Ana Sayfa Haberler Türk Tarım Se...

Türk Tarım Sektörü, Küresel Tarım Yatırımlarından Daha Fazla Pay Almaya Hazırlanıyor

Growtech 20. Uluslarararası Tarım Fuarı, 24-27 Kasım’da Antalya’da Ziyarete Açılıyor

25.10.2021 – Dünya nüfusu artmaya devam ederken, tarım toprakları ve suyumuz giderek azalıyor. Bu durum, pek çok ülkenin başta seracılık ve basınçlı sulama sistemleri olmak üzere tarımsal yatırımlarını arttırmasına neden oldu. Son dönemdeki başarıları ile göğsümüzü kabartan yerli üreticilerimiz, şimdi bu yatırımlardan daha fazla pay alma peşinde. SERKONDER üyesi yerli sera imalat ekipmanı üreticileri Türki cumhuriyetler ve Katar’dan sonra dış pazardaki yeni hedeflerini ABD olarak belirledi. BASUSAD üyesi firmalar ise 45’ten fazla ülkeye basınçlı sulama sistemleri ihraç ediyor.

Küresel rekabetteki gücünü arttırmak isteyen tarım sektörünü, 20 yıldır uluslararası pazarlarla buluşturan Growtech Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, 24-27 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya Anfaş Fuar Merkezi’nde, “Keşfet, Büyüt, Kazan!” yeni mottosu ile kapılarını ziyarete açmaya hazırlanıyor. Growtech’in önemli destekçileri arasında yer alan Sera Konstrüksiyon, Donanımı ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçılar Derneği (SERKONDER) ve Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği (BASUSAD), Growtech Fuarı yaklaşırken sektörü ve küresel düzeyde artan tarımsal yatırımlara yönelik hedeflerini anlattı.

SERKONDER Üyesi yerli sera imalat ekipmanları üreticilerinin yeni hedef pazarı: ABD
Ülkemizde tarımsal seracılığın gelişmesi için büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken SERKONDER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kozan, “SERKONDER olarak son 2 yılda üye sayımız 23’ten 59’a yükseldi. Dernek olarak yaptığımız çalışmalar ile yaklaşık 10 yılda iç pazarda sera imalat ekipmanlarında dışa bağımlılığı yüzde 10’a kadar düşürdük ve yerli üretimin iç pazardaki payının yüzde 90’lara çıkmasını sağladık. Dış pazarlarda ise Özbekistan, Türkmenistan gibi Türki cumhuriyetler ile Katar’daki pazar payımızı giderek arttırıyoruz. Şimdiki hedef pazarımızı ABD olarak belirledik. Yerli üreticilerimiz dünya standartlarında üretim yaparak hem yurtiçi ve hem de yurtdışında çok iyi işlere imza atıyorlar. Pandemi ile birlikte sera yatırımlarının hız kazandığını gördük ve ihracata daha da fazla odaklandık. Üyelerimizle, 20 yıldır Antalya’da yapılmakta olan Growtech Uluslararası Tarım Fuarı’na geniş katılım sağlayacağız. Growtech, uluslararası ziyaretçi ve katılımcı zenginliği ile bize yeni işbirlikleri ve pazar fırsatları sunan bir fuar. 24-27 Kasım tarihleri arasında Anfaş Fuar Merkezi’nde yapılacak fuarda, 20 ülkeden 600’den fazla marka yer alacak. Bölgenin en güçlü tarım sektörü fuarı Growtech’te yapacağımız anlaşmalarla; 2021 yılını ihracat hedeflerimize ulaşarak kapatmayı hedefliyoruz” dedi.

Seracılık sebze ve meyve fabrikası kurmak anlamına geliyor

Uluslararası ve ulusal alanda Türk seracılık markasını oluşturmak ve geliştirmek amacıyla Seracılık Araştırma ve Test Merkezi Projesi SATEM’i başlattıklarını söyleyen Kozan, “SATEM Projesi ile eğitim, sertifikasyon, test merkezi, onay kuruluşu ve AR-GE konusunda önemli başarılara imza atacağımıza inanıyoruz. Ülkemizde seracılığın büyük potansiyeli olmasına rağmen, tarımdaki yeri olması gereken rakamların çok altında kalıyor. 75 bin hektar seramız var, bunun 60 bin hektarı alçak tünel olarak tabir edilen çiftçi seraları. Ülke olarak öncelikli hedefimiz 15 bin hektar olan modern sera varlığımızı arttırmak olmalı. Seracılık sebze ve meyve fabrikası kurmak anlamına geliyor. Toprakta 8-10 kg ürün alınırken, serada verim 50 kg’ye kadar çıkabiliyor. Kontrollü tarım yapabilme gücüne sahip olmak, bugün her zamankinden daha önemli” şeklinde konuştu.

“Vahşi sulama ile her 100 lt suyun 55 litresi boşa harcanıyor.”

Gıda güvenliği için bitkisel üretim, bitkisel üretim için de su “olmazsa olmaz”dır.” diyen BASUSAD Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Çakarız, “Şu anda Türkiye’de dünyanın çevresini 2 defa dönecek uzunlukta 78 bin km sulama kanalımız var. Ama bunun sadece yüzde 13’ünde Basınçlı Sulama yapılıyor. Resmi rakamlara göre Türkiye’nin 112 milyar m3 suyu var. Bunun 44 milyar m3’ü tarımda olmak üzere 57 milyar m3’ü kullanılıyor, kalanı ise başta buharlaşma olmak üzere israf ediliyor. Çünkü sulama altyapımızın yüzde 71’nin üzeri açık. Suyumuz buradan buharlaşıyor. Salma sulamanın DSİ verilerine göre sulama randımanı sadece yüzde 45, bir başka deyişle her 100 litre suyun yüzde 55’i boşa harcanıyor. Ağırlıklı olarak Basınçlı Sulama Sistemlerine göre iki kat fazla su tüketen salma sulama (vahşi sulama) yapılıyor. Bunun için bir kural konulmamış. Çiftçi ister salma sulama yapıyor, ister damlama sulama yapıyor ve su saati de yok. Yani istediği kadar kullanabiliyor. İstediği kadar kullanınca da sularımız, gübrelerimiz ziyan oluyor.  Basınçlı Sulama Sistemlerinin önemi devlet tarafından anlaşılmış durumda. Gerek 11.Kalkınma Planı’nda gerekse 3. Tarım Şurası’nda ve son olarak yapılan Su Şurasında Basınçlı Sulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik politikalar belirlendi. Bu çerçevede 2023 yılına kadar 2.000.000 ha yeni tarım alanın Basınçlı Sulama Sistemleri ile sulanması hedefleniyor. Bunlar çok olumlu gelişmeler ve adımlar” dedi.

“45’ten fazla ülkeye basınçlı sulama sistemleri ihraç ediyoruz.”

BASUSAD üyelerinin sektörün yaklaşık yüzde 80’ini temsil ettiğini ve 45’ten fazla ülkeye ihracat yaptığını dile getiren Çakarız şöyle devam etti:” Dünya genelinde hızla etkisini artıran küresel ısınma ve artan nüfus, tatlı su kaynaklarına olan ihtiyacı daha da arttırıyor. Bitkisel üretimde daha az kaynak harcayarak, daha fazla verim ve dolayısıyla gelir elde edilmesini sağlayan Basınçlı Sulama Sistemleri’mizi uluslararası ve ulusal pazarlara tanıtmak ve ticaretimizi geliştirmek adına üyelerimizle 20 yıldır Antalya’da yapılan Growtech Uluslararası Tarım Fuarı’na özel bir alanda katılım sağlıyoruz. Growtech, dünyadan ve ülkemizden büyük üreticilerin ve aynı zamanda aile çiftçilerimizin katıldığı, ziyaret ettiği uluslararası nitelikte bir fuar. Üyelerimiz stantlarında modern sulama teknolojilerine ait güncel ürünler ve sistemleri sergileyecekler. Ayrıca Fuar bünyesinde düzenleyeceğimiz seminer etkinliğimizde, küresel ısınma koşullarında sürdürülebilir tarım için basınçlı sulamanın önemi konusunu gündeme taşıyacağız”.

Growtech’le “Keşfet, Büyüt, Kazan!”

Growtech 20.Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı 24-27 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya Anfaş Fuar Merkezi’nde “Keşfet, Büyüt, Kazan!” yeni mottosu ile düzenleniyor. Fuarda, Sera & Sulama Teknolojileri”, “Tohumculuk”, “Bitki Besleme ve Koruma”, “Tarım Makinaları” ve “Hayvancılık” olmak üzere toplam 5 kategori bulunuyor. Tarım sektörünün yeniden Growtech Uluslarararası Tarım Fuarı’nda buluşmak üzere sabırsızlandığını ifade eden Growtech Fuar Direktörü Engin Er, “Growtech’in 20’nci yılında katılımcı ve ziyaretçilerimizi, dolu dolu bir fuar deneyimi bekliyor. 60 bin m2 fuar alanımızın tamamını kullanıyoruz. 6 salonda 20 ülkeden 600 marka ağırlayacağız. İspanya, Hollanda ve Macaristan ülke bazında milli katılımla özel pavilyonları ile yer alacak. Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği BAİB’in desteği ile Alım Heyeti Programı’na ev sahipliği yapacağız. “dedi.

“Yoğun ve nitelikli ziyaretçi kitlemizi, kontrollü ve sosyal mesafeye uygun şekilde ağırlamaya hazırız.”

“Şu ana kadar en çok ziyaretçi başvurusu yapan ülkeler arasında Mısır, İran, Irak ve Ürdün başı çekiyor.” diyen Growtech Fuar Direktörü Engin Er, “Growtech’te ziyaretçi olarak omuz omuza yürüdüğümüz kalabalık salonlara alışığız. Yine yoğun ve nitelikli bir ziyaretçi kitlemiz olacak, ancak kontrollü ve sosyal mesafeye uygun şekilde bir deneyim yaşanmasını sağlayacağız. Bunun için gerekli tüm tedbirler alındı. Hem katılımcı hem de ziyaretçilerimize HES kodu sorgusu, ateş kontrolü yapılacak ve maske ile giriş yapmaları sağlanacak. Ülkemizin aldığı tüm önlemler ile birlikte dünyanın en büyük etkinlik organizatörü Informa tarafından geliştirilen ‘Temizlik ve Hijyen’, ‘Fiziksel Mesafe’ ile ‘Tespit ve Koruma’yı kapsayan AllSecure Standartları’na harfiyen uyacağız ve uygulayacağız.” dedi.

 

“Hedefimiz 1.5 Milyon Ton Sertifikalı Tohum İle Dünya Tohum Sektöründe İlk 5’te Yer Almak”

17.11.2019 – Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, kapsamında Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ)ve Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD) iş birliğinde gerçekleşen ve 21 ülkeden, 35 tarım gazetecisinin katıldığı “Avrupa ve Balkan Ülkeleri Tarım Gazetecileri Forumu”nda Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Savaş Akcan, “Hedefimiz 2023 yılında 1.5 milyon ton sertifikalı tohum üreterek, dünya tohum sektöründe ilk 5’te yer almaktır.’ dedi.

27-30 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek olan Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, bu yıl 21 ülkeden 35 tarım gazetecisini , 4-8 Kasım 2019 tarihlerinde Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ) ve Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD) iş birliğinde gerçekleşen “Avrupa ve Balkan Ülkeleri Tarım Gazetecileri Forumu”nda Antalya’da ağırladı.Bu özel buluşmada uluslararası basın temsilcileri; sektörle ilgili önemli panelleri takip ederken, Türkiye’de tarımın ve tohumculuğun geleceğini TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan’dan dinlediler.

Tarım, milli güvenlik konusu olarak da ele alınmalıdır…

Geleceğin stratejik unsurlarının gıda, su ve enerji olacağının altını çizen Başkan Akcan, “Bunun için gıda ve tarım sadece ekonomik ve sosyal olarak değil, millî güvenlik konusu olarak da ele alınmalıdır. Bu nedenle tarımsal üretim ve ticaret politikalarının önemi gittikçe artmaya devam edecektir. Tarım politikalarının sürdürülebilir olması için ortak akılla oluşturulması ve uygulanması çok önemlidir. Her zamankinden daha çok bilgi ve teknoloji üretmeye ve AR-GE’ye (araştırma-geliştirmeye) odaklanmamız gerekmektedir. TÜRKTOB ve alt birlikleri, tohumculuk sektörünün üretimi ve ticaretiyle, dünya ile uyumlu ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için çalışmaktadır.” diye konuştu.

1,5 milyar dolar ile dünya tohum piyasasında 11. sıradayız…

2018 yılında ilk kez Türkiye tohum ihracatının ithalatı geride bıraktığını belirten Akcan, “İhracatımız ithalatımızı 20 milyon dolar geçmiştir. Dünyada tohum pazarının cirosu 2018 yılı sonu itibarıyla 60 milyar dolara yaklaşmıştır. Ülkemiz 1,5 milyar dolar ile dünya tohum piyasasında 11. sıradadır. Üretim süreçlerine, ıslah faaliyetlerimizi ve tohumluk dağıtım sistemimizi de eklediğimizde karşımıza 10 milyar dolarlık katma değer, 4 milyar dolarlık üretim değeri çıkıyor.” diyerek çbirçok ülkeye göre Türk tohum sektörünün çok hızlı yol katettiğini ifade etti. Akcan “Hedefimiz 2023 yılında 1.5 milyon ton sertifikalı tohum üreterek, dünya tohum sektöründe ilk 5’te yer almaktır.’ dedi.

86 ülkeye tohum ihraç ediyoruz…

Tohumun İzinde isimli bir sosyal sorumluluk projesi başlattıklarını vurgulayan Başkan Akcan, “Kısa bir süre içinde 171 yerel çeşidimizi ulusal gen bankamıza kazandırdık. 43 bin profesyonel tohum yetiştiricisi çiftçimiz üretim yapmaktadır. Sertifikalı tohumluk üretimimiz 2018 yılında yaklaşık 1 milyon 60 bin tona ulaşmıştır. Tohum dış ticaretindeki gelişmeye baktığımızda ise 2006 yılında 47 milyon dolar olan ihracatın 2018 yılında 152 milyon dolara yükseldiğini görüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin 86 ülkeye tohum ihraç etttiğini sözlerine ekleyen TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, 2018 yılındaki ihracat rakamlarına göre Rusya, Ukrayna ve Irak’ın toplam ihracatın yaklaşık yüzde 35’lik kısmını oluşturduğunu, ithalatta ise Fransa, İtalya ve Hollanda’nın toplamda yüzde 35,2 pay ile ilk üçte yer aldığını kaydetti.

Endemik tohumlar olmazsa olmazımız…

Etkinliğe Rusya, Ukrayna, Gürcistan, İran, Irak, Ürdün, İsrail, Japonya, Kanada, Finlandiya, İngiltere, Hollanda, Belçika, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Avusturya, Fransa ve Pakistan olmak üzere 21 farklı ülkeden 35 uluslararası tarım gazetecisinin katıldığı toplantıda Başkan Akcan, tarım gazetecilerinin sorularını da yanıtlayarak, “Komşular tohum anlamında birbirini desteklemelidir. Biz özellikle ülkemize has ürünleri ıslah ediyoruz. Islah çeşitlerimizde verimli gördüğümüz, dünya pazarlarında rağbet görenlerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Olmazsa olmazımız endemik tohum çeşitlerimiz. Bunların ıslahı ile yeni çeşitler oluşturabiliyoruz. Piyasa taleplerini memnun edecek yeni arayışlar içerisindeyiz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Growtech 90 binin üzerinde uluslararası ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyor…

Tarım sektörünün birbirinden yenilikçi ürün ve hizmetlerinin tanıtılacağı, bu yıl 19.’su gerçekleşecek olan Growtech Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı; Antalya Expo Center’da 50 bin m2 alanda, 30’un üzerinde ülkeden 850’yi aşkın katılımcı marka ve 130’dan fazla ülkeden 90 binin üzerinde uluslararası ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyor.

Growtech Fuar Direktörü Engin Er: “Dünyanın dört bir yanından gelen tarım gazetecilerinin katıldığı bu önemli etkinliğe Growtech öncesi Antalya’da ev sahipliği yaptık.”

Growtech’in, ihracat odaklı bir fuar olduğunun altını çizen Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl 130’dan fazla ülkeden 90 binin üzerinde ziyaretçi ile 30’un üzerinde ülkeden 850’yi aşkın katılımcı markayı ağırlamaya hazırlandıklarına vurgu yaparak, fuar öncesi düzenlenen bu özel programın önemi hakkında şunları söyledi: “Her yıl olduğu gibi bu yıl da uluslararası tarım sektörü profesyonellerini Growtech Uluslararası Tarım Fuarı’nda buluşturacağız. Growtech fuarı sayesinde gerçekleşen ikili görüşmeler ile oluşan sinerji uzun soluklu ticari bağlantılara dönüşüyor. İşte bu nedenle fuarımızın daha da verimli geçmesi için 4-8 Kasım tarihlerinde Antalya’da uluslararası tarım gazetecilerinin bir araya gelmesi daha da önemli bir gelişme oldu. Çünkü, bu buluşmadaki panel ve yapılan tarımsal işletme ve sera gezileri sayesinde fuar öncesi dış basında kamuoyu yaratma, fuarımıza ve fuarda olacak etkinliklerimize dair ön bilgi paylaşma şansımız oldu. Bu da hem fuarımıza uluslararası arenada katkı sağlayacak, hem de Growtech olarak sektörün ve ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşmasına önemli katkı sunacak.”

 

Türk Gübresi Dünya Pazarlarına Açılıyor

26.09.2019 – 7,5 milyar TL ekonomik büyüklüğe ulaşan ve 60’a yakın ülkeye 251,4 milyon dolar ihracat gerçekleştiren gübre sektörü, son dönemde özel gübre alanında yaptığı yatırımlarla dikkatleri çekiyor. Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GUİD) Başkanı Metin Güneş, “Özel gübre pazarı her geçen gün büyüyor. Bu yatırımlar sayesinde özellikle Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika gibi bölgelerde öne geçtik.” dedi.

27-30 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı öncesinde açıklamalarda bulunan Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GUİD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güneş, özel gübre alanında Türkiye’nin önünde fırsatlar olduğunu söyledi. Sektörde 1200’ün üzerinde firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Güneş “Ülkemizde her yıl ortalama 6 milyon 300 bin ton klasik gübre, 250 bin ton suda çözünür özel toz gübre ile 150 bin ton sıvı gübre olmak üzere 6 milyon 700 bin ton gübre satışı gerçekleşiyor. Sektörümüz bazı hammadde gruplarında yurtdışına bağımlı ama özellikle özel gübre alanında çok ciddi yatırımlar yapıldı. Bu pazar her geçen gün büyüyor. Bu yatırımlar sayesinde özellikle Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika gibi bölgelerde öne geçtik.” dedi.

Bilinçli ve toprak tahliline dayalı bir gübreleme, verim artışını yüzde 40 oranında artırabiliyor

İhracat ve yeni pazarlara ulaşmanın sektörleri için önemine dikkat çeken GUİD Başkanı Güneş şöyle devam etti: “Her yıl GUİD olarak, Türkiye’de tarım fuarlarının en önemlilerinden biri olan Growtech’e katılıyoruz ve destekliyoruz. Growtech, özellikle Gübre ve Bitki Besinleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların en fazla katılım gösterdikleri fuardır. Bu yıl 130’dan fazla ülkeden 90 binin üzerinde ziyaretçi Growtech’de olacak. Bu sektörümüz için çok önemli bir fırsat. Gübre, tarımda bitkisel üretimin en temel girdilerinden biridir. Dünyada hektar başına gübre kullanım oranı 116 kg iken ülkemizde 90-95 kg seviyelerinde. Bilinçli ve toprak tahliline dayalı bir gübreleme, verim artışını ürün desenine göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 40 oranında artırabiliyor. Bitkisel üretimde gübre maliyeti ortalama yüzde 20 civarındadır.Growtech fuarı, GÜİD üyeleri başta olmak üzere sektörün paydaşlarının ulusal ve uluslararası bağlantılar yapması açısından oldukça önemlidir.”.

Tarım sektörü yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.4 büyüdü

Dünyanın en büyük örtüaltı (seracılık) tarım sektörü fuarı Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, 27-30 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya’da düzenleniyor. 50 bin m2 alanda gerçekleşecek fuarda, ‘Sera & Sulama Teknolojileri’, ‘Tohumculuk’, ‘Bitki Besleme’,’Bitki Koruma’,’Tarım Makinaları&Hayvancılık’ olmak üzere toplam 5 kategori yer alıyor.

Tarım sektörünün 2019 yılında çok başarılı olduğuna dikkat çeken Growtech Fuar Direktörü Engin Er, “Yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tarım sektörü yüzde 3.4 büyüdü. Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hâsıla tahmini, 2019 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 15 artarak 1 trilyon 24 milyar 226 milyon TL oldu. Bu çok önemli bir başarı ve Growtech olarak bizim de bu başarıda katkımız bulunuyor. 19 yıldır ülkemizde dünyanın en büyük seracılık fuarını düzenliyoruz.” dedi.

90 binin üzerinde ziyaretçi ve 850’yi aşkın firma katılacak

Growtech’in, ihracat odaklı bir fuar olduğunun altını çizen Er, “Bu yıl 130’dan fazla ülkeden 90 binin üzerinde ziyaretçi ile 30’un üzerinde ülkeden 850’yi aşkın katılımcıyı ağırlamaya hazırlanıyoruz. Hollanda, İspanya, Çin, Kore, Ürdün, Mısır gibi Milli Katılım sağlayacak ülkelerimiz bulunuyor. T.C. Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) organizasyonu ile 27 Kasım’da 51 ülkeden Alım Heyeti Programı’na ev sahipliği yapacağız. Growtech sayesinde gerçekleşen ikili görüşmeler ile oluşan sinerji uzun soluklu ticari bağlantılara dönüşüyor. Growtech olarak, sektörün ve ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşmasında önemli katkılarımız olduğuna inanıyorum. Tarım sektörünün kalbi, Kasım ayında Growtech Uluslararası Tarım Fuarı’nda atacak” dedi.

Dünyadan tarım yazarları, sektörü ve Growtech’i konuşacak…

‘Tarım ve Teknolojinin Global Buluşması’ ana temasıyla düzenlenen Growtech Uluslarararası Tarım Fuarı, uzun süredir çeşitli işbirlikleri ile düzenlediği ve ev sahipliği yaptığı yarışmalar ile tarımsal üretime katma değer katan ve sektörel farkındalık yaratan yenilikçi çalışmalara destek veriyor. Bu kapsamda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile 12’ncisi düzenlenecek ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri başvuruları devam ediyor. ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri28 Kasım’da, Akdeniz Üniversitesi-Teknoloji Transfer Ofisi ile birlikte bu yıl 4’ncüsü düzenlenen Bitki Islahı Proje Pazarı Ödülleri de 29 Kasım’da fuarla eş zamanlı düzenlenen törenlerle sahiplerini bulacak. Bu yıl 28 Kasım’da üçüncüsü gerçekleştirilecek Tarım Sohbetleri’nde, sektör temsilcileri tarımın güncel konularını ele alırken, dünyadan tarım yazarlarının 4-8 Kasım’da Growtech Uluslararası Tarım Fuarı kapsamında Antalya’da buluşması için hazırlıklar devam ediyor. Ayrıca, Growtech kapsamında 27 Kasım’da Uluslararası Seminer etkinliği bulunuyor.

TürkToB: Türkiye, Tohum Üretimi ve İhracatında Atağa Kalktı

09.06.2019 – Türkiye’de tohum üretimi, son 10 yılda yüzde 266 arttı ve 2018’de 1 milyon 59 bin 300 tona yükseldi. Sektör 2018 yılında ilk kez dış ticaret fazlası verirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı, bir önceki yıla göre yüzde 16 artışla yüzde 108’e yükseldi. TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, sektörlerinin ülke ekonomisi için 10 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşturduğuna dikkat çekti.

2006 yılında kurulan ve bugün 50 bin üyesi ile tarımın temeli olan tohumluk sektörünün kamu kurumu niteliğindeki tek çatı örgütü olan Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) verilerine göre, sektör ülke ekonomisi için yıllık ortalama 4 milyar dolar katma değer üretiyor. Bu rakama tüm ticari fonksiyonlar ve dolaylı sektörlerin faaliyetleri eklediğinde; 10 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşuyor.

“20 milyon dolar dış ticaret fazlamız oluştu”

Dünya tohum üretimi değerinin 50 milyar dolar olarak tahmin edildiğini ifade eden TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, “Türkiye 750 milyon dolar ile dünya pazarında 11’nci sırada yer alıyor. Hedefimiz 2023 yılında 1,5 milyon sertifikalı tohum ve 250 milyon dolar ihracat rakamlarına ulaşmak. 2018 yılında sektörümüz ilk kez dış ticaret fazlası verdi. 20 milyon dolar dış ticaret fazlamız oluştu. 2019 yılında da ibrenin yukarı yönde devam etmesi için çalışıyoruz. 2018 yılında ülkemizde 1 milyon 60 bin tona yakın sertifikalı tohum üretildi. Kullanılan tohum miktarı ise 2 milyon 800 bin ton oldu. Tohum üretimimiz, ihtiyacımızın yüzde 40’ını karşılıyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sertifikalı tohum kullanım oranını yüzde 70’lerin üzerine çıkardığımızda asıl başarıyı yakalayacağız. Biz sektör olarak bu talebi karşılamaya hazırız.’’dedi.

“171 yerel çeşidi ülke gen bankamıza kazandırdık”

TÜRKTOB olarak yerli ve milli çeşitlerimizin geliştirilmesi ve kendi tohumluklarımızın tarımsal üretim sürecinde daha çok yer alması için yoğun gayret sarf eden bir sektörü temsil ettiklerine ifade eden Başkan Akcan, genetik kaynaklarımızın korunması, toplanması, saklanması ve sektörümüzün kullanımına sunulması amacıyla “Tohumun İzinde” isimli bir proje yürüttüklerini ve şu ana kadar 171 yerel çeşidi ülke gen bankamıza kazandırdıklarını sözlerine ekledi.

“Özellikle tohum ve seracılık firmaları Growtech’te ciddi iş bağlantıları yapıyor”

27-30 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek Dünyanın en büyük örtüaltı (seracılık) tarım sektörü fuarı Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı hakkında da açıklamalarda bulunan TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan,fuarın başta tohumculuk olmak üzere Türk tarımı sektörü ve ekonomisi için çok önemli olduğunu ifade etti. Akcan, ‘’Growtech, hem katılan firma ve ülke sayısı hem de ziyaretçi sayısı ve kalitesi açısından tohumculuk sektörünün vazgeçilmez buluşma noktası olmaya devam ediyor. Biz de TÜRKTOB olarak kurumsal standımız ve çeşitli etkinliklerle fuarda yer almaya devam ediyoruz.’’ dedi. Sektör olarak fuarda oluşan iş hacminden mutlu olduklarını kaydeden Akcan, ‘’Özellikle tohum ve seracılık firmaları ciddi iş bağlantıları yapıyor. Yurt dışı alım heyetleri programı kapsamında çeşitli ülkelerden gelen ticari alıcılar ile oluşan sinerji kısa sürede ticari bağlantılara dönüşüyor.’’ ifadelerini kullandı.

“Türkiye, 80 ülkeye 260 milyon dolar değerinde tohumluk satıyor”

Tohumculuğun bugün 80 ülkeye, 260 milyon dolarlık ihracat yapan çok önemli stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Growtech Fuar Direktörü Engin Er, hedefimiz her yıl olduğu gibi bu yıl da katılımcı ve ziyaretçilerimize yeni pazar fırsatları sunmak ve ihracat potansiyellerini arttırmak. Bu yıl 130’dan fazla ülkeden 90 binin üzerinde ziyaretçi ile 30’un üzerinde ülkeden de 850’yi aşkın katılımcıyı ağırlamaya hazırlanıyoruz. T.C. Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAİB) organizasyonu ile 51 ülkeden alıcılarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştireceği “Alım Heyeti Programı”mız bulunuyor.” dedi.

“130’den fazla ülkeden 90 binin üzerinde ziyaretçi Antalya’da buluşacak”

Türkiye örtüaltı(seracılık) üretim alanının yüzde 42’sine sahip Antalya’da 19 yıldır, dünyanın en büyük seracılık sektörü fuarı Growtech Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı düzenleniyor. 27-30 Kasım tarihleri arasında Antalya Expo Center’da 50 bin m2 alanda yapılacak fuarda ‘Tohumculuk’, ‘Sera ve Sulama Teknolojileri’, ‘Bitki Besleme ve Koruma’, ‘Traktör ve Tarım Makinaları’ ile ‘Hayvancılık’ olmak üzere toplam 5 kategori yer alıyor.

“Uluslararası tarım otoriteleri, sektörün dünya gündemini Growtech’te konuşacak”

Growtech kapsamında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile 12’nci kez ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri düzenlenecek. Tarım İnovasyon Ödülleri ile, tarım sektöründe faaliyet gösteren özel sektör ve kamu kurumlarına, tarımsal üretimin katma değer kazanmasına ve sektörel farkındalık yaratan yenilikçi ürün ve hizmetlere destek verilecek. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Tarım Sohbetleri’nde, sektör temsilcileri tarımın güncel konularını ele alırken, Akdeniz Üniversitesi-Teknoloji Transfer Ofisi ile birlikte düzenlenecek 4’ncü Bitki Islahı Proje Pazarı’na ev sahipliği yapılacak. Fuar süresince, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB), Sera Konstrüksiyon, Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (SERKONDER), TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD), Antalya Tarım İl ve Orman Müdürlüğü temsilcilerinin yer aldığı panellerin yanı sıra ulusal ve uluslararası konuşmacıların sektörün dünyadaki gündemini tartıştığı zengin içerikli konferans programlarına da yer verilecek