Ana Sayfa Emlak Vergi Reformu...

Vergi Reformu Paketi: Tapuda Düşük Beyana Son

Vergi Reformu Paketi: Tapuda Düşük Beyana Son

02.11.2019 – Meclis’e sunulan 45 maddelik vergi paketiyle konut alım-satımında da yeni dönem başlayacak. Bölge emsal değerinin altında işlem yapanlara cezai işlem uygulanacak. Yasal düzenlemeyle tapu harcı için vatandaşın değil Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gerçek değer esas alınacak. Mevcut uygulamaya göre kişinin beyanı ve rayiç bedel esas alınıyordu. Bu nedenle 500 bin liralık ev alan kişi 300 bin lira beyanda bulunarak daha az tapu harcı ödeniyordu. Normal şartlarda toplam (alıcı ve satıcı eşit) 15 bin liralık tapu harcı ödenmesi gerekirken aynı ev için düşük bedel nedeniyle ödenen tapu harcı 9 bin lirada kalıyordu.

Tespitte ceza da var

Yasal düzenlemeyle tapu harcı gerçek değerden yatacağı için düşük beyan sona erecek. Konut ve işyeri satışlarında devletin yıllardır uğradığı vergi zararı sona erecek. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Vergi paketi kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile taşınmaz değerleme sistemi üzerinden emsal konut fiyatları temel alınacak ve konutların gerçek fiyatları belirlenecek. Böylece 500 bin liralık konut alan bu değer üzerinden vergisini yatırılacak. Verginin yarısını evi alan yarısını da evi satan kişi ödeyecek. Düşük beyan sonradan tespit edilirse aradaki farkın yanı sıra yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezası alınacak” dedi. Evrim Kırmızıtaş Başaran, gayrimenkul alım ve satımlarında gerçek değer üzerinden beyanda bulunmanın önemine dikkat çekerek, “Evinizi nakit ya da banka kredisiyle aldıysanız tapuda gerçek alım-satım bedelini bildirin. Çünkü devlet eksik bildirimi çok kolay tespit edebiliyor” uyarısında da bulundu.

Vergi Reformu Paketi Taslak Metninde Neler Var?

21.10.2019 – Medyada çıkan çeşitli haberlerde bugünlerde üzerinde çalışılan vergi reform paketine dair bazı bilgilere yer verildi. Habere göre mevcutta yüzde 15, 20, 27 ve 35 olan gelir vergisi oranlarına üst dilim için yüzde 39, 43 ve 45 eklenmesi planlanıyor. Buna göre geliri 500 bin liradan 750 bin liraya kadar yüzde 39, 1 milyon liraya kadar yüzde 43 ve 1 milyon lira üstü de yüzde 45 üzerinden gelir vergisi ödeyecek. Gelir vergisinin toplam bütçe gelirleri içerisindeki payı yüzde 20’ye yakın ancak üst gelir grubunun vergi üzerindeki payı üzerinde detaylı bilgi bulunmuyor.

Haberde öne çıkan diğer kısım ise kurumlar vergisinin kademeli olarak yüzde 18’e indirilecek olması. Buna göre kademelendirmede vergi oranı 2019 için yüzde 20, 2021 yılı için ise yüzde 18 olarak değiştirelecek. Hatırlanacağı üzere kurumlar vergisi geçici olarak 3 yıllığına yüzde 22’ye çıkarılmıştı. Ancak mevcut tasarıya göre indirim finans şirketlerine yansımayacak. Kurumlar vergisi bankalar dâhil finans şirketlerinde yüzde 22’de kalıyor.

İş Yatırım konu ile ilgili yorumunda tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda BIST’deki finans dışı şirketlerinin olumlu etkileyeceğini belirtti. Kurum değerlendirmesinin devamında şu bilgilere de yer verdi: “bazı kaynaklarda halka arz olacak şirketler için Cumhurbaşkanı’na bu oranı %2 daha indirme hakkı verileceğinden bahsedilmiş. Son olarak pakette bir değişiklik olmaması halinde 5 milyon liradan daha değerli konutlar için emlak vergisinin yanında yüzde 1 ek vergi daha konulması planlanıyor.”