Ana Sayfa Haberler Zeytinburnu’n...

Zeytinburnu’nda Vatandaşlar Ekmeğini Çöpten Çıkarıyor

“Ekmeğini Çöpten Çıkar” Projesi ile Zeytinburnulu vatandaşlar, her 5 kilo atık karşılığında Halk Ekmek’ten 1 ekmek alıyor. Akbil özelliğine sahip ‘Çevreci Ekmek Kart’lara yüklenen puanlarla şu ana kadar 40 ton ambalaj atığı 3 bin 600 ekmeğe dönüştü.

Zeytinburnu’nda yaşayan vatandaşlar, atıklardan ayırdıkları geri dönüşüm malzemeleriyle evlerine ekmek götürüyor. Vatandaşların 40 ton ambalaj atığı topladığı ilçede, biriktirilen atıklar karşılığında Halk Ekmek büfelerinden şu ana kadar 3 bin 600 tane ekmek alındı. Fabrikada türüne göre sınıflandırılan atık maddeler Topkapı Geri Dönüşüm Tesisleri’nde ayrıştırıldıktan sonra Halkalı Kağıt Fabrikası’nda işlenerek kağıt haline getiriliyor.

Zeytinburnu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, İstanbul Halk Ekmek (İHE) ve Çevre Koruma Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğiyle Zeytinburnu’nda “Ekmeğini Çöpten Çıkar” Projesi’ni başlattı. Nisan ayında başlayan proje için Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün 10 personeli her gün kapı kapı dolaşarak yaklaşık 4 bin vatandaşa projeyi tanıttı. Projeyle vatandaşlar biriktirdikleri 5 kilo atık karşılığında Halk Ekmek’ten 1 ekmeği kendilerine daha önceden verilen manyetik ‘Çevreci Ekmek Kart’lara yüklenen puanlarla ücretsiz alabiliyor. Hem çevre kirliliğinin önlenmesi hem de ekonomiye katkı sağlaması beklenen projede toplanan atıkların teslim edilmesi için Seyitnizam Mahalle Muhtarlığı ve Mevlana Parkı’na Atık Getirme Merkezleri kuruldu.

5 KİLO ATIK GETİRENE HALK EKMEK’TEN 1 EKMEK HEDİYE

Her 2 ayrı merkezde toplanan atıklar; kağıt, karton, plastik, metal, cam ve kompozit türlerine göre görevliler tarafından ayrılıyor. Ardından merkez çalışanları vatandaşların getirdiği atıkları tartarak ağırlığına göre Akbil özelliği taşıyan Çevreci Ekmek Kart’lara POS cihazlarıyla puan yüklüyor. Vatandaşlar bu sayede kartlarındaki puanlarla Halk Ekmek satışı gerçekleştirilen büfelerden ücretsiz ekmek alabiliyor. Kartlarına yüklenen puanlarla evlerinin ekmek ihtiyacını karşılayan vatandaşlar, projeden oldukça memnun. Ayrıca proje kapsamındaki askıda ekmek uygulamasıyla kimi vatandaşlar da puanlarıyla ihtiyaç sahipleri için askıda ekmek bırakıyor.

40 TON AMBALAJ ATIĞI TOPLANDI, 3 BİN 600 EKMEK ALINDI

Nisan ayından bu yana ilçede 40 ton ambalaj atığı toplanırken vatandaşlar Halk Ekmek büfelerinden 3 bin 600 tane ekmek aldı. Ayrıca mahalle sakinlerinin projeye verdiği destek sayesinde Seyitnizam Mahalle Muhtarlığı ve Mevlana Parkı’ndaki Atık Getirme Merkezleri’nde 46 kilogram atık pil, 205 kilogram elektronik atık, 823 kilogram tekstil atığı ve 255 kilogram bitkisel atık yağ toplandı. Proje kapsamında biriktirilen atıklar önce Topkapı Geri Dönüşüm Tesisleri’nde türüne göre ayrıştırılıp ardından Halkalı Kağıt Fabrikası’na gönderiliyor. Fabrikada çeşitli işlemlerden geçen atık maddeler, hamur haline getirildikten sonra işlenerek kağıda dönüştürülüyor.

“YOĞUN İLGİ GÖRÜYORUZ”

Projeye verilen desteğin memnuniyet verici olduğunu söyleyen Zeytinburnu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendisi Burçin Bağcı, “Zeytinburnu Belediyesi olarak ambalaj atıklarının ayrı toplanması konusunda farkındalık oluşturmak istedik. Bu amaçla yürüttüğümüz “Ekmeğini Çöpten Çıkar” Projesi kapsamında her 5 kilo ambalaj atığı getiren vatandaşımıza 1 ekmek hediye ediyoruz. Şimdilik Seyitnizam Mahalle Muhtarlığı ve Mevlana Parkı olmak üzere 2 farklı noktada atık getirme merkezi kurduk. Mahalle sakinleri bu atık getirme merkezlerindeki görevlilere atıklarını tarttırarak çevreci kartlarına ekmek puanlarını yükletiyor. Biriken puanlarla da Halk Ekmek büfelerinden diledikleri zaman gidip ekmeklerini temin edebiliyorlar. Nisan ayından bu yana devam eden sosyal sorumluluk projemize ilçe sakinleri yoğun ilgi gösterdi. 5 ayda tam 40 ton ambalaj atığı topladık. Karşılığında da 3 bin 600 adet ekmek hediye ettik.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZ İÇİN YATIRIM OLDUĞUNA İNANIYORUM”

Çevredeki atıkların önemli bir sorun olduğunu dile getiren mahalle sakini Hülya Şahin, “Böyle bir projenin olmasını canı gönülden istiyordum tam bana göre bir sosyal sorumluluk projesi. Atıkları evde toplamaya çalışıyordum ama koyacak yerim yoktu. Ev çöplüğe dönüyordu. Şimdi biriktirdiklerimi hemen çöp poşetiyle atık toplama merkezine getiriyorum. Karşılığında da manyetik Çevreci Ekmek Kartı’na puanlarımı yükletiyorum. Proje beni fazlasıyla mutlu etti. Çünkü bu projenin çocuklarımızın geleceği için yatırım olduğuna inanıyorum. Geleceğimiz için atıklarımızı geri dönüştürmek zorundayız.” dedi.

“ASKIDA EKMEK OLARAK KULLANDIM”

Gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmak adına projeyi desteklediğini ifade eden vatandaşlardan Cemile Ulaş Garip ise, “Proje başladığı ilk aydan beri devamlı atık getiriyorum. Şimdiye kadar 12 ekmek puanı biriktirdim. 10 tanesini askıda ekmek olarak kullanıp ihtiyaç sahiplerine verdim 2 tanesini de ben aldım. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

2 yıl süreyle devam edecek Ekmeğini Çöpten Çıkar Projesi’nin ilerleyen yıllarda Zeytinburnu’nun farklı noktalarına da uygulanması hedefleniyor.