleşmeye imza attık. Ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyan sektörümüzde uzlaşmaya varıldı. Üretimin sürekliliği korundu” denildi.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye 201 işyerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, tam uzlaşmayla tamamlandı. 1 Eylül 2019’dan itibaren iki yıl boyunca yürürlükte olacak sözleşme, MESS ile Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları arasında 29 Ocak 2020 tarihinde imzalanmıştı. Son olarak, 2 Şubat günü yapılan görüşmede Birleşik Metal-İş Sendikası ile de diğer iki işçi sendikasıyla aynı şartlara sahip sözleşme üzerinde anlaşmaya varıldı. 7 Ekim’de başlayan toplu görüşmeler; MESS’in çabalarıyla, çalışma barışı ve üretimin sürekliliği korunarak anlaşmayla sonuçlandı.

‘Çözüm odaklı yaklaşımımız olumlu sonuç verdi’

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çalışma barışı korunarak her üç işçi sendikasıyla da imzalanmasıyla ilgili MESS tarafından yapılan açıklamada, “Sektörümüz, ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle toplu iş sözleşmemize ulusal sorumluluk bilinciyle yaklaştık. Sektörümüzün içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen sağduyulu ve özverili yaklaşımımızı koruduk. Herkes için sürdürülebilir refah sağlayacak bir sözleşmeye 29 Ocak’ta Türk Metal ve Özçelik-İş sendikalarıyla imza attık. 10 bin çalışanı temsil eden Birleşik Metal-İş Sendikası’yla devam eden süreçte, çözüm odaklı yaklaşımımızı koruduk. Diğer iki işçi sendikasıyla aynı şartlara sahip sözleşmeyi, 2 Şubat’ta Birleşik Metal–İş Sendikası’yla da imzaladık. Üretimin sürekliliği korunarak, çalışma barışı içinde, hiçbir kayıp yaşanmadan sürecin tamamlanmasını sağladık” ifadesi yer aldı.

‘Metal sanayini büyütmek için çalışmaya devam edeceğiz’

MESS açıklamasına şöyle devam edildi: “Sözleşmemiz, özel sektördeki diğer sendikalı çalışanlar, kamudaki memur ve işçilerin yanı sıra beyaz yaka çalışanların da ortalama ücret artışı oranlarının çok üzerinde bir ücret zammı içeriyor. Bu avantajlı koşullardan Birleşik Metal-İş üyesi çalışma arkadaşlarımızın da faydalanacak olması memnuniyet verici. Metal sanayini büyütmek ve geliştirmek hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeni dönem MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin çalışma arkadaşlarımız, işyerlerimiz, sektörümüz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.”

Sözleşme yıllık ortalama yüzde 24,3 artış içeriyor

Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş’le imzalanan sözleşmenin kapsamı:

  • İlk altı ay için sosyal yardımlarla birlikte ortalama yüzde 17,3 artış gerçekleşecek. Ücretler, takip eden ikinci altı ay buna ek olarak yüzde 6 daha artacak.
  • Dönem enflasyonu, bu oranın üzerinde gerçekleşirse aradaki fark ücret artışına eklenecek.
  • Böylece Eylül 2019’dan geçerli olmak üzere yıllık toplam artış ortalama yüzde 24,3 olacak.
  • İlk altı ay için saat ücreti 12 TL altında olan çalışanlara, saat ücreti 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak.İyileştirmenin üzerine yüzde 17 oranında ücret zammı uygulanacak.
  • Sosyal yardımlar birinci yıl yüzde 20 oranında artacak. MESS üyesi işyerlerinde çalışanlar yılda dört maaş ikramiye alıyor. İkramiye dışında bayram, yakacak, yıllık izin yardımları veriliyor ve öğrenim, evlenme, yemek, ulaşım gibi sosyal yardımlar kalemi altında çalışanlar destekleniyor.

Çalışanların özel hastanelerde ameliyat dahil kapsamlı tedavi olmasına olanak sağlayan MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası devam edecek.

 

Metal Sektöründe 1 Sendikadan Grev Açıklaması

30.01.2020 – Dün, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından yapılan açıklamaya göre 119 bin çalışanı temsil eden Türk Metal ve Özçelik-İş Sendikalarıyla toplu iş görüşmesi sözleşmeleri imzalanmıştı. Toplam 130 bin çalışanın olduğu sektörde DİSK’e bağlı 11 bin üyeyi temsil eden Birleşik Metal-İş ise greve gideceğini açıkladı.

Birleşik Metal-İş 5 Şubat’ta greve gidiyor

Medya haberine göre Devrimci İşci Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş üyesi işçiler 5 Şubat’ta greve çıkıyor. 11 ildeki 41 fabrikadan, 10 bin metal işçisi grev kararı aldı. İşveren tarafının (MESS) ilk altı ay için yüzde 18,5, yılın tamamı için ise yüzde 25,5 ücret artışı teklifini 130 bin işçiyi temsil eden Türk Metal Sendikası kabul edilmişti.

 

MESS’in Uzlaşı Çabaları Sonuç Verdi, Türk Metal ve Özçelik-İş Sendikaları İle Sözleşme İmzalandı

29.01.2020 – Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Türkiye ekonomisinin lokomotifi metal sektöründeki toplu görüşmelerdeki çalışanların yüzde 93’ünü temsil eden Türk Metal ve Özçelik-İş Sendikalarıyla çalışan refahını artıracak nitelikte bir sözleşme üzerinde anlaştı. MESS’in uzlaşma getiren teklifiyle, MESS üyesi işyerlerindeki çalışanlar, ilk altı ay için sosyal yardımlarla birlikte ortalama yüzde 17,3 artış alacak. Ücretler, takip eden ikinci altı ay buna ek olarak yüzde 6 daha artacak. Böylece Eylül 2019’dan geçerli olmak üzere yıllık toplam artış ortalama yüzde 24,3 olacak. MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde belirlenen ücret zammı, çalışma hayatındaki diğer ücret ayarlamalarını yüksek oranda geçti. Özel sektördeki diğer sendikalı çalışanlar, kamudaki memur ve işçilerin yanı sıra beyaz yaka çalışanların da ortalama ücret artışı oranlarının üzerinde bir sözleşme imzalandı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye 200 işyerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 119 bin çalışanı temsil eden Türk Metal Sendikası ve Özçelik-İş Sendikaları ile MESS arasında anlaşma sağlandı.

1 Eylül 2019’dan itibaren iki yıl boyunca yürürlükte olacak sözleşme için imzalar atıldı.

Yıllık ortalama artış yüzde 24,3

Sözleşme kapsamında, ilk altı ay için sosyal yardımlarla birlikte ortalama yüzde 17,3 artış gerçekleşecek. Ücretler, takip eden ikinci altı ay buna ek olarak yüzde 6 daha artacak. Dönem enflasyonu, bu oranın üzerinde gerçekleşirse aradaki fark ücret artışına eklenecek. Böylece Eylül 2019’dan geçerli olmak üzere yıllık toplam artış ortalama yüzde 24,3 olacak. Bu oran, yaklaşık yüzde 12 olan 2019 yıllık enflasyonunu 12,3 puan geçiyor.

Bu artışlar uygulanırken ilk altı ay için saat ücreti 12 TL altında olan çalışanlara, saat ücreti 12TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak. İyileştirmenin üzerine yüzde 17 oranında ücret zammı uygulanacak.

MESS üyesi işyerlerinde çalışanlar yılda dört maaş ikramiye alıyor. İkramiye dışında bayram, yakacak, yıllık izin yardımları veriliyor ve öğrenim, evlenme, yemek, ulaşım gibi sosyal yardımlar kalemi altında çalışanlar destekleniyor. İmzalanan sözleşmeyle; sosyal yardımlara birinci yıl için yüzde 20 oranında artış getirildi.

‘Çalışanlar açısından kazançlı bir sözleşme’

MESS tarafından yapılan açıklamada, “Tüm tarafların kazandığı bir sözleşmeye imza attık” denildi. Açıklamaya şöyle devam edildi: “MESS’in uzlaşma getiren teklifi üyelerimizin mutabakatıyla hazırlandı. Süreç boyunca üyelerimizle yürüttüğümüz açık iletişim, görüş alışverişi ve beklenti anketleriyle tekliflerimiz üzerinde fikir birliğine vardık. Öte yandan, çalışanlar ile yaptığımız doğrudan görüşmeler ve anketler de sözleşmenin kapsamında belirleyici rol oynadı. Ayrıca işçi sendikalarının talepleri de göz önüne alınarak sözleşmeye yön verildi. Tüm bunların sonucunda çalışanların gelir düzeyinde yüksek oranda artış sağlayan bir sözleşmede anlaşmaya vardık. Ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyan sektörümüzde sürdürülebilir refah sağlayacak önemli bir adım attık. Muhatabımız diğer işçi sendikasını da sözleşme üzerinde uzlaşmaya davet ediyoruz. Çalışan refahını artıracak sözleşmemizden Birleşik Metal-İş üyesi çalışanların da faydalanmasını diliyoruz.”

‘Çalışma barışının korunması tüm taraflara fayda sağlar’

MESS üyesi işyerlerinin Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 30 milyar dolar. İmalat sanayi cirosunun dörtte biri, imalat sanayi ihracatının ise yaklaşık yüzde 40’ı MESS üyeleri tarafından gerçekleştiriliyor. MESS, metal sanayisinin Türkiye ekonomisindeki önemi nedeniyle sözleşmenin çalışma barışı korunarak imzalanması için teklifini iki kez revize etmişti. Buna rağmen işçi sendikaları tarafından adım atılmamış, uzlaşma sağlanamamıştı. MESS tarafından yapılan açıklamada, “Uzlaşı odaklı yaklaşımımızı devam ettirerek Türk Metal ve Özçelik-İş Sendikalarıyla sözleşmeyi imzaladık. Çalışma barışı korunarak tüm sürecin uzlaşmayla tamamlanması, başta ülkemiz olmak üzere tüm taraflara fayda sağlar. Sektörümüzün içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen sergilediğimiz sağduyulu yaklaşımın karşılık bulacağına, Birleşik Metal-İş Sendikası ile de masada anlaşmaya varacağımıza inanıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası devam ediyor

Ücret ve yan haklar konusunda metal sektöründeki çalışanları avantajlı kılan sözleşme, çalışanların tamamlayıcı sağlık sigortasının devam etmesini de kapsıyor. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, geçtiğimiz sözleşme döneminden bu yana MESS tarafından 130 bin çalışana sağlanıyor. MESS, böylece Türkiye’nin en büyük kurumsal sigortasını hayata geçiren ilk ve tek işveren sendikası oldu. MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile çalışanlar anlaşmalı özel hastanelerde kapsamlı tedavi olanaklarından faydalanabiliyor. 

 

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan Lokavt Kararı

22.01.2020 – Türk Traktör, Tofaş Fabrika, Otokar, Ford Otosan ve Ege Endüstri’nin de üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildi. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmektedir.

 

17.01.2020 – Türk Metal Sendikası yürütülmekte olan toplu iş sözleşmesi müzakere sürecinde anlaşmaya varılamaması neticesinde Arçelik, Aygaz, Ford Otosan, Karsan, Tofaş ve Türk Traktör fabrikalarında grev kararı alımıştır. Grev uygulama tarihinin sonradan belirleneceği ve toplu iş sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmelerin ise devam ettiği açıklanmıştır. Hatırlatmak gerekirse 2018’de de benzer bir süreç yaşanmış sonrasında anlaşma sağlanmıştır.

Konu ile ilgili Arçelik ARCLK, Çemtaş CEMTS, Karsan KARSN, Egeen Endüstri EGEEN KAP’a açıklama yapmıştır.

 

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan Uzlaşma Adımı

10.01.2020 – Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektöründe devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanması hedefiyle önemli bir adım attı. MESS’in revize teklifinde Eylül 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak ilk altı ay için ücret artışı teklifi, yüzde 8’e yükseltildi.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektöründeki 200 üye işletmedeki yaklaşık 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanması hedefiyle ücret artışı teklifini revize etti. Eylül 2019’dan itibaren geçerli olacak ilk altı ay için MESS’in ücret artışı teklifi, dönem enflasyonu olan yüzde 6 seviyesindeydi. MESS, yüzde 8 olarak revize ettiği teklifini işçi sendikalarına iletti.

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde işverenleri MESS, çalışanları ise Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikaları temsil ediyor. Sözleşmenin ilk altı ayı için Birleşik Metal-İş yüzde 34, Türk Metal ve Özçelik-İş ise yüzde 26 oranında ücret artışı talep etti. Bu yüksek ücret artışı tekliflerine yönelik MESS’in revizyon talepleri, işçi sendikaları tarafından reddedildi.Yasal müzakere sürecinde ve ardından gelen arabulucu aşamasında uzlaşma sağlanamadı. MESS’in revize teklifini ilettiği son toplu görüşmede de işçi sendikaları yüksek ücret artışı tekliflerinde ısrarcı oldular. MESS, masada uzlaşı için çözüm odaklı yaklaşımını sürdürerek işçi sendikalarıyla görüşmelerine devam ediyor.

‘Uzlaşı için adım atıyoruz’

Metal sektörünün sıra dışı bir dönemden geçtiğine değinilen MESS açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Dünyadaki korumacılık dalgası ihracatımızı olumsuz etkilerken, üretimde ve satışlarda da daralma yaşanıyor. Metal işkolundaki olumsuz ekonomik koşullara rağmen, sektörümüzün ülkemiz sanayisinde oynadığı kritik rolü göz önünde bulunduruyoruz ve sözleşmeyi uzlaşıyla imzalamaya yönelik bir adım atıyoruz. Dönem enflasyonu olan yüzde 6 seviyesindeki ücret artışı teklifimizi revize ederek %8’e yükseltiyoruz.

İşçi sendikaları da adım atmalı

Milyonlarca memur ve kamu işçisinin bu yıl enflasyon artışının üzerine ek bir zam almayacağını hatırlatan MESS, “İşçi sendikaları yüzde 26’dan yüzde 34’e varan ücret zamları talep ediyor. Bu oran, enflasyon artışına ek olarak yüzde 20 ile 28 arasında artış yapılması anlamına geliyor. Kamu zamlarının 10 katı, 6 aylık enflasyonun ise 5 katı oranında ücret zammı isteniyor. Bu tekliflerin ülke gerçekleriyle uyuşmadığını görüyoruz. İşçi sendikalarının bu gerçekleri değerlendirerek tekliflerini gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

‘İstihdamı ve çalışma barışını koruyalım’

Çalışanlar için sürdürülebilir refah sağlanması gerektiğini vurgulayan MESS açıklamasında, “Amacımız, metal sanayinin büyümesini ve gelişmesini sağlamak. Yılda iki milyon araç, 30 milyon beyaz eşya, 40 milyon ton ham çelik üreten bir sektör olmayı hedefliyoruz. İki yıl önce çok yakın olduğumuz bu rakamlara ulaşarak istihdamı artırmak ve herkes için sürdürülebilir refah sağlamak istiyoruz. Çalışma barışını koruyarak, sektörümüzün ve ülkemizin önünü açacak bir sözleşmeyi uzlaşıyla imzalamak istiyoruz.” denildi.

‘İstihdamı artırmaya yönelik tekliflerimizi koruyoruz”

MESS’in, istihdamı destekleyen, uluslararası geçerliliği kanıtlanmış düzenlemelerin toplu sözleşmede yer almasına yönelik tekliflerinin korunduğu da açıklama belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Toplu iş sözleşmemizin üç yıllık olması önem taşıyor. Rekabet içinde olduğumuz ülkelerde üç yıldan başlayıp 5-6 yıla çıkan sözleşme yürürlük süreleri bulunuyor. Her iki yılda bir toplu iş sözleşmesi masasında olmamız nedeniyle yatırımcılar iki yıl sonrasını göremiyor.

Bunun dışında; esnek çalışma modellerinin uygulanmasını ve çalışma sürelerinin piyasadaki dalgalanmalara göre belirlenmesini istiyoruz. Esnek çalışma sayesinde, işletmeler istihdamı artırabiliyor. Denkleştirme süresinin çalışanın onayı aranmadan dört ay olarak uygulanmasını ve telafi çalışmasının toplu sözleşmede yer alarak onay aranmadan uygulanmasını teklif ettik. Deneme süresinin de dünya gerçeklerine uygun şekilde dört aya çıkarılmasını talep ediyoruz.

Çalışanların iş performansını gözetmeden ikramiye veren tek ülke biziz. Performanstan bağımsız ikramiye verilmesi işyerinde adaleti bozuyor. Daha çok çalışanın daha fazla kazanması amacıyla, ikramiyenin fiili çalışma süresine göre yılsonunda ödenmesini öneriyoruz.”

 

Düğüm Çözüldü, Kazanan Türkiye Oldu!

30.01.2018

Metal sektöründe düğüm çözüldü, kazanan Türkiye oldu!

MESS’in teklifiyle uzlaşma sağlandı

Türkiye ekonomisinin yaklaşık üçte birini temsil eden metal sektöründe dört ayı aşkın süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 24 saat içinde uzlaşıyla sonuçlandı. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) yeni teklifi üzerine üç işçi sendikasıyla da imzalar atıldı. Çalışma barışı korunarak sürecin uzlaşmayla tamamlanmasıyla kazanan Türkiye oldu. 130 bin çalışanı kapsayan sözleşme, çalışan refahını artıracak önemli düzenlemeler içeriyor. Sosyal yardımlara yüzde 23 artış getirildi. Çalışanlara tamamlayıcı sağlık sigortası yapılması konusunda da anlaşıldı. İki yıl yürürlükte olacak sözleşmede kıdeme dayalı ücret zammı da uygulandı.

Türkiye ekonomisinin can damarı olan metal sektöründeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş sendikalarıyla bir gün içinde peşi sıra yapılan müzakerelerle uzlaşmaya varıldı. Ekim ayından bu yana devam eden görüşmelerde işverenleri temsil eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) metal sanayii ücret yapısında köklü iyileştirme getiren teklifi sonrasında sözleşmeler imzalandı. Grup Toplu İş Sözleşmesi, yaklaşık 130 bin çalışanı, aileleriyle birlikte hesaplandığında 600 bine yakın kişiyi ilgilendiriyor. MESS’in uzlaşma getiren teklifiyle çalışanların gelir düzeyinde piyasadaki diğer ücret zamlarına kıyasla daha yüksek oranda artış sağlandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan MESS Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Çalışma barışının korunması, üretimde sürekliliğin sağlanması ve çalışanların refahında yüksek oranda artış elde edilmesi için gereken adımları attık. Metal sanayiinde ücret düzenini yeniden tanımlayan teklifimiz, görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlanmasını sağladı” diye konuştu.

Yeni sözleşmenin bileşenleri

MESS ile üç işçi sendikası arasında imzalanan sözleşme, iki yıl boyunca geçerli olacak. Çalışanların ücreti üç temel bileşene göre değiştiriliyor. Ücret zammı kıdeme göre düzenlenirken kıdemin dışında bütün çalışanların saat ücretine 1,60 lira seyyanen zam yapıldı. Ücretlere sözleşme süresince her 6 aylık dönemde TÜFE oranında zam yapılacak.

Sosyal yardımlar yüzde 23 arttı

MESS üyesi işyerlerinde çalışanlar yılda dört maaş ikramiye alıyor. İkramiye dışında bayram, yakacak, yıllık izin yardımları veriliyor ve eğitim, evlilik, yemek, ulaşım gibi sosyal yardımlar kalemi altında çalışanlar destekleniyor. İmzalanan sözleşmeyle; sosyal yardımlara birinci yıl için yüzde 23 oranında artış getirildi.

Ayrıca yeni dönem toplu iş sözleşmesine göre çalışanlara tamamlayıcı sağlık sigortası yapılacak.

Önen: İş barışını sürekli kılalım

İşçi sendikalarıyla grup toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını değerlendiren MESS Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan metal sektöründe toplu iş sözleşmesinin çalışma barışı korunarak imzalanması, ülkemize ve işimize bağlılığımızın göstergesidir. Hem ülkemizin içinden geçtiği zorlu süreç hem de küresel rekabet koşulları nedeniyle iş barışının sürekli kılınmasına, birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesine, her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Bu nedenle “İşte Barış, Dünyayla Yarış” sözünü hep aklımızda tutmalıyız” dedi. MESS’in teklifiyle metal sanayiinde ücret düzeni yeniden tanımlanırken işletmelerde üretimin devamlılığının sağlandığını vurgulayan Önen, “Böylelikle geleceğe yönelik sürdürülebilir gelir artışının kapısı açıldı. Kazanan Türkiye oldu. Yeni dönem sözleşmemiz tüm metal sanayiine hayırlı olsun” diye konuştu.

 

Grev ve Lokavt Kararlarına Erteleme

26.01.2018

Grev Karar İptali: Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş sendikası tarafından alınan grev kararları ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası tarafından alınan lokavt kararının, 60 gün süreyle ertelenmesine Bakanlar Kurulu’nca karar verildiği Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, Türk Metal İş Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası tarafından belirli iş yerlerinde alınan grev kararı ile Türk Metal Sanayicileri Sendikası tarafından aynı iş yerleri için alınmış lokavt kararı milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelendi. Geçtiğimiz günlerde Türk Metal İş Sendikası’ndan çıkan karara göre Tofaş ve Arçelik’te 12.02.2018 tarihinde, Ford Otosan’da 02.02.2018 tarihinde grev uygulanacaktı. Türk Metal Sanayicileri Sendikası tarafından alınan lokavt kararının tarihi ise belli değildi.

Türk Metal Sendikası Grev ve MESS Lokavt Kararları Hangi Hisseleri İlgilendiriyor?

24.01.2018

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından Grev Kararı alındığı; MESS tarafından da lokavt kararı alındığı ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt başlama tarihinin sonradan bildirileceği duyuruldu. MESS üyesi şirketler arasında ARCLK, TOASO, FROTO, TTRAK, OTKAR, AYGAZ, KARSN, MAKTK, PRKAB, ALCAR ve ASUZU bulunmaktadır. Toplu İş sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin gelişmeler ile ilgili bilgilendirmeler şirketler tarafından yapılacaktır.

Türk Metal Sendikasının grev kararlarına karşılık alınan lokavtlar MESS üyesi 145 işletmeyi ilgilendiriyor. Tıkanan görüşmeler sonrası şirketlerden kendilerine ulaşan tebligatlara dair açıklamalar gelmiş ve biz de onları yayınlamıştık. Son durumda Türk Metal Sendikası’ndan bir açıklama daha geldi. Açıklamada Metal İşverenleri Sendikası MESS’in tıkanan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında yeni bir görüşme talebinde bulunduğu bildirilerek, tarafların 26 Ocak 2018 tarihinde sabah saat 9:00’da MESS’in İstanbul’daki Genel Merkezinde bir araya gelecekleri bilgisine yer verildi.

22 Ocak’ta 2 Şubat 2018’de greve çıkılacağını ilan eden Türk Metal Sendikası, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin sınır ötesinde gerçekleştirdiği operasyon nedeniyle, ülkemizin içinde bulunduğu koşulları dikkate alarak, kent meydanlarında ya da caddelerde eylem yapmama kararı aldığını” da kamuoyuna duyurmuştu.

Ak Yatırım Yorumu:

Türk Metal Sendikası’nın toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki anlaşmazlık sonrası aldığı grev kararına karşılık Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası lokavt kararı aldığını açıkladı. Grev kararı aralarında Arçelik, Ford Otosan, Tofaş Oto, Aygaz, Karsan, Otokar, Türk Traktör, Borusan Mannesmann ve Anadolu Isuzu’nun da olduğu bazı halka açık şirketleri kapsamaktadır. Grevin Şubat ve Mart aylarında değişen tarihlerinde başlaması öngörülüyor. Yapılan açıklamalarda tarafların halihazırda görüşmelere devam etmekte olduğu da ifade edildi. Görüşmelerin nihai olarak olumsuzlukla sonuçlanması ve grevin başlaması halinde ilgili şirketler açısından olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

 

Türk Metal Sendikası Aygaz’ın Gebze’deki fabrikasında grev kararı aldı

Aygaz, şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından, tüp imalatı yapan Aygaz’ın Gebze İşletmesi için 12.02.2018 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı alındığı; MESS tarafından da lokavt kararı alındığı ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt başlama tarihinin sonradan bildirileceği MESS tarafından Aygaz’a bildirildiğini açıkladı. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam ediyor. Nötr.

Deniz Yatırım Yorumu:

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından Ford Otosan’da 2 Şubat’ta, Aygaz, Karsan, Türk Traktör ve Tofaş’ta 12 Şubat’ta uygulanmak üzere Grev Kararı alındığı; MESS tarafından da lokavt kararı alındığı ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt başlama tarihinin sonradan bildirileceği MESS tarafından şirketlere bildirildiği açıklandı. Haberin hisseler üzerinde bir miktar olumsuz etki yapmasını ve süreç çözümlenene kadar baskı yaratabileceğini öngörüyoruz.

 

Türk Metal Sendikasının Grev Kararı Sonrasındaki Duruma Dair Şirketlerden Açıklamalar

MAKTK Makine Takım’dan Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri Lokavt Kararı Hakkında Açıklama

Üyesi bulunduğumuz Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile fabrikamızda Yetkili İşçi Sendikası Birleşik Metal – İş Sendikası arasında grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması kapsamında alınan grev kararına karşı, MESS Yönetim Kurulu’nca, 23 Ocak 2018 tarih ve 878 sayılı karar ile Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında şirketimizin de içinde bulunduğu 30 üyeye ait işletme ve işyeri için Lokavt Kararı alınmıştır.

Lokavt uygulama tarihinin, gereğine göre ve sonradan ayrıca tespit edilmesine karar verilmiştir. Süreç halen devam etmekte olup gelişmeler kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır.

 

EREGL Ereğli Demir Çelik Grev Kararı Uygulaması Hakkında Açıklama Yaptı

Bağlı ortaklığımız Erdemir Çelik Servis Merkezi Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin üyesi bulunduğu ve Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde bağlı ortaklığımızı temsil eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası görüşmelerine 5.10.2017 tarihinde başlanacağı, 21.09.2017 tarihli açıklamamızda duyurulmuştu. Görüşmelerde anlaşma sağlanamaması dolasıyla Türk Metal Yönetim Kurulu 18.01.2018 tarih ve 630 sayılı kararı ile grev kararı almış olup, MESS Yönetim Kurulu tarafından 23.01.2018 tarihinde 878 sayılı kararla lokavt kararı alınmıştır.

Demisaş Döküm Emaye DMSAS Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri Hakkında Açıklama Yaptı

“Üyesi bulunduğumuz MESS İşveren Sendikası ile, işçilerimiz adına Toplu İş Sözleşmesi yapmaya yetkili Birleşik Metal İş Sendikası arasında yürütülen yeni dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle, anılan işçi sendikasının almış olduğu grev kararına karşı işveren sendikamız da 6356 sayılı kanun hükümleri uyarınca, Şirketimizin de içinde bulunduğu işyerlerinde 23 Ocak 2018 tarihinde lokavt kararı almıştır. Lokavt uygulama tarihi gereğine göre ve sonradan ayrıca tespit edilecektir.”

IZDMC İzmir Demir Çelik’ten Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri Açıklaması

23.01.2018 tarihinde açıklamamıza konu Türk Metal Sendikası tarafından grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında alınan grev kararının Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından tebellüğü üzerine MESS Yönetim Kurulu’nca 23 Ocak 2018 tarih ve 878 sayılı kararı ile Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında şirketimizin de içinde bulunduğu 145 üyeye ait işletme ve işyeri için Lokavt Kararı alınmış olup lokavt uygulama tarihinin gereğine göre ve sonradan ayrıca tespit edilmesine karar verilmiştir. Lokavt kararı ile ilgili gerekli kanuni tebligatlar MESS tarafından yapılmaktadır.

Bu karar çerçevesinde lokavt uygulanmasına karar verilmesi halinde, uygulamanın başlamasından 6 iş günü önce tarafımızca bildirim yapılması gerekmektedir. Süreç halen devam etmekte olup gelişmeler kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır. Tüm üretim faaliyetlerimiz aksamadan devam etmektedir.

Anadolu Isuzu ASUZU Lokavt Kararı Alınması Hakkında Açıklama

Şirketimizin üyesi olduğu MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) ile Birleşik Metal İş Sendikası arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi sürecinde;

Birleşik Metal İş Sendikası’nın 22 Ocak 2018 tarihli kararı ile Şirketimizin de içinde yer aldığı işyerlerinde grev kararı aldığı ve grev uygulama tarihinin 2 Şubat 2018 olarak belirlendiğini 22 Ocak 2018 tarihli açıklamamızla kamuoyuna duyurmuştuk. MESS Yönetim Kurulu’nun, Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki üye işyerlerinde ve bu kapsamda Şekerpınar Mah. Otomotiv Cad. No : 2 Çayırova/Kocaeli adresindeki işyerimizde de uygulanmak üzere 6356 sayılı Kanun hükümleri uyarınca Lokavt Kararı alınmasına, lokavt uygulama tarihinin gereğine göre ve sonradan ayrıca tespit edilmesine ilişkin 23 Ocak 2018 tarih ve 879 sayılı kararı şirketimize tebliğ edilmiştir. Kanun gereğince Lokavt Kararı, grev kararının tebliğ tarihinden 60 gün içinde ve karşı tarafa 6 işgünü önceden noter vasıtasıyla bildirilmek kaydıyla uygulanabilmektedir.

Ege Endüstri EGEEN’den Grev ve Lokavt Kararı Alınması Açıklaması

“Şirketimizin üyesi bulunduğu ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde şirketimizi temsil eden Türkiye Metal Sanayicileri (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında 05.10.2017 tarihinde başladığını duyurduğumuz görüşmelerde kanuni süresi içinde anlaşma sağlanmadığı ve Türk Metal Sendikasının 02 Şubat 2018 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı aldığı kamuoyuna açıklanmıştı, Grev kararı akabinde Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından lokavt kararı alındığı, lokavt başlama tarihinin sonradan bildirileceği şirketimize bildirilmiştir. Süreç halen devam etmekte olup gelişmeler kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır.”

Borusan Boru BRSAN’dan Grev ve Lokavt Kararı Alınması Açıklaması

“Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde,
Türk Metal Sendikası tarafından 02.02.2018 tarihinde şirketimizde uygulanmak üzere Grev Kararı alındığı; MESS tarafından da lokavt kararı alındığı ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt başlama tarihinin sonradan bildirileceği MESS tarafından Şirketimize bildirilmiştir.Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.”

Çemtaş Çelik Makina Sanayi CEMTS:

Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından 22.02.2018 tarihinde şirketimizde uygulanmak üzere Grev Kararı alındığı; MESS tarafından da lokavt kararı alındığı ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt başlama tarihinin sonradan bildirileceği MESS tarafından Şirketimize bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

Çelik Halat ve Tel Sanayi ÇELHA:

Şirketimiz’in de içinde bulunduğu; 01 Eylül 2017–31 Ağustos 2019 dönemine ilişkin MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan uyuşmazlığın, ilgili Bakanlık tarafından atanan “arabulucu” vasıtasıyla da giderilememesi neticesinde, Türk Metal Sendikası’nın Şirketimiz’de 22 Şubat 2018 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı aldığı 22 Ocak 2018 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda Özel Durum Açıklaması yapılmak suretiyle kamuoyuna duyurulmuştu. Bu gelişmeyi takiben, MESS tarafından da “lokavt” kararı alındığı Şirketimiz’e 23 Ocak 2018 tarihinde bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili yasal süreçler halen devam etmekte olup, konu ile ilgili gelişme oldukça, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuoyuna açıklama yapılacaktır.