Ana Sayfa Haberler Y ve Z Kuşağı...

Y ve Z Kuşağı Turizm Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

Seyahat sektörü profesyonellerine teknoloji ve rezervasyon çözümleri sunan HotelsPro’nun Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, 2020 yılı itibariyle harcama gücünün büyük bölümüne sahip olacak Y kuşağı ile 2030’da turizm sektörünün dinamiklerini değiştirmesi beklenen Z kuşağının turizm sektörüne olası etkilerini açıklayarak, sektörün bu kuşaklara dokunabilmesi için önerilerini sıraladı.

Pazarlama sektöründe nesillerin X, Y ve Z kuşağı olarak kategorize edildiğini belirten Nevgül Bilsel Safkan, Y neslinin davranışlarını, özelliklerini ve beklentilerini anlayamayan turizm sektörünün, teknolojinin içine doğan Z kuşağına dokunamayacağını ifade ederek, Y ve Z kuşağı beklentilerini ve yaklaşımlarını şu şekilde sıraladı:

1. Teknoloji ve bilgiye oldukça hâkim durumda olan Y kuşağı güvenilirliğe ve şeffaflığa önem veriyor. Teknolojinin içine doğan Z kuşağı ise sürekli sorgulayan ve araştıran bir kuşak olarak karşımıza çıkacak.

2. Y kuşağı yılda en az 2 kez tatile çıkma kararı alıyor. Z kuşağı için de bu durum geçerli olacak. Sosyal medya, web siteleri, arama motorları, arkadaşların önerileri ve forum web siteleri her iki kuşağın kararlarını etkileyecek faktörlerin başında gelecek.

3. Y ve Z kuşağı için tatil, dinlenmenin yanı sıra daha çok sosyal bir aktivite olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla, turizm sektörünün ve acentelerin Y ve Z nesline eğlence içerikli fırsatlar sunması önem taşıyacak.

4. Y kuşağı üyelerinin büyük bölümü arkadaşlarının onaylamadığı bir hizmeti satın almayacaklarını belirtiyor. Y kuşağı, çevresindekilerin önerilerine kulak verirken aynı zamanda çevresinde bulunan diğer bireylerin de satın alma davranışlarını etkileyecek. Aynı durum Z kuşağı için de geçerli olacak.

5. Y kuşağının internet popülasyonu içindeki oranı % 55’in üzerinde. Bu oran Z kuşağı için %90 civarında olacak. Bu oranlar ekseninde otellerin ve acenteler, online medyadaki yerlerine ve haklarında yapılan yorumlara daha da önem vermek zorunda kalacak.

6. Y ve Z kuşağı, e-posta ve SMS ile iletişim kurmayı yüz yüze görüşmeye tercih ediyor. Dolayısıyla, kişiye özel iletiler ve kampanyalar bu kuşaklarla daha kolay iletişim kurabilmesini sağlayacak.

7. Özgür ve dahil edildiğini hissettiren, çok yönlü, basit, net, kolay anlaşılır, dürüst, şeffaf, samimi ve faydacı yaklaşımlar, Y ve Z kuşağına dokunan noktalar arasında öne çıkacak.