Ana Sayfa Haberler ​Cumhurbaşkan...

​Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Türk Start-up’larla Web Summit 2020’de

04.12.2020 – T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, dünyanın en önemli teknoloji konferansları arasında yer alan Web Summit 2020’de Türk yatırımcılar ve Start-Up’larla dünya sahnesine çıktı. Bu yıl onuncu kez düzenlenen Web Summit, pandemi nedeni ile çevrim içi olarak, 2-4 Aralık tarihleri arasında gerçekleşti. 150 ülkeden 100.000 katılımcı, 800 konuşmacı, 2500 start-up ve 1500 yatırımcının katılımı ile gerçekleşen etkinliğe, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi partner olarak katılım sağladı.

Web Summit 2020 programı kapsamında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye: Gelişmekte Olan Piyasalarda Girişim Sermayesinin Yeniden Şekillendirilmesi” başlıklı canlı masterclass webinar’da ise Türkiye’deki girişim ekosisteminin başarılı örneklerini temsilen; 500 Startups Istanbul Ortağı Enis Hulli, Earlybird Digital East Fund Ortağı Cem Sertoğlu, Insider Kurucu Ortak ve CEO’su Hande Çilingir ve Firefly Systems Inc. Kurucusu Kaan Günay konuşmacı olarak yer aldı.

Dünyanın önemli girişimcilik zirvelerine katılarak Türkiye’nin bu alandaki ekosisteminin canlılığını anlatmayı amaçladıklarını ifade eden T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, etkinliğe ilişkin olarak şunları kaydetti; “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak girişim sermayesi ve teknoloji girişimleri öncelikli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor. Bu alan ülke olarak öncelikli gündemimiz olmak zorunda. İstanbul’un bir girişimcilik merkezi olarak tüm dünyada hak ettiği yere gelmesi gerekiyor. Bu nedenle dünyanın en önemli etkinliklerinden biri olan Web Summit’te, ülkemizin girişim ekosisteminin başarılı temsilcileri ile yerimizi aldık”.

Yakın dönemde yeni bir yatırım sürecinin başladığına dikkat çeken Dağlıoğlu; özellikle teknoloji alanındaki girişimlerden uluslararası şirketlere yapılan başarılı çıkışları hatırlatarak; “Türkiye, son derece gelişmiş ve destekleyici bir girişimcilik ekosistemine sahip. Türkiye’deki girişimciliğin tüm dünya ile rekabet edebilir seviyede olduğunu, ülkemizdeki teknoloji girişimlerinin yetkin insan kaynağına sahip olduğunu, bu girişimlerin ortaya koyduğu ürün ve hizmetlerin teknolojik yetkinliğini ve dünyaya ihracat yapabildiğini son 10 yılda ispat ettik. Daha da önemlisi, uluslararası fonlar Türkiye’deki girişimlere yatırım yaptılar ve çok başarılı çıkışlar yaparak yüksek getiri oranları sağladılar. Ülkemizde yatırım yapmak üzere birçok fonun kurulduğu bir dönemden geçiyoruz ve önümüzdeki 5 yılda Türkiye’de daha büyük hacimli bir yatırım dönemi gözlemleyeceğiz. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak ülkemizin girişimcilik ekosistemindeki tüm paydaşlarla yakın çalışarak kamu adına tüm gücümüzle destek oluyoruz. ” şeklinde konuştu.

Web Summit 2020 programı kapsamında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye: Gelişmekte Olan Piyasalarda Girişim Sermayesinin Yeniden Şekillendirilmesi” başlıklı canlı masterclass webinar’da moderatör olarak yer alan yer alan 500 Startups Istanbul Ortağı Enis Hulli de şu değerlendirmelerde bulundu; “Türkiye, yıllık yüzde 16.5’lik bir büyüme ile, EMEA’da en hızla büyüyen mühendislik havuzuna sahip. Girişimlere yatırılan toplam rakam yıllık 100 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşirken, Türkiye 2018 yılından bu yana toplamda 3.5 milyar dolarlık çıkış hacmi ile bu alanda en önde gelen ülkelerden oldu. Ülkemizdeki mühendis potansiyeli, buna karşılık kısıtlı yerel yatırımcılar, yabancı yatırımcıların artan ilgisi ve satın almalar da göz önüne alındığında, Türkiye’nin erken aşama yatırımcılar için dünyada en karlı pazarlardan biri olduğuna inanıyorum.”

 

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu Oldu

İstanbul, 07 Ocak 2020 – T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi (Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi) Başkanlığı görevine Burak Dağlıoğlu atandı. Ofis bünyesinde 2010 yılından bu yana görev alan Burak Dağlıoğlu, son olarak Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktaydı.

2009 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun olan Dağlıoğlu, 2019 yılında IE Business School – Global Master in Finance programından yüksek lisans derecesi aldı. Burak Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinde çalışmalarını sürdürdüğü 9 yılı aşkın süre içerisinde; Kuzey Amerika, Hindistan, Japonya ve Körfez ülkeleri takımlarında Proje Direktörü olarak ve Kamu Özel Sektör İşbirliği Daire Başkanı olarak görev aldı.

Ermut özel sektörde

Kurumda Başkanlık görevini 2015 yılından beri yürüten, aynı süreçte Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) Başkanı olarak görev yapan Arda Ermut’un ise Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu’ndaki görevinin yanı sıra Türk Hava Yolları Icra Kurulu Üyesi ve Türkiye Basketbol Federasyonu Asbaşkanı görevlerine devam edeceği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yönetimindeki bayrak teslimine istinaden, Arda Ermut konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; “Kuruluşundan itibaren bünyesinde görev almaktan büyük onur duyduğum ve yaklaşık 5 senedir Başkanlık görevini yapmakta olduğum Yatırım Ofisimizde çok güzel bir gelişmeye şahit olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle Türkiye’ye en ihtiyaç duyduğu alanlarda doğrudan uluslararası yatırımları kazandırabilmek adına yapılan çalışmalarda şahsımdan teslim aldığı bayrağı çok daha yükseklerde dalgalandıracağına inandığım Ahmet Burak Dağlıoğlu kardeşim Sayın Cumhurbaşkanımızın tarafından Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisimizin Başkanı olarak atandı. Kuruluşundan itibaren neredeyse her seviyesinde görev aldığım ve evim gibi gördüğüm bu kurumda Burak Bey gibi Yatırım ofisimize dahil olduğu günden beri gerçekleştirdiği tüm hizmetlere ve yatırımcılar nezdinde mevcut saygın konumuna şahit olduğum bir arkadaşıma bu kutsal görevi teslim ediyor olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın, 2002 yılına kadar sadece 15 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çekmiş olan bu ülkeyi 17 yılda 220 milyar dolar yatırım çeken bir güç haline getiren vizyon ve liderlikleri doğrultusunda görev yapmak büyük bir onur oldu benim için, başta yıllardır teveccühleriyle ülkem için bu görevlerde hizmet etme imkanını şahsıma bahşeden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum.

Bundan sonra özel sektör tarafında gerçekleştirmeyi planladığım çalışmalarımda da Zat-ı Alilerinin ortaya koymuş olduğu bu vizyon ve takdir ettikleri görevler sırasında edindiğim tecrübe yolumu aydınlatmaya devam edecek. Yine görev yaptığım süre zarfında büyük destekleriyle Yatırım Ofisimizin hep yanında olan tüm devlet büyüklerimize, Sayın Bakanlarımıza, değerli bürokratlarımıza, ülkemize güvenerek yatırım yapan tüm şirketlerin ve paydaş kurumların yöneticilerine ve tabi ki kurumumuzdaki tüm çalışma arkadaşlarıma en içten dileklerimle teşekkür etmek istiyorum.”

 

“Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” 4. Yıllık Toplantısı İstanbul’da Yapıldı

Globalturk Capital’in EMPEA ile ortak düzenlediği “Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” 4. Yıllık Toplantısı İstanbul’da yapıldı.

Barış Öney: Yatırımlar açısından 2020’den çok umutluyum

Globalturk Capital ile üyeleri dünya genelinde 5 trilyon dolarlık fonu yöneten EMPEA’nın birlikte düzenlediği toplantıda Türkiye’de ve bölgesinde yatırım fırsatları ele alındı.

Arda Ermut: Yabancı yatırımlar dünyada azaldı, Türkiye’de arttı 

Globalturk Capital ile EMPEA iş birliğiyle düzenlenen “Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” 4’üncü Yıllık Toplantısı İstanbul’da yapıldı.

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney’in ev sahipliğindeki toplantıya, ABD, Avrupa, Çin ve Ortadoğu’dan dünyanın en büyük yatırım fonlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda ayrıca Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul da birer konuşma yaptı.

Beşiktaş Shangri La Bosphorus Oteli’nde yapılan toplantıda, ABD, Avrupa, Çin ve Avustralya olmak üzere pek çok ülkeden 160 yatırımcı fonu temsilen 300 kişi yer aldı. 40 konuşmacı gün boyu panellerde söz alarak Türkiye ve bölgesindeki yatırım imkanlarını masaya yatırdı. Katılan konuşmacıların temsil ettiği kurumlar, yükselen pazarlarda 150 milyar dolarlık fon yönetiyor.

Öney: Türkiye’ye gelin, kazançlı çıkın

Üyeleri dünya genelinde 5 trilyon dolarlık fonu yöneten EMPEA (Gelişen ülkeler Özel Sermaye Fonları Birliği) Türkiye Temsilcisi ve Globalturk Capital Kurucu ortağıBarış Öney, açılış konuşmasında Türkiye’nin dünyada yatırım için en esnek ve güvenli ülkelerden biri olduğunu belirtti. Öney, son iki yılda yaşanan çalkantıların geride kaldığını hatırlatarak şöyle dedi: “Türkiye yabancıların gözdesi bir ülke. 2017’de Türkiye’de yabancı sermayeli şirketlerin sayısı 55 bin iken, bu sayı 2019’da 70 bine yükseldi. Bu da 2 yıl içinde her altı ayda 5 bin yeni yabancı şirketin giriş yaptığını göstermektedir. Önümüzde 4 yıllık bir seçimsizlik dönemi var. Kısaca seçim belirsizliği kalktı. Yaşanan tüm çalkantılara rağmen Türk-ABD ilişkileri daha iyiye gitti. 2020 yılından çok umutluyum. Türkiye yatırım açısından iyi bir performans gösterecektir. 2018’de 13 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi oldu. 200 kadar satın alma gerçekleşti. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 20’lik bir artış demek. Türkiye’ye yeni 1 milyar dolarlık özel sermaye fonu girdi. Eminim ki yabancı sermaye Türkiye’ye daha güçlü gelecektir. Çünkü Türkiye hem yatırım açısından hem de gerektiğinde sermaye çıkışı açısından çok avantajlı bir ülke. Konuklarımıza şunu söylemek isterim. Türkiye piyasasını önemseyin ve kazançlı çıkmaktan geri kalmayın.

Arda Ermut: ‘Başarı öykülerimiz var’

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, fon yöneticilerine yönelik konuşmasında Türkiye’nin dünyada yatırım ortamı açısından en reformist ülke olduğunu söyledi. Ermut, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatları hakkında şunları söyledi:

Ekonominin liberalleştirilmesi bizim için çok önemli ve birinci önceliğimiz. Türkiye coğrafik olarak da çok elverişli bir konumda. 4 saatlik uçuşla, 1,6 milyar insana ve 25 trilyon dolarlık yatırım potansiyeline ulaşmanız mümkün. Buna bir de Türk Hava Yolları’nın başarılarını eklemek gerekir. Bu da yatırım fonları için büyük bir avantaj demek.”

Ermut: Ekonomi kalkış sürecine girdi

Türk teknolojik şirketlerinin son yıllarda gösterdiği başarıları da örnekleriyle anlatan Ermut, Trendyol.com, gramgames.com gibi Türk şirketlerinin yurtdışında yatırımcı bulduğunu hatırlattı. Bunların Türk ekonomisinin başarı öyküleri olduğuna değinen Ermut şöyle devam etti: “Türkiye ekonomisi bir yeniden kalkış sürecine girdi. Bu toplantıya fon temsilcilerinin katılımını da bu açıdan önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Son yıllardaki çalkantılı dönemi atlattık. Önümüze bakmaya başladık. Dünyada herkes yatırım açısından Türkiye kadar iyi karneye sahip değil. Türkiye yatırım fırsatları açısından kendini ayrıştırıyor. Dünyada yabancı yatırımlar azaldı ancak Türkiye’de arttı. Başarı hikayeleri yeni başarı hikayelerini getiriyor. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkeler listesinde 17 basamak birden yükseldiğini de vurgulamak isterim.”

Toplantıda daha sonra yapılan panellerde yeni yatırım stratejileri ve Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara yatırım imkanları konuşuldu. Toplantı kapsamında düzenlenen oturumlarda ayrıca, “Küresel ve bölgesel özel sermaye fonu yatırımcıları gözünden Türkiye”, “Yükselen pazarlar ve Türkiye özelinde büyük şirketlere ve KOBİ’lere yaklaşım stratejileri”, “Hızla büyüyen teknoloji şirketlerine yatırımlar”, “Türkiye ve çevresini etkileyen jeopolitik gelişmeler” gibi konular ele alındı.