26.11.2021 – İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, “Bu yıl İtalya ile Türkiye arasında iş hacmi, ithalat ve ihracat olmak üzere toplamda 20 milyar doları geçmiş olacak. 5 yıl içerisinde bu rakamı 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği’nin düzenlediği Ekonomik Forum, Venedik Sarayı’nda Türk ve İtalyan iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmalarını İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Massimo Gaiani ve İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini yaptı. ‘Pandemi Sonrası Dönemde İtalya-Türkiye Ticari İlişkileri’ konulu forumda Türkiye İş Bankası Baş Ekonomisti İzlem Erdem kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.
HEDEF 30 MİLYAR DOLAR
Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl İtalya ile Türkiye arasında iş hacmi, ithalat ve ihracat olmak üzere toplamda 20 milyar doları geçmiş olacak. 5 yıl içerisinde bu rakamı 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İtalya’nın Avrupa Birliği’nden alacağı 200 milyar Euro’nun üzerinde bir destek paketi var. Bu İtalyan ekonomisine müthiş bir canlanma getirecek. İtalyan firmalarının dolayısıyla ithalatı da artıracağını öngörüyoruz. Ayrıca Çin’den uzaklaşılarak tedarik zincirlerini daha yakın bir noktaya getirmek istiyorlar. Çin’den çıktığımızda da Türkiye’nin dışında çok fazla alternatif yok. Diğer yandan İtalya’ya giden Türk yatırımı da artarak devam ediyor. Çünkü Türk şirketleri İtalya’yı AB’nin giriş kapısı olarak görüyor.”
İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Massimo Gaiani ise, “Türkiye gerçek anlamda olumlu bir partnerimiz. İtalya ile Türkiye arasında siyasi ve ekonomik alanda gerçek anlamda bir güven olgusu var. Türk devletinin ihracat anlamında şirketlere verdiği destek çok önemli. Pandemide dönüşümün ve teknolojinin önemini bir kez daha anlamış olduk. Bu tip etkinliklerin ülkeler arasındaki finansal iş birliklerine katkısı çok büyük.” dedi.
Forumun bu yılki panelistleri arasında Generali Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Mine Ayhan, Intesa SanPaolo Bankası İstanbul Merkez Şubesi Genel Müdürü Ufuk Cemal Bali, Pirelli Otomobil Lastikleri CEO’su Gian Paolo Gatti Comini, Organik Kimya CEO’su Stefano Kaslowski, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve DEİK Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı / Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ve Ongur & Partners Uluslararası Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Arzu Ongur gibi isimler yer aldı.
İtalya, Üçüncü Ülkelere Yatırımlarda Türkiye ile İşbirliği İstiyor
Türk ve İtalyan yatırımcılara üçüncü ülkelerde işbirliği çağrısı
12.12.2019 – İtalya ve Türkiye arasında 20 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda daha da artırılması planlanıyor. İki ülkenin tüm açılardan mükemmel bir ilişkisi olduğuna işaret eden İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani, bu güçlü bağların üçüncü ülkelerde yapılacak işbirliklerinde kullanılabileceğini söyledi. İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Livio Manzini de İtalya’dan burada iş yapmak için kendileri ile temasa geçen iş insanları olduğunu ifade ederek yeni yatırımlar beklediklerini kaydetti. Öte yandan Milli Piyango ihalesini kazanan İtalyan Sisal 50 milyon euroluk yatırım yapacağını açıkladı.
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği tarafından bu sene ikincisi düzenlenen İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri, 11 Aralık Çarşamba günü gerçekleşen gala yemeği ile sahiplerini buldu.
Türk ve İtalyan iş insanlarının yoğun ilgi gösterdiği gala yemeğinde konuşan İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani, bu tip organizasyonlarda benzer bakış açıları ve ilgilere sahip insanları bir araya getirerek iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Gaiani, ortak bir çaba ile ilişkileri güçlendirmeye ve her iki tarafın da birbirini daha iyi anlamasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatları
Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkilerin tüm açılardan mükemmel olduğunu ve uzun dönemli güçlü bir dostluk yaşandığını anlatan Gaiani, “İki ülke arasında son derece sağlam ekonomik bağlar bulunuyor. İtalya Türkiye’deki en büyük ikinci sabit sermaye yatırımcısı iken, karşılıklı ticaret hacmimiz 20 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ekonomik alışverişin yanında kültürel ilişkilerde de gayet iyi bir noktadayız.” dedi.
Gelinen nokta iyi olmasına karşın daha iyisinin de olabileceğini ve kendilerinin de bunun için çalıştığını aktaran Gaiani, “Tüm çalışmalarımız ilişkilerin nasıl daha da geliştirilebileceği yönünde. Ben özellikle üçüncü ülkelerdeki işbirliği fırsatları ile ilgileniyorum. Burası kesinlikle geliştirebileceğimiz bir alan. Bizim hem Türkiye’de hem de İtalya’da uzun yıllara dayanan birlikte çalışma alışkanlığımız var. Bu tecrübeyi üçüncü ülkelere taşıyabiliriz. Biz bu doğrultuda çalışmalara devam edeceğiz.” diye konuştu.
Türkiye’den ayrılan Türkiye’nin gönül büyükelçisi oluyor
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Livio Manzini de sene içerisinde Türkiye-İtalya arasındaki ticari ilişkilerini en anlamlı şekilde geliştirmiş olanlara ve en fazla katkıda bulunanlara ödül verdiklerini söyledi. Karşılıklı olarak yatırımları teşvik ettiklerini ve bağları kuvvetlendirmeye çalıştıklarını belirten Manzini, bunun gibi etkinlikleri yatırım açısından faydalı olacağını düşündükleri için yaptıklarını ifade etti.
Türkiye’ye gelen herkesin ayrıldıktan sonra Türkiye’nin gönül büyükelçiliğini yaptığını ve bunun çok önemli olduğunu dile getiren Manzini, “Gelenler burada güçlü bir düzenin ve sağlam bir yasal altyapının olduğunu görüyorlar. Hatta birçok firma Türkiye’yi bölge üssü olarak görüyor. İtalya’dan bizimle temasa geçen ve Türkiye’de iş yapmak isteyen yatırımcılar var. ” dedi.
İki ülkenin de ekonomik altyapısına bakıldığında temelde KOBİ’lerin olduğunu ifade eden Manzini, “Başka ülkelerde büyük firmaların önemi farklı. Fakat İtalya da Türkiye de bir KOBİ ülkesi. Kobilerin birbirleriyle temasa geçmesini ve beraber iş yapmaya çalışmasını çok önemsiyoruz. Çünkü çarpan etkisi var. Bir büyük firma başka bir büyük firmayla konuştuğunda etkisi ayrı, ama 100 KOBİ diğer 100 KOBİ ile konuştuğunda etkisi daha farklı oluyor. ” ifadelerini kullandı.
İki hafta önce Şişe Cam’ın İtalya’da açtığı fabrikaya İtalyan Başbakanı Giuseppe Conte’nin gitmesinin yatırımlara verilen önemin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Manzini, Türkiye’ye yapılacak İtalyan yatırımlarının da artmasını beklediklerini kaydetti.
Milli Piyango’ya 50 milyon euroluk yatırım
İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri töreninde Türk-İtalyan ticari ilişkilerine katkılarından ötürü Türk ortağı ile Milli Piyango ihalesini kazanan Sisal S.p.A. ve Güney İtalya’daki liman yatırımı nedeniyle Yılport Holding Inc. firmaları ödül aldı.
Aldığı ödülün ardından kısa bir açıklama yapan Sisal’ın Kurumsal İlişkiler Direktörü Giovanni Emilio Maggi, Milli Piyango ihalesini kazanarak Türkiye’ye girdikleri için çok mutlu ve gururlu olduklarını ifade etti. İtalya’da 70 yıldan bu yana şans oyunları işletmeciliği yaptıklarını ve Türkiye’nin İspanya ve Fas’ın ardından girdikleri dördüncü ülke olduğunu kaydeden Maggi, öncelikle teknolojiyi yenileyeceklerini ve 50 milyon euroluk yatırım yapacaklarını söyledi.
İtalya, Kuşak Yol Projesi için Birlikte Çalışmak İstiyor
28.11.2019 – İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Tekrar ivme kazanan Türk ekonomisi ışığında Türkiye-İtalya ticari ilişkilerinde yeni fırsatlar’ konulu ekonomik forumda konuşan İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani geçtiğimiz yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara yakın olarak gerçekleştiğini ve İtalya’nınTürkiye’nin Avrupa’da en büyük 2’nci, dünyada ise 5’inci ticaret ortağı konumunda olduğunu söyledi. İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini de Türkiye’nin attığı cesur adımlarla kur volatilitesini, enflasyonu ve ödemeler dengesi açığını dizginlemeyi başardığını ve yükselişe geçtiğini ifade etti.
İtalya-Türkiye ekonomik ilişkilerinin masaya yatırıldığı ‘Tekrar ivme kazanan Türk ekonomisi ışığında Türkiye-İtalya ticari ilişkilerinde yeni fırsatlar’ konulu ekonomik forumda İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı İstanbul Direktörü Riccardo Landi ve İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani birer konuşma yaptı.
Konuşmalardan sonra geçilen panelde ise Generali Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Mine Ayhan, Türk Prysmian Kablo CEO’su Cinzia Farise, Ferrero Çikolataları Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu, Yapı Kredi Bankası Uluslararası ve Çok Uluslu Firmalar Bankacılık Direktörü Fabio Bini, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman ile Barilla Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Piero Mirra yer aldı.
Konuşmasında Türkiye ve İtalya arasındaki ticaretin önemine vurgu yapan İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani “2018 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolara yakın gerçekleşti. İtalya, Türkiye’nin Avrupa’da en büyük 2’nci, dünyada ise 5’inci ticaret ortağı konumunda. Ayrıca, 2019 yılında İtalya Türk ihracatının dünya genelinde en büyük 3’üncü pazarı oldu.” dedi.
“KUŞAK-YOL PROJESİ İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ”
İtalya’dan Türkiye’ye 2018 yılında gelen yatırımlara değinen Gaiani, “İtalya, 500 milyon euronun üzerine çıkarak Türkiye’ye dünya çapında en fazla doğrudan yatırım sağlayan ülke oldu. Ayrıca, İtalyan ve Türk şirketlerinin işbirliği Asya, Afrika ve Orta Doğu gibi üçüncü dünya ülke pazarlarındaki rekabetçiliklerini artırabilir. Kendimizi bu türden işbirliklerini kolaylaştırmaya adadık. Asyalı ortakların ağırlığını dengelemek ve Kuşak-Yol İnisiyatifi (BRI) sayesinde oluşan devasa fırsatlardan faydalanmak için İtalya ve Türkiye’nin birlikte çalışması gerektiğine kesinlikle eminim. İtalya, Türkiye’nin Avrupalı bakış açısını her daim destekliyor ve Ankara’nın kabulünün iptaline de karşı çıkıyor.” diye konuştu.
MANZİNİ: “TÜRKİYE EKONOMİSİ CESUR ADIMLARLA YÜKSELİŞE GEÇTİ”
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini de 1885 yılında Türk ve İtalyan iş adamlarınca kurulan ve 650 üyeye sahip Odanın 134 yıldır iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik olarak çalıştığını söyledi.
Geçen yıl yapılan toplantıda Türkiye ekonomisi ile ilgili tereddütler olduğunu ancak bu sene tablonun değiştiğini kaydeden Manzini, “Türkiye attığı cesur adımlarla kur volatilitesini, enflasyonu ve ödemeler dengesi açığını dizginlemeyi başardı. Ekonomik gerilemenin dibini buldu ve yukarı gidiş başladı. Bunun yanında siyasi olarak da 2023’e kadar seçimin olmaması ülkeye ilave bir istikrar getiriyor. Ekonominin tekrar büyümeye başlamasından dolayı burada faaliyet gösteren veya Türkiye ile ticaret yapan şirketler 2020 senesine ve sonrasına çok daha iyimser gözle bakabiliyor.” dedi.
Son senelerde çok taraflı ticaret anlaşmaları yolu ile ticareti ve yatırımı artırmanın yolunun tıkandığının görüldüğünü anlatan Manzini, şöyle devam etti: “Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki mevcut Gümrük Birliği anlaşmasının güncelleme ve derinleştirme müzakerelerinin halen başlamamış olması üzücü. İşte böyle bir ortamda ikili ilişkilerin önemi çok daha ön plana çıkıyor. İtalya ve Türkiye’nin ikili ticaret ve yatırım potansiyeli mevcut durumun çok daha yüksek seviyesinde bulunuyor. 1960’lı yıllardan bu yana Türkiye’ye yatırım yapan İtalyan sermayesi aralıksız olarak yatırımlarına devam ediyor. İtalyan sermayesi Türkiye’ye olan güvenini her zaman kanıtladı.”
TÜRKİYE’NİN EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞI 3’ÜNCÜ ÜLKE İTALYA
Ekonomik forumun panelinde konuşan Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, 2018 yılında Türkiye’den İtalya’ya satışların 9,6 milyar dolara ulaştığını ve İtalya’nın Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 3’üncü ülke olduğunu söyledi. Kırman, “2002’den bu yana yapılan yatırımlara bakıldığında, İtalyan şirketlerin Türkiye yatırımları 3 milyar doları geçti. Türk şirketlerin İtalya yatırımları ise aynı dönemde 400 milyon dolar seviyesine çıktı. Türk yatırımcılar, İtalya’yı Avrupa’ya açılan stratejik bir ülke olarak görüyor.” dedi.
FERRERO’DAN GEÇTİĞİMİZ YIL 1 MİLYAR TL’LİK CİRO
Türkiye ile ortaklık kurmuş olan önemli İtalyan firmaları arasında yer alan Ferrero Çikolataları’nın Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu Türkiye operasyonunda geçtiğimiz yıl tüm zorluklara rağmen rekor kırdıkları bir yıl olduğunu belirtti. Tüzel kişilik olarak ilk defa 150 milyon TL’nin üzerinde kar ve 1 milyar TL ciro elde ettiklerini anlatan Gümüşlüoğlu, “Türkiye ve İtalya Amerika’ya ve hatta diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça fazla ortak kültürel unsura sahip iki ülke. Üretim anlamında ise, teşvikler ve hammaddeye yakınlık oldukça cazip iken, bunun yanında iş gücü maliyetleriyle dünyada rekabetçi seviyedeyiz. Türkiye’de iyi eğitimli bir genç nüfus var, örneğin Ferrero olarak şirketimizin yaş ortalaması 31 ve hepsi iyi üniversitelerden mezun, benzer bir tablo ülke genelinde de mevcut.” dedi.
Türkiye ile İtalya Arasındaki Dış Ticaret Hacmi 20 Milyar Dolara Dayandı
20.04.2019 – Türkiye ile İtalya arasında dış ticaret hacmi 20 milyar dolara koşuyor. Türkiye, 2018 yılında İtalya’ya 9 milyar 467 milyon dolar ihracat yaparken, İtalya’dan yaptığı ithalat 10 milyar 154 milyon dolar oldu.
Türkiye ile İtalya kazan kazan mantığı ile işbirliğini arttırmak istiyor
Türkiye ile İtalya arasındaki dış ticaretin dengeli bir şekilde seyrettiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, iki ülke arasında tarihi bağları güçlü, sağlıklı gelişen bir ticaret olduğunu dile getirdi.
Vizeler konusunda işbirliği bekliyoruz
İzmir’e yeni atanan İzmir Konsolosu Valerio Giorgio’nun Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaretinde konuşan Eskinazi, “İki ülkenin birbirini tamamlayan özellikleri var. İhracatımız ve ithalatımız karşılıklı olarak dengeli gidiyor. Şu anda yüzde 93’e ulaşan bir dış ticaret dengesi söz konusu. İtalya ile Türkiye’nin benzerlikleri fazla, İtalyanların başarılı kümelenme modelleri var, biz de aynı yolda ilerliyoruz. İki ülke arasında ticaretin gelişimi için iş insanlarımızın vize işlemlerinde karşılıklı işbirliğiniz geliştirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye ile İtalya’nın partner olmasını istediklerini dile getiren İtalya’nın İzmir Konsolosu Valerio Giorgio ise; iki ülke ekonomisinin karşılıklı yatırımlarla gelişmesini ve büyümesini istediklerini vurguladı.
İtalya ile Türkiye arasındaki dış ticaretin dengeli gitmesinden mutluluk duyduklarını anlatan Giorgio; “Beraber büyüyen iki olgun pazardan söz ediyoruz. Bir evlilikteki birliktelik gibi iki ülke arasında dengeli bir ticaret söz konusu” dedi.
İtalya’da küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği başarılı sanayi bölgeleri olduğuna dikkati çeken Giorgio, “Bu örnekleri anlatan bir etkinliği birlikte yapabiliriz. Bu modelle sağlanan başarıyı, bu alandaki tecrübeleri Türk iş dünyasına aktarabiliriz” şeklinde konuştu.
Kızıltan: “İtalya’ya su ürünleri ihracatımızı arttırmak istiyoruz”
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, İtalya’da Türk su ürünlerin pazar payını arttırmak istediklerini, İtalyan turistlerin İzmir ve Bodrum’u daha fazla ziyaret etmeleri için ortak projeler geliştirilmesi önerisinde bulundu.
Zandar; “İtalya’ya ayakkabı ve çanta satıyoruz”
Deri sektörünün İtalya’dan makine, ayakkabı malzemeleri ve yazılım ithal ettiği bilgisini veren Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, “Bunun karşılığında İtalya’ya bitmiş ürün olarak ayakkabı ve çanta ihraç ediyoruz. İtalya’da lüks markalar bizden çok alım yapıyorlar üretim yönümüzü biliyorlar, tasarım yönümüzü bilmiyorlar. Tasarım konusunda ortaklıklara hazırız. İtalya’da Garda Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştiriyoruz. İtalyan Fuar Organizatörleri ile daha iyi iletişim kurmak için destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Yağcı; “Mobilya sektöründe ortaklıklar yapabiliriz”
İtalya’ya kağıt ve orman ürünleri ihraç ettikleri bilgisini veren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, 2019 yılı Mart ayında Ege Bölgesi’nden İtalya’ya yapılan orman ürünleri ihracatında yüzde 125’lik artış yakaladıklarını, mobilya sektöründe ise iki ülkenin üçüncü ülkelere mobilya ihracatı için ortaklıklar kurabileceğini, Ege mobilya üreticilerinin önümüzdeki yıllarda kaliteli yeni tasarımlarla İtalyan mobilyası ile rekabet edecek konuma geleceğine inandıklarını ifade etti.
Sertbaş; “Egeli her konfeksiyoncunun bir İtalyan müşterisi var”
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Bölgesi’nden yapılan konfeksiyon ihracatında İtalya’nın çok önemli bir Pazar olduğunun altını çizdi. Sertbaş, şöyle devam etti; “Birliğimizden İtalya’ya 2018 yılında 60 milyon dolarlık konfeksiyon ürünleri ihraç ettik. Bölgemizde faaliyet gösteren her firmamızın en az bir İtalyan müşterisi var. Ünlü İtalyan markalarına üretim yapıyoruz.”
Er; “İtalyanlarla ortaklıklar kurabiliriz”
Zeytinyağı sektöründe İtalya’nın dünya çapında çok güçlü olduğuna vurgu yapan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, özellikle zeytin ve zeytinyağı üretiminde kullandıkları makine ve ekipmanın çoğunun İtalyan orijinli olduğunu söyledi.
İtalyanların Türkiye’de Türklerle zeytin ve zeytinyağı sektörüne yatırım yapmaları çağrısında bulunan Er, “Dünya genelinde zeytin ve zeytinyağını ambalajlı olarak en fazla ihraç eden İtalyanlar. Türkler ve İtalyanlar ortak yatırımlar yaparak üçüncü ülkelere sofralık zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapabiliriz. Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü olarak İtalyanlarla ortaklığa açığız” dedi.
Uçak; İtalya’ya kestane dışında ürünler de satmak istiyoruz
Ege Bölgesi’nden İtalya’ya yoğun bir kestane ihracatı olduğu bilgisini veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise şöyle konuştu; “Tek dileğimiz İtalya ile ticareti arttırmak kestane dışında da çok ürünümüz var. Kiraz, çilek, domates, bunları da İtalya’ya satmak istiyoruz. Makine ve ambalaj malzemelerini İtalya’dan alıyoruz. İtalyan makinelerinden ve ambalaj malzemelerinden son derece memnunuz.”
Ege İhracatçı Birlikleri’ndeki ziyarete EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz katıldı.
Türk Yatırımcıların Gözü İtalya’da
09.04.2019 – Türkiye’ye yatırım artışında liderliği İtalya alırken Türk yatırımcılar da İtalya’ya özellikle lojistik ve limanlar, gayrimenkul ve üretim sanayinde yatırımlarını hızlandırmaya başladı.
Ortak Akdeniz kültürünün yanı sıra ileri teknolojik know-how, yabancı yatırımcılara sunulan bir takım teşvikler gibi nedenlerle Türk yatırımcılar İtalya’yı, İtalyan yatırımcılar da Türkiye’yi tercih ediyor. Özellikle son yıllarda Türkiye’deki İtalyan yatırımları artan bir trend gösteriyor.
Yatırımcılar, Türkiye ve İtalya arasında ticari ilişkileri karşılıklı olarak tanıtan ve pazar araştırması yaparak ücretsiz olarak bilgi veren İtalya Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (İTA)’nın kapısını çalıyor. İtalyan yatırımcılar Türkiye’de daha çok enerji, otomotiv, şekerleme, makarna, kimya ve ilaç sektörlerinde, Türk yatırımcılar ise İtalya’da lojistik ve limanlar, gayrimenkul ve üretim sanayinde yatırımlarını gerçekleştiriyor.
İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Direktörü Aniello Musella: “Türkiye İtalya’nın çok önemli bir ticari ortağıdır. İtalya ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi 2018 yılında yaklaşık 20 Milyar Euro’ya ulaştı. Türkiye’de 1.400 yerleşik İtalyan firmanın mevcudiyeti de Türk pazarının İtalyan firmalar için ne denli önemli olduğunu teyit ediyor. 2018 yılında İstanbul ofisi nezdinde faaliyet gösteren FDI – Doğrudan Yabancı Yatırımlar Masası- olarak 200’ü aşkın orta ve büyük ölçekli Türk yatırımcılar ile irtibat sağladık ve önemli üretim sektörlerinde yatırım imkanları ile ilgili bilgilendirdik. Hizmetlerimiz tamamen ücretsizdir. Türk yatırımcıların şunu bilmesi bizim için önemlidir. İtalya’da yatırım yapmak istiyorsanız veya yatırım yapmayı değerlendiriyorsanız sizin sorularınıza cevap verecek ve ihtiyacınız olan konularda destek sağlayacak bir ofis İstanbul’da mevcuttur ve ilk aşamada bize ulaşmanız yeterli olacaktır.”dedi.