Ana Sayfa Haberler Türkiye-Belar...

Türkiye-Belarus Ekonomik İlişkilerinde 6 Anlaşmalık Yeni Dönem

Başbakan Binali Yıldırım’ın Belarus’u resmi ziyaretleri kapsamında DEİK tarafından düzenlenen Belarus-Türkiye İş Forumu, T.C. Başbakanı Binali Yıldırım, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK Başkanı Nail Olpak, Belarus TSO Başkanı Vladimir Ulahoviç ve DEİK/Türkiye-Belarus İş Konseyi Başkanı Ali Rıza Arslan’ın katılımları ile 15 Şubat 2018 tarihinde Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleştirildi.

Ziyaret çerçevesinde iki ülke iş dünyasını ilgilendiren 6 anlaşmanın imzalandığını aktaran Başbakan Yıldırım, “Yatırımların korunması, çifte verginin önlenmesi, standardizasyon, kombine taşımacılık, bilimsel ve teknik iş birliğinin artırılması alanlarında anlaşmalara imza attık” dedi. İş Forumunun kapanış oturumunda hitaplarını gerçekleştiren Başbakan Binali Yıldırım, Hükümetlerin görevinin iş dünyasının yaşadığı sorunları çözmek olduğunu belirterek, “Biz Belarus-Türkiye ilişkilerinde kazan-kazan esasına göre işlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Tek taraflı bir kazancın geleceği olmaz. Tek tarafın mutlu olduğu ticaretten hayır gelmez. Mesela vaktiyle başlanan Viking projesi var. Bu proje bir türlü istediğimiz noktaya gelmedi Ukrayna’daki olaylardan dolayı. Kuruldu mu? Kuruldu. Yavaş ilerliyor. Su yolu geliştirebilir. Ticaretin büyümesinin önündeki engeller daha da geliştirilebilir. Ulaşım, lojistik ticaret için araçtan ibarettir. 3-5 kuruşu ticaret olarak görürsek ülkemize kötülük yapmış oluruz” ifadelerini kullandı. Çeşitli sektörlerde iş birliği yapılabileceğini belirten Yıldırım, “Belarus’un ziraat makinalarında, büyük iş makinalarında ciddi birikimi olduğunu biliyoruz. Türkiye ile Belarus, üçüncü ülke pazarlarına hitap edilecek şekilde bunlar ilerletilebilir” dedi.

Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Belarus’ta Türk iş dünyası için konforlu bir ortam oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Türk ve Belarus iş dünyası arasında etkinlikler düzenlemenin bir gelenek haline geldiğini vurgulayan Kobyakov, iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda dinamik bir şekilde geliştiğini ve pratikte bütün alanları kapsadığını ifade etti. Türkiye-Belarus arasında imzalanan anlaşmaları hayata geçirmek için pek çok projeyi gerçekleştirdiklerini aktaran Kobyakov, “2017 yılında ticaret hacmimiz 1 milyar ABD Dolarına yaklaştı. Bunu bir ara başarı olarak görüyoruz. İleride çok önemli başarılara ulaşacağımıza eminim. İş dünyalarımızın yakınlaşması, iki ülke arasında alışveriş yapması iyi bir şey, ancak bunların artık yatırımlara ve sanayi alanında iş birliğine dönüşmesi önemli” dedi. Belarus’un konumu ve lojistik altyapısı itibariyle 5 ülkeye kapı açıldığını ve Türk iş insanlarını  Belarus’ta makine, otomotiv, kimya, tekstil ve lojistik gibi alanlara yatırım yapmaya çağırdığını dile getirdi.

DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye ile Belarus arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atıldığını söyledi. 1991 yılından bu yana Türk müteahhitlerinin Belarus’ta üstlendiği 46 projenin değerinin 1 milyar ABD Dolarına yaklaşmakta olduğunu aktaran Olpak, “Belarus’un ihtiyacı olacak konut ve altyapı projelerinde, Türk müteahhitlerinin yeni projeler üstlenebileceğini ifade etmek isterim. Belarus’un kuzeyinde ve doğusunda yer alan ülkeler ile Türkiye arasındaki bağlantıyı kuracak Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru”nun hayata geçirilmesi oldukça önemli. Projeyle, 300 bin konteynırlık taşıma kapasitesine ulaşılmasının yanı sıra, nehir taşımacılığıyla ilave 1 milyon tonluk nakliye kapasitesi oluşması bekleniyor” ifadelerini kullandı. On dördüncü yüzyıldan bu yana süregelen sosyo-ekonomik tarihimizin, bizi çok çeşitli sektörlerde alışverişe teşvik ettiğini belirten Olpak, Türkiye ile Belarus’un ortak değerlerde buluşan, bölge coğrafyasının dinamiklerini iyi bilen ve birbirini tanıyan toplumlar olduğunu ifade ederek, “Ülkeler arasındaki iş dünyası zemininde gerçekleşen her buluşma, iki tarafın da kazanacağı bir yaklaşım ile bizleri birbirimize biraz daha yakınlaştırıyor. Diplomatik ilişkilerimizin 26’ncı yılında, ticari ilişkilerimizi derinleştirmek üzere geldiğimiz, Avrupa, Asya ve Rusya’nın merkezinde yer alan, enerji ve iletişim hatlarının kalbinde bulunan Belarus’ta, daha fazla iş birliği ve daha fazla ekonomik entegrasyon için bir aradayız” dedi. 

DEİK/Türkiye-Belarus İş Konseyi Başkanı Ali Rıza Arslan ise, ikili ticaret hacminin 2016 yılına göre yüzde 31,6 artarak yaklaşık 605,4 milyon ABD Dolarına yükseldiği bilgisini aktardı. Arslan, “Bu tempoyu koruyabilirsek, 4-5 yılda belirlenen hedefe ulaşabileceğimize inanıyorum” dedi. Arslan, Türk firmaları için Belarus’ta otomotiv sanayi, ağaç işleme ve mobilya üretimi, tekstil ve hazır giyim, makine imalatı, perakende ticaret, bankacılık ve finansal hizmetler, inşaat malzemeleri üretimiyle turizm ve otel işletmeciliğinin potansiyel teşkil ettiğine dikkat çekti.

Forumda, Türkiye Maarif Yönetimi Kurulu Başkanı Ord. Prof. Dr. Birol Akgün ile Minsk Belediyesi UKB Kurumu Müdürü Dimitri Mikulonak, Yurtdışından Alınan Karşılıksız Yardım Anlaşmasını imzaladı.

 

 

BELARUS CUMHURİYETİ

Nüfus: 9,5 milyon

Başkent: Minsk

Ülke görünümü

Nüfus etnik dağılımı:

(%83,7 Belaruslu, %8,3 Rus, %3,1 Polonyalı, %1,7 Ukraynalı)

Ülkede yaşayan 537 Türk nüfus olduğu biliniyor Okur yazarlık oranı: %99,7 Ortalama yaşam süresi: 74 yıl

Genel Ekonomik Görünüm (tahmini):

2017 ekonomik büyüme oranı: %1,8

2018 Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı sıralamasına göre, Belarus 190 ülke arasında 30. sırada yer alıyor.

Sovyetler Birliği döneminden kalma Kamu işletmelerinin üretimde ağırlığı yüksek.

Ekonominin temelini oluşturan büyük ağır sanayi tesisleri ise devletin kontrolünde.

Geniş kara, hava ve demiryolu ulaşım ağına sahip olan Belarus aynı zamanda Avrupa ulaştırma sisteminin önemli parçasını oluşturan ana ulaşım hatlarının geçtiği ülke konumunda.

Belarus, tarım, otomotiv sanayii, kimya ve petrokimya, metalurji, tekstil, makine, gıda sanayii, ağaç işleme ve mobilya, ilaç endüstrisi, otomobil yedek parça, buzdo-lapları ve soğutucu ekipmanlar, sentetik iplik imalatı alanında dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer almakta.

Belarus gıda ve tarım ürünleri ihtiyacının %90’dan fazlasını iç paza-rında yerli üretimi ile karşılıyor.

Dünya genelinde çok yaygın kullanılan Viber, 100 milyondan fazla abonesi bulunan World of Thanks ve birçok diğer uygulama ve online platformun geliştirildiği Belarus, Birleşmiş Millet Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından yayınlanan Bilgi ve İleti-şim Teknolojileri Gelişmişlik Endeksi’nde 176 ülke arasında 32’nci sırada yer alıyor.

Belarus dışa açık ekonomi politikaları yürüt-mekte. Dünyanın 190’dan fazla ülkesi ile ticaret ilişkileri bulunuyor.

Rusya Belarus’un en büyük ticaret ortağı olup, ülkede Rus şirketlerinin önemli yatırımları bulunuyor.

 

Belarus Dış Ticareti:

Belarus’un ithalatında başlıca ürünler:

Petrol ve petrol ürünleri, mineral yakıtlar, meyve sebze, tıbbi ilaçlar, makine teçhi-zat, elektronik ürünler, kara taşıtları, metal ürünleri

Belarus’un ihracatında başlıca ürünler:

Mineral yakıtlar, gübre, süt ve süt ürünleri, kara taşıtları ve traktörler, et ve et ürünleri, kara taşıtları için lastikler ve diğer aksam ve parçalar

Başlıca ithalat yapılan ülkeler:

Rusya, Çin, Almanya, Polonya, Ukrayna

Başlıca ihracat yapılan ülkeler:

Rusya, Ukrayna, İngiltere, Almanya, Hollanda

Türkiye-Belarus Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Toplam Dış Ticaret Hacmi:

605 milyon ABD Doları (2017)

Türkiye’den Belarus’a yapılan ihracat:

422 milyon ABD Doları (2017)

Başlıca ihracat kalemleri:

Meyve, sebze, örme mensucat, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, sentetik lif ve iplikler

Türkiye’nin Belarus’dan yaptığı ithalat:

183 milyon ABD Doları (2017 )

Başlıca ithalat kalemleri:

Gübre, organik kimyasallar, sentetik

filament demetleri, demir veya alaşımsiz çelikten tel ve diğer mamuller, sentetik lif ve iplikler, ağaç ve orman ürünleri

Toplam Dış Ticaret Dengesi:

Türkiye lehine 239 milyon ABD Doları

Potansiyel işbirliği / Yatırım alanları:

Türkiye, Belarus’un bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasındadır.

Türk ürünlerinin Belarus’a doğrudan ihraca-tının yanısıra, Rusya ve AB ülkeleri üzerinden de giriş olması nedeniyle ikili ticaret hacmimi-zin bilinenin üzerinde olduğu belirtilmekte.

Ticaret Müşavirliği kayıtlarına göre Belarus’taki Türk yatırımları 1,2 milyar ABD Doları düze-yinde olup, ülkede kayıtlı Türk sermayeli şirket sayısı 126, fiili olarak faaliyette bulunan şirket sayısı ise 40’ın üzerindedir.

Türk müteahhitlik şirketleri tarafından Belarus’ta 1991 yılından günümüze dek toplam tutarı 918 milyon ABD Doları olan 46 proje üstlenildi.

Belarus, yatırımcı ve ihracatçı açısından, 550 milyonluk AB ve 280 milyonluk BDT pazarlarına kolay ulaşım, 180 milyondan fazla nüfusa sahip olan Avrasya Ekonomik Birliği pazarına doğrudan giriş imkanı anlamına geliyor.

Yabancı yatırımların artması için son yıllarda yatırım mevzuatı büyük ölçüde serbestleş-tirildi; yabancı sermayeli şirketlerin vergi yükünün azaltılmasına yönelik önemli adımlar atıldı. Bu sayede son 5 yılda yabancı yatırımcı sayısı %50’ye yakın artış gösterdi.