Ana Sayfa Haberler 715 Projeye 1...

715 Projeye 1,7 Milyar TL Destek

Yapay zekanın, 2030 yılında küresel büyümeyi yaklaşık yüzde 14 artırması bekleniyor. Teknolojinin ekonomiye etkisi giderek artarken Türkiye’den yapay zeka atağı gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile 2025 yılına kadar yapay zeka alanında 50 bin kişiye istihdam sağlanacak.

02.09.2021

Türkiye’nin 2025 yapay zeka stratejisine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapay zeka alanında 50 bin kişilik istihdam yaratacak strateji ile Ar-Ge yapan firmalara verilecek devlet destekleri ve fonlama imkanları artacak. Yapay zeka Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamalarına oranının en az yüzde 15 olması sağlanacak. Atılan stratejik adımın inovasyon kültürünü yaygınlaştırması ve girişimciliği geliştirmesi bekleniyor.

Hedef ilk 20 ülke arasına girmek

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin 2025 hedefleri arasında yapay zeka alanının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya katkısının yüzde 5’e yükselmesi bulunuyor. Stratejinin uygulama dönemi içinde uluslararası yapay zeka endekslerindeki sıralamalarda Türkiye’nin ilk 20 ülke arasında yer alması bekleniyor. “Araştırma, Girişimcilik ve Yenilikçiliği Desteklemek” başlıklı stratejik önceliğe göre ise yapay zeka alanında girişim sayısı bine çıkarılacak. Ayrıca geliştirilen yapay zeka çözümlerinin kamu alımlarında ticarileştirilmeleri desteklenecek.

Girişimcilere devlet desteği artıyor

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin öncelikleri arasında girişimciliği desteklemek olduğuna dikkat çeken IFASTURK Eğitim, Ar-Ge ve Destek Kurucusu Mesut Şenel, “Yapay zeka alanındaki araştırma faaliyetlerinin ve girişimciliğin destekleneceği strateji ile yapay zeka teknolojileri geliştirme ve uygulama alanlarındaki kamu destekleri artırılacak. Bu sayede özgün ürün, hizmet ve uygulamalar geliştiren girişim sayısı ve niteliği ivmelenecek. Yapay zeka odaklı girişim sermayesi fonları etkinleştirilecek ve hacmi genişletilecek. Bizler de girişimcilerin yolunu açan tüm desteklerden verimli şekilde yaralanmaları için yanlarında olacağız.” bilgisini paylaştı.

10 yılda 1 milyar TL destek

Yapay zeka Ar-Ge projelerine fon sağlayan TÜBİTAK, son 10 yıl içerisinde yaklaşık bin 715 Ar-Ge ve yenilik projesine 1,7 milyar TL finansman desteği verdi. Yapay zeka Ar-Ge projeleri için verilen desteklerin yüzde 41,2’si büyük işletmelere, yüzde 31,6’sı KOBİ’lere, yüzde 2,3’ü ise mentorluk ve tohum yatırımı oluşturması için teknoloji temelli bireysel girişimcilere sağlandı.

Yapay Zeka Nedir? Türkiye’deki Durum ve Çalışmalar

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi “Ekosistem” Haritası Yayınlandı

12.11.2020 – Yapay zeka ekosisteminin tüm paydaşlarının bütüncül olarak gelişmesini ve sürdürülebilirliğini desteklemek; kişi ve kurumlar arasında işbirliklerini, kapasite ve ticarileşme oranının artmasını sağlamak amacıyla çalışan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI), Kasım 2020 Yapay Zeka Ekosistem Haritasını yayımladı. 

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin (https://turkiye.ai/) “Yapay Zeka Ekosistem Haritası”nda görüntü işleme, öngörü ve veri analitiği, arama asistanı ve arama motoru, doğal dil işleme, chatbot, makine öğrenmesi, optimizasyon, otonom araçlar, robotik süreç otomasyonu ve akıllı platformlar gibi alanlarda çalışmalar yapan 145 girişim yer alıyor.

“Yapay Zeka Ekosistem Haritası”nda yer alan iş dünyasına ve günlük hayata değer katan girişimler arasında teknoloji ihracatı yapabilecek ölçekte çalışmaları olan şirketler de bulunuyor. Görüntü işleme, öngörü ve veri analitiği, arama asistanı ve arama motoru, doğal dil işleme, chatbot, makine öğrenmesi, optimizasyon, otonom araçlar, robotik süreç otomasyonu ve akıllı platformlar gibi 12 farklı kategoride çalışmalar yapan girişim ve yapay zeka şirketleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgiye https://turkiye.ai/girisimler/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Gerçekleştirdiği çalışmalarla girişimlerin özel sektörle bir araya getirilmesini, girişimlerin başarılarını duyurmayı, kapasitelerini artırmayı ve sayılarının artışına katkıda bulunmayı hedefleyen TRAI’nin Kasım 2020 “Ekosistem Haritası”nda yer alan girişim ve yapay zeka şirketlerinin kategorilere göre dağılımı şöyle:

  • Görüntü İşleme: 39
  • Makine Öğrenmesi: 28
  • Doğal Dil İşleme: 15
  • Chatbot ve Diyalogsal Yapay Zeka: 18
  • Öngörü ve Veri Analitiği: 18
  • Optimizasyon: 5
  • Otonom Araçlar: 6
  • RPA: 7
  • Akıllı Platformlar: 3
  • Arama Motoru ve Arama Asistanı: 6

TRAI yapay zeka ekosisteminin bir parçası olmak için [email protected] ‘den bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yıllara Göre TRAI Yapay Zeka Ekosistemi

Girişimcilik ekosisteminin geliştiği, yapay zeka çalışmalarının hız kazandığı son yıllarda Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi ekosistemi de önemli ölçüde büyüdü. Kurulduğu 2017 yılını 24 girişimle tamamlayan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin, 2018 yılında 28 şirket desteği, 9 teknoloji iş ortağı ve ekosistem haritasında 64 girişimi bulunuyordu.

Görüntü işleme, doğal dil işleme, otonom araç, chatbot, ses tanıma, öngörü ve analitik gibi konularda çalışmalar yapan girişimlerin sayısı 2019 yılında 75’e çıktı.

2020 yılının mart ayına gelindiğinde ise özel sektörün yapay zekaya olan ilgisi, artan yatırım ve destek imkanlarıyla birlikte yapay zeka girişimleri değer yaratmaya, etki alanını geliştirmeye devam etti ve 112’e rakamına ulaştı. 2020’nin Temmuz ayındaysa girişim haritasındaki rakam 134’tü.