Ana Sayfa Haberler Al-Ani: “Irak...

Al-Ani: “Irak’ta Güvenlik Tesis Edildi, Türk Müteahhitleri ve Firmalarını Bekliyoruz”

Irak Ticaret Bakanı Mohammed Al-Ani: “Irak’ta güvenlik tesis edildi, Türk müteahhitleri ve firmalarını bekliyoruz”

25.04.2019 – Geniş bir heyetle Irak’a giden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından da kabul edilecek.

“Irak’ın Yeniden İmarı için Türkiye-Irak İnşaat Forumu” toplantısında konuşan Irak Ticaret Bakanı Mohammed Al-Ani, “Irak’ta güvenlik tesis edildi, ülkemizin imarı için Türk müteahhitlerini ve firmalarını bekliyoruz” dedi.

TMB Başkanı Mithat Yenigün “Kardeş ülke Irak’a, tarihi ve kültürel bağlarımızdan aldığımız güçle önümüzdeki dönemin yakın işbirliği ortağı gözüyle bakıyoruz. İmzaladığımız mutabakat zaptının, iki ülke arasında inşaat alanındaki mevcut işbirliğine güçlü bir ivme kazandıracağına inanıyoruz” dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliği, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın başkanlığında ve Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Irak’a bir müteahhitlik heyeti ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret çerçevesinde Türkiye ile Irak kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren “Irak’ın Yeniden İmarı için Türkiye-Irak İnşaat Forumu” düzenlendi.

Bağdat’ta açılışını Irak Ticaret Bakanı Mohammed Al-Ani’nin yaptığı forum kapsamında, Türk inşaat sektörünün önde gelen firmalarını temsil eden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Irak Müteahhitler Federasyonu (ICF) ile önemli bir işbirliği mutabakat zaptına imza attı. TMB ve ICF üyesi firmaların işbirliğini daha ileriye taşıyacak mutabakat zaptı, TMB Başkanı Mithat Yenigün ve Irak Müteahhitler Federasyonu Başkanı Ali F. Sanafee tarafından imzalandı. Irak Ticaret Bakanı Mohammed Al-Ani, “Irak’ta güvenlik tesis edildi. Ülkemizin yeniden imarı için Türk müteahhitlerini ve firmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Irak’ta olumlu bir dönemin başlangıcının sinyallerini görmekten büyük mutluluk duyduklarını kaydeden TMB Başkanı Mithat Yenigün, “Önümüzdeki dönem devreye girecek olan barış ekonomisinin de gerek ülke gerek bölge kalkınması açısından önemli iş fırsatları yaratacağına inanıyoruz” dedi. Yenigün, “Türkiye Müteahhitler Birliği olarak, kardeş ülke Irak’a tarihi ve kültürel bağlarımızın yanı sıra önümüzdeki dönemin yakın işbirliği ortağı gözüyle bakıyoruz. İmzaladığımız mutabakat zaptının, sektörümüzde iki ülke arasındaki mevcut ortaklığa güçlü bir ivme kazandıracağına inanıyoruz” diye konuştu.

Mithat Yenigün şöyle devam etti:

“Irak, bugüne kadar 25,7 milyar ABD Doları tutarında proje ile müteahhitlerimizin Ortadoğu’da birinci, dünya genelinde dördüncü sırada en fazla iş üstlendiği ülkedir. Yakın coğrafyamızda barış ve istikrar ortamının yeniden sağlanması bu toprakların insanları olarak hepimizin en büyük arzusudur. Irak’ın yeniden imarı ve ülkede yaşam kalitesinin yükseltilmesi çalışmalarında, geçmişten gelen güç birliğimiz ve ortak çalışma deneyimimiz bizlere çok çeşitli imkânlar sunmaktadır. Yeni dönemde Irak’ta hayata geçirilecek projelerde Türk müteahhitleri olarak daha etkin rol üstlenmemizi sağlayacak zeminin hazırlanacağına güvenimiz tamdır. Irak’ın firmalarımızın geçmişten gelen sorunlarına da kısa sürede çözüm bulmak için gerekli adımları atacağına inanıyoruz.”

Mithat Yenigün başkanlığındaki Türkiye Müteahhitler Birliği Heyeti, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından da kabul edilecek.

 

 

 

Pekcan: “Türkiye Müteahhitler Birliği ile İşbirliğimiz Artarak Sürecek”

28.02.2019 – Türkiye’nin köklü kurumlarından Türkiye Müteahhitler Birliği, 67. Kuruluş Yıldönümü’nü bir resepsiyonla kutladı.

Ticaret Bakanı Pekcan, “Müteahhitlerimiz cesareti ve tecrübesi ile dünyada çok büyük başarılara imza attı. Bakanlık olarak, TMB ile bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz verimli işbirliğini önümüzdeki dönemde de artırarak sürdürmeye hazırız” dedi.

TMB Başkanı Yenigün, “Türkiye’de çok az kurumun başarabildiği 67’nci yaşımıza ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki 10 yılda 350 milyar dolarlık iş üstlenmeye kararlıyız” dedi.

Başkent Ankara’da TMB’nin uluslararası ödüllü binasında düzenlenen özel gece, iş, siyaset ve bürokrasi dünyasından önemli isimleri bir araya getirdi.

Türkiye Müteahhitler Birliği 67. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu, hükümet, yabancı misyon, bürokrasi ve iş dünyasından temsilcileri biraraya getirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün’ün ev sahipliği yaptığı resepsiyonda, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türk müteahhitlerinin ilk yurtdışına açıldığı pazar olan Libya’nın Ankara Büyükelçisi Abdurrazag Mukhtar ilgi odağı oldu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Müteahhitlik sektörümüz, yurt içinde ve dünyanın dört bir köşesinde imza attıkları eserler ile ülkemizi gururlandırmaktadır. Sektörümüzün bugünlere gelmesine, ülkemizin en aktif ve en etkin sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türkiye Müteahhitler Birliği çok önemli katkılar sunmuş ve sunmaktadır. Bu vesileyle, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin 67’nci kuruluş yıldönümünü de değerli başkanım nezdinde tebrik ediyorum” dedi.

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Müteahhitler Birliği’nin uzun süredir yakın temas halinde olduğunu vurgulayan Pekcan, “Çok önemli organizasyonlara birlikte ev sahipliği yaptık. Japonya başta olmak üzere İngiltere ve Güney Kore’de son derece verimli temaslarımız oldu. Tanzanya ve Kenya’ya heyet ziyaretlerimizi gerçekleştirdik.Libya tarafıyla görüşmeler iyi gidiyor. Tekrar büyük montanlı işler almaya başlayacağız. Irak’ta çifte gümrük sıkıntısından sonunda kurtulduk. Artık Irak’ta kaybettiğimiz pazarı yeniden almak için yeni bir eylem planı hazırlayacağız. En kısa zamanda Irak’a heyet göndereceğiz” diye konuştu.

Bakan Pekcan şöyle devam etti: “Müteahhitlerimizin cesareti ve tecrübesi, insanımızın teknolojiye ve farklı kültürlere uyum sağlama kabiliyeti sayesinde müteahhitlik sektörümüz çok büyük başarılara imza atmıştır. Bakanlık olarak, yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörümüze yönelik tüm çalışmalarımızda, TMB ile bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz verimli işbirliğini önümüzdeki dönemde de artırarak sürdürmeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum.”

“67’nci yıla ulaşmanın gururunu yaşıyoruz”

Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, Türkiye’de çok az kurumun başarabildiği 67’inci yaşımıza ulaşmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Türkiye Müteahhitler Birliği hem konumu, hem köklü geçmişiyle sektöre öncülük ederek Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır” dedi.

1972 yılında Libya’yla başlayan yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde, Türk müteahhitlerin bugün dünyada bir marka haline geldiğini anlatan Yenigün, “Bugüne kadar 123 ülkede tam 380 milyar dolarlık 9 bin 600 projeye imza atanların tamamına yakını Türkiye Müteahhitler Birliği üyesidir. Abilerimiz 26 Ocak 1952’de kendi deyişleriyle bir nevi “Don Kişotluk” yaparak, başladıkları macerada bugün sektörümüzü ekonomimizin lokomotifi haline getirmişlerdir” diye konuştu. Yenigün, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz 10 yılda 250 milyar dolar tutarında proje üstlenen sektörümüzün, gelecek 10 yılda 350 milyar dolarlık yeni proje yapacağımıza inanıyoruz. Sizlerle beraber, Hükümetimizle beraber, özellikle Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bunu başaracağımıza inanıyoruz.”

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin uluslararası ödüllü özel binasında düzenlenen resepsiyonda, konuşmaların ardından 67’nci yıl pastası Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım Bakanı Yardımcısı Akif Özkaldı, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, TMB Başkanı Mithat Yenigün ve TMB Eski Başkanı Erdal Eren tarafından birlikte kesildi.

Resepsiyona katılan isimler arasında ASO Başkanı Nurettin Özdebir, TMB Başkanvekilleri Hüseyin Arslan ve Burak Talu ile sektörün duayenleri Ali Kantur, Erdal Eren,Erhan Boysanoğlu, Gönül Talu; TMB Yönetim Kurulu Üyeleri Başar Arıoğlu, Deha Emral ve Süheyla Çebi Karahan vardı. Gecede Belarus, Benin, Cibuti, Kongo, Gana, Güney Afrika, Kosta Rika, Kuveyt, Küba, Libya, Njerya, Somali, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya ve Zambiya’nın Ankara Büyükelçileri de yer aldı.

 

TMB: Arazi Özelleştirmesine Hazırlanan Özbekistan, Türk Müteahhitlerine Fırsat Sunuyor

16.02.2019 – Resmi ziyareti kapsamında TMB’yi ziyaret eden Özbekistan İnşaat Birinci Bakan Yardımcısı Erkin İskandarov, Temmuz ayında çıkaracakları yeni bir düzenleme ile ülkesinde arazi özelleştirmesine başlanacağını, bu gelişmenin Türk müteahhitler için de yeni fırsatlar sunacağını belirtti.

Özbekistan İnşaat Bakan Yardımcısı Erkin İskandarov, Türkiye ziyareti kapsamında beraberindeki heyetle 15 Şubat 2019 tarihinde Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB)’ni ziyaret etti. Bakan İskandarov, TMB Genel Merkez Binası’nda Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Kartal Usluel’in ev sahipliğinde Türk müteahhitlik firmaları temsilcilerinin de yer aldığı toplantıya katıldı.

Türkiye ve Özbekistan Cumhurbaşkanlarının son dönemde gerçekleştirdikleri temaslarla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere ivme kazandırılması için bir yol haritası oluşturulduğuna işaret eden İskandarov, “Özbekistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve büyükelçiliklerimizi inşa eden Türkler olmuştu. Dünya ile bütünleşme sürecimizde de Türk işadamları bizim için köprü görevi görecektir. Bizim için öncelikli olan Türkiye’nin, Türk inşaat sektörünün zengin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz” diye konuştu.

Ülkede sürdürülen liberalleşme ve demokratikleşme politikaları hakkında bilgi veren İskandarov, bu çerçevede Temmuz ayında çıkarılması beklenen bir düzenlemeyle Özbekistan’da arazilerin özelleştirilmesine başlanacağını kaydetti. Erkin İskandarov, ülkede yabancı yatırımda Rusya’nın ardından ikinci sırada yer alan Türkiye ile inşaat alanında toplu konut, otel, karayolu, okul ve sulama kanalları inşası ile yenilenebilir enerji ve atık yönetimi gibi çeşitli alt ve üst yapı projelerinde işbirliği yapabileceklerini belirtti. Özbekistan İnşaat Birinci Bakan Yardımcısı, geçen ay yapılan bir düzenleme ile de ülkenin bir turizm hamlesi başlattığını ve en az 50 odalı otel projelerinin Ocak 2022’ye kadar tamamlanması için yatırımcılara önemli teşvikler sunacaklarını ekledi.

TMB Yönetim Kurulu Üyesi Kartal Usluel de Özbekistan’da başta vize muafiyeti olmak üzere son birkaç yıldır iş ve yatırım ortamını iyileştirecek etkileyici adımlar atıldığını gözlediklerini belirtti. Türk müteahhitlik firmaları tarafından Özbekistan’da bugüne kadar 2,7 milyar ABD Doları tutarında 128 proje üstlenildiğini söyleyen Usluel, önümüzdeki dönemde Türk firmalarının kamu – özel sektör işbirliği modeli (PPP) tecrübeleri konusunda işbirliği ile ilişkilere ivme kazandırılabileceğini de vurguladı.

 

TMB: Rusya Liderlik Koltuğuna Oturdu, Yurtdışı Güçlü Tırmanışa Geçti

“Rusya liderlik koltuğuna yeniden oturdu yurtdışı müteahhitlik güçlü tırmanışa geçti”

05.02.2019 – İlişkilerin normalleşmesinin ardından Rusya, 2018’de yurtdışı müteahhitlik hizmetlerimizde pazar sıralamasında lider konumuna geri döndü. Türk müteahhitler 2018 yılında yurtdışında 19.9 milyar dolarlık iş üstlendi. Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri 20 – 30 milyar ABD Doları bandına doğru güçlü bir tırmanışa geçti. Hedef 2030’da 700 milyar dolar olması beklenen küresel inşaat pazarından yüzde 7 pay almak.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), tüm ekonomi çevreleri ve sektör tarafından ilgiyle takip edilen analizini yayınladı. “2019’a Girerken Dünya Yeniden mi Şekilleniyor?” başlıklı analizde, küresel ve ulusal ekonominin yanı sıra inşaat sektörüne ilişkin tüm veriler değerlendirildi.

Son günlerde özellikle ABD Merkez Bankası (FED)’nın faizleri sanıldığı hızla artırmayacağı algısının büyük etkisiyle, yabancı fonların artan ilgisinden Türkiye’nin de olumlu biçimde yararlanmaya başladığına işaret edilen analizde, kriz yönetimi konusunda deneyimi ve esnek özel sektörü ile Türkiye ekonomisinin bu zorlu süreci de atlatmasının beklendiği belirtildi.

Yaşanan tüm jeopolitik risklere ve ticaret savaşlarına rağmen Türk firmaları, 2018 yılında yurtdışında 19.9 milyar ABD Doları tutarında taahhüt projesi üstlendiği açıklanan analizde, bugüne kadar 123 ülkede üstlenilen 9.600 projenin toplam tutarının 380 milyar ABD Doları’na ulaştığı kaydedildi.

2018 yılında en fazla iş üstlenilen ilk 3 ülkenin Rusya (%20), Suudi Arabistan (%15.5) ve Katar (%10.4) olduğu belirtilen raporda, “İlişkilerin normalleşmesinin ardından Rusya, bu yıl yurtdışı müteahhitlik hizmetlerimizde pazar sıralamasında lider konumuna geri dönmüştür. Rusya’da kısa sürede 2012- 2015 yıllarındaki ortalama 5 – 6 milyar ABD Doları/yıl potansiyel proje tutarına yaklaşılmasının mümkün olacağı öngörülmektedir” yorumu paylaşıldı.

Analizde yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde son yıllardaki performans şöyle özetlendi: “Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri 2012 – 2015 döneminde yıllık 30 milyar ABD Doları ile en yüksek seviyelere ulaşıldığı görülmektedir. Ancak dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmeler, petrol fiyatlarındaki gerileme ve Rusya ile yaşanan krizin etkisi ile bu rakam, 2016 – 2017 döneminde 14 – 15 milyar ABD Doları/yıl mertebesine inmiştir. Yurtdışında yeniden yıllık proje tutarında 20 – 30 milyar ABD Doları bandına doğru hareket ettiği gözlenmektedir.”

Türkiye Müteahhitler Birliği İnşaat Sektörü Raporu’nda genel ekonomi ve sektöre ilişkin özetle şu tespitler yapıldı:

Dünya İnşaat Sektörü 700 Milyar Dolara Çıkacak

Dünyada referans kabul edilen ENR’ın (Engineering News Record) verilerine göre; geçtiğimiz dönemde ekonomik belirsizlikten en çok etkilenen sektörlerden biri olarak durgun seyreden küresel inşaat pazarı 2017 yılında yeniden ivmeyi yukarı çevirerek yüzde 3.1 artışla 482 milyar ABD Doları olmuştur. Uluslararası müteahhitlik pazarının büyüklüğünün 2030’larda 700 milyar ABD Doları seviyelerine çıkması öngörülmektedir.

Türk Müteahhitlerin Büyük Hedefi Küresel Pazardan Yüzde 7 Pay Almak

Sektörün Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında küresel pazarda ağırlığı olan ve bölgesinde lider “Türk Müteahhitliği” markası oluşturarak yurtdışında 35 milyar ABD Doları seviyelerinde proje üstlenmesi öncelikli hedeftir. 2030’larda ise uluslararası pazardan firmalarımızın aldığı payın %7’lere, diğer bir ifadeyle yılda 50 milyar ABD Doları seviyesine yükseltilmesi amaçlanmaktadır.

Irak’tan Olumlu Sinyaller Geliyor

Önümüzdeki dönemde yurtdışı inşaat pazarını etkileyecek çok çeşitli unsurlar mevcuttur. Bunların başında enerji fiyatlarının seyri ile Suudi Arabistan, Cezayir gibi Türk firmaların referanslarının güçlü olduğu pazarlardaki yatırım ortamı ve finansman koşulları gelmektedir. Rusya Federasyonu ve Irak da 2019’da sektör için önemini koruyacaktır. Irak’ta geçen yılın sonunda kurulmuş olan Hükümet, bazı Bakanlıklara henüz atama yapılmamış olmasına karşın, ülkenin yeniden imarı ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine verdiği önem nedeniyle olumlu bir dönemin başlangıcının sinyallerini vermektedir. Bu yöndeki gelişmeler ve mevcut güvenlik sorunlarının aşılması, firmalarımıza Bağdat ve çevresi ile Basra başta olmak üzere Irak’ta yeniden iş üstlenilebilmesi imkânı sağlayacaktır. Bu durum aynı zamanda, Irak tarafının müteahhitlik firmalarımıza birikmiş alacaklarını ödemeleri ve firmalarımızın mevcut projelerini tamamlamaları sonucunu doğurabilecektir. Dolayısıyla Irak ve Suriye’de, barış ve istikrar ortamının yeniden sağlanması bölgede “barış ekonomisi”nin devreye girecek olması açısından da son derece önem taşımaktadır.

Sahra Altı, Hindistan ve Latin Amerika’da Yeni Fırsatlar

Müteahhitlerimiz yurtdışında yeni fırsatlar için bir süredir Sahra Altı Afrika, Hindistan, ASEAN Bölgesi ve Latin Amerika gibi potansiyeli olan pazarları yakından takip etmektedir. Pek çok ülkenin ilgi odağında olan Afrika’da çok çeşitli proje imkânları mevcut olup, bölge ülkelerindeki firmalarımıza yönelik olumlu bakış Türk müteahhitlik firmalarını avantajlı kılmaktadır.

Teminat Mektubu Sorunu Çözülmeli, Eximbank Desteği

Diğer yandan yurtdışında firmaların son dönemde çok sayıda pazarda teminat mektubu ve kontr-garanti sorununun arttığı gözlenmekte olup; bir an önce Türk bankacılık sistemi ve Türk bankalarının etkin tanıtımının yapılarak, bankalarımızdan alınacak teminat mektuplarının bu pazarlarda direkt kabul edilmesini sağlayacak adımlar atılması ve konunun resmi temaslarda gündeme getirilmesi önemlidir. Ayrıca mevcut Eximbank desteklerinin, müteahhitlerin finansman ihtiyacını gidermeye yönelik geliştirilmesi beklentisi sürmektedir.

İnşaat Sektöründe Keskin Daralma Başladı

Son yıllarda büyümenin lokomotifi olmuş inşaat sektörü, 2018 yılı 3’üncü çeyreğinde %5.3 oranında daralmıştır. 2017’nin ilk 9 ayında ekonomi %7.3, inşaat sektörü %9.6 büyümüştür. 2018’in aynı döneminde ise ekonomi %4.7 büyürken, inşaat sektöründeki büyüme %0.8 düzeyinde kalmıştır. Söz konusu tablo, inşaat sektöründe keskin bir daralmanın başladığını ortaya koymuştur.

Güven Endeksindeki Gerileme Sürüyor

TÜİK tarafından açıklanan ve sektörel güvendeki seyri göstermesi açısından önem taşımakta olan İnşaat Sektörü Güven Endeksi’nde 2018 yılı Ağustos ve Eylül aylarındaki sert düşüşün ardından gerilemenin yılsonuna kadar sürdüğü gözlenmektedir. Aralık 2018 tarihinde İnşaat Sektörü Güven Endeksi 56.6’dan 55.4’e gerilemiştir. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi ise %5.5 artarak 71.5 olmuştur.

Konut Segmentinde Desteğe Rağmen Satışlar Geriledi

Gayrimenkul sektörü, 2018 yılının 3’üncü çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine oranla %2.3 büyümüştür. Yılın ilk ve 2’nci çeyreğinde büyüme oranları da %3.4 ve %0.2 olarak revize edilmiştir. Böylece yılın ilk 9 ayında gayrimenkul sektöründeki toplam büyüme, %2 olmuştur. TÜİK’in Konut Satış İstatistikleri’ne bakıldığında; 2018 yılında Türkiye genelinde toplam 1.375.398 konut el değiştirmiştir. Konut satışlarında Mayıs-Haziran döneminde yakalanan olumlu eğilim, faiz ve fiyat indirim kampanyalarının sona ermesinin ardından terse dönmüş; toplam satışlarda Ağustos ve Eylül aylarında düşüş gerçekleşmiştir. Ekim ayında ise tapu harcı indiriminin etkisiyle satışlarda %19 artış gözlenmiştir. Harç indirimi ile konutta (%18’den 8’e çekilen) KDV indiriminin süresi, daha sonra 2018 yılı sonuna kadar uzatılmıştır. Konut satışları Kasım ayında %27 düşüş ve Aralık’ta %3 artışla 2018 yılını bir önceki yıla kıyasla %2.4 gerilemeyle kapatmıştır.

 

TMB: Türk Müteahhitlerinin Efsane Pazarı Libya, Geri Dönüyor

Türk müteahhitlerinin 1972 yılında uluslararası pazara adım attıkları ilk ülke Libya, yaşanan iç karışıklıklardan sonra yeniden Türkiye Müteahhitler Birliği’nin kapısını çaldı.

Jehaimi: “Türk müteahhitleriyle yeniden çalışmayı arzu ediyoruz, ciddiyiz ve iyi niyetliyiz”

TMB’nin Ankara’daki Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Libya Planlama Bakanı Jehaimi,“Libya’da özellikle altyapı projelerine öncelik verilecek kapsamlı bir imar programına başlıyoruz. Dünya Bankası’ndan ve uluslararası kuruluşlardan finansman sağlıyoruz. Bizim için ayrıcalıklı bir yeri olan Türk müteahhitleriyle yeni program çerçevesinde tekrar çalışmak arzusundayız. Bu süreçte ciddiyiz ve iyi niyetliyiz” dedi.

03.02.2019 – İnşaat sektöründe, “Arap Baharı” ve yaşanan sıcak gelişmeler nedeniyle kesintiye uğrayan Türkiye-Libya ilişkileri yeniden canlanıyor. Türkiye – Libya Ortak Çalışma Grubu Toplantısı’na katılmak üzere Türkiye’debulunan Libya Planlama Bakanı Taher Jehaimi ve beraberindeki heyet, yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ve yeni projelerin hayata geçirilmesiyle ilgili olarak dün Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Genel Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştirdi. TMB Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün’ün ev sahipliği yaptığı toplantıda, Libya’da iş yapan ve sorun yaşayan Türk müteahhitlik firmalarının temsilcileri de hazır bulundu.

Libya’nın Türk müteahhitlerinin 1972 yılında yurtdışına çıktıkları ilk ülke olduğunu vurgulayan TMB Başkanı Mithat Yenigün, “O tarihten bugüne kadar toplam 28.9 milyar ABD Doları proje bedeli ile müteahhitlerimizin en çok iş üstlendiği 3’üncü ülke Libya’dır. Yaşanan iç karışıklıklar öncesinde Libya’da firmalarımızca yıllık 4 milyar ABD Dolarına varan bir iş hacmi yakalanmıştır. Dolayısıyla Libya, geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de bizler için önem taşımaktadır” dedi.

Türk müteahhitlerinin son yıllarda yaşadıkları sorunlara rağmen Libya’ya dönmek ve kaldıkları yerden işlerine başlamak arzusu içinde olduklarını kaydeden Yenigün, “Libya’da firmalarımızın yarım kalmış projelerinin toplam tutarı 19 milyar ABD Doları’dır. Tahsil edilmemiş hakediş alacakları 1 milyar ABD Doları, teminat tutarı 1.7 milyar ABD Doları ve makine, ekipman gibi envanter ile diğer zararlar toplamı ise 1.3 milyar ABD Doları civarındadır. Halen firmalarımızca teminat mektupları için yılda 50 milyon ABD Doları komisyon ödenmektedir. Dün Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve Libya Planlama Bakanı Sayın Jehaimi başkanlığında gerçekleştirilen Ortak Çalışma Grubu Toplantısı’nda imzalanan Mutabakat Zaptı ile müteahhitlerimizin Libya’da yaşadığı sorunların çözümü için 3 ay içinde bir yol haritasının ortaya konacak olmasının karara bağlanması son derece önemlidir. Çalışmaların, uzun süredir askıda kalmış sorunlarımızın çözüme kavuşturulması yönünde önemli bir adım olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

JEHAİMİ: “Güvenli bölgelerdeki tamamlanmaya yakın projelere öncelik vereceğiz”

Libya Planlama Bakanı Taher Jehaimi de toplantıda yaptığı konuşmada, özellikle altyapı projelerine öncelik verilecek kapsamlı bir imar programına başlayacaklarını duyurdu. Bu programın finansmanı konusunda Dünya Bankası ve uluslararası kuruluşlardan destek sağlayacaklarını kaydeden Jehaimi, “Bizim için eskiden de ayrıcalıklı bir yeri olan Türk firmaları ile yeni program çerçevesinde tekrar çalışmak arzusundayız. Bu süreçte ciddiyiz ve iyi niyetliyiz” dedi.

Libya’da sorun yaşamış Türk firmalarının zararlarının temini konusunda, iki ülke arasında oluşturulan Ortak Çalışma Grubu’nun Şubat ve Mart aylarında çalışarak bir yol haritası oluşturacağını kaydeden Bakan Jehaimi şöyle devam etti: “Geçtiğimiz dönem onların da bizim de çeşitli zararlarımız oldu ama yeni dönemde ortak çıkarlar doğrultusunda güzel işler çıkaracağımıza inanıyoruz. Bu aşamadan sonra somut yol haritası çerçevesinde, firmalar ve işveren Libya kuruluşları arasında kontrat bazında yapılacak görüşmelerle çözüm yoluna gitmek için çalışacağız. Libya’da özellikle güvenli bölgelerde bulunan tamamlanmaya yakın projelere öncelik vereceğiz. Özellikle alt yapı konusunda yeni projeler de gündemimizde olacak.”

SORUNUN GEÇMİŞİ:

Türk müteahhitlerin Libya ile ilgili yaşadığı sorunlar 2011 yılında başladı

Libya’da 2011 yılı Şubat ayında başlayan iç karışıklıklar, ülkede büyük müteahhitlik ve taahhüt projelerini yürüten Türk müteahhitlik firmalarını oldukça olumsuz yönde etkilemiştir. Aradan geçen sürede firmalarımız sigorta komisyonları, teminat mektubu ve akreditif komisyonları, taşeron temin sözleşmeleri ve diğer tazminatlar, diğer finansman giderleri ve şantiyelerdeki güvenlik giderleri gibi yüksek rakamlara ulaşan pek çok ödemeyi yapmaya devam etmiştir. Firmalarımız ilgili Libya İşveren İdareleri ile ilişkilerini sürdürerek, Libya’ya dönmelerini sağlayacak ortamın oluşması yönünde her türlü çabayı da göstermiştir.

Ortak Çalışma Grubu ve TMB’nin önerileri

  • Libya’da yarım kalmış projelerimiz ve alacaklarımız konusuna çözüm getirilmesi amacıyla iki ülke arasında Birliğimizin de içinde yer aldığı bir Ortak Çalışma Grubu oluşturulmuştur.
  • Çalışma Grubu, ilk toplantısını T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar PEKCAN ve Libya Planlama Bakanı Taher JEHAİMİ’nin katılımlarıyla 31 Ocak 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirmiştir.
  • Toplantı sonunda iki ülke bakanları arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştır. Mutabakat Zaptı’nda, Çalışma Grubu’nun sorunların çözümü için bir yol haritası ortaya koymak üzere Şubat 2019 itibariyle çalışmalarına başlaması ve üç ay içinde de çalışmalarını tamamlamaları karara bağlanmıştır.
  • Ortak Çalışma Grubu, kısa süre içinde sırasıyla İstanbul ve Trablus’ta toplanacaktır. Yapılacak bu toplantılarda;

1.Öncelikle Libya’da firmalarımız tarafından yürütülmekte olan yarım kalmış projelerden hangilerine devam edileceği, hangilerinin iptal edileceği hususlarına Libya makamlarınca açıklık getirilmesi gerekmektedir.

2.Libya tarafının ihtiyaç ve öncelikleri doğrultusunda sürmesi istenmeyen projelerin, sözleşme şartları ve uluslararası hukuk çerçevesinde firmalarımızın haklarının korunmasına özen gösterilerek sonlandırılması büyük önem taşımaktadır.

3.Birikmiş hak edişler, teminat mektubu komisyonları, makine, ekipman, araç zarar ve ziyanları, şantiyelerdeki güvenlik giderleri gibi yüksek rakamlara ulaşan ödemelerin tazmini ile fiyat farkı uygulaması konusunda atılacak adımlar işlere yeniden başlanabilmesi için önem arz etmektedir.

4.Yol haritası kapsamında atılacak adımların yakından takip edilmesi ve ortaya çıkabilecek sıkıntıların giderilmesi sürecin başarısını belirleyecek diğer önemli konuları oluşturmaktadır.