Ana Sayfa Raporlar Ekonomi Raporları ve Gelişmeleri TCMB Net Reze...

TCMB Net Rezervleri 7,4 Milyar Dolara Geriledi…

Ekonomist Enver Erkan: TCMB net rezervleri 7,4 milyar dolara geriledi… 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 17 Haziran haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 64 milyon dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 720 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 656 milyon dolar arttı.

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 627 milyon dolar azalarak 212,7 milyar dolara geriledi. BDDK verilerine göre aynı haftada kur korumalı mevduat 992 milyar TL’ye yükseldi. Geçen hafta bu enstrümanda 962,8 milyar TL birikmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri ise geçen hafta azaldı. TCMB verilerine göre 17 Haziran haftasında brüt rezerv 101 milyar dolara geriledi. Brüt rezervler önceki hafta 102,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Net rezervler ise 8,2 milyar dolardan 7,4 milyar dolara çekildi. Swaplar hariç net rezerv de geçen hafta eksi 53,8 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu veri eksi 54 milyar dolardı.

Yabancı yatırımcıların menkul kıymet istatistiklerine bakıldığında ise çıkışın devam ettiği görüldü. Yabancılar geçen hafta 193 milyon dolar hisse senedi ve 145 milyon dolar tahvil sattı. Son dokuz haftadaki çıkışların çoğu Garanti Bankası gönüllü çağrısından kaynaklansa da, yabancıların BİST’ten güçlü bir şekilde ayrılmaya devam ettiğine işaret ediyor. Küresel riskten kaçış devam ederken, TL varlıklardan yurt dışı çıkışının devam etmesi beklenmektedir. Yabancı payının çok düşük olması nedeniyle BİST’te bir yabancı çıkışı olsa da endeks üzerindeki etkisi kısmen sınırlı kalmaktadır.

TCMB politika faizini %14’te sabit tuttu. Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra da lira ay ortasından itibaren girdiği dar bantta hareket etmeye devam ediyor. Dolar ise, küresel piyasalarda yükselişini sürdürmektedir. USDTRY’nin 1 aylık ima edilen oynaklığı, kurdaki sakinleşmeyle Mayıs ortasından bu yana en düşük seviyesine geriledi. 5 yıllık CDS 805’te. ABD 10 yıllık Hazine faizi %3,1’in altına düştü.

Mevcut seviyede dolarizasyon, rezerv kümülasyonu ve finansal istikrar odaklı KKM ürünündeki trendleri takip etmeye devam edeceğiz. Ayrıca bir DTH ve TL hesabı kırılımı yayınlanmamakla beraber, bu ayrımın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamaları doğrultusunda %55 DTH’dan TL’ye çevrim, %45 direkt TL hesabı açılışı şeklinde olduğunu değerlendiriyoruz. Öte yandan, yerel varlıklara yatırım yapmak için swap yoluyla yabancı yatırımcıları finanse etme çabalarının sonuna yaklaşılıyor. Finansal dolarizasyon oranı 17 Haziran haftası itibariyle %56,32 seviyesindedir, bir önceki hafta %57,24 olan orandan bir miktar düşüş görülmektedir. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %55,4 seviyesindeydi.

 

TCMB net rezervleri 5 ayın en düşük seviyesinde…  Ekonomist Enver Erkan yazıyor…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 10 Haziran haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 849 milyon dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 1,32 milyar dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 472 milyon dolar arttı.

Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB 

TCMB verileri yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarının arttığını gösterdi. Döviz mevduatı 1,6 milyar dolar artarak 213,3 milyar dolara yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net rezervleri ise yeniden 10 milyar doların altına düştü. TCMB verilerine göre 10 Haziran haftasında net rezervler 8,2 milyar dolar oldu. Geçen hafta net rezervler 10,5 milyar dolar olarak kaydedildi. TCMB net rezervlerinde cari seviye 14 Ocak haftasından bu yana görülen en düşük seviye oldu. Brüt rezervler 10 Haziran haftasında 102,5 milyar dolara geriledi. Aynı haftada swap hariç net rezerv eksi 54 milyar dolara geldi. Bir önceki hafta, bu veri eksi 52,8 milyar dolardı.

Yabancıların menkul kıymet istatistiklerine bakıldığında net satışlar gözlemlendi. 10 Haziran haftasında yabancılar 316 milyon dolar net satış gerçekleştirdi. Tahvil tarafında aynı hafta net satışlar 84 milyon dolar oldu. BİST’te son sekiz haftadaki çıktının çoğu Garanti Bankası gönüllü çağrısından kaynaklanıyor. Küresel riskten kaçış devam ederken, TL varlıklardan yabancı çıkışının düşük ivmeyle de olsa devam etmesi beklenmektedir. BİST’te yabancı payının çok düşük olması nedeniyle yabancı çıkışı olsa da endekse etkisi kısmen sınırlı kalmaktadır.

Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması… Kaynak: TCMB
Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması… Kaynak: TCMB

ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 1994’ten bu yana en fazla artırması ve doları artırmasıyla Türk lirası dolar  karşısında düştü. Aşırı gevşek para politikasının ve yirmi yılın en hızlı enflasyonunun baskısı altında, lira bu yıl dolar karşısında %20’den fazla değer kaybetti ve bu, gelişen piyasalardaki emsalleri arasında en büyük düşüş oldu. Türk devlet tahvillerini temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti dokuz baz puan artarak 813’e yükseldi ve küresel sıkılaşmanın ortasında ülkenin varlıkları üzerinde yenilenen baskının sinyalini verdi.

Mevcut seviyede dolarizasyon, rezerv kümülasyonu ve finansal istikrar odaklı KKM ürünündeki trendleri takip etmeye devam edeceğiz. Ayrıca bir DTH ve TL hesabı kırılımı yayınlanmamakla beraber, bu ayrımın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamaları doğrultusunda %55 DTH’dan TL’ye çevrim, %45 direkt TL hesabı açılışı şeklinde olduğunu değerlendiriyoruz. Finansal dolarizasyon oranı 10 Haziran haftası itibariyle %57,24 seviyesindedir, bir önceki hafta %56,78 olan orandan yükseliş görülmektedir. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %55,4 seviyesindeydi.

 

TCMB net rezervi 4 ayın en düşük seviyesinde…  Enver Erkan yazdı…

27.05.2022 – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 20 Mayıs haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 1,04 milyar azaldı. Bir önceki haftaya göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 150 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 892 milyon dolar azaldı.

Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB 

Rezervler bazında da takip edilen kur korumalı mevduatın toplam büyüklüğü 874,8 milyar TL oldu. Geçen hafta bu hesaplarda 848,9 milyar TL birikmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre brüt rezerv geçen hafta 100,3 milyar dolara geriledi. Brüt rezervler önceki hafta 101,9 milyar dolar olarak kaydedildi. Net rezervler Ocak sonundan bu yana en düşük seviye olan 9,6 milyar dolara geriledi. Swaplar hariç net rezervler geçen hafta eksi 55,1 milyar dolara düştü. Bir önceki hafta, bu veri eksi 52,2 milyar dolardı.

Merkez Bankası son dört toplantıda olduğu gibi politika faizini değiştirmedi. Türk lirasının enflasyon dikkate alınarak ayarlanan aşırı negatif faiz oranları, küresel emtia fiyatlarındaki yükseliş ve gelişmiş ülkelerin yükselen faiz oranları gibi dış etkenlere karşı iç tamponların zayıf kalması itibariyle değer kaybının artmasına neden oluyor. Cari açığın derinleşmesi ve döviz talebinin artması, son derece gevşek bir para politikası altında liranın gelecek beklentilerini enflasyonun toparlanmasına yardımcı olacak bir düzeye getirmiyor. Merkez Bankası, zorlu koşullara rağmen ortodoks para politikasına ve faiz artırımlarına dönüş sinyali vermiyor.

Mevcut seviyede dolarizasyon, rezerv kümülasyonu ve finansal istikrar odaklı KKM ürünündeki trendleri takip etmeye devam edeceğiz. Ayrıca bir DTH ve TL hesabı kırılımı yayınlanmamakla beraber, bu ayrımın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamaları doğrultusunda %55 DTH’dan TL’ye çevrim, %45 direkt TL hesabı açılışı şeklinde olduğunu değerlendiriyoruz. Finansal dolarizasyon oranı 20 Mayıs haftası itibariyle %55,42 seviyesindedir, bir önceki hafta %55,43 olan orandan fazla bir değişiklik meydana gelmemiştir. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %55,4 seviyesindeydi.