Ana Sayfa Haberler SPK Onayı Gel...

SPK Onayı Geldi, 3 Bankanın Portföyleri Birleşti

21.02.2019 – Yeni Ekonomi Programı’nda kamuya ait üç portföy şirketinin birleştirileceği açıklanmıştı. Kalkınma Bankası ve Emlak Bankası’nın yeniden yapılandırma süreçleri ardından Türkiye Sermaye piyasalarını destekleyecek yeni bir adım daha atılması amaçlandı.

21.02.2019 tarihli SPK bülteninde ilan edildiği üzere Halkbank ve Vakıfbank portföy yönetim şirketlerindeki hisselerini Ziraat Portföy’e satışı sonrası portföy birleşmeleri tamamlanmış oldu. SPK tarafından yapılan açıklama şu şekilde yer aldı:

Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş.’nin kurucusu haline geldiği Vakıf Portföy Yönetimi A.Ş. Borçlanma Araçları Şemsiye Fonu, Vakıf Portföy Yönetimi A.Ş. Değişken Şemsiye Fon, Vakıf Portföy Yönetimi A.Ş. Hisse Senedi Şemsiye Fonu, Vakıf Portföy Yönetimi A.Ş. Katılım Şemsiye Fonu, Vakıf Portföy Yönetimi A.Ş. Para Piyasası Şemsiye Fonu, Halk Portföy Yönetimi A.Ş. Borçlanma Araçları Şemsiye Fonu, Halk Portföy Yönetimi A.Ş. Hisse Senedi Şemsiye Fonu, Halk Portföy Yönetimi A.Ş. Katılım Şemsiye Fonu, Halk Portföy Yönetimi A.Ş. Para Piyasası Şemsiye Fonu, Halk Portföy Yönetimi A.Ş. Serbest Şemsiye Fon ve Halk Portföy Yönetimi A.Ş. Karma Şemsiye Fon’un tasfiye edilmesine izin verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verilmiştir.

Aşağıda unvanlarına yer verilen fonların birleşme işlemlerine izin verilmesi ve fonların izahname tadil metinlerinin onaylanması talebinin olumlu karşılanmasına karar verilmiştir.

Portföy Birleşmelerinde Geçmiş Süreç

20 Eylül 2018 tarihinde açıklanan YEP dahilinde, Ziraat Portföy Yönetimi’nin Halk Portföy Yönetimi ve Vakıf Portföy Yönetimi şirketlerini, her iki şirket için belirlenmiş olan 52,5 milyon TL bedel üzerinden satın alacaktır. Gerçekleşecek işlem sonucu, Halkbank’ın Halk Portföy Yönetimi’ndeki %75 payı için 39,4 milyon TL bedel belirlenmiş olup, Vakıfbank’ın %100 payı için 52,5 milyon TL bedel belirlenmiştir.

18 Aralık 2018’de T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ve ülkemizin 2019-2021 yıllarındaki ekonomik kalkınma ve planlama projelerinin yer aldığı Yeni Ekonomi programı kapsamında “Ekonomik Değerleme” ve “Sağlık” ve Sürdürülebilir Büyüme’ nin sağlanması, alım gücünün arttırılması amacıyla Vakıf Portföy Yönetim A.Ş. ve Halk Portföy Yönetim A.Ş.’nin Ziraat Portföy Yönetim A.Ş. ye devri konusunda Rekabet Kurumu’na başvuru yapılmıştı.

Bu birleşme sonrası para ve sermaye piyasasında yatırım yapabilecek büyük bir şirket yeni bir oyuncu kazanılmış olacak. Bu durumun özellikle emeklilik ve yatırım fonları yatırımları için avantaj sağlayabileceği düşünülüyor.

Durum banka hisseleri açısından ele alındığında söz konusu şirketlerdeki kamu bankaları payları Ziraat Portföy’e beheri 52.5 milyon TL değerleme üzerinden satılıyor. Bu işlem sonunda Vakıfbank VAKBN 52.5 milyon, Halkbank HALKB ise yaklaşık 40 milyon TL alacak.