Ana Sayfa Raporlar Altın Yorumları, Brent ve WTI Ham Petrol Analizleri Merkez Bankal...

Merkez Bankalarının Altın Rezervleri Artırıyor! Türkiye En Büyük Net Alıcı

Enver Erkan: İlk çeyrekte altın talebi düşerken, Merkez Bankaları altın rezervlerini artırıyor…

Dünya Altın Konseyi’nin ilk çeyrek raporuna göre, ilk çeyrekte global altın trendi 973,5 ton ile 2008’den beri zayıf bar ve ETF yatırımları ile beraber en düşük seviyede gerçekleşmiş görünüyor. Mücevherat talebi ise zayıf Hindistan talebini (artan lokal altın fiyatları), güçlü ABD ve Çin (tatil harcamaları, ekonomik büyüme) talebinin kompanse etmesiyle yatay kaldı.

Bar ve Ata lira yatırımlarında Çin, Almanya ve ABD’nin etkisi görülüyor. ETF’lerde üst üste 5. çeyrekte de giriş görülürken, artan faiz oranları ve hisse senedi piyasalarındaki keskin volatilite bu dönemde ETF’lerdeki eğilimin karışık kalmasına neden oldu. İlk çeyrekte Merkez Bankaları da resmi rezervlerine 116,5 ton altın eklediler.

  Altın ETF’lerine girişler devam ederken, 2018’in ilk çeyreğinde 32,4 ton olan girişlerin 2017’nin aynı çeyreğindeki 96 tonluk girişin oldukça altında kaldığı görülüyor. ABD altın ETF’lerine girişler sürerken, Avrupa ve Asya altın ETF’lerinde ise çıkışlar görülmektedir. Hisse senedi piyasası volatilitesinin düşük olduğu 2017 yılında VIX de Kasım aylarında rekor düşük seviyelere gerilemişti. Buna karşın, 2018 Şubat ayında ABD ve Çin arasında artan dış ticaret gerginliği ve ABD’nin uygulaması muhtemel gümrük vergileri konusu olduğunda altına olan yatırımcı ilgisi de arttı. Buna karşın global altın talebi açısından bu gelişme, çeyreği kurtarmak açısından yeterli olmadı.

2014’ten Beri En Yüksek Altın Alım Miktarı

Merkez Bankaları’nın altın alımları 2018’in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %42 artarak 116,5 ton olarak gerçekleşti ve 2014’ten beri çeyreklik bazda en yüksek alım miktarına işaret etti. Merkez Bankaları altında 2010’dan sonra net alıcı pozisyonuna geçtiğinden beri her çeyrek ortalama 114,9 ton alım yapıyorlar. 2013’ten sonraki net alımlarda ise Rusya, Kazakistan ve Türkiye %50’lik paya sahipler bu çeyrekte de toplamda 91 tonluk alım yaptılar. Rusya ilk çeyrekte 41,7 tonluk alım yaptı. Rusya’nın altın rezervleri 1890,8 tona yükseldi ve hali hazırda toplam rezervlerinin %18’ini oluşturuyor. Rusya Merkez Bankası stratejik bir şekilde 38 aydır üst üste altın alıyor.

Merkez Bankaları 116 ton altını rezervlerine ekledi - grafik
Merkez Bankaları 116 ton altını rezervlerine ekledi – grafik

Türkiye En Büyük Net Alıcı

Türkiye de ilk çeyrekte ikinci en büyük net alıcı konumunda… Altın rezervleri, Rezerv Opsiyon Mekanizması dahilinde tutulanlar hariç, ilk çeyrekte 29,8 ton arttı ve 231,9 tona yükseldi. TCMB, Mayıs 2017’den beri altın alımlarını yapıyor ve her ay ortalama 10,5 ton artan altın rezervleri neredeyse iki katına çıkmış durumda.

Kazakistan ise 2012’nin 3. Çeyreğinden beri alım yapıyor. Bu çeyrekte de 9,1 tonluk alım yapmışlar. Kolombiya ve Kırgızistan da diğer net alıcılar olarak görünüyor, sırayla 2,5 ve 1 ton alım yapmışlar. Net satıcılarda Almanya 1,4 ton resmi altın rezervlerini azaltırken, Katar 3,1 ton, Ukrayna da 1,2 ton altın satmışlar.

   Görselde toplam altın ETF varlıkları ile altın fiyatını görüyorsunuz.  

Dünyanın en büyük altın fonlarındaki değişimi de şöyle ekleyelim:

Görüldüğü üzere fonlara girişler ve çıkışlar çok stabil, yani genel olarak yatay diyebileceğimiz değişimler söz konusu.