Ana Sayfa Haberler Türkiye 158 M...

Türkiye 158 Milyon Zeytin Ağacıyla Üretimde Dünya İkincisi

Zeytin ağacı ve üretiminde Türkiye’de son yıllarda öne çıkan Manisa, ağaç sayısı ve zeytin üretimi açısından Bursa’ya fark attı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Bursa’da ağaç başına verimin arttırılması gerektiğini söyledi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Türkiye genelinde sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim tahminini Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) yaptığını hatırlatarak, “UZZK raporuna göre, sofralık zeytinde 438 bin ton, zeytinyağında ise 180 bin ton Türkiye genelinde üretim olacağı tahmin edilmişti. Sofralık zeytin deyince en kaliteli üretim Güney Marmara Bölgesi’nde yapılmaktadır. Özellikle Güney Marmara Bölgesi’nde 13 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır” dedi.

“BURSA’DA AĞAÇ BAŞINA VERİMİN ARTTIRILMASI LAZIM”

Manisa’nın zeytin üretiminde son yıllarda öne çıktığını ifade eden Hidamet asa, “Manisa bölgesinin geniş bir alan olması ve zeytin fidanı dikiminin sürekli olarak yapılıyor olmasından kaynaklanan bir üretim artışı söz konusu. Bursa ile Manisa’yı değerlendirirsek, ağaç sayısı açısından çok farklı değil. Ancak ağaç başına verim olarak Bursa’nın bazı ilçelerinde verimin düştüğünü görmekteyiz. Bu konuyla ilgili ağaç başına verimin arttırılması ve sofralık zeytinde en kaliteli üretim yapan bölgenin üretiminin arttırılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

MANİSA BURSA’YA FARK ATTI

Manisa’da 2014 yılında 207 bin ton zeytin üretimi yapılırken, Bursa’da bu rakam 2014 yılında 180 bin tonda kaldı. Sofralık zeytin üretiminde Türkiye, dünya sıralamasında İspanya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de 158 milyon adet zeytin ağacı bulunuyor. Bunun 20 milyon 58 bini Manisa’da, 9 milyon 882 bin adet ise Bursa’da yer alıyor.