Ana Sayfa Özel Dosyalar Altın Dosyası Kuyumculuk Se...

Kuyumculuk Sektörü Tüketici Araştırması

Altin-59

İKO – Boğaziçi Danışmanlık Kuyumculuk Sektörü Tüketici Araştırması 

Araştırmaya katılan bireylerin %13,5’i Anadolu Yakası’ndan, %86,5’i Avrupa Yakasından katılmıştır.

%8,2’si AVM mağazasından alışveriş yapmış, %53,2’si cadde mağazasından alışveriş yapmış, %38,6’lık kısmı da toplu kuyumcu bölgesin alışveriş yapmış bireylerden oluşmaktadır.

Markalı ürün satan mağazadan alışveriş yapanlar %17,3, Markasız ürün satan mağazadan alışveriş yapanlar %22,8, hem markalı hem de markasız ürün satışı yapan mağazalardan alışveriş yapanlar %59,9’dur.

iko+logo

Alışveriş Alışkanlıkları

Mağazaya alışveriş yapmaya gelenlerin %57,9’u yalnız, %12,0’si eşi ile, %6,7’si nişanlısı / sözlüsü ile gelmiştir.

Alışveriş yapan kuyumcu müşterilerinin %30,7’si Hediyelik / Armağan, %29,2’si Hem takı hem yatırım, %39,9’u Yatırım amacıyla alışveriş yaptığını belirtmiştir.

Üretim biçimine göre daha çok fabrikasyon ürünler tercih edilirken (%72,4), el işi ürünleri tercih edenler %27,6’dır. Tasarım biçimine göre ise herkesin kullandığı tasarımları tercih edenler %86,2, kendisine özel tasarımları tercih edenler ise %13,8’dir.

Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin %47,3’ü kredi kartına taksit uygulamasının geri gelmesinden memnun olduğunu belirtmektedir.

Tüketicilerin yarısından çoğu (%56,2) ürünlerin sertifikalı olmasına önem vermektedir.

Tüketicilerin ürün tercihinde en çok dikkat ettikleri fiyat ve model olduğu gözlenmekte, Sarrafiye ürünleri satın alırken Ayar ve Fiyat ön plana çıkarken, Saat için ise ürün modeli ve marka ön plana çıkmaktadır.

Kuyumculuk ürünlerinde markaya önem verenler %41,3’lük bir kesimi oluşturmaktadır. Marka tercihinde en etkili faktörler garanti ve güvenilirlik %84,3, Dayanıklılık / uzun ömürlülük %65,5 ve ürün modeli / moda %47,1 olarak ortaya çıkmaktadır.

Tüketicilerin çoğunluğu (%58,9) semt / mahalle kuyumcularından alışveriş yaptığını bildirmişlerdir. Semt ve mahalle kuyumcularından alışveriş yapanların %38,8‘i eve yakın olmasından, AVM içindeki kuyumcuları tercih edenlerin %28,3’ü ürün çeşitliliğinden dolayı tercih ettiğini belirtmişlerdir.

Kuyumcu müşterilerinin yarıya yakını MARKASIZ / SEMT Kuyumcularını (%45,3) tercih etmektedirler. Tercih ettikleri marka ve mağazaların başında Atasay ve Altınbaş gelmektedir.

Kuyumculuk sektöründe tüketicilerin mağaza / marka tercihlerinde GÜVENİLİR OLMASI %82,8 ile ön plana çıkmaktadır.

Tüketicilerin tercih ettiği ürünü özellikle almasının nedeni ürünün fiyatı (%44,9) ve tasarımının göz alıcı ve şık olması (%57,6) olarak ortaya çıkmaktadır.

Marka tercihinde, kadınlarda REKLAM (%45,0) ve GARANTİ ve GÜVENİLİRLİK (%40,5) ön plana çıkarken, erkekler de İŞÇİLİK (%66,3) ön plana çıkmaktadır.

Ürün tercihlerinde bekarların %41,7’si reklamının olmasını, %41,0’i özgün tasarımının olmasını ön planda tutarken, evlilerin %54,7’si bozdurma durumunda değer kaybetmemesini ön planda tutmaktadır.

Kuyumculuk sektöründe alışverişçilerin harcamaları değerlendirildiğinde %68,1’i son bir yıl içerisinde çeyrek altın aldığını belirtirken, %36,7’si yarım altın aldığını %35,1’i bilezik/bileklik aldığını belirtmektedir.

Altin-63

ÖZEL GÜNLER HANGİ TAKI ALINIYOR?

Özel günlerde kuyumculuk ürünleri alışverişi yapanlar genel olarak;

Anneler gününde alışveriş yapanların %27,4’ü kolye,

Sevgililer gününde alışveriş yapanların %43,6’sı yüzük,

Evlilik yıldönümlerinde alışveriş yapanların %21,4’ü kolye ve yüzük,

Düğün için alışveriş yapanların %68,5’i çeyrek altın,

Karne günlerinde alışveriş yapanların %22,9’u saat almaktadırlar.

Anneler günü, sevgililer günü, evlilik yıl dönümleri gibi özel günlerde kuyumculuk ürünler alışverişi yapmam diyenler ön plana çıkarken, düğünlerde kuyumculuk ürünleri alışverişi yaparım diyenler (%73,3) ön plana çıkmaktadır.

Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin %6,6’sı internet üzerinden online olarak alışveriş yaptığını belirtmektedir. Kuyumculuk ürünlerinde online alışveriş tercih edenler sadece % 5,5 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Online alışveriş yapmayanların %75,9’u kişisel verilerinin güvenliğinden emin olmadığı gerekçesiyle online alışveriş yapmadığını belirtirken, %55,2’si online ödeme yöntemlerine güvenmediği için online alışveriş yapmadığını belirtmektedir.

Kuyumculuk ürünlerinde (Altın takı / ziynet eşyası vb.) satın almadan önce fiyat, model vb. özellikler bakımından araştırma için internet kullanırım diyenlerin oranı %45,0’dir.

Kuyumculuk ürünlerinde (Altın takı / ziynet eşyası vb.) satın almak için internet kullanırım diyenlerin oranı %5,5’dir.

Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin %58,3’ü ürünleri görüp deneyebilme, %43,9’u ürünlerin hemen teslim alınabilmesi nedeniyle mağazalardan alışveriş yaptığını belirtmektedir.

Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin %54,8’i mağazadan daha düşük fiyatlar ve daha iyi kampanyalar sunması, %48,4’ü mağazadan alışveriş yapmaktan daha hızlı (7/24 alışveriş imkanı) olması nedeniyle online mağazalardan alışveriş yaptığını belirtmektedir.

Araştırma kapsamında görüşülen bireylerin yatırım araçları algısında Altın ve Gayrimenkul düşük risk ve yüksek getiri aracı olarak görülmektedir.

Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin %57,6’sı tasarruflarını altın/lira/altın takı olarak değerlendirdiğini belirtmektedir.

Buna bağlı olarak müşteri beklentisiyle ,sunulan hizmet performansı sonucunda elde edilen bilgilere beklentiyi en az karşılayan kriterlerin Kuyumcu marka/işletmeleri için iyileştirmeye en açık alanları olduğu görülmektedir.

norayr

Müşteri Sadakat Piramidi

Kuyumculuk sektöründe alışveriş yapan müşterilerin genel olarak tercih ettikleri marka veya işletmeye;

%86,8’inin güvendiği,

%3,1’inin ise güvenmediği görülmektedir.

Sektör müşterilerinin;

%35,1’i sadıkların,

%57,9’unu bağlıların oluşturduğu görülmektedir.

Tüketici Özellikleri

Bireylerin %34,6’sı Fiyat Avcısı, 21,5’i Marka Odaklı, %16,4’ü Yenilikçi, %16,2’si Promosyon Avcısı ve %11,3’ü Prestij Arayan segmentinde yer almaktadır.

%63,6’sı Erkek, %36,4’ü Kadındır.

Yaş ortalamaları 31,2’dir.

%36,8’i bekar, %45,9’u evlidir.

%40,2’si yüksek Sosyo Ekonomik Statü (AB), %68,4 orta direk (C1/C2) Sosyo Ekonomik Statü grubunda yer almaktadır.

%51,3’ü Üniversite, %29,5’i Lise mezunudur.

Alışverişçilerin ortalama hane gelirleri 3.804,8 TL’dir. Hanede yaşayan birey sayısı ortalama 3,5 kişidir.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Güncel Altın ve Gram Altın Yorum ve Analizleri