Ana Sayfa Haberler Kırklareli, Y...

Kırklareli, Yüksek Hızlı Tren Hattını Bekliyor

Yüksek Hızlı Tren, Kırklareli’nde Konut ve Arsa Fiyatlarını Uçuracak

30.11.2020 – Halkalı- Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin 3 istasyonun Kırklareli’nde yapılacağının açıklanmasından sonra bölge yatırımcıların kıskacı arasına girmiş durumda. Proje ile Kırklareli’nin tarihi ipek yolu üzerindeki önemli akslardan biri haline gelmesi bekleniyor.

Üç Büyük istasyon şehrin kalbinde olacak

Turk Emlak Haber Ajansı’nın Kırklareli Lüleburgaz Temsilcisi Özkan Baycan’ın verdiği bilgiye göre, Babaeski, Lüleburgaz, Büyükkarıştıran istasyonları ile kente büyük bir katkı sağlanacağının bilgisini verdi.  Konuşmasında Lüleburgaz’da konut satışlarının eskisi gibi olmadığına vurgu yapan Baycan, şunları söyledi;

“Konut satışları eskisi gibi değil. Var olan satışlarda genelde yeni yapılmış deprem yönetmeliğine uygun konutlar. İnsanlar artık eski evleri tercih etmiyorlar. Sebebi ise deprem söylentileri ile yaşanan korku yüzünden bu konutların yüzüne bile bakılmıyor. Genelde tercihler yeni konutlarda 2+1 ve 3+1 yönünde oluyor. Bu konuda da vatandaş bütçe olarak da 300 bin TL üzerine çıkmayı pek tercih etmiyor. Lüleburgaz’da satılık konut fiyatları 1+1 dairelerde 180 bin TL ile 210 bin TL arasında satılıyor. 2+1 daireler 220 bin TL’den başlayıp mahallesine göre 400 bin TL’ye kadar çıkıyor. 3+1 daire fiyatlarına Dere Mahallesi’nden örnek vermek gerekirse, 280 bin bandından başlayıp, 650 -700 bin TL’ye kadar çıkıyor.

“Lüleburgaz’ın öne çıkan mahalleleri”

Zafer Mahallesi buralarda en gözde bölgelerden. Havuzlu siteler yüksek gelir gurubu tarafından tercih ediliyor. Sonra 8 Kasım Mahallesi diyebiliriz, burası da gelir düzeyi yüksek kişilerin tercih ettiği bir bölge. Bu bölgede de eski yapılan siteler ve yeni yapılan binalar var. Bölgemizde ilginç bir durum da eskiye talep yok, yenilerin fiyatları da aşırı yüksek değil. Bölgemizde bir de fiyatları etkileyecek olan bir dere projesi var. Bu proje gerçekleştiği takdirde, Dere Mahallesi ve Yılmaz Mahallesi gibi yerler değer kazanacak. Yine bölgede yeni yapılan çevre yolu bulunuyor. Yavaş yavaş açılmaya başlandı. Bu yolda Dere Mahallesi’nin içinden geçiyor. Buradaki tarihi köprünün kullanımı yasaklanacak. Burayı Porsuk Çayı’nda olduğu gibi bir yer haline getirecekler. İşte bu projeler ile birlikte buralarda değer artışı yaşanacağını düşünüyoruz. Bölgemizde villa tarzı yapılaşma çok fazla yok. Olanlar da fiyat olarak çok yükseldi. 650 bin TL olan yerler için 1 milyon 200 TL fiyat istiyorlar.

“Lüleburgaz’da Küçük arsa satışları 10 gündür bıçak gibi kesildi”

Salgın başlamadan önce küçük arsalara talep çok fazlaydı. Ne olduysa son 10 gündür bunlara olan talep de bıçak gibi kesildi. Bunun sebebi tahminimiz yanlış anlaşılan bir konu var. 5 dönüm altı arsalara ev yapışamayacak söylentisi. Herkesin dilindeki bu konu için torba yasadan çıkacak vs gibi söylentiler arsa satışlarını da etkiledi.

“2023 yılında yüksek hızlı tren bölgeyi uçuracak”

Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıklanan YHT projesinin bölgeye çok büyük katkısı olacağını düşünüyoruz. İstanbul ile aramız 50 dakikaya kadar inecek. Yani Lüleburgaz’da oturup İstanbul’da çalışan birisi tren ile çok rahat işine gidip gelebilir. Bu da arsa ve ev fiyatlarında önemli bir artışa neden olacağını gösteriyor. Tabi bunlar şu an yapım aşamasında olan projeler. Tamamlandığında neler olacağını hep birlikte göreceğiz. ”diyerek sözlerini tamamladı.

Türkiye’nin Hızlı Tren Hatları ve YHT Projelerinde Durum

12.10.2019 – Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, yüksek hızlı tren hatlarında son durum ve ileride yapılacak tren yolları ile biribirine bağlanacak şehirler hakkında bilgiler verdi. Mevcut durumda Sivas-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattında yapım çalışmaları devam ediyor. Ulaştırma Bakanı, Ankara-Sivas hattının 2020 Ramazan Bayramı’ndan önce açılacağını söyledi. Turhan’ın verdiği bilgilere göre diğer çalışmaların devam ettiği hatlar:

  • Ankara-İzmir
  • Bursa-Osmaneli
  • Mersin-Antep
  • Karaman-Yenice

proje çalışmaları devam eden hatlar ise:

  • Sivas-Malatya-Elazığ hattı,
  • Antep-Urfa-Diyarbakır hattı
  • Eskişehir-Afyon-Antalya hattı

Eylül ayında temeli atılan Halkalı-Kapıkule hattında Çerkezköy-Kapıkule hattından çalışmalar yapıyor. Çerkezköy-Halkalı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsünden geçerek Çerkezköy’e bağlanacak olan hattın da önümüzdeki günlerde projeleri tamamlanacağı ve ihaleye çıkılacağı bilgisi yine Ulaştırma Bakanı tarafından paylaşılan bilgiler arasında.

Hızlı tren hatlarında hedef Edirne Kapıkule’den başlayarak Tekirdağ, Çerkezköy durağı sonrası İstanbul’a ulaşmak. İstanbul’da hattın iki kanallı olacağı anlaşılıyor. Bir hat Halkalı’ya gidecek ve Marmaray ile karşıya geçecek. Diğer hat ise 3. Köprüden geçerek İstanbul’daki diğer hatta bağlanacak.

Mevcut durumda işleyen hatlar aşağıdaki haritada kırmızı ile gösterilmiştir. Sarılar ise yukarıda belirtildiği üzere aktif inşaat çalışmalarının devam ettiği, ara durak ve istasyonların belirlendiği hatlardır.

 

Yerköy – Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı ile 300 Km 1 Saatte Gidilecek

26.03.2019 – Ankara – Sivas Yüksek Hızlı Tren yolunun, Yapı Merkezi tarafından yapılmakta olan Yerköy – Sivas hattının ilk rayın serimi törenle gerçekleştirildi. 245 km’lik hattın ilk ray serimi törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ve Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve Genel Müdür Özge Arıoğlu katıldı. Yurt ve dünya çapında önemli projelere imza atan Yapı Merkezi tarafından yapılmakta olan Yerköy – Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi ile Yerköy’den Sivas’a, 300 km/sa. hızla gidebilecek trenle 1 saatte ulaşmak mümkün olacak.

Ulaştırma Bakanı Arslan: “Havayolunu halkın yolu yapacağız. Yozgat’a havayolu geliyor!”

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, son 15 yılda ulaştırmada çağ atlatan projelere imza attıklarını belirterek, konfor anlamında dünyanın izlediği birçok çalışmayı da hayata geçirdiklerini aktardı. Yerköy – Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı projesindeki çalışmaları nedeniyle Yapı Merkezi’ne de teşekkür eden Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yollarımızı bölünmüş yol haline getiriyoruz. Ulaştırma ile ilgili planlarımız arasında ülkemizi bir baştan diğer başa hızlı demiryollarıyla çevirmek bulunuyor. Bunun dışında 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin deniz limanlarına erişmesi, bu limanlar sayesinde de deniz aşırı ülkelerle ticaret yapması gerekiyordu. İşte bunun için de için limanlar yapıyoruz. Ulaştırma startejimiz çerçevesinde, bir şehrimizde fabrika yapan iş adamının o şehre havayolu ile gelip aynı gün yine havayolu ile geri dönebilmesini de hedef koyduk. Bunu da gerçekleştiriyoruz. 81 ilde üniversite yapıyorsak uçakla erişmeliyiz ki dünyanın neresinden olursa olsun bir üniversite eğitmeni ders vermek için gelip aynı gün geri dönebilsin. Havayolunu da halkın yolu yapmak için hedef koyduk. Yozgat’ta da havayolunu yapmak için gerekli adımları attık. Artık Yozgatlılar da en kısa zamanda buradan uçağa binerek seyahat edebilecekler.”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Değişim ve dönüşümün kalitesini artırarak sürdüreceğiz

Bakan Arslan’ın ardından konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Türkiye’nin damarlarını havada, rayda, karada, denizde tek tek açtık. Yaşattığımız bu değişim ve dönüşümün kalitesini artırarak daha da ileriye taşıyacağız. Yüksek hızlı tren kimsenin aklında bile yokken şimdi gerçeğe dönüştü. Yerköy, hızlı tren projesi çerçevesinde bir toplanma ve dağıtım merkezi görevini görecek” dedi.

62 bin ton ray kullanılacak

TCDD Standartları’nın yanı sıra Avrupa Birliği Standartları ve DB Alman Demiryolu Standartları gibi uygunluk sertifikalarına sahip olan Yerköy – Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi’nde 62 bin ton ray, 89 adet makas, 13 adet de yedek makas bulunuyor. 700.000 adet travers ve 21.000’den fazla prefabrik üstyapı döşeme plağının kullanılacağı projede 4 adet de trafo merkezi kurulacak. Ayrıca, Sivas ilinde tam donanımlı bir Trafik Kontrol Merkezi yapılacak. Projedeki tüm hat üst yapısı, elektrifikasyon, sinyalizasyon, telekomünikasyon, merkezi kontrol sistemlerinin tasarım, üretim, montaj, test ve işletmeye alınması, personel eğitimi ve teknik eğitim dokümantasyon hizmetlerini de Yapı Merkezi gerçekleştirecek.

Demir Ağlarla Örülüyor Anadolu

12.12.2014

Milli Tren Projesi, demiryolu yenileme çalışmaları ve lojistik merkez yapım çalışmaları başta olmak üzere ‘Demir ağlar’ için yaklaşık bin 500 proje aynı anda sürdürülüyor.

Ülkemiz, ilk defa 2009 yılında Ankara – Eskişehir arasında YHT işletmeciliğine başlayarak dünyada altıncı, Avrupa’da sekizinci YHT işleten ülke oldu. Ardından 2011 yılında Ankara- Konya, 2013 yılında Konya-Eskişehir, son olarak 25 Temmuz 2014 tarihinde Ankara- İstanbul YHT hattının Eskişehir – İstanbul (Pendik) kesimi işletmeye açıldı. Söz konusu hatlarda bugüne kadar 17 milyon 500 bin yolcu seyahat etti. Yakın gelecekte sadece Ankara-İstanbul arasındaki YHT ile yıllık 10 milyon yolcunun seyahat etmesi hedefleniyor.

Bu arada Pendik – Söğütlüçeşme ve Kazlıçeşme – Halkalı arasındaki hatlar iyileştiriliyor, Marmaray’la entegrasyon çalışmalarının tamamlanması sonucunda YHT’ler Halkalı’ya kadar ulaşacak. Diğer taraftan Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren proje çalışmaları devam ediyor. Bu iki proje ve Marmaray Tüp Geçiş sistemi Avrupa-Anadolu arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı dönemini beraberinde getirecek. Yüksek Hızlı, Hızlı ve Konvansiyonel demiryolu yapımlarının yanı sıra mevcut hatlarımızın elektrikli ve sinyalli hale getirilmesi, Milli Tren Projesi, demiryolu yenileme çalışmaları ve lojistik merkez yapım çalışmaları başta olmak üzere yaklaşık bin 500 proje sürdürülüyor. TCDD, 05 –07 Mart 2014 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezinde Türkel Fuarcılık tarafından düzenlenen EUROASİA 5. Uluslararası Demiryolu Hafif Sistemler Alt Yapı ve Lojistik Fuarı’na katılıp bugüne kadar hayata geçirilen projeleriyle birlikte gerçekleştirilecek projelerini tanıtacak.

Doğu Batı Koridorunda Yürütülen Yüksek Hızlı ve Hızlı Tren Projeleri:
  • Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi
  • Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi
  • Bursa-Bilecik Hızlı Tren Projesi
  • Sivas-Erzincan Hızlı Demiryolu Projesi
  • Yerköy-Kayseri Demiryolu Projesi
  • Konya-Karaman Hızlı Demiryolu Projesi
  • Mürşitpınar-Şanlıurfa Hızlı Demiryolu Projesi
  • Nusaybin-Habur Hızlı Demiryolu Projesi
  • Karaman-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Demiryolu Projeleri
Kuzey-Güney Koridorunda Yeni Projeler:
  • İstanbul-Eskişehir-Kütahya-Antalya Hızlı Tren Projesi
  • Samsun-Çorum-Kırıkkale Hızlı Tren Projesi
  • Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Hızlı Tren Projesi
  • Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Hızlı Tren Projesi

Türkiye’nin 2023 Demiryolu Hedefleri

3 bin 500 kilometre yüksek hızlı demiryolu, 8 bin 500 kilometre hızlı demiryolu ve bin kilometre konvansiyonel demiryolu olmak üzere 13 bin kilometre demiryolu yaparak 2023 yılında toplam 25 bin kilometre demiryolu uzunluğuna ulaşılması, demiryolu taşımacılık payının yolcuda yüzde 10 ve yüzde 15’ e çıkarılması hedefleniyor. Bu arada demiryolu sektörünün serbestleşme sürecinin tamamlanması, milli demiryolu standartlarının oluşturulması, emniyet yönetim sisteminin altyapı ve işletmeciliğin her kademesinde etkin ve sürekli uygulanmasının sağlanması ve bunun sektörel kültür haline getirilmesi, Geliştirilen Milli Sinyal Sistemi’nin yaygınlaştırılarak marka haline getirilmesi, her türlü demiryolu aracının ülkemizde üretilmesi planlanıyor.