Ana Sayfa Haberler Yerli Otomobi...

Yerli Otomobilde Gözler Türkiye’nin Üzerinde! Destekler ve Yeni Öneriler Her Geçen Gün Artıyor

30.09.2020 – Temmuz ayında Gemlik’te temeli atılan ve çalışmalara başlanan elektrikli yerli otomobil fabrikasında hummalı bir çalışma var. Gebze’deki merkezde de ekipler hiç durmuyor. Gemlik’te fabrikanın zemin güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Türkiye’nin Otomobili TOGG’un CEO’su Gürcan Karakaş, ” Tüm gözler üstümüzde 24 saat sahnedeyiz. Bu hayali gerçekleştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Avrupa da bizi yakından takip ediyor, hata yapma lüksümüz yok ” dedi.

TEHAD : ‘’Elektrikli Ulaşım Bakanlığı Kurulmalı ‘’

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, “Tüm dünyada giderek artan bir hızla elektrikli ulaşım önem kazanmakta, devletler tüm stratejik yatırımlarını özellikle pil üretimi ve çevreci araçlara yapmaktadırlar. Ülkemizin de Milli Otomobil Projesinin ‘Elektrikli’ olacağından yola çıkarak, öncelikle devlet kademesinde temsil edilebilmesi adına bir an önce Elektrikli Ulaşım Bakanlığı’nın kurulması gerekliliği zaruridir. Daha sonra ise tüm büyükşehir belediyelerinde de Elektrikli Ulaşım Daire Başkanlık’larının oluşturulması ve ilgili mevzuatların yasal açıdan ele alınarak bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

Avrupalı Türk Firmasından Yerli Otomobile Dev Proje

Fransa merkezli Türk firması Zifort Immatriculation, QR kodlu plaka yöntemiyle yeni otomobilde bir ilke imza atmayı hedefliyor. Proje kapsamında, QR kodlu plaka yöntemiyle emniyet güçlerinin işinin kolay hale gelmesi amaçlanıyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Demirbaş ‘’Geliştirdiğimiz sistemle birlikte emniyet güçleri tarafından QR kodunun okutulmasıyla aracın ruhsat, muayene ve sigortasının güncel olup olmadığı bilgileri anında görünürken, herhangi bir çalıntı araç durumunda ise hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesine olanak sağlanıyor. QR kod sayesinde plakanın gerçek olup olmadığını da aynı zamanda tescil etmiş oluyoruz ‘’ diye konuştu.

Hedef Yerli Otomobilde Uygulanacak Yazılımı Dünyaya İhraç Etmek

Demirbaş, ilk defa bu sistemi 2 yıl önce, gelen talepten ötürü, bir orta doğu ülkesi için geliştirdiklerini dile getirirken yerli otomobil atağıyla birlikte üretimi Türkiye’ de gerçekleştirerek ilk olarak yerli otomobilde bu yazılım sistemini kullanmayı hedeflediklerini belirtti.Ayrıca şirket yetkilisi artan talepler doğrultusunda Türkiye’de oluşturacağımız üretim ağıyla bu teknolojiyi dünyaya ihraç edeceklerini belirtti.

 

 

Avrupa Birliği’nden TOGG’a Tasarım Tescili

13.04.2020 – Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi’ne yaptığı tasarım başvuruları için tescil almaya hak kazandı. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde yüz Türkiye’ye ait olan araçların tasarımlarının üçüncü şirketler tarafından kopyalanmasını önlemek amaçlı önemli bir adım atıldı.

Otomotiv endüstrisinin bir mobilite ekosistemine dönüşümüne öncülük ederek ülkemizin ilk küresel mobilite markası olmak amacıyla kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG)’un otomobillerin iç ve dış tasarımları Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi (EUIPO) tarafından tescil edildi. Beş yıl süreyle geçerli olacak tescil haklarıyla birlikte, fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde yüz Türkiye’ye ait olan araçların tasarımlarının tamamen ya da kısmen kopyalanması da engellenmiş oluyor.

TOGG mühendisleri ve tasarımcıları tarafından ortaya konan, fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde yüz Türkiye’ye ait doğuştan elektrikli modüler araç platformu üzerine geliştirilmekte olan Türkiye’nin otomobili, tasarım sürecinde önemli bir aşamayı daha tamamlamış oldu.

TOGG’un askı sürecindeki Asya ve Amerika’daki tasarım tescil başvurularının da 2020 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Tasarım, 150 bin saatlik çalışma ile ortaya çıktı

Türkiye’nin Otomobili, TOGG tasarım ve mühendislik ekiplerinin liderliğinde toplam 150 bin saatlik bir çalışma sonunda ortaya çıktı. Tasarım süreci kapsamında Türkiye’den ve dünyadan toplamda 18 tasarım evi, TOGG’un belirlediği 6 farklı kriter ile objektif bir değerlendirmeye alındı. TOGG Tasarım Ekibi yaptığı değerlendirmede en yüksek skoru alan 3 tasarım eviyle sürece devam etme kararı verdi. Türkiye’nin otomobilinin tasarımını belirlemek için geniş kitlelerle yapılan otomobil satın alma davranışları araştırmasındaki bulgular doğrultusunda hazırlanan tasarım kılavuzu bu 3 tasarım eviyle paylaşılarak 2 boyutlu tasarım yarışması süreci başladı.

4 aşamalı olarak kurgulanan tasarım evi yarışması toplamda 6 ay sürdü

Bu süre zarfında 100’ün üzerinde farklı tema değerlendirildi, tüketici araştırmalarında tespit edilen beklentiler tasarım evlerine geribildirim olarak verildi.Süreç tamamlandığında her tasarım evinden gelen bir dış ve bir iç tasarım çalışması geniş kitlelerle klinik çalışmalar yapılarak test edildi. Ortaya çıkan sonuç yine TOGG Tasarım Ekibi tarafından endüstrileşmeye uygunluğu konusunda değerlendirildi. Bu aşamalardan sonra dünyanın en iyilerinden Pininfarina tasarım evi iş ortağı olarak seçildi ve 3 boyutlu tasarım aşamasına geçildi. Türk tüketicilerinin iç görüleri doğrultusunda TOGG Tasarım ekibi ve Pininfarina tasarım evinin ortak çalışmaları sonucunda sadece Türkiye’de değil; dünyanın farklı coğrafyalarında da beğeni ile kabul görecek özgün bir tasarım dili ortaya kondu.

Bu Toprakların Kültürü Tasarıma İlham Verdi

Türkiye’nin otomobili, modern ve özgün tasarımında Anadolu topraklarının köklü simgelerinden biri olan laleden esinlendi. Otomobilin yoldaki imzası olarak algılanacak ön ızgarasına, bütünsel şıklığı tamamlayan jantlarına ve iç mekân detaylarına modern bir incelikle işlenen lale figürleri ile birlikte Selçuklu dönemi esintileri coğrafyamızın kültür mirası ile olan bağı vurguluyor.

 

Türkiye’nin Otomobili Sahneye Çıktı

27.12.2019 – Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirdiği ‘Yeniliğe Yolculuk’ buluşmasında, kuruluşundan bugüne geçen 18 ayda aldığı mesafeyi ve Türkiye’de teknolojik dönüşüme nasıl öncülük edeceğini paylaştı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile perakende, otomotiv, telekomünikasyon ve tüketici elektroniği gibi farklı alanlarda deneyimleri olan Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Grubu’nun sinerjisi ve daha önce Türkiye’de benzeri olmayan bir iş birliği modeliyle kurulan TOGG, otomotivin mobilite ekosistemine dönüştüğünün habercisi ilk ön gösterim araçlarını ülkemiz ve dünya sahnesine çıkardı.  

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) 2022 yılında üretimine başlayacağı, geliştirme süreci devam eden C-SUV modelinin ön gösterim versiyonunu tanıttı. Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen Yeniliğe Yolculuk Buluşmasında C-SUV modeliyle birlikte bir de C- Sedan konsepti gösterildi. 

Resmi kuruluşu 28 Haziran 2018’de gerçekleşen ve kuruluşundan 18 ay sonra tasarım ve mühendislik çalışmalarının geldiği noktayı gösteren ilk ön gösterim aracını ve Sedan konseptini gün ışığına çıkaran TOGG, Türk Otomotiv endüstrisinin kalbi olan Marmara Bölgesi’nde kurulacak fabrikasının temelini 2020 yılında atacak. 2030 yılına kadar ise fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait bir ortak e-platform üzerinde 5 farklı model üretecek.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu hissedarları, İş dünyası temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınlarının katıldığı 2 bin kişilik bir davetli topluğuyla gerçekleşen buluşmanın sonunda sahneye çıkan Türkiye’nin ilk otomobilleri büyük bir coşku ve beğeniyle karşılandı.  

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2023 hedefleri içinde stratejik öneme sahip projelerden biri olarak değerlendirilen Türkiye’nin Otomobili, hedeflenen teknolojik dönüşümün de öncülerinden olacak. 

    Projenin hemen başında 2 ayrı özgün patenti kayda geçirerek iddiasının altını çizen TOGG, birçok ‘ilk’ ve ‘en’leri ile de Türkiye’de mobilite ekosisteminin akıllı cihazlar etrafında gelişimi harekete geçirecek. Üretime başlayacağı 2022 yıllı itibariyle de Avrupa’nın klasik olmayan doğuştan elektrikli ilk SUV üreticisi olarak endüstride yerini alacak. 

Yarım asırlık hayale bir adım daha yaklaştık

TOBB Başkanı ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin yarım asırlık hayaline bir adım daha yaklaştıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “2017’de TOBB Genel Kurulu’nda sayın Cumhurbaşkanımız bize bir çağrı yapmış ve bu işi bizim üstlenmemizi istemişti. Biz de yola çıktık ve babayiğitlerimizi bir araya getirdik. Rabbimize şükürler olsun, verdiğimiz sözün arkasındayız. Otomotiv sektörü kabuk değiştiriyor. Ve bizim için yeni bir fırsat penceresi açılıyor. 1960’larda bu fırsatı kaçırmıştık. Devrim arabasına sahip çıkamamış ve Türkiye’nin otomobili yapamamıştık. Bugüne kadar çok denedik, çok konuştuk ama başaramadık. Ama bu sefer Allah’ın izniyle başaracağız.” 

Bir otomobilden fazlasını yapıyoruz

“Niye Türkiye’nin otomobili diyoruz biliyor musunuz?” diyen Hisarcıklıoğlu, “Çünkü sadeceüretilmeyecek, markası da bizim olacak, patenti de bizim olacak, tasarımı da bizim olacak. Lisans almayacağız, lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız, kendi patentlerimiz için yabancı mühendisleri çalıştıracağız. Allah’ın izni, milletimizin inancı, sonra Cumhurbaşkanımızın destekleriyle bu işi başaracağız. 2022’de de inşallah ilk aracımızı hep birlikte banttan indireceğiz. İşte bu yüzden, Türkiye’nin Otomobili, sadece yerli marka araba yapmak değildir. Türkiye’nin Otomobili bir otomobilden daha fazlasıdır. Türkiye’nin Otomobili meydan okumadır. Türkiye’nin Otomobili teknolojik dönüşümdür, küresel markadır, 20 bin ilave istihdamdır, 7,5 milyar dolar daha az cari açıktır.

Gayri safi milli hasılaya 50 milyar dolar katkıdır.”

Dönüşüm daha yeni başladı

Yeniliğe Yolculuk buluşmasında otomotivin mobilite ekosistemine dönüşümünü anlatan TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş da, dünyada oyunun kurallarının değiştiğine vurgu yaparak ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesine doğru zamanda ve doğru yerde start verildiğini söyledi. Teknoloji alanında, sosyal alanlarda ve düzenleyici kurumların kararlarında etkisi yoğun biçimde hissedilen mega trendlerin otomobili ev ve işten sonra yeni bir yaşam alanına dönüştürdüğünü ifade eden Karakaş, “Bu dönüşümle otomotivdeki kâr havuzları el değiştiriyor. Sektörde büyüme talep bazlı mobilite, veri bazlı iş modelleri, otonom ve paylaşım çözümleri gibi daha kârlı yeni işlerden gelecek” diye konuştu. Karakaş, “Dünyada elektrikli ve bağlantılı otomobil yarışında herkes yolun başında. Bu yarışta çevik, yaratıcı, iş birliğine açık ve kullanıcı odaklı organizasyonlar başarılı olacak. Biz de doğru zamanda doğru yerdeyiz” diye sözlerine devam etti. 

Üretecekleri ilk aracın bir SUV olduğunu belirten Karakaş, bunun nedenini ise şöyle anlattı:

“Dünyada ve Türkiye’de son 5 yılda en hızlı büyüyen ve gelecek 5 yılda en hızlı büyüyecek segment SUV. Bunun yanında Türk tüketicilerinin sahip olmayı en fazla istediği ancak yerli alternatifin yok denecek kadar az olduğu bu segmentin beğenilen bir marka oluşturmak için en uygun başlangıç olduğunu biliyoruz.”  

Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’nin

Türkiye’nin Otomobili’nin fikri ve sınai mülkiyet haklarının yüzde 100 Türkiye’ye ait olduğunu belirten M. Gürcan Karakaş, “Profesyonel bir bütünlükle, Türkiye’nin küresel markasını ortaya çıkarmak için var gücümüzle ve dünyanın en iyileriyle çalışıyoruz. Daha yola çıkarken 15 yıllık yol haritamızı adım adım planladık. Ortalama iş tecrübeleri 10 yılın üzerinde, işinin ehli, işine adanmış, küresel tecrübesi olan, ağırlıklı mühendislerden kurulu bir ekip oluşturduk. Her geçen gün büyüyen ekibimiz 114 kişiye ulaştı. Çevik, hızlı kararlar alabilen bir organizasyon oluşturduk ve kullanıcı odaklı bir yaklaşım benimseyerek, her faaliyetimizde pazar ve kullanıcı beklentilerine kulak veriyoruz. Ülkemizin tüm tecrübe ve yetkinliklerini önemsiyoruz. Varsa ülkemizdeki, ülkemizde henüz yoksa dünyadaki en iyi iş ortaklarını bulup onlarla kendi mühendislerimizin yönetiminde iş birliği yaptık, yapmaya devam ediyoruz. En önemlisi, dünyanın önemli oyuncularını inceleyerek ve kıyaslayarak belirlediğimiz “olmazsa olmaz başarı kriterlerinden” taviz vermeden yol alıyoruz. Yeni bir otomobil markasını inşa ederken aynı zamanda küresel bir marka ortaya çıkarıp dünya ile rekabete giriyoruz. Geniş ürün gamıyla, tasarımsal cazibesi, teknolojik yetenekleri, endüstriyel gücü ve kültürümüzden ilham alan detayları ile Türkiye’nin Otomobili’ne kavuşacağız” dedi. 

Teknolojik dönüşümü gerçekleştirmek için ülkelerde uygulama platformlarına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Karakaş “Otomobilin akıllı bir cihaza dönüşmesi sürecinde ortaya çıkacak yeni teknoloji ve yeni iş fikirlerinin uygulanabilmesi, kullanıcılara ulaştırılabilmesi için bir platform haline geleceğiz. Teknolojinin zirvesinde gezinen, mühendisliği ile meydan okuyan, Türkiye’nin üretim gücü ve yetkinlikleriyle ortaya çıkan ‘Türkiye’nin Otomobili’ etrafında oluşacak mobilite ekosistemimiz birçok yeni iş modellerini ve girişimleri tetikleyecek. Bunun dünyada da ses getireceğine inanıyoruz” diye konuştu. 

Cep telefonundaki dönüşüm otomobilde de yaşanıyor

Türkiye’nin Otomobili’nin, beraberinde bir mobilite ekosisteminin oluşmasına da olanak sağlayacağını söyleyen M. Gürcan Karakaş, “Müşteri beklentileri değişiyor, cep telefonlarının akıllı telefonlara dönüşümünde yaşananlar otomobil dünyasında yineleniyor. Otomobil akıllı bir cihaza, yeni bir yaşam alanına dönüşüyor. Bu trendi gözeterek geliştirdiğimiz otomobilimiz bir teknoloji platformu olarak birçok sektörde yeni girişimlerin uygulama alanı olacak ve dünyaya açılmalarının önünü açacak” diye konuştu. 

Karakaş, “Klasik otomotiv endüstrisi, yerini daha güvenli, verimli, zaman kazandıran ve ulaşım bütünlüğü sağlayan mobilite ekosistemine bırakıyor. Klasik dünyanın büyük otomotiv şirketleri dönüşmekte zorlanırken daha çevik, yaratıcı, iş birliğine açık, kullanıcı odaklı TOGG’un da içinde yer aldığı yeni girişimlerin otomotiv endüstrisinin kâr havuzundan alacağı pay her geçen gün daha fazla artıyor. TOGG Türkiye’de tedarik sanayiinin de dönüşerek geleceğin mobilite dünyasında varlığını sürdürmesine öncülük ederek katkıda bulunuyor” dedi.

Konuşmasında küresel bir marka oluşturma hedeflerini de ifade eden TOGG CEO’su Karakaş, tıpkı üründe olduğu gibi marka çalışmalarına da pazar araştırmasıyla başladıklarını, hedef kitleyi belirleyip müşterilerin beklentilerini bilinçaltı boyutunda anlamak için ileri araştırmalar yaptıklarını anlattı. “Marka özümüzü bu doğrultuda tanımladık” diyen Karakaş, “Şu anda marka adını belirleme ve test etme aşamasındayız, önümüzdeki yılın ortasına kadar da tamamlayacağız. Özgün, güçlü, özgüvenli, dönüşen, dönüştüren, samimi ve yenilikçi bir öze sahip olması gereken marka ismini belirlerken çekici, kültürel ve global dile uygun ve tescil edilebilir olması önemlidir” şeklinde konuştu. 

“TOGG tasarım ekibinin yanında deneyimli tasarımcı Murat Günak da vardı”

TOGG’un ‘Yeniliğe Yolculuk’ buluşması sunumunun sonunda, ilk kez gün ışığına çıkan Türkiye’nin Otomobili’nin tasarım sürecini de anlatan Gürcan Karakaş, tasarım hedeflerini ve aracın teknik tanımını pazar araştırmalardan çıkan sonuçlara dayanarak 6 kişilik TOGG ekibiyle gerçekleştirdiklerini belirterek “Hem başlangıçta yerli ve yabancı 18 olan tasarım evi sayısının 3’e indirilmesinde, hem nihai tasarım temasının oluşumunda hem de bu temayı 3 boyutlu hale getiren Pininfarina’nın seçimi sürecinde dünyaca ünlü tasarımcımız Murat Günak’tan destek aldık. Kültürümüzden ilham alarak geliştirdiğimiz ve sahibi olduğumuz özgün tasarımımızı eylül ayında uluslararası boyutta tescil ettirdik” dedi. 

M. Gürcan Karakaş sözlerinin sonunda, #Yeniliğeyolculuk’un aynı zamanda #YeniLige yolculuk olduğunu ve TOGG’un küresel mobilite dünyasının yeni liginde Türkiye’yi gururla temsil edecek ilk şirket olacağını vurguladı. Sözlerini “Yeniliğe yolculuğumuza eşlik ettiğiniz için teşekkür ederiz, yeni lige hoş geldiniz” diye tamamladı.  

TOGG hakkında:

28 Haziran 2018 tarihinde kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde bir araya gelen her biri alanlarında lider olan Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Grubu’nun ülkemizde ilk kez hayata geçen bir iş birliği modeliyle oluşturuldu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını Rifat Hisarcıklıoğlu yürütürken CEO’luğunu ise M. Gürcan Karakaş yürütüyor. Şirkette 27 Aralık 2019 tarihi itibariyle 114 çalışan bulunuyor. Bu sayı ilerleyen yıllarda 4 bin kişiye ulaşacak.

 

Türkiye’nin İlk Yerli Otomobil Yatırımı Resmi Gazete’de Yer Aldı

Yerli Otonun Özellikleri Neler Olacak?

27.12.2019

  • Yerli otomobil elektrikli ve C-SUV segmentinde olacak.
  • Uzun menzilli 500 kilometre olmak üzere tek şarjla İstanbul-Ankara arasında gidilebilecek.
  • Motor gücü konusunda iki seçenekli olacak. 200 beygir tek motor, 400 beygir çift elektrikli motor isteğe bağlı olarak sunulacak.
  • Batarya şarj hızı: Yüzde 80 doluluğa kadar 30 dakikanın altında batarya şarj edilebilir yapılacak.
  • Smart living teknolojisine sahip olacak.

Türkiye’nin İlk Yerli Otomobil Yatırımı Resmi Gazete’de Yer Aldı

27.12.2019 – Türkiye’nin ilk yerli otomobil yatırımı ile ilgili detaylar Resmi Gazete’de yayınlandı. Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding’in oluşturduğu Otomobil Girişim Grubu Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan liderliğinde, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ve TOB ile Kasım 2017’de protokol imzalamıştı. “Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak isimlendirilen şirkette Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding %19 hisse, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ise %5 hisseye sahip. Buna göre;

• 2023 sonuna kadar 3.5 milyar TL nakit sermayenin ortaklarca ödeneceği belirtildi. Buna göre nakit sermayeye Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding 0.67 milyar TL, TOBB ise 0.18 milyar TL katkıda bulunacak.

• Komple yeni yatırım olarak adlandırılan proje için toplam yatırım tutarı 22 milyar TL olarak belirlendi. Yatırım süresi 13 yıl olarak belirtilirken, planlanan sürede bitmediği takdirde 6.5 yıl kadar süre uzatılabilecek.

• Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, nitelikli personel desteği, faiz desteği, yer tahsisi ve alım garantisi proje için belirlenen devlet destekleri oldu.

• Türkiye’nin ilk yerli otomobili elektrikli araç olurken 5 farklı model olarak üretilecek. Yıllık üretim adedi 175 bin adet olarak belirtildi. Üretim yeri Bursa olacak. Devletin yıllık 30 bin adet alım garantisi olacağı belirtildi.

• Proje için 300’ü nitelikli personel olmak üzere toplam 4,323 adet istihdam planlanıyor.

Yunus Kaya’dan Yerli Otomobil Yolculuğunun Mihenk Taşları…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ocak 2011’de Başbakan iken TÜSİAD İstişare Konseyi toplantısında iş dünyasından yüzde 100 yerli otomobil markası geliştirilmesi talebinde bulunmuş, babayiğitleri göreve çağırmıştı. Ancak süreç yavaş ilerledi.

2016 yılı başında İsveçli Saab’dan 40 milyon Euro’ya satın alınan platform üzerinde çalışıldı. Ancak TÜBİTAK’ın üzerinde çalıştığı bu proje verimli bulunmayarak bırakıldı ve sıfırdan tasarım için çalışmalar yapıldı.

2 Kasım 2017’de Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’den oluşan 5 ‘babayiğit’ kamuoyuna tanıtıldı.

Şubat 2018’de VESTL, Çinli GSR Capital ile Manisa’da 300 bin m2 alanda 500,000 elektrikli arabaya pil sağlayacak fabrikayı 4.5 milyar dolarlık yatırımla 2023’e kadar üretime geçirme anlaşması yaptı.

31 Mayıs 2018’de Ortak Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kuruluş ve ortaklık sözleşmelerine imzalar atıldı. 5 şirketin hisse payları yüzde 19, TOBB’un hissesi ise yüzde 5 oldu.

1 Haziran 2018’de TOGG’un CEO’luğuna Alman Bosch’un Türk yöneticisi Mehmet Gürcan Karakaş’ın getirileceği açıklandı.

Araçların elektrikli olması, ilk ürünün SUV olması gibi özellikler kararlaştırıldıktan sonra prototip tasarım/üretimi için pek çok marka ve firma ile görüşüldü. Neticede ünlü italyan tasarım firması Pininfarina ile çalışıldı. Önceki işlerine bakıldığında aracın çok şık bir görünümü olması şaşırtıcı olmayacak.

27 Aralık 2019 tarihi yani bugün yerli oto için önemli bir tarih olarak kayda geçiyor. İlk olarak Resmi Gazete’de yatırım desteği açıklandı. Bursa’da elektrikli otomobilin üretimi 5 modelde yılda 175 bin adet kapasiteli olacak. Yatırım tutarı 22 milyar TL (3.6 milyar dolar) olarak hesaplanırken 3.5 milyar TL sermayenin ödenmesi bekleniyor. İlk oto 2022’de piyasaya çıkacak.

C-SUV segmentindeki Türkiye’nin Otomobili’nin ön gösterimi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Gebze’de 14:30’da yapılacak. Bilgi olarak belirtelim, bu kategoride rakip olarak; Nissan Qashqai, Peugeot 3008, Volkswagen Tiguan, Dacia Duster, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Ford Kuga yer alıyor.

 

 

Yerli Otomobil Üretiminde Dev Adım:Türkiye’de Bir İlk – Yüzde Yüz Yerli Otomobil Test Fabrikası

18.03.2019 – Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak ve Türkiye’nin üretim üssü haline gelmesini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren MÜSİAD “Yerli ve Milli Otomobil Üretimi” konusunda önemli bir çalışmaya imza attı. MÜSİAD üyesi 20 iş insanın ortak girişimiyle Kocaeli’de otomobil, traktör ve iş makinelerinin test edilmesi amacıyla TESTTÜRK AŞ. kuruldu.

MÜSİAD üyesi 20 iş insanın ortak girişimiyle Kocaeli’de otomobil, traktör ve iş makinelerinin test edilmesi amacıyla TESTTÜRK AŞ. kuruldu. “KOSGEB İş Birliği Güç Birliği Destek Programı” kapsamında 2016 yılında, yüzde 100 yerli ve milli sermaye ile temelleri atılan şirket, 2018 yılından itibaren T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teknik servis olarak atanmış yetkili kurum olarak çalışmalarını sürdürüyor.

1500 m2’si kapalı 400 m2’si açık alandan oluşan test merkezlerinde faaliyetlerini sürdüren ve son bir yıllık süre zarfında 150’den fazla test ve raporlama hizmetine imza atan TESTTÜRK AŞ, otomotiv alanındaki çalışmaların haricinde savunma sanayi ve demiryolu sanayinde de müşterilerine test hizmeti veriyor.

Hedef: Savunma ve Uzay Sanayii Alanlarında Açığı Kapatmak

2016 yılından itibaren yaptığı hamleler ve gerçekleştirdiği çalışmalar ile 10 milyon TL ‘nin ülkemiz sınırları içerisinde kalmasını sağlayan TESTTÜRK AŞ,2023 yılına kadar gerçekleştireceği 100 milyon TL’lik yatırım ile birlikte, Savunma ve Uzay Sanayii alanında ülke çapında önemli bir açığı kapatmayı hedefliyor.

RESMİ AÇILIŞ 22 MART’TA

Testturk AŞ. Otomotiv Test Laboratuvarı, Avrupa Birliği standartları kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri eşliğinde ülkemizde ilk defa AEBS testini gerçekleştiren firma olarak da öne çıkıyor.

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan laboratuvarın 22 Mart Cuma günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank ve Genel Başkan Abdurrahman Kaan’ın katılımlarıyla düzenlenecek törenle resmi açılışı gerçekleştirilecek.

 

Yerli Otomobil için Kuruluş ve Tescil İşlemleri Tamamlandı

28.06.2018 – Anadolu Grubu tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ’nin kuruluş ve tescil işlemleri tamamlandı. Anadolu Grubu şu ifadeleri kullandı:

“2 Haziran 2018 tarihli açıklamamıza ilişkin olarak, Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde temel olarak elektrikli binek otomobil üretmek ve bunu destekleyici faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulması planlanan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ’nin kuruluş ve tescil işlemleri tamamlanmıştır.”

Konu ile ilgili aynı açıklama Turkcell tarafından da yapıldı: “2 Kasım 2017 tarihli açıklamamıza ilişkin olarak, Şirketimizin tarafı olduğu Ortak Girişim Grubu kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde temel olarak elektrikli binek otomobil üretmek ve bunu destekleyici faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan ve Şirketimizin %19 oranında pay ile kurucu ortak olarak iştirak ettiği “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.”nin kuruluş ve tescil işlemleri tamamlanmıştır. “

 

Yerli Otomobil Projesinde CEO ve Şirket Payları Belli Oldu…

04.06.2018 – Dün akşam canlı yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobil ile ilgili bir açıklama yaparak uzun süredir merak edilen yerli otomobil’i yapacak şirketin CEO’sı kim olacak sorusuna açıklık getirmişti. Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına göre Şirketin başına daha önce Bosch Türkiye’de çalışmış ve sonra da Almanya’da da görev yapmış otomotiv konusunda tecrübeli bir isim olan Mehmet Gürcan Karakaş’ın getirildi.

Şirketin adı “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.” olarak belirlendi. Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding’in şirketteki payları yüzde 19’ar, TOBB’un payı da yüzde 5 olarak açıklandı. Ayrıca şirlketin CEO ’su olarak Bosh grubunda üst düzey yönetici olarak görev yapan Mehmet Gürcan Karakaş belirlendi. Ağustos ayı sonunda göreve başlayacak olan CEO son 7 yıldır Bosch’un merkezinde elektrikli sürüş teknolojileri gelişiminde görev yapmış.

Kamuoyuna yapılan açıklamalara göre Şirketler tarafından 31.05.2018 tarihinde Pay Sahipleri Sözleşmesi ve Esas Sözleşme imzalanmış, gerekli prosedürleri takiben şirket kuruluşunun tamamlanacağını bildirilmiştir.

02.06.2018 tarihinde sabah itibariyle de projede yer alan şirketlerin payları belirlendi. Buna göre, Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding’in payları yüzde 19’ar, TOBB’un payı yüzde 5 olarak belirlendi ve Şirketlerden aşağıdaki açıklamalar yapıldı:

Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde Şirket Kuruluşu ve Pay Sahipliliği hakkında Şirketlerden KAP’a yapılan açıklama şu şekilde yer aldı:

Karsan: “2 Kasım 2018 tarihli KAP açıklamamızda özetle, Şirketimizin hâkim ortağı Kıraça Holding A.Ş.’nin T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda yürütülen Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde potansiyel yatırımcı olarak yer alma niyetine istinaden 02.11.2017  tarihinde Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü’nü imzaladığı bildirilmiş, söz konusu Protokol çerçevesinde, teknoloji ve finansal analiz çalışmalarının devam etmekte olduğu imza tarihinden itibaren altmışar günlük sürelerle KAP’ta açıklanmıştır.

Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü’nün imzalanmasını takiben yürütülen çalışmalar sonucunda, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kurulmasına karar verilmiş olup, ilgili Şirkete %19 oranında pay sahibi kurucu ortak olarak, Şirketimiz Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İnan Kıraç’ın %100’üne sahip olduğu, Kök Ulaşım Taşımacılık A.Ş. iştirak etmiştir. Kamuoyu ve yatırımcıların bilgisine sunarız.”

Turkcell: “2 Kasım 2017 tarihli açıklamamıza ilişkin olarak, Şirketimizin tarafı olduğu Ortak Girişim Grubu kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde temel olarak elektrikli binek otomobil üretmek ve bunu destekleyici faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulması planlanan “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.”ne %19 oranında pay ile kurucu ortak olarak iştirak edilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda, 31.05.2018 tarihinde Pay Sahipleri Sözleşmesi ve Esas Sözleşme imzalanmıştır. Gerekli prosedürleri takiben şirket kuruluşu tamamlanacaktır. “

AG Anadolu Grubu : “2 Kasım 2017 tarihli açıklamamıza ilişkin olarak, Şirketimizin tarafı olduğu Ortak Girişim Grubu kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde temel olarak elektrikli binek otomobil üretmek ve bunu destekleyici faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulması planlanan “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.”ne %19 oranında pay ile kurucu ortak olarak iştirak edilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda, 31.05.2018 tarihinde Pay Sahipleri Sözleşmesi ve Esas Sözleşme imzalanmıştır. Gerekli prosedürleri takiben şirket kuruluşu tamamlanacaktır.”

Vestel: “2 Kasım 2017 tarihli açıklamamıza ilişkin olarak, Zorlu Holding AŞ’nin tarafı olduğu Ortak Girişim Grubu kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde,Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde temel olarak elektrikli binek otomobil üretmek ve bunu destekleyici faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulması planlanan “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.”ne %19 oranında pay ile kurucu ortak olarak iştirak etmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda, 31.05.2018 tarihinde Pay Sahipleri Sözleşmesi ve Esas Sözleşme imzalanmıştır. Gerekli prosedürleri takiben şirket kuruluşu tamamlanacaktır.”

 

Yerli Otomobil Sanayisindeki Gelişmeler, O Sektörü Duyulan İhtiyacı Artıracak

Yerli Otomobil, Savunma ve Havacılık Sanayisindeki Gelişmeler, Takım Tezgahları Sektörüne Duyulan İhtiyacı Artırıyor

13.06.2018 – Türkiye’de var olan otomotiv, savunma, havacılık, medikal ve beyaz eşya gibi sektörler için kritik görev üstelenen Takım Tezgahları, teknolojiyi arkasına alarak başarı grafiğini her yıl katlayarak yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye sanayisi için 2017 yılında 711,5 milyon dolarlık bir üretim gerçekleştiren sektör, dünyanın birçok ülkesine gönderdiği 491 milyon dolarlık ihracatıyla da adından söz ettiriyor. 2-7 Ekim 2018 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açacak MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı ise sektöre 1 milyar dolarlık iş hacmi sağlamayı hedefliyor.

İhracatı göğüsleyen sektörlerin fuarı MAKTEK teknolojiye açılacak

Ülkelerin gelişme sürecinde stratejik öneme sahip olan ve temel üretim makinası olmasının yanı sıra, girdi sağladığı sektörlerin üretim becerilerini belirleyerek ekonomik gelişmede çarpan etkisi yaratan Takım Tezgahları Sektörü, sanayinin gelişime paralel olarak büyüyor. Yurt içi pazarda otomotiv, savunma, havacılık, medikal ve beyaz eşya gibi sektörlerin ihtiyacına cevap vererek kritik görev üstelenen sektör, 2017 yılında 711,5 milyon dolarlık bir üretim gerçekleştirerek gücünü ortaya koyuyor. Dünyanın birçok ülkesine gönderdiği 491 milyon dolarlık ihracatıyla da adından söz ettiren Takım Tezgahları Sektörü, stratejik öneme sahip birçok sektörde de önemli rekabet avantajı sağlıyor.

Yerli otomobil sanayisindeki gelişmeler, takım tezgahları sektörüne duyulan ihtiyacı artıracak
Türkiye sanayisinin itici gücünü üstlenecek yerli otomobil üretiminde de yoğun olarak kullanılacak Takım Tezgahları, sektörün gelişiminde önemli bir rol üstleniyor. 2018 yılında yerli otomobil sanayisindeki gelişmelerin takım tezgahları sektörüne duyulan ihtiyacı artıracağı gözlemlenirken, sektördeki iş hacmini genişleterek istihdama da katkı sağlıyor. Bu bakış açısıyla Türkiye takım tezgahları ihtiyacının yüzde 80’ini Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) bünyesinde yer alan 189 firmanın karşıladığını söyleyen TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, sektörün 2018 yılında yüzde 10’luk bir büyüme beklediklerini söyledi. Sektörün 2018 yılı büyümesinde önemli birçok unsur olduğunu aktaran Aydoğdu, “Aslına bakarsanız 2018 yılında yerli otomobil, savunma ve havacılık sanayisindeki gelişmeler, takım tezgahları sektörüne duyulan ihtiyacı artıracak, sektördeki iş hacmi genişleyecektir. Tüm üretim sektörlerinde sürdürülen yerlileşme hamlesi ile 2019 yılında makina sektöründeki büyümenin daha da artacağını ve sektörün güçlü bir şekilde büyüyeceğini söyleyebiliriz.” dedi.

“1 milyar dolarlık iş hacmi”

Bu denli kapsamlı bir endüstrinin fuarını yapmaktan gurur duyduklarını belirten TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuar özelinde bir önceki yıla kıyasla bu yıl yüzde 13’lük bir büyüme beklediklerinin altını çizdi. MAKTEK’in sektörün buluşma platformu olduğunu söyleyen Ersözlü, dünyanın farklı noktalarından fuara katılım sağlayacak iş insanlarını 15 salonda toplam 125 bin metrekarelik alanda bir araya getireceklerini ve yaklaşık 1 milyar dolarlık iş hacmi sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Ersözlü, “Ar-Ge destekli inovasyon harikası ürünlere ev sahipliği yapacak olan MAKTEK, 1.000’i aşkın firma ve firma temsilciliğini sektör profesyonelleriyle buluşturacak.70 ülkeden 60 bin ziyaretçinin yanı sıra Çin, Tayvan, Hindistan ve Kore gibi milli katılımlara da ev sahipliği yapacak olan fuar; yurt dışından gelecek kamu ve sivil toplum örgütlerinin üst düzey yöneticilerine de ev sahipliği yapacak” dedi.

 

Yerli Otomobil Girişimininde Son Gelişmeler: Yerli Oto’ya Katar Desteği

18.01.2018

Katar’da yapılan Türkiye-Katar Ekonomik forumunun açılışında bir konuşma yapan Katar Ticaret Odası Başkanı Şeyh Ahmed bin Kasım El Sani (Ahmed bin Jassim Al Thani) Katar’ın Türkiye’nin yerli otomobil üretimine yatırım yapacağını açıkladı.

The Peninsula Qatar Gazetesinde yer alan habere göre Ahmed bin Kasım El Sani, Katar’ın bu yatırımının halihazırda hissedarlarından olduğu ve yerli oto girişiminde yer alan BMC aracılığı ile olduğunu anlattı.

Açılışta konuşma yapan Türkiye’nin Doha Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Burak Güreşçi yerli otomobil üretimi hakkında bilgi vererek bu üretim için BMC dahil 5 büyük şirketin ortak girişim grubu kurduğunu ve üretilecek ilk otomobilin “sedan” tipi olacağını söyleyerek, Türkiye’de bir çok yabancı markanın üretim tesisleri bulunduğunu ancak ülkede satılan otomobillerin yüzde 70’e yakınının ithal edildiğini belirtti. Güreşçi, üretimin daha sonraki aşamalarında SUV ve elektrikli otomobil üretimine geçilebileceğini anlattı. Girişim grubunun ilk prototipi 2019 yılında görücüye çıkaracağını 2021’de ise satışlarına başlanacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: The Peninsula Qatar

Yerli Otomobil Ne Zaman Piyasaya Çıkacak? Yerli Otoyu Üretecek Girişim Açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil ile ilgili resmi açıklamaları sonrası üretime ortak olacak halka açık şirketlerden de teker teker açıklamalar geldi. Karsan, Vestel Elektronik, Yazıcılar Holding ( Anadolu Isuzu) ve Turkcell’in kamuoyunu aydınlatma platformuna yaptığı açıklamaların ilk paragrafında ilgili protokolun imzalanmış olduğuna ilşkin bilgilendirme yer alırken kurulacak şirketin sermaye, hissedarlık ve yönetim yapısı ileriki dönemlerde belirlenecek olup, ilgili gelişmeler oldukça kamuoyu ile sonradan paylaşılacağı belirtildi.

İşte ortak açıklamaların tam metni:

Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu’na Katılım Açıklaması

“Şirketimiz’in ana ortağı Kıraça Holding A.Ş /Zorlu Holding AŞ,/Anadolu Endüstri Holding A.Ş/Turkcell, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda yürütülen Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde potansiyel yatırımcı olarak yer alma niyetine istinaden, söz konusu projeye ilişkin Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü (“Protokol”)’nü 02.11.2017 tarihinde imzalamış bulunmaktadır.

Protokol’ün amacı, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefine katkı sağlayabilecek; fikri ve sınai mülkiyet hakları kurulacak yerli bir şirkete ait olan bir otomobilin tasarlanması, geliştirilmesi, üretilmesi, satış ve dağıtım sisteminin oluşturulması için, şirketleşme sürecinde projenin gerektirdiği faaliyetlerin çerçevesinin belirlenmesidir.

Protokolün imzalanmasını takiben yürütülecek teknolojik ve finansal çalışmaların sonuçlarına bağlı olarak, kurulacak şirketin sermaye, hissedarlık ve yönetim yapısı ileriki dönemlerde belirlenecek olup, ilgili gelişmeler oldukça kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Odalar ve Borsalar Birliği Eski Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu paylaştı: Bu imzalar Türkiye’nin sanayileşme tarihinde önemli bir hamlenin anahtarı olacak. Türkiye’nin Otomobili projesi hayırlı olsun.

Yerli Otoyu Kim Üretecek?

Yerli otomobili üretecek olan Ortak Girişim Grubu’ndaki 5 Şirketin Anadolu Isuzu – ASUZU, BMC, Karsan Otomotiv (KARSN – Kıraça Holding), Turkcell TCELL ve Vestel Elektronik’in olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada yerli otomobil için tarih de verildi. Erdoğan: “OGG’den (Ortak Girişim Grubu) beklentimiz en geç 2019 yılında otomobilimizin prototipini tamamlaması, 2021′de ticari satışına başlamasıdır. Sırf bu projenin takibi için Cumhurbaşkanlığında bir ekip görevlendireceğim” dedi. Cumhurbaşkanı yerli otomobilin pazarlanması için her türlü desteğin verileceğini söyledi ve OGG’nin doğrudan hibrit ve elektrikli otomobile yönelmek istesi durumunda bu durumdan daha da memnun olucaklarını bununla birlikte kararları ne olursa olsun her türlü desteğin verileceğini belirtti.

Daha önce bu konuda basında çıkan haberlerde de halihazırda bir üretim tesisi olması ve %100 yerli sermayeli olması yüzünden Karsan ismi için yerli otomobil konusunda piyasada bir beklenti oluşmuştu. Hatta çeşitli haber kaynaklarına göre, Karsan, Vestel ve BMC yerli otomobil için konsorsiyum kurduğu ve ortak proje yaptığı yazılmıştı.

Uzman ve kurumlar bu haberler ile piyasada Karsan ve Vestel gibi hisselerde beklenti oluşabileceğini belirtmişler ve konu ile ilgili açıklamaları raporlarına taşımışlardı.  Bu raporlarda “projenin çok uzun soluklu olacağı ve bunu yapacak şirketlerin çeşitli garantiler ve teşvikler isteyeceği, anlaşma zemininin çok kolay olmayacağının” altı çizilirken, yerli otonun ÖTV’den muaf olması eğer proje gerçekleşirse uzun vadede diğer otomotiv üreticileri için negatif olacağı uzman yorumlarında yer almıştı.

 

“Devlet Yerli Otomobilde Hisse Sahibi Olabilir

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, açıklamasında göre yerli otomobilin yaygınlaşması için tüm olanakların seferber edileceğini söyledi. Devletin hisse sahibi olacağı proje kapsamında ilk tasarım masraflarını kamunun üstlenmesi bekleniyor.

Yerli Otomobille Taksicilere Kredi Desteği

Başta taksiciler olmak üzere tercihini yerli otomobilden yana kullananlar için kredi desteği başta olmak üzere farklı teşvikler devreye girecek. Kamu kurumları da yerli otomobil kullanacak. Haberde ismi geçen şirket hisselerinde bu haberle bağlantılı olarak hareketlilik olabileceğini düşünüyoruz.”

Garanti Yatırım ise yerli otomobil konusunda farklı noktalara dikkat çekerken şu yorumda bulunmuş: “Yerli ve milli üretim otomobil için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, çalışmaların tamamlandığını belirterek, bu ay içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi.

Yerli Otomobilde Öncelikli Teknolojiler

Bakan Özlü, yerli otomobilin Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf tutulacağını belirtti. Bakan Özlü yerli otomobilin üretimi için en az 3, en fazla 5 ismi bir araya getiren bir ortaklık modeli kurulacağını belirtti. Yerli otomobilde önceliğin elektrikli motor, batarya ve yazılım teknolojisinde olacağını söyledi.”