Ana Sayfa Haberler Konutlarda 1k...

Konutlarda 1kWh 55, 1m3 Doğalgaz için 144 Kuruş Ödedik

TÜİK Elektrik ve Doğal gaz fiyatlarına ilişkin 1 Temmuz – 31 Aralık 2018 tarihleri arasını kapsayan dönem için istatistikleri açıkladı. Avrupa Birliği (AB) uyum süreci kapsamında, elektrik ve doğal gazın sanayi ve konut ayrımında nihai kullanıcı birim fiyatları, elektrik ve doğal gaz sektörünü temsil eden girişimlerden, altışar aylık iki dönem halinde AB’nin ilgili mevzuatı doğrultusunda tüketim aralıklarına göre derlenmektedir. Birim fiyatların hesaplanmasında konut ve sanayi nihai tüketicilerinin tüketim miktarları ağırlık olarak kullanılmaktadır. Buna göre:

 

Elektrik Piyasasından Yeni Rekor !

10.02.2019 – Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) güncel elektrik piyasası raporunu yayınladı. Bu rapora göre ülkemizdeki elektrik tüketicisi sayısı rekor seviyeye ulaşırken, elektrik üretiminde doğal gaz kaynaklı elektrik santrallerinin üretimindeki düşüş ve yerli yenilenebilir kaynakların kullanımındaki artış dikkat çekti. 

Elektrik tarifeleri karşılaştırma internet sitesi EnCazip tarafından derlenen bilgilere göre toplam elektrik tüketicisi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 3,5 artarak 43 milyon 800 bine ulaştı. Ev kullanıcılarının sayısı 35 milyon olurken, ticarethane kullanıcılarının sayısı 7 milyon, sanayi abonelerinin sayısı ise 342 bin oldu. 

Güneşten elektrik üretimi uçuşa geçti

Lisanslı elektrik üretiminin yüzde 76’sı özel sektör tarafından yapılırken, işletmesi kamuya ait santrallerin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 24 oldu. Toplam elektrik ihtiyacının yüzde 29’u doğal gaz kaynaklı santrallerden karşılanırken, yüzde 12’si barajlı hidroelektrik santrallerinden sağlandı. Doğal gazdan üretilen elektrik miktarı önceki yıla göre yüzde 38 azalırken, barajlı hidroelektrik kaynaklı üretim yüzde 83 arttı. Güneş enerjisi kaynaklı elektrik üretimi ise yüzde 487 gibi rekor bir oranda artış gösterdi. Diğer yenilenebilir kaynaklardan olan rüzgardan üretim yüzde 83, akarsulardan üretilen elektrik yüzde 25 jeotermal kaynaklardan üretim ise yüzde 18 arttı. Bu rakamlar yerli ve çevreci kaynaklardan üretimin toplam elektrik üretimindeki payının çok hızlı arttığını gösterdi. 

En hızlı artış Şırnak’ta

7 milyon 949 bin tüketici ile elektrik tüketicisi adeti en yüksek il olan İstanbul’u 3 milyon 34 bin tüketiciyle Ankara ve 2 milyon 466 bin sayaçla İzmir takip etti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre il genelindeki tüketici adeti yüzde 9,22 artış gösteren Şırnak, elektrik tüketici sayısının en çok artış gösterdiği il oldu. Şırnak’ı yüzde 8,30 artışla Bingöl ve yüzde 8,18 artışla Edirne takip etti. 

Evlerde kullanım arttı, sanayide düştü

Toplam elektrik tüketim istatistiklerine göre bir önceki yılın aynı dönemine göre mesken grubundaki tüketimde yüzde 2,15 artış gözlemlenirken, sanayi grubunda tüketim yüzde 5,39 düştü. Türkiye’de tüketilen toplam elektriğin yüzde 42’si sanayi grubu tarafından kullanılırken, ticarethanelerde toplam elektriğin yüzde 28’i, evlerde ise yüzde 24’ü kullanıldı. 

Serbest tüketici sayısında ise düşüş rekoru oldu

Geçtiğimiz günlerde yeni limitleri açıklanan ve 20 milyon kişinin elektrik tedarik şirketi değişikliği yapabilmesinin serbest hale geldiği serbest tüketici piyasasından ise kötü haberler geldi. 4 milyon 760 bin adetten gerilemeye başlayan serbest tüketici sayısı Şubat 2019 döneminde 131 bin 813 adet ile serbestleşme sürecinin hızlandığı 2011 yılından beri görülen en düşük seviyeye ulaştı.  

Konu ile ilgili değerlendirme yapan EnCazip’in kurucusu Çağada KIRIM, “Elektrik piyasasında rekorların birbiri ardına geldiğini, genel rakamların oldukça iyi, piyasanın bir hayli güçlü olduğunu görüyoruz. Fakat tüketicileri ilgilendiren en önemli kısım olan serbest tüketici sayısında önemli bir düşüş, hatta bir bitiş söz konusu. Üretimin yüzde 76’sı özel şirketler tarafından yapılırken serbest tüketici sayısının bu kadar düşük olmasının sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum. Unutmamak gerekir ki rekabetin olmadığı piyasalarda tüketicilerin yüksek fayda elde etmelerinden bahsetmek neredeyse olanaksızdır. Bu yüzden elektrik piyasasını elimizden geldiğince rekabete açmak ve ilerleyen dönemlerde serbest tüketici sayısını artırmayı önceliğimiz haline getirmek ülkemizin ve tüketicilerin menfaatine olacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Ocak Ayı Tüketici Elektrik Fiyatları Belli Oldu, İndirim Yansımaya Başladı

02.01.2019 – Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda konut tüketicileri için elektrik fiyatlarının yüzde 10 indirileceği belirtilmişti. (İndirildi)

EnCazip’in derlediği bilgilere göre konut tüketicileri için vergiler dahil elektrik birim fiyatı Ocak ayında tüketilen kWh elektrik başına 0,537508 TL olacak.

Konut elektrik fiyatlarında indirim yapılacağı 2018 yılının son günlerinde açıklanmıştı. Bu açıklamayı takiben Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olacak elektrik tarifelerini ilan etti. Bu tarifelere göre Aralık ayında ev kullanıcıları tüketilen her bir kWh elektrik için 0,597231 TL iken, yapılan fiyat güncellemeleri ile birlikte bu rakam Ocak ayı için 0,537508 TL oldu. Son güncelleme ile birlikte ev tüketicileri aynı tüketimi yaptıklarında 2018 yılının Aralık ayına göre yüzde 10 daha ucuz elektrik faturası ödeyecek.

Elektrik tarifeleri karşılaştırma internet sitesi EnCazip’in derlediği bilgilere göre fatura kalemlerine göre en yüksek indirim aktif enerji bedeline geldi. Bu bedel kWh başında 0,3452 TL’den 0,2791 TL’ye gerilerken, dağıtım bedeli birim fiyatı 0,133kWh/TL’den 0,154kWhTL’ye yükseltildi ve böylece fatura dip toplamına yüzde 10 oranında bir indirim yapılmış oldu. Ticarethane kullanıcıları için ise kWh başına vergiler dahil elektrik birim fiyatında ise değişiklik olmadı.

Abone Grubu

Aktif Enerji Bedeli (TL/kWh)

Dağıtım Bedeli (TL/kWh)

Vergiler Dahil Toplam (TL/kWh)

 

Aralık 18

Ocak 19

Aralık 18

Ocak 19

Aralık 18

Ocak 19

Konut (Mesken)

0,345298

0,279098

0,133206

0,154089

0,597231

0,537508

İşyeri (Ticarethane)

0,434780

0,415009

0,136198

0,157551

0,714797

0,714798

Kaynak:EnCazip.com – Elektrik Fiyatları

 

Tedarik şirketi değişikliği ile daha çok indirim potansiyeli var

Geçtiğimiz günlerde EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre 67 Lira ve üzerinde aylık elektrik faturası ödeyen yaklaşık 20 milyon kişi cep telefonu numarası değiştirebilir gibi elektrik tedarik şirketini değiştirebiliyor. Türkiye’de elektrik fiyatları serbest tüketici olmayan elektrik tüketicileri için EPDK tarafından belirlenirken, serbest tüketiciler için elektrik fiyatları serbest piyasa koşulları çerçevesinde herhangi bir zaman sınırlaması olmaksızın belli oluyor. Bu tüketiciler elektrik tedarik şirketi değiştirip indirimli elektrik tarifelerine geçiş yapabiliyor. Serbest piyasadaki elektrik tarifelerinin birim fiyatları hesaplanırken çoğunlukla EPDK’nın ulusal tarifeleri baz alınıyor ve bu tarife fiyatlarının üzerinden belirli bir indirim uygulanarak tüketiciye daha ucuz elektrik birim fiyatı sunuluyor, böylelikle tüketiciler elektrik faturalarında tasarruf edebiliyor.

Doğalgaz ve Elektriğine İndirim Geliyor. Piyasa ve Enflasyon Etkisi Ne Olacak?

 

Türkiye’de Elektrik Fiyatları Avrupa’nın Yarısı!

05.03.2018

  • Türkiye’deki tüketiciler elektriği Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla oldukça düşük fiyatlarla kullanıyor.
  • EnCazip’in Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye, kWh birim başına 49,15 kuruş fiyat ile listenin en alt sıralarında bulunuyor.
  • En pahalı elektriği kullanan ülke ise kWh birim başına 1,43 Lira ile Danimarka oldu.

Türkiye, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında geçen yılın ilk yarısında tüketilen her kiloWatt saat (kWh) elektriği en ucuz fiyatla tüketime sunan ülkeler arasında yer aldı. Avrupa Birliği ortalaması 95,72 kuruş olurken Türkiye’de elektrik fiyatları bu ortalamanın neredeyse yarısında oldu. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi EnCazip’in Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat verilerinden derlediği bilgilere göre, 2017 yılının ilk yarısında Türkiye, kWh başına 49,15 kuruş ile listenin sonlarında yer aldı. Elektrik birim fiyatlarında Danimarka kWh birim başına 1,43 Lira ile en pahalı elektriği tüketime sunan Avrupa ülkesi oldu.

Almanya’da elektrik Türkiye’den 3 kat pahalı

Avrupa’da elektriği en pahalı fiyattan kullanan ülkeler arasında 1,43 Lira ile Danimarka başı çekerken, 1,429 Lira ile Avrupa’nın en gelişmiş ekonomilerinden Almanya ikinci ülke oldu.

Avrupa’da elektriği en ucuz kullanan ülke ise 31,14 kuruş ile Sırbistan oldu. Listede bu ülkeyi Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Moldova ve Türkiye takip etti.

Söz konusu dönemde elektrik tüketimi için kWh başına Macaristan’da 52,76 kuruş, Yunanistan’da ise 90,79 kuruş ödendi. Ayrıca İtalya’da elektrik fiyatları 1 Lira, İrlanda’da 1,08 Lira, İspanya’da 1,08 Lira, Portekiz’de 1,07 Lira, Belçika’da 1,31 Lira, İsveç’te 90,7 kuruş ve Avusturya’da 91,5 kuruş ile Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde kaldı.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan EnCazip Yönetici Ortağı Çağada KIRIM “Ülkemizdeki elektrik fiyatları Avrupa ülkelerinden oldukça geride. Yalnızca gerek sanayi üretimi gerekse de tüketicilerin kullanım alışkanlıkları konusunda ülkemizden görece geride olduğunu söyleyebileceğimiz Moldova, Sırbistan gibi ülkelerde fiyatlar bizden biraz düşük. Bu ülkelerde nüfusun ve elektrik talebinin ülkemizle kıyaslanmaması gerektiğini dikkate alarak Kıta Avrupası’nda en düşük tüketici elektrik birim fiyatının Türkiye’de olduğunu söylemek yanlış olmaz.” şeklinde konuştu.

Serbest tüketiciler elektrikte daha da avantajlı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 2018 yılı serbest tüketici limitlerini aylık yaklaşık 70 TL’ye düşürmesiyle birlikte neredeyse tüm elektrik kullanıcılarını ilgilendirir hale gelen tedarikçi değiştirerek ucuz elektrik kullanma hakkı, Türkiye’de mesken ve ticarethane kullanıcılarına elektrik tarifelerini değiştirerek faturalarında tasarruf elde etme olanağı sağlıyor. Tüketicilerin tedarikçi değiştirmeleriyle birlikte kullandıkları elektriğin fiyatı Avrupa elektrik fiyatları listesinde son sıralarda bulunan ülkelerin bazılarından bile daha düşük oluyor.

Kaynak: En ucuz elektrik Türkiye’de – EnCazip

Not: Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın 2017 ilk yarısı verilerinde Avrupa ülkeleri için belirtilen elektrik birim fiyatlarında Avro Kurunun TL para birimine göre düzenlenmesi 01.12.2017 günü saat 15.30’da belirlenen gösterge niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kurları üzerinden hesaplanmıştır. Türkiye dahil tüm ülkeler için veriler Eurostat’ın istatistiklerinden derlenmiş ve fiyat karşılaştırma amacıyla hazırlanmıştır. Kur farkı, ortalama ya da metodoloji gibi sebeplerle nihai ulusal elektrik tarifeleri ile farklılık gösterebilir.