Ana Sayfa Haberler Yeni Teşvik P...

Yeni Teşvik Paketinde Sermaye Piyasaları İçin Düzenlemeler ve Olası Vergi İndirimi Yer Almakta

Yeni teşvik paketi maddeleri…  Enver Erkan Yazdı

19.10.2020 – AK Partili milletvekilleri tarafından imzalanan İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Önerisi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Paket içeriğinde Varlık Barışı, esnek çalışmanın desteklenmesi, kurumlar vergisi indirimleri, başka vergi düzenlemeleri, halka arzlara teşvik, sermaye piyasalarının derinleştirilmesi gibi hususlara ilişkin maddeler bulunuyor. Önemli maddelere bakacak olursak;

  • Nakit, altın, döviz ve sermaye piyasası araçları dahil olmak üzere yurt dışından varlık getiren kişiler herhangi bir vergi ödemeyecektir. Bu düzenleme ile yeni bir Varlık Barışı gündeme getirilmiş oluyor.
  • Ek istihdam yaratan özel sektör işverenlerine vergi ve sosyal güvenlik primi desteğinin yaygınlaştırılması gündeme getiriliyor. Böylece bir yandan istihdam düzeyini korumak, bir yandan da şirket faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı kararı ile işveren primi desteği, prim teşviki, gelir vergisi stopajı teşviki ve damga vergisi desteğinin süresi 31 Aralık 2023’e, kısa çalışma ödeneğinin süresi 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabilecek.
  • Gelir ve istihdam açısından belirli kriterleri karşılamaları koşuluyla, ihracatçı şirketler için kurumlar vergisi indirimi paket içeriğinde yer alıyor.
  • Esnek çalışma programlarının bir parçası olarak genç işçileri işe alan için işverenlere teşvikler. Esnek çalışmanın özendirilmesi ve genç istihdamın artırılmasına yönelik bir madde olarak değerlendirilebilir.
  • Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan, kurumlar vergisi oranını düşürme yetkisine sahip olacak. Halka arzlarda hisse satan veya halka açıklık oranı %20 üzerinde olan şirketler için kurumlar vergisi indirimi gündeme geliyor. Şu anda %22 olarak uygulanan kurumlar vergisi, bu yıl sonunda %20 oranına düşecekti, bu oranın Cumhurbaşkanı kararıyla daha da düşmesi mümkün olacak.
  • Sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesi hususunda geçici 67. Maddenin uygulama süresi 2025 sonuna kadar uzatılıyor. Asıl maddede sermaye piyasası araçlarının beyanname usulü vergilendirilmesi söz konusuyken, geçici 67. Maddede vergilendirme stopaj usulüyle yapılıyor. Beyanname usulünde daha yüksek oranda vergilendirme oluyordu.