Ana Sayfa Haberler Türkiye’nin d...

Türkiye’nin doğalgaz keşfinin potansiyel dönüşüm etkisine bakış…

24.08.2020 – Türkiye’nin doğalgaz keşfinin potansiyel dönüşüm etkisine bakış… Enver Erkan yazdı….

Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın Türkiye’de “yeni bir dönem” başlatan müjdeli haberi ilan etmesiyle enerjide dönüşümden bahsedilmeye başlandı. Türkiye’nin cari açığının itici gücü olarak enerji önemli bir noktada durmaktadır. Bulunan rezervler ise, Türkiye’nin yıllık tüketimi baz alınarak basit bir hesap yapıldığında 8 yıllık enerji ihtiyacımızı karşılıyor. Tabii, işin içine çıkarım, nakliye, sondaj gibi maliyetler de girecek. Eğer bu tür kaynakların keşfinin devamı gelirse, ki bunun olma olasılığı yüksek, daha büyük faydalar sağlanacaktır. Türkiye’yi döviz duyarlılığından kurtarmak ekonomik dönüşümü için çok önemlidir. Enerjide döviz kaynaklı maliyetlerin düşmesi ve yerlileşme oranının artması hanehalkı ekonomisine de, üretim ekonomisine de katkı sağlayacaktır.

Türkiye’nin enerji ithalatı…. Siyah: Türkiye enerji ithalatı, Mavi: Türkiye enerji ihracatı, Yeşil: Enerjiden doğan dış açık… (milyon USD) Kaynak: TCMB, Bloomberg… 

Cari açık kompozisyonu ve ekonominin ilerleyen yıllarda dönüşümü açısından önemli bir potansiyel gelişme olduğunu belirttik. Bulunan 320 milyar metreküp, kaynak haberlerinde geçen ve beklenen miktarın altında gibi görünüyor, ancak ilgili saha içerisinde ilave kaynakların keşfi de söz konusu olabilir. Bu enerji rezervlerinin keşfi, hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’de önemli elbette.. Türkiye’nin de bunları işleyebilmesi ve kullanabilmesi önemli.. Bunun önemi iki açıdan öne çıkıyor; birincisi, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, ikincisi ise Türk doğalgazının ihraç edilmesi yoluyla ülkeye döviz girişi sağlanması. Bu potansiyel avantajların derecesini belirleyecek birden fazla faktör var elbette. Çıkarma maliyeti, işleme, sondaj, nakliye gibi çıkarılan doğalgazın maliyetini etkileyebilecek unsurlar uluslararası pazarlardaki rekabet koşulları açısından belirleyici olur. Bu maliyet faktörleri, iç ekonomi açısından oluşacak maliyet faktörlerini de belirler. Bunun cari açık için etkilerini öngörürken de, başlangıçta görünür olmayan bu gibi etkenleri hesaba kaymalıyız.

Ve tabii Türkiye’nin enerji kaynaklarına erişimi kadar, yenilenen dünyanın enerji normlarına da uyum sağlayabilmesi önemlidir. Petrol, doğalgaz gibi geleneksel yakıtların yanı sıra, yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, çevreci enerji kaynaklarıyla yeşil ekonomiye geçiş, elektrikli otomobil teknolojisi gibi alanlarda da potansiyelini geliştirmeli, yatırımlar yapmalı ve uluslararası rekabet koşullarına uyum sağlamalıdır.

 

Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi

21.08.2020 – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe’deki çalışma ofisinden 2 gün önce müjdelediği haberi açıkladı. Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Tuna-1 yeni adı ile Sakarya-1 bölgesinde 320 milyar metreküp doğalgaz bulundu. Bu ilk kuyudan çıkan daha büyük bir yatağın ilk bölümü. Yani bölgede bulunan 320 milyar metreküp şu anda başlangıç. Doğalgazın sisteme aktarılmasının 2023 yılında gerçekleşmesi hedefleniyor.

Uzmanlara göre bu rezervden yılda 8-10 milyar metreküplük bir doğalgaz akışı sağlanabillir. Bu da 30-40 sene arası bir kullanım anlamına gelmekte. Fatih gemisi hem bu noktada daha derine inecek hem de Karadeniz’de buraya yakın diğer yerlerde sondaj faaliyetlerine devam edecek. Dolayısı ile bu keşif bir başlangıç denebilir…

19.08.2020 – Cumhurbaşkanı, Cuma günü bir müjde vereceğini açıkladı, piyasalar heyecanlandı. Açıklamaların ardından gün içinde artıda seyreden Borsa İstanbul’un yükselişi hızlanırken dolar kuru düşmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün katıldığı bir açılış töreninde güncel gelişmelere dair söylemlerde bulunarak önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, Akdeniz’deki enerji kaynaklarının Yunanistan’ın tezleri savunularak Türkiye’nin saf dışı bırakılmaya çalışdığını, enerji kaynaklarının Türkiyesiz paylaşılmaya çalışıldığını ve buna müsaade edilmeyeceğini belirtti. Türkiye’nin Akdeniz’deki haklarının korunacağına yönelik mesajı ile birlikte Cumhurbaşkanı Cuma günü bir de müjde verileceğini söyledi. Müjdenin içeriğine dair başka bir açıklama yapmayan Erdoğan’ın konuşması da yaptığı tesisin açılışı da enerji üzerineydi.

Erdoğan’ın açıklamaları ardından Bakan Albayrak, “Türkiye için bir eksen değişikliği, önemli bir süreç olacak. Çok daha güzel günler bizi bekliyor.” diyerek, enerji konusunda güzel haberler alacağımız spekülasyonlarını artırdı.

Akşam saatlerinde çeşitli medya kaynakları Türkiye’nin Karadeniz’de doğalgaz bulduğunu geçtiler. Sonrasında çıkan diğer haberler Türkiye’nin Tuna Nehri çıkışındaki Tuna-1 ve Trakya kıyılarındaki Kıyıköy’de “önemli doğalgaz kaynağı” keşfettiği yönünde oldu. Uzmanlara göre Tuna-1 bölgesinde “iyi nitelikte” doğalgaza rastlandı.

Doğalgaz bulunması neden bu kadar önemli?

  • Doğalgaz, Türkiye’nin cari açığına neden olan önemli kalemlerden biri. Türkiye’nin bir yıllık doğalgaz ihtiyacı 50 milyar metreküp seviyesinde. 
  • Türkiye’nin enerji ithalatı 2019’da 41,2 milyar dolar oldu. Bu rakam büyüyem ekonomide yıllık ortalama 45 milyar dolar seviyesinde.
  • Türkiye petrolde %92, doğalgazda %98 ithalata bağlı.
  • Türkiye’nin 2019 ihracatı 180 milyar dolar (180468488.181 TL) 2020’de 7 aylık ihracat rakamı ise 90 milyar dolar
  • Türkiye’nin 2019 toplam ithalat rakamı 210 milyar dolar. Bu 210 milyar içindeki 41 milyarlık kısım enerji kalemi

 

Dünyada Hangi Ülkenin, Ne Kadar Doğalgaz Rezervi Var?

20.06.2020 – Dünyada bilinen ve kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin miktarları ve ülkelere göre miktarları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Aşağıdaki tablodaki veriler 2017 yılı itibari ile tespiti yapılmış rezerv miktarlarını göstermektedir. Veriler CIA Factbook’tan alınmıştır. Birim itibari ile milyar metreküptür.

Türkiye’nin bir yıllık doğalgaz ihtiyacı 50 milyar metreküp seviyesindedir. Basında Trakya’da keşfedilen 286 milyar metreküplük doğalgaz miktarı ülkemizin 5 senelik doğalgaz ihtiyacını karşılayacak düzeyde olmakla birlikte, henüz bu rezervin çıkarılması ve ticari hale getirilmesine dair ayrınıtılar ve bundan sonraki sürece dair gelişmeler kamuoyu ile paylaşılmamıştır.

  Ülke Kanıtlanmış rezerv (milyar metreküp)
1 Rusya 47800
2 İran 33500
3 Katar 24300
4 ABD 8714
5 Suudi Arabistan 8602
6 Türkmenistan 7504
7 Birleşik Arap Emirlikleri 6091
8 Venezuela 5701
9 Nijerya 5284
10 Çin 5194
11 Cezayir 4504
12 Irak 3158
13 Endonezya 2866
14 Mozambik 2832
15 Kazakistan 2407
16 Mısır 2186
17 Kanada 2182
18 Avustralya 1989
19 Norveç 1856
20 Özbekistan 1841

 

 

TPAO’nun Petrol Arama Sahaları Genişliyor

03.11.2019 – Bugün yayınlanan Resmi Gazete’de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) petrol arama sahalarının genişletme yapılması kararı yayınlandı. İlana göre petrol arama ve işletme ruhsat alanına 969 hektarlık bir saha ilave ediliyor. İlan şu şekilde yapıldı:

“Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü’nün Adıyaman ilinde sahip bulunduğu ARİ/TPO/3052 hak sıra no’lu petrol işletme ruhsat sahasına 969 hektarlık sahanın ilavesi için 23.10.2019 tarihli dilekçesiyle müracaat ettiği, Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin birinci fıkrası gereğince ilan olunur.”

Bunlara ilaveten Siirt ve Batman iki sahada da petrol arama faaliyetleri için kamulaştırma kararı verildi. Siirt’in Kurtalan ilçesi, Cefan köyünde petrol arama ruhsat sahasında yapılması planlanan 101 ada 17 numaralı parselin 14 bin 497 metrekarelik kısmının ve Batman’ın Kozluk ilçesi, Kumlupınar köyünde de petrol işletme ruhsat sahasındaki 332 parsel numaralı taşınmazın 13 bin 779 metrekarelik kısmının kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Hatırlatmak gerekirse daha önce Diyarbakır ve Siirt’te kısıtlı da olsa petrol rezervleri bulunmuş ve üretim başlamıştı. Enerji Bakanı Dönmez, Türkiye Enerji Zirvesi’nde yaptığı açıklamada keşfedilen rezervlerdeki üretimin günlük 50bin varile ulaştığını ve daha fazla keşif için yeni sahalarda sondaj faaliyetlerinin sürdüreleceği bilgisini vermişti. Yalnızca Diyarbakır ve Siirt’ten çıkarılan petrolün değeri ekonomşye yıllık 700 milyon dolar katkı sahlamakta…

 

Enerji Bakanı: “Güneydoğu’da Petrol, Trakya Bölgesi’nde Yeni Bir Doğalgaz Keşfi”

08.10.2019 – T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 10.Türkiye Enerji Zirvesi’nde önemli açıklamalar yaptı. Dönmez: “Güneydoğu’da Petrol, Trakya Bölgesi’nde Yeni Bir Doğalgaz Keşfimiz Oldu” dedi.  Sondajların meyvesinin alınmaya başladığını söyleyen Dönmez, uzun bir aradan sonra yaklaşık son 20 yıla baktığımızda günlük 50 bin varil seviyesinin üstüne çıkmış bulunduğumuzu söyledi. Önceki petrol keşiflerinde toplam 2100 varillik bir üretim söz konusuydu. Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak için ise 500 bin varillik bir üretime ihtiyaç söz konusu. İşte Bakan Dönmez’in önemli açıklamaları:

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: “Güneydoğu’da Petrol, Trakya Bölgesi’nde Yeni Bir Doğalgaz Keşfimiz Oldu”

T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) destekleriyle düzenlenen 10.Türkiye Enerji Zirvesi, Antalya’da başladı. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın açılışını yaptığı zirvede Bakan Dönmez, Milli Enerji Politikası kapsamında yeni enerji kaynakları arayışlarında çalışmalara hız verdiklerini belirterek; “Hiçbir güç bizi çalışmalarımızdan alıkoyamaz. Arayacağız, araştıracağız ve varsa, mutlaka bulacağız” dedi. Bakan Dönmez, ayrıca Güneydoğu’da petrol, Trakya Bölgesi’nde yeni bir doğalgaz keşiflerinin olduğunun ve yakın zamanda bunun detaylarını kamuoyuyla da paylaşacaklarının müjdesini verdi.

Türkiye Enerji Zirvesi’nin 10’uncusu 6-8 Ekim 2019 tarihlerinde 400’ü yabancı toplam 1500 kayıtlı rekor sayıda delege katılımı ile Antalya Regnum Carya Otel’de başladı. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanı sıra; KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş’ın da katıldığı zirvede bu yıl, enerji sektörüne damga vuran konular masaya yatırıldı. “Geleceği İnşa Etmek” teması ile gerçekleştirilen Türkiye enerji piyasalarının ilk ve tek “En Büyük Aile Buluşması” olarak gelenekselleşen 10. Türkiye Enerji Zirvesi’ne ayrıca; MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcıları Abdullah Tancan, Alparslan Bayraktar ve Prof. Dr. Şeref Kalaycı da katıldı.  

Bakan Dönmez: “Arayacağız, varsa, mutlaka bulacağız”

10. Türkiye Enerji Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; bu yıl “Geleceği İnşa Etmek” temasıyla 10’uncusu düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yerli kaynaklarını maksimum seviyede kullanmak zorunda olduğuna dikkat çekerek, bu kaynakların özel sektör eliyle yatırıma dönüşmesi için gerekli çalışmalara hız verdiklerini söyledi. Dönmez, petrol ve gazda arama ve üretim çalışmalarının da hızlandırıldığını, denizlerde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ruhsat sahalarında sismik arama ve sondaj çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Dönmez, “Geçtiğimiz hafta Yavuz’un yeni bir seferde olduğunu, Güzelyurt-1’e doğru sondaj yapmak üzere yola çıktığını duyurmuştuk. Cumartesi günü lokasyonuna ulaştı ve sabitleme çalışmalarına başladı. Son hazırlıklar tamamlandı. İnşallah bugün ya da yarın sabah Yavuz yeni sondajına başlayacak. Matkap dönmeye başlayacak. Haberi her an gelebilir” dedi.Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çalışmaları hakkında da önemli açıklamalar da bulunan Bakan Dönmez, konuşmasında özellikle Türkiye’nin haklılığının Birleşmiş Milletler nezdinde de kayıtlı olduğunun altını çizdi.

Günlük 50 Bin Varil Seviyesinin Üstüne Çıktık

Türkiye’nin sağlam ekonomisi ve güçlü siyasi istikrarıyla uluslararası projelerin vazgeçilmez ortağı olmayı sürdüreceğinin de altını çizen Dönmez, açılış konuşması sonrası düzenlediği ‘Bakanlık Özel Oturumu’nda sektöre ait merak edilen pek çok konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin sadece cari açığın kapatılması anlamında değil, enerji teknolojilerinde de önemli adımlara, keşiflere, projelere imza attıklarını belirten T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; test aşamaları tamamlanan yeni enerji keşifleri hakkında şu önemli müjdeyi verdi: “Türkiye Petrolleri’nin ciddi çalışmaları var. Bu sene 140 adet sondaj kuyusu çalışması yaptı. Bunların bir kısım da keşif bir kısmı üretim amaçlı. Türkiye Petrolleri, ülkemizin tükettiği rezerv kadar yerine yeni rezerv koyma hedefiyle çalışıyor. Bu çalışmalar doğrultusunda gerek karada gerekse de denizlerde yürüttüğümüz sondajların meyvesini almaya başladık. Uzun bir aradan sonra yaklaşık son 20 yıla baktığımızda günlük 50 bin varil seviyesinin üstüne çıkmış bulunuyoruz.

Güneydoğu’da Petrol, Trakya Bölgesi’nde Yeni Bir Doğalgaz Keşfi

Bu gelişmeye ek olarak kesin yerlerini şimdi paylaşmamak kaydıyla Güneydoğu’da petrol, Trakya Bölgesi’nde yeni bir doğalgaz keşfimiz oldu. Detaylarını yakın zamanda paylaşacağız. Hatta bildiğiniz gibi yılbaşında da 3 milyar metreküplük Trakya Bölgesi’nde yine bir keşfimiz olmuştu. Bunlar sevindirici ve güzel gelişmeler. Özellikle Akdeniz’de uluslararası hukuktan kaynaklı kaynaklarımızı sonuna kadar koruyarak yürüttüğümüz bu çalışmalarımız devam edecek. Amacımız, Türkiye’nin sadece cari açığının kapatılması anlamında değil, enerji teknolojilerinde de önemli adımlara imza attığını ve enerjide başlatılan AR-GE dönüşümünün Türkiye’yi önemli bir üretim üssü haline getirmek olduğunu” söyledi.

Yeni iş birliklerine kapı aralayacak

Açılış konuşmalarında söz alan 10.Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı Mustafa Karahan da; Türkiye enerji piyasasının ilk ve tek ‘En büyük Aile Buluşması’ olan bu zirvenin 10’cusunun gerçekleşmesinden dolayı büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu belirterek; “Küresel ve bölgesel konjonktürdeki değişimlere bağlı olarak yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmeler hiç şüphesiz enerji piyasalarını ve ülkemizi doğrudan etkiliyor. 10’sunu düzenlediğimiz bu etkinlik artık benim için özel bir anlam da ifade ediyor. Çünkü geçen 10 sene içinde ülke ve dünya olarak önemli değişim ve gelişmelerden geçtik. Özellikle teknolojik anlamdaki gelişmeler bizi ciddi etkiledi. Türkiye olarak, bu değişime ve gelişime ayak uydurmamız gerekiyor. Bizlerin de, sektör olarak bunu öncelik olarak almamız ve ona göre stratejilerimizi belirlememiz gerekiyor. Bu vesileyle gelenekselleşen ve ülkemizde enerji piyasasının gelişmesine katkısı bulunan tüm sektör paydaşlarını burada görmek çok anlamlı. İki gün boyunca ülkemiz ve küresel enerji sektöründeki son gelişme ve trendlerin ele alınacağı zirvemizin sektörümüz için faydalı olacağını temenni ederim, nice 10 yıllara” dedi.

4 Piyasa Tek Zirve

Enerji piyasalarındaki kamu ve özel kuruluşların üst düzey isimlerini buluşturan 10. Türkiye Enerji Zirvesi’nde güncel sektör sorunlarının yanı sıra, yeni teknolojik gelişmeler de tanıtılacak. Akaryakıt, LPG, doğalgaz, elektrik sektörleri başta olmak üzere 4 sektörü tek zirvede buluşturan organizasyonda ayrıca, diğer enerji kaynaklarıyla ilgili sunumlar da yapılacak. Doğu Akdeniz gazının ticarileştirilmesi, ticaret savaşları ve jeopolitik gelişmelerin etkileri gibi sektörün gündemini belirleyen konular da zirve boyunca gerçekleştirilecek 20 farklı oturumda ele alınacak. Zirve aynı zamanda stant alanları ile enerjinin önemli markalarına ev sahipliği de yapıyor.

Sektörün geleceği masaya yatırıldı

10. Türkiye Enerji Zirvesi’nde bu yıl, “Doğu Akdeniz Gazının Ticarileştirilmesi, Sürdürülebilir Enerji için Verimli Büyüme, Akaryakıt Piyasalarında Regülasyonlar ve Serbest Piyasa, Enerjiye Yön Veren Kadınlar, Doğu Akdeniz’deki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması, Ticaret Savaşları ve Jeopolitik Gelişmelerin Emtia Piyasalarına Etkileri, Türkiye Termik Santrallerin Geleceği, Doğal Gaz 2.0: Yeni bir pazar inşası, Yenilenebilir Enerjide 2020 Sonrası Yeni Piyasa Kurgusu: YEKA-Mini YEKA, YEKDEM 2.0 ve lisanssız enerji yatırım finansmanı, Arama ve Üretim Sektöründe Yabancı Yatırım Stratejileri, IMO 2020 Enerji ve Ulaştırma Sektörlerine Etkileri, Enerji depolama-Dijitalleşme ve Şebeke Entegrasyonu” gibi önemli başlıklar konuların uzmanları tarafından ele alınacak.

Zirve Bugün de Devam Edecek

Türkiye enerji piyasasının “En Büyük Aile Buluşması” olarak gelenekselleşen ayrıca; özel sektörün ve kamunun buluştuğu en büyük ilk ve tek organizasyon olan 10. Türkiye Enerji Zirvesi 8 Ekim Salı günü de birbirinden önemli toplantı ve oturumlarla devam edecek.

 

Bakan Dönmez Açıkladı: Türkiye’de 3 Sahada Petrol Bulundu

22 Mart 2019 – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yapılan açıklamaya göre Diyarbakır ve Siirt’te bulunan 3 sahada petrol rezervi keşfedildi. Bakan Dönmez tarafından yapılan açıklama şu şekilde oldu:

“Varsa mutlaka bulacağız diyerek yüksek teknoloji ve yerli insan kaynağımızla yaptığımız çalışmalarımız sonuç vermeye başladı. Diyarbakır ve Siirt’te 3 sahada 22,52 milyon varil yerinde rezerv petrol keşfettik. Bu keşiflerle ekonomimize yaklaşık $700 milyon katkı sağlayacağız.” dedi.

Keşfedilen miktar küçük olmakla beraber kendi ihtiyacımız için kullanılacak olan bu kaynaklardan ekonomiye 700 milyon dolarlık bir katkı sağlanmış olacak. Karşılaştırma yapmak açısından dünyada petrolü olan ülkelerin rezerv miktarlarını bir tablo ile aşağıda bulabilirsiniz.

Petrolde API değeri petrolün yoğunluğunu/ağırlığı gösteren bir standardı ifade etmektedir. Hafif petroller daha değerli petrollerdir, Keza daha kolay rafine edilebilirler. Ağır petrollerden dizel ve fuel-oil elde edilebilirken, hafif petrollerden daha yüksek katma değerli ürünler elde edilebilir.

  • Hafif – API > 31.1
  • Orta – API   22.3 ve 31.1 aralığında
  • Ağır – API < 22.3
  • Ekstra ağır – API < 10.0

Hangi Ülkenin Ne Kadar Petrol Rezervi Var?

Sıra Ülke Rezerv (milyon varil)

1

Venezuela 300.878
2 Suudi Arabistan 266.455
3 Kanada 169.709
4 İran 158.400
5 Irak 142.503
6 Kuveyt 101.500
7 Birleşik Arap Emirlikleri 97.800
8 Rusya 80.000
9 Libya 48.363
10 ABD 39.230
11 Nijerya 37.062
12 Kazakistan 30.000
13 Çin 25.620
14 Katar 25.244
15 Brezilya 12.999
16 Cezayir 12.200
17 Angola 8.273
18 Ekvador 8.273
19 Meksika 7.640
20 Azerbaycan 7.000