Ana Sayfa Haberler Türkiye&#8217...

Türkiye’deki Ormanlar En Az 5 Milyar Liralık Karbon Bağlama Değerine Sahip

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü, Türkiye’deki ormanların en az 5 milyar liralık karbon bağlama değerine sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’deki ağaçların karbon değerini araştırarak bir ilke imza atan Prof. Dr. Görücü, çalışmalarının 2 yıl sürdüğünü ve örnek olarak Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nün alanlarında incelemelerde bulunduklarını söyledi. Prof. Dr. Görücü, Türkiye’deki ormanların en az 5 milyar liralık karbon bağlama değerine sahip olduğunu vurguladı.

Araştırmalarında ağaçların kızılçam, kayın, sedir, meşe türleri üzerinde yoğunlaştıklarını belirten Prof. Dr. Görücü, “Ağaçların ne kadar bir ekonomik değere sahip olduğunu hesapladık. Ve karbon değerlerinin uluslararası piyasalardaki değerini hesapladık. Baktığımız zaman Kahramanmaraş ormanları yaklaşık olarak 26 bin ton karbon tutuyor. Bunun değeri ise 2 milyon dolar” dedi.

1 AĞACIN KARBON DEĞERİ 5-125 DOLAR ARASINDA

1 ağacın değerinin uluslararası piyasalarda 5 dolar ile 125 dolar arasında değiştiğini de belirten Prof. Dr. Görücü, “Biz bu çalışmamızda karbonun ton başına düşen değerini ortalama 35 dolar olarak aldık. Çünkü karbonun çok pahalı tutulması bizim açımızdan önemli değil. Biz daha ucuza karbonu tutabiliriz. Bizim ormancılığımız teknik ve gelişmiş bir ormancılık. Tabi ağaç servetinin hesaplanması ve kuru madde değerinin bulunmasından sonra ormanların yaşamı boyunca tutmuş olduğu karbonu bulmuş olduk. Örneğin kızılçam ormanlarında tutulan bu karbonun yıllık toplam değeri bin 299 ton. Bunun dünya piyasalarındaki fiyatına baktığımızda 669 bin 277 dolarlık bir karbon tutuyor. Sedir ormanlarına baktığımızda toplamda 3 bin 786 ton karbon bağlıyor. Bunların dünya piyasalarındaki değeri 72 bin dolar. Karaçama baktığımızda bin 330 ton ve dünya piyasalarındaki değeri 958 bin dolar civarında. Tabi bu çalışma bir öğrencimizin yüksek lisans tezidir. Bu çalışmada şehirdeki ormanları ele aldık. Ve bağlı bulundukları karbonu araştırdık. Bu çalışmanın yürütülmesiyle ilgili karbon ayak izi ve piyasaları, zorunlu karbon piyasaları da göz ününe alındı. Ormanın değeri sadece odun değildir. Tüm gelişen piyasalarda karbon piyasalarında ülkeler artık kendi karbon yataklarının özellikle orman alanlarının kaç ton karbon tuttuğunu hesaplıyor ve bunu tüm dünyaya deklare ediyor” diye konuştu.

KARBONDİOKSİT BAĞLAMA POTANSİYELİ 60 MİLYON TON

Ağaçların çok yönlü bir değeri olduğuna da dikkat çeken Görücü, şunları kaydetti:

“Orman değerlerimizi dünya piyasalarına açmamız lazım. Çünkü bizden çok daha ağır sanayileşen ülkeler dünyaya karbondioksit salıyorlar. Bu değer giderek yükseliyor. 60 milyon ton civarında bir karbondioksit bağlama potansiyelimiz var. Tabi ormanların yanı sıra meralarında bağladığı karbon var. 5 milyar bir karbon bağlama geliri buradan elde etmek mümkün. Ormancılığın sadece elde ettiği gelir 3 milyar civarındadır. Tabi ormancılığa yönelik çalışmaların arttırılması gerekiyor. Elimizdeki değerleri fark etmemiz gerekiyor. Ülkemizde karbon borsası yok. Ama kurulma çalışmaları var. Bununla ilgili sürekli toplantılar yapıyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde bunların açılması mümkün. Ve bunların açılmasıyla birlikte yeni istihdam alanları açılacak. İşsizliğin önlenmesi yönünde ciddi adım atılacaktır.” İHA