Ana Sayfa Haberler Türk Vatandaş...

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik

Gigder Başkanı Ömer Faruk Akbal ‘Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i değerlendirdi

07.01.2022 – Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i değerlendirdi:

Maddelerde ‘Türk Lirası karşılığı’ ibaresi kaldırıldı

İlgili yönetmelikle en az 500 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştiren ve en az 250 bin Amerikan doları ve karşılığı döviz tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alan yabancıların vatandaşlık alabileceklerine hükmediliyor. Burada ilgili maddelere getirilen temel değişiklik, ‘döviz karşılığı Türk Lirası’ ibaresinin yeni yönetmelikle kaldırılmasıdır.

Bununla birlikte, söz konusu döviz tutarlarının işlem öncesinde Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya, bu banka tarafından da Merkez Bankası’na satılacağı ve satım sonucu elde edilen Türk lirası tutarların Türk lirası mevduatta veya devlet borçlanma araçlarında en az 3 yıl süreyle tutulacağı değişikliği getirilmiştir.

Elinde TL olan yabancıların kapsam dışında olmayacağını umuyoruz

Yönetmeliğin getirdiği temel değişiklik, dövizin Türk lirasına çevirilme şartı getirilmesi. Bununla beraber kur hesaplamalarındaki karışıklığın önüne geçileceği kanaatindeyiz, bunun takipçisi olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın daha aktif rol alacağını düşünüyoruz. Öte yandan yeni düzenlemeye göre, elinde Türk lirası olan yabancıların yatırımlarını hangi usüllere uyarak yapacağı konusu henüz belirsiz görünüyor. Çünkü yeni yönetmelik, döviz üzerinden satış öngörüyor ve Türk lirası karşılığı ibarelerinin kaldırıldığını görüyoruz. Bu noktada doğrudan Türk lirası ile yapılan yatırımların kapsam dışında bırakılmayacağını umuyoruz. Dolayısıyla elinde Türk Lirası olan yabancı yatırımcıların ilgili kanundan faydalanmalarının önünde bir engel olmamasını ve hangi usullerde yatırımlarını yapmaları gerektiği konusunun ilgili kurumlarca hazırlanacak genelge veya kılavuzlarla netleşmesini bekliyoruz.

Eski tarihli satışları kapsamayacak

Yeni düzenlemeyle gelen değişiklikler sektörümüzde eski tarihli satışları ve tapu devri tamamlanma aşamasında olan veya ödemesi yapılan işlemleri kapsamayacağını, bu işlemlerin devam edebileceğini de belirtmek isterim.